Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Ordre de 9 de juny de 1994, de la Conselleria d'Educació i Ciència, per la qual es regula la convocatòria, reconeixement, certificació i registre de les activitats de formació permanent del professorat que imparteix ensenyaments de règim general no universitari i de règim especial a la Comunitat Valenciana.

(DOGV núm. 2328 de 17.08.1994) Ref. Base de dades 1788/1994

ORDRE de 9 de juny de 1994, de la Conselleria d'Educació i Ciència, per la qual es regula la convocatòria, reconeixement, certificació i registre de les activitats de formació permanent del professorat que imparteix ensenyaments de règim general no universitari i de règim especial a la Comunitat Valenciana. [94/5213]
La Llei Orgànica 1/1990, de 3 d'octubre, d'Ordenació General del Sistema Educatiu, en l'article 55, assenyala que la formació del professorat és un dels factors que afavoreixen la qualitat i la millora de l'ensenyament. L'article 56 determina que la formació permanent constitueix un dret i una obligació de tot el professorat, que periòdicament haurà de realitzar activitats d'actualització científica, didàctica i professional.
Aquesta llei disposa que l'administració educativa és la responsable de planificar les activitats de formació permanent del professorat perquè se'n garantesca una oferta diversificada i gratuïta, i què fomentarà la creació de centres específics per a la formació del professorat i la col·laboració amb les universitats, l'administració local, les empreses i les altres institucions.
Així mateix, reconeguda l'autonomia pedagògica dels centres per l'article 2 de l'esmentada llei, adquireix una especial importància la formació permanent del professorat en els propis centres, a partir de la reflexió sobre la seua pràctica docent.
A més a més, en compliment de l'article 23.1 de la Llei 4/1983, de 23 de novembre, d'ºs i Ensenyament del Valencià, cal aprofundir la formació del professorat en el coneixement del valencià com un dels factors fonamentals en el procés de normalització lingüística.
D'altra banda, la realització d'activitats de formació permanent produeix efectes específics en la carrera professional dels docents, bé com a mèrit en oposicions i concursos o com a component del nou sistema retributiu del professorat dels centres públics, segons l'Acord del 17 de desembre de 1991, entre la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència i els sindicats.
Les múltiples activitats realitzades per l'Administració educativa, universitats i altres institucions en el marc dels convenis subscrits amb la Conselleria d'Educació i Ciència, són testimoni fefaent de l'oferta diversificada i gratuïta abans referida.
No obstant això, la reforma i la renovació educativa, com a respostes pedagògiques a les necessitats actuals i futures de la nostra societat, requereixen per al seu desenrotllament una formació del professorat que permeta al conjunt de professores i professors de la Comunitat Valenciana exercir la seua professió en les condicions més adequades, tot i establint els mitjans oportuns que garantesquen la formació del professorat que exerceix el seu treball en zones rurals o d'especial dificultat.
En conseqüència, cal regular la convocatòria, el reconeixement, la certificació i el registre de les activitats de formació permanent del professorat que imparteix ensenyaments de règim general no universitari i de règim especial a la Comunitat Valenciana.
Per això, en virtut de les competències que m'atribueix l'article 35 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià,
ORDENE:

Primer
S'entén per formació permanent el conjunt d'accions adreçades a facilitar al professorat l'actualització científica, didàctica i professional per a l'exercici de la seua funció, d'acord amb els principis establerts per la Llei Orgànica 1/1990, de 3 d'octubre, d'Ordenació General del Sistema Educatiu, i per a la consecució de les finalitats que s'hi preveuen i dels objectius de la Llei 4/1983, de 23 de novembre, d'ºs i Ensenyament del Valencià, sempre que hagen estat convocades i realitzades segons el que disposa aquesta Ordre.
Segon
Les activitats de formació permanent, desenvolupades segons estableix aquesta ordre, s'adreçaran al professorat i personal especialitzat amb destinació en centres públics i privats inclosos dins l'àmbit de gestió de la Conselleria d'Educació i Ciència, en què s'impartesquen ensenyaments de règim general i de règim especial, i en els serveis tècnics de suport a aquests.
Tercer
Seran vàlides, a efectes del seu reconeixement oficial per la Conselleria d'Educació i Ciència, les activitats de formació permanent convocades per la Conselleria d'Educació i Ciència mitjançant els seus serveis centrals i territorials i els centres de professors, altres administracions educatives de l'Estat espanyol, les titulacions i cursos organitzats per les universitats, les titulacions dels ensenyaments de règim especial i aquelles altres organitzades per les institucions públiques i privades que, a aquest fi, tinguen l'autorització de la Conselleria d'Educació i Ciència, sempre que aquestes activitats s'hagen convocat i realitzat d'acord amb el que disposa aquesta Ordre.
Quart
Per als funcionaris de carrera docent, les activitats de formació permanent realitzades d'acord amb el que disposa aquesta Ordre, tindran els efectes en el sistema retributiu d'acord amb el que disposa el Decret 157/1993, de 31 d'agost, del Govern Valencià, pel qual regula el component retributiu relacionat amb la formació permanent del professorat i la realització d'altres activitats per a la millora de la qualitat de l'ensenyament i en les disposicions que el desenrotllen.
Així mateix, podran valorar-se en totes les convocatòries, concursos o actes administratius que les prevegen com a requisits o mèrits en llurs bases. Les activitats de formació realitzades després de l'entrada en vigor d'aquesta ordre i que no s'atinguen al que hi estableix, no tindran els efectes esmentats, encara que podrà lliurar-se constatació documental d'haver-hi participat.
Activitats de formació permanent
Cinqué
1. Les activitats de formació permanent es classificaran en dues modalitats bàsiques: a) cursos i b) seminaris i grups de treball. Les activitats que no es corresponguen amb aquestes denominacions, com ara congressos, jornades, etc., hauran d'assimilar-se a alguna d'elles segons les seues característiques.
2. La formació en centres, mitjançant les convocatòries de la Conselleria d'Educació i Ciència, es considerada com una categoria específica d'activitats de formació permanent, malgrat que en el seu desenrotllament puguen incloure's les modalitats esmentades en el punt anterior d'aquest apartat.
Sisé
Els cursos es caracteritzen perquè:
Els programes es desenvolupen al voltant de continguts científics, tècnics, culturals o pedagògics, a partir de les aportacions d'especialistes.
El disseny del curs el concreta bàsicament la institució convocant, tot tenint en compte les necessitats i demandes dels destinataris.
La direcció o coordinació de l'activitat és a càrrec d'una persona experimentada, la tasca de la qual s'inicia en la fase de disseny i conclou en la d'avaluació.
Per a l'avaluació dels assistents caldrà tenir en compte l'assistència continuada i activa,i també la realització, individual o en grup, de les propostes de treball que es facen en relació amb els continguts desenrotllats.
Seté
Perquè la Conselleria d'Educació i Ciència reconega un curs com a activitat de formació permanent, aquest s'atindrà als requisits següents:
1. El disseny previ en el qual, almenys, hom especificarà:
a) El director o coordinador. Cap activitat no podrà disposar de més de dues persones per a desenvolupar el conjunt d'aquestes funcions.
b) Professorat que impartirà les distintes matèries que integren el programa de l'acció formativa. S'hi adjuntarà el currículum acadèmic i professional.
c) La justificació i els objectius de l'activitat.
d) Els continguts que es desenrotllaran o, si s'escau, el plantejament de l'elaboració dels materials, de l'experimentació o de la investigació.
e) L'organització de les fases, si n'hi ha.
f) El mètode de treball.
g) Les dates o períodes de realització.
h) La quantificació en hores.
i) El nombre idoni de participants.
j) Criteris i procediments d'avaluació.
2. La convocatòria que serà sempre de difusió pública especificarà, almenys, el següent:
a) Títol de l'activitat i modalitat.
b) L'entitat convocant i organitzadora.
c) Els destinataris de l'activitat.
d) Els criteris de selecció.
e) Els continguts i el mètode de treball.
f) Les dates, períodes i lloc de realització.
g) Les condicions de participació, especialment pel que fa a l'assistència i als compromisos de treball, si cal.
h) La quantificació en hores.
3. L'informe final, al qual s'adjuntarà el disseny i la convocatòria, inclourà:
a) La valoració global de l'activitat i, si pertoca, l'avaluació externa i les propostes per a properes convocatòries.
b) L'acta d'avaluació final que inclourà les relacions tancades, signades i segellades d'assistents amb dret a certificació, assistents que no han superat l'activitat, especificant-ne el motiu, i altres participants amb dret a certificat: directors, coordinadors, ponents i professors.
c) Actes de totes les reunions d'avaluació o seguiment fetes.
d) Podran incorporar-se com a annexos tots els documents que s'hagen elaborat i, sempre, la fitxa-registre de l'activitat i les fitxes-registre de participants totalment emplenades, en què consten les seues dades personals i professionals.
4. Les activitats de formació permanent que s'impartesquen totalment o parcialment a través de procediments a distància hauran d'incloure, en el seu disseny previ i convocatòria, les especificacions d'hores de treball a desenvolupar a través de procediments a distància, amb la justificació de la metodologia i els mitjans didàctics específics que s'hi utilitzaran.
Vuité
Els grups de treball i seminaris es constitueixen per a l'anàlisi i l'elaboració de projectes o materials curriculars, la seua experimentació o la investigació centrada en els diversos fenòmens educatius. Els seus integrants poden requerir la col·laboració externa en temes puntuals.
L'autonomia és un tret que els defineix: els seus components s'han reunit al voltant d'un projecte dissenyat per ells mateixos. Un dels seus integrants en serà el coordinador.
L'avaluació dels components, sempre i quan els grups de treball i seminaris estiguen adscrits a alguna de les institucions de formació esmentades en l'apartat tercer, es farà amb la presentació prèvia a la institució formativa a què estan adscrits de la següent documentació:
1. Llibre d'actes, signades, on constarà la descripció del que s'ha tractat en cadascuna de les reunions de treball.
2. La memòria de treball que inclourà:
- Objectius del projecte.
- Desplegament del projecte.
- Materials realitzats.
- Conclusions.
Nové
L'avaluació dels assistents o participants a qualsevol de les activitats de formació permanent esmentades en l'apartat cinqué s'atindrà als criteris i procediments següents:
1. En la formació en centres l'avaluació i la certificació definitiva corresponents, es realitzaran d'acord amb allò que disposen les ordres de convocatòria.
2. En els cursos hom tindrà en compte tant la participació activa en les fases presencials com l'execució de les diverses propostes de treball que es programen per a les fases no presencials. Així mateix, es consideraran tots els informes, proves o memòries, individuals o de grup, que s'establesquen per al desenvolupament de les activitats.
2.1 En les fases presencials, l'assistència serà obligatòria. Les faltes d'assistència, independentment de la causa, no podran superar el 15 per cent de la durada total de l'activitat. Els diaris de sessions o les actes de les reunions seran els instruments utilitzats per a comprovar i deixar constatació d'aquest extrem.
2.2 L'avaluació dels assistents o participants la realitzarà una comissió avaluadora integrada, almenys, pel director o coordinador de l'activitat i per un responsable de la institució de formació.
2.3 En finalitzar l'activitat, en la sessió d'avaluació final, i una vegada analitzada la participació i els treballs elaborats, la comissió avaluadora determinarà els assistents que han superat o no l'activitat, especificant, en cas d'avaluació negativa, els motius que justifiquen aquesta decisió, deixant constatació de tot això en l'acta corresponent segons indica l'apartat 7.3 d'aquesta ordre.
3. L'avaluació dels membres dels grups de treball i seminaris es farà segons el que disposa l'apartat vuité d'aquesta Ordre.
Deu
Finalitzada l'activitat i una vegada efectuada l'avaluació final, es lliurarà el corresponent certificat de les activitats de formació permanent.
1. Per cada activitat, segons la funció realitzada, es podrà lliurar certificats d'assistent, director, coordinador, professor i ponent, tot respectant sempre els criteris següents:
a) Els assistents només podran rebre el certificat que acredite haver superat l'activitat.
b) Aquells que desenvolupen les funcions de direcció o coordinació no rebran cap altre tipus de certificat per l'activitat que hagen dirigit o coordinat.
c) Els professors i ponents no podran rebre més d'un certificat per activitat, ni tan sols en el cas que les seues intervencions aborden temàtiques diferents i es realitzen separades en el temps.
2. Els certificats lliurats als assistents especificaran la quantificació en hores de l'activitat superada.
3. Els certificats lliurats al director, coordinador, ponent i professor especificaran la quantificació en hores de la seua funció, segons els criteris següents:
- Als directors i coordinadors: el nombre d'hores totals que dura l'activitat.
- Als ponents i professors: les hores reals de la seua intervenció.
4. La constatació documental que s'està participant en una activitat de formació permanent només serà lliurada a sol·licitud de l'interessat i expressarà clarament que l'activitat no ha estat conclosa, sense fer referència a hores.
Onze
Als certificats acreditatius de la participació en activitats de formació permanent hi hauran de constar les dades següents:
a) Entitat organitzadora de l'activitat.
b) Nom i càrrec de qui lliura el certificat en representació de l'entitat organitzadora.
c) Nom i cognoms del participant i número del document nacional d'identitat.
d) Denominació de l'activitat.
e) Lloc i dates de realització de l'activitat.
f) Tipus de participació: assistent, director, coordinador, ponent i professor. En el cas dels ponents i professors, s'especificarà el títol de la ponència o matèria impartida.
g) Quantificació en hores.
h) Lloc i data d'expedició del certificat.
i) Signatura i segell.
Dotze
Els esmentats certificats seran expedits i lliurats directament als interessats per l'entitat organitzadora de l'activitat.
Tretze
El personal docent que preste serveis en la xarxa de centres de professors i en els serveis tècnics que es determinen, no podrà rebre certificats de director, coordinador, professor ni ponent per la seua participació en activitats de formació permanent incloses en el respectiu Pla Anual de Formació del Professorat de la Conselleria d'Educació i Ciència.
Catorze
El reconeixement de les activitats de formació organitzades per les institucions col·laboradores previstes en l'apartat tercer significarà que aquestes s'han acollit al que disposa aquesta Ordre.
1. Aquest reconeixement requerirà la signatura prèvia d'un conveni de formació amb la Conselleria d'Educació i Ciència o haver estat seleccionades per aquesta en d'altres convocatòries.
2. Les institucions col·laboradores hauran de trametre al Servei de Formació del Professorat l'acta d'avaluació final de les activitats aprovades per la comissió de seguiment del conveni de col·laboració, d'acord amb les normes que s'establesquen.
3. Excepcionalment es podran reconéixer activitats de formació permanent organitzades per altres institucions, sempre i quan tinguen els requisits previstos a aquesta Ordre, la qual cosa serà determinada pel procediment que a l'efecte establesca la Direcció General d'Ordenació i Innovació Educativa.
Quinze
Les activitats d'investigació científica i innovació educativa tindran efectes com a formació permanent si pertanyen a alguna de les categories següents:
1. Que s'hagen realitzat desenvolupant una convocatòria pública de projectes d'investigació científica i innovació educativa, efectuada per algun organisme pertanyent a les administracions públiques, les universitats o s'inscriguen en els programes habituals dels organismes públics d'investigació.
2. Que s'inscriguen en els programes d'investigació d'institucions públiques, privades i fundacions que hagen signat un conveni amb la Conselleria d'Educació i Ciència.
Registre general de formació permanent del professorat
Setze
En la Direcció General de Personal de la Conselleria d'Educació i Ciència hi haurà un Registre General de la Formació Permanent del Professorat, on s'anotaran totes les dades dels certificats. En els centres de professors s'establiran delegacions d'aquest registre.
Disset
L'anotació en el Registre General de Formació Permanent del Professorat serà requisit indispensable per al reconeixement de la participació en la corresponent activitat de formació.
Divuit
La inscripció en el Registre General de Formació Permanent del Professorat s'efectuarà d'acord amb els criteris següents:
a) En els centres de professors es registraran els certificats de les activitats de formació que organitzen.
b) La Direcció General de Personal inclourà en el Registre General totes els certificats inscrits en els Registres dels CEP i registrarà les corresponents a activitats de formació organitzades pels serveis centrals i territorials de la Conselleria d'Educació i Ciència i institucions col·laboradores.
Dinou
Si una activitat té caràcter mixt, resultat de la combinació de les modalitats especificades en el punt 1 de l'apartat cinqué, sense perjudici de la seua denominació i només als efectes previstos en aquesta ordre, s'inscriurà en el Registre General de la Formació Permanent, en la modalitat que més rellevància tinga en el conjunt.
Vint
Les activitats de formació en centres, per tenir una entitat pròpia, s'inscriuran en aquest Registre amb aquesta denominació.
DISPOSICIONS ADDICIONALS
Primera
Per al reconeixement mutu d'activitats de formació i de l'efecte que se'n deriva, se subscriuran convenis de coordinació amb el Ministeri d'Educació i Ciència i les comunitats autònomes amb competències plenes en la matèria.
Segona
El reconeixement de les activitats de formació permanent convocades i realitzades per centres o organismes estrangers es podrà realitzar a sol·licitud de l'interessat, que hi adjuntarà els documents acreditatius de la seua participació i de les hores de durada de l'activitat, d'acord amb el procediment que s'establesca.
DISPOSICIÓ TRANSITORIA
Fins que no seran nomenats els secretaris dels CEP, el director lliurarà els certificats de les activitats de formació que aquests centres realitzen.
DISPOSICIÓ FINAL
S'autoritzen les Direccions Generals de Personal i d'Ordenació i Innovació Educativa, en l'àmbit de les seues competències, a dictar les normes adients per a l'aplicació i el desenvolupament del que disposa aquesta ordre, que entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
Valencia, 9 de juny de 1994
El conseller d'Educació i Ciència,
JOAN ROMERO GONZÁLEZ

linea
Mapa web