Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDRE de 14 de maig de 1991, de la Conselleria de Treball i Seguretat Social, pel la qual s'aprova l'estatut aplicable als centres d'Atenció a la Infància i Joventut, ja siguen públics o concertats amb l'Administració autonòmica.

(DOGV núm. 1551 de 27.05.1991) Ref. Base de dades 1369/1991

Ordre de 14 de maig de 1991, de la Conselleria de Treball i Seguretat Social, pel la qual s'aprova l'estatut aplicable als centres d'Atenció a la Infància i Joventut, ja siguen públics o concertats amb l'Administració autonòmica.
L'Estatut de Centres d'Atenció a la Infància i Joventut té com a objectiu fonamental desplegar i fer efectius els drets que els xiquets i joves tenen reconeguts en el nostre ordenament jurídic i la protecció prevista en els acords internacionals subscrits per Espanya que vetllen per llurs drets; més que més la Declaració dels Drets del Xiquet de l'Assemblea General de les Nacions Unides.
La Constitució espanyola reconeix, en els articles 39 i 48, un especial deure de protecció dels poders públics a la família, la infància i la joventut.
L'Estatut d’autonomia de la Comunitat Valenciana, en l'article 31, confereix a la Generalitat la competència exclusiva en institucions públiques de protecció i ajuda de menors i joves, com també en la política de joventut.
La Conselleria de Treball i Seguretat Social es proposa amb l’estatut de centres d'Atenció a la Infància i Joventut desplegar els principis bàsics de la Llei de Serveis Socials, en el marc de la Llei 21/1987 sobre guarda i acolliment de menors.
Els centres d'Atenció a la Infància i Joventut són regulats com una unitat de convivència de caràcter educatiu que afavoreix la participació i integració social dels nens i joves per tal que puguen superar llurs dificultats personals, socials i familiars des de la responsabilitat personal i amb la tutela i ajuda de llurs pares o tutors i educadors. Aquests centres es doten d'un projecte educatiu general que serà aprovat pel consell de residència.
Els xiquets i joves són considerats com a persones amb drets i deures, des d'una visió superadora de les pràctiques benèfiques i paternalistes, i amb el respecte, en ser tractats, de llur dignitat personal i la responsabilitat en llurs accions.
L'estatut de centres d'Atenció a la Infància i Joventut, afavoreix la vinculació dels nens i joves residents en aquestos centres amb llurs famílies, i també la promoció d'associacions de pares, en la mesura que puga, perquè participen en el procés educatiu dels centres.
Es regulen els drets i deures del personal, com també els òrgans de direcció i de participació, i s'estableixen els principis bàsics que regiran en les relacions de convivència i que seran desenrotllades en un reglament de règim intern aprovat pel consell de residència.
En l’elaboració d'aquest estatut s'ha comptat amb les aportacions dels professionals que despleguen llur treball en aquest àmbit, les institucions publiques o concertades dedicades a la protecció, defensa i reinserció de xiquets i joves, altres conselleries com les de Sanitat i Cultura, Educació i Ciència que incideixen en el benestar social de la infància i la joventut, i també els residents mateixos als centres.
Aquesta consulta culminà amb l'aprovació de l’estatut en el Consell de Benestar Social i en el Consell de Protecció i Defensa del Menor de la Comunitat Valenciana.
Amb la publicació de l’estatut es disposa del marc de referència per tal d'elaborar projectes educatius i reglaments de Règim Interior en cada centre, i es compleix així amb un dels requisits necessaris per a accedir a l'autorització, registre o acreditació de centres prevista en el Decret 40/1990, de 26 de febrer i en l’Ordre de 9 d'abril de 1990 que els desenvolupa.
En atenció d'aquests motius,
ORDENE
Article primer
S'aprova l’Estatut Bàsic de Centres d'Atenció a la Infància i Joventut a la Comunitat Valenciana, el qual es publica com a annex a aquesta disposició.
Article segon
Es fa convocatòria d'eleccions als consell de residència i a les comissions educatives i econòmiques, si s'escau, dels membres electes per a aquestes, que hauran de realitzar-se durant els tres mesos següents a la publicació d'aquesta ordre.
DISPOSICIONS TRANSITORIES
Primera
En el termini de tres mesos, a partir de la constitució del consell de residència, hauran d'elaborar-se per cadascun dels centres els projectes de reglaments de Règim Interior.
Després d'aprovat el projecte es trametrà a la direcció d'àrea que corresponga per mitjà dels òrgans competents per a la seua ratificació.
La Conselleria de Treball i Seguretat Social aprovarà un Reglament de Règim Interior de centres d'Atenció a la Infància i Joventut, el qual podrà ser aplicable als centres que transcorregut l’esmentat termini, no disposen de Reglament propi o, si pertoca, ateses les característiques especials d'algun d'ells, es podrà aprovar un reglament específic per a algun centre concret.
Segona
Si el reglament és conforme amb la legislació vigent i amb aquest estatut, serà aprovat mitjançant Resolució de la direcció d'àrea corresponent: Cas de no ser conforme, serà tornat per a la correcció dels punts que es crega avinent o bé per a una nova redacció del text, i es donarà un termini d'un mes amb aqueix fi.
Cas de no ser aprovat per segona vegada per la direcció d'àrea, el centre estarà obligat a complir el Reglament de Règim Interior que elabore la Conselleria de Treball i Seguretat Social.
DISPOSICIO ADDICIONAL
Cada Reglament de Règim Interior tindrà una duració indefinida, de no haver-hi denúncia expressa d'aquest per acord del consell de residència, i serà susceptible de modificació sempre que aquesta siga adoptada per la majoria absoluta dels seus membres. El mecanisme de modificació del Reglament serà el mateix que l’utilitzat per a la seua elaboració.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
Queden derogades totes les normes d'igual o inferior rang el contingut de les quals siga contrari al que estableix aquesta Ordre.
Segona
Es faculta la Direcció General de Serveis Socials perquè dicte les normes de desplegament.
València, 14 de maig de 1991.
El Conseller de Treball i Seguretat Social,
MIQUEL DOMENECH I PASTOR
ANNEX
TITOL PRELIMINAR
Article primer
1.1. Aquesta ordre té com a objecte la regulació de l’estatut aplicable als centres d'atenció a la Infància i Joventut, ja siguen públics o concertats, amb l'Administració autonòmica.
1.2. La tipologia de la xarxa de centres als quals serà d'aplicació aquesta ordre queda establerta en el Decret 40/1990 de 26 de febrer, com també l’Ordre de 9 d'abril de 1990, que el desplega, sobre registre, autorització i acreditació dels serveis socials a la Comunitat Valenciana.
Article segon
2.1. Els centres d'Atenció a la Infància i Joventut Públics o concertats són establiments que tenen com a finalitat essencial l'assistència i formació necessàries per tal de potenciar el procés individual del menor, a fi d'aconseguir la superació de les seues dificultats personals, socials i familiars i poder recuperar els recursos personals de relació amb si mateix i amb la comunitat.
2.2. Aquest tipus de centres són recursos socials destinats a propiciar la convivència i a facilitar la participació i integració social, per la qual cosa estaran situats en zones que afavoresquen aquestos objectius.
2.3. El temps d'internament, en tot cas, serà limitat. Aquestos centres disposaran de recursos suficients per tal de garantir el compliment de les finalitats abans esmentades.
Article tercer
3.1. La xarxa de Serveis i centres a la Infància i Joventut podrà servir de suport, sense detriment de la seua finalitat essencial, per a la prestació de Serveis Socials i Assistencials, a altres sectors de la població dins els àmbits local i comarcal, encara que sempre en les condicions establertes per l'Administració, amb l'audiència prèvia del consell de residència i tenint en compte les característiques descrites en aquest títol.
3.2. Els centres hauran d'adscriure's a l’equipament social, municipal o mancomunal segons la normativa establerta i hauran així mateix d'aprofitar l’equipament social de la zona on es troben radicats, mitjançant la utilització dels recursos sanitaris, escolars, esportius i de promoció sòcio-cultural en general.
Article quart
Els centres d'atenció al menor es classifiquen per llur nivell d'intervenció i objecte d'atenció segons allò establert en la normativa de Serveis Socials a la Comunitat Valenciana.
Article cinqué
5.1. Els centres d'atenció al menor hauran de tenir un Projecte Educatiu General, elaborat per la comissió Educativa i aprovat pel consell de residència, i haurà de contenir com a mínim el següent:
- Sistema d'intervenció Psicopedagògica i social i etapes previstes de reinserció social.
- Metodologia de l’equip professional i documentació que permeta el seguiment sistemàtic dels objectius de les intervencions i de la seua avaluació.
- Recursos educatius que s'han d'utilitzar.
5.2. D'igual manera als centres caldrà elaborar i aprovar anualment la programació educativa i avaluació d'aquesta, tant del centre, com la individual de cada menor.
5.3. El projecte educatiu i la programació educativa i avaluació, haurà de sotmetre's al que dispose la Llei de Serveis Socials, la planificació de la Direcció General de Serveis Socials i el tipus de centre de què es tracte.
5.4. La Direcció General de Serveis Socials desplegarà mitjançant normativa circular les bases i esquemes de projectes, programacions i memòries, com també els recursos econòmics i tècnics que hi calguen per al desplegament.
5.5. Tots els projectes educatius hauran de ser autoritzats per la direcció d'àrea corresponent.
Article sisé
6.1. El procediment i estada del menor en qualsevol tipus de residència, s'atendrà a allò regulat en la normativa vigent.
6.2. En el supòsit de menors sotmesos a mesures judicials, l'atenció s'ajustarà al Reglament de Règim Interior, si el jutge no determina altre tipus.
TITOL I
Dels drets deures
CAPITOL I
Dels menors
Article seté. Drets dels menors
1r. Tots els menors tenen els mateixos drets bàsics sense més distincions que els derivats de l’edat.
2n. L'aplicació de qualsevol mesura que s'adopte amb el tutelat no afectarà la llibertat de consciència cívica, moral i religiosa ni dignitat d'aquest.
Aquestes mesures estaran emmarcades en allò que disposa la Constitució espanyola. Declaració de Drets Humans i Declaració de Drets del Xiquet.
En relació amb el dret del menor i al respecte de la seua dignitat personal, no podran aplicar-se-li sancions que consisteixen en:
- Càstigs corporals
- Privació d'assistència a l’escola
- Privació del dret de visita de la seua família
- Expulsió del centre; sense donar altres alternatives educatives.
3n Pel que fa a l’execució de mesures adoptades amb menors, cal procurar mantenir-los en llur medi social o en condicions que s'aproximen al medi familiar normal, sempre que no siga en detriment dels interessos del menor.
4t. Els menors atesos en centres afectats per aquest estatut tenen dret a l'assistència sanitària i a l’educació en els termes previstos en la legislació general per a la resta de la Població (Llei General de Sanitat, Llei d'Ordenació General del Sistema Educatiu LOGSE i Llei de Serveis Socials) llevat dels casos en què siguen atesos en algun centre de reeducació especialitzat, on podran rebre, en aquest i temporalment, formació escolar i atenció sanitària.
Concretament tenen dret:
a) A ser educats per a la compressió, tolerància i convivència democràtica, possibilitant que cada tutelat puga tenir opcions lliures i personals.
b) A la capacitació per a l’exercici d'activitats professionals.
c) A la preparació per a participar activament en la vida social i cultural.
d) A la formació per a la pau, la cooperació i la solidaritat entre els pobles.
5e. El treball del centre guiarà la seua actuació mitjançant un programa tendent a propiciar el procés d'integració i normalització de la vida del tutelat.
6e. Siga quina siga la situació del menor, aquest sempre té dret a comunicar-se amb els seus representants legals tret que aquestos es trobaren sota prohibició expressa de l'autoritat judicial.
7e. Els centres garantiran el compliment de totes les garanties judicials previstes en les lleis i especialment les del dret del menor per a comunicar-se amb el fiscal o amb l'autoritat judicial de qui depenga, si s'escau.
8é. A cada tutelat intern en un centre, se li assignarà un tutor educatiu que seguirà de manera especial el seu procés educatiu, i li explicarà els seus drets i obligacions, com també el funcionament de la Residència, segons allò desenvolupat en el Reglament de Règim Interior.
9é. El menor té dret a participar en la vida i organització de la residència, directament o indirecta, per mitjà dels seus representants i a demanar explicacions de tot el que efecte a la seua educació.
10é. Igualment, tot el procediment d'ingrés i estada del menor en qualsevol tipus de residència, s'atindrà a allò regulat per la Llei 21/87 d'11 de novembre, la qual modifica determinats articles del Codi Civil i de la Llei d'Enjudiciament Civil en matèria d'adopció i Decret 23/88 de 8 de febrer del Consell de la Generalitat Valenciana, de mesures de protecció de menors en situació de desemparament a la Comunitat Valenciana.
Article vuité
Així mateix els menors tenen el deure de:
a) Assistir regularment i puntual a les activitats laborals, culturals, i recreatives del centre i realitzar-les responsable ment.
b) Respectar a totes les persones que treballen en el centre, com també les normes generals de convivència i funcionament establertes.
c) Respectar les instal·lacions, mobiliari i material del centre.
d) Col·laborar amb els seus companys en les activitats i respectar-ne la dignitat individual.
e) Executar conscientment els càrrecs i delegacions per a què han estat elegits.
f) No absentar-se del centre sense informar a qui corresponga i sense el degut permís per a fer-ho.
g) Complir el que estableix el Règim Interior i sotmetre's a la tipificació de faltes allí recollides quant a la transgressió dels drets dels companys, per mal del centre o abandó de llurs deures.
CAPITOL II
Dels representants legals del menor
Article nové
La protecció del tutelat exercida pels poders públics no eximeix de les seues obligacions als representants legals d'aquest. En aquest sentit, aquestos tenen el dret i el deure de rebre informació sobre la situació del tutelat, si més no, dues vegades a l'any, tret dels casos en que haja una prohibició o restricció expressa de l'autoritat judicial. La mateixa informació s'ha de facilitar al tutelar, en la mesura de la seua capacitat de compressió. Es promouran associacions de pares que col·laboren amb la labor educativa dels centres, i serà responsabilitat del centre procurar la implicació dels pares en el procés educatiu del xiquet.
Article deu
Els representants legals del menor tenen el deure de:
a) Responsabilitzar-se de l’educació de llurs fills.
b) Respondre a totes les comunicacions i informacions que se'ls faça arribar.
c) Col·laborar amb el centre i organismes implicats en l’educació de llurs fills.
d) Responsabilitzar-se de la permanència de llurs fills al centre i justificar-hi les faltes d'assistència.
CAPITOL III
Del personal
Article onze
Drets de tot el personal:
a) Rebre informació periòdica i detallada de la marxa, funcionament i problemàtica del centre, a través dels òrgans de participació establerts.
b) Elegir llurs representants per als òrgans de participació i comissions de treball que s'hi puguen constituir.
c) Presentar propostes o peticions segons s'establesca reglamentàriament.
d) Ser respectat en la seua dignitat per tots els components del centre.
e) Desplegar el seu treball segons el seu criteri personal sempre que s'emmarque en la programació general del centre.
f) Rebre una informació adequada en el marc dels programes que, a aquest efecte, duga a terme la Conselleria de Treball i Seguretat Social sense perjudici dels programes de formació previst amb caràcter general per al personal de la Generalitat Valenciana.
g) Disposar dels instruments i mitjans necessaris per tal de desplegar les seues funcions adequadament, en benefici del tutelat atés.
Article dotze
Funcions generals de l’educador especialitzat
I. Informació, orientació i assessorament al menor i el seu grup familiar sobre els recursos socials idonis per al seu tipus de problemàtica.
II. Intervenció educativa dirigida a:
a) El menor.
b) Els àmbits de socialització: família, escola, treball i entorn social.
c) L'espai educatiu: centre, residència...
III. Estudi, anàlisi i elaboració amb posterior avaluació del marc d'intervenció, la problemàtica del menor i el seu context, la intervenció professional de l’educador i de l’equip i la interdisciplinarietat amb altres professionals.
TITOL II
De la direcció dels centres
Article tretze
Els Directors dels centres descrits en aquest estatut són els responsables del correcte funcionament d'aquest i els representants de les instàncies superiors en el centre i la direcció del personal del centre.
Article catorze
Davall la dependència orgànica i funcional que corresponga, els Directors dels centres d'Atenció al Menor tindran les funcions generals següents:
a) Representar oficialment el centre.
b) Responsabilitzar-se de la gestió global del centre que inclou el control pressupostari, administratiu, de personal i manteniment i comunicar totes les incidències que no puga resoldre el centre, com també els suggeriments per a la millora del servei, al responsable corresponent.
c) Proposar la programació i l’organització de la residència amb l’equip educatiu i distribuir, supervisar, coordinar i fer complir les activitats previstes per tal d'aconseguir un funcionament efectiu d'aquesta, d'acord amb la normativa dictada per la Direcció General de Serveis Socials i allò aprovat pel consell de residència.
d) Exercir la direcció de tot el personal adscrit al centre.
e) Complir i fer complir les lleis, disposicions vigents i reglaments.
f) Fer la convocatòria i coordinar les reunions de treball del centre de qualsevol índole.
g) El Director estarà facultat per adoptar totes les decisions que calguen per al funcionament del centre en aquells casos en què no s'assolesca acord dins del consell de residència (o bé aquest no funcione).
h) Mantenir coordinació operativa amb la Delegació Territorial a fi de coordinar incidències, altes, baixes o qualsevol variació produïda.
i) Seguir l’evolució dels menors i proposar les mesures alternatives quan hi calga.
j) Assumir la guarda dels tutelats acollits al centre.
k) Informar al personal de totes les disposicions, normes o, informacions professionals que els afecten.
l) Elaborar i/o formalitzar tot tipus d'informes o dades que es requeresquen per part de la Direcció General de Serveis Socials o per qui tinga la representació del tutelat.
ll) Fixar els horaris dels serveis del centre, i es vetlarà per l’eficàcia i qualitat d'aquestos. L'horari degudament aprovat per l'autoritat laboral serà exposat en el tauler d'anuncis del centre.
m) Mantenir la disciplina, la correcció i la puntualitat de tots els treballadors a llur càrrec.
n) El Director del centre guardarà la deguda confidencialitat sobre les informacions que respecte dels menors o de llurs famílies reba. Igual obligació incumbirà a tots els treballadors que coneguen aquestes dades.
Article quinze
En casos d'absència o malaltia que així ho requeresquen, el superior corresponent designarà sense retard el substitut provisional del Director del centre, llevat de les absències curtes en què la designació la farà el mateix Director.
TITOL III
Dels òrgans de participació i representació
Article setze
L'órgan de participació i de representació en els centres és el consell de residència, llevat de les residències juvenils, que és l'assemblea de membres, la qual tindrà les mateixes funcions que el Consell.
Article disset
El consell de residència en els centres públics estarà compost per:
- El Director del centre.
- Director escolar, si l’hi hagués
- Un nombre determinat de representants dels educadors i personal de suport tècnic, no inferior a 1/3 del total d'aquestos elegits entre els col·lectius esmentats.
- Un membre del personal auxiliar i de serveis, elegit entre ells mateixos.
- Un nombre determinat de menors i de pares elegits entre aquestos, respectivament, que no podrà ser inferior a 1/3 del total dels components del Consell.
- Un membre de l’àrea docent del centre, si l’hi hagués: (EGB, FP, Tallers,...) -
- Un membre de l'ajuntament en l’àmbit de Serveis Socials o educatius, on estiga situada la residència.
- Un membre de la Delegació Territorial de Serveis Socials corresponent o persona en qui es delegue.
- Professorat dels centres docents a què assisteixen els menors de la residència.
- Membres d'institucions o associacions locals, segons els temes que s'han de tractar.
Article divuit
Son funcions del consell de residència:
a) Supervisar perquè les directrius i programacions s'ajusten als principis, criteris i objectius educatius establerts per la direcció general.
b) Aprovar la programació educativa general i les activitats del centre que elabore la comissió educativa.
c) Aprovar la proposta de reglament de règim interior del centre, elaborat per la comissió educativa.
d) Aprovar les propostes sobre criteris bàsics per tal d'establir col·laboracions amb altres centres i entitats locals, amb finalitats d'integració per mitjà d'activitats culturals i educatives, quan hi pertoque.
e) Aprovar l'avantprojecte de despeses del centre, i totes les modificacions que es produesquen, elaborat per la comissió econòmica.
f) Aprovar les propostes per a la reforma i millora de les instal·lacions del centre.
g) Atendre les denúncies per actes o sancions que no respecten els drets dels menors i adoptar les mesures pertinents amb els autors.
h) Tota altra que d'ara en avant se li puga atribuir.
El Secretari, afegit en el consell d'entre els seus membres, estendrà acta de les reunions, que remetrà a la delegació territorial corresponent en els vuit dies següents a la reunió.
El consell es reunirà preceptivament una vegada al trimestre i extraordinàriament quan ho convoque el seu President (Director del centre o 2/3 de la totalitat dels membres.)
Article dinou
El Consell podrà tenir dues comissions de suport i seguiment de caràcter consultiu, la comissió educativa i la comissió econòmica.
Article vint
Comissió educativa.
Composició:
- Director del centre (President de la comissió)
- Educadors del centre.
- Personal docent si l’hi hagués.
- Un menor elegit pels acollits en el centre, com a representant d'aquestos.
- En els centres en què es considere necessari la presència del personal auxiliar, i amb l'acord d'aquest, podran integrar-se en la proporció i nombre que determine el consell de centre.
Article vint-i-un
Funcions:
a) Elaborar i desenvolupar la programació educativa del centre, activitats formatives, reeducadores i de reinserció sòcio-familiar.
b) Fer el seguiment de la programació del centre i del procés educatiu grupal i individual.
c) Desplegar les activitats d'orientació, tutoria, i seguiment i l’elaboració de tot tipus de materials tècnico-educatius.
d) Informar al personal educador i docent de totes les qüestions que siguen d'utilitat per a llur exercici professional.
e) Elaborar el projecte de reglament de règim interior.
Quan es tracte d'un problema individual de qualsevol xiquet de tractament confidencial, es podrà prescindir del representant del menor.
Article vint-i-dos
Comissió econòmica
Composició:
- El Director.
- L'Administrador o personal administratiu si l’hagués, i serà el Secretari de la comissió.
Cada col·lectiu del centre elegirà d'entre ells mateixos:
- Un membre dels educadors.
- Un membre del personal docent si l’hi hagués.
- Un membre del personal auxiliar.
- Un menor d'entre els acollits al centre.
Article vint-i-tres
Funcions:
Rebre informació sobre evolució de despeses, justificacions de factures, pagaments a proveïdors i, en general, tot allò relatiu a la gestió pressupostària del centre.
Article vint-i-quatre
En les residències juvenils les funcions de la comissió educativa i econòmica les realitzaran els educadors d'aquestes amb la participació dels menors acollits.
Article vint-i-cinc
En els centres concertats la composició del consell de residència serà la següent:
- Director del centre.
- 3 representants de l’entitat titular del centre.
- 2 representants del personal.
- 2 menors o llurs pares.
Article vint-i-sis
Les comissions educativa i econòmica en els centres concertats tindran la mateixa composició que en els centres públics amb la incorporació de dos membres de l’entitat titular a la comissió educativa i un a la comissió econòmica.
Article vint-i-set
Les funcions de la comissió educativa en centres concertats seran les mateixes que als centres públics, llevat de l’elaboració de la programació educativa i del Reglament de Règim Interior que es realitzaran a proposta l’entitat titular d'aquest.
Article vint-i-vuit
Les funcions de la comissió econòmica als centres concertats seran les mateixes que als centres públics, tret de l’elaboració del pressupost total del centre que es realitzarà a proposta de l’entitat titular d'aquest.
Article vint-i-nou
El mandat dels membres elegits en els distints col·lectius per a llur presentació en el consell de residència i en les comissions que s'establesquen durarà dos anys.
TITOL IV
De la convivència
Article trenta
1. Els centres hauran de regir-se per un Reglament de Règim Interior, el projecte del qual serà elaborat per la comissió educativa i aprovat pel consell de residència, a proposta del director del centre.
2. Per allò no disposat en el Reglament de Règim Interior, s'acomodarà al que disposa aquesta ordre.
3. El Reglament de Règim Interior:
1r. Haurà d'expressar els drets i deures recollits en el títol I.
2n. Serà d'obligat compliment per a tots els integrants del centre.
3r. Haurà de respectar tot el que disposa l’ordre i la normativa vigent.
4t. Haurà de ser autoritzat per la direcció d'àrea corresponent.
Article trenta-un
Tots els membres del centre podran associar-se en grups o col·lectius, les activitats del quals tinguen com a finalitat, desenvolupar inquietuds educatives, culturals, esportives, etc., dins l'àmbit d'aquest.
Article trenta-dos
Tots els membres del centre estaran subjectes a la disciplina de les normes legals vigents, a les d'aquest estatut, a les que s'elaboren per Reglament de Règim Interior i a totes les altres que siguen aprovades pel consell de residència.
Article trenta-tres
Totes les accions que atenten contra les normes abans establertes seran considerades qüestions disciplinaries.
Article trenta-quatre
Els actes o sancions que no respecten els drets dels menors o comporten un impediment per a llur exercici per part dels altres membres del centre, podran ser objecte de denúncia davant el consell de residència o assemblea de membres segons el cas. Aquesta denúncia la pot elevar tant el menor corn els seus representants en els òrgans de participació, i també qualsevol membre del centre.
Article trenta-cinc
Les sancions als menors seran aplicades per l’educador-tutor, director o pel consell de residència del centre, segons la naturalesa de la sanció.
Article trenta-sis
Abans d'imposar una sanció al menor, el Reglament de Règim Interior haurà d'establir una via de recurs del menor front a la sanció, que li permeta explicar o aclarir les raons de qualsevol fet.
València, 14 de maig de 1991.

linea
Mapa web