Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 12/2007, de 26 de gener, del Consell, pel qual es regula el dret a la segona opinió mèdica en l'àmbit del Sistema Sanitari Públic Valencià. [2007/1075]

(DOGV núm. 5439 de 30.01.2007) Ref. Base de dades 1260/2007

Els articles 41 i 43 de la Constitució Espanyola reconeixen als ciutadans el dret a la protecció de la salut i un règim públic de Seguretat Social que garantisca l'assistència i prestacions socials suficients.
En l'àmbit de la Comunitat Valenciana, l'Estatut d'Autonomia aprovat per la Llei Orgànica 5/1982, d'1 de juliol, modificat per la Llei Orgànica 1/2006, de 10 d'abril, en els articles 49.3.5a, i 54 en els 1, 4, 5 i 6, conferix a la Generalitat el desplegament legislatiu i l'execució de la legislació bàsica de l'Estat en matèria de sanitat interior.
Fent ús d'eixa competència es va aprovar la Llei 1/2003, de 28 de gener, de la Generalitat, de Drets i Informació al Pacient de la Comunitat Valenciana, que en l'article 16 reconeix a tot pacient de la Comunitat Valenciana el dret a una segona opinió mèdica dins del Sistema Sanitari Públic, quan les circumstàncies de la seua malaltia li exigisquen prendre una decisió difícil.
La Generalitat pretén garantir amb l'aprovació d'este decret que tot pacient de la Comunitat Valenciana tinga l'oportunitat de participar de manera activa en les decisions referents a la seua salut.
Per tot això, segons que establix l'article 22. e) de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de la Generalitat, de Govern Valencià, a proposta del conseller de Sanitat, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 26 de gener de 2007,
DECRETE
Article 1. Objecte
Este decret té com a objecte regular l'exercici del dret a una segona opinió mèdica dins del sistema sanitari públic valencià.
Article 2. Definició
S'entén per segona opinió mèdica el nou informe de diagnòstic i/o tractament emés per un altre facultatiu del Sistema Sanitari Públic Valencià, a sol·licitud del pacient o altres subjectes legitimats, quan es done algun dels supòsits previstos en l'article 5.
Article 3. Àmbit d'aplicació
L'àmbit d'aplicació del dret a la segona opinió mèdica serà dins del sistema sanitari públic valencià.
Article 4. Subjectes de dret
1. El titular del dret a sol·licitar una segona opinió és el pacient o el representant legal del pacient incapacitat legalment i del menor no emancipat o menor de setze anys.
S'ha de tindre la targeta sanitària individual (SIP), cosa que permet comprovar el tipus de servici i prestació sanitària que es tenen reconeguts en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.
2. També pot sol·licitar la segona opinió qualsevol persona designada o autoritzada expressament pel pacient.
El dret a sol·licitar la segona opinió mèdica pot exercir-se per substitució quan el pacient no siga capaç de prendre decisions, a criteri del metge responsable de l'assistència, o el seu estat físic o psíquic no li permeta fer-se càrrec de la seua situació. Si el pacient no té representant legal, el consentiment el presten les persones vinculades per raons familiars o de fet.
Article 5. Criteris de valoració
El dret a la segona opinió mèdica pot exercir-se en el sistema sanitari públic valencià quan es donen alguns dels supòsits següents:
- Confirmació diagnòstica de malaltia degenerativa progressiva sense tractament curatiu del sistema nerviós central, d'una malaltia neoplàstica maligna, excepte els càncers de pell que no siguen el melanoma.
- Confirmació diagnòstica de malaltia inflamatòria intestinal, quan el tractament proposat siga immunosupressor o quirúrgic.
- Confirmació d'alternatives terapèutiques de neoplàsies malignes, excepte els càncers de pell que no siguen el melanoma, tant a l'inici, com a la recidiva o en el moment d'aparició de metàstasi.
- Proposta terapèutica per a la malaltia coronària avançada d'angioplàstia múltiple o simple, davant de cirurgia cardíaca coronària convencional.
- Proposta de cirurgia coronària convencional en situació de risc, amb circulació extracorpòria o sense, enfront de revascularització transmiocàrdica amb làser, neoangiogènesi o trasplantament.
- En cardiopatia congènita, amb indicació de tancament o ampliació de defecte congènit per tècnica de cardiologia intervencionista davant de cirurgia convencional.
- Confirmació diagnòstica de tumoració del sistema nerviós central.
- Proposta de tractament quirúrgic en escoliosi de grau major, idiopàtica o no idiopàtica.
- Confirmació de diagnòstic de malaltia rara. Per malaltia rara s'entén la que comporta perill de mort o d'invalidesa crònica, inclosa la d'origen genètic, que té una prevalença baixa, és a dir, menor de cinc casos per cada deu mil habitants.
Article 6. Procediment de sol·licitud
1. La sol·licitud per a exercir el dret a segona opinió mèdica l'ha de fer per escrit qualsevol dels subjectes enumerats en l'article 4 d'este decret. En el cas que la persona que exercisca el dret siga diferent de la persona interesada, ha d'aportar el document que acredite la legitimació per a això. Si no s'aporta el document esmentat, el Servici d'Atenció i Informació al Pacient (SAIP) el sol·licitarà en un termini màxim de tres dies i el particular l'ha d'aportar en el termini de deu dies, d'acord amb l'article 71 de la Llei Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú. En tot moment queda garantida la confidencialitat de les dades personals i clíniques de la persona interessada.
La sol·licitud de segona opinió mèdica només pot exercir-se una sola vegada en cada procés assistencial.
2. La sol·licitud s'ha de presentar davant del Servici d'Atenció i Informació al Pacient (SAIP) del centre hospitalari on rep assistència sanitària. El pacient o la persona que exercisca el dret pot designar el professional o l'equip mèdic del centre sanitari que desitge.
En el cas que el pacient no designe un equip o professional concret, el Servici d'Atenció i Informació al Pacient li ha de facilitar una llista de professionals o equips mèdics elaborada per l'Agència Valenciana de Salut (AVS).
Article 7. Tramitació
1. Els Servicis d'Atenció i Informació al Pacient, a la vista de la sol·licitud, han de comprovar que es dóna algun dels supòsits previstos en l'article 5 i, si és així, admeten la sol·licitud.
2. Admesa a tràmit la sol·licitud, es demanen els informes relatius al primer diagnòstic i/o tractament i són estudiats i valorats per un facultatiu o per l'equip d'experts en l'àmbit de coneixement o especialitat de què es tracte.
3. Si hi ha conformitat amb el diagnòstic o amb el tractament proposat, el facultatiu o l'equip d'experts designats emet un informe.
4. En el supòsit que hi haja discrepància en el diagnòstic i/o tractament, s'analitza, estudia i discutix el cas en el si de l'equip d'experts de manera col·legiada i s'emet l'informe corresponent.
5. L'informe de segona opinió s'ha d'emetre en el termini màxim d'un mes des de la data en què la sol·licitud de la segona opinió mèdica haja tingut entrada en el registre de l'òrgan competent, Servici d'Atenció i Informació al Pacient.
6. En els supòsits en què valorades la informació rebuda i les circumstàncies derivades del procés assistencial o sobreafegides, es considerara convenient per part del facultatiu o de l'equip d'experts la realització de proves addicionals o exploracions, l'Agència Valenciana de Salut ha de proporcionar al pacient l'accés a les proves, inclosos el dia i l'hora de la cita. El còmput del termini màxim per a emetre l'informe queda en suspens fins que no es resolguen les incidències sorgides.
7. En el cas que les opinions oferides al pacient siguen divergents, el pacient pot optar per dur a terme el tractament o seguiment del seu procés segons les pautes de la primera valoració efectuada o segons la indicada pels professionals o equips que han elaborat l'informe de segona opinió.
8. L'Agència Valenciana de Salut ha de facilitar una relació de centres del sistema sanitari públic valencià on el pacient podrà iniciar o continuar amb el tractament. La primera cita es gestiona des del SAIP del centre d'origen.
9. En el cas que es comprove que la sol·licitud de segona opinió mèdica no s'enquadra en cap dels supòsits previstos en l'article 5, la gerència del departament en què es presente la sol·licitud l'ha de desestimar en el termini màxim d'un mes.
10. Contra la resolució desestimatòria de la petició d'una segona opinió mèdica, acte que no exhaurix la via administrativa, pot interposar-se recurs d'alçada en el termini d'un mes si l'acte fora exprés i, si no ho fóra, en el termini de tres mesos a comptar a partir del dia següent a aquell en què es produïsquen els efectes del silenci administratiu, davant de l'òrgan superior al que el va dictar, la Direcció General d'Assistència Sanitària, de conformitat amb el que establixen els articles 114 i següents de la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
Article 8. Equips de metges experts
1. La Conselleria de Sanitat constituirà equips de metges experts de prestigi entre els professionals pertanyents als diferents centres sanitaris del Sistema Sanitari Públic Valencià.
2. Els metges els ha de proposar la societat científica de l'especialitat corresponent, en cada cas, d'acord amb el Consell Autonòmic de Col·legis de Metges, i nomenats pel director gerent de l'Agència Valenciana de Salut, el qual pot designar qualsevol altre membre que considere oportú.
DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA
Única
Mentre no es regule el procediment per a la constitució d'equips de metges experts de prestigi i es nomenen els professionals, l'Agència Valenciana de Salut és la que ha de determinar els procediments corresponents a fi de garantir l'exercici del dret de segona opinió mèdica, en un termini no superior a tres mesos des de la publicació d'este decret en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
El conseller competent en matèria de sanitat queda facultat perquè, en l'àmbit de la seua competència, dicte les disposicions i adopte totes les mesures que exigisca el desplegament i l'aplicació del que disposa este decret.
Segona
Este decret comença a vigir l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.
Valencia, 26 de gener de 2007
El president de la Generalitat,
FRANCISCO CAMPS ORTIZ
El conseller de Sanitat,
RAFAEL BLASCO CASTANY

linea
Mapa web