Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDRE de 17 de juliol de 1997, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, per la qual es regulen les activitats d'estudi alternatives als ensenyaments de Religió establides pel Reial Decret 2.438/1994, de 16 de desembre.

(DOGV núm. 3042 de 24.07.1997) Ref. Base de dades 1970/1997

ORDRE de 17 de juliol de 1997, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, per la qual es regulen les activitats d'estudi alternatives als ensenyaments de Religió establides pel Reial Decret 2.438/1994, de 16 de desembre.
El Reial Decret 2.438/1994, de 16 de desembre, regula amb caràcter de norma bàsica l'ensenyament de la Religió en els centres docents, públics i privats, que imparteixen ensenyaments del segon cicle d'Educació Infantil, Educació Primària, Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat.
Igualment, l'article 3.2, estableix que per als alumnes que no hagueren optat per seguir ensenyament religiós, els centres organitzaran activitats d'estudi alternatives en horari simultani als ensenyaments de Religió, que no versaran sobre continguts inclosos en el currículum dels respectius nivells educatius, sinó que, com a ensenyaments complementaris, la finalitat de les quals és facilitar el coneixement i l'apreciació de la vida social i cultural, contribuiran a la consecució dels objectius que assigna la Llei Orgànica 1/1990, de 3 d'octubre, a cada etapa.
El mencionat reial decret encomana a les administracions educatives la proposta de les dites activitats d'estudi alternatives als ensenyaments de Religió i la disposició final segona atribuïa a les comunitats autònomes el desenvolupament del que s'hi estableix.
Per tot això, i per les facultats que em confereix l'article 35 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià,
ORDENE
Primer
Aquesta ordre s'aplicarà en l'àmbit de gestió de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència de la Generalitat Valenciana a partir del curs escolar 1997-1998, en els centres docents, públics i privats, siguen o no concertats, que impartisquen ensenyaments de segon cicle d'Educació Infantil, Educació Primària, Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat.
Segon
Els centres docents organitzaran activitats d'estudi alternatives, que seran obligatòries per als alumnes que no hagueren optat per rebre ensenyament religiós i seran realitzades en horari simultani als ensenyaments de Religió sota la direcció d'un mestre o professor, en funció del nivell educatiu que corresponga.
Tercer
1. Les activitats d'estudi alternatives als ensenyaments de Religió tindran com a finalitat específica facilitar el coneixement i l'apreciació de determinats aspectes de la vida social i cultural, en la seua dimensió històrica o actual, a través de l'anàlisi i el comentari de diferents manifestacions literàries, plàstiques i musicals.
2. En el segon cicle d'Educació Infantil, en Educació Primària i en el primer cicle d'Educació Secundària Obligatòria, els centres prepararan conjunts ordenats de les dites activitats, estructurades al voltant de diferents àmbits temàtics.
3. En els dos cursos del segon cicle d'Educació Secundària Obligatòria i en el primer curs de Batxillerat, les dites activitats versaran sobre manifestacions escrites, plàstiques i musicals de les diferents confessions religioses, que permeten conèixer els fets, personatges i símbols més rellevants, i la seua influència en les concepcions filosòfiques i en la cultura de les diferents èpoques.
4. Atès que les activitats d'estudi alternatives als ensenyaments de Religió estan concebudes com ensenyaments complementaris, no versaran sobre continguts inclosos en el currículum dels respectius nivells educatius. Però, a l'igual que la resta d'activitats educatives que es fan en els centres, hauran de contribuir a la consecució dels objectius que per a cada etapa estableix la Llei Orgànica 1/1990, de 3 d'octubre.
5. Igualment, d'acord amb l'Ordre de 20 de desembre de 1994, del conseller d'Educació i Ciència, per la qual es dicten instruccions per al desenrotllament de l'educació en valors en les activitats educatives dels centres docents, les activitats d'estudi alternatives als ensenyaments de Religió, de la mateixa forma que les àrees i matèries curriculars i el conjunt de les activitats educatives del centre, serviran per a complementar l'educació en valors.
Quart
1. Les activitats d'estudi alternatives no seran objecte d'avaluació i no tindran constància en els expedients acadèmics dels alumnes.
2. No obstant això, a petició dels alumnes o dels seus pares o representants legals, els centres podran expedir una acreditació de les activitats que hagueren realitzat els dits alumnes.
Cinquè
1. Els centres docents organitzaran les activitats d'estudi alternatives abans de l'inici del període lectiu.
2. Per a això, els equips directius establiran el procediment pel qual els equips de cicle o els departaments didàctics, segons corresponga, elaboraran propostes d'activitats, adaptades a l'edat dels alumnes, d'acord amb l'apartat tercer de aquesta ordre i tenint en compte l'especificitat sociocultural de la Comunitat Valenciana on han de fer-se les activitats.
3. A partir de les propostes presentades, els claustres de professors seleccionaran i aprovaran la relació de les activitats d'estudi alternatives que es realitzaran al centre.
4. En el cas dels centres privats, seran els directors els qui aprovaran les activitats d'estudi alternatives, a proposta del professorat.
5. L'oferta definitiva de les activitats d'estudi alternatives s'inclourà en la Programació General Anual del centre.
Sisè
1. En els centres privats, els directors assignaran la direcció de les activitats d'estudi alternatives als mestres o professors, que no impartisquen els ensenyaments de Religió, i que tinguen una major correspondència entre la seua especialitat i la naturalesa de les activitats aprovades.
2. En els centres públics, la direcció de les activitats d'estudi alternatives només podrà ser realitzada per funcionaris dels cossos de Mestres i de Professors d'Ensenyament Secundari o interins que ocupen plaça en les diferents especialitats dels cossos citats.
3. En el segon cicle d'Educació Infantil, en Educació Primària i en el primer cicle d'Educació Secundària Obligatòria, la direcció d'estes activitats anirà a càrrec dels mestres o professors d'ensenyament secundari, segons corresponga, que no impartisquen els ensenyaments de Religió, que desitgen atendre-les de forma voluntària i que no hagueren completat l'horari lectiu en l'àmbit de la seua especialitat. Si no n'hi ha, els directors dels centres públics assignaran esta tasca als mestres o professors d'ensenyament secundari, que no hagen completat l'horari lectiu i tinguen una major correspondència entre la seua especialitat i la naturalesa de les activitats seleccionades i aprovades pel Claustre de Professors.
4. En el segon cicle d'Educació Secundària Obligatòria i en el primer curs de Batxillerat, les activitats d'estudi alternatives als ensenyaments de Religió s'adscriuran als departaments didàctics de Geografia i Història, Grec, Llatí i Filosofia. Els directors dels centres públics assignaran la direcció d'estes activitats al professorat dels dits departaments didàctics que no haguera completat l'horari lectiu amb matèries de la seua especialitat. Cas d'haver més d'un professor que ha de completar el seu horari lectiu, tindrà preferència qui tinga major antiguitat, primer en el cos, i després al centre.
Setè
La Direcció General d'Ordenació i Innovació Educativa i Política Lingüística elaborarà propostes, que podran servir com a model als centres per a organitzar les seues activitats d'estudi alternatives, organitzarà activitats de formació del professorat i fomentarà l'elaboració de materials didàctics per al desenrotllament de les activitats a què es refereix aquesta ordre.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
S'autoritza la Direcció General d'Ordenació i Innovació Educativa i Política Lingüística a dictar les normes oportunes per a l'aplicació i el desenrotllament d'esta ordre.
Segona
Aquesta ordre entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 17 de juliol de 1997
El conseller de Cultura, Educació i Ciència,
FRANCISCO E. CAMPS ORTIZ

linea
Mapa web