Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDRE 7 de juny del 2000, de la Conselleria de Cultura i Educació per la qual es dicten normes per a la regulació i l'organització de la prova, perquè les persones majors de díhuit anys d'edat puguen obtindre directament el títol de Graduat en Educació Secundària, a la Comunitat Valenciana. [2000/X4876]

(DOGV núm. 3771 de 14.06.2000) Ref. Base de dades 1957/2000

ORDRE 7 de juny del 2000, de la Conselleria de Cultura i Educació per la qual es dicten normes per a la regulació i l'organització de la prova, perquè les persones majors de díhuit anys d'edat puguen obtindre directament el títol de Graduat en Educació Secundària, a la Comunitat Valenciana. [2000/X4876]
L'article 52.3. de la Llei Orgànica 1/1990, de 3 d'octubre, d'Ordenació General del Sistema Educatiu (BOE de 4.10.1990), establix que les administracions educatives organitzaran periòdicament proves perquè les persones majors de díhuit anys d'edat puguen obtindre directament el títol de Graduat en Educació Secundària. Este mateix article establix que en estes proves es valoraran les capacitats generals pròpies de l'educació bàsica i en el 52.1. que les persones adultes que vullguen adquirir els coneixements equivalents a l'Educació Bàsica comptaran amb una oferta adaptada a les seues condicions i necessitats.
Esta especificitat de la formació de persones adultes està igualment arreplegada en l'article 5 de la Llei 1/95, de 20 de gener, de la Generalitat Valenciana, de Formació de les Persones Adultes, en el qual es preceptua que l'obtenció de titulacions que possibiliten l'accés al món del treball i als diferents nivells educatius es realitzarà per mitjà de modalitats, organitzacions i metodologies adaptades a les característiques de l'aprenentatge de les persones adultes.
En conseqüència, l'annex I del Decret 220/1999, de 23 de novembre, del Govern Valencià, establix el currículum específic de la formació bàsica de les persones adultes fins a l'obtenció del títol de Graduat en Educació Secundària, a la Comunitat Valenciana.
El Decret 83/2000, de 30 de maig, del Govern Valencià, establix la prova perquè les persones majors de 18 anys d'edat puguen obtindre directament el títol de Graduat en Educació Secundària a la Comunitat Valenciana.
Per tot això, en virtut de les competències que atribuïx a la Conselleria de Cultura i Educació, la disposició final primera del Decret 83/2000, de 30 de maig, del Govern Valencià i la disposició final primera del Decret 220/1999, de 23 de novembre, del Govern Valencià, previ informe del Consell de Formació de Persones Adultes,
ORDENE
Primer
La present ordre té per finalitat la regulació i l'organització de la prova perquè les persones majors de díhuit anys d'edat puguen obtindre directament el títol de Graduat en Educació Secundària, a la Comunitat Valenciana.
Segon
1. Es realitzaran dos convocatòries anuals en els mesos de juny i octubre de les proves que fa referència a l'apartat anterior.
2. La formalització de la matrícula es realitzarà en les direccions territorials de Cultura i Educació, segons el model d'instància que figura en l'annex I d'esta ordre, en la segona quinzena de maig per a la convocatòria de juny i en la segona quinzena d'agost i primera quinzena de setembre, per a la convocatòria d'octubre.
Tercer
1. Podran inscriure's per a la realització de la prova per a l'obtenció del títol de Graduat en Educació Secundària aquelles persones que tinguen complits 18 anys en el moment de la formalització de la matrícula.
2. Per a la realització de les proves els aspirants acreditaran la seua identitat a través del DNI o passaport.
Quart
1. En la prova per a l'obtenció del títol de Graduat en Educació Secundària es valoraran les capacitats expressades en els objectius generals propis de la formació bàsica de les persones adultes establits en l'apartat II, de l'annex I del Decret 220/1999, de 23 de novembre, del Govern Valencià (DOGV de 02.12.1999), en el qual s'establix el currículum de la Formació Bàsica de les Persones Adultes fins a l'obtenció del títol de Graduat en Educació Secundària.
2. La prova versarà sobre continguts relatius als mòduls següents: Valencià; Castellà; Llengua Estrangera; Processos i Instruments Matemàtics; Naturalesa, Ecologia i Salut; Ciències i Tecnologia; El Món del Treball i Societats, Territori i Processos Historicoculturals.
3. Els continguts i criteris d'avaluació de referència de cada un d'estos mòduls són els establits en l'annex I del Decret 220/1999, de 23 de novembre, del Govern Valencià, en el qual s'establix el currículum de la Formació Bàsica de les Persones Adultes fins a l'obtenció del títol de Graduat en Educació Secundària.
Quint
1. La prova se celebrarà en sessions de matí i vesprada.
2. La sessió de matí s'iniciarà a les 09.30 hores i finalitzarà a les 14.00 hores, i es dedicarà íntegra a la primera i segona part de la prova. La primera part constarà de continguts dels mòduls següents: Processos i Instruments Matemàtics; Naturalesa, Ecologia i Salut; Ciències i Tecnologia. Esta part es realitzarà des de les 9.30 fins a les 11.30 hores. D'11.30 hores a 12.00 hores hi haurà un període de descans.
La segona part constarà de continguts dels mòduls següents: El Món del Treball i Societats, Territori i Processos Historicoculturals, i es realitzarà des de les 12.00 a les 14.00 hores.
3. La sessió de vesprada, que començarà a les 16.00 hores, i finalitzarà a les 19.30 hores, es dedicarà a la tercera part de la prova que contindrà continguts dels mòduls següents: Valencià, castellà i Llengua Estrangera.
Sext
1. A totes aquelles persones que aconseguisquen globalment, per mitjà de la prova realitzada, els objectius de la formació bàsica de les persones adultes, se'ls expedirà el títol de Graduat en Educació Secundària i se'ls entregarà un certificat d'haver obtingut el mencionat títol, segons el model que figura en l'annex II d'esta ordre.
2. L'avaluació de la prova correspon a l'equip de professors que componguen el tribunal establit en la present ordre. Estos professors actuaran de manera col·legiada per a l'adopció de la decisió de proposar o no l'aspirant per a l'expedició del títol de Graduat en Educació Secundària.
3. L'equip de professors a què es referix el punt anterior proposarà per a l'expedició del títol de Graduat en Educació Secundària aquells aspirants que hagen aconseguit globalment els objectius generals de la Formació Bàsica de les Persones Adultes, encara que no hagen sigut avaluats positivament en algun dels mòduls. En esta decisió es tindran en compte les possibilitats formatives i d'integració en l'activitat laboral de cada persona adulta, i el tribunal, quan ho considere oportú, pot convocar l'aspirant a una entrevista que servisca per a aclarir possibles dubtes sobre la seua valoració final.
4. Els aspirants podran realitzar la reclamació a la qualificació atorgada pel tribunal per l'aplicació incorrecta dels criteris d'avaluació.
En este cas l'aspirant presentarà per escrit la reclamació al president del tribunal en el termini de 5 dies hàbils posteriors a la notificació de les qualificacions, argumentant les raons que motiven la reclamació.
El tribunal en els dos dies hàbils següents a l'acabament del termini anterior, realitzarà una sessió d'avaluació extraordinària per a resoldre les reclamacions presentades.
Quan la reclamació siga desestimada es comunicarà als interessats. En cas d'estimar-se la reclamació, es notificarà als interessats i es reflectirà en l'acta.
5. Tots els aspirants rebran una acreditació en què constaran les qualificacions obtingudes en els distints mòduls, que s'expressaran per mitjà de l'escala de: excel·lent, notable, bé, suficient o insuficient, segons el model que figura en l'annex III d'esta ordre.
6. Els aspirants que el tribunal determine que no procedix proposar per a l'expedició del títol de Graduat en Educació Secundària, podran conservar les qualificacions positives obtingudes en els distints mòduls.
Sèptim
1. Aquelles persones que hagen cursat 4t curs d'Educació Secundària Obligatòria no havent obtingut el títol de Graduat en Educació Secundària i es matriculen en la prova, se'ls convalidaran les àrees superades corresponents, segons el quadre d'equivalències que figura en l'annex IV d'esta ordre. Per a això hauran de presentar en el moment de formalitzar la matrícula el corresponent certificat respecte d'això.
2. Així mateix, les persones adultes que posseïsquen mòduls superats del 2n nivell del Cicle II de la Formació Bàsica de Persones Adultes, se'ls convalidaran els mòduls corresponents, per a la qual cosa hauran de presentar en el moment de formalitzar la matrícula el corresponent certificat.
3. Aquells aspirants que posseïsquen mòduls superats a través de prova per a l'obtenció del títol de Graduat en Educació Secundària, podran conservar per a successives convocatòries les valoracions positives obtingudes, per a la qual cosa hauran de presentar en el moment de formalitzar la matrícula el corresponent certificat.
Octau
1. Les persones que es presenten a estes proves podran sol·licitar l'exempció del mòdul de Valencià en els casos següents:
a) Residència en municipi ubicat en territori de predomini lingüístic castellà, segons l'article 36 de la Llei 4/1983, de 23 de novembre, d'Ús i Ensenyament del Valencià. La documentació que hauran de presentar és:
- Fotocòpia compulsada del DNI actualitzat.
- Certificat de veïnat, si el domicili actual no coincidix amb el del DNI.
b) Residència temporal a la Comunitat Valenciana. Esta residència temporal s'entén per un període màxim de 2 anys. La documentació que hauran de presentar és:
- Fotocòpia compulsada del DNI.
- Certificat de l'empresa/administració civil o militar de la qual depenga la persona interessada en què es justifique la residència temporal.
- Certificat de veïnat expedit per l'ajuntament en què conste el lloc i la data inicial d'alta en el padró d'habitants.
- Una altra documentació.
2. Les persones que sol·liciten l'exempció de l'avaluació del mòdul de valencià, hauran de presentar el model de sol·licitud que s'adjunta en l'annex V d'esta ordre.
El model de sol·licitud de l'annex V.A) és per als qui sol·liciten l'exempció per residència temporal i el model de sol·licitud de l'annex V.B) és per als residents en municipis de predomini lingüístic castellà.
3. En la sol·licitud d'exempció de valencià es farà constar el registre d'entrada de les direccions territorials de Cultura i Educació, i es presentarà junt amb l'imprés de matrícula de les proves per a l'obtenció del títol de Graduat en Educació Secundària, en el termini en què estiga obert el període de matrícula.
4. El Servei d'Inspecció Educativa omplirà en les sol·licituds d'exempció l'apartat que fa referència al número de matrícula i al codi del centre del tribunal.
5. En els deu dies següents a l'acabament del període de matrícula, la direcció territorial remetrà totes les sol·licituds d'exempció, junt amb la documentació corresponent, al Servei d'Ensenyaments en Valencià de la Direcció General d'Ordenació i Innovació Educativa i Política Lingüística. Estes sol·licituds s'acompanyaren d'ofici, amb el registre d'eixida, on conste la relació de persones sol·licitants de l'exempció de valencià.
6. El director general d'Ordenació i Innovació Educativa i Política Lingüística resoldrà les sol·licituds d'exempció abans de la realització de les proves per a l'obtenció del títol de Graduat en Educació Secundària i ho notificarà a cada direcció territorial perquè ho comuniquen als corresponents tribunals. La notificació es realitzarà per fax. Posteriorment s'enviarà un ofici amb les comunicacions de les resolucions del director general d'Ordenació i Innovació Educativa i Política Lingüística de les exempcions sol·licitades. Cada resolució s'enviarà a les corresponents direccions territorials perquè estes en tinguen coneixement i ho notifiquen al tribunal corresponent i a la persona interessada.
7. La resolució d'exempció s'entendrà vàlida per a la prova o proves de l'any en què explícitament es resolga.
8. Els tribunals faran constar l'exempció en la casella corresponent al mòdul de Valencià, tant en les actes de les proves per a l'obtenció del títol de Graduat en Educació Secundària, que figuren en l'annex VI d'esta ordre, com en el certificat dels resultats de l'avaluació de les proves, que consta en l'annex III d'esta ordre.
Nové
1. Les actes d'avaluació de la prova per a l'obtenció del títol de Graduat en Educació Secundària, que s'ajustaran al model que figura en l'annex VI d'esta ordre, contindran la relació nominal dels aspirants, les qualificacions obtingudes en els diferents mòduls i les propostes per a l'expedició del títol de Graduat en Educació Secundària.
2. En les actes es reflectiran els resultats de l'avaluació dels distints mòduls que s'expressaran amb els termes d'excel·lent, notable, bé, suficient o insuficient.
3. Els aspirants que posseïsquen mòduls superats amb anterioritat per qualsevol dels sistemes establits en l'apartat sèptim d'esta ordre, es consignaran en l'acta amb el terme superat amb anterioritat (SA) i al costat la qualificació obtinguda en el seu dia.
4. Els aspirants que posseïsquen, a través de la corresponent resolució, l'exempció del mòdul de Valencià se'ls farà constar esta circumstància en la casella corresponent de l'acta, amb l'expressió «exempt».
5. Els aspirants que no es presenten a la prova o a algun dels mòduls, se'ls farà constar esta circumstància amb l'expressió de "no presentat" (NP).
6. Les actes d'avaluació de les proves per a l'obtenció del títol de Graduat en Educació Secundària, segons model que figura en l'annex VI, s'elevaran al director territorial de Cultura i Educació corresponent, a través de la Inspecció Educativa, per al tràmit d'expedició del citat títol.
Deu
1. Els tribunals que jutjaran les proves a què es referix la present ordre estaran integrats per un president i tres vocals, un dels quals actuarà de secretari, funcionaris del Cos de Professors d'Educació Secundària, preferentment professors de centres de formació de persones adultes, designats pel director territorial de Cultura i Educació corresponent.
Cada un dels vocals serà especialista en un dels tres camps de coneixement de la formació bàsica de persones adultes, segons el quadre d'atribució d'especialitats del Cos de Professors d'Educació Secundària en els tres camps de coneixement o àmbits d'experiència de la formació bàsica de les persones adultes, que figura en l'annex II del Decret 220/1999, de 23 de novembre, del Govern Valencià.
2. Els directors territorials de Cultura i Educació nomenaran els membres dels tribunals. En els cinc dies següents a l'acabament del període de matrícula de cada convocatòria, es constituiran els tribunals, tants com siguen necessaris, a fi que el nombre d'examinats corresponent a cada tribunal no siga superior a 100 persones o en siga el mínim possible.
3. Les gratificacions per assistències a percebre pels membres dels tribunals seran els establits en l'apartat c) de l'annex del Decret 24/1997, d'11 de febrer, del Govern Valencià (DOGV de 17.02.1997).
4. Els presidents dels tribunals compliran la fitxa estadística que s'adjunta com a annex VII d'esta ordre.
5. Després de la realització de la prova, els directors territorials de Cultura i Educació, remetran en el termini màxim d'un mes a la Direcció General d'Ordenació i Innovació Educativa i Política Lingüística, els documents següents:
· Dades estadístiques de la prova d'acord amb l'annex VIII d'esta ordre.
· Nomenaments dels membres dels tribunals realitzats pel director territorial.
· Documents a fi de realitzar els pagaments als membres del tribunal.
Onze
1. La prova serà remesa a les direccions territorials de Cultura i Educació. Una vegada rebuda en presència del director territorial o persona que delegue, es procedirà a l'empaquetatge i lacrat dels distints paquets, que seran entregats, en el moment oportú, als presidents dels distints tribunals.
2. Les direccions territorials arbitraran els procediments adequats a fi de garantir el secret de la prova fins que s'inicie.
3. Els directors territorials de Cultura i Educació donaran publicitat dels terminis de matrícula i de les dates de realització de la prova.
4. Els directors territorials comunicaran a la Direcció General d'Ordenació i Innovació Educativa i Política Lingüística, en els set dies següents a l'acabament del període de matrícula, el nombre de persones matriculades en la prova en cada convocatòria.
5. Els directors territorials de Cultura i Educació vetlaran pel compliment d'allò que s'ha establit en esta ordre i resoldran, en l'àmbit de la seua competència, els problemes que sorgisquen en la seua aplicació.
DISPOSICIONS TRANSITÒRIES
Primera
Segons allò que s'ha establit en l'apartat 5 de l'article únic del Reial Decret 173/1998, de 16 de febrer (BOE de 17.02.1998) continuaran convocant-se proves extraordinàries per a l'obtenció del títol de Graduat Escolar, durant els cinc anys següents a l'extinció de l'octau curs d'Educació General Bàsica.
En conseqüència, en l'any 2000, es realitzaran les convocatòries de gener i maig per a l'obtenció del títol de Graduat Escolar. En els anys 2001 i 2002 es realitzarà únicament la convocatòria de maig.
Segona
La primera convocatòria de proves per a l'obtenció del títol de Graduat en Educació Secundària es realitzarà a l'octubre de l'any 2000.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
S'autoritza la Direcció General d'Ordenació i Innovació Educativa i Política Lingüística a aplicar i desplegar el contingut de la present ordre.
Segona
La present ordre entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 7 de juny de 2000
El conseller de Cultura i Educació,
MANUEL TARANCÓN FANDOS
Annex I
Sol·licitud de matrícula per a realitzar la prova per a l'obtenció del títol de Graduat en Educació Secundària.
I. Dades personals
Cognoms i nom: ...
Data de naixement: ... Edat: ...
DNI: ...
Adreça: c/ ... núm.: ... pta. ...
Localitat: ... província: ...
Telèfon: ...
II. Documentació obligatòria.
- Fotocòpia DNI o passaport
III. Documentació acadèmica. (Esta documentació només haurà de presentar-se en cas de tindre superades àrees de 4t curs d'ESO, o haver superat mòduls en altres convocatòries de proves per a l'obtenció del títol de Graduat en Educació Secundària o haver superat mòduls del 2n nivell del Cicle II de la Formació Bàsica de Persones Adultes per a l'obtenció del títol de Graduat en Educació Secundària).
- Certificat de qualificacions d'àrees superades de 4t curs d'ESO.
- Certificat de qualificacions de mòduls superats en altres convocatòries de prova per a l'obtenció del títol de Graduat en Educació Secundària.
- Certificat de qualificacions de mòduls superats del 2n nivell del Cicle II de la Formació Bàsica de Persones Adultes per a l'obtenció del títol de Graduat en Educació Secundària.
IV. Exempció de valencià (esta documentació només haurà de presentar-se en cas de poder acollir-se a allò que s'ha establit en l'apartat octau d'esta ordre, per a això hauran d'adjuntar a esta instància la sol·licitud d'exempció de valencià i els documents corresponents).
Adjunta es presenta la sol·licitud d'exempció de valencià i els documents corresponents per a poder sol·licitar-la.
Data: ...
(Firma)

linea
Mapa web