Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Ordre de 28 de juny de 1994, de la Conselleria d'Economia i Hisenda, sobre operacions de crèdit a altres seccions de les cooperatives amb secció de crèdit de la Comunitat Valenciana.

(DOGV núm. 2308 de 12.07.1994) Ref. Base de dades 1552/1994

ORDRE de 28 de juny de 1994, de la Conselleria d'Economia i Hisenda, sobre operacions de crèdit a altres seccions de les cooperatives amb secció de crèdit de la Comunitat Valenciana. [94/4743]
La promulgació de la Llei de la Generalitat Valenciana 8/1985, de 31 de maig, va suposar el reconeixement de les activitats financeres de les seccions de crèdit de les cooperatives agràries valencianes, i establí un marc legal equiparable al de la resta d'intermediaris financers. Entre aquestes activitats, es recull la possibilitat que les cooperatives destinen els recursos obtinguts a través de la secció de crèdit a l'atenció de les necessitats financeres de la resta de les seccions de les cooperatives.
Posteriorment, el Decret 151/1986, de 9 de desembre, del Consell de la Generalitat Valenciana, que desplega la llei esmentada, concreta l'import màxim global que les seccions de crèdit poden destinar a inversions creditícies de la mateixa cooperativa i els límits que s'han de tenir en compte segons la finalitat de la inversió. En aquest sentit, es distingeix entre finançament de necessitats de capital circulant i d'inversions en immobilitzat. Addicionalment, l'Ordre de 16 de gener de 1987, de la Conselleria d'Economia i Hisenda, defineix el concepte de dipòsits computables, a efecte del càlcul dels límits esmentats.
Aquesta ordre completa la normativa aplicable a aquest tipus d'operacions. Introdueix una sèrie de normes que recullen els requisits mínims que han de complir les inversions creditícies de la secció de crèdit en la resta de seccions de la cooperativa, distingint-ne la finalitat. A més, determina la documentació que hauran de trametre aquestes entitats a l'Institut Valencià de Finances quan sol·liciten la preceptiva autorització administrativa prèvia.
Per tot això, en virtut de la disposició final del Decret 151/1986, de 9 de desembre, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual es desplega la Llei 8/1985, de 31 de maig, sobre Cooperatives amb Secció de Crèdit, aquesta conselleria disposa les normes següents:
Primera. Operacions de crèdit a altres seccions
1. Les seccions de crèdit de les cooperatives poden dedicar recursos captats per aquesta secció al finançament d'inversions en circulant i immobilitzat de la resta de seccions de la cooperativa, dins els límits i les condicions que la seua legislació específica i normativa de desplegament estableixen. Amb caràcter general, cadascuna d'aquestes operacions haurà de ser objecte d'un acord del consell rector.
2. Els límits màxims d'inversió de recursos captats per la secció de crèdit de la cooperativa s'entendran com percentatges sobre la xifra de dipòsits de socis, excloent-ne els d'altres seccions.
Segona. Finançament d'inversions en immobilitzat
1. Aquestes operacions hauran de ser objecte d'autorització administrativa prèvia, per part de l'Institut Valencià de Finances, i hauran de comptar amb un acord del consell rector que inclourà, com a mínim:
a) Descripció detallada de la inversió que s'ha de finançar.
b) Detall de les fonts de finançament:
- Import de les aportacions dels socis al capital social que, en noves inversions, no podran ser inferiors al 10% de la inversió total, i les condicions de subscripció i desemborsament, que no podrà excedir de tres mesos comptadors des de la data de concessió de l'autorització administrativa.
- Import del préstec o crèdit que s'ha de sol·licitar a la secció de crèdit.
- Subvencions oficials sol·licitades i/o concedides.
- Si fa el cas, import que s'ha de sol·licitar a la secció de crèdit en concepte de crèdit pont fins a la recepció de les subvencions.
- Altres fonts de finançament.
c) Característiques de les operacions creditícies proposades: tipus d'interès, termini, amb un màxim de 10 anys, i termini d'amortització.
2. La sol·licitud d'autorització administrativa haurà de contenir informació suficient que permeta conèixer la situació econòmico-financera de la cooperativa i de les seccions que hi intervenen. En aquest sentit, haurà de dur adjunts els documents següents:
a) Certificat de l'acord del consell rector a què fa referència l'apartat 1 anterior.
b) Informe previ emès pel director o apoderat de la secció de crèdit.
c) Projecte d'inversió que incorporarà un estudi econòmic del qual es deduesca la viabilitat de la inversió i la capacitat de generar recursos suficients per la secció que pren els fons per atendre la devolució del préstec o crèdit.
d) Documentació corresponent a la subvenció sol·licitada i/o concedida.
e) Situació actualitzada d'altres operacions de crèdit destinades al finançament d'immobilitzat, amb el detall previst en l'annex número 3 de l'Ordre de 27 de juny de 1994, de la Conselleria d'Economia i Hisenda, sobre normes comptables i obligacions informatives de les Cooperatives amb secció de crèdit de la Comunitat Valenciana.
f) Qualsevol altra documentació que, a judici de l'Institut Valencià de Finances, es considere necessària respecte a l'immobilitzat objecte de finançament, o respecte a la situació econòmico-financera de la Cooperativa.
3. Cada inversió finançada amb recursos de la secció de crèdit haurà de figurar en la comptabilitat de la secció de crèdit en un compte intern específic clarament identificat.
4. Si durant la vida dels préstecs i crèdits destinats a l'immobilitzat se superen els límits autoritzats durant dos trimestres consecutius, l'excés haurà de ser saldat d'immediat, amb l'acord previ sobre això del consell rector, sense perjudici de les responsabilitats que es puguen derivar per la comissió d'aquesta infracció administrativa.
Tercera. Finançament d'inversions en circulant
1. Cada crèdit per a circulant, s'haurà d'instrumentar en compte de crèdit, en les condicions que s'exposen a continuació:
a) Haurà d'existir un compte distint per a cadascuna de les seccions deutores, i dins de cada secció un compte per a cadascuna de les campanyes o produccions existents.
b) El saldo deutor o creditor de cadascun dels comptes, haurà de que quedar justificat en acabar la campanya que li donà origen.
2. Per a les operacions de crèdit la concessió del qual supose la superació del 30% dels dipòsits computables de la secció de crèdit, tal i com estableix la legislació vigent, el consell rector haurà de sol·licitar autorització administrativa prèvia a l'Institut Valencià de Finances. La sol·licitud d'autorització haurà de reflectir, com a mínim:
a) Certificat d'acord del consell rector
b) Informe previ emès pel director o apoderat de la secció de crèdit.
c) Detall de la secció o seccions de la cooperativa on van destinats els fons i la campanya que s'ha de finançar.
d) Característiques de l'operació: tipus d'interès, termini i pla d'amortització.
e) Situació actual d'altres operacions de crèdit concedides, per la secció de crèdit, per al finançament de circulant de la secció que demana els fons i d'altres seccions. Per a la qual cosa s'emplenarà en la data de la sol·licitud l'annex número 4 de l'Ordre de 27 de juny de 1994, de la Conselleria d'Economia i Hisenda, sobre normes comptables i obligacions informatives de les cooperatives amb secció de crèdit de la Comunitat Valenciana.
Quarta. Resolució administrativa
L'Institut Valencià de Finances haurà de resoldre les sol·licituds d'autorització dins dels quinze dies següents a la recepció o al moment en què es complete la documentació exigible. En tot cas, hauran de ser resoltes dins dels trenta dies següents a la recepció d'aquestes sol·licituds.
Quan en el procediment no haja recaigut resolució en termini, la sol·licitud formulada s'entendrà desestimada.
DISPOSICIó TRANSITòRIA
A les sol·licituds d'autorització administrativa per a la concessió de préstecs o crèdits a altres seccions de la cooperativa no resoltes el dia de l'entrada en vigor d'aquesta ordre, se'ls aplicarà el contingut d'aquesta.
DISPOSICIó FINAL PRIMERA
Aquesta ordre entrarà en vigor el dia de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
DISPOSICIó FINAL SEGONA
Es faculta l'Institut Valencià de Finances per adoptar les mesures necessàries encaminades al correcte compliment de les normes contingudes en aquesta ordre i per a la interpretació i resolució de les consultes i dubtes que aquestes puguen originar.
València, 28 de juny de 1994
El conseller d'Economia i Hisenda,
AURELIO MARTíNEZ ESTÉVEZ

linea
Mapa web