Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Ordre de 18 de juny de 1997, de la Conselleria de Medi Ambient, per la qual es fixen els períodes hàbils de caça i s'estableixen les vedes especials per a la temporada 1997-98 a la Comunitat Valenciana.

(DOGV núm. 3035 de 15.07.1997) Ref. Base de dades 1856/1997

Ordre de 18 de juny de 1997, de la Conselleria de Medi Ambient, per la qual es fixen els períodes hàbils de caça i s'estableixen les vedes especials per a la temporada 1997-98 a la Comunitat Valenciana.
En compliment del que es disposa en la Llei de Caça, de 4 d'abril de 1970, i en el reglament per a l'aplicació d'aquesta, de 25 de març de 1971, articles 23 i 25, respectivament; com també el que s'indica en l'article 33.2 de la Llei 4/1989, de 27 de març, de Conservació dels Espais Naturals i de la Flora i Fauna Silvestres; en l'article 4 del Decret 1095/1989, de 8 de setembre, sobre espècies cinegètiques, i en el Decret 265/1994, a través del qual es crea i regula el Catàleg Valencià d'Espècies Amenaçades de Fauna i s'hi estableixen categories i normes de protecció de la fauna, es fa necessari assenyalar les limitacions i èpoques hàbils de caça que regiran durant la temporada 1997-98.
D'acord amb això, a proposta de la Direcció General per al Desenvolupament Sostenible, atesos els consells de caça, i en l'exercici de les facultats que tinc atribuïdes,
ORDENE
Article 1. Plans tècnics d'aprofitament cinegètic
Als vedats de caça que posseïsquen un pla d'aprofitament cinegètic, els períodes i dies hàbils per a les diferents modalitats i espècies, com també qualsevol altra norma sobre l'exercici de la caça, hi serà d'aplicació allò que consta en les resolucions que els aproven. Qualsevol tipus de caça que no estiga expressament prevista en el pla, s'ajustarà als articles següents.
Article 2. Espècies cinegètiques
Les espècies de les quals queda autoritzada la caça -i modalitats- a la Comunitat Valenciana, sota les prescripcions d'aquesta ordre, es reflecteixen en l'annex 1.
Article 3. Períodes
3.1. Caça menor en general: del 12 d'octubre de 1997 al 6 de gener de 1998.
3.2. Caça del conill amb gossos i sense armes
Es podrà caçar conills (Oryctolagus cuniculus) amb l'ajuda de gossos i sense armes des del 3 d'agost a l'11 d'octubre de 1997.
3.3. Mitja veda
Els dijous, dissabtes, diumenges i festius del període comprés entre el 17 i el 31 d'agost de 1997, des de parades fixes i sense gossos; per a la guatla, a mà i amb gos.
Del 17 al 31 d'agost de 1997 no podrà exercir-se, al mateix vedat, la caça del conill amb gossos i sense armes.
Aquesta modalitat només s'autoritzarà als terrenys d'aprofitament cinegètic especial que l'hagen aprovada en el pla d'aprofitament cinegètic.
Es prohibeix la caça en règim de mitja veda a tots els espais naturals protegits de la Comunitat Valenciana.
3.4. Pròrroga de tords i estornells: del 10 de gener al 8 de febrer de 1998, dissabtes, diumenges i festius, a tot tipus de terrenys.
A partir del tancament del període hàbil per a la caça menor, dia 6 de gener, només es podrà caçar des de parades fixes, i quedarà prohibit circular amb armes desenfundades i gossos solts. Durant la pròrroga, el caçador podrà auxiliar-se amb gossos per a la caça de peces.
3.5. Caça de perdiu amb reclam mascle
3.5.1 A Alacant
· Zona baixa: de l'11 de gener al 15 de febrer de 1998.
· Zona alta: del 25 de gener a l'1 de març de 1998.
La zona alta comprèn els termes municipals següents: Agres, Aigües, Alcocer de Planes, Alcoleja, Alcoi, Alfafara, Almudaina, l'Alqueria d'Asnar, Balones, Banyeres de Mariola, Benasau, Beneixama, Beniardà, Beniarrés, Benichembla, Benifallim, Benifato, Benilloba, Benillup, Benimantell, Benimarfull, Benimassot, Biar, Bolulla, Busot, el Camp de Mirra, Cañada, Castalla, Castell de Castells, Cocentaina, Confrides, Elda, Facheca, Famorca, Gaianes, Gorga, Guadalest, Ibi, Millena, Murla, Muro d'Alcoi, Onil, Orba, l'Orxa, Parcent, Penàguila, Petrer, Pinoso, Planes, Quatretondeta, Relleu, Salinas, Sax, Sella, Tàrbena, Tibi, Tollos, la Torre de les Maçanes, la Vall d'Alcalà, Vall de Gallinera, la Vall de Laguart, Villena i Xixona.
La zona baixa comprèn els altres termes municipals de la província d'Alacant.
3.5.2 A Castelló i València, i després de la comunicació a la direcció territorial amb quinze dies d'antelació per part del titular del vedat, els períodes autoritzats seran els següents:
El període hàbil serà el comprés entre el 25 de gener i el 15 de febrer de 1998. Durant aquest període se suspendrà la caça del tord des de parada fixa.
3.5.3. Les parades se situaran a més de 500 metres de la partió cinegètica més pròxima, llevat que hi haja acord entre titulars de vedats confrontants.
3.5.4. Els titulars dels vedats l'única modalitat de caça de perdiu dels quals siga el reclam, podran avançar o retardar una setmana, el període de caça autoritzat mantenint-ne el mateix nombre de dies, per a la qual cosa només caldrà la notificació prèvia al servei territorial corresponent de la Conselleria de Medi Ambient amb un mínim de quinze dies d'antelació a l'inici.
3.6. Falconeria
3.6.1 El període hàbil per a la pràctica de la caça amb falconeria serà el comprés entre el 12 d'octubre i l'últim diumenge de gener, i s'autoritza la captura d'una presa per au rapaç i dia.
3.6.2 De l'1 d'agost al 28 de febrer es podrà entrenar les aus de falconeria amb cimbells artificials o preses d'escapament degudament marcades.
3.7. Aus aquàtiques
3.7.1 Períodes
· Terrenys declarats d'aus aquàtiques
València i terme municipal de Pego: del 12 d'octubre de 1997 al 25 de gener de 1998, els dissabtes, diumenges i festius.
Alacant: del 2 de novembre de 1997 al 25 de gener de 1998, els dissabtes, diumenges i festius.
Castelló: del 12 d'octubre de 1997 al 25 de gener de 1998, els dijous, diumenges i festius.
· A les altres zones, només podrà practicar-se la caça d'aus aquàtiques des del dia 12 d'octubre de 1997 al 6 de gener de 1998, els mateixos dies hàbils que la caça menor en general.
· A tots els termes municipals afectats totalment o parcialment per la zona que és objecte del Pla Especial de Protecció del Parc Natural de l'Albufera, serà d'aplicació el que es disposa en el seu reglament especial de caça, que aprovarà la Direcció General per al Desenvolupament Sostenible.
3.7.2 Terrenys
Es consideren terrenys d'aus aquàtiques els vedats donats d'alta com a tals d'acord amb l'article 2 de l'Ordre de 15 de juny de 1988, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació.
3.7.3 La caça d'aus aquàtiques es permet des d'una hora abans de l'eixida del sol fins una hora després de la posta, preses aquestes de l'almanac.
3.7.4 Els titulars dels vedats privats de caça d'aus aquàtiques hauran de programar les tirades organitzades en un calendari, que presentaran abans del 15 de setembre a la direcció territorial corresponent de la Conselleria de Medi Ambient.
3.8. Caça major
3.8.1 Porc senglar (Sus scrofa)
Del 12 d'octubre de 1997 al 8 de febrer de 1998. Es requerirà l'autorització de la direcció territorial corresponent de les caceres en les quals hagen de participar més de nou caçadors o més de quinze gossos.
Del 7 de gener al 8 de febrer de 1998, s'autoritza la caça de la rabosa (Vulpes vulpes) amb munició de bala, en les mateixes condicions que per al porc senglar.
3.8.2 La resta d'espècies de caça major
· Reserves nacionals de caça i vedats de caça major. El període hàbil serà el que s'establisca en els plans d'aprofitament cinegètic respectius.
· La resta de tipus de terrenys. Les direccions territorials de la Conselleria de Medi Ambient podran autoritzar la caça d'un sol exemplar per llicència per mitjà d'un permís específic en el qual constarà els dies i llocs concrets.
Article 4. Dies hàbils
- Als terrenys en règim cinegètic especial es caçarà d'acord amb el seu pla d'aprofitament cinegètic.
- Als terrenys de règim cinegètic comú estarà autoritzada la caça els diumenges i festius.
Els dijous, dissabtes, diumenges i festius només estarà autoritzada la caça per a tords en parada fixa.
Els dissabtes, diumenges i festius per al porc senglar i la caça del conill amb gossos i sense armes.
Article 5. Limitacions de caràcter autonòmic
5.1. Quotes de captura
La quota de captures individual màxima per caçador i dia, als terrenys d'aprofitament comú o lliures, es fixa en l'annex 2 per a tot el període hàbil.
Als terrenys sotmesos a règim cinegètic especial o vedats no s'aplicarà limitació de la quota de captures, que s'ha de realitzar d'acord amb el pla tècnic de caça aprovat, llevat dels casos següents:
Tórtora, tudó i guatla: s'estableix una quota total -la suma de les tres espècies- de vuit peces per caçador i dia. Aquesta quantitat es podrà superar si, abans de l'1 d'agost, el titular del vedat comunica a la direcció territorial de Medi Ambient corresponent els dies i llocs de caça d'aquestes espècies, i justifica les raons per a superar aquesta quota. En tot cas, les captures totals no podran superar les del pla tècnic de caça aprovat.
5.2. Dules
Les dules s'hauran d'inscriure necessàriament en el Registre de Nuclis Zoològics de la Comunitat Valenciana. El registre semblant de la comunitat autònoma de procedència serà documentació indispensable per a la participació d'aquesta en qualsevol activitat cinegètica.
5.3. Enregistraments
5.3.1 Atès que els enregistraments que reprodueixen sons de cant d'aus són procediments massius i no selectius, a l'empara de l'article 34.a de la Llei 4/89, de 27 de març, se'n prohibeix la tinença , l'ús i la comercialització.
5.3.2 En el supòsit que concórreguen les circumstàncies de l'article 28.2 de la llei esmentada, es faculta els directors territorials de la Conselleria de Medi Ambient perquè expedisquen les autoritzacions excepcionals corresponents.
5.4. Furó
Es prohibeix l'ús de furons per a les activitats cinegètiques, excepte per evitar danys agrícoles i vaccinació, amb justificació prèvia, per a la qual cosa caldrà autorització administrativa.
5.5. Terrenys incendiats
1. Es prohibeix tot tipus de caça, fins el 12 d'octubre de 1998, en aquells terrenys que durant 1997 hagen patit o patisquen el pas d'incendis forestals; es prohibeix igualment en aquells terrenys que hagen quedat com a enclavaments menors de 250 hectàrees sense cremar dins del perímetre de l'incendi. Tot això, independentment de la qualificació cinegètica d'aquests.
2. Durant la pràctica de la caça, el pas per les zones objecte de l'esmentada prohibició es realitzarà amb les armes desmuntades.
3. Excepcionalment, els directors territorials podran autoritzar la caça en els terrenys incendiats amb motiu de danys a l'agricultura o a fi d'evitar desequilibris poblacionals.
5.6. Cartutxos
Serà obligació del caçador recollir les beines dels cartutxos utilitzades durant l'exercici de la caça.
Article 6. Limitacions i excepcions cinegètiques de caràcter provincial
6.1. Alacant
a) Es prohibeix la caça al Parc Natural del Penyal d'Ifac.
b) Es prohibeix la caça a l'embassament de Crevillent; al de Beniarrés, des de la presa fins el pont de Benamer (Muro d'Alcoi); i, així mateix, es prohibeix la caça aquàtiques a l'embassament de la Pedrera.
6.2. Castelló
a) Es prohibeix la caça a la desembocadura del riu Millars, des del pont de Borriana fins la desembocadura, llevat dels tirs de coloms i guatles, degudament autoritzats.
b) Es prohibeix la caça a l'estany de Nules.
c) Es prohibeix la caça de l'ascle o ànec griset.
6.3. València
a) Als terrenys d'aprofitament cinegètic comú situats a l'est de les carreteres nacionals 340 (Barcelona-València) i 332 (València-Alacant), des de l'entrada a la província de València fins Oliva, i carretera comarcal 3.318 (Oliva-Pego) fins el límit de la província, només es permet la caça els dissabtes, diumenges i festius en el període comprés entre el 12 d'octubre de 1997 i el 6 de gener de 1998.
b) Es prohibeix la caça a l'estany de Cullera.
c) Es prohibeix la cacera a la muntanya de Portaceli i els seus enclavaments, llevat de la caça amb gossos i sense armes; es limita la quantitat de caçadors per colla a tres amb un màxim de sis gossos per colla i un màxim de tres gossos per persona.
Article 7. Caça amb arc
S'autoritza la caça major en les modalitats de caça a l'aguait i la caça a batuda, com també la caça menor amb arc en tota classe de terrenys cinegètics, amb els requisits que es detallen tot seguit. La finalitat és evitar que, especialment les peces de caça major, se'n vagen ferides.
7.1. Arcs
Els arcs utilitzats per a la pràctica de la caça hauran de tenir les potències mínimes següents:
- Per a caça menor:
Arcs de corrioles: a partir de 35 lliures com a mínim.
Arcs recorbats: a partir de 35 lliures com a mínim.
Arcs llargs (Long-Bow): a partir de 35 lliures com a mínim.
- Per a caça major:
Arcs de corrioles: a partir de 55 lliures com a mínim.
Arcs recorbats: a partir de 65 lliures com a mínim.
Arcs llargs (Long-Bow): a partir de 65 lliures com a mínim.
7.2. Fletxes i puntes
- Per a caça menor
Les fletxes hauran d'estar construïdes amb tanys de fusta o tubs d'alumini en qualsevol dels seus calibres i longituds, i es prohibeix l'ús de fletxes construïdes amb carboni o carboni-alumini.
Les puntes seran d'impacte per a llebres i conills, i per a aus fins a la grandària de la perdiu. Per a aus aquàtiques i faisans caldrà utilitzar puntes amb tall del tipus monobloc, i es prohibeixen les puntes amb tall de fulles desmuntables en qualsevol dels seus models.
- Per a caça major
Les fletxes hauran de ser de fusta o alumini.
Les puntes que cal utilitzar seran puntes de tall amb fulles desmuntables o del tipus monobloc, i es prohibeixen totes aquelles puntes en les quals la part posterior de les fulles tinguen forma d'arpó, és a dir, totes aquelles en les quals les fulles impedisquen una fàcil extracció de les puntes.
Article 8. Estadística
En exercici del que es preveu en l'article 35.3 de la Llei 4/89, de 27 de març, els titulars de vedats de caça hauran de resumir en un part el resultat dels aprofitaments realitzats durant la temporada, on s'especificarà el nombre d'exemplars de cada espècie caçats i altres dades d'interès amb finalitats estadístiques. Aquests parts s'ajustaran al model que s'establirà i s'hauran de remetre a la corresponent direcció territorial de Medi Ambient el 31 de març de cada any.
Article 9
Per a tot allò no regulat en aquesta ordre, caldrà ajustar-se al que es disposa en la Llei de Caça vigent i el seu reglament; en l'Ordre de 15 de juny de 1988, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, en la Llei 4/1989, de 27 de març, de Conservació dels Espais Naturals i de la Flora i Fauna Silvestres, i en el que es preveu en el Decret 265/1994, del Govern Valencià, pel qual es crea i regula el Catàleg Valencià d'Espècies Amenaçades de Fauna i s'estableixen categories i normes de protecció de la fauna.
Article 10. Infraccions
L'adquisició i l'amollament no autoritzats d'animals vius de caràcter cinegètic en qualsevol tipus de terreny infringeix el que s'estableix en l'article 34.e de la Llei 4/1989, expressament indicat en l'article 38.13, i es qualificarà i sancionarà d'acord amb l'article 39 d'aquesta disposició legal.
DISPOSICIONS ADDICIONALS
Primera
Faculte els directors territorials per a autoritzar:
a) Amb caràcter excepcional i d'acord amb l'annex 3 d'aquesta ordre, aquells aspectes que no s'hi regulen i que facen referència a espècies classificades com a tutelades o cinegètiques en el Decret 265/1994, del Govern Valencià, pel qual es crea i regula el Catàleg Valencià d'Espècies Amenaçades de Fauna.
b) Avançar o retardar una setmana el període de mitja veda per comarques naturals constituïdes per termes municipals complets.
Segona
El trasllat i amollament de peces de caça viva requerirà autorització de la corresponent direcció territorial de la Conselleria de Medi Ambient, amb la sol·licitud efectuada amb 15 dies d'antelació com a mínim. Els concursos i tirades amb guatla japonesa (Coturnix coturnix v. japonica) i colom (Columba sp), es realitzaran a pistes o camps de tir degudament autoritzats; tot això sense perjudici del que s'estableix en la Resolució de 29 de març de 1993, de la Direcció General de Conservació del Medi Natural, per la qual es regula la caça intensiva.
Tercera
Les sol·licituds per a caçar en zones de caça controlada i en vedats socials es podran presentar en la corresponent direcció territorial entre els dies 1 d'agost i 15 de setembre. El sorteig es realitzarà l'últim dijous de setembre a les 11 hores a les oficines de la respectiva direcció territorial.
Quarta
D'acord amb l'article 6.2 del Decret 50/94, de 7 de març, del Govern Valencià, pel qual es regulen els plans d'aprofitament cinegètic a terrenys de règim cinegètic especial dins de l'àmbit de la Comunitat Valenciana, se suspèn l'aprofitament cinegètic dels vedats que no hagen presentat el pla d'aprofitament cinegètic en el termini fixat per l'article 1 del Decret 115/96, de 5 de juny, del Govern Valencià, pel qual es prorroguen els terminis de presentació dels plans tècnics d'aprofitament cinegètic i els plans reduïts de caça.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
Es faculta la Direcció General per al Desenvolupament Sostenible de la Conselleria de Medi Ambient per a dictar les resolucions que calguen per al desenvolupament d'aquesta ordre.
Segona
Aquesta ordre entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 18 de juny de 1997
El conseller de Medi Ambient,
JOSÉ MANUEL CASTELLÁ ALMIÑANA
Annex I
- Caça menor en general:
Conill (Oryctolagus cuniculus), llebre africana (Lepus capensis), rabosa comuna (Vulpes vulpes), perdiu roja (Alectoris rufa), guatla (Coturnix coturnix), colom tudó (Columba palumbus), colom xixella (Columba oenas), colom roquer (Columba livia), tórtora (Streptopelia turtur), tórtora domèstica (Streptopelia risoria), becada (Scolopax rusticola), fredeluga o judia (Vanellus vanellus), tord (Turdus philomelos), tordanxa (Turdus pilaris), tord ala-roig (Turdus iliacus), griva (Turdus viscivorus), merla (Turdus merula), estornell (Sturnus vulgaris), estornell negre (Sturnus unicolor), garsa (Pica pica), gralla (Corvus monedula), cornella (Corvus corone); com també les espècies faisà (Phasianus colchicus), guatla japonesa (Coturnix coturnix v. japonica), colí de Virgínia (Colinus virginianus) i colí de Califòrnia (Lophortix californica).
- Aus aquàtiques:
Ànec collverd (Anas platyrhynchos), ànec griset o ascle (Anas strepera), ànec xiulador o piuló (Anas penelope), ànec cuallarg o cua de jonc (Anas acuta), ànec cullerot (Anas clypeata), ànec bec-roig (Netta rufina), xarxet (Anas crecca), roncadell o xarrasclet (Anas querquedula), morell cap-roig o boix (Aythya ferina), morell capellut (Aythya fuligula), fotja (Fulica atra), bequeruda (Gallinago gallinago), bequet (Lymnocryptes minima), gavina vulgar (Larus ridibundus) gavinot argentat (Larus cachinnans), gavinot fosc (Larus fuscus) i polla d'aigua (Gallinula chloropus).
- Mitja veda:
Colom tudó (Columba palumbus), colom xixella (Columba oenas), colom roquer (Columba livia), tórtora (Streptopelia turtur), tórtora domèstica (Streptopelia risoria), guatla (Coturnix coturnix), estornell (Sturnus vulgaris), estornell negre (Sturnus unicolor), garsa (Pica pica), gralla (Corvus monedula) i cornella (Corvus corone)
- Pròrroga de tords i estornells:
Estornell (Sturnus vulgaris), estornell negre (Sturnus unicolor), tord (Turdus philomelos), tordanxa (Turdus pilaris), tord ala-roig (Turdus iliacus), griva (Turdus viscivorus) i garsa (Pica pica).
- Caça major:
Cérvol (Cervus elaphus), daina (Dama dama), mufló (Ovis musimon), cabra pirinenca (Capra pyrenaica), arruí (Ammotragus lervia) i porc senglar (Sus scrofa),
Annex II
Quota de captures (terrenys lliures):
Perdiu, conill i llebre 2 peces (en total)
Tord 15 peces
Annex III
Documentació que cal presentar a les direccions territorials per sol·licitar autoritzacions excepcionals i expresses, a l'empara de l'article 28.2 de la Llei 4/1989, de 27 de març, de Conservació dels Espais Naturals i de la Flora i Fauna Silvestres.
1. Dades identificatives del titular
2. Espècie que es desitja caçar i nombre d'exemplars
3. Mètode que es desitja utilitzar i nombre d'unitats de l'art que s'emprarà
4. Dades de l'àrea de caça (vedat)
5. Dades identificatives del personal qualificat que s'utilitzarà (DNI i llicència de caça)
6. Dades d'inici i final de l'activitat
7. Possibles riscos pel mètode, època o àrea
8. Dades sobre els controls que es pretén exercir
9. Raó, amb la justificació de la necessitat de l'autorització d'acord amb els danys que puguen originar-se i, en tot cas, per algun dels motius previstos en l'article 28.2

linea
Mapa web