Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Decret 181/1985, d'11 de novembre, del Consell de la Generalitat Valenciana, sobre Fires Comercials.

(DOGV núm. 324 de 31.12.1985) Ref. Base de dades 1692/1985

Decret 181/1985, d'11 de novembre, del Consell de la Generalitat Valenciana, sobre Fires Comercials.
A la Comunitat Valenciana les Fires han estat històricament un instrument de gran utilitat en la difusió dels seus productes, en el coneixement de noves tècniques i mitjans de gestió i producció per part dels agents econòmics i en el coneixement real del mercat en cada moment.
En una economia cada vegada més oberta, i amb una més gran tendència a l'intercanvi entre regions i països, les institucions firals i certàmens comercials resulten ser un instrument bàsic en la promoció comercial de productes.
La Llei Orgànica 5/1982, de l'1 de juliol, de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, atribueix a la Generalitat Valenciana la competència exclusiva en matèria de Fires Interiors i l'execució de la legislació de l'Estat en matèria de Fires Internacionals.
En aquest context, el present Decret pretén de proporcionar a les Fires Comercials el marc legal adequat per al compliment de les seues funcions en el desplegament de la promoció comercial i industrial dels sectors més característics a la Comunitat Valenciana.
En atenció d'aquestes consideracions, a proposta del Conseller d'Indústria, Comerç i Turisme, i amb la deliberació prèvia del Consell de la Generalitat Valenciana en sessió celebrada el dia 11 de novembre de 1985,
DECRETE:
CAPITOL I
Definició i classificació de les Fires Comercials
Article primer
1. A efectes del present Decret es consideren Fires Comercials les manifestacions de caràcter comercial que es realitzen a la Comunitat Valenciana de forma periòdica i que l'objecte de les quals siga l’exposició de béns i de serveis i en les quals no s'efectuen vendes directes amb retirada de mercaderies del recinte firal. En casos especials i en virtut de les característiques de l'oferta exhibida, s'hi podrà practicar la venda directa amb la retirada de mercaderies amb la prèvia i expressa autorització de la Conselleria d'Indústria, Comerç i Turisme.
2. Els termes «tira», «tira de mostres», «fira sectorial o monogràfica», «saló» i «saló sectorial o monogràfic» només podran ser emprats per les manifestacions firals de caràcter comercial que hagen estat autoritzades segons allò previst en aquesta disposició, llevat dels mercats i manifestacions populars que es realitzen de forma periòdica i tradicional a la Comunitat Valenciana i que són conegudes sota el nom de «tira».
Article segon
1. En funció de l'oferta exhibida, les fires comercials es classifiquen en:
a) Fires de mostres generals.
b) Fires o Salons sectorials o monogràfics.
2. Les Fires de mostres generals són aquelles Fires Comercials autoritzades per a l'exposició de tota classe de béns o de serveis.
3. Les Fires o Salons sectorials o monogràfics són aquelles Fires Comercials autoritzades per a exposar-hi béns o serveis de sectors concrets o classes de béns o serveis que hagen estat prèviament delimitats a l'autorització.
CAPITOL II
Entitats organitzadores de Fires Comercials
Article tercer
Les Fires Comercials podran ser organitzades amb la prèvia autorització de la Conselleria d’Indústria, Comerç i Turisme, per:
a) Institucions firals.
b) Altres entitats organitzadores que podran ser Entitats Locals i entitats públiques o privades amb personalitat jurídica pròpia.
Article quart
1. Es consideren institucions firals aquelles entitats que gaudint de personalitat jurídica pròpia i sens ànim de lucre tinguen per objecte la creació, l’organització i la gestió de Fires Comercials.
2. Les institucions firals es regeixen pels seus Estatuts, que hauran de regular tot allò referent a la seua constitució, dissolució, administració i composició així com les facultats dels òrgans de govern, en els quals, en qualsevol cas, haurà de estar representat el Municipi corresponent, la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de la demarcació i, en el cas de les Fires Comercials d'àmbit igual o superior a tot el territori de la Comunitat Valenciana, la Conselleria d’Indústria, Comerç i Turisme i el Consell de Cambres Oficials de Comerç, Indústria i Navegació de la Comunitat Valenciana.
3. Les institucions firals podran disposar de patrimoni propi, els rendiments dels quals hauran de destinar-se, única i exclusivament, a les finalitats previstes en el seus Estatuts.
4. Els Estatuts de les institucions firals han de ser aprovats pel Conseller d’Indústria, Comerç i Turisme.
Article cinqué
Les entitats organitzadores de les quals fa esment l'article 3.b) podran ser autoritzades a promoure i organitzar Fires Comercials concretes sense que això implique obtenir lucre directe o indirecte per a l'organització d'aquestes.
Article sisé
Les Cambres Oficials de Comerç, Indústria i Navegació de la Comunitat Valenciana i el Consell de Cambres Oficials de Comerç, Indústria i Navegació de la Comunitat Valenciana seran entitats col·laboradores de l'Administració en tot allò relacionat amb les Fires Comercials.
CAPITOL III
Sol·licitud i autorització de Fires Comercials
Article seté
1.. Per a l'autorització de les Fires Comercials les institucions firals i les entitats organitzadores hauran d'adreçar la sol·licitud al Conseller d’Indústria, Comerç i Turisme. En la susdita sol·licitud caldrà que conste la denominació, l'àmbit territorial, la durada, les dates i la localitat on s'ha de celebrar la Fira Comercial així com l'oferta de serveis als expositors i la gamma de productes a exposar-hi. Igualment s'hi haurà d'afegir qualsevol altra documentació que reglamentàriament s'establesca.
2. Les institucions firals i les entitats organitzadores hauran d'acreditar que disposen dels mitjans necessaris per a realitzar com a mínim dues edicions de la Fira Comercial objecte de la sol·licitud. igualment s'hi comprometran a ocupar com a mínim una superfície de 500 m2 útils d'exposició a la primera edició.
3. La sol·licitud caldrà que vaja acompanyada d'un informe de la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de la demarcació on es val celebrar la Fira Comercial, o d'un informe del Consell de Cambres Oficials de Comerç, Indústria i Navegació de la Comunitat Valenciana en el cas de Fires d’àmbit igual o superior a tot el territori de la Comunitat Valenciana.
4. Les entitats organitzadores hauran d'adjuntar a la sol·licitud la documentació que acredite la seua personalitat jurídica, el caràcter no lucratiu de la Fira Comercial i els elements i recursos econòmics amb els quals compten per a realitzar-la, així com qualsevol altra documentació que reglamentàriament s'establesca.
Article vuité
1. El Conseller d’Indústria, Comerç i Turisme, a proposta del Director General de Comerç, autoritzarà o denegarà cada Fira Comercial, després de considerar els interessos de promoció comercial i tractarà d'evitar duplicitats que poguessen ocasionar perjudicis als interessos generals o particulars dels sectors afectats.
2. En el cas de la sol·licitud de Fires Comercials d'àmbit internacional, la Conselleria d’Indústria, Comerç i Turisme actuarà segons el que disposa la legislació vigent, tal com és previst a l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana.
Article nové
Les Fires Comercials a les quals concórreguen expositors d'un àmbit igual o superior a tot el territori de la Comunitat Valenciana només podran ser autoritzades a institucions finals.
Article deu
1. L'autorització atorgada haurà d'expressar la titularitat, denominació, àmbit territorial, la durada, dates de la primera edició i localització de la Fira Comercial, així com l'oferta de serveis a l'expositor, la gamma de productes a exposar i les condicions que haurà d'acomplir el titular de l'autorització.
2. Per a qualsevol modificació del contingut de l'autorització hi caldrà l'aprovació expressa del Conseller d’Indústria, Comerç i Turisme, a proposta del Director General de Comerç.
CAPITOL IV
Registre Oficial de Fires Comercials de la Comunitat Valenciana
Article onze
1. Hi haurà un Registre Oficial de Fires Comercials de la Comunitat Valenciana, que dependrà de la Conselleria d’Indústria, Comerç i Turisme, on s'inscriuran les institucions firals, les entitats organitzadores i les Fires Comercials amb les dates exactes relatives a la seua autorització. Així mateix s’haurà d'inscriure tota modificació autoritzada.
2. La inscripció al Registre Oficial serà condició necessària per a la celebració de tota Fira Comercial.
Article dotze
1. Les institucions firals i les entitats organitzadores podran ser donades de baixa del Registre Oficial per:
a) Dissolució de la institució firal o entitat organitzadora, d'acord amb els Estatuts o amb el règim jurídic aplicable.
b) Incompliment d'allò establert als articles quart i cinqué del present Decret.
c) No celebrar les Fires Comercials que hagen estat autoritzades o per causa d'incompliment reiterat de les obligacions establertes al Capítol V.
2. Les Fires Comercials podran ser donades de baixa al Registre Oficial per:
a) Sol·licitud de les institucions firals o de les entitats organitzadores titulars de la Fira Comercial.
b) Per no realitzar la Fira durant dues edicions consecutives segons la periodicitat per a la qual ha estat autoritzada, tret del cas de suspensió autoritzada pel Director General de Comerç.
c) Incompliment reiterat de les obligacions previstes al Capítol V del present Decret.
d) Revocació de l'autorització concedida quan la Fira Comercial deixe d'acomplir les funcions que motivaren la seua autorització. En aquest cas la baixa no serà efectiva fins que no haja transcorregut un període de temps igual al de la periodicitat autoritzada a la manifestació, tot i comptant des del moment de la notificació de la revocació a la institució firal o entitat organitzadora.
3. Els expedients incoats a efectes de baixa al Registre Oficial es transmetran d'acord amb la Llei de Procediment Administratiu.
4. Les Fi res Comercials, els titulars de les quals hagen es tat donats de baixa al Registre Oficial de Fires Comercials de la Comunitat Valenciana, podran ser concedides per la Conselleria d’Indústria, Comerç i Turisme a una altra institució firal o entitat organitzadora.
Article tretze
Les Administracions Públiques no podran atorgar subvencions o ajudes econòmiques ni cedir locals i instal·lacions per a realitzar en ells Fires Comercials, fins que no s'acredite la inscripció d'aquestes al Registre Oficial.
CAPITOL V
Obligacions de les institucions firals i de les entitats organitzadores
Article catorze
Les institucions firals i les entitats organitzadores estan obligades a:
a) Realitzar les Fires Comercials que tenen autoritzades.
b) Complir les condicions en què s'ha concedit l'autorització a cada Fira Comercial.
c) Admetre únicament com a expositors els fabricants, prestataris de serveis, agents exclusius i representants. Excepcionalment s'hi admetria com a expositors les institucions i entitats sense finalitat de lucre vinculades d'alguna manera al certamen.
d) Complir les normes dictades per l'autoritat competent en matèria d'exposició de mercaderies estrangeres, invitació a països o compradors estrangers, publicitat a l'exterior i presència de pavellons estrangers.
e) Prohibir la venda directa dels béns i serveis exposats, sempre que aquesta implique la retirada de mercaderia del recinte firal durant el període de realització de la Fira, llevat d'aquells casos prevists a l'article primer.
f) Impedir al recinte firal i durant els dies d'exposició la realització d'actes que no s'ajusten a la finalitat pròpia de la fira.
Article quinze
1. Abans del primer dia d'octubre de cada any les institucions firals i les entitats organitzadores hauran de presentar a la Direcció General de Comerç el calendari de dates de realització de les Fires Comercials que hagen estat autoritzades per al proper any a efectes de la seua aprovació. Igualment s'hi haurà de presentar el pressupost i el pla de promoció de cada certamen.
2. La Direcció General de Comerç farà públic cada any el calendari anual de les Fires Comercials de la Comunitat Valenciana.
Article setze
Les institucions firals i les entitats organitzadores hauran de constituir, per cada Fira Comercial que haja estat autoritzada, un Comité Organitzador integrat per representants de la Cambra Oficial d’Indústria, Comerç i Navegació de la demarcació, del Consell de Cambres Oficials de Comerç, Indústria i Navegació de la Comunitat Valenciana, en el cas de Fires d'àmbit igual o superior a tot el territori de la Comunitat Valenciana, i dels sectors corresponents a l'oferta exhibida i a la demanda, així com per representants de la institució firal o de l'entitat organitzadora.
Article disset
Les institucions firals hauran de dur la comptabilitat i l'administració pressupostària de la institució i de cada Fira Comercial que organitzen independentment.
Article divuit
Les institucions firals i entitats organitzadores hauran de presentar a la Direcció General de Comerç, durant el primer semestre de cada any, la liquidació del pressupost de cada Fira Comercial que s’haja realitzat l'any anterior.
Les institucions firals hauran de presentar, a més, la liquidació del pressupost de l'esmentada institució. En el termini de tres mesos a partir de la clausura de cada certamen, caldrà presentar una memòria descriptiva de les activitats realitzades, a fi d'avaluar els resultats i l'eficàcia d'aquest.
CAPITOL VI
Control de les institucions firals, de les entitats organitzadores i de les Fires Comercials
Article dinou
1. La Conselleria d’Indústria, Comerç i Turisme podrà designar representants als òrgans de govern de les institucions firals, a fi de vetlar pel compliment de la seua finalitat i dels objectius per als quals han estat reconegudes. Aquests representants podran sol·licitar als organismes corresponents la suspensió o anul·lació, si fa al cas, dels acords dels òrgans de govern en matèries referents a política comercial.
2. Així mateix, podrà nomenar-se un representant perquè assistesca a les reunions dels Comitès Organitzadors de cada Fira Comercial.
Article vint
La Conselleria d’Indústria, Comerç i Turisme podrà controlar la gestió econòmica de les institucions firals i la d'altres entitats organitzadores i la de les Fires Comercials autoritzades, ja siga directament o mitjançant la censura de comptes.
Article vint-i-u
1. La Direcció General de Comerç podrà suspendre la realització de les Fires Comercials que no disposen de l'autorització preceptiva degudament inscrita al Registre Oficial.
2. L'incompliment de les obligacions establertes al present Decret podrà ser sancionat d'acord amb la normativa vigent.
DISPOSICIONS TRANSITORIES
Primera
Les institucions firals ja constituïdes hauran d'adaptar, si fa el cas, els seus Estatuts al que disposa el present Decret, en el termini de sis mesos comptats des de l'entrada en vigor d'aquest.
Segona
Les institucions firals i les entitats organitzadores de Fi res Comercials autoritzades sol·licitaran, en el termini de tres mesos, la seva inscripció i la de les Fires Comercials que hagen estat autoritzades, al Registre Oficial de Fires Comercials de la Comunitat Valenciana, tot indicant si ja s' ha fet l'adaptació que perceptua la disposició transitòria primera.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
Es facultada la Conselleria d’Indústria, Comerç i Turisme perquè dicte les disposicions necessàries per al desenvolupament i execució del que disposa el present Decret.
Segona
El present Decret entrarà en vigor a partir de la seua publicació al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana
València, a 11 de novembre de 1985.
El President de la Generalitat,
JOAN LERMA I BLASCO
EL Conseller d’Indústria, Comerç i Turisme,
SEGUNDO BRU I PARRA

linea
Mapa web