Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Acord de 29 de juliol de 1994, del Govern Valencià, pel qual s'aprova el Reglament d'Organització i Funcionament del Comitè Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana.

(DOGV núm. 2338 de 05.09.1994) Ref. Base de dades 1886/1994

ACORD de 29 de juliol de 1994, del Govern Valencià, pel qual s'aprova el Reglament d'Organització i Funcionament del Comitè Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana. [94/6017]
El Govern Valencià, en la reunió del dia 29 de juliol de 1994, adoptà l'acord següent:
D'acord amb el que disposen els articles 14.2.a), 20, 21 i la disposició transitòria quarta de la Llei de la Generalitat Valenciana 1/1993, de 7 de juliol, de creació del Comitè Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana, a proposta dels consellers d'Economia i Hisenda i de Treball i Afers Socials, amb l'elaboració prèvia del projecte pel ple del Comitè Econòmic i Social, el Govern Valencià
ACORDA:
Aprovar el Reglament d'Organització i Funcionament del Comitè Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana, que s'hi adjunta com a annex.
ANNEX
Reglament d'organització i funcionament
del ComitÉ Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana
Capítol I
Disposicions generals
Article primer. Naturalesa jurídica
El Comitè Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana és un ens consultiu del Govern Valencià i, en general, de les institucions públiques de la Comunitat Valenciana, en matèries econòmiques, sòcio-laborals i d'ocupació. Es configura com a ens de dret públic dels previstos en el Decret Legislatiu de 26 de juny de 1991, del Govern Valencià, pel qual s'aprova el text refós de la Llei d'Hisenda Pública de la Generalitat Valenciana, amb personalitat jurídica pròpia i plena capacitat, i disposa d'autonomia orgànica i funcional per al compliment dels seus fins i està adscrit a la Conselleria de Treball i Afers Socials.
Article segon. Règim jurídic
L'organització, competències i funcionament del Comitè Econòmic i Social es regiran per la Llei 1/1993, de 7 de juliol, per aquest reglament i per les directrius que per al seu desenvolupament dicte el ple del mateix comitè.
En allò no previst en les disposicions anteriors, la seua activitat es regirà per l'ordenament jurídic privat, sense perjudici del que estableix la Llei d'Hisenda Pública de la Generalitat Valenciana, especialment en matèria pressupostària, d'intervenció i control de caràcter financer i de comptabilitat.
Article tercer. Seu
El Comitè Econòmic i Social tindrà la seu oficial a la ciutat de Castelló, sense perjudici que puga celebrar excepcionalment sessions de qualsevol dels seus òrgans en qualsevol municipi de la Comunitat Valenciana, amb la prèvia i oportuna convocatòria del president i amb l'acord de la junta directiva per a les sessions del ple.
Article quart. Composició
El Comitè Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana està integrat per vint-i-nou membres, incloent-hi el seu president, nomenats pel Govern Valencià d'acord amb el que disposen els articles 6, 7 8 de la Llei 1/1993, de 7 de juliol.
El nomenament, el cessament i la provisió de vacants dels membres del comitè es publicaran al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
Article cinquè. Sessió constitutiva
La sessió constitutiva del Comitè Econòmic i Social en cada inici de mandat serà convocada pel seu president i tindrà lloc dins dels quinze dies següents al de la seua presa de possessió. L'ordre del dia tractarà exclusivament sobre l'elecció dels dos vicepresidents, l'elecció dels membres de la junta directiva i la constitució de les comissions de treball previstes en aquest reglament.
Per a l'elecció dels dos vicepresidents, tant el grup I com el grup II elegiran, d'entre els seus membres, els respectius candidats, els noms dels quals seran comunicats al president abans de la sessió constitutiva. L'elecció es considerarà vàlida si els candidats proposats reben el vot favorable de la majoria absoluta dels membres del comitè presents.
Pel que fa a la designació dels membres de la junta directiva, cada un dels grups I, II i III elegirà, d'entre els seus membres, els respectius dos candidats i els seus noms seran comunicats al president abans de la sessió constitutiva. Els dos membres representants del grup IV, els nomenarà el Govern Valencià.
Capítol II
Dels membres del comitè
Article sisè. Incompatibilitats
Els membres del comitè hauran d'observar en tot moment les normes sobre incompatibilitats establertes en l'article 10 de la Llei 1/1993, de 7 de juliol.
Suscitada la possible situació d'incompatibilitat d'algun membre del comitè, el president l'elevarà a la junta directiva, perquè aquesta trasllade a la sessió més pròxima del ple la seua proposta a aquest respecte.
Declarada i notificada la incompatibilitat, la persona que n'és objecte disposarà de vuit dies hàbils per optar entre la condició de membre del comitè o el càrrec incompatible.
Article setè. Drets
Els membres del comitè, que actuaran en l'exercici de les seues funcions amb plena autonomia i independència, tenen dret a:
a) Participar amb veu i vot en les sessions del ple del comitè.
b) Assistir amb veu i vot a les sessions de la junta directiva, així com de les comissions de treball, de què formen part. Assistir, sense dret de vot, a qualsevol de les comissions de treball en què no estiguen integrats, on podran fer ús de la paraula amb la prèvia autorització del president de la comissió.
c) Accedir a la documentació en poder del comitè.
d) Disposar de la informació dels temes o estudis que desenvolupe el ple, la junta directiva, les comissions de treball de què formen art, això com de les altres comissions, quan expressament ho sol·liciten.
e) Demanar, a través del president del comitè i d'acord amb el procediment regulat en aquest reglament, les dades i els documents que, no posseïts per comitè, siguen necessaris per a l'exercici de les seues funcions.
f) Presentar mocions i suggeriments per a l'adopció d'acords pel ple per ser estudiats en les comissions de treball, conformement amb el procediment establert en aquest Reglament.
g) Percebre les compensacions econòmiques, que consistiran exclusivament en dietes per assistència i despeses de desplaçament a les sessions, a què tinguen dret per la seua participació en les activitats del comitè, tot això d'acord amb les quanties aprovades pel ple i que figuraran explícitament en els pressupostos anuals del comitè.
Article vuitè. Deures
Els membres del comité tenen el deure de:
a) Assistir a les sessions del ple, de la junta directiva i de les comissions de treball de les quals formen part, així com participar en els seus treballs. Les faltes reiterades d'assistència seran comunicades pel president del comitè a l'escaient grup o organització de procedència, a fi que consideren l'oportunitat de proposar la substitució del membre del comitè.
b) Adequar la conducta a aquest reglament i a les directrius i instruccions que, en el seu desenvolupament, dicte el mateix comitè.
c) Guardar reserva en relació amb les actuacions de qualsevol dels òrgans del comitè, que es declaren reservades.
d) No fer ús de la condició de membre del comitè per a l'exercici d'activitats mercantils.
Article novè. Cessaments
Els membres del comitè perdran aquesta condició en els termes i per les causes previstes en l'article 11 de la Llei de la Generalitat Valenciana 1/1993, de 7 de juliol.
Article deu. Duració del mandat
El mandat dels membres del comitè, incloent-hi el seu president, serà de quatre anys, renovable per períodes d'igual duració, que començarà a computar-se des del dia de la presa de possessió en la primera sessió que celebra el comitè després del nomenament dels seus membres. L'absent en aquesta sessió haurà de prendre possessió en la immediata sessió següent del ple del comitè, encara que el termini del mandat s'entendrà començat a computar des de l'avantdita primera sessió que celebra el comitè després del nomenament dels seus membres.
Això no obstant, expirat el termini del nomenament, els membres de la institució, el seu president inclòs, seguiran exercint les seues funcions fins a la presa de possessió dels membres del nou comitè.
En cap cas la renovació de tots els membres del comitè paralitzarà el seu funcionament i els treballs que s'estiguen desenvolupant.
Article onze. Provisió de vacants
Produïda una vacant anticipada en el càrrec de membre del comitè de qualsevol dels grups que el componen, que no siga per expiració del mandat, serà ocupada per la mateixa organització, institució o associació a què corresponga el titular del lloc vacant, en la mateixa forma establerta per a la seua designació o propostes respectives, llevat que al seu moment se n'hagueren designat els suplents respectius. El mandat de l'així nomenat expirarà al mateix temps que escaiga al titular anterior.
El president del comitè vetllarà per l'ocupació de les vacants que es produesquen i les comunicarà als consellers d'Economia i Hisenda i de Treball i Afers Socials.
Capítol iii
Dels òrgans del comitè
Article dotze. òrgans
1. Són òrgans col·legiats del Comitè Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana:
a) El ple.
b) La junta directiva.
c) Les comissions de treball.
2. Són òrgans unipersonals del comitè:
a) El president.
b) Els vicepresidents.
c) El secretari.
Secció primera
El ple
Article tretze. Composició
El ple del comitè és el màxim òrgan decisori de la institució.
Està integrat per la totalitat dels seus membres, sota la direcció del president i assistit pel secretari.
Article catorze. Sessions, quòrum de constitució i adopció d'acords
1. El ple del comitè celebrarà sessió ordinària si més no cada dos mesos, amb la prèvia convocatòria del president amb una antelació mínima de deu dies. Les sessions extraordinàries del ple podran ser convocades pel president, amb una antelació mínima de setanta-dues hores, per pròpia iniciativa, per acord de la junta directiva o mitjançant una sol·licitud dirigida al president de set dels seus membres amb expressió i justificació dels afers que cal tractar-hi. En tot cas, a la convocatòria, que contindrà l'ordre del dia de la sessió, s'adjuntarà la documentació específica sobre els temes que s'hauran de tractar.
2. En les sessions ordinàries podrà ser objecte de deliberació i, si s'escau, d'acord, qualsevol afer no inclòs en l'ordre del dia, sempre que existesca conformitat unànime dels membres presents al començament de la sessió.
3. La convocatòria expressarà la data, el lloc i l'hora de la sessió en primera i segona convocatòria i haurà entre ambdues almenys mitja hora.
4. El quòrum per a la vàlida constitució del ple del comitè serà de catorze dels seus membres en primera convocatòria i de deu d'aquests en segona, més el president i el Secretari o els qui els substituesquen legalment en ambdós casos.
5. Amb caràcter general, el ple adoptarà els acords per majoria absoluta dels membres presents en la sessió, excepte per a l'aprovació de qualsevol dels dictàmens o quan promoga l'adopció de recomanacions; en aquests casos serà exigible una majoria favorable dels tres cinquens del nombre legal dels seus membres. En cas d'empat, en tot cas, serà el president qui decidesca amb el seu vot.
Article quinze. Funcions
Són competències del ple les següents:
a) Aprovar els programes anuals d'actuació.
b) Aprovar la memòria anual en els termes de l'article 3.6 de la Llei 1/1993.
c) Aprovar l'avantprojecte de despeses de la institució per a la seua remissió al Govern Valencià, així com els de les seues possibles modificacions i el de la seua liquidació.
d) Constituir les comissions de treball.
e) Aprovar el règim ordinari de sessions i, si s'escau, de les reunions de les comissions de treball.
f) Designar i separar els representants del Comitè Econòmic i Social en aquells organismes o entitats en què legalment o reglamentàriament haurà d'estar representat.
g) Elaborar el reglament intern d'organització i funcionament, així com les seues possibles modificacions i elevar-lo per a l'aprovació del Govern Valencià.
h) Emetre dictamen previ i vinculant en els termes dels articles 8 i 19.1 de la Llei, sobre el nomenament i la separació del president i del secretari del comitè.
i) Emetre dictamen en els termes establerts en l'article 3.1 de la llei reguladora del comitè.
j) Emetre dictamen en els afers en què, amb caràcter facultatiu, se sotmeten a consulta del comitè per part del Govern Valencià o dels seus membres, per les Corts Valencianes o per altres institucions públiques de la Generalitat Valenciana.
k) Elaborar, per pròpia iniciativa o a petició del Govern Valencià, de les Corts Valencianes o de les institucions públiques valencianes, estudis o informes en el marc de les atribucions que li són pròpies.
l) Proposar, per pròpia iniciativa i en els termes d'aquest reglament, recomanacions dirigides al Govern Valencià en l'àmbit de les seues competències.
m) Qualsevol altra competència establerta en la llei i en aquest reglament, que no estiga encomanada a altre òrgan del comitè.
Article setze. àmbit material de competències
Les funcions i competències del Comitè Econòmic i Social s'exerciran sobre totes les matèries assenyalades en l'article 5 de la Llei 1/1993, de 7 de juliol.
Secció segona
La junta directiva
Article disset. Composició
La junta directiva estarà integrada per nou membres, incloent-hi el president del Comitè Econòmic i Social, nomenats conformement amb el que disposa l'article 15.1 de la llei.
Assistirà a totes les reunions de la junta directiva el secretari del comitè, amb veu, però sense vot.
Article divuit. Suplències
Els grups de representació al comitè podran nomenar, d'entre els seus membres, un suplent per cadascun del titulars que els escaiga en la junta directiva.
Article dinou. Sessions, quòrum de constitució i adopció d'acords
1. La junta directiva, sota la direcció del president del comitè, es reunirà en sessió ordinària si més no una vegada al mes i podrà ser convocada extraordinàriament totes les vegades que calga. Les sessions extraordinàries seran convocades pel president, per iniciativa pròpia o a sol·licitud de dos dels seus membres, amb expressió de l'ordre del dia. En aquest darrer cas, el termini màxim per a la celebració serà de cinc dies.
2. Per a la vàlida constitució de la junta directiva caldrà la presència de, si més no, cinc dels membres, més el president i el secretari o els qui els substituesquen legalment.
3. Les sessions de la junta directiva seran convocades pel president, si més no, amb quaranta-vuit hores d'anticipació i es trametrà a cada membre la citació amb l'ordre del dia i la documentació escaient.
4. Els acords de la junta directiva s'adoptaran per majoria absoluta dels assistents i, en cas d'empat, el president dirimirà amb el seu vot decisori. En el supòsit d'aprovació dels dictàmens a què es refereix l'article 20.g) d'aquest reglament, l'acord requerirà per ser vàlid el vot favorable dels dos terços dels seus membres.
Article vint. Funcions
Escau a la junta directiva les següents atribucions i funcions:
a) Adoptar les mesures necessàries per a l'aplicació del programa anual d'actuació aprovat pel ple.
b) Elaborar l'avantprojecte anual de despeses del comitè.
c) Elaborar el projecte de memòria anual del comitè.
d) Dirigir i controlar l'execució del pressupost i preparar-ne la liquidació.
e) Determinar la tramitació i distribució entre les distintes comissions de treball de totes les consultes, peticions i propostes formulades al comitè.
f) Decidir la contractació de consultes o de dictàmens externs, a iniciativa pròpia o a proposta del president, de les comissions de treball o dels grups de representació del comitè.
g) Emetre els dictàmens que, amb caràcter facultatiu, se sotmeten a la consulta del comitè i aprovar els estudis i informes en el marc de les competències del comitè, quan el ple hagués delegat en la junta directiva aquestes funcions.
h) Acordar la sol·licitud al Govern Valencià d'informació complementària sobre els afers sotmesos a consulta, quan considere que aquesta informació és necessària per a l'emissió de l'escaient dictamen. En tot cas, la sol·licitud d'informació complementària haurà de ser tramitada pel president del comitè.
i) Resoldre aquelles qüestions que siguen sotmeses a la seua consideració pel president i que no estiguen atribuïdes al ple.
j) Sol·licitar la convocatòria de sessions extraordinàries del ple.
Secció tercera
Comissions de treball
Article vint-i-u. Funcions
Les comissions de treball tenen encomanades la preparació dels estudis, informes o dictàmens que hauran de ser posteriorment sotmesos a la consideració del ple o, si s'escau, a la junta directiva.
Article vint-i-dos. Comissions de treball permanents i especials
1. Són comissions de treball de caràcter permanent les següents:
a) Comissió de Programació Econòmica Regional i Plans d'Inversions.
b) Comissió de Política Industrial.
c) Comissió de Relacions Laborals, Cooperació i Ocupació.
d) Comissió de Programació Territorial i Medi Ambient.
e) Comissió de Polítiques de Protecció Social.
El ple del comitè podrà acordar la constitució d'altres comissions de treball de caràcter permanent.
2. El ple del comitè podrà acordar, a instància del president o a sol·licitud de qualsevol dels membres, la constitució de comissions de treball per a qüestions específiques, que es dedicaran a l'elaboració dels estudis, informes i dictàmens que se'ls encomane en l'acord de constitució. El ple establirà el termini en què aquestes comissions hauran de complir l'encàrrec encomanat.
Article vint-i-tres. Composició
Totes les comissions de treball tindran la composició que acorde el ple, respectant els criteris de proporcionalitat i assegurant la presència en aquestes dels distints grups del comitè. Els grups podran nomenar, d'entre els seus membres, un suplent per cadascun dels titulars que els corresponga.
Article vint-i-quatre. Sessions, quòrum de constitució i òrgans de les comissions de treball
1. Les comissions de treball, en la seua sessió constitutiva, determinaran les seues normes de convocatòria i funcionament respectant, en tot cas, el que estableix aquest reglament o l'acord de creació d'aquestes.
2. Les sessions de les comissions de treball seran convocades pel seu president i, per a la seua vàlida constitució, caldrà la presència de la majoria absoluta dels seus membres.
3. En l'acte de constitució, cada comissió de treball elegirà, d'entre els seus membres, un president i un vicepresident.
4. El president haurà d'organitzar i dirigir les activitats de la comissió, presidir les sessions, ordenar i moderar els debats i traslladar les propostes escaients.
5. El vicepresident tindrà les funcions que li delegue el president i el substituirà en cas d'absència.
6. Les tasques de les comissions de treball comptaran amb l'assistència dels serveis tècnics i administratius del comitè, que exerciran, si s'escau, les funcions de secretaria.
Seccia quarta
El president
Article vint-i-cinc. Nomenament i cessament
El president del Comitè Econòmic i Social serà nomenat pel Govern Valencià, a proposta conjunta dels consellers d'Economia i Hisenda i de Treball i Afers Socials, amb una consulta prèvia amb els grups de representació que integren el comitè.
El president podrà ser destituït per la decisió del Govern Valencià, a proposta conjunta dels consellers d'Economia i Hisenda i de Treball i Afers Socials.
La consulta al comitè, tant sobre el nomenament com sobre el cessament del president es realitzarà mitjançant l'oportuna convocatòria del ple pel Conseller de Treball i Afers Socials. El nomenament o el cessament del president s'entendrà acceptat pel ple, tret que n'haja dictamen en contra emès per la majoria de tres quarts dels seus membres.
Si es produís la finalització anticipada del mandat del president, es convocarà una sessió extraordinària del ple, amb un únic punt de l'ordre del dia, que serà la verificació que la proposta del nou president no té el dictamen previ en contra previst legalment.
Article vint-i-sis. Funcions
Són funcions del president del comitè:
a) Dirigir, promoure i coordinar l'actuació del comitè.
b) Posseir la legal representació del comitè i exercir les accions que escaiga a aquest.
c) Convocar i presidir les sessions del ple i de la junta directiva, dictar les directrius general per al seu bon govern i moderar el desenvolupament dels debats.
d) Fixar l'ordre del dia de les sessions del ple i de la junta directiva, tenint en compte les peticions que formulen els seus membres o les sol·licituds de les institucions públiques valencianes en la forma establerta en aquest reglament.
e) Visar les cartes, ordenar la publicació dels acords al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana i vetllar per l'exacte compliment dels esmentats acords.
f) Assegurar el compliment de les lleis i la regularitat de les deliberacions.
g) Dirimir els empats que es produesquen en les votacions amb el seu vot de qualitat.
h) Sol·licitar, en nom del comitè, la col·laboració que estime pertinent a institucions, autoritats, organismes, entitats, associacions i particulars.
i) Requerir, en nom del comitè, informació complementària sobre els afers que, amb caràcter preceptiu o facultatiu, se li sotmeten a consulta, sempre que aquesta informació siga necessària per a l'emissió del dictamen, informe o estudi.
j) Demanar a l'òrgan demandant, amb la prèvia consulta al ple o a la junta directiva, i si l'afer ho requerirà, l'ampliació del termini fixat en l'ordre de remissió o en la sol·licitud de consulta.
k) Presentar a la junta directiva la proposta inicial de l'avantprojecte del pressupost anual del comitè, com a tràmit previ a elevar-lo al ple, i remetre la proposta d'avantprojecte ja aprovada a la Conselleria d'Economia i Hisenda.
l) Conèixer a través del secretari les propostes de despesa i de contractació de serveis i donar el vist-i-plau a la seua realització, i ser-ne informat igualment de l'execució.
m) Contractar i acomiadar el personal al servei del comitè.
n) Complir i fer complir el reglament, proposar al ple la seua interpretació en els casos de dubte i la seua integració en els d'omissió.
Ñ) Totes les que se li atorguen en la Llei 1/1993, de 7 de juliol, en aquest reglament o que siguen pròpies de la seua condició de president, i aquelles que assumesca per delegació dels altres òrgans del comitè.
Secció cinquena
Els vicepresidents
Article vint-i-set. Designació i substitució
El comitè tindrà dos vicepresidents, elegits pel ple a proposta, cadascun d'ells, dels membres representants dels sindicats i de les associacions empresarials, respectivament, i d'entre ells mateixos.
Per a la substitució de qualsevol dels dos vicepresidents caldrà la proposta al ple pel grup a què pertanya el membre del comitè que haurà de substituir-los. Una vegada acceptada aquesta proposta pel ple, el mandat del nou vicepresident s'estendrà fins que finalitze el període quadriennal en curs, si no hi ha una nova proposta de substitució.
Article vint-i-vuit. Funcions
Els vicepresidents exerciran les funcions que el president expressament els delegue. A l'efecte de substitució del president en els supòsits de vacant, absència o malaltia d'aquest, s'establirà un torn anual entre els vicepresidents, començant per aquell a qui designe la junta directiva.
Els vicepresidents seran informats regularment pel president sobre la direcció de les activitats del comitè i li prestaran col·laboració en tots aquells afers per als quals siguen requerits.
Secció sisena
El secretari
Article vint-i-nou. Nomenament, mandat i cessament
El secretari del comitè serà nomenat lliurement pel Govern Valencià, a proposta dels consellers d'Economia i Hisenda i de Treball i Afers Socials, amb la prèvia consulta, mitjançant el president, als grups de representació que integren el comitè. El president inclourà la proposta en l'ordre del dia de la sessió del ple del comitè i aquesta s'entendrà aprovada quan presten la seua conformitat si més no dos terços dels membres del comitè.
El secretari podrà ser separat lliurement pel Govern Valencià, a proposta dels consellers anteriorment esmentats, amb l'oportuna consulta prèvia al ple del comitè, conformement amb els tràmits establerts per al seu nomenament.
El secretari serà substituït en cas d'absència, vacant o malaltia pel membre del personal tècnic que designe la junta directiva, a proposta del president.
Article trenta. Funcions
1. El secretari és l'òrgan d'assistència tècnica i administrativa del comitè i el dipositari de la fe pública dels seus acords.
2. Són funcions del secretari:
a) Exercir la direcció administrativa i tècnica de tots els distints serveis del comitè i vetllar perquè aquests actuen d'acord amb els principis d'economia, celeritat i eficàcia.
b) Assistir, amb veu però sense vot, a les sessions del ple i de la junta directiva del comitè.
c) Estendre les actes de les sessions del ple i de la junta directiva, autoritzar-les amb la seua firma i el vist-i-plau del president i donar el curs escaient als acords que s'adopten.
d) Arxivar i custodiar la documentació del comitè i posar-la a disposició dels seus òrgans i membres quan li siga requerida.
e) Expedir certificacions de les actes, acords, dictàmens, vots particulars i altres documents confiats a la seua custòdia amb el vist-i-plau del president.
f) Elaborar amb el president la proposta d'avantprojecte inicial de pressupost anual del comitè, així com preparar informacions periòdiques sobre la seua execució.
g) Ser dipositari dels fons del comitè, formular les propostes de despesa, lliurar els pagaments autoritzats i exercir la gestió econòmica amb el coneixement del president.
h) Exercir la direcció de tot el personal del comitè, posseir totes les facultats establertes en la legislació laboral amb excepció de la contractació i l'acomiadament.
i) Totes les altres funcions que seran inherents a la seua condició de secretari o que assumesca per delegació dels altres òrgans del comitè.
3. El càrrec de secretari del comitè serà exercitat en règim de dedicació exclusiva i estarà sotmès a les disposicions generals, legals i reglamentàries en matèria d'incompatibilitats i no podrà exercir altre càrrec o activitat que impedesca o que menyscapte l'exercici de les funcions que li són pròpies.
Capítol iv
Organització i funcionament
Secció primera
Normes comunes i disposicions generals
Article trenta-u. Compareixences del Govern Valencià i assistències a les reunions
El conseller del Govern Valencià el departament del qual tinga assignades les competències sobre la matèria de què es tracte podrà assistir, amb veu i sense vot, a les reunions dels òrgans col·legiats del comitè i podrà, així mateix, comparèixer per informar davant aquests quan ho estime convenient.
Podran assistir així mateix, amb veu però sense vot, a les reunions del comitè, després de la decisió de l'òrgan col·legiat escaient i davant ell, aquelles persones que per la seua experiència o provada competència professional, hagen estat convocades pel president del comitè, per informar sobre els afers sotmesos a estudi i consideració de la institució.
Article trenta-dos. Votacions
En general, la votació serà pública per tots els membres presents en l'òrgan col·legiat corresponent.
La votació serà nominal mitjançant crida, si així ho acorden la meitat dels membres presents en l'òrgan col·legiat corresponent.
La votació serà secreta únicament en aquelles qüestions que afecten personalment els membres del comitè.
Article trenta-tres. Esmenes
1. Tots els membres del comitè podran presentar esmenes individualment o col·lectivament en les comissions de què formen part o en el ple.
2. Les esmenes es podran presentar fins un dia abans de l'inici de la sessió i hauran de ser formulades per escrit i firmades pels autors.
3. Les esmenes, que aniran acompanyades d'una breu justificació, hauran d'indicar si són a la totalitat o parcials i, en aquest darrer cas, a quina part del text es refereixen. Les esmenes a la totalitat hauran d'incloure un text alternatiu.
4. Com a conseqüència del debat de les esmenes presentades, es podran formular d'altres transaccionals.
Article trenta-quatre. Vots particulars
Els membres del comitè discrepants del parer de la majoria aprovatòria dels dictàmens o recomanacions podran formular individualment o col·lectivament vots particulars, que hauran de quedar units a la resolució del ple o de la junta directiva escaient.
Els vots particulars hauran de presentar-se davant el secretari del comitè en un termini màxim de quaranta-vuit hores comptadores des del final de la corresponent sessió.
Article trenta-cinc. Actes de les sessions
De les sessions del ple i de la junta directiva s'estendrà acta, la qual podrà ser aprovada al final de la reunió o, si així s'acorda, serà tramesa als membres de l'òrgan corresponent juntament amb la convocatòria de la sessió següent, on se sotmetrà a aprovació.
L'acta definitiva serà firmada pel secretari amb el vist-i-plau del president.
L'acta contindrà un resum succint dels afers debatuts i de les intervencions de les quals s'haurà sol·licitat constància, així com el contingut dels acords adoptats i el resultat de les votacions. A aquesta s'incorporaran com a annexos la llista d'assistents, el text de totes les esmenes i vots particulars sotmesos a votació i tots aquells documents que estime convenients el mateix ple o la junta directiva.
Article trenta-sis. Termini per a l'emissió de dictàmens
El termini a què queda obligat el comitè per a l'emissió dels seus dictàmens, quan amb caràcter concret aquell es fixe pel Govern Valencià o els seus membres en l'ordre de remissió de l'expedient o en la sol·licitud de consulta, no serà inferior a quinze dies, tret que el Govern Valencià faça constar la seua urgència i en aquest cas el termini no podrà ser inferior a deu dies.
Transcorregut el corresponent termini sense que s'haurà emès el dictamen, aquest s'entendrà executat, cosa que igualment succeirà, amb caràcter general, una vegada transcorreguts trenta dies des de la seua recepció per part del comitè.
Els dictàmens seran incorporats a l'expedient d'elaboració de la disposició general pel Govern Valencià.
Article trenta-set. Dictamen del Comitè Econòmic i Social
1. Els parers del ple del comitè o, si escau, de la junta directiva, quan aquell hagués delegat en aquesta la funció esmentada, s'expressaran sota la denominació de dictamen del Comitè Econòmic i Social.
2. El comitè documentarà per separat cadascun dels seus dictàmens, distingint-hi els antecedents, la valoració efectuada i les conclusions, amb la firma del secretari i el vist-i-plau del president. A aquests dictàmens s'adjuntaran necessàriament els vots particulars, si n'hi havia.
3. L'emissió de recomanacions sols podrà serà adoptada per acord del ple del comitè i, una vegada aprovades, seran remeses pel president al Govern Valencià a través del Conseller de Treball i Afers Socials.
4. Emès el dictamen, es traslladarà al sol·licitant i serà públic, igual que les recomanacions que el ple considere.
Secció segona
Funcionament de les comissions de treball
Article trenta-vuit. Procediment ordinari
1. Rebuda en el comitè una sol·licitud de dictamen o informe, la junta directiva el traslladarà a la comissió de treball escaient, tret que el ple hagués delegat l'emissió de dictamen a la mateixa junta directiva.
El president del comitè comunicarà al president de la comissió de treball l'objecte de les seues deliberacions, així com el termini dins el qual haurà de concloure els treballs, que mai no podran excedir de la meitat del termini global fixat per a l'emissió del dictamen o informe pel comitè.
2. Acordada pel ple l'elaboració d'un dictamen o informe per iniciativa pròpia, el ple decidirà el seu trasllat a la comissió de treball que escaiga, llevat que delegue l'emissió del dictamen en la mateixa junta directiva.
3. L'acord de remissió a una comissió de treball es comunicarà a tots els membres del comitè i se'ls informarà de les previsions d'inclusió del tema corresponent en l'ordre del dia del ple.
Article trenta-nou. Treball en les comissions
1. Una vegada rebut l'encàrrec, la comissió de treball nomenarà un o diversos ponents perquè formulen una proposta de dictamen o informe en un termini no major de la meitat del que s'haurà assenyalat per al compliment del treball de la comissió. El termini restant serà utilitzat per als debats de la comissió i l'adopció de l'acord escaient.
2. El resultat dels treballs de la comissió, juntament amb les esmenes i vots particulars que els seus membres desitgen mantenir serà lliurat al president del comitè perquè l'incloga en l'ordre del dia de la següent sessió del ple. En aquesta sessió, el president de la comissió de treball o un ponent exposarà l'acord i podran intervenir els autors de les esmenes i vots particulars mantinguts.
Article quaranta. Nou examen en comissió de treball
El president del comitè podrà proposar al ple un nou examen per la comissió de treball, si considera que no ha estat assolit el grau de consens necessari, no han estat respectades les disposicions d'aquest reglament o si estima necessari un estudi complementari.
Secció tercera
Funcionament del ple
Article quaranta-u. Deliberacions
1. El president obrirà la sessió, dirigirà els debats i vetllarà per l'observança del reglament. Estarà auxiliat pels vicepresidents.
2. El president, amb la prèvia consulta als vicepresidents, podrà, abans d'iniciar un debat o durant aquest, limitar el temps de què disposen els intervinents. El president acordarà el tancament del debat, i després d'aquest, l'ús de la paraula sols es podrà concedir per a les explicacions de vot.
3. El ple, a proposta del president, podrà acordar la suspensió de la sessió i fixar el moment en què s'ha de reprendre.
4. Les deliberacions es basaran en la proposta de la comissió competent per raó de la matèria.
Article quaranta-dos. Debat de les esmenes i vots particulars i votació definitiva
1. A continuació de la intervenció del president o ponent de la comissió, es debatran cadascuna de les esmenes o vots particulars a la totalitat, i es concedirà la paraula als qui l'hauran sol·licitada. Una vegada conclòs el debat, es procedirà a la votació de cadascun dels textos alternatius.
2. Si algun d'ells resulta aprovat, el president, amb l'acord previ del ple, podrà acordar l'obertura d'un termini de presentació d'esmenes parcials, per ser discutides en la propera sessió.
3. Si no s'aprovés cap dels textos alternatius al de la comissió, es procedirà al debat i a la votació de les esmenes i vots particulars parcials.
4. Quan alguna esmena siga aprovada, s'inclourà en el text, amb cura per part del president del comitè de la coherència del text definitiu.
5. El text final serà sotmès a votació. Si no fos aprovat, el president del comitè, mitjançant acord del ple, el remetrà a la comissió escaient per a un nou estudi o designarà un altre ponent que presente una nova proposta, a l'efecte que es debata en la mateixa sessió o en la següent sessió plenària.
6. Quan una comissió haurà adoptat una proposta de dictamen o informe sense vots en contra, el president del comitè podrà proposar al ple la seua votació sense debat previ.
7. Quan no s'assolesca la majoria requerida per a l'aprovació de dictàmens, es remetrà la part de l'acta de la sessió en què s'haurà tractat la qüestió de referència a qui hagués sol·licitat el preceptiu dictamen, amb indicació de les distintes posicions i dels resultats de la votació.
Secció quarta
Dels grups del comitè
Article quaranta-tres. Dels grups de representació
Els grups de representació existents en el comitè podran organitzar el seu funcionament intern i fixar les normes per a la seua representació, respectant en tot cas el que es preveu en aquest reglament.
Els grups comptaran amb el suport tècnic i administratiu necessari per a l'eficaç exercici de les seues funcions. A aquest efecte, el ple garantirà el necessari suport per al seu funcionament.
Capítol v
Règim econòmic, personal i contractació del comitè
Article quaranta-quatre. Règim econòmic
1. El Comitè Econòmic i Social comptarà per al compliment dels seus fins amb els recursos econòmics que a aquest efecte es consignen en els pressupostos de la Generalitat Valenciana.
2. En el segon trimestre de l'any, el president, assistit pel secretari, prepararà la proposta d'avantprojecte del pressupost del comitè per a l'exercici anual següent, a fi que puga ser examinat per la junta directiva i posteriorment aprovat pel ple i tramés, a través del president, a la Conselleria d'Economia i Hisenda, la qual, amb base en aquesta proposta, redactarà l'avantprojecte definitiu.
3. En tot cas, el pressupost anual del comitè i la seua actuació econòmica se sotmetrà a la legislació pressupostària i sobre la Hisenda Pública de la Generalitat Valenciana aplicable, així com a la preceptiva intervenció de la Sindicatura de Comptes.
Article quaranta-cinc. Règim de personal
Tot el personal al servei del comitè quedarà vinculat a aquest per una relació subjecta al dret laboral. La plantilla del personal i les seues modificacions seran elaborades per la junta directiva i aprovades pel ple. La selecció, contractació i acomiadament del personal serà realitzat pel president, assistit pels vicepresidents, seguint les directrius de la junta directiva.
La selecció del personal, excepte el de caràcter directiu i de suport als grups del comitè, s'haurà de fer mitjançant convocatòria pública, d'acord amb sistemes basats en els principis de mèrit i capacitat, tot això d'acord amb els procediments i modalitats establerts en la legislació laboral vigent.
Article quaranta-sis. Règim de contractació
La contractació que haurà d'efectuar el comitè es desenvoluparà en règim de dret privat i ajustant-se al que disposa la llei de la Generalitat Valenciana 1/1993, de 7 de juliol, i al reglament General de Contractació de l'Estat i l'altra normativa vigent d'aplicació.
Tots els contractes hauran de ser firmats pel president del comitè, dels quals retrà comptes a la junta directiva.
Capítol vi
De la reforma del reglament
Article quaranta-set. Reforma del reglament
Qualsevol membre del comitè podrà proposar al president una proposta de reforma d'aquest reglament. El president, amb una audiència prèvia i un informe de la junta directiva, sotmetrà a debat el contingut d'aquesta.
Les reformes del reglament hauran de ser acordades per majoria absoluta dels membres del comitè i remeses al Govern Valencià per a l'aprovació.
València, 29 de juliol de 1994
El conseller secretari del Govern Valencià,
LUIS BERENGUER FUSTER

linea
Mapa web