Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Decret 107/1994, de 7 de juny, del Govern Valencià, pel qual s'aprova definitivament el Pla Rector d'Ús i Gestió del Parc Natural de les Illes Columbretes.

(DOGV núm. 2291 de 17.06.1994) Ref. Base de dades 1339/1994

DECRET 107/1994, de 7 de juny, del Govern Valencià, pel qual s'aprova definitivament el Pla Rector d'ús i Gestió del Parc Natural de les Illes Columbretes. [94/4086]
Les illes Columbretes es van declarar parc natural amb el Decret 15/1988, de 25 de gener, del Govern Valencià, a l'empara de la Llei 15/1975, de 2 de maig, d'Espais Naturals Protegits, actualment derogada per la Llei 4/1989, de 27 de març, de Conservació dels Espais Naturals i de la Flora i Fauna Silvestres.
La Llei 4/1989, de 27 de març, disposa l'obligatòria reclassificació per part de les comunitats autònomes dels espais naturals protegits que hagen estat declarats d'acord amb la seua normativa i que es corresponguen amb les figures regulades en aquella llei i estableix la necessitat que els òrgans gestors dels parcs elaboren plans rectors d'ús i gestió (article 19.1).
El pla rector d'ús i gestió és el document tècnic que recull les directrius generals d'ordenació i gestió dels recursos naturals i culturals i dels usos públics del parc, a fi de donar compliment als objectius d'índole cultural, ecològica, paisatgística i biogenètica que en motivaren la declaració com a parc natural el 1988.
Per aquesta raó, d'acord amb el que disposen l'article 19 de la Llei 4/1989, de 27 de març, de Conservació dels Espais Naturals i de la Flora i Fauna Silvestres, i l'article 40 de la Llei de la Generalitat Valenciana 5/1983, de 30 de desembre, a proposta del conseller de Medi Ambient i amb la deliberació prèvia del Govern Valencià, en la reunió del dia 7 de juny de 1994,
DECRETE:
Article únic
S'aprova definitivament el Pla Rector d'ús i Gestió del Parc Natural de les Illes Columbretes, la normativa del qual es publica com a annex d'aquest decret.
DISPOSICIó FINAL
Aquest decret entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 7 de juny de 1994
El president de la Generalitat Valenciana,
JOAN LERMA I BLASCO
El conseller de Medi Ambient,
EMèRIT BONO I MARTíNEZ
ANNEX
Normativa del Pla Rector d'ús i Gestió
del Parc Natural de les Illes Columbretes
TíTOL I
Disposicions generals
Article primer. Naturalesa del pla
1. El Pla Rector d'ús i Gestió del Parc Natural de les Illes Columbretes es redacta a l'empara de l'article 19 de la Llei 4/1989, de 27 de març, de Conservació dels Espais Naturals i de la Flora i Fauna Silvestres.
2. Aquest pla substitueix el pla especial que preveu l'article 6 del Decret 15/1988, de 25 de gener, del Govern Valencià, pel qual es va declarar el parc natural.
Article segon. àmbit
1. L'àmbit d'aquest pla rector d'ús i gestió queda definit i delimitat pel Decret 15/1988, de 25 de gener, del Govern Valencià, pel qual es declara el Parc Natural de les Illes Columbretes.
2. Queden fora dels objectius d'aquest pla l'ordenació de les activitats relacionades amb la senyalització marítima.
Article tercer. Efectes
1. Les disposicions d'aquest pla vincularan tant l'administració com els particulars. D'acord amb el que disposa l'article 19.2 de la Llei 4/1989, de 27 de març, aquest pla rector prevaldrà sobre el planejament urbanístic.
2. Les determinacions d'aquest pla seran d'aplicació directa per al Pla General d'Ordenació Urbana del Municipi de Castelló de la Plana quan aquest no continga les determinacions oportunes i detallades per a la protecció dels valors naturals presents en el parc.
3. En aplicació del l'article 3.3 del Decret 15/1988, de 25 de gener, del Govern Valencià, els terrenys inclosos en el parc natural es classifiquen amb caràcter general com a sòl no urbanitzable de protecció especial. El planejament urbanístic en vigor en el moment d'aprovar aquest pla rector es modificarà en els termes que calga per adaptar-lo a les prescripcions d'aquest últim en matèria de protecció i defensa del medi ambient.
4. Les revisions del Pla General d'Ordenació Urbana del Municipi de Castelló de la Plana que s'aproven després de l'entrada en vigor d'aquest pla rector hauran d'adaptar-se a les determinacions que s'hi contenen, i assignaran les qualificacions del sòl d'acord amb les normes i els criteris que s'hi estableixen, de manera que respecten les limitacions d'ús imposades pel pla rector.
5. Les determinacions d'aquest pla s'entendran sense perjudici de les contingudes en legislacions sectorials, i en concret en la Llei 22/1988, de 28 de juliol, de Costes, i d'altres disposicions referents al domini públic i a la senyalització marítima. La normativa continguda en aquest pla s'aplicarà amb preferència sobre la continguda en la legislació sectorial quan resulte més protectora per al medi ambient.
Article quart. Vigència i revisió
1. L'entrada en vigor de les disposicions contingudes en el pla rector d'ús i gestió serà l'endemà de la publicació de l'acord de l'aprovació definitiva en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, i continuaran vigents fins que no es revise el pla pel fet d'haver canviat suficientment les circumstàncies o els criteris que n'han determinat l'aprovació.
2. En qualsevol moment podran fer-se revisions o modificacions de les determinacions del pla seguint els mateixos tràmits que s'han seguit per a la seua aprovació.
Article cinquè. Interpretació
1. En la interpretació d'aquest pla rector d'ús i gestió haurà d'atendre's el que resulte de la seua consideració com un tot unitari, utilitzant sempre la memòria informativa i justificativa com a document en què es contenen els criteris i principis que han orientat la redacció del pla.
2. En cas de conflicte entre les normes de protecció i els documents gràfics del pla, prevaldran les primeres, tret que la interpretació derivada dels plans trobe fonament també en la memòria de manera que es faça palesa l'existència d'alguna errada material en les normes.
3. En l'aplicació d'aquest pla rector d'ús i gestió prevaldrà aquella interpretació que comporte un major grau de protecció dels valors naturals del parc.
TíTOL II
Normes relatives a l'administració i la gestió
Secció primera
De l'administració i la gestió
Article sisè. Administració i gestió
1. L'administració i la gestió del parc natural correspon a la Conselleria de Medi Ambient; la junta de protecció del parc natural actuarà com a col·laboradora i assessora en la gestió.
2. En tots aquells supòsits en què resulte necessària l'emissió d'un informe per part de la Conselleria de Medi Ambient, aquest serà vinculant i haurà d'obtenir-se abans de l'aprovació del projecte o de l'atorgament de la llicència o l'autorització corresponent.
3. L'exercici de les funcions a què fa referència aquest article es farà sense perjudici de les competències que corresponen a l'administració de l'Estat.
Secció segona
De la junta de protecció
Article setè. Naturalesa
1. La Junta de Protecció del Parc Natural de les Illes Columbretes té el caràcter d'òrgan col·legiat, dels previstos en la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, de participació amb la Conselleria de Medi Ambient en funcions de coordinació de les administracions públiques i col·laboració ciutadana en la conservació d'aquest espai protegit.
2. La junta de protecció estarà adscrita, a l'efecte administratiu, a la Conselleria de Medi Ambient, encara que no participa de la seua estructura jeràrquica, i tindrà la seu a Castelló de la Plana. Tindrà autonomia d'organització en l'exercici de les funcions consultives i de control que li són pròpies.
3. Pel seu caràcter d'òrgan col·legiat, la junta de protecció podrà elaborar i aprovar un reglament de règim intern i les modificacions d'aquest.
Article vuitè. El president
1. El conseller de Medi Ambient nomenarà un president d'entre els membres de la junta de protecció, a proposta de la Direcció General Conservació del Medi Natural.
2. El president exercirà la màxima representació de la junta de protecció i les seues funcions seran:
a. Convocar i presidir les sessions de la junta de protecció, i fixar l'ordre del dia tenint en compte les peticions d'altres membres formulades amb la suficient antelació.
b. Requerir la presència de la junta d'entitats implicades en la gestió del parc natural i l'assessorament d'experts i tècnics que considere oportuns.
c. Visar les actes i els certificats dels acords de la Junta.
d. Qualsevol altra funció que li atribuesca el Reglament de Règim Intern de la Junta de Protecció.
Article novè. Composició
1. La Junta de Protecció del Parc Natural de les Illes Columbretes estarà formada pels membres següents:
- Un representant del Ministeri d'Obres Públiques, Transports i Medi Ambient.
- Un representant de l'autoritat portuària de Castelló de la Plana.
- Un representant de la Secretaria General de Pesca Marítima, del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació.
- Un representant de la Conselleria de Medi Ambient.
- Un representant de l'Ajuntament de Castelló.
- Un representant de la Conselleria d'Economia i Hisenda.
- Un representant de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació.
- Un representant de les universitats de la Comunitat Valenciana.
- Un representant de la Federació Provincial de Confraries de Pescadors de Castelló.
- Un representant de les associacions o grups de protecció i estudi de la naturalesa amb seu a la Comunitat Valenciana.
- El director-conservador, que actuarà com a secretari de la junta.
2. El conseller de Medi Ambient podrà modificar la composició de la junta de protecció quan resulte necessari per al millor funcionament o la millor representativitat.
Article deu. Funcions
1. Són funcions de la junta de protecció:
a. Informar preceptivament sobre els distints plans, normes i projectes que afecten l'àmbit territorial del parc natural.
b. Promoure i fomentar les actuacions per a la regeneració, l'estudi i la divulgació dels valors naturals de l'espai protegit.
c. Proposar als organismes de l'administració competents en cada cas les mesures que considere necessàries per al millor compliment dels fins del parc natural.
d. Fomentar la concessió dels mitjans econòmics necessaris per al millor compliment dels fins del parc natural.
e. Emetre informe sobre tots els aspectes relatius al parc que li sol·licite l'òrgan gestor i administrador.
f. Emetre informe sobre els pressupostos anuals del parc natural.
g. Aprovar el programa anual d'objectius i la memòria anual d'activitats.
h. Qualsevol altra funció que li atribuesca la legislació amb caràcter general i el seu reglament de règim intern.
2. En tots aquells supòsits en què resulte necessària l'emissió d'un informe per part de la junta de protecció, aquest haurà d'obtenir-se abans de la llicència, autorització o acord corresponent. L'informe negatiu de la junta de protecció impedirà la concessió de la llicència o autorització, però el caràcter positiu d'aquest no prejutja la legalitat de l'actuació proposada, per la qual cosa haurà de denegar-se la llicència o autorització sempre que no s'adapte al que preveu la legislació aplicable.
3. La junta de protecció haurà de reunir-se, com a mínim, dues vegades a l'any.
Secció tercera
Del director-conservador
Article onze. Designació i destitució
Per facilitar l'administració i la gestió del parc natural, el conseller de Medi Ambient designarà un director-conservador. El nomenament haurà de recaure en un tècnic amb titulació universitària superior.
Article dotze. Funcions
1. Seran funcions del director-conservador:
a. Coordinar, executar i supervisar el compliment de la normativa i les reglamentacions del parc natural, i posar en coneixement del director territorial totes les actuacions que s'hi efectuen.
b. Dirigir i coordinar les actuacions de la guarderia i el personal tècnic i administratiu assignat al parc natural.
c. Elaborar les propostes de pressupost anual i les memòries anuals d'activitats i resultats.
d. Controlar i inspeccionar les actuacions i els projectes d'investigació que s'efectuen al parc natural.
e. Emetre informe i, si escau, elevar proposta de resolució a la Conselleria de Medi Ambient sobre les autoritzacions que haja d'atorgar aquest organisme requerides en virtut d'aquest pla i la resta de disposicions legals i reglamentàries aplicables.
f. Executar els pressupostos del parc.
g. Informar la junta de protecció de tots els assumptes que aquesta li plantege.
h. Resoldre totes les autoritzacions o els permisos que li conferesquen aquestes normes de protecció.
i. Tots els recollits en aquesta normativa i aquells altres que li atribuesca l'òrgan gestor i administrador del parc.
2. Quan per motius biològics, d'urgència raonada, calga modificar la densitat de població d'alguna espècie, la competència per a aquesta modificació correspondrà al director-conservador, el qual n'haurà de donar compte a la junta de protecció en la propera reunió.
TíTOL III
Normes generals de regulació d'usos i activitats
Article tretze. Normes relatives a la investigació
a. De les autoritzacions:
- Tot projecte d'investigació que es faça al parc natural haurà de ser autoritzat.
- Per sol·licitar l'autorització corresponent, el promotor haurà de lliurar una memòria en què es detallen els objectius, les actuacions, la metodologia, el pla de treball, la direcció i el personal que intervé en l'estudi. Aquesta memòria haurà d'anar acompanyada d'un resum del finançament dels treballs i del currículum del director del projecte.
- Una vegada rebuda aquesta memòria, la junta de protecció avaluarà les repercussions de la investigació sobre l'estat dels recursos i la seua idoneïtat. En un termini no superior a 45 dies haurà d'autoritzar o denegar el projecte d'investigació proposat i, si cal, les modificacions que s'han d'introduir al projecte pel que fa a les tècniques o mètodes, amb l'única finalitat d'impedir el deteriorament dels recursos del parc natural. En el supòsit que la realització d'aquest projecte implique la captura o el maneig d'espècies protegides, haurà d'aportar-se l'autorització pertinent de la direcció general competent.
- L'autorització d'investigació podrà ser revocada, després de la comunicació a la persona interessada, si es constata un manifest incompliment de les normes o limitacions establertes en l'atorgament.
b. De la documentació:
- Els investigadors hauran de lliurar a la Conselleria de Medi Ambient, quan se'ls demane, una avaluació de l'estat de la investigació i del grau de compliment de les previsions inicials.
- La Conselleria de Medi Ambient arbitrarà les mesures destinades a possibilitar el coneixement dels recursos naturals del parc, a fi d'aconseguir-ne una millor utilització i gestió.
Article catorze. Protecció dels sòls
Queda prohibida la realització de qualsevol activitat que comporte una alteració substancial del sòl o la roca en l'àmbit del parc natural, llevat dels casos de programes de conservació del medi o de dotació d'infrastructura, per a la realització dels quals serà imprescindible que els aprove la Conselleria de Medi Ambient, després de l'informe de la junta de protecció.
Article quinze. Protecció del paisatge
1. Es prohibeix, amb caràcter general, la realització de qualsevol activitat que supose una alteració del paisatge, essencialment la introducció d'artefactes o estructures permanents que no siguen les previstes en el programa d'actuació d'aquest pla. S'exclouen d'aquesta prohibició genèrica les obres relacionades amb la senyalització marítima o qualsevol altra construcció o instal·lació demanada per l'interès general i el seu manteniment dins de la zona ja afectada per aquesta.
2. Queda prohibit l'abocament o l'abandó en l'àmbit del parc natural de qualsevol tipus de residus o escombraries.
Article setze. Protecció de la vegetació
1. Es prohibeix, amb caràcter general, la realització de qualsevol activitat que supose la degradació de la coberta vegetal.
2. Queda prohibida la introducció d'espècies no autòctones en l'àmbit del parc.
Article disset. Protecció de la fauna
1. Amb caràcter general, es prohibeixen les activitats que poden comportar la destrucció o el deteriorament irreversible de totes les espècies de la fauna silvestre, com ara la caça, la pesca professional o esportiva, destrucció de nius o caus, tràfic, manipulació, recol·lecció i comerç d'ous o exemplars i molèsties en colònies de cria o en zones de reproducció d'aus.
2. Es prohibeix la introducció d'espècies animals exòtiques i domèstiques en l'àmbit del parc natural.
Article divuit. Infrastructures
1. La realització d'obres per a la instal·lació d'infrastructures de servei del parc natural haurà de limitar-se a la zona de serveis definida en l'article 28 d'aquestes normes d'ordenació, i requerirà l'autorització de la junta de protecció, com també de l'òrgan competent de l'administració de l'Estat. Per a la realització d'obres d'interès general fora de les zones de serveis definides en aquest article 28 es requerirà l'informe favorable de la junta de protecció.
2. Durant la realització de les obres hauran de prendre's les precaucions necessàries per evitar la destrucció de la coberta vegetal. Així mateix, aquesta realització es limitarà a aquells períodes que no comporten alteracions o riscos per a la fauna.
Article dinou. Regulació de visites
1. S'entenen per visites les activitats exclusivament relacionades amb l'observació del medi natural.
2. El desenvolupament d'aquest tipus d'activitats sols es permetrà en la zona d'accés restringit, d'acord amb la normativa aplicable.
3. Es prohibeix, llevat dels casos d'emergència o temporal, l'accés a qualsevol dels illots que componen l'arxipèlag de les Columbretes, llevat de l'illa Grossa, per l'escala del port Tofinyo.
4. El trànsit per la zona d'accés restringit requereix l'autorització del director-conservador, subjecta a les limitacions de dimensions dels grups o de quantitat diària de visitants que fixarà aquest després de l'informe favorable de la junta de protecció, seguint criteris de vulnerabilitat estacional del medi i depenent de les característiques i fins de la visita.
5. Depenent de l'evolució de les comunitats de fauna o flora, el director-conservador podrà limitar, parcialment o totalment, l'accés de visitants a l'illa Grossa.
6. Qualsevol visita en condicions distintes a les ací previstes, degudament justificada per raons d'índole social o tradicional, requerirà l'autorització excepcional i expressa del conseller de Medi Ambient, després de l'informe previ del director-conservador.
7. Les visites al parc natural sols podran fer-se en el període comprés entre dues hores després de la sortida del sòl i dues hores abans de la posta, sempre en presència de la guarderia del parc.
TíTOL IV
Normes particulars
Article vint. Concepte
1. A l'efecte de particularitzar les normes protectores establertes mitjançant aquest pla, s'hi han distingit les següents zones per definir la normativa més adaptada a la seua protecció, conservació i millora:
- Zona de prohibició d'accés.
- Zona de restricció d'accés.
- Zona de serveis.
2. Les determinacions de cadascuna d'aquestes categories de protecció constitueixen la referència normativa bàsica a l'hora d'establir la intensitat dels usos i les activitats permeses i prohibides per aquest pla rector.
Article vint-i-u. Interpretació
En tot allò no regulat en aquestes normes particulars, seran d'aplicació les disposicions contingudes en les Normes Generals de Regulació d'Usos i Activitats.
Secció primera
De les zones subjectes a prohibició d'accés
Article vint-i-dos. Caracterització i localització
1. Tenen aquesta consideració els espais del parc natural que, per la seua fragilitat i pels valors naturals rellevants que tenen, són representatius de la singularitat i excepcionalitat del parc. L'extraordinari valor d'aquests espais, l'elevat grau de conservació que tenen i la seua fragilitat exigeixen una regulació d'usos excepcionalment restrictiva que n'assegure la conservació integral.
2. S'inclou en aquest apartat la totalitat de la part emergida dels grups d'illes de la Ferrera, la Foradada, el Carallot i l'illa Grossa, llevat de les zones de restricció d'accés i de serveis. La senyalització i delimitació d'aquests serveis és convenientment especificada en la cartografia corresponent.
Article vint-i-tres. Usos permesos
1. Amb caràcter general, es designen com a usos permesos tot aquells adreçats a aconseguir una millor i més efectiva conservació i potenciació dels recursos naturals del Parc.
2. Es permeten les activitats encaminades a la conservació i la regeneració dels ecosistemes naturals del parc, com també l'eliminació dels actuals impactes.
3. Es permet la realització d'estudis científics, reportatges gràfics o altres activitats relacionades amb el coneixement del medi natural, comptant amb l'autorització prèvia corresponent.
Article vint-i-quatre. Usos prohibits
1. Amb caràcter general, es consideren usos prohibits tots els que comporten l'alteració i degradació del medi o dificulten el desenvolupament dels usos permesos.
2. Es prohibeix el desembarcament, l'accés o el trànsit de visitants, llevat dels casos força major, salvament o en relació amb el Servei de Senyals Marítimes.
3. Es prohibeix talar, arrancar herbes i recol·lectar la vegetació, llevat que es faça amb fins científics, degudament autoritzats, o de conservació.
4. Es prohibeix la destrucció de nius o caus, el tràfic, la manipulació, la recol·lecció i el comerç amb ous o exemplars, i les molèsties a colònies de cria o a zones de reproducció d'aus, llevat dels casos autoritzats o per motius de conservació.
5. Queda prohibida la pesca, la recol·lecció de plantes o la captura d'animals marins.
Secció segona
De les zones subjectes a restricció d'accés
Article vint-i-cinc. Caracterització i localització
1. Constitueixen aquesta categoria aquells espais del parc natural que a pesar d'estar envoltats d'ecosistemes de gran interès i singularitat, estan alterats per una intervenció humana que permet el trànsit per aquests sense dany a cap element del medi.
2. La zona d'accés restringit queda reduïda a la sendera d'obra que puja des del port Tofinyo fins al far.
Article vint-i-sis. Usos permesos
Es permet el trànsit de persones amb fins turístics i recreatius degudament autoritzat.
Article vint-i-set. Usos prohibits
Per a les visites autoritzades, es prohibeix de forma general:
a. Matar o mutilar qualsevol animal o recol·lectar plantes, com també prendre mostres del sòl o de les roques.
b. Molestar la fauna i, en particular, les aus durant l'època de reproducció.
c. Deixar residus o escombraries.
d. Desembarcar animals domèstics.
e. Fumar o fer foc.
f. Eixir de la sendera d'obra, límit d'aquesta zona.
Secció tercera
De les zones de serveis
Article vint-i-vuit. Caracterització i localització
1. S'inclouen en aquesta categoria els espais destinats a l'exercici d'activitats de servei del parc natural i de senyalització marítima. Coincideixen amb la zona de major influència antròpica, on es concentra la gran majoria de les construccions i de la infrastructura de les illes.
2. La zona de serveis comprèn quatre sectors:
I. Embarcador i escala del port Tofinyo.
II. Embarcadors i escales del Rossí i d'Espanya.
III. Pla de les Casernes.
IV. Far i balises de senyalització.
Article vint-i-nou. Usos permesos
1. Es permeten, amb caràcter general, aquelles activitats directament relacionades amb el servei del parc natural o de la senyalització marítima.
2. Es permet la instal·lació, la rehabilitació i la dotació dels elements constructius o la infrastructura existent o prevista en aquest pla rector.
Article trenta. Usos prohibits
1. Es prohibeix l'abocament o l'abandó de qualsevol tipus de residus, runes o escombraries.
2. Es prohibeix l'accés de visitants, tret d'autorització de la guarderia o del Servei de Senyals Marítimes.
Article trenta-u. Règim de sancions
1. Les accions o omissions que infringesquen el que preveu la normativa aplicable al Parc Natural de les Illes Columbretes se sancionaran d'acord amb el que disposa la Llei 4/1989, de 27 de març, de Conservació dels Espais Naturals i de la Flora i Fauna Silvestres, i la resta de legislació aplicable.
2. Els infractors estaran obligats, en qualsevol cas, a reparar els danys causats i restituir els llocs i elements alterats a la seua situació inicial. Així mateix, l'organisme competent de l'administració podrà, subsidiàriament, reparar-los a costa de la persona obligada.

linea
Mapa web