Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Decret 78/1999, d'1 de juny, del Govern Valencià, pel qual s'estableixen els criteris bàsics per a l'acreditació dels programes de prevenció en drogodependències i altres trastorns addictius i es constitueix el Comitè Tècnic de Prevenció de les Drogodependències de la Comunitat Valenciana. [1999/S5428]

(DOGV núm. 3514 de 10.06.1999) Ref. Base de dades 1862/1999

Decret 78/1999, d'1 de juny, del Govern Valencià, pel qual s'estableixen els criteris bàsics per a l'acreditació dels programes de prevenció en drogodependències i altres trastorns addictius i es constitueix el Comitè Tècnic de Prevenció de les Drogodependències de la Comunitat Valenciana. [1999/S5428]
Preàmbul
Totes les institucions públiques i privades, tant en l'àmbit nacional com en l'internacional, amb competències i activitats en matèria d'atenció i prevenció de les drogodependències, coincideixen a assenyalar que les polítiques de reducció de la demanda es constituïxen com a l'instrument més eficaç i eficient de protecció de la societat front al greu problema de l'ús indegut de drogues.
En aquest sentit, tant l'exposició de motius com el text articulat de la Llei 3/1997, de 16 de juny, de la Generalitat Valenciana, sobre Drogodependècies i altres Trastorns Addictius, incideixen en la importància de les polítiques i actuacions preventives en la matèria i es consideren prioritàries en el model d'intervenció en drogodependències i altres trastorns addictius de la Comunitat Valenciana. Dedica la Llei, un títol, el primer, a la reducció de la demanda a través de mesures preventives, dividit en dos capítols, un dedicat a la prevenció de les drogodependències i d'altres trastorns addictius, amb caràcter general i un altre, més específic, de la prevenció en els àmbits escolar i comunitari.
Per altra part, l'establiment de criteris d'eficàcia, eficiència i avaluació contínua de resultats de les actuacions i programes, constitueix un principi rector de les polítiques que en matèria de drogodependències es desenvolupen a la Comunitat Valenciana, consagrat en l'article 3 de la Llei 3/1997, esmentada.
Així mateix, la Llei assenyala, al seu article 37, que la prevenció de les drogodependències i altres trastorns addictius, en l'àmbit comunitari i laboral, és un àrea d'actuació preferent de la iniciativa social i la promoció del qual escaurà a les administracions públiques.
Al si del Pla Nacional sobre Drogues, en la sessió de la Comissió Tècnica Interautonòmica del passat 2 de juliol de 1996, es va acordar per unanimitat la constitució d'un grup de treball per a l'elaboració d'una ponència tècnica dirigida a establir els criteris bàsics d'homologació que hauran de regir les actuacions preventives en el conjunt de l'estat espanyol.
El grup de treball interautonòmic es va constituir amb representants de set plans autonòmics, entre ells el Govern Valencià, del Ministeri d'Educació i Cultura i del Pla Nacional sobre Drogues i va enllestir els seus treballs amb l'elaboració de la Ponència Tècnica sobre Criteris Bàsics d'Intervenció en els Programes de Prevenció de les Drogodepedències, document que va ser presentat i consensuat en la reunió de la Comissió Interautonòmica del passat 24 d'octubre de 1996.
En el marc legal i convencional exposat i davant la importància que el Govern Valencià confereix a la prevenció de les drogodependències, són objectius d'aquesta norma, per una part, establir els requisits mínims que han de complir els programes de prevenció de les drogodependències i altres trastorns additius, com a garantia de qualitat i d'idoneïtat de les intervencions preventives i que contribuirà a la consecució d'una societat valenciana compromesa en el rebuig al consum de drogues i, per altra, la constitució d'un Comité Tècnic de Prevenció de les Drogodependències a la Comunitat Valenciana, compost per experts de reconegut prestigi i competències, que assessoraran la Generalitat Valenciana i la iniciativa social en el disseny i implementació de programes de prevenció de les drogodependències.
Per tot l'exposat, d'acord amb l'establert en la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià, així com en el Decret 238/1997, de 9 de setembre, del Govern Valencià, oït el Consell Assessor de la Generalitat Valenciana en la matèria, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu, a proposta de la Conselleria de Benestar Social i amb la deliberació prèvia del Govern Valencià, en la reunió del dia 1 de juny de 1999
DECRETE
Títol I
Objecte i àmbit d'aplicació
Article 1. Objecte
L'objecte d'aquest decret és establir les característiques tècniques que hauran de reunir els programes de prevenció de les drogodependències i altres trastorns addictius en la Comunitat Valenciana i el procediment per a la seua acreditació, així com la creació del Comité Tècnic de Prevenció de les Drogodependències de la Comunitat Valenciana.
Article 2. Àmbit d'aplicació
El que disposa aquest decret serà d'aplicació a tots els programes de prevenció que, desenvolupats totalment o parcialment, en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana, disposen o preveuen disposar de qualsevol tipus de finançament provinent de la Generalitat Valenciana.
Títol II
Els Programes de Prevenció de les Drogodependències
i altres Trastorns Addictius
Capítol I
Dels programes de prevenció
Article 3. Principis bàsics
1. A l'efecte del que disposa aquest decret, s'hi entendrà per programa un projecte ordenat d'activitats, amb una durada temporal determinada, encaminades a la consecució d'un o de més objectius.
2. Els programes de prevenció de les drogodependències hauran de respondre als tres principis següents:
2.1Tenir una adequada correlació amb les característiques específiques del problema al si del col·lectiu social en què es desenvolupa el programa i per a això haurà d'estar degudament ajustat a la valoració prèvia de les necessitats.
2.2 Complir unes exigències metodològiques en la seua planificació, implementació i avaluació.
3. Estar basats en teories contrastades i hauran d'estar considerades, per tant, com a àrees de treball científiques.
Article 4. Concreció del problema
Els programes de prevenció de les drogodependències hauran d'incloure, en el seu disseny, una correcta concreció del problema sobre el qual es pretén actuar, que incloga si més no:
1. Identificació concreta d'aquest, així com la seua explicació des del marc teòric en què es basa el programa de prevenció.
2. Definició de les variables que influeixen en el problema que s'aborda i com poden ser modificades pel programa.
3. Quantificació i caracterització de la situació problemàtica i estimació de la possible incidència del programa de prevenció en aquesta.
Article 5. Avaluació de les necessitats locals
El disseny dels programes de prevenció de les drogodependències haurà d'incloure una avaluació de les necessitats locals que comprenga, almenys:
1. Descripció de la població estudiada.
2. Característiques de la zona geogràfica.
3. Fonts d'informació que s'hi utilitzen, així com enumeració dels experts i altres consultors que participen en l'elaboració dels programes.
4. Indicadors utilitzats i la seua validesa.
5. Criteris d'anàlisi i interpretació dels resultats.
Article 6. Objectius del programa
Els programes de prevenció de les drogodependències hauran de realitzar una definició i caracterització dels objectius en el sentit de:
1. Indicar els objectius que ha d'aconseguir la població a què va dirigit específicament el programa, distingint-hi clarament els generals dels específics. Igualment s'indicaran els que pretenen ser aconseguits per aquells agents que, intervenint o reforçant les tasques de prevenció, poden facilitar la consecució dels objectius establerts per a la població a què es dirigeix el programa.
2. Els objectius hauran de tenir les següents característiques mínimes: estar clarament definits, fàcilment identificables, ser factibles, ser compatibles amb altres objectius i ser quantificables.
Article 7. Definició de la població a què es dirigeix el programa
Els programes de prevenció de les drogodependències hauran de realitzar una concreció i caracterització de les poblacions, tant a les que es dirigeix el programa com en les que es pretén intervenir. Per tant, caldrà indicar-hi:
1. La descripció sociodemogràfica de la població, així com la incidència en aquesta del problema sobre el qual s'actua.
2. Les raons que justifiquen l'elecció d'una població concreta.
3. La cobertura del programa i la seua adequació a la població.
4. Les vies de difusió del programa i de la demanda plantejada.
5. Els mecanismes de coordinació amb les poblacions, institucions i recursos del medi.
6. Els mecanismes de contacte amb la població elegida, així com les seues vies de participació en el desplegament del programa.
Article 8. Activitats i estratègies d'intervenció
Els programes de prevenció de les drogodependències hauran d'adequar les estratègies de la intervenció als objectius que persegueix el programa indicant:
1. Les actuacions, components del programa, temporització i mètodes que seran utilitzats en l'activitat de prevenció per assolir els objectius.
2. Les bases teòriques i empíriques que justifiquen la utilitat dels mitjans elegits per aconseguir els objectius.
Article 9. Dotació de mitjans
Els programes de prevenció de les drogodependències hauran d'estar dotats amb els mitjans adequats per a l'execució de les seues estratègies. Per a això, hauran d'incloure:
1. Una anàlisi dels mitjans necessaris per a l'execució del programa que regula la suficiència o insuficiència de recursos propis, l'estimació dels costos, els recursos comunitaris amb què es compta, etc.
2. Una descripció quantitativa i qualitativa de la gestió del programa.
3. La definició concreta de l'equip professional amb què compta el programa (nombre de persones i capacitació, dedicació horària, direcció i coordinació) i agents voluntaris si n'hi haguera.
4. La descripció del material i equipament necessaris per a la realització del programa.
Capítol II
De l'avaluació dels Programes de Prevenció
Article 10. Principis bàsics de l'avaluació del programa
Els programes de prevenció de les drogodependències hauran d'incloure, en la seua planificació, un sistema d'avaluació que incloga, en la mesura possible, els següents apartats:
1. La cobertura.
2. Les activitats.
3. La temporització
4. Els recursos humans.
5. Els recursos materials i el pressupost.
6. Els resultats.
Article 11. Avaluació de la cobertura
L'avaluació de la cobertura del programa contindrà, si més no, els següents apartats:
1. Taxes de cobertures sobre la població objectiu i sobre la població de la zona.
2. Adequació a la població: s'hi analitzarà comparant les característiques de la població definides inicialment amb la població que ha assistit al programa.
3. Anàlisi de la demanda i descripció de les vies de difusió del programa.
Article 12. Avaluació de les activitats
Els programes de prevenció de les drogodependències hauran d'incloure un sistema d'avaluació de les seues activitats que analitze l'adequada relació d'aquestes amb els objectius perseguits. Per a això, haurà d'incloure dades que orienten cap el coneixement de:
1. L'assistència de participants.
2. La idoneïtat dels materials utilitzats per a les característiques pròpies de la població a què es dirigeix el programa (nivell de comprensió dels materials, de la informació que aporta, etc.).
3. Adequació dels procediments utilitzats per a realitzar les activitats.
4. Nivell d'acceptació per part de la població.
Per a l'obtenció d'aquestes dades es podran desenvolupar enquestes d'opinió entre els participants en el programa.
Article 13. Avaluació de la temporització
En l'avaluació del procés s'analitzarà la diferència entre el temps previst i el temps real d'execució. A més, s'hi analitzarà la relació entre les activitats plantejades i les realitzades en funció del calendari.
Article 14. Avaluació de recursos humans
L'avaluació dels recursos humans inclourà la definició final de l'equip de professionals i voluntaris que han desplegat el programa, la seua titulació, la dedicació horària i qualsevol modificació que haguera succeït durant l'execució del programa. Aquestes dades seran contrastades amb les oferides en el disseny previ del programa.
Igualment, caldrà exposar els nivells de coordinació realitzat amb indicació de les institucions participants, nombre de reunions, assistents i les conclusions i acords assolits.
Article 15. Avaluació dels recursos materials i del pressupost
L'avaluació del programa haurà d'analitzar la suficiència o no dels recursos materials i econòmics del programa, una vegada desenvolupat aquest. Es compararà amb els recursos inicialment previstos, amb proposta de recomanacions per a posteriors fases del programa.
Article 16. Avaluació dels resultats
L'avaluació dels resultats exigirà, en tot cas, l'existència de dades prèvies a l'aplicació del programa, que permeten oferir una correcta comparació entre les situacions anterior i posterior a la seua implementació.
L'avaluació dels resultats contindrà, per tant, una comparació de la situació problema en dos moments cronològics distints, avaluats amb similars o idèntics instruments, en relació amb:
1. El nivell de consciència i sensibilització cap el problema per part de la població a què es dirigeix el programa.
2. El grau de coneixements i informació sobre el problema.
3. Els canvis registrats entre ambdós moments (anterior i posterior a l'execució del programa) en relació amb les actituds i els valors front al problema sobre el qual s'actua.
4. Les variacions en relació amb les pautes de comportament i estils de vida de la població que incloga taxes de consum, factors de risc o protecció associats, etc.
Títol III
Del Comité Tècnic de Prevenció
de les Drogodependències de la Comunitat Valenciana
Article 17. Comité Tècnic de Prevenció de les Drogodependències de la Comunitat Valenciana
Es constitueix el Comité Tècnic de Prevenció de les Drogodependències de la Comunitat Valenciana, com a òrgan assessor de caràcter tècnic que queda adscrit a la Conselleria de Benestar Social.
Article 18. Funcions
El Comité Tècnic de Prevenció de les Drogodependències de la Comunitat Valenciana té assignades les següents funcions específiques:
1. Assessorar la Generalitat Valenciana sobre aspectes tècnics de la prevenció de les drogodependències.
2. Informar preceptivament sobre els programes de prevenció de les drogodependències que, previst el seu desplegament en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, requeresquen finançament o acreditació per part de la Generalitat Valenciana.
3. Assessorar les entitats que ho necessiten en la resolució de les deficiències detectades en els programes de prevenció que promoguen.
4. Impulsar i fomentar la realització de programes de prevenció de les drogodependències per part de la iniciativa social.
Article 19. Composició
1. El Comité Tècnic estarà compost pels següents membres:
a) President o presidenta: el director o la directora general de Drogodependències.
b) Vicepresident o vicepresidenta: el secretari o la secretària tècnica del Comissionat del Govern Valencià en matèria de Drogodependències.
c)Vocals: un màxim de deu professionals de reconegut prestigi i experiència en matèria de prevenció de les drogodependències, que desenvolupen la seua activitat, totalment o parcialment, en la Comunitat Valenciana, preferentment amb el grau acadèmic de doctor.
Seran nomenats o nomenades per un període de dos anys, pel conseller o la consellera de Benestar Social. D'aquests, quatre a proposta del director o directora general de Drogodependències, quatre a proposta dels representants legals de les dos societats científiques especialitzades en drogodependències amb major implantació en la Comunitat Valenciana i dos a proposta del Consell Assessor de la Generalitat Valenciana en matèria de Drogodependències i altres Trastorns Addictius. Els vocals seran separats o separades pel conseller o consellera de Benestar Social, amb la proposta prèvia dels seus proponents.
d) Secretari o secretària: el secretari o la secretària del Pla Autonòmic sobre Drogodependències, que hi actuarà amb veu però sense vot.
2. La secretaria administrativa del Comité Tècnic serà exercida per un funcionari o funcionària de la Direcció General de Drogodependències, designat pel seu titular.
3. A les reunions del Comité Tècnic podran assistir aquells persones que el mateix òrgan decidesca, amb dret de veu però sense vot.
4. Sense perjudici que el Comité Tècnic puga aprovar el seu reglament d'organització i règim de funcionament, li seran d'aplicació les normes sogre òrgans col·legiats contingudes en el capítol II del títol II de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
5. En tot cas, el Comité Tècnic es reunirà amb caràcter ordinari almenys dos vegades a l'any i, amb caràcter extraordinari, quan el convoque la seua presidència, a iniciativa pròpia o mitjançant la petició d'un terç dels membres titulars. La convocatòria i l'ordre del dia de cada reunió, junt amb la documentació necessària, seran remesos als membres amb una antelació mínima de setanta-dos hores, llevat dels casos d'urgència justificada.
6. Les despeses de funcionament del Comité Tècnic seran a càrrec de les dotacions pressupostàries de la Direcció General de Drogodependències.
7. Els vocals nomenats, d'acord amb el que estableix l'apartat 1 d'aquest article, s'abstindran de participar en l'elaboració de l'informe a què es refereix l'article 21 d'aquest decret, en el cas que participen en el disseny, gestió i/o avaluació del programa de prevenció sotmés a la consideració del Comité Tècnic.
Títol IV
Del procediment d'acreditació
Article 20. Competència
1. La concessió, denegació i revocació de les acreditacions que regula aquest decret escaurà a la Direcció General de Drogodependències de la Generalitat Valenciana.
2. El procediment que se seguirà per a l'obtenció de l'esmentada acreditació, així com la documentació que per a cada tipus de programa caldrà adjuntar, serà determinat reglamentàriament.
3. La instrucció de l'expedient administratiu per a l'obtenció de l'acreditació dels programes de prevenció de les drogodependències escaurà a la Secretaria Tècnica del Comissionat del Govern Valencià en matèria de Drogodependècies.
Article 21. Informe previ del Comité Tècnic de Prevenció de les Drogodependències de la Comunitat Valenciana
Amb caràcter previ a la resolució d'un expedient d'acreditació d'un programa de prevenció de les drogodependències se sol·licitarà informe al Comité Tècnic de Prevenció de les Drogodependències de la Comunitat Valenciana.
Article 22. Durada
L'acreditació s'atorgarà pel període que dure el desplegament del programa de prevenció i serà renovable amb una sol·licitud prèvia efectuada amb tres mesos, si més no, d'anticipació a la data de finalització de la vigència de l'acreditació. La renovació de l'acreditació serà concedida, igualment, per la Direcció General de Drogodependències de la Generalitat Valenciana, després del compliment per part del programa dels requisits mínims de qualitat vigents en el moment d'acordar aquella.
Article 23. Revocació
1. Els programes de prevenció de les drogodependències estaran sotmesos a les inspeccions de l'administració de la Generalitat Valenciana i al control de la Direcció General de Drogodependències, les quals podran, en qualsevol moment, efectuar les comprovacions que estimen oportunes.
2. Davant l'incompliment dels requisits exigits en aquest Decret i en les disposicions que en el seu desplegament es dicten o quan raons d'interés sanitari o social així ho aconsellen, l'acreditació podrà ser revocada.
3. La revocació de l'acreditació dels programes de prevenció de les drogodependències serà acordada per la Direcció General de Drogodependències de la Generalitat Valenciana, amb audiència prèvia a l'interessat, i quedarà condicionada al compliment dels criteris de planificació autonòmica general.
Article 24. Del Registre de Programes de Prevenció de les Drogodependències
1. Sota la dependència de la Conselleria de Benestar Social i adscrit a la Direcció General de Drogodependències s'estableix el Registre de Programes de Prevenció de les Drogodependències, en el qual s'inscriuran, d'ofici o a instància de part, si s'escau, tots els programes de prevenció que, desenvolupats en l'àmbit geogràfic de la Comunitat Valenciana, disposen de l'acreditació a què fa referència aquest Decret.
2. L'obtenció de l'acreditació que regula aquest Decret serà condició indispensable per a la inscripció en el Registre a què es refereix aquest article.
3. Reglamentàriament es determinarà l'organització i el funcionament del Registre, que es durà pel sistema de full personal, d'acord amb els principis de legalitat i publicitat. Dirigirà el Registre, sota la seua responsabilitat, el seu encarregat, el qual quedarà adscrit a la Secretaria Tècnica de la Direcció General de Drogodependències.
Disposicions finals
Primera. Habilitació normativa
Es faculta el conseller o consellera de Benestar Social per dictar totes les disposicions que calga en desenvolupament, execució i compliment de les previsions d'aquest decret.
Segona. Entrada en vigor
Aquest decret entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 1 de juny de 1999
El president de la Generalitat Valenciana,
EDUARDO ZAPLANA HERNÁNDEZ-SORO
La consellera de Benestar Social

linea
Mapa web