Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDRE de 23 de juny de 1998, de la Conselleria de Medi Ambient, per la qual es convoquen subvencions destinades a activitats de tractament i gestió de purins. [1998/X5480]

(DOGV núm. 3276 de 01.07.1998) Ref. Base de dades 1305/1998

ORDRE de 23 de juny de 1998, de la Conselleria de Medi Ambient, per la qual es convoquen subvencions destinades a activitats de tractament i gestió de purins. [1998/X5480]
El Decret 317/1997, de 24 de desembre, del Govern Valencià, aprova el Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana. L'esmentat pla integral inclou un Pla de Gestió de Residus Agropecuaris en el qual es realitza una estimació de la producció de residus ramaders i agrícoles a la Comunitat Valenciana i es plantegen mètodes d'optimació de la seua gestió, de forma que es garantisca la integritat del medi ambient i l'aprofitament del valor afegit associat a aquests residus, involucrant tots els sectors implicats.
Tradicionalment, els residus ramaders s'han utilitzat com a fertilitzant agrícola perquè tenen un alt contingut en matèria orgànica i nutrients minerals. No obstant això, l'augment del nombre d'explotacions ramaderes de tipus intensiu ha comportat una producció de residus orgànics que no pot continuar sent gestionada per les pràctiques tradicionals fonamentalment perquè la producció en grans explotacions en dificulta la distribució per a usos agrícoles amb el consegüent risc ambiental i sanitari a causa d'una aplicació inadequada.
Dins de les alternatives plantejades per a la gestió dels residus agropecuaris, es consideren més adequades aquelles que aconseguisquen els objectius de minimització de l'impacte ambiental, mínim cost, màxim aprofitament dels recursos continguts en els residus i major acceptació social i facilitat d'aplicació i manteniment del sistema de gestió. En aquest sentit, una de les alternatives plantejades consisteix en l'aprofitament de l'energia continguda en els residus mitjançant la producció del biogàs produït en la fermentació anaeròbia de la matèria orgànica, siga per a l'obtenció de calor o d'electricitat.
Una altra de les alternatives plantejades per al tractament dels residus agrícoles és el compostatge. El procés de compostatge es basa en la degradació aeròbia de la matèria orgànica per part de microorganismes sapròfits (fonamentalment bacteris i fongs), mineralitzant-la i, per tant, augmentant la disponibilitat dels nutrients minerals. En el cas dels purins, es fa necessària la separació de les fraccions sòlida i líquida per al tractament per separat d'aquestes, donada l'elevada humitat dels purins (aproximadament el 95%). El major avantatge del compostatge, en especial pel que fa als purins, és que en realitzar-se la separació de les dues fraccions, sòlida i líquida, permet l'obtenció de dos productes fertilitzants.
Tenint en compte les característiques agronòmiques de la Comunitat Valenciana i el criteri de màxim aprofitament dels recursos obtenibles dels residus considerats, s'han adoptat com a punts de partida del Pla de Gestió els següents principis: 1. S'opta per un model centralitzat de gestió, mitjançant el disseny de xarxes de recollida que situen els residus produïts en plantes de tractament d'àmbit comarcal. 2. A les zones amb forta demanda de nutrients per a abastir les necessitats de l'agricultura, s'opta pel tractament dels residus mitjançant plantes de compostatge, amb l'obtenció d'un adob sòlid o compost i un adob líquid. 3. En zones sense demanda de nutrients suficient, a causa de la falta de superfície agrícola, o en les quals es dóna en una zona xicoteta una gran producció de residus, s'opta pel tractament dels residus mitjançant plantes de producció de biogàs.
A la vista de tot l'anterior, es publica aquesta ordre, que té per objecte determinar les bases per a l'atorgament d'ajudes per a les activitats de gestió i tractament dels purins (plantes de compostatge, plantes de producció de biogàs, basses d'emmagatzemament, etc.) generats a la Comunitat Valenciana i localitzats en el seu territori.
Per aquesta raó, i de conformitat amb el que disposen l'article 35 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià, i l'article 47.3 del text refós de la Llei de la Hisenda Pública de la Generalitat Valenciana, aprovada per Decret Legislatiu de 26 de juny de 1991, del Govern de la Generalitat Valenciana,
ORDENE
Primer
Convocar la concessió de subvencions per a infraestructures de gestió i tractament ubicades a la Comunitat Valenciana per als purins generats en aquesta Comunitat per un import global màxim de 235.000.000 de pessetes a càrrec del capítol VII, programa 442.50, línia 701/000/98, codi comptable 2480, dels pressupostos de la Generalitat Valenciana per a 1998.
Segon
En el cas que la quantia de subvencions és superior al crèdit pressupostari, la quantia que percebrà cada sol·licitant es reduirà proporcionalment en la quantitat que calga per a respectar aquest límit.
La quantia sol·licitada en cap cas podrà superar el 25% del cost total de les infraestructures, instal·lacions o actuacions objecte d'aquesta subvenció.
Tercer
Aprovar les bases que regiran aquesta convocatòria, que figuren com a Annex I a aquesta ordre.
Quart
En tot allò no regulat en aquesta ordre, regirà el que disposa el Decret Legislatiu de 26 de juny de 1991, de la Generalitat Valenciana, pel qual s'aprova el text refós de la Llei d'Hisenda Pública de la Generalitat Valenciana.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
Per al desenvolupament i l'execució del que disposa aquesta ordre, es faculta la directora general de Qualitat Ambiental per a dictar les resolucions necessàries per a la seua aplicació.
Segona
Aquesta ordre entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
Tercera
Contra aquesta ordre, que posa fi a la via administrativa, es pot interposar un recurs contenciós administratiu en el termini de dos mesos, comptadors des de l'endemà de la publicació, davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana. La interposició de l'esmentat recurs requerirà la comunicació prèvia a la Conselleria de Medi Ambient.
Tot això d'acord amb el que preveuen els articles 57 i 58 de la Llei Reguladora de la Jurisdicció Contenciosa Administrativa i article 110.3 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
València, 23 de juny de 1998
El conseller de Medi Ambient,
JOSÉ MANUEL CASTELLA ALMIÑANA
Annex I
Bases per les quals es regula la convocatòria de subvencions destinades a activitats de gestió de purins
Primera. Beneficiaris
Podran ser beneficiàries d'aquesta subvenció les empreses o associacions que pretenguen realitzar, des de la data de publicació d'aquesta ordre fins el 15 de desembre de 1998, projectes, obres i infraestructures de tractament a la Comunitat Valenciana per als purins generats en aquesta Comunitat.
Segona. Objecte i actuacions que s'han de realitzar
Seran objecte d'ajuda les següents activitats:
a) Redacció del projecte i/o construcció de plantes de compostatge de purins
b) Redacció del projecte i/o construcció de plantes de producció de biogàs
c) Redacció del projecte i/o construcció de qualsevol altra infraestructura que permeta la correcta gestió dels purins i estiga d'acord amb el que s'ha previst en el Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana.
Tercera. Ambit d'aplicació
Unicament són objecte de subvenció els projectes i les infraestructures de gestió de purins generats a la Comunitat Valenciana i realitzades en el seu àmbit territorial que s'ajusten a l'àmbit geogràfic i sistema de gestió previst en el Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana.
Quarta. Quantia de les ajudes
1. La quantia màxima de la subvenció que es podrà atorgar serà:
a) El 25% del cost de redacció del projecte de construcció de la infraestructura objecte de la subvenció, IVA inclòs.
b) En el cas que el termini d'execució de les obres acabe abans del 15 de desembre de 1998, el 25% de la suma del cost de redacció del projecte i el pressupost d'execució material.
2. En cas que els sol·licitants hagen percebut o tinguen reconeguda alguna altra subvenció pel mateix concepte, l'import de l'ajuda serà la diferència entre la percebuda o reconeguda, i la que li correspondria d'acord amb allò que ha establit aquesta ordre. Amb aquest fi, serà computada com a ajuda tota aportació de fons públics de l'administració destinada a sufragar qualsevol de les activitats enumerades en l'apartat segon, fins i tot en aquells casos en què els fons no hagen sigut abonats directament als sol·licitants.
Cinquena. Sol·licituds i documentació
5.1. Les sol·licituds s'hauran de formalitzar en una instància degudament emplenada, segons el model que figura en l'annex II d'aquesta ordre i s'hauran de dirigir a la directora general de Qualitat Ambiental.
5.2. Les persones interessades hauran de presentar les sol·licituds en el Registre General de la Conselleria de Medi Ambient, situat al carrer de l'Arquitecte Alfaro, 39, en els serveis territorials d'aquesta a
- Alacant, carrer de Churruca, 29
- Castelló, av. dels Germans Bou, 47
- València, carrer de Gregori Gea, 27
O en qualsevol altra de les formes previstes en l'article 38.4 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
5.3. El termini de presentació d'instàncies serà de d'un mes comptador a partir de l'endemà de la publicació d'aquesta ordre en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
5.4. L'admissió a tràmit d'una sol·licitud de subvenció no en generarà cap compromís de concessió.
5.5. La documentació que han de presentar les persones interessades juntament amb la instància per a sol·licitar les ajudes serà la següent:
a) Documentació acreditativa de la identificació del sol·licitant:
- Còpia compulsada dels estatuts de l'entitat o escriptura de constitució, o qualsevol altre document admissible en dret que ho acredite.
- Certificat de l'acta on conste l'acord de sol·licitar les ajudes i nomenament del representant de l'entitat per a efectuar la seua gestió
b) Memòria explicativa en la qual s'hauran de descriure de forma exhaustiva les motivacions i les actuacions per a les quals se sol·licita la subvenció.
c) Declaració, si escau, de les subvencions percebudes o reconegudes pel concepte de gestió de residus de qualsevol altre òrgan de l'administració, amb indicació de la quantia unitària.
d) Imprés de manteniment de tercers per a pagaments de la Generalitat Valenciana degudament emplenat i segellat per l'entitat bancària.
e) Estudi economicofinancer i d'estructura de costos de l'activitat.
Sisena. Valoració i tràmit
6.1. La valoració dels expedients serà realitzada per una comissió avaluadora, presidida per la directora general de Qualitat Ambiental i formada pel secretari general administratiu, el cap del Servei Jurídic, el cap del Servei de Residus i Contaminació, i un tècnic del Servei de Residus i Contaminació, tots ells de la Conselleria de Medi Ambient.
6.2. Per a la concessió de l'ajuda es tindran en compte els criteris de valoració següents:
- Idoneïtat de les instal·lacions des del punt de vista ambiental i de gestió.
- Adequació de les instal·lacions al Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana.
6.3. Una vegada formalitzats els actes d'instrucció corresponents, la comissió avaluadora elevarà la proposta, que contindrà les sol·licituds elegides i l'import de les ajudes, els criteris aplicats i les sol·licituds desestimades, degudament motivades, al conseller de Medi Ambient.
6.4. La resolució definitiva dictada pel conseller serà publicada en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
6.5. La sol·licitud es considerarà desestimada si la seua resolució no es produeix en el termini de tres mesos des de la finalització del termini de presentació d'instàncies
6.6. Els beneficiaris de les subvencions podran renunciar expressament a les mateixes en el termini de 10 dies a partir del dia següent al de la publicació de la resolució de concessió
Setena. Obligacions dels beneficiaris
Els beneficiaris de la subvencions hauran de:
7.1. Trobar-se en la situació que legitima la seua concessió
7.2. Complir els requisits i les condicions que comporta la concessió de l'ajuda
7.3. Sotmetre's a les actuacions de control financer que corresponen a la Intervenció General en relació amb les subvencions i ajudes concedides
7.4. Comunicar, en qualsevol moment de la vigència de l'expedient, unes altres ajudes públiques sol·licitades o concedides per a la mateixa activitat.
7.5. Fer constar en tota informació o documentació pròpia de l'activitat que la mateixa està subvencionada per la Conselleria de Medi Ambient.
Vuitena. Procediment de pagament
El pagament de les subvencions reconegudes es realitzarà en un únic termini, corresponent al 100% de l'import total concedit. segons el que disposen els articles 46.3 i 47 bis del text refós de la Llei d'Hisenda Pública de la Generalitat Valenciana aprovat mitjançant el Decret Legislatiu de 26 de juny de 1991:
- En els casos previstos en la base IV ap. 1a d'aquest annex, després de presentar una còpia íntegra del projecte de construcció informat favorablement per l'Oficina de Supervisió de Projectes o de tècnics designats per la Conselleria de Medi Ambient.
- En els casos previstos en la base IV, ap. 1b d'aquest annex, després del certificat d'obra emés per un tècnic designat per la Conselleria de Medi Ambient en acabar les obres de les instal·lacions projectades
Amb anterioritat al 15 de desembre de 1998, haurà de presentar-se la següent documentació:
- Sol·licitud de cobrament de la subvenció reconeguda, segons model de l'annex II
- Acreditació d'estar al corrent o exempt de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social, en els termes que disposa l'Ordre de 30 de maig de 1996, de la Conselleria d'Economia i Hisenda (DOGV núm. 2.775, de 21 de juny de 1996).

linea
Mapa web