Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Ordre de 29 de juny de 1992, de la Conselleria d'Economia i Hisenda, per la qual dicta normes per a l'elaboració dels pressupostos de la Generalitat Valenciana per a 1993.

(DOGV núm. 1821 de 08.07.1992) Ref. Base de dades 1741/1992

Ordre de 29 de juny de 1992, de la Conselleria d'Economia i Hisenda, per la qual dicta normes per a l'elaboració dels pressupostos de la Generalitat Valenciana per a 1993.
El programa de govern del Consell té com a principal objectiu per als pròxims quatre anys aconseguir una clara convergència amb els nivells d'ocupació i benestar de les regions més desenvolupades d'Europa.
Aquest objectiu és coincident amb els exposats en el Programa de Convergència, en l’horitzó temporal 1992-1996, proposat pel Govern de l’Estat, com a resposta als acords de Maastrich i en la perspectiva que Espanya s'incorpore a la tercera fase de la Unió Econòmica i Monetària.
Aquest programa, aprovat recentment per les Corts Generals, pretén aconseguir la convergència nominal i real de l’economia espanyola amb els països comunitaris de major nivell de desenvolupament econòmic i benestar social. Això només serà possible si s'incrementa la competitivitat de l’economia nacional via ' increments de la productivitat del sistema productiu i reformes estructurals orientades a la desregulació d’algunes activitats del sector de serveis atés que limiten la lliure competència i tenen un fort component inflacionista.
En l’escenari macroeconòmic i pressupostari, a mig termini, la política econòmica incidirà fonamentalment en la correcció de desequilibris econòmics que repercuteixen negativament en el creixement estable de la nostra economia, apostant decididament per la reducció dels tipus d'interés, la inflació i el dèficit públic.
El pressupost de la Generalitat Valenciana s'emmarca doncs, en un escenari plurianual en el qual es té en compte un major rigor i disciplina pressupostaris que disminuesca progressivament el dèficit públic, d'una banda, i la disminució relativa de la càrrega financera, de l'altra, de forma que s'alliberen recursos cap a polítiques sectorials que permeten la creació d'un entorn més competitiu de l’economia valenciana i una major protecció dels sectors socials més desfavorits per mitjà de mesures que permeten reduir el fenomen de la marginació.
El nivell d'ingressos es troba condicionat pel moderat creixement dels tributs propis que ve registrant-se ja des de 1991, d'una banda, i a l'acord sobre el nou sistema de finançament autonòmic per a 1992-1995, de l'altra.
L’acord suposa un avanç en l'autonomia de gestió de les CA, incrementant-se el finançament incondicionat mitjançant la integració de les subvencions a la gratuïtat de l’ensenyament en la participació en els ingressos de l’Estat. La necessària i obligada coordinació pressupostària de l’Estat i les CA en la consecució de l’objectiu de reduir el dèficit públic en els pròxims anys, establert pel Programa de Convergència, es tradueix en el compromís del Govern valencià de reduir progressivament els augments anuals d’endeutament. En conseqüència, la Conselleria d'Economia i Hisenda, fent ús de les facultats que li confereix el Decret 26/1991, de 26 de juny, que aprova el text refós de la Llei d'Hisenda Pública de la Generalitat Valenciana, en els articles 23 i 24, aprova les normes següents per a l’elaboració dels pressupostos de la Generalitat Valenciana per a l’exercici econòmic de 1993.
1. Ambit d’aplicació
Les normes contingudes en aquesta ordre s'aplicaran:
a) A l'Administració de la Generalitat Valenciana.
b) Als organismes autònoms.
c) A les empreses de la Generalitat compreses en l'article 5.2 del text refós de la Llei d'Hisenda Pública de la Generalitat Valenciana.
2. Organs competents
Són òrgans competents en l’elaboració del pressupost de la Generalitat Valenciana per a 1993:
a) Estat d'ingressos del pressupost de la Generalitat
Correspon a la Direcció General de Pressupostos l’obtenció, l'anàlisi i l'agregació, si s'escau, de les dades, els antecedents, els informes i les estadístiques necessaris per a l’elaboració de l’avanç projecte de pressupost d'ingressos i de beneficis fiscals de la Generalitat Valenciana per a 1993. Amb aquesta finalitat, la Direcció General de Pressupostos demanarà la informació necessària als distints centres gestors.
La Direcció General de Tributs i Patrimoni elaborarà, en els terminis establerts, la informació necessària que permeta quantificar els capítols I, II, III i V del pressupost d'ingressos i de beneficis fiscals.
b) Estat de despeses del pressupost de la Generalitat
Els òrgans superiors de la Generalitat i les conselleries elaboraran els corresponents avantprojectes de l’estat de despeses del seu pressupost per a 1993, i també les previsions dels ingressos generats en els programes per ells desenvolupats, ajustats a les lleis que siguen aplicables, als acords i ales directrius aprovats pel Consell i a les normes i als criteris que s'assenyalen en aquesta disposició, i, en tot cas, presentaran les seues valoracions en milers de pessetes de 1992.
c) Pressupost dels organismes autònoms les conselleries elaboraran els avantprojectes dels estats de recursos i dotacions dels organismes a elles adscrits, formant un sol pressupost per a cada organisme que comprendrà totes les actuacions, les operacions i els serveis que hagen de realitzar-se per raó de les funcions que tinguen assignades, i, en tot cas, presentaran les seues valoracions en milers de pessetes de 1992.
d) Empreses i altres ens públics les empreses i altres ens públics de la Generalitat elaboraran els seus programes d’actuació, inversions i finançament, i també els pressupostos d'explotació i de capital, i els trametran a la Conselleria d'Economia i Hisenda, per mitjà de la conselleria de la qual depenen, ajustats al que disposen les normes que els regulen.
3. Procés d'elaboració
1. La Direcció General de Pressupostos examinarà, en coordinació amb les secretaries generals i, si s'escau, els òrgans responsables dels programes de cada conselleria, la documentació pressupostària rebuda, a l’efecte d’ajustar els crèdits al que disposa aquesta ordre i la resta de normativa aplicable.
La Conselleria d’Economia i Hisenda podrà constituir les comissions funcionals de la despesa que figuren en l'annex I, sota la presidència del Director General de Pressupostos, per tal de:
a) Analitzar el nivell de despeses de personal i funcionament necessàries en cada moment per a la realització de les activitats proposades, atenent la vigència de la necessitat que en motivà la creació, la posada en marxa de noves activitats considerades estrictament necessàries i el procés de mecanització i informatització escomès, situacions totes elles que requeriran una redistribució dels recursos humans i d’altres despeses, per a una major racionalitat de la despesa pública i increment de la qualitat dels serveis oferts als ciutadans.
b) Definir i concretar els objectius i les tasques que es pretenen assolir i els indicadors que en permeten el seguiment.
c) Decidir sobre la inclusió de projectes d'inversió i avaluar les despeses corrents futures que comporten, i també el seu finançament per mitjà del Fons de Compensació Interterritorial i els fons estructurals de la CEE.
d) Quantificar i analitzar les necessitats de recursos financers que requeresca la consecució de cada objectiu i la racionalitat i complementarietat de les diferents actuacions que comporten despesa pública.
e) Analitzar els ingressos efectes a cada programa en l’exercici actual i anteriors.
2. La Conselleria d'Economia i Hisenda, basant-se en els resultats de l’examen i els ajustaments previstos en els apartats anteriors i tenint en compte el que específica l'article 24 del text refós de la Llei d'Hisenda Pública de la Generalitat Valenciana, trametrà al Consell, abans del 30 d’octubre, el corresponent avantprojecte de Llei de Pressupostos de la Generalitat Valenciana per a 1993, el qual, una vegada aprovat, serà elevat a les Corts Valencianes en el termini assenyalat en l'article 55, apartat quatre, de l’estatut i en l’article 25 del text refós de la Llei d'Hisenda Pública de la Generalitat.
4. Estructura dels pressupostos de la Generalitat Valenciana
4.1. Estructura general del pressupost d'ingressos
El pressupost d'ingressos de la Generalitat Valenciana per a 1993 s’estructura d’acord amb l’ordenació per naturalesa econòmica que estableix la Llei de Pressupostos de la Generalitat Valenciana per a 1992.
4.2. Estructura general del pressupost de despeses
El pressupost de despeses de l'Administració de la Generalitat Valenciana i dels organismes autònoms administratius per a 1993 s'estructura d'acord amb els criteris següents:
a) Ordenació per naturalesa econòmica, d’acord amb la classificació que estableix la Llei de Pressupostos de la Generalitat Valenciana per a 1992.
b) Ordenació per organismes, seccions i serveis a elles adscrits.
c) Ordenació funcional dels programes pressupostaris d'acord amb la classificació de grups, funcions i subfuncions que s'estableix en l'annex II d’aquesta ordre.
d) Distribució territorial de les operacions de capital i financeres d'inversió, d’acord amb la classificació per províncies, àrees territorials i municipis que figuren en l'annex III d'aquesta ordre.
4.3. Estructures específiques
Els pressupostos d'ingressos i despeses dels organismes autònoms comercials, industrials, financers i anàlegs, les societats de la Generalitat i els altres ens públics, s’estructuraran d'acord amb els criteris funcionals, orgànics i territorials assenyalats amb caràcter general i s'ajustaran, quant als criteris econòmics, a les normes específiques de caràcter comptable que els són aplicables.
5. Documentació per a l’elaboració del pressupost de la Generalitat Valenciana
5.1. Els òrgans competents per a l’elaboració dels pressupostos per a 1993 emplenaran, mitjançant el suport informàtic facilitat per la Direcció General de Pressupostos al qual s'adjuntarà una impressió escrita del seu contingut, per a cada programa pressupostari, les fitxes detallades a continuació el model de les quals és a l'annex IV d'aquesta ordre:
FP 1. Fitxa resum de recursos financers i personals del programa. Reflecteix el cost financer del programa per capítols de despesa per a 1993 i els mitjans personals ordenats per grups, assenyalant-s'hi els recursos i els mitjans personals autoritzats inicialment per a 1992.
FP 2. Desagregació dels capítols de despesa de cada programa, detallada per conceptes econòmics. Del concepte 228 sols s'hi inclourà el subconcepte 228.40.
FP 3. Fitxa descriptiva dels ingressos generats pel programa. Detalla les taxes i els altres ingressos que es produesquen per la seua execució. En el cas de les subvencions s'hi expressarà l’organisme o l’entitat que transfereix els fons, diferenciant els imports ingressats en 1991 i els previstos per a 1993 i 1994. Així mateix, es farà la descripció de l'aplicació en despeses per al compliment de la finalitat a què van destinats i l'aportació financera condicionada de la Generalitat tan per l’origen com per la destinació del finançament.
FP 4. Fitxa d'objectius bàsics i principals línies d'actuació necessàries per a aconseguir cada objectiu. S'utilitzarà un màxim de cinc fitxes per programa, on s'expressarà amb brevetat i precisió la naturalesa i la dimensió del problema sobre el qual s'actua, els objectius que es persegueixen i les principals línies d'actuació que es propose dur a terme el centre gestor corresponent.
Els objectius perseguits pel programa es concretaran mitjançant magnituds quantificables que permeten analitzar la solució del problema al qual es dirigeixen les línies d'actuació, evitant l’enumeració exhaustiva de les activitats concretes que manquen de significat funcional.
Les línies d'actuació es relacionaran amb l’objectiu bàsic quantificat i aquest, al seu torn, amb la problemàtica sobre la qual es pretén actuar, per mitjà del desglossament que es reflecteix en la fitxa.
FP 6. Fitxa de projectes d'inversió. Recull, per a cadascun dels programes, la relació de projectes i subprojectes d'inversió que es preveu executar amb indicació de la denominació, l’import, el total d’aportació pròpia i aliena, l’estat d’execució i el pia. plurianual d'execució. Tots els projectes i subprojectes hauran de fer obligatòriament referència a la localització territorial, com a mínim, a nivell comarcal amb caràcter general i, excepcionalment, a nivell provincial quan l’àmbit d’aplicació de la inversió ho requeresca. A continuació es concretarà l’import i l’origen del finançament extern referit només a cadascun dels projectes i per a 1993.
FP 7. Fitxa d’anàlisi de transferències i subvencions. Expressa, per a cadascuna de les actuacions de subvenció o transferència dels capítols quart i seté del pressupost de despeses, l’import assignat a l'acció, el nombre i la naturalesa dels beneficiaris previstos i una breu descripció de les seues característiques, la normativa reguladora a la qual és sotmesa, la data prevista de convocatòria, les finalitats que persegueix i els imports de fons propis i finalistes, detallant-ne les quanties i l’origen divers d'aquests últims.
FP 8. Fitxa memòria de les operacions financeres. Conté una breu descripció de la naturalesa i les característiques de cadascuna que les operacions financeres previstes en el programa.
RP 1. Fitxa resum de programes i capítols. Recull, per a cada secció o organisme autònom, la relació de programes gestionats i el seu cost previst per capítols.
TL 1. Fitxa de proposta de text per a la seua inclusió en l'articulat de la Llei de Pressupostos per a 1993 i memòria explicativa d'aquesta.
5.2. Les empreses públiques i altres ens que figuren en l'annex VI, sota l’epígraf Comptabilitat Empresarial, emplenaran les fitxes següents, el model de les quals és a l'annex V d'aquesta ordre:
Fitxa programa d'actuació, inversions i finançament. Inclou els estats següents:
- Estat d'inversions reals. Els seus apartats recullen les inversions previstes en l’empresa pública durant l'any que es pressuposta, expressades en milers de pessetes i ordenades segons el tipus d'inversió.
L’apartat 6. (Variació del fons de maniobra) recollirà la diferència, positiva o negativa, entre el volum o inversions reals i el seu finançament. (Si és negativa s'hi indicarà col·locant-la entre parèntesis).
- Estat de finançament. Recull, agrupats segons les fonts de finançament, els recursos calculats per a finançar les inversions previstes, expressats en milers de pessetes.
- Fitxa de balanç de situació. Recull la informació sobre la situació de l’empresa o de l’ens, amb la finalitat de poder realitzar un balanç consolidat d'empreses i Tens de la Generalitat. S’emplenarà adaptant-se a les normes del vigent Pla General de Comptabilitat.
- Fitxa de pèrdues i guanys. Recull el resultat previst per l’empresa per a l’exercici que es pressuposta i per a l’exercici actual. S’emplenarà adaptant-se a les normes del vigent Pla General de Comptabilitat.
- Fitxa d'objectius. Té com a finalitat recollir totes les dades necessàries per a emmarcar i definir el programa d’actuació de l’empresa durant l’exercici que es pressuposta.
Consta de quatre parts diferenciades:
A. Objectius estratègics. S'hi indicarà de la manera més explícita possible els objectius a mig i a llarg termini que resumesquen la projecció de l’empresa i marquen la seua estratègia d'actuació.
B. Objectius i accions que s'ha de desenvolupar en l’exercici que es pressuposta. En aquest apartat es concretarà les accions que s'ha de desenvolupar i es quantificarà els objectius que s'ha d’aconseguir.
C. Llocs de treball a crear. Per tal de mesurar l'eventual aportació en la creació d'ocupació, es recull en aquest apartat l’estat de la plantilla en els diferents moments del temps que s'hi marquen.
D. Observacions. S'emplenarà si es vol ampliar o aclarir la informació facilitada en els apartats anteriors.
5.3. El Servei Valencià de Salut aportarà els informes següents:
AP 1. Farmàcia (SVS)
Estudi econòmic que inclourà un càlcul del nombre de receptes dispensades i el seu cost unitari en 1993, basant-se en els exercicis de 1991 i 1992. Aquest càlcul distingirà les receptes atribuïdes als afiliats actius de les corresponents a pensionistes i altres col·lectius.
AP 2. Cost dels serveis concertats (SVS)
Estudi econòmic que calcule el cost dels serveis concertats per centre concertat, que incloga els resultats de 1992 i 1993, el nombre de persones, els actes d'atenció concertada efectuats i el seu cost unitari.
AP 3. Efectius i cost de personal
S'hi recollirà, per a cada programa i centre de despesa, el nombre defectius de personal i el seu cost, segons la seua relació jurídica, grup i, si s'escau, nivell; s'hi distingiran els efectius reals existents en el moment de la projecció de nòmina efectuada en l’exercici de 1992, les previsions el 31 de desembre de 1992, les vacants no cobertes durant 1992 i el càlcul de necessitats per a l’exercici de 1993.
6. Criteris per a l’elaboració de la documentació i terminis
6.1. Les distintes seccions trametran a la Conselleria d'Economia i Hisenda la documentació corresponent abans del 30 de juliol d'enguany, tenint en compte els aspectes següents:
a) El capítol I «Despeses de personal» inclourà el cost calculat de la projecció de la nòmina el 30 de juny de 1992 i el cost anual de les vacants de llocs de treball classificats amb dotació pressupostària en 1992 que no hagen estat com a vacants durant un any o mes.
b) El capítol II «Despeses de funcionament» serà, com a màxim, la consignació inicial aprovada per a 1992.
c) El capítol IV «Transferències corrents» inclourà:
- L’aportació de la Generalitat a les despeses de funcionament o d’explotació dels organismes, empreses i altres ens públics de la Generalitat, calculats amb els mateixos criteris establerts per a l’Administració de la Generalitat.
- Us ajudes finançades amb fons finalistes procedents d'altres Administracions o entitats públiques o privades.
- Les ajudes cofinançades amb fons estructurals procedents de la CEE.
- Les ajudes les convocatòries de les quals es proposa mantenir vigents durant 1993, quantificant-se com a màxim l'import de 1992. En queden excloses les línies de subvenció integrades en programes l'acabament dels quals està previst per a 1992.
d) Els capítols VI «Inversions reals» i VIII «Actius financers» contindran:
- Els compromisos plurianuals contrets per la Generalitat el 30 de juny de 1992.
- Els projectes finançats amb fons finalistes procedents d'altres Administracions o entitats públiques o privades.
- Els projectes cofinançats amb fons estructurals procedents de la CEE.
c) El capítol VII «Transferències de capital» inclourà:
- les subvencions a organismes, empreses i altres ens públics de la Generalitat destinades a finançar les obligacions plurianuals derivades de l'execució de les seues inversions.
- Els compromisos plurianuals contrets per la Generalitat el 30 de juny de 1992.
- Les ajudes finançades amb fons finalistes procedents d'altres Administracions o entitats públiques o privades.
- Les ajudes les convocatòries de les quals es proposa mantenir vigents durant 1993, quantificant-se con a màxim en l’import de 1992. En queden excloses les línies de subvenció integrades en programes l’acabament dels quals està previst per a 1992.
- Les ajudes cofinançades amb fons estructurals procedents de la CEE.
6.2. Quan de l'aplicació dels criteris generals aprovats per a l’elaboració del pressupost de la Generalitat Valenciana per a 1993 es derive la necessitat d'ampliar les dotacions de despesa dels diferents programes que han estat calculats segons els criteris recollits en l'apartat 6.1, la Direcció General de Pressupostos sol·licitarà la documentació complementària corresponent seguint la mateixa estructura i contingut recollits en l'apartat 5 d’aquesta ordre.
6.3. Dins del mateix termini, les conselleries trametran a la d'Economia i Hisenda la documentació corresponent als seus organismes autònoms.
6.4. Les empreses públiques i altres ens de la Generalitat trametran les fitxes corresponents, per mitjà de les conselleries de les quals depenen, en el termini suficient perquè estiguen en la Conselleria d'Economia i Hisenda abans del 30 de juliol d'enguany.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
S'autoritza la Direcció General de Pressupostos per a regular el funcionament de les comissions a què es refereix l'apartat tres, punt u, d'aquesta norma.
Segona
S'autoritza la Intervenció General de la Generalitat per a fixar els criteris d’imputació comptable de la despesa de la Generalitat per a l’exercici de 1993.
Tercera
Aquesta ordre entrarà en vigor l’endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 29 de juny de 1992. - El Conseller d’Economia i Hisenda: Antoni Birlanga i Casanova.
Veure annex

linea
Mapa web