Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Resolució de 19 de juny de 1990, de la Direcció General de Mitjans de Comunicació Social de la Presidència de la Generalitat, per la qual es fan públiques les normes bàsiques de publicitat aprovades pel Consell d'Administració de Radiotelevisió Valenciana.

(DOGV núm. 1338 de 03.07.1990) Ref. Base de dades 1839/1990

Resolució de 19 de juny de 1990, de la Direcció General de Mitjans de Comunicació Social de la Presidència de la Generalitat, per la qual es fan públiques les normes bàsiques de publicitat aprovades pel Consell d'Administració de Radiotelevisió Valenciana.
Les normes bàsiques de publicitat en Radiotelevisió Valenciana han estat aprovades pel Consell d'Administració de l’ens públic Radiotelevisió Valenciana, segons que estableix l'article 7 de la Llei 7/84, de 4 de juliol, de creació de l’entitat pública esmentada.
Aquesta Direcció General n'ha acordat la publicitat per a coneixement general, mitjançant la seua inserció en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 19 de juny de 1990. - El Director General de Mitjans de Comunicació Social: Andreu López i Blasco.
Normes bàsiques de publicitat en RTVV
Principis generals
Les normes presents regulen l’emissió de publicitat en els mitjans de comunicació de titularitat de la Comunitat Valenciana, gestionats per l’ens públic Radiotelevisió Valenciana.
S'exclou de l’àmbit d'aplicació d'aquestes normes el dret d'accés dels grups polítics en període de campanya electoral.
La funció que la publicitat ha de complir en els mitjans de RTVV constitueix un servei públic d'informació als consumidors. I açò per tal d'orientar la llibertat d'elecció i d'afavorir la lícita concurrència en el mercat de les empreses i persones que puguen oferir béns, serveis o d'altres productes legals de consum al públic.
Indubtablement, però, aquesta limitació no esgota les pautes a què ha de sotmetre's la publicitat en l’àmbit de RTVV. Publicitat que ha d'ajustar-se, a més a més, als principis d'objectivitat, veracitat i protecció de la joventut i de la infantesa.
En defensa d'aquests valors s'imposen certes restriccions a l’exercici de la publicitat. Restriccions que s'expressen en aquestes normes, encara que tot mirant, d'una banda, de reduir al mínim acceptable les limitacions i, d'altra banda, de tipificar-les, amb la finalitat d'evitar declaracions i prohibicions generals i indeterminades, que pogueren deixar indefensos els anunciants davant els òrgans encarregats de decidir sobre la procedència, o improcedència, dels anuncis que hom pretén d'emetre.
Les normes prohibeixen decididament la publicitat encoberta i, de forma molt especial, el recurs de la publicitat subliminar, ja que les dues signifiquen una lesió a les normes de competència comercial i a la defensa dels drets dels consumidors.
L'extraordinària influència que té la publicitat obliga a vetlar perquè els principis cívics de convivència queden especialment reforçats en la seua aplicació, excloent-hi específicament tota apel·lació a la insolidaritat, el recurs a la violència o a les conductes temeràries.
Per la mateixa raó, s'exclouen els anuncis que puguen ser ofensius per a les conviccions morals del públic. I també aquells que suposen un atac als animals i a la natura.
La regulació dels principis de veracitat i d'autenticitat, i també el de lliure competència, seran garantia essencial dels drets dels consumidors. La mateixa activitat econòmica obliga a concedir una atenció notable a aquests aspectes.
Les normes regulen també les condicions d'aparició del personal que preste servei o col·labore en la programació de RTVV, a fi de garantir que no es produesca un aprofitament amb finalitats lucratives o públiques d'imatges personals que en deuen la popularitat a la seua aparició en aquests mitjans públics.
Les normes determinen també elementals principis d'emissió, i tractaran d'evitar que la inserció d'espais publicitaris puga arribar a ser considerada pels espectadors i oïdors com una agressió a la seua intimitat o capacitat d'audiència per l’ús abusiu que pogués ferse'n en els continguts o en la programació.
Som conscients que les normes que s'hi inclouen estan subjectes als canvis de ritme freqüents que es produeixen al si de la societat. I que haurà de ser l'experiència la que done caràcter definitiu a aquest reglament o n'aconselle la modificació, si fos pertinent.
TITOL I Continguts de les emissions publicitàries
Article primer
La publicitat respectarà sempre l’ordenament constitucional, la Declaració Universal de Drets Humans i tots els tractats i convenis internacionals que hagen estat subscrits o siguen subscrits per Espanya, l’Estatut d’autonomia de la Comunitat Valenciana, la Llei de Creació de l’ens públic Radiotelevisió Valenciana i els principis bàsics i les línies generals de programació d'aquest, igualment com la Llei General de Publicitat i la Llei de Defensa de Consumidors i Usuaris, i també les disposicions legals que afecten l'activitat publicitària.
Article segon
Els missatges publicitaris s'intercalaran entre els programes que siguen emesos, tret de la publicitat de patronatge, l'esponsorització, la publicitat sobreimpressionada i l'estàtica en les diverses retransmissions. Tots els missatges publicitaris s'orientaran d'acord amb els principis generals.
Article tercer
La publicitat respectarà en el seu contingut les regles fonamentals de veracitat, objectivitat, licitud i autenticitat. Tendirà d'orientar la llibertat d'elecció dels consumidors, respectarà la competència lliure i lleial sense referències de menyspreu o desqualificació per a altres productes.
Es mantindran nivells mínims de qualitat en l’emissió publicitària. La Comissió de Publicitat del Consell d'Administració vetlarà per la qualitat dels missatges publicitaris.
Article quart
Segons l'apartat a) de l'article 1 de la Llei 7/84, de 4 de juliol, de Creació de l’Entitat Pública Radiotelevisió Valenciana, hom hi promourà l’ús de la llengua pròpia de la Comunitat Valenciana. Els textos escrits i parlats hauran d'estar redactats correctament, tot evitant expressions de mal gust. TVV o Canal Nou podran traduir al valencià, sense cap càrrec, els textos publicitaris que els siguen proposats.
Article cinqué
Els missatges publicitaris vetlaran per no discriminar les persones, situant-les en un paper de submissió o d'inferioritat. No hi haurà, en aquests, cap referència a possible discriminació per raó de naixement, raça, sexe, religió o qualsevol altra circumstància personal o social. No s'hi permetrà de ridiculitzar persones amb defectes físics o psíquics.
En tot cas es promouran les condicions perquè la llibertat i la igualtat de les persones i dels grups siguen reals i efectives.
Article sisé
S'hi evitarà la presència de qualsevol element que implique la construcció de models socials diferents per a homes i dones. Seran refusats aquells missatges publicitaris que situen l’home o la dona en inferioritat l'un de l'altre. Es missatges dirigits a les dones, o aquells en què figuren, hauran de garantir el respecte i la dignitat a la seua condició i la defensa dels seus drets.
Article seté
Els missatges publicitaris dirigits als xiquets i xiquetes miraran de fomentar i d'inspirar accions creadores, sentiments estètics i de sociabilitat. No contindran mai afirmacions o imatges que puguen resultar nocives mentalment, moralment o física per al xiquet o la xiqueta, que puguen abusar-ne de la ingenuïtat o manca d'experiència.
Ni el text ni la imatge de l'anunci poden apel·lar al xiquet o la xiqueta perquè demanen als seus pares o a una altra persona que compren el producte anunciat.
Per a l'admissió de publicitat de joguets, s'hi aportarà documentació que certifique complir les normes sobre innocuïtat. No s'hi permetrà publicitat de joguets que exalten el bel·licisme i la violència.
L'anunci no provocarà confusió quant a la forma de ser accionats els joguets i haurà de deixar constància del seu preu si el joguet ultrapassa les 5.000 PTA, o la quantitat que s'establesca per la legislació vigent.
En aquest tipus de publicitat no podran ser utilitzats, en cap de cas, com a actors o presentadors, persones que actuen habitualment en programes o personatges de sèries de dibuixos animats ni tampoc la veu i la imatge de personatges o herois tradicionals.
Article vuitè
En la publicitat s'evitaran escenes de violència o aquelles que puguen provocar pot, així com les que induesquen de fer imprudències o negligències. Tampoc no s'admetran aquells missatges que inciten a la crueltat, al maltractament dels animals, o a la destrucció del paisatge i la naturalesa.
Article novè
Pel que fa a la publicitat sobre tabacs i begudes alcohòliques, s'ajustarà al règim de limitacions d'aquest tipus de publicitat vigent, i de forma molt especial a la Llei Orgànica 3/86, de 14 d'abril, de Mesures especials en matèria de Salut Pública; la Llei General de Publicitat d'11 de novembre de 1988 i la Llei de la Generalitat Valenciana 2/87, de 9 d'abril, d'Estatut de Consumidors i Usuaris de la Comunitat Valenciana. Si s'escau, hom advertirà sempre de les conseqüències nocives del seu consum per a la salut i no tindrà per protagonistes els menors d'edat ni inclourà arguments referits als esports o esportistes.
Article deu
Els anuncis de productes farmacèutics hauran d'estar prèviament autoritzats pels organismes administratius competents, i no podran reproduir símbols, ambients o imatges que reflectesquen les opinions i els consells d'un especialista.
Els productes relacionats amb la bellesa, higiene i salut, hauran de demostrar que les substàncies que intervenen en la seua composició no presenten risc per a la salut.
Els referits a dietètica hauran d'indicar que cal prendre'ls com a part d'una dieta recomanada pel metge i hauran de complir la seua reglamentació específica tècnico-sanitària.
Article onze
Els anuncis referits a la publicitat financera, bancària, d'entitats de finançament, d'inversió immobiliària, d'inversió de títols de valors, si convé, hauran d'acreditar haver obtingut l'autorització administrativa prèvia. Hauran de ser clars en la seua formulació, de comprensió fàcil i no ocultaran dades essencials ni crearan expectatives de difícil compliment.
Article dotze
Cap emissió publicitària no podrà incloure jocs d'atzar, sorteigs ni oferta de premis, si hom no n'explica amb claredat el mecanisme d'adjudicació, per tal que no induesca a engany. Queden exclosos d'aquesta norma els anuncis de la loteria nacional, les travesses i altres de caràcter públic o benèfic, d'acord amb la legislació vigent
Article tretze
Hauran de ser provades la naturalesa, composició i qualitats del producte. Els termes científics hauran de ser presentats de forma inequívoca i respondre a la realitat. Els anuncis de productes que s'hi presenten amb «denominació d'origen», així com aquells en què es faça menció de premis o distincions concedides al producte, hauran de provar documentalment la condició esmentada.
Article catorze
La publicitat sobre vehicles de motor no oferirà en el contingut verbal, visual o sonor cap incitació a l'excés de velocitat o a situacions de perill que suposen una vulneració del Codi de Circulació. Hom podrà admetre escenes de velocitat o maniobres de risc, tot advertint que corresponen a competicions en circuits tancats o realitzades per especialistes.
TITOL II Formes d'emissió de la publicitat
Article quinze L'emissió de publicitat es farà de manera diferenciada de la programació. Es presentarà per blocs identificats per senyals visuals i sonors en TVV o sonors en Canal Nou, tret de la publicitat de patronatge i/o esponsorització, la sobreimpresa i l’estàtica en les diverses retransmissions. Queda prohibida la publicitat subliminar Alhora, no s'hi admetrà publicitat que difonga idees filosòfiques, polítiques o religioses i s'evitarà de ferir conviccions i d'estimular actituds antisocials o insolidàries.
Article setze
No s'hi admetran missatges de publicitat aliena referida a programes que s'hagen difós o es projecten difondre, ni títols, músiques ni persones si, entre la data d'emissió de l'anunci i la dels programes, no transcorre almenys un període de tres mesos, tret dels programes patrocinats.
Alhora, no podran aparèixer en els anuncis actors, directors, presentadors o qualsevol altra persona vinculada a un programa fins a després de tres mesos de la darrera emissió. Se n'exceptuen els casos de publicitat institucional o benèfica, així com la presentació o promoció de programes propis de TVV o Canal Nou.
Article disset
No serà intercalada ni es permetrà cap tipus de publicitat en retransmissions de cerimònies cíviques i religioses, ni en els debats polítics en directe, quan altere la transmissió normal d'aquests. En aquests casos, amb anterioritat o posterioritat se'n podrà admetre l'increment en un 50% de l'emissió publicitària.
Article divuit
Els blocs publicitaris s'emetran entre programes, tot observant el mateix nivell d'eixida de so que durant l’emissió normal. El temps diari no superarà els vuit minuts per cada seixanta d'emissió i, en tot cas, l’emissió de publicitat no superarà el 10% de la programació La publicitat infantil no superarà el 10% del temps publicitari de l'any.
En programes de duració superior a 52 minuts, els blocs hauran de ser emesos en fraccions de 26 minuts, tot intentant de respectar els intervals naturals.
En les retransmissions esportives i d'espectacles, l'emissió publicitària s'adequarà a les pauses naturals d'aquells, i s'hi permetrà l'esponsorització i la publicitat sobreimpresa durant l'emissió.
S'admetrà una pausa publicitària en els informatius diaris, en el bloc informatiu i en el d'esports i meteorologia. La duració màxima d'aquesta pausa serà de dos minuts.
Cap anunci no es podrà repetir en el mateix bloc.
Article dinou
S'admetrà la publicitat de patrocini i/o esponsorització i la publicitat sobreimpresa, sempre que aquesta ocupe com a màxim el terç inferior de la pantalla.
Article vint
Els missatges publicitaris hauran de respectar el règim vigent, en tot allò concernent a la propietat intel·lectual i industrial i als drets de les persones a la seua imatge.
TITOL III Control de la publicitat
Article vint-i-un
La Comissió de Publicitat del Consell d'Administració vetlarà per la qualitat dels missatges publicitaris i perquè s'ajusten a aquesta normativa.
Artículo veintidós
La Comisión de Publicidad, atendiendo al cumplimiento de las presentes normes, elevará al Consejo de Administración que deberá resolver de modo inmediato su propuesta sobre la publicidad que se emita por TVV y por el Canal Nou, y de cuyo contenido pueda dudarse con respecto a su adecuación a la presente normativa.
Artículo veintitrés
La Comisión de Publicidad del Consejo de Administración realizará un seguimiento de la emisión publicitaria, debiendo esta ajustarse a estas normes.
Artículo veinticuatro
TVV o Canal Nou, previo informe del Consejo de Administración, se reservará la facultad de rechazar un anuncio o suspender su emisión si se considera que es contrario a los supuestos contemplados en esta normativa.
TITULO IV Normas reguladoras de la Contratación
Artículo veinticinco
Todos los mensajes publicitarios que se emitan por TVV o Canal Nou, se ajustarán a las condiciones y tarifas oficiales previamente fijadas.
Artículo veintiséis
Podrán concederse unas condiciones especiales a aquellas entidades, empresas o particulares que deseen emitir un anuncio cuyo contenido sea de utilidad pública, fomento de la lengua y cultura valenciana o la realización de un bien social manifiesto.
Artículo veintisiete
La solicitud de reserva de espacio publicitario se realizará con una antelación mínima de tres días en TVV y 48 horas en Canal Nou, antes de la fecha de su emisión. Solo excepcionalmente se podrá emitir publicidad el mismo día de reserva de espacio publicitario cuando el material se encuentre en TVV o Canal Nou y sea posible su emisión con la calidad y requisitos exigidos por las presentes normes.
Artículo veintiocho
El material publicitario que se entregue para su emisión en TVV tendrá los siguientes formatos:
a) Spot Film 35 mm con sonido óptico incorporado.
b) Spot publicitario con soporte vídeo.
- Cintas de Vídeo 1" formato C
- Cintas de Vídeo 1" formato B
- Cintas de 3/4 broadcast (banda alta)
- Cintas de 1/2 broadcast Betacamp SP
El material publicitario que se entregue para su emisión en Canal Nou tendrá el siguiente formato:
- Cinta abierta de 1/4 de pulgada
Artículo veintinueve
Se podrán establecer tarifas preferenciales para los anuncios de libros y publicaciones periódicos.

linea
Mapa web