Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Ordre de 27 de juny de 1994, de la Conselleria d'Economia i Hisenda, sobre normes comptables i obligacions informatives de les cooperatives amb secció de crèdit de la Comunitat Valenciana.

(DOGV núm. 2310 de 14.07.1994) Ref. Base de dades 1572/1994

ORDRE de 27 de juny de 1994, de la Conselleria d'Economia i Hisenda, sobre normes comptables i obligacions informatives de les cooperatives amb secció de crèdit de la Comunitat Valenciana. [94/4744]
La Llei de la Generalitat Valenciana 8/1985, de 31 de maig, que regula l'actuació financera de les cooperatives amb secció de crèdit, va establir un marc legal específic per a aquestes entitats, va fixar criteris bàsics de funcionament, i constituïen els seus objectius principals millorar l'eficàcia en la seua actuació i incrementar-ne el nivell de solvència com a garantia davant els socis.
En aquest sentit, la circular número 1, de 19 de desembre de 1985, de la Direcció General de Política Financera, va constituir el primer pas en l'establiment de normes comptables i obligacions informatives per a aquestes cooperatives. Aquesta normalització comptable, junt amb l'obligació d'aquestes entitats d'auditar-se anualment, ha permès disposar de més informació per a conèixer progressivament la realitat del sector i detectar aquells aspectes que requereixen una intervenció normativa.
D'altra banda, l'evolució en els últims anys de la normativa comptable aplicable a les entitats financeres, fa necessari reconsiderar i aclarir alguns criteris bàsics de la normativa aplicable a les seccions de crèdit, amb la finalitat d'aconseguir una major fiabilitat dels comptes i una adequada gestió de les seccions de crèdit.
S'hi introdueixen nous models d'informació comptable que hauran de presentar les cooperatives amb secció de crèdit, on es recollirà detall de les inversions creditícies a altres seccions i a socis, distingint grups de riscos, i també dels deutors en mora, en litigi o de dubtós cobrament i de la cobertura dels fons d'insolvència.
Per tot això, en virtut de l'article 12, apartat segon, de la Llei de la Generalitat Valenciana 8/1985, de 31 de maig, aquesta conselleria disposa les normes següents:
CAPÍTOL I
Disposicions generals
Primera
1. Les cooperatives amb secció de crèdit inscrites en el Registre Especial establert en l'article 3 de la Llei de la Generalitat Valenciana, 8/1985, de 31 de maig, hauran de presentar a l'Institut Valencià de Finances, d'acord amb els models exposats en els annexos 1 i 2 d'aquesta ordre, i en els terminis que s'hi assenyalen, a més de la informació indicada en la norma trenta-tres, la següent:
- Balanç de situació referit a l'últim dia de cada trimestre natural, que s'ha de trametre abans del final del mes següent a què corresponga.
- Compte de resultats confeccionat l'últim dia del primer semestre de l'exercici i a la data de tancament d'aquest, que s'ha de trametre abans del final del mes següent al de les dates esmentades.
2. Les seccions de crèdit establiran en la comptabilitat interna els subcomptes que estimen necessaris, i en tot cas hauran de desenvolupar un adequat desglossament en els casos que expressament s'indiquen en aquesta ordre. Així mateix, duran inventaris o detalls de la seua cartera d'efectes, préstecs i crèdits, valors, avals i creditors.
3. La presentació de la informació requerida en els annexos d'aquesta ordre podrà fer-se en impresos que l'Institut Valencià de Finances posarà a disposició de les cooperatives. Els annexos es trametran datats, segellats i firmats pel president de la cooperativa i l'apoderat o director de la secció de crèdit.
4. Les quantitats del balanç de situació i el compte de resultats s'expressaran en milers de pessetes arrodonides. Algunes de les operacions o de les partides comptables previstes per aquesta ordre seran poc habituals en l'activitat de cert nombre de seccions de crèdit, o fins i tot inexistents. En aquest últim cas, no s'ha de suprimir l'epígraf, rúbrica o compte corresponent, sinó fer-les figurar amb saldo nul.
5. A l'efecte de les valoracions previstes en aquesta ordre, s'entendrà que perquè les taxacions immobiliàries tinguen els efectes previstos, hauran de reunir les condicions següents:
a) La taxació haurà de ser efectuada per una entitat de taxació inscrita en el Registre Oficial del Banc d'Espanya.
b) El criteri de valoració emprat serà el del valor de taxació, segons queda aquest definit en la normativa del mercat hipotecari.
c) L'informe de taxació contindrà una indicació expressa de la finalitat de la valoració, amb referència a les corresponents normes d'aquesta ordre.
d) En l'informe de taxació haurà de figurar, junt amb el valor de la taxació assignat, una manifestació expressa sobre l'existència o no de factors especials d'incertesa que condicionen les conclusions assolides, tals com dubtes sobre la identificació de l'immoble, comprovacions físiques o documentals que no hagen pogut dur-se a terme, falta de dades suficients per arribar a determinar el valor de mercat utilitzant el mètode de comparació o qualsevol altra reserva o limitació en relació amb els treballs efectuats. En el certificat, en el cas que s'expedesca, es farà menció de l'existència d'aquestes reserves.
6. La valoració dels saldos actius i passius del balanç haurà d'atenir-se als criteris indicats en aquesta ordre. En tot allò no previst en aquesta, es farà el que disposen les normes comptables del Banc d'Espanya aplicables a les cooperatives de Crèdit i en la normativa legal específica que, si fa el cas, siga aplicable, i el que disposa el Codi de Comerç i la resta de legislació mercantil i el Pla General de Comptabilitat.
CAPÍTOL II
El balanç de situació
Secció primera
L'actiu
Segona. Tresoreria i intermediaris financers (Epígraf 1).
1.1. Caixa.
Aquesta rúbrica comprendrà exclusivament les monedes i els bitllets espanyols propietat de la secció de crèdit. Les monedes i els bitllets estrangers en poder de l'entitat, lliurats pels socis o altres seccions de les cooperatives per al canvi en pessetes, seran comptabilitzats com un dipòsit en comptes d'ordre (rúbrica 6.2. Dipòsits en la secció de crèdit). L'abonament del seu contravalor al compte del cedent s'efectuarà després del lliurament a l'entitat delegada comprador i al mateix canvi practicat per aquesta última, independentment de la comissió que la secció de crèdit puga percebre per la gestió de canvi.
1.2. Consorci de cooperatives amb secció de crèdit.
Es recollirà en aquesta rúbrica l'import dels dipòsits que la secció de crèdit tinga constituïts en el Consorci, inclosos els computables en el coeficient de disponibilitats líquides establert per l'article 6 de la Llei de la Generalitat Valenciana 8/1985, de 31 de maig.
1.3., 1.4. i 1.5. Cooperatives de Crèdit, Bancs i Caixes d'Estalvi.
Aquestes rúbriques recolliran els saldos deutors dels comptes mantinguts amb els intermediaris financers designats en cadascuna d'elles, classificats en funció de la seua disponibilitat.
1.3.1., 1.4.1. i 1.5.1. Comptes a la vista.
S'hi inclouran els saldos líquids d'aquesta naturalesa, independentment de la seua remuneració i del fet que complesquen o no funcions de corresponsalia.
1.3.2., 1.4.2. i 1.5.2. Comptes a termini.
S'hi recolliran els saldos que tinguen un termini de venciment fix i determinat, incloent-hi els instrumentats en efectes nominatius a l'ordre, siguen pagarés, certificats de dipòsit, lletres de canvi, etc., o qualsevol altre document susceptible de transmissió (llevat dels títols valors), emesos pels intermediaris financers indicats en cada rúbrica. Aquestes operacions es valoraran pel nominal i la diferència es comptabilitzarà amb l'efectiu mitjançant el compte de periodificació del passiu 8.5. Productes anticipats no acreditats.
En el saldo dels comptes que facen funcions de corresponsalia, s'inclourà l'import dels efectes cedits o rebuts per aplicació, dins del termini habitual, per a efectuar-ne el cobrament al venciment. Els efectes rebuts exclusivament en comissió de cobrament no s'abonaran a l'entitat remitent fins que aquell tinga lloc, mentrestant figurarà en comptes d'ordre.
1.6. Talons i xecs a càrrec d'intermediaris financers.
S'inclouran en aquesta rúbrica els que tinga l'entitat al seu poder, abonats ja en comptes patrimonials, a càrrec d'intermediaris financers operants a Espanya, i els tramesos per al cobrament fins que aquest siga ferm.
Els talons i els xecs en moneda estrangera tindran el mateix tractament descrit en la rúbrica 1.1. per a les monedes i bitllets.
1.7. Efectes rebuts per aplicació
Aquesta rúbrica es carregarà pel nominal dels efectes rebuts en ferm per al seu cobrament d'altres entitats, al mateix temps que s'abonen els comptes de corresponsalia amb aquestes entitats; la baixa en la rúbrica es produirà al cobrament dels efectes o, eventualment, per la seua devolució, a càrrec del compte de corresponsalia anteriorment abonat.
1.8. Altres actius monetaris.
Aquesta rúbrica recollirà les adquisicions per part de l'entitat d'actius d'elevada liquiditat que hagen estat emesos pel sector públic i no tinguen la consideració de títols-valors. Aquests actius es valoraran pel seu nominal i la diferència es comptabilitzarà amb l'efectiu en el compte de periodificació de passiu 8.5. Productes anticipats no acreditats.
Tercera. Inversions creditícies (Epígraf 2).
2.1. Crèdit a socis.
2.1.1. Socis. Crèdit comercial.
Registrarà els efectes comercials descomptats per l'entitat als seus socis. Els efectes es comptabilitzaran pel seu valor nominal i l'import del descompte s'abonarà al compte de passiu 8.5. Productes anticipats no acreditats.
Els efectes tramesos en comissió de cobrament o aplicats en ferm a altres entitats, seguiran inclosos en aquest compte fins la data del seu venciment. En seran exclosos els efectes redescomptats en altres entitats.
Els efectes que no hagen estat cobrats al seu venciment, o els aplicats tornats per altres entitats, hauran de traspassar-se a comptes específics d'impagats, on romandran fins que el lliurador dispose de saldo suficient per abonar el seu import o fins que siguen cobrats per altre mitjà. En el cas de seguir impagats als 90 dies del seu venciment, passaran a la rúbrica 2.3. Deutors en mora, en litigi o de dubtós cobrament.
2.1.2. Socis. Préstecs i crèdits de regulació especial.
S'inclouran en aquest compte els préstecs i els crèdits concedits per la secció de crèdit, computats en el coeficient d'inversió obligatòria establert per l'article 7 de la Llei de la Generalitat Valenciana 8/1985, de 31 de maig.
2.1.3. Socis. Altres préstecs i crèdits amb garantia real.
Aquest compte comprendrà els saldos que, dins dels límits dels contractes, hagen disposat els socis beneficiaris de crèdits o préstecs, quan aquests no tinguen la naturalesa específica dels inclosos en els comptes anteriors, i quan estiguen protegits formalment per garanties hipotecàries, pignoratícies o altres fermances que per elles mateixes asseguren el reemborsament total.
2.1.4. Socis. Altres préstecs i crèdits a termini.
Es recolliran en aquest compte els altres dèbits per préstecs o crèdits als socis, sempre que se situen dins dels límits dels respectius contractes i tinguen venciment determinat en aquests, que es podran formalitzar mitjançant pòlissa, efecte o altre document vàlid.
2.1.5. Socis. Crèdits a la vista i diversos.
1. Aquest compte registrarà els saldos deutors a la vista de caràcter personal, siga quina siga la seua instrumentació, que la secció de crèdit tinga transitòriament respecte als seus socis. Inclourà en particular:
a) Els descoberts en comptes a la vista sense contracte o pacte exprés previ.
b) Els excedits sobre els límits pactats en crèdits de qualsevol classe.
c) Els imports vençuts pendents de cobrament de préstecs o crèdits en vigor.
d) Els imports de les operacions avalades per la secció de crèdit que aquesta haja hagut de satisfer a un tercer, en resultar impagats al seu venciment per part del fiançat.
e) Les bestretes transitòries que no consten en compte corrent o de crèdit, i els pagaments de rebuts efectuats per compte dels socis, pendents de cobrament a aquests, inclosos els corresponents a subministraments o serveis de la cooperativa, vençuts o sense venciment exprés.
2. En la comptabilitat interna de la secció de crèdit hauran de figurar degudament desglossats els diferents conceptes que s'han assenyalat per a aquest compte.
2.2. Crèdit a altres seccions de la cooperativa.
Aquesta rúbrica comprendrà el finançament atorgat per la secció de crèdit a altres seccions de la cooperativa, classificada pels mateixos conceptes, amb els mateixos criteris establerts en la rúbrica 2.1 i amb les especialitats següents:
2.2.3. Seccions. Altres préstecs i crèdits a termini.
S'inclouran en aquest compte les operacions la destinació de les quals haja estat el finançament de l'immobilitzat d'altres seccions de la cooperativa.
2.2.4. Seccions. Crèdits a la vista i diversos.
Aquest compte comprendrà els saldos vençuts pendents de cobrament per préstecs, crèdits o altres operacions prèviament comptabilitzats en la resta de comptes de la rúbrica, els descoberts a la vista sense contracte o pacte previ exprés, els excedits sobre els límits pactats en crèdits de qualsevol classe i els saldos en compte de crèdit la destinació de les quals siga el finançament del circulant de la resta de seccions.
La comptabilitat interna de la secció de crèdit separarà convenientment el finançament atorgat a cadascuna de les seccions o serveis que desenvolupen una activitat específica al si de la cooperativa.
2.3. Deutors en mora, en litigi o de dubtós cobrament
1. Aquesta rúbrica incorporarà els saldos deutors prèviament comptabilitzats en les rúbriques 2.1. o 2.2., quan hi concórrega alguna de les circumstàncies següents:
a) Quan continuen impagats, després de transcorreguts més de 90 dies des del venciment de les operacions respectives. En els descoberts o altres saldos deutors sense venciment pactat, aquest termini es comptarà des del primer requeriment de reemborsament que efectue l'entitat, o des de la primera liquidació d'interessos que resulte impagada.
En relació amb un sol risc, l'acumulació d'imports vençuts no cobrats classificats en la rúbrica de deutors en mora, en litigi o de dubtós cobrament en raó de la morositat, tant en concepte de principal com d'interessos i despeses, per quantia superior al 25 % del risc pendent (exclosos els interessos no acreditats) o l'existència de quota o import impagat amb antiguitat superior a 12 mesos, obligarà a classificar aquell en la rúbrica 2.3.
Respecte al conjunt de riscos dineraris i de firma d'un soci o d'un grup de socis que per la seua especial vinculació constituesquen una unitat de risc, l'acumulació de saldos classificats en la rúbrica de deutors en mora, en litigi o de dubtós cobrament en raó de la morositat, per import superior al 25% dels riscos pendents (exclosos els interessos no acreditats), durà a classificar la totalitat d'aquests últims en la rúbrica 2.3.
La morositat d'una quota suposarà l'aplicació a tot el crèdit de tot allò que disposa el paràgraf segon de la norma vint-i-novena, i el passe a la rúbrica 2.3., en el mateix dia del venciment, de les quotes següents que resulten impagades.
b) Els dèbits, vençuts o no, en que, sense concórrer-hi les circumstàncies assenyalades en la lletra a) anterior, es presenten dubtes raonables sobre el seu reemborsament total en el moment i en la forma previstos contractualment, siga per incórrer el titular en situacions que suposen un deteriorament de la seua solvència, tals com patrimoni negatiu, pèrdues continuades, retard generalitzat en el pagaments o una estructura econòmica o financera inadequada, o per altres causes. S'hi inclouen, entre altres, els saldos reclamats judicialment per l'entitat, aquells sobre els quals el deutor haja suscitat litigi de la resolució del qual en depenga el cobrament, i els actius els titulars dels quals estiguen en situació de suspensió de pagaments o de quitament i espera. En les execucions de garantia hipotecària sobre els béns esmentats en l'apartat 4 d'aquesta norma, les entitats actuaran segons el seu criteri.
2. La classificació del principal en deutors en mora, en litigi o de dubtós cobrament implica també la dels seus interessos i comissions acumulades pendents de pagament, i la de les despeses reclamables de l'acreditat.
3. La pròrroga o reinstrumentació simple de les operacions en què hagen concorregut algunes de les circumstàncies descrites en l'apartat 1 anterior no interromp la seua morositat, ni produirà la seua reclassificació com a operacions, llevat que s'aporten noves garanties eficaces o es perceben, almenys, els interessos pendents de cobrament.
4. Els fons d'insolvència hauran d'igualar o superar en tot moment la suma de les cobertures següents:
a) Els crèdits morosos considerats en la lletra a) de l'apartat 1 hauran de comptar amb la cobertura d'una provisió per a insolvències, graduada com segueix, en funció dels temps transcorregut des del venciment de la primera quota o termini impagat:
Amb caràcter general:
Més de 6 mesos, sense excedir de 12: 25%
Més de 12 mesos, sense excedir de 18: 50%
Més de 18 mesos, sense excedir de 21: 75 %
Més de 21 mesos fins la seua baixa de l'actiu: 100 %
b) Per a crèdits i préstecs hipotecaris sobre habitatges, oficines i locals polivalents acabats i finques rústiques, les garanties dels quals hagen nascut amb el finançament i quan el valor dels béns cobresca plenament la suma del principal pendent, i els interessos d'un any del crèdit o préstec:
Més de 3 anys, sense excedir de 4: 25%
Més de 4 anys, sense excedir de 5: 50%
Més de 5 anys, sense excedir de 6: 75%
Més de 6 anys: 100%
Aquesta escala no s'aplicarà quan els actius passen a situació de morositat segons el que estableix la norma tercera, rúbrica 2.3, apartat 1.a), tercer paràgraf, mentre es troben al corrent de pagament.
c) En els actius i passius contingents classificats en la rúbrica 2.3. per les raons descrites en la lletra b) de l'apartat 1 anterior, es proveirà un import igual a l'estimació de les quanties no recuperables, efectuada amb criteris de màxima prudència valorativa. La cobertura no podrà ser inferior al 25% dels saldos i en tot cas, a la que els corresponga per morositat segons les escales anteriors. Quan, no intervenint les circumstàncies indicades, s'estime que la quantia no recuperable siga inferior al 25% del deute, la cobertura serà, almenys, del 10%.
5. Els riscos amb les Administracions públiques i amb organismes autònoms, els avalats per elles directament o indirectament amb garantia il.limitada d'aquestes; els assegurats o avalats per organismes o empreses públiques l'activitat principal de les quals siga l'assegurança o aval de crèdit, en la part coberta; i també els garantits amb dipòsits dineraris, no requeriran provisió d'insolvències.
6. S'hauran de considerar de molt dubtós cobrament i donar de baixa en l'actiu del balanç, amb passe a comptes suspensius d'ordre i aplicació de les provisions que ja estiguessen constituïdes, els crèdits els titulars dels quals patesquen un deteriorament notori i irrecuperable de solvència, i també els saldos impagats als 3 anys des del seu passe a aquesta rúbrica de deutors en mora, en litigi o de dubtós cobrament; aquest termini podrà ser de 6 anys en les operacions hipotecàries a què es refereix l'apartat 4 d'aquesta rúbrica.
Quarta. Cartera de títols. (Epígraf 3).
Formen part d'aquest epígraf els valors mobiliaris que tinguen en cartera l'entitat, i també les seues aportacions al capital social d'altres cooperatives.
Els valors es registraran en balanç pel seu preu d'adquisició, entenent aquest últim com el conjunt de desemborsaments dineraris nets realitzats per adquirir els títols. No s'hi inclouran les sumes pendents de desemborsament per títols subscrits.
Integren aquest epígraf les rúbriques següents:
3.1. Fons públics.
Títols de renda fixa emesos por l'Estat, les comunitats autònomes o les corporacions locals.
3.2. Aportacions a capital social d'altres cooperatives.
Aportacions, de caràcter obligatori o voluntari, al capital social d'altres cooperatives, en particular de cooperatives de Crèdit-Caixes Rurals.
3.3. Altres títols.
Altres valors que la secció de crèdit puga tenir en cartera, emesos per les entitats oficials de crèdit o per empreses públiques no financeres.
Cinquena. Immobilitzat (Epígraf 4).
1. L'immobilitzat material de la secció de crèdit es valorarà pel seu cost, deduïdes les amortitzacions i amb els ajustaments que s'hi escaiguen per regularitzacions legalment establertes.
El cost comprendrà els desemborsaments dineraris realitzats per a adquirir aquests actius materials, i les despeses addicionals per obres de construcció, instal.lació, muntatge o similars que es produesquen fins a la seua posada en funcionament, i també les millores que modifiquen substancialment el seu valor per augment de rendiment o capacitat.
No formaran part del cost els pagaments per treballs de reparació o manteniment, ni els interessos expressos o tàcits dels capitals invertits. Les adquisicions amb pagament ajornat es valoraran per l'import total i els desemborsaments pendents es comptabilitzaran en la rúbrica 7.2. de passiu. Els interessos corresponents a aquests ajornaments s'inclouran en el compte de periodificació d'actiu 6.4. Interessos passius anticipats i no acreditats, descarregant-se'n a mesura que es vagen acreditant.
El valor dels immobles adjudicats o adquirits en pagament de deutes no podrà excedir del valor comptable dels actius aplicats a la seua adquisició incrementat amb els interessos pendents de cobrament, ni del valor de taxació dels actius adquirits.
Les provisions i els fons de sanejament específics que, si fa el cas, cobrissen els actius aplicats s'haurien de mantenir fins a la realització dels valors adquirits, llevat per la part que haja pogut ser absorbida per una valoració inferior a aquests. Si s'escau, l'import dels interessos pendents de pagament que hagen estat incorporats al valor comptable de l'actiu, incrementaran així mateix les provisions esmentades. En conseqüència, les operacions d'adjudicació o adquisició en pagament de deutes no suposaran la comptabilització de beneficis.
2. Encara que en aquest epígraf del balanç els actius immobilitzats es presenten pel seu valor comptable net, amb deducció de les amortitzacions, la comptabilitat interna de la secció de crèdit recollirà en comptes separats el valor de cost i l'amortització acumulada dels actius esmentats.
3. Aquest epígraf, del qual s'han d'excloure les partides de l'immobilitzat que siguen materialitzacions de la Reserva de Formació i Promoció Cooperativa, comptabilitzades en l'epígraf 5, està format per les dues rúbriques següents:
4.1. Mobiliari i instal·lacions.
S'hi reflectirà el valor del mobiliari, béns, equips d'oficina i informàtics, màquines i instal·lacions, i en general, tots els actius materials que no siguen immobles.
4.2. Immobles.
Recollirà les finques inscribibles en el Registre de la Propietat, ja siguen edificis i locals acabats (4.2.1. Edificis), edificis en fase de construcció, ampliació o millora (4.2.2. Obres en curs), o solars, finques rústiques o altres terrenys sense edificar (4.2.3. Solars i terrenys sense edificar). S'han d'incloure en aquesta rúbrica els immobles adjudicats en pagament de deutes, que figuraran en comptes específics en la comptabilitat interna de la secció de crèdit.
4. El valor d'adquisició dels immobilitzat serà objecte d'amortitzacions sistemàtiques en relació amb la seua vida útil. Aquestes amortitzacions no podran realitzar-se en terminis superiors als que tinga establerts la normativa fiscal per a cada actiu o classe d'actius.
Sisena. Aplicació de la Reserva de Formació i Promoció Cooperativa (Epígraf 5).
Es recolliran en aquest epígraf tots els comptes actius referits a la Reserva de Formació i Promoció Cooperativa.
Per a les rúbriques 5.1. RFPC. Mobiliari i instal·lacions i 5.2. RFPC. Immobles, són vàlids els criteris de valoració, comptabilització i amortització assenyalats en l'epígraf 4 anterior. No obstant això, les amortitzacions d'ambdues es faran a càrrec de 5.3. RFPC. Despeses de l'exercici corrent. S'inclouran també en aquestes rúbriques els actius nets existents per aplicació de l'anterior Fons d'Educació i Obres Socials, encara que hauran de figurar separadament en la comptabilitat interna de la secció de crèdit.
En la rúbrica 5.3. RFPC. Despeses de l'exercici corrent s'abonaran totes les despeses acreditades per l'aplicació de la Reserva de Formació i Promoció Cooperativa durant l'exercici, incloent-hi les de manteniment i amortització dels béns immobilitzats afectes a la reserva, i les derivades dels serveis prestats coberts per aquesta.
S'abonaran a aquesta rúbrica els eventuals productes que poguessen obtenir-se dels serveis esmentats. En el balanç es reflectirà el saldo net deutor de la rúbrica.
Les despeses per aplicació de la Reserva de Formació i Promoció Cooperativa s'acumularan en la seua rúbrica durant els dotze mesos de l'exercici, i es cancel·laran al tancament d'aquest a càrrec de l'epígraf 3 (Reserva de Formació i Promoció Cooperativa) del passiu. El saldo d'aquest últim no podrà en cap cas ser inferior a l'import total de les aplicacions comptabilitzades en actiu.
Setena. Resultats i periodificacions (Epígraf 6).
Aquest epígraf recollirà les pèrdues de l'exercici en curs i les acumulades, els comptes de periodificació d'actiu i de determinats actius ficticis.
6.1. Resultats provisionals de l'exercici corrent.
Aquesta rúbrica s'utilitzarà durant tot l'exercici per a reflectir la diferència entre els productes obtinguts fins la data del balanç i el conjunt de despeses i pèrdues hagudes en el mateix període, si aquesta diferència fos negativa.
6.2. Pèrdues d'exercicis anteriors.
En aquesta rúbrica es recollirà el saldo deutor del compte de resultats de l'exercici precedent, i les pèrdues acumulades d'altres exercicis anteriors, fins la seua amortització o imputació als socis.
6.3. Interessos actius acreditats i no vençuts.
Aquesta rúbrica s'utilitzarà per a la periodificació dels interessos derivats de les diferents inversions financeres de la secció de crèdit: tresoreria, comptes en intermediaris financeres, crèdits i títols amb interessos per vençut. Es periodificaran també en aquesta rúbrica les comissions de disponibilitat dels crèdits i les comissions per avals i garanties, si la seua importància així ho aconsella.
6.4. Interessos passius anticipats i no acreditats.
Es periodificaran en aquesta rúbrica els interessos anticipats de finançaments rebuts per la secció de crèdit, inclosos els interessos per redescompte d'efectes de la mateixa cartera. També es faran figurar en aquesta rúbrica els interessos no acreditats, per ajornament del pagament en l'adquisició d'immobilitzat.
6.5. Despeses pagades i no acreditades.
Aquesta rúbrica recollirà els pagaments anticipats per despeses (de personal, generals o altres) que corresponguen a períodes de temps posteriors.
6.6. Despeses amortitzables.
En aquesta rúbrica s'inclouran les despeses pels tràmits de constitució de la secció de crèdit, i els produïts fins l'inici de la seua activitat (honoraris, tributs, viatges, estudis tècnics, publicitat de llançament, selecció i preparació del personal, etc.). Els saldos en balanç d'aquesta rúbrica es reflectiran nets, és a dir, deduïdes les amortitzacions.
Vuitena. Comptes diversos (Epígraf 7).
Aquest epígraf recollirà els saldos deutors no compresos en altres epígrafs de l'actiu.
7.1. Impost de societats.
En aquesta rúbrica es reflectiran els crèdits davant la Hisenda Pública, motivats per l'aplicació de l'Impost de Societats als rendiments de la secció de crèdit.
7.1.1. Retencions a compte.
S'hi recolliran, per a cada exercici, els imports retinguts en origen sobre productes rebuts per l'entitat, fins que s'efectue la liquidació de l'impost per l'exercici corresponent.
7.1.2. Liquidacions a tornar.
S'hi inclouran les quantitats la devolució de les quals haja estat sol·licitada a l'Administració fiscal, per ser les retencions a compte superiors a la quota resultant de la liquidació de l'impost per l'exercici respectiu..
7.2. Altres comptes diversos.
S'incorporaran a aquesta rúbrica els saldos actius que no tinguen cabuda en altres rúbriques del balanç, en particular les partides deutores per IVA suportat amb dret a deducció en les adquisicions de béns o serveis que realitze la secció de crèdit, o per les liquidacions a compensar o a tornar en concepte d'aquest Impost que poguessen resultar. També s'inclouran en aquesta rúbrica els saldos deutors derivats de situacions transitòries tals com les diferències per defecte en l'arqueig de caixa, altre partides deutores pendents de regularitzar, etc.
Si l'import total d'aquesta rúbrica representa més del 2% de l'actiu total (suma dels epígrafs 1 a 7), haurà de detallar-se la naturalesa de les partides que la integren en un document annex al balanç.
Secció segona
El passiu
Novena. Dotacions a capital (Epígraf 1).
Aquest epígraf recollirà les aportacions dels socis a capital, de caràcter obligatori o voluntari, en el supòsit que els estatuts o l'assemblea general de la cooperativa hagen establert dotacions específiques d'aquesta naturalesa per a la seua secció de crèdit. Les aportacions socials es comptabilitzaran per l'import total acordat i els imports no desemborsats s'hauran d'incloure en compte compensador, amb signe negatiu.
Deu. Reserves (Epígraf 2).
Integraran aquest epígraf els recursos propis constituïts a partir dels excedents nets obtinguts per la secció de crèdit, o els provinents de la regularització o actualització del seu balanç. Es distingiran les rúbriques següents, segons el motiu de la creació.
2.1. Reserva obligatòria.
Es la constituïda per les assignacions establertes en els articles 59 i 61 de la Llei de la Generalitat Valenciana, 11/1985, de 25 d'octubre, a càrrec dels excedents nets o per altres conceptes.
2.2. Reserva de previsió de riscos d'insolvència.
Es la constituïda amb les dotacions previstes en l'article 11 de la Llei de la Generalitat Valenciana, 8/1985, de 31 de maig, a càrrec dels excedents nets de cada exercici.
En cas d'insuficiència en la cobertura dels fons d'insolvència, l'entitat podrà computar la part necessària d'aquesta reserva a aquests efectes.
2.3. Reserva voluntària.
Es la formada, per acord de l'assemblea general i en les condicions determinades per l'article 59 de la Llei de la Generalitat Valenciana, 11/1985, de 25 d'octubre, amb els excedents de lliure disposició obtinguts per la secció de crèdit.
2.4. Regularitzacions de balanç.
Es la reserva procedent d'actualitzacions de balanços, efectuades d'acord amb la normativa legal.
En les rúbriques 2.1., 2.2., i 2.3. s'inclouran els saldos respectius de la mateixa naturalesa que la secció de crèdit tingués constituïts, en virtut de la legislació cooperativa anterior o per anteriors acords socials de distribució de resultats. Aquests saldos figuraran separadament en la comptabilitat interna de la secció de crèdit.
Onze. Reserva de Formació i Promoció Cooperativa (Epígraf 3).
En aquest epígraf es recolliran els saldos derivats de les dotacions a aquesta reserva, previstes en l'article 62 de la Llei de la Generalitat Valenciana, 11/1985, de 25 d'octubre, ja aplicats als fins propis d'aquesta, en forma d'inversions o despeses recollides en l'epígraf 5 de l'actiu, o pendents encara d'aplicació.
S'inclouran també en aquest epígraf els saldos passius romanents del Fons d'Educació i Obres Socials constituït en virtut de la legislació cooperativa anterior, encara que aquests imports es faran figurar separadament en la comptabilitat interna de la secció de crèdit.
Dotze. Consorci de cooperatives amb secció de crèdit (Epígraf 4).
Aquest epígraf comptabilitzarà el finançament que reba la secció de crèdit, sota una o altra forma d'instrumentació, del Consorci de cooperatives amb secció de crèdit.
Tretze. Intermediaris financers (Epígraf 5).
Les rúbriques 5.1. Cooperatives de Crèdit, 5.2. Bancs i 5.3. Caixes d'Estalvi comprendran tots els saldos creditors a favor de les respectives entitats, siguen quins siguen els terminis, els tipus d'interès i les condicions, derivats d'operacions de corresponsalia, de tresoreria o altres.
En 5.4. Aplicació d'efectes s'abonarà el nominal dels efectes aplicats en ferm per la secció de crèdit a altres entitats, carregant-se al venciment d'aquests amb abonament a la cartera d'efectes (efectes descomptats), a creditors (efectes en comissió de cobrament) o al compte de corresponsalia, abonat en l'aplicació, si els efectes fossen tornats.
Catorze. Creditors (Epígraf 6).
En aquest epígraf es recolliran els saldos de dipòsit dineraris en la secció de crèdit, els titulars dels quals siguen socis d'aquesta o altres seccions de la cooperativa. També s'hi inclouran els comptes de dipòsit d'altres entitats d'àmbit local, utilitzades generalment amb finalitats de recaptació.
6.1. Comptes corrents.
Recollirà els saldos creditors dels comptes disponibles a la vista sense pre-avís, i els saldos creditors en comptes de crèdit.
6.2. Comptes d'estalvi.
Inclourà els saldos creditors dels comptes disponibles a la vista o amb un pre-avís no superior a 30 dies, que no siguen mobilitzables mitjançant taló o xec.
6.3. Dipòsits a termini.
Comprendrà els dipòsits constituïts per termini fix, determinat en el seu contracte, siga quin siga l'instrument en què es formalitzen, incloent-hi els emesos a descompte mitjançant pagarés o altres efectes. Aquests últims seran valorats pel seu nominal, carregant-se la diferència amb l'efectiu en el compte de periodificació d'actiu 6.4. Interessos passius anticipat i no acreditats.
Els interessos vençuts de les imposicions a termini no seran acumulats a aquestes, llevat que, per contracte, formen noves imposicions. La comptabilitat interna de la secció de crèdit, o els seus registres auxiliars, hauran de permetre una classificació de les imposicions a termini efectuades en l'entitat, d'acord amb els diferents terminis d'origen d'aquestes.
6.4. Altres comptes de creditors.
Reflectirà els saldos creditors en comptes de qualsevol classe, els titulars dels quals siguen les entitats d'àmbit local a què anteriorment s'ha fet referència. La comptabilitat interna de la secció de crèdit haurà d'especificar el caràcter d'aquests comptes.
Quinze. Efectes i altres obligacions a pagar (Epígraf 7).
En aquest epígraf es recolliran els saldos creditors que no tinguen aplicació en cap dels epígrafs 4, 5 i 6 anteriors, siga quin siga el document en què estiguen representats o la causa de l'obligació de pagament. Conté les rúbriques següents:
7.1. Xecs, ordres de pagament i talons conformats.
Aquesta rúbrica contindrà els saldos creditors transitoris pels documents indicats, abonats ja en els comptes personals que els han originat, i pendents d'abonament efectiu als intermediaris financers pagadors d'aquests documents. S'hi inclouran les obligacions contretes en conformar talons i altres efectes lliurats contra comptes personals en la secció de crèdit.
7.2. Desemborsaments pendents per adquisició d'immobilitzat.
Aquesta rúbrica recollirà les obligacions de pagament (principal i interessos) que la secció de crèdit tinga pendents per adquisicions d'immobilitzat.
7.3. Obligacions de pagament per retencions fiscals i socials.
Es recolliran en aquesta rúbrica les retencions efectuades per l'entitat, sobre rendiment de capital mobiliari (interessos satisfets per dipòsits i per aportacions a capital), o sobre rendiments de treball (IRPF i assegurances socials, a càrrec de personal), fins al seu ingrés efectiu en l'organisme corresponent.
7.4. Obligacions de pagament per compres i prestacions de serveis.
Aquesta rúbrica incorporarà els pagaments pendents per béns o serveis l'adquisició dels quals ha estat ja facturada i comptabilitzada com a despesa.
7.5. Altres partides pendents de pagament.
Aquesta rúbrica recollirà els saldos exigibles per motius no reflectits en les rúbriques anteriors. S'hi inclouran, per exemple, les quantitats no abonades en comptes personals procedents d'interessos d'imposicions a termini o aportacions a capital, o del cobrament d'efectes condicionals, les pensions de jubilació no pagades o pendents de devolució, etc.
Setze. Fons especials, resultats i periodificacions (Epígraf 8).
S'inclouran en aquest epígraf els fons proveïts per a finalitats específiques, els beneficis corrents o pendents d'aplicar, i els comptes de periodificació de passiu. Estarà integrat per les rúbriques següents:
8.1. Fons per a insolvències.
Comprendrà les dotacions realitzades per la secció de crèdit, en virtut de la norma tercera, rúbrica 2.3. apartats 4 i 5, d'aquesta ordre, per a la cobertura dels riscos d'insolvència derivats de les seues inversions creditícies.
Així mateix, als crèdits superiors a dos milions de pessetes, no classificats en la rúbrica 2.3., que no es troben adequadament documentats se'ls aplicarà una cobertura del 10%.
Independentment dels fons previstos en els apartats anteriors, les seccions de crèdit hauran de proveir, a càrrec del compte de resultats, el fons d'insolvències, per un import igual a l'1% de les inversions creditícies, passius contingents i deutors en mora, en litigi o de dubtós cobrament sense cobertura obligatòria. Aquest percentatge serà sols del 0,5% per a crèdits i préstecs hipotecaris sobre habitatges, oficines i locals polivalents acabats i finques rústiques, plenament coberts per la garantia, sempre que aquesta haja nascut amb el finançament, i per als crèdits concedits a la resta de seccions de la cooperativa per a finançament de circulant.
8.2. Altres fons especials.
Recollirà les dotacions a altres fons de destinació específica, constituïts voluntàriament per la secció de crèdit.
8.3. Resultats provisionals de l'exercici corrent.
S'utilitzarà durant l'exercici per a reflectir la diferència positiva entre els productes i les despeses o pèrdues acreditades fins la data del balanç.
8.4. Resultats de l'últim exercici pendents d'aplicar.
Reflectirà el saldo creditor del compte de resultats de l'exercici anterior, fins que l'assemblea general de la cooperativa aprove la seua distribució.
8.5. Productes anticipats no acreditats.
S'utilitzarà per a periodificar els interessos liquidats per descompte d'efectes o per préstecs amb interessos anticipats i la diferència entre el valor nominal i l'efectiu d'altres actius adquirits a descompte per la secció de crèdit.
En el supòsit d'interessos per descompte d'efectes comercials, la periodificació podrà quedar limitada al moment de tancament de l'exercici. D'aquesta forma, el càrrec a aquesta rúbrica 8.5. amb abonament a les de l'epígraf 1 (Productes d'Inversions Creditícies) de l'haver del compte de resultats, es realitzarà durant l'exercici en el moment del venciment dels efectes, i al tancament d'aquell, per l'import dels interessos ja acreditats dels efectes no vençuts.
8.6. Interessos passius acreditats i no vençuts.
S'utilitzarà per a periodificar els interessos, pagadors per venciment, que es deriven dels diferents finançaments rebuts per la secció de crèdit, en particular dels recollits en l'epígraf 6 (Creditors) del passiu.
8.7. Despeses acreditades i no vençudes.
Recollirà despeses (de personal, generals o altres) ja acreditades, que per raons de venciment o altra causa no ha estan pagades.
Disset. Comptes diversos (Epígraf 9).
9.1. Impost de Societats. Imports a pagar.
Aquesta rúbrica reflectirà els imports que s'han de pagar corresponents a l'Impost de Societats comptabilitzats segons estableix la norma vint-i-tresena.
9.2. Altres comptes diversos.
En aquesta rúbrica s'integraran els saldos passius que no tinguen cabuda en altres rúbriques del balanç. S'inclouran ací les partides creditores que la secció de crèdit pogués tenir per repercussió de l'IVA en operacions no exemptes d'aquest, o per liquidacions a ingressar en concepte d'aquest impost. Podrà recollir també situacions transitòries tals com les diferències per excés en l'arqueig de caixa o altres partides creditores pendents de regularitzar.
En qualsevol cas, si l'import total d'aquesta rúbrica ascendís a més d'un 2% del passiu total (suma dels epígrafs 1 a 9), el seu contingut s'hauria d'especificar adequadament el contingut en un annex al balanç.
Secció tercera
Els comptes d'ordre
Divuit. Comptes d'ordre.
Els comptes d'ordre recolliran els saldos representatius de drets, obligacions i altres situacions jurídiques que en el futur puguen tenir repercussions patrimonials, i altres saldos que es necessiten per a reflectir totes les operacions realitzades per la secció de crèdit, encara que no comprometen el seu patrimoni.
1. Avals i garanties prestades.
Aquest epígraf comprendrà els riscos assumits per l'entitat, derivats de la concessió d'avals en lletres de canvi, i en operacions de crèdit i préstec, i de tota classe de caucions, garanties i fiances prestades davant tercers, mentre no es cancel·len o siguen fets efectius per l'entitat.
2. Efectes redescomptats o endossats.
En aquest epígraf es reflectirà el nominal dels efectes redescomptats o endossats per l'entitat en què aquesta suporte risc. No inclourà els endossaments de pagarés o altres efectes negociables l'emissor dels quals siga l'Estat o la comunitat autònoma. Tampoc comprendrà els efectes de finançament propi l'import del qual figura en l'epígraf 6 (creditors) del passiu, ni els aplicats a altres entitats per al seu cobrament.
3. Disponible en comptes de crèdit.
Aquest epígraf inclourà els saldos disponibles en la data de balanç a favor de socis o d'altres seccions de la cooperativa, dins dels límits dels respectius contractes de crèdit.
4. Crèdits en suspens regularitzats.
Aquest epígraf recollirà els crèdits considerats fallats, l'import del quals haja estat donat de baixa de l'actiu, en virtut de la norma tercera, rúbrica 2.3., apartat 5. Es mantindran en aquest compte fins a la definitiva extinció, per prescripció, condonació o altres causes, de tot dret a favor de l'entitat, o fins la seua recuperació, en aquest cas l'import recuperat s'abonarà resultats.
5. Efectes rebuts en comissió de cobrament.
S'inclouran en aquest epígraf els agafats amb aquest propòsit per la secció de crèdit a socis o a altres secciones de la cooperativa, fins al seu abonament o devolució.
6. Dipòsits.
Aquest epígraf comprèn les dues rúbriques següents:
6.1. Dipòsits de valors en altres entitats (propis i rebuts).
Recollirà el valor nominal dels títols propietat de la secció de crèdit, o rebuts en dipòsit o en garantia d'operacions, que es troben custodiats per una altra entitat.
6.2. Dipòsits en la secció de crèdit.
Recollirà els valors nominals dels dipòsits regulars que reba la secció de crèdit en custòdia o en garantia d'operacions. També s'inclourà en aquesta rúbrica la moneda estrangera lliurada a la secció de crèdit per al seu canvi en una entitat delegada, valorada en pessetes al canvi comprador vigent, per a bitllets o per a divises, el dia de la recepció.
7. Altres comptes d'ordre.
Es recolliran en aquest epígraf els comptes d'ordre que no han tingut cabuda en cap dels epígrafs anteriors.
A més recollirà, amb la deguda separació en la comptabilitat interna de l'entitat, els interessos acreditats per operacions moroses, dubtoses o en litigi que, en aplicació del que disposa el paràgraf segon de la norma vint-i-novena no hagen estat imputats al compte de resultats.
També es recolliran en aquest epígraf, amb la deguda separació comptable, els crèdits que, en el marc dels acords de col·laboració i suport subscrits per les entitats, hagen estat facilitats per entitats de crèdit als socis de l'entitat, aquells en què en la facilitació haja mitjançant directament o indirectament la secció de crèdit, i tots aquells préstecs o crèdits, distints dels concedits per la secció de crèdit, a càrrec dels socis que tinguen domiciliats en l'entitat els pagaments periòdics corresponents a interessos o quotes d'amortització.
CAPÍTOL III
El compte de resultats
Secció primera
Normes generals
Dinou.
1. El saldo del compte de resultats coincidirà necessàriament amb el de la rúbrica 8.3. Resultats provisionals de l'exercici corrent del passiu del balanç, o el de la rúbrica 6.1. de l'actiu, en cas de pèrdues.
2. Seran compensables les pèrdues i els beneficis per alienació d'immobilitzat i el seu saldo acumulat net es presentarà, segons el seu signe, en la rúbrica 7.3. del deure del compte de resultats, o en la 6.4. de l'haver.
3. La periodificació de productes i despeses financeres haurà d'efectuar-se sobre la base de les condicions individuals de cada operació. Les regles de periodificació que establesca cada entitat hauran de respectar el principi de continuïtat; en conseqüència, no seran modificades excepte per causa tècnica justificada.
Les rúbriques del balanç representatives de la periodificació, se subdividiran convenientment en la comptabilitat interna de la secció de crèdit, de tal manera que puga establir-se la necessària correlació amb els comptes d'actiu i passiu que les motiven.
Secció segona
El deure
Vintè. Interessos de creditors (Epígraf 1).
En aquest epígraf es recollirà l'import dels interessos acreditats pels dipòsits i altres saldos creditors compresos en l'epígraf 6 (Creditors) de passiu.
Comprendrà tota classe de remuneració en efectiu satisfeta i el cost per a l'entitat de les remuneracions en espècie, incloses les assegurances a favor dels dipositants. Aquests costos financers es comptabilitzaran pel seu import brut, incloent-hi els impostos retinguts que puguen gravar aquests rendiments.
Vint-i-u. Interessos i comissions d'altres finançaments (Epígraf 2).
Les rúbriques 2.1., 2.2., 2.3. i 2.4. del deure del compte de resultats, recolliran l'import dels interessos acreditats pels saldos creditors i compresos en els epígrafs 4 (Consorci de cooperatives amb secció de crèdit) i 5 (Intermediaris financers) del passiu del balanç, i els del finançament rebut pels efectes redescomptats compresos en l'epígraf 2 de comptes d'ordre. Aquests últims també es periodificaran, incorporant-se al compte de resultats al llarg de la vida romanent de l'efecte.
La rúbrica 2.5. Interessos i comissions diverses recollirà les comissions per serveis no incloses en les rúbriques anteriors, els corretatges en operacions actives o passives, a càrrec de l'entitat, i altres costos financers que no tinguen cabuda en altres rúbriques. S'inclouran ací els interessos acreditats per l'adquisició d'immobilitzat amb pagament ajornat.
Vint-i-dos. Despeses de personal (Epígraf 3).
Aquest epígraf recollirà els imports de totes les retribucions meritades directament i indirectament pel personal en nòmina, fix o eventual, siga quina siga la seua funció dins de l'activitat de la secció de crèdit. Els reintegraments de la Seguretat Social o altres entitats de previsió, per personal malalt o altres causes, es deduiran d'aquest epígraf.
3.1. Sous i gratificacions del personal.
Aquesta rúbrica recollirà tota classe de remuneracions en metàl·lic al personal de la secció de crèdit, tals com sous, triennis, complements, plus o vacances, hores extraordinàries, etc. Aquests conceptes seran bruts, incloent-hi els impostos i les càrregues socials obligatòries.
3.2. Quotes de la Seguretat Social.
Aquesta rúbrica reflectirà els imports a càrrec de la secció de crèdit per cotització d'assegurances socials del seu personal.
3.3 Altres despeses de personal.
S'inclouran en aquesta rúbrica les despeses de reclutament i selecció dels empleats de la secció de crèdit, les prestacions en espècie a aquests últims, les indemnitzacions per comiat, i altres despeses relacionades amb el personal no compreses en les rúbriques anteriors.
Vint-i-tres. Despeses generals (Epígraf 4).
Aquest epígraf està integrat per les rúbriques següents:
4.1. Lloguers.
Recollirà tots els acreditats per immobles, mobiliari, equips d'oficina i instal·lacions, en situació d'arrendament, amb exclusió de les màquines i instal·lacions de processos informàtics, recollits en la rúbrica 4.11. S'inclouran també en aquesta rúbrica 4.1. els lloguers a favor d'altres seccions de la cooperativa, que hauran d'establir-se per un import raonable que tinga en compte el valor dels béns arrendats i les seues despeses de manteniment i amortització.
4.2. Conservació i reparació d'immobilitzat.
Comprendrà les despeses de reparació, entreteniment o neteja d'immobles, instal·lacions, mobiliari o equips d'oficina de la secció de crèdit, distints de les màquines i instal·lacions de processos informàtics, quan aquestes despeses no prolonguen apreciablement la vida útil d'aquests actius per damunt d'allò inicialment previst, ni augment de forma substancial el seu valor, limitant-se a aconseguir un bon estat d'explotació.
4.3. Llum i calefacció.
Inclourà les despeses acreditades per consum d'aquests conceptes o similars, corresponent a immobles o instal·lacions, propis o en lloguer, ocupats per la secció de crèdit.
4.4. Impresos i material d'oficina.
Recollirà les despeses acreditades per aquests conceptes, inclòs el material consumible (paper, etc.) utilitzat en els equips informàtics.
4.5. Comunicacions.
Comprendrà les despeses de correu, telèfon, telègraf o altres mitjans de comunicació utilitzats per la secció de crèdit.
4.6. Serveis exteriors.
Recollirà les despeses de serveis prestats per altres empreses o professionals el contingut dels quals no tinga aplicació en altres rúbriques d'aquest epígraf. Es tractarà de serveis tals com el trasllat de fons, assessorament comptable, financer o fiscal, auditoria, etc.
4.7. Judicials i similars.
Inclourà les despeses acreditades per contractació de lletrats, i en general totes aquelles que guarden relació amb contenciosos jurídics. Es faran figurar també en aquesta rúbrica les despeses per certificació del Registre de la Propietat, per informes legals, etc.
4.8. Tributs.
Inclourà tots els impostos, contribucions, taxes o arbitris de l'Estat o d'altres Administracions públiques a càrrec de la secció de crèdit. L'Impost de Societats s'imputarà, si s'escau, al compte de resultats almenys trimestralment. La comptabilització s'ajustarà als criteris del Pla General de Comptabilitat.
4.9. Representació i desplaçaments.
Recollirà les despeses per viatges, menjars, estades en establiments hotelers, dietes i similars, i les altres despeses de representació ocasionades pels òrgans rectors o pels empleats de la secció de crèdit, en el compliment de les seues funcions.
4.10. Publicitat i promoció.
Aquesta rúbrica comprendrà les despeses de publicitat realitzades per la secció de crèdit a través de diferents mitjans (anuncis, calendaris, camisetes, clauers, etc.) i els sorteigs o rifes, els premis en metàl·lic o en objectes, en benefici dels socis, que no es relacionen amb el manteniment o increment del volum de dipòsits.
4.11. Informàtica i mecanització
Recollirà les despeses acreditades per lloguers i entreteniment de màquines de processos informàtics.
4.12. Primes d'assegurances.
Inclourà les primes d'assegurances corresponents a immobles, mobiliari i instal·lacions de la secció de crèdit, i les satisfetes per a prevenir riscos de robament o altres, llevat els corresponents a la vida, accidents, etc. del personal.
4.13. Altres despeses menors.
Figuraran en aquesta rúbrica altres despeses de caràcter ordinari, el contingut de les quals no estiga recollit en cap de les anteriors rúbriques de l'epígraf.
Vint-i-quatre. Amortitzacions (Epígraf 5).
La despesa per amortització es produeix siga quin siga el resultat econòmic de la secció de crèdit. Per tant, l'amortització comptable ha de practicar-se encara que amb això s'anul·le el benefici, es produesquen pèrdues o s'incrementen les ja existents. Segons l'actiu objecte d'amortització, aquest epígraf es divideix en les rúbriques següents:
5.1. Amortització de mobiliari i instal·lacions.
Recollirà les dotacions de l'exercici per l'amortització dels elements de l'immobilitzat de la secció de crèdit recollits en la rúbrica 4.1. Mobiliari i instal·lacions d'actiu.
5.2. Amortització d'immobles.
Recollirà les dotacions de l'exercici per amortització dels elements integrats en la rúbrica 4.2. Immobles de l'actiu.
5.3. Amortització de despeses de constitució i primer establiment.
Recollirà les dotacions de l'exercici per amortització de les despeses esmentades, específiques de la secció de crèdit, comptabilitzades en la rúbrica 6.6. Despeses amortitzables d'actiu.
Les amortitzacions se suposen uniformement acreditades al llarg de l'exercici. La periodificació trimestral per aquest concepte disminuirà directament el valor en balanç dels actius corresponents.
Vint-i-cinc. Sanejament d'actius (Epígraf 6).
Es recolliran en aquest epígraf els càrrecs al compte de resultats derivats d'inversions creditícies a les quals ha de considerar-se com fallides, o sobre les quals hi haja un risc d'insolvència que necessite la corresponent cobertura.
6.1. Amortització d'insolvències.
En aquesta rúbrica es comptabilitzaran les inversions creditícies que es donen de baixa en l'actiu del balanç en produir-se o estimar-se la seua insolvència definitiva, quan no estiguen proveïdes pels fons especial per a insolvències. En cas de cobertura parcial per aquest fons, s'inclourà en aquesta rúbrica l'import no cobert.
6.2. Dotació al fons especial per a insolvències.
Es recolliran en aquesta rúbrica els càrrecs a resultats, amb abonament al fons especial per a insolvències del passiu, per les quantitats destinades a la cobertura de riscos crediticis, dotades en virtut dels criteris establerts en la norma tercera d'aquesta ordre, rúbrica 2.3. apartat 4, i norma setzena, rúbrica 8.1., segon paràgraf, d'aquesta ordre.
Aquestes provisions s'efectuaran independentment del resultat econòmic de la secció de crèdit. S'hauran de tancar tan prompte com es manifeste el risc d'insolvències, sense esperar al tancament de l'exercici.
Vint-i-sis. Crebants diversos i eventuals (Epígraf 7).
Aquest epígraf incorporarà els costos i les despeses no financeres que no tinguen cabuda en els epígrafs anteriors del deure del compte de resultats. Conté les rúbriques següents:
7.1. Despeses per serveis no financers.
Inclourà les despeses originades per la prestació de serveis no financers, com pot ser l'assessorament als socis, efectuat per tercers, sobre fiscalitat, tècniques agropecuàries, etc.
7.2. Pèrdues en operacions amb títols valors.
Recollirà les diferències negatives entre el valor de cost dels títols i el preu obtingut per aquests en el moment de la venda, amortització o liquidació. Per a determinar aquestes pèrdues, es considerarà com a preu de cost dels títols d'una mateixa classe, el valor mitjà de les existències d'aquests.
7.3. Pèrdues netes per alienació d'immobilitzat.
Registrarà la diferència negativa entre el valor comptable de l'immobilitzat i el preu obtingut en la seua alienació.
7.4. Altres crebants.
Comprendrà aquesta rúbrica qualsevol altre crebant que no tinga cabuda en les rúbriques anteriors.
Vint-i-set. Dotacions a la Reserva de Formació i Promoció Cooperativa (Epígraf 8).
S'inclouran en aquest epígraf les dotacions a aquesta Reserva, a càrrec del compte de resultats, previstes en l'article 58.3 B) de la Llei de la Generalitat Valenciana 11/1985, de 25 d'octubre.
Vint-i-vuit. Contribucions al consorci de cooperatives amb secció de crèdit (Epígraf 9).
Aquest epígraf recollirà les aportacions al consorci esmentat, tant pel que fa al seu pressupost general, com al seu fons de garantia, establertes pels articles 17 i 20 de la Llei de la Generalitat Valenciana 8/1985, de 31 de maig, per a les cooperatives que s'integren en aquest organisme.
Secció tercera
L'haver
Vint-i-nou. Productes financers (Epígrafs 1, 2 i 3).
Els epígrafs 1, 2 i 3 de l'haver del compte de resultats reflectiran els imports acreditats per interessos i, si fa el cas, per comissions del conjunt d'inversions financeres de la secció de crèdit. Aquests imports es comptabilitzaran en brut en els productes sotmesos a retenció fiscal en origen.
No es registraran com a productes mentre no es cobren, els interessos de les operacions classificades en la rúbrica 2.3 de l'Actiu.
Trenta. Comissions per avals i garanties, i per altres serveis (Epígrafs 4 i 5).
A l'epígraf 4 (Comissions per avals i garanties) es duran les que corresponguen als riscos de firma contrets per la secció de crèdit.
En l'epígraf 5 (Comissions per altres serveis) s'inclouran les comissions percebudes per prestacions de serveis tals com les transferències ordenades pels titulars de comptes en l'entitat, la gestió de canvi de moneda estrangera, la custòdia de valors o la cobrança d'efectes rebuts en comissió de cobrament. Les comissions dels efectes descomptats s'inclouran, junt amb els interessos, en l'epígraf 1 de l'haver.
Trenta-u. Productes diversos i eventuals (Epígraf 6).
En aquest epígraf de l'haver del compte de resultats es recollirà la resta de productes de l'entitat que pel seu caràcter eventual no financer, no tinguen cabuda en els epígrafs anteriors.
En la fixació del preu dels serveis prestats a altres seccions de la cooperativa, la secció de crèdit recuperarà, com a mínim, el cost dels factors aplicats al servei. En els immobles llogats a altres seccions, s'aplicaran els lloguers que raonablement pertoquen en funció del valor d'aquests béns, incloent-hi les despeses de conservació, reparació i amortització.
6.3. Beneficis en operacions amb títols valors.
Registraran els que es produesquen per alienació, amortització i liquidació de títols, valorat el cost d'aquests últims segons el criteri recollit en la norma vint-i-sisena (rúbrica 7.2.) d'aquesta ordre.
6.4. Beneficis nets per alienació d'immobilitzat.
Recollirà les plus-vàlues derivades de la venda d'immobilitzat per preu superior al seu valor comptable.
6.5. Crèdits en suspens recuperats.
Reflectirà els saldos recuperats de crèdits als quals anteriorment s'hagués donat de baixa en l'actiu del balanç, a càrrec de provisions o a resultats, per haver-se considerat fallits.
6.6. Altres productes.
Inclourà, amb la deguda separació en la comptabilitat interna, els productes cobrats d'operacions classificades en deutors en mora, en litigi o de dubtós cobrament imputables a exercicis anteriors.
Trenta-dos. Fons especial per a insolvències disponible (Epígraf 7).
Aquest epígraf inclourà els imports alliberats d'aquests fons, per haver-se recuperat o reclassificat com actius ordinaris, els crèdits morosos o dubtosos per als quals anteriorment s'haguessen proveït.
CAPÍTOL IV
Altres obligacions informatives i extracomptables
Trenta-tres. Tramesa d'informació comptable amb caràcter periòdic.
Les entitats trametran trimestralment, coincidint amb la data de tramesa dels seues estats confidencials:
a) Informació sobre el crèdit concedit a altres seccions de la cooperativa per al finançament de l'immobilitzat, segons el model que s'adjunta com annex número 3, especificant en la columna d'observacions la condició, si s'escau, de crèdit pont fins a la recepció de les subvencions.
b) Informació sobre el crèdit concedit a altres seccions de la cooperativa per al finançament del circulant, segons el model que s'adjunta com annex número 4.
c) Relació de tots els riscos amb socis l'import global dels quals supere els 4 milions de pessetes, entenent que s'hauran d'agregar tots aquells que conformen una única unitat de risc, segons model que s'adjunta com annex número 5.
d) Detall dels deutors en mora, en litigi o de dubtós cobrament i de la cobertura dels fons d'insolvència, segons el model que s'adjunta com annex número 6.
e) Certificació a part, positiva o negativa, amb detall dels saldos dels comptes que, inclosos en l'epígraf 1 de l'actiu o en el 5 del passiu del balanç confidencial, mantinguen amb altres seccions de crèdit. Aquestes hauran de figurar classificades dins de l'epígraf corresponent a cooperatives de crèdit.
Trenta-quatre. Altres registres extracomptables obligatoris.
1. Les entitats duran un llibre registre on figuraran, numerats correlativament segons la data de concessió, els avals prestats per l'entitat i on constaran els aspectes següents: entitat davant la qual es presta l'aval, entitat o soci avalat, import avalat i termini de l'aval. La pòlissa de fiançament haurà de fer constar el número que li haja correspost en el llibre registre esmentat, i la data en què s'haja produït l'assentament.
2. Les entitats hauran de dur registre de totes les operacions de crèdit concedides per altres entitats a socis de la cooperativa en el marc d'acords de col·laboració o suport de la cooperativa amb entitats de crèdit, d'aquells en què en la seua facilitació haja mitjançant directament o indirectament la secció de crèdit, i tots aquells préstecs o crèdits a càrrec dels seus socis que tinguen domiciliats en l'entitat els pagament periòdics corresponents a interessos o quotes d'amortització.
DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA
Es derogada la circular número 1, de 19 de desembre de 1985, de la Direcció General de Política Financera de la Conselleria d'Economia i Hisenda, sobre normes comptables i obligacions informatives de les cooperatives amb secció de crèdit de la Comunitat Valenciana.
DISPOSICIÓ FINAL PRIMERA
Aquesta ordre entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, i s'aplicarà als exercicis tancats a partir del 30 de setembre de 1994 inclusivament, excepte el contingut de la norma trenta-tresena, lletra c), que s'hi aplicarà a partir del 31 de desembre de 1994 inclusivament.
DISPOSICIÓ FINAL SEGONA
Es faculta l'Institut Valencià de Finances per a adoptar les mesures necessàries encaminades al correcte compliment de les normes contingudes en aquesta ordre, i per a la interpretació i resolució de les consultes i dels dubtes que aquestes puguen originar.
València, 27 de juny de 1994
El conseller d'Economia i Hisenda,
AURELIO MARTÍNEZ ESTÉVEZ

linea
Mapa web