Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Decret 136/1988, de 23 de setembre, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria d'Indústria, Comerç i Turisme.

(DOGV núm. 913 de 30.09.1988) Ref. Base de dades 1520/1988

Decret 136/1988, de 23 de setembre, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria d'Indústria, Comerç i Turisme.
Pel Decret 40/1984, de 2 d'abril, del Consell de la Generalitat Valenciana, s'aprovà el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria d'Indústria, Comerç i Turisme, modificat pel Decret del Consell 180/1985, d'11 de novembre.
Durant els quatre anys des de l'aprovació de l'esmentat Decret, han tingut lloc una sèrie de fets que, units a l'experiència en el desplegament i l'execució de les competències de la Conselleria d'Indústria, Comerç i Turisme, han afectat necessàriament l'estructura d'aquesta.
D'entre aquells cal destacar-ne la publicació de la Llei 10/1985, de 31 de juliol, de la Funció Pública Valenciana, que instaura el sistema de classificació de llocs de treball sobre el qual va a girar tot el règim de personal d'aquesta. La constitució de «l'Institut Turístic Valencià, SA» (ITVA, SA), pel Decret del Consell 151/1985, de 4 d'octubre, juntament amb l'evolució constant del sector turístic, demanen l'adaptació de les estructures reals amb les formals. I l'adhesió d'Espanya a la CEE ha comportat una incidència frontal en els tres àmbits competencials de la susdita Conselleria, tant en l'aspecte econòmic com en el jurídic.
Finalment assenyalar que l’experiència en el desplegament i l'execució de les competències de la Conselleria, a les quals s'hi ha fet referència, ha confirmat el criteri que els Serveis Centrals, per les funcions de direcció, estudi i assessorament que els corresponen, han d'estar integrats pel mínim nombre d'òrgans d'estructura burocràtica clàssica - els indispensables per a la realització d'aquelles funcions de gestió que així ho exigesquen- i majorment per personal especialitzat amb el caràcter de tècnics, assessors, directors de programes o similars.
Per tot això, es considera que cal la revisió del Decret del Consell 40/1984, de 2 d'abril, pel qual s'aprovà el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria d'Indústria, Comerç i Turisme.
En atenció d'aquests motius, i en compliment del que estableixen els articles 35. f) i 70 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià, a proposta del Conseller d'Indústria, Comerç i Turisme i amb la deliberació prèvia del Consell de la Generalitat Valenciana en la reunió del dia 23 de setembre de 1988,
DECRETE:
TITOL I
Dels òrgans de la Conselleria
Article primer
La Conselleria d'Indústria, Comerç i Turisme és el màxim òrgan encarregat de la direcció i l'execució de la política del Consell de la Generalitat Valenciana en les matèries d'indústria, comerç i turisme, exercint les competències que legalment té atribuïdes a aquests efectes.
Article segon
Un. El Conseller és la superior autoritat de la Conselleria i el seu màxim òrgan executiu.
Dos. Sota la autoritat del Conseller, el nivell directiu de la Conselleria d'Indústria, Comerç i Turisme es troba integrat per les unitats següents:
a) La Secretaria General.
b) Les Direccions Generals.
Tres. Les Direccions Generals de la Conselleria són les següents:
- Direcció General d'Indústria i Energia.
- Direcció General de Comerç.
- Direcció General de Turisme.
Quatre. En cas de vacant, absència o malaltia del Conseller, aquest serà substituït en les seues funcions executives pel Secretari General i, si hi mancava, pel Director General més antic en el càrrec, llevat del cas que el Conseller decidesca explícitament en un altre sentit. Tot açò sense perjudici del que estableix l'article 16 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià.
Article tercer
El nivell administratiu de la Conselleria l'integren la resta d'unitats sota la dependència del Secretari General i dels Directors Generals, o directament dependent del Conseller de manera excepcional.
Article quart
Territorialment, la Conselleria d'Indústria, Comerç i Turisme s'organitza en Serveis Centrals i Serveis Territorials.
Els Serveis Centrals tenen competència sobre tot el territori de la Comunitat Valenciana.
Els Serveis Territorials són l'expressió organitzava del principi de desconcentració que regeix l'activitat administrativa de la Conselleria, i sota la superior autoritat del Conseller depenen orgànicament dels Directors Generals corresponents i funcionalment dels Caps d'Area i del Secretari General, en les matèries de les seues respectives competències.
Article cinquè
Adscrit a la Conselleria d'Indústria, Comerç i Turisme es troba l'Organisme autònom «Institut de la Petita i Mitjana Indústria de la Generalitat Valenciana» (IMPIVA), creat per la Llei 2/1984, de 10 de maig.
TITOL II
Dels Serveis Centrals
CAPITOL I
Del Conseller
Article sisè
El Conseller, en la seua condició de màxima autoritat de la Conselleria, posseeix totes les competències inherents al seu càrrec i, expressament, té atribuïdes les funcions següents:
1. Proposar al Consell de la Generalitat Valenciana el nomenament i cessament d'alts càrrecs del seu Departament.
2. Preparar i presentar al Govern els avantprojectes de Llei, propostes d'acord i Projectes de Decret relatius a les qüestions pròpies del seu Departament, i refrendar aquests últims després d'haver estat aprovats.
3. Formular motivadament els avantprojectes de pressupostos de la Conselleria.
4. Exercir la potestat reglamentària en les matèries pròpies de la Conselleria, en forma de Ordres d'aquesta.
5. Proposar al Consell de la Generalitat Valenciana, per a l'aprovació, l'estructura i organització de la Conselleria.
6. Executar els Acords del Govern en el marc de les seues competències.
7. Resoldre els recursos que se interposen contra resolucions dels Organismes o autoritats de la Conselleria, llevat de les excepcions establertes en les Lleis.
8. Resoldre els conflictes d'atribucions que sorgesquen entre els òrgans i les autoritats de la Conselleria.
9. Exercir la direcció, iniciativa i inspecció de tots els serveis del Departament, l'alta inspecció i la resta de funcions que li corresponguen respecte als Organismes Autònoms adscrits a aquest.
10. Disposar de les despeses pròpies dels serveis de la seua Conselleria dins dels límits legals i pressupostaris, disposar del crèdit exigible i fer la corresponent proposta de pagament.
11. Exercir les facultats ordinàries en matèria de contractació administrativa dins dels límits legals i pressupostaris.
12. Atorgar o proposar, quan pertoque, les recompenses que procedesca i exercitar les potestats disciplinàries i correctives d'acord amb les disposicions vigents.
13. Qualssevol altres facultats que li atribuesquen les lleis, els reglaments, el Consell o el President de la Generalitat Valenciana.
Article setè
Com a òrgan col·legiat assessor del Conseller, i sota la seua presidència, existirà el Consell de Direcció que es trobarà integrat pel Secretari General i els Directors Generals, així com pel Secretari General de l'Institut de la Petita i Mitjana Indústria de la Generalitat Valenciana (IMPIVA).
Quan el Conseller ho considere convenient, assistiran també al Consell de Direcció els responsables dels distints òrgans o Centres dependents de la Conselleria.
CAPITOL II
De la Secretaria General
Article vuitè
Al Secretari General, com a segona autoritat de la Conselleria, li corresponen aquestes atribucions:
1. Ostentar la superior direcció de tot el personal de la Conselleria i resoldre tots els assumptes referents a aquest, llevat dels casos reservats a la decisió del Conseller.
2. L’establiment i el control del règim intern de tots els serveis dependents de la Conselleria.
3. Prestar assistència i assessorament tècnic i jurídic al Conseller i a les Direccions Generals.
4. La realització d'estudis i compilació de documentació sobre matèries pròpies de la Conselleria.
5. Conformar la proposta d’Avantprojecte del Pressupost global de la Conselleria.
6. Elaborar projectes o plans d'actuació i programes de necessitats de la Conselleria.
7. Informar al personal directiu de la Conselleria de la procedència legal i de la viabilitat econòmica dels seus programes d'actuacions.
8. Informar sobre els assumptes que el Conseller ha de sotmetre al Consell o al President de la Generalitat.
9. Informar de tota disposició de caràcter general que emane de la Conselleria.
10. Acordar les reformes dirigides a millorar i perfeccionar els serveis dels diversos Centres de la Conselleria, i preparar allò relatiu a la seua organització i mètode de treball, atenent principalment als seus costos i rendiments.
11. Dictar normes generals sobre adquisició de material i totes aquelles disposicions que afecten el funcionament dels serveis.
12. Preparar compilacions de les disposicions vigents que afecten les competències de la Conselleria i cuidar de les publicacions tècniques, periòdiques o no, de la Conselleria.
13. Dirigir facilitar la formació d'estadístiques sobre les matèries de competència del Consell de la Generalitat Valenciana, en allò que efecte la Conselleria, en col·laboració amb l'institut Valencià d’Estadística o altres organismes que es consideren convenients.
14. Tramitar els ascensos, les destinacions, les excedències, les jubilacions i els permisos dels funcionaris i de la resta del personal que preste servei en la Conselleria, d'acord amb les disposicions legals i reglamentàries.
15. La resta de funcions que li siguen encomanades pel Conseller.
Article novè
Un. Com a òrgan dependent de la Secretaria General existirà una Comissió de Coordinació Administrativa, integrada pel Secretari General que serà el seu President, el Secretari General Administratiu, que actuarà com a Vice-president, els Caps de totes les unitats de la Secretaria General amb nivell de Servei o superior, els Caps d'Area, responsable de l'Institut per a la Promoció d'Energies Alternatives i Estalvi Energètic, del Servei d’artesania i de la Unitat de Programes de Promoció del Turisme.
Així mateix podran ser convocades altres persones d'acord amb les matèries a tractar.
Periòdicament seran convocats els Caps dels Serveis Territorials.
Dos. Correspondran a la mateixa Comissió les funcions de canalització de la informació, l'elaboració de criteris comuns i la unificació dels existents, i en general la coordinació de les unitats que integren el nivell administratiu de la Conselleria.
Article deu
Depenen directament del Secretari General les unitats següents:
- Secretaria General Administrativa.
- Assessoria Jurídica i d’Assumptes Comunitaris.
- Gabinet Tècnic.
Article onze
Un. La Secretaria General Administrativa dirigeix els serveis de la Conselleria i, en especial, exerceix les funcions següents:
1. Preparar les plantilles orgàniques del personal de la Conselleria, així com les seues actualitzacions, i custodiar els expedients personals.
2. Tramitar incidències i canvis en les situacions del personal de la Conselleria i instruir els expedients disciplinaris i de recompensa que procedesquen.
3. Dur a terme els procediments de selecció de personal en els casos en què la Conselleria tinga atribuïda aquesta competència.
4. Qualssevol altres activitats que facen referència al personal de la Conselleria, sense perjudici de la superior direcció en la matèria del Secretari General.
5. Organitzar i controlar els assumptes generals de la Conselleria, tractant que funcionen de manera correcta, així com el manteniment i la seguretat dels béns i drets d'aquesta.
6. Revisar i actualitzar periòdicament l'inventari de béns i material de la Conselleria.
7. Proposar i dirigir la tramitació dels expedients de contractació i de totes aquelles incidències que els afecten, així com els d'adquisició i lloguer dels immobles necessaris per al normal funcionament dels serveis de la Conselleria.
8. Efectuar el seguiment de l'execució dels programes pressupostaris de la Conselleria, adreçant les oportunes instruccions als Centres de Despesa promotors, per al millor i més exacte compliment.
9. Tramitar els expedients oportuns de modificació de crèdits, així com tots aquells documents d'ingressos i de pagaments que genere el moviment dels fons propis de la Conselleria.
10. Dirigir el funcionament del Registre General de la Conselleria i de les Oficines d'Informació i d'Iniciatives i Reclamacions que en depenen.
11. Dirigir el correcte funcionament de l'Arxiu, tenint cura del procés i l'emmagatzematge de totes aquelles dades i documentació que es consideren necessàries, així com de la Biblioteca de la Conselleria.
12. Dirigir i impulsar la informatització dels serveis de la Conselleria i la normalització del material i la documentació utilitzats per aquesta.
13. Qualssevol altres funcions que se li atribuesquen.
Dos. En caso d’absència o vacant del Secretari General, assumirà les funcions pròpies d'aquest el Secretari General Administratiu.
Tres. La relació de la Intervenció Delegada amb la Conselleria es realitzarà exclusivament a través de la Secretaria General Administrativa, i correspondrà al Servei de Programació i Gestió Econòmica la canalització de totes les actuacions de la Conselleria en les matèries que siguen competència d'aquella.
Article dotze
Un. Per a la realització de les funcions assenyalades en l’article anterior, la Secretaria General Administrativa s'estructura en les unitats següents:
- Servei d'Informàtica.
- Servei de Programació i Gestió Econòmica.
- Servei de Gestió Administrativa.
- Servei d'Organització, Coordinació i Informació.
Dependent també de la Secretaria General Administrativa existirà un Programa de Projectes d’Arquitectura.
Dos. Al Servei d'Informàtica li correspondrà el procés, l'emmagatzematge i el manteniment de dades que, generades per les diferents necessitats de tots els serveis de la Conselleria, hi calguen, i el subministrament dels recursos necessaris per a la recuperació d'aquests de forma ràpida, automàtica i actualitzada, així com la provisió de material informàtic a les distintes unitats dels Serveis Centrals i Serveis Territorials de la Conselleria, coordinant i supervisant llur funcionament. Elaborar plans per a la provisió i l'aprofitament millor dels recursos informàtics. Informar tècnicament sobre les propostes d’adquisició de material informàtic. Informar puntualment de les Bases de Dades existents i proposar, si fa el cas, la connexió a aquestes.
Desplegar i mantenir els sistemes i les aplicacions.
Tres. Al Servei de Programació i Gestió Econòmica li correspondrà la preparació i posterior elaboració de l'Avantprojecte de Pressupost. El control de l'execució del Pressupost i les seues modificacions i la gestió de les despeses i els ingressos. El seguiment dels fons de la Conselleria, incloent-hi les actuacions inherents a la tramitació i revisió dels fons a justificar, i el control de la Caixa dels Serveis Centrals. Estudiar, preparar i formalitzar els expedients de contractació, dur el seguiment de l'execució d'aquests, així com realitzar les actuacions referents als lloguers de béns immobles.
Tramitar totes les propostes de moviments comptables que sorgesquen com a conseqüència de la gestió pressupostària.
Quatre. Al Servei de Gestió Administrativa li correspondran les matèries de personal pròpies de la Conselleria i, en particular, la programació d'efectius i preparació de plantilles, la gestió del procediment de selecció, formació, provisió de destinacions i llocs de treball competència de la Conselleria. Conservar i custodiar els expedients personals dels funcionaris i empleats i conèixer l'adscripció d'aquests a les diverses dependències. Tramitar incidències i situacions del personal.
Li correspondrà també la gestió dels assumptes generals de la Conselleria i en particular de l'Arxiu i el Registre, la Biblioteca, els subministraments majors i menors, el manteniment de les instal·lacions i l'actualització de l'inventari.
Cinc. Al Servei d'Organització, Coordinació i Informació li correspondrà l'estudi dels processos, estructura i mètodes de treball i l'elaboració de propostes de reforma dirigides a millorar i perfeccionar els serveis de la Conselleria, atenent fundamentalment al seu cost i rendiment, així com les de racionalització dels procediments administratius i d'instruments de gestió. La realització d'estudis i propostes sobre normalització de material i documentació.
Li correspondrà igualment l'obtenció i elaboració de dades sobre les activitats de la Conselleria, i facilitar informació al ciutadà, coordinar les Unitats d'Informació i tramitar les reclamacions i iniciatives. Confeccionar les publicacions i assessorar en matèria d'imatge institucional.
Coordinar la gestió administrativa dels distints Serveis Territorials i controlar el règim intern de tots els serveis de la Conselleria.
Article tretze
Un. A l'Assessoria Jurídica d’assumptes Comunitaris li corresponen, amb caràcter general, les funcions d’estudi, coordinació, informe i assessorament jurídic al Conseller i als diversos òrgans de la Conselleria. Així mateix té per finalitat l'adequació de les actuacions de la Conselleria a l'ordenament jurídic comunitari i l'impuls i la coordinació de les mesures aplicables en l'àmbit de la Comunitat Valenciana en els sectors d'indústria, comerç i turisme, corresponent-li l’elaboració de propostes dirigides a l'execució i el desplegament de les competències de la Generalitat Valenciana en aquests sectors.
L’Assessoria Jurídica i d’Assumptes Comunitaris s'organitza en l'Assesoria Jurídica i la Unitat de Programes Comunitaris.
Per a la consecució dels objectius fixats a aquestes unitats, podran crear-se programes als quals el Secretari General adscriurà, a proposta del Cap de la Assessoria Jurídica i d’Assumptes Comunitaris, el personal que hi siga necessari.
Dos. A l'Assessoria Jurídica li correspon l'informe, i si fa el cas l'elaboració, de disposicions de caràcter general de la Conselleria. L’emissió d'informes i dictàmens jurídics. Les compilacions de disposicions vigents i la proposta de refundició i revisió de textos legals. El seguiment de la legislació estatal i d'altres Comunitats Autònomes. La realització d'estudis de Dret comparat i de jurisprudència. La tramitació dels expedients que se susciten amb motiu de qüestions de competència i conflictes d'atribucions, així com la tramitació dels procediments relatius a la responsabilitat patrimonial de l'Administració i les nul·litats de ple dret. L’assessorament sobre la constitucionalitat de disposicions de caràcter general i d'actes concrets. La tramitació dels recursos que s'interposen davant el Conseller o altres òrgans centrals de la Conselleria.
Compareixença en judici sobre assumptes propis de la Conselleria amb l'habilitació prèvia per part del Gabinet Jurídic de la Presidència de la Generalitat Valenciana.
Tres. Els programes comunitaris desplegaran els següents objectius: la direcció, l'impuls i la coordinació de les activitats dels diversos òrgans de ' la Conselleria en matèria comunitària. La canalització d'actuacions de la Conselleria en la
susdita matèria i les relacions amb altres òrgans de la Generalitat Valenciana i la resta d'organismes públics i privats.
La recollida d'informació i difusió de les ajudes i els incentius de la CEE. La deliberació sobre projectes presentats en ordre a la fiscalització del compliment dels requeriments comunitaris i, si fa el cas, la tramitació d'aquests. La informació i l'assessorament en matèria de tramitació administrativa comunitària. La revisió i, arribat el cas, l'elaboració normativa per a la seua adequació a l'ordenament jurídic comunitari en estret contacte amb les Direccions Generals competents. L’informe dels projectes de normativa per a l'adequació al susdit ordenament. L’emissió de dictàmens i informes a sol·licitud del Conseller o d'altres òrgans de la Conselleria. El seguiment diari de les actuacions i la legislació comunitària i la informació als òrgans afectats per aquesta. El seguiment de la jurisprudència del tribunal de justícia i la difusió d'informació als diferents òrgans de la Conselleria. L’elaboració i actualització permanent de la compilació del Dret Comunitari en matèria d'indústria, comerç i turisme. La constitució i el manteniment del fons de documentació jurídica i comunitària. El buidament i la difusió de publicacions.
Article catorze
Un. El Gabinet Tècnic desplega les funcions encomanades a la Secretaria General en matèria d’assistència tècnica, estudis i informes tècnics i econòmics que es consideren procedents i en especial l'elaboració d'informes i estudis pluridisciplinars sobre les distintes activitats de la Conselleria. Igualment li correspon el tractament i la interpretació de dades estadístiques, així com la compilació, l'ampliació i el manteniment de les fonts estadístiques; la realització d'estudis a curt, mitjà i llarg termini tant des d'una perspectiva sectorial com territorial. El seguiment i control de l'activitat parlamentària relacionada amb la Conselleria, en particular confecció de les respostes a preguntes parlamentàries i preparació de les interpel·lacions i compareixences.
Dos. El Gabinete Tècnic serà integrat per directors de programa i assessors.
CAPITOL III De les Direccions Generals
Article quinze
Són funcions dels Directors Generals de la Conselleria d'Indústria, Comerç i Turisme:
1. Disposar de tot allò relacionat amb el règim intern dels serveis de la seua Direcció i resoldre els respectius expedients, sempre que no siga facultat privativa del Conseller o del Secretari General.
2. Dirigir i gestionar els serveis i resoldre els assumptes que li assigne aquest Reglament o que el Conseller li encomane.
3. Vigilar, fiscalitzar i supervisar el funcionament de totes les dependències al seu càrrec.
4. Proposar al Conseller la resolució que considere pertinent en assumptes que són de la seua competència, la tramitació dels quals corresponga a la Direcció General.
5. Establir el règim intern de les oficines de la seua dependència, sense perjudici de les competències de la Secretaria General.
6. Elevar anualment al Secretari General, per a la confecció de la memòria de la Conselleria, un informe sobre el funcionament, cost i rendiment dels serveis al seu càrrec.
Secció Primera De la Direcció General d'Indústria i Energia
Article setze
A la Direcció General d'Indústria i Energia li correspondrà el desplegament i l'execució de la política de la Conselleria en matèria d'indústria, energia, mineria i tecnologia.
De la Direcció General d'Indústria i Energia depenen les unitats següents:
- Area d'Indústria.
- Servei d’Artesania.
Article disset
Un. A l'Area d'Indústria s'enquadren les funcions relacionades amb el registre d'establiments industrials, protecció del medi ambient industrial, proposta i control d'aplicació de les normes en matèria de normalització, homologació, qualitat i seguretat industrial, producció, distribució o consum d'energia, investigació i aprofitament de jaciments miners, aigües mineromedicinals, i la coordinació dels Serveis Territorials d'Indústria i Energia.
S'estructura en aquests Serveis:
- Servei d'Indústria i Seguretat.
- Servei d'Energia.
- Servei de Mines.
Dos. Al Servei d'Indústria i Seguretat li correspondrà la centralització de les dades del Registre d'establiments industrials i la proposta de les accions necessàries per a la seua permanent actualització, l'estudi i la proposta de mesures relatives a la prevenció i correcció de la contaminació produïda per establiments o productes industrials, el control de l'aplicació dels Reglaments de seguretat industrial, així com les propostes de noves normes o complement de les existents en matèria de normalització, homologació i qualitat industrial.
Tres. Al Servei d'Energia li correspondran les funcions relacionades amb la producció, la distribució i el consum d'energia en les distintes formes, incloses les no convencionals, i el control dels serveis públics de subministrament d'electricitat, gas i aigua, de les instal·lacions d'energia elèctrica, gas i aigua, estudiar i proposar normes tècniques que complementen la legislació vigent en matèria de energia, el control de l'aplicació dels Reglaments corresponents i promoure iniciatives que milloren la qualitat i seguretat en els serveis públics de la seua competència.
Quatre. Al Servei de Mines li correspondrà la realització d'estudis i actuacions tendents a un coneixement de la potencialitat minera del nostre subsòl, la proposta de mesures de foment de la mineria, la centralització de les dades del Cadastre Miner, la investigació i l'aprofitament dels jaciments minerals, en especial els hidrològics, el control dels establiments de benefici de recursos minerals, així com de l'aplicació dels Reglaments de seguretat minera, incloses les pirotècniques, i la proposta de noves normes o complementàries de les existents en matèria de seguretat minera i d'aprofitament de recursos minerals.
Article divuit
Al Servei d’Artesania li correspondrà l'elaboració d'estudis i projectes d'actuacions en ordre a la promoció i el desplegament del sector artesà, així com l'execució dels plans de foment i ordenació de l'artesania.
Article dinou
De la Direcció General d'Indústria i Energia dependrà l'Institut per a la Promoció d'Energies Alternatives i Estalvi Energètic.
Seran funcions de l'Institut les establertes pel Decret de 20 de desembre de 1982, del Consell de la Generalitat Valenciana.
Secció Segona De la Direcció General de Comerç
Article vint
A la Direcció General de Comerç li correspon el desplegament i l'execució de la política de la Conselleria en matèria de comerç.
L’Area de Comerç depén del Director General de Comerç.
Article vint-i-un
Un. A l'Area de Comerç s’enquadren les funcions de coordinació i elaboració de les mesures orientades tant a adequar el marc del sector comercial als requeriments i les exigències que imposa el desplegament general de l'economia, com en ordre a la promoció comercial, l'ordenació i el desplegament del sector de la distribució des del punt de vista sectorial i territorial i les funcions de coordinació dels Serveis Territorials de Comerç.
S'estructura en els següents serveis:
- Servei d'Informació i Inspecció.
- Servei de Promoció Comercial.
- Gabinet Tècnic de Preus.
Dos. Al Servei d'Informació i Inspecció li correspondrà, en general, el desplegament d'accions tendents a l'ordenació i la reglamentació de l'activitat comercial i el seu control, a fi d'aconseguir un desplegament harmònic d'aquesta, efectuant a més, quan corresponga, els estudis de base que li siguen encomanats, i col·laborant amb les distintes unitats de la Direcció General per al desplegament dels seus respectius programes. Tindrà, així mateix, la funció de col·laborar en les actuacions coordinades que s'establesquen amb altres serveis de la Generalitat Valenciana o d'altres Institucions en matèria d'ordenació comercial, i facilitar la seua difusió entre el sector comercial.
Tres. Al Servei de Promoció Comercial li correspondrà l'adopció i la coordinació de mesures encaminades al foment i el desplegament de la comercialització de productes valencians, la concertació, la tutela, la promoció i l'impuls de l'activitat de les Cambres de Comerç, Indústria i Navegació i de les Institucions Firals i Fires de la Comunitat Valenciana, així com facilitar l'accés a la informació necessària per a la cooperació comercial i col·laborar amb altres Organismes i Institucions en la formulació i el desplegament dels programes de suport a l'exportació.
Quatre. Al Gabinet Tècnic de Preus li correspondrà, en general, l'elaboració de propostes de mesures dirigides a l'execució de la política de preus de la Generalitat Valenciana, coordinant les actuacions de les Corporacions Locals en matèria de preus objecte de la seua competència, així com elaborar la informació sobre preus de determinats béns i serveis, i els estudis econòmics que li siguen encomanats. En particular, exercirà les funcions relatives a la tramitació, la informació i l’elaboració de propostes de resolució dels expedients en matèria de preus que hagen de sotmetre's al Conseller i a la Comissió de Preus de la Generalitat Valenciana.
Article vint-i-dos
Un. De l'Area de Comerç depén l'Institut Valencià d'Iniciatives Comercials.
Dos. Seran funcions de l'Institut:
a) L’assessorament i la informació en matèria d'establiment i utilització dels espais comercials, col·laborant amb els Ens territorials i altres Institucions per aconseguir un nivell adequat d'equipaments i la correcta inserció de las noves formes i unitats comercials en el sector.
b) La creació i el desplegament de la Xarxa de Comerços Innovadors. La capacitació i formació dels agents del sector de la distribució. El coneixement i la difusió de les estructures comercials, els canals i processos de comercialització existents.
c) L’elaboració de propostes per a la reforma, modernització i millora de les estructures comercials i dels processos de distribució comercial. L’estudi, el desplegament i l'execució de programes d'ajuda al finançament de projectes destinats a la modernització i l'adaptació de noves tecnologies comercials, així com a la creació i millora d'equipaments col·lectius i a la coordinació d'actuacions amb els Ens territorials. El disseny de plans de finançament per a la realització d'activitats en zones comercialment desfavorides.
d) Foment de projectes de cooperació econòmica entre empreses del sector i la realització d'actuacions col·lectives en ordre a l'animació i la promoció comercial, l'impuls de l'associacionisme entre les petites i mitjanes empreses comercials, l'execució d'accions divulgatòries sobre l'associacionisme comercial i l’assistència tècnica comercial en col·laboració amb altres Institucions i Entitats.
e) En general, la realització de qualsevol altra activitat relacionada amb les funcions assenyalades en els punts anteriors.
Tres. Per a la consecució dels objectius fixats, l'Institut s'organitzarà en Programes.
Secció Tercera De la Direcció General de Turisme
Article vint-i-tres
A la Direcció General de Turisme li correspondrà el desplegament i l'execució de la política de la Conselleria en matèria de turisme.
De la Direcció General de Turisme depenen les unitats següents:
- Area de Turisme.
- Unitat de Programes de Promoció.
Article vint-i-quatre
Un. A l'Area de Turisme s'enquadren les funcions d'ordenació i reglamentació del sector turístic que proposarà les mesures orientades a adequar el marc d'aquest a les exigències de la seua evolució. Així mateix li correspondrà la coordinació dels Serveis Territorials de Turisme.
S'estructura en els següents Serveis:
- Servei d'Ordenació i Inspecció.
- Servei d'Empreses i Activitats Turístiques.
Dos. Al Servei d'Ordenació i Inspecció li correspondrà la realització d'estudis en ordre a elaborar plans d'actuació, i si fa el cas, propostes de normativa que afecten directament l'activitat turística, la gestió dels expedients i les sol·licituds de compliment de requisits en matèria d'infrastructura dels establiments turístics, així com l'emissió d'informes preceptius. Li correspondrà el control del compliment de la normativa vigent en matèria turística mitjançant la planificació i coordinació de campanyes tant informatives com d'inspecció.
Tres. Al Servei d'Empreses i Activitats Turístiques li correspondrà la tramitació dels expedients sobre obertura, classificació i règim dels establiments de les empreses turístiques, la vigilància i l'aplicació de les normes sobre professions i ensenyaments turístics, registre d'empreses i activitats turístiques.
Article vint-i-cinc
A la Unitat de Programes de Promoció s'enquadren les funcions referents a l'adopció i la coordinació de mesures envers la promoció turística valenciana i la informació turística, tant les dutes a terme per la pròpia Generalitat Valenciana, a través de la Direcció General de Turisme o de l'I.T.V.A, com les realitzades per altres Corporacions i Associacions privades.
Igualment li correspondrà la coordinació dels diferents organismes públics i privats de promoció turística, la preparació i l’assistència tant a fires internacionals com a altres certàmens i, en general, la realització de les activitats necessàries per a una millor promoció de l'oferta turística de la Comunitat Valenciana. S'encarregarà també de la coordinació de les Oficines Turístiques de la Generalitat Valenciana i d'altres Ens públics i privats, de la realització d'estudis i estadístiques sobre el sector turístic, de la planificació, l'elaboració i la distribució de material de promoció turística de la Generalitat i la normalització i l'homogenització que realitzen altres Ens.
Li correspondrà, a més a més, la gestió i concessió de suports financers a empreses turístiques i altres Ens relacionats amb el sector, la capacitació professional dels agents del sector, en particular la realització de cursos, jornades, taules redones, comissions i conferències, la prestació d’assistència tècnica i orientació, la col·laboració amb altres Departaments de l'Administració i amb les Associacions i Organitzacions privades.
TITOL III De l'Organització Territorial
Article vint-i-sis
Un. Els Serveis Territorials d'àmbit provincial exerciten les competències que reglamentàriament els siguen atribuïdes o els siguen encomanades pels Centres Directius de la Conselleria.
Per al seu adequat exercici aquestes competències s'estructuren en tres Serveis:
- Serveis Territorials d'Indústria i Energia.
- Serveis Territorials de Comerç.
- Serveis Territorials de Turisme.
Dos. L’estructura dels Serveis Territorials serà establerta en l'Ordre de desplegament del present Decret. Els Serveis Territorials s'organitzaran normalment en Seccions i Negociats, llevat d'aquells supòsits en què la càrrega de treball del lloc concret n'exigesca la classificació com a unitat de rang superior.
Tres. Al front del conjunt dels Serveis Territorials existents en cada província podrà ser nomenat, en cada cas, un Director Territorial, designat pel Conseller, amb dependència orgànica del Secretari General.
DISPOSICIO DEROGATORIA
Queden derogats el Decret 40/1984, de 2 d'abril, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual s'aprovà el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria d'Indústria, Comerç i Turisme, i el Decret 180/1985, d'11 de novembre, que va modificar l'anterior.
DISPOSICIONS FINALS
Primera En els supòsits de vacant en la titularitat d'algun dels òrgans establerts pel present Decret, podrà acordar-se temporalment l'acumulació de les funcions que el corresponguen a un altre o a altres òrgans.
Segona
El nomenament dels titulars dels òrgans establerts pel present Decret, així com el de directors de programa, assessors o tècnics que calga per al desplegament de les funcions que els corresponen, es realitzarà, amb la classificació prèvia del lloc de treball, d'acord amb les normes vigents sobre provisió de llocs de treball de la Generalitat Valenciana.
Tercera
El Conseller d'Indústria, Comerç i Turisme és facultat per a dictar les disposicions que siguen necessàries per al desplegament del que estableix el present Decret, amb l'informe previ de les Conselleries d’Administració Pública i d'Economia i Hisenda.
Quarta
El present Decret entrarà en vigor el dia que es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 23 de setembre de 1988.
El President de la Generalitat,
JOAN LERMA I BLASCO
El Conseller d'Indústria, Comerç i Turisme,
ANDRES GARCIA RECHE

linea
Mapa web