Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 43/2006, de 31 de març, del Consell de la Generalitat, pel qual s'aprova el Reglament del Joc del Bingo. [2006/X3890]

(DOGV núm. 5237 de 10.04.2006) Ref. Base de dades 1985/2006

DECRET 43/2006, de 31 de març, del Consell de la Generalitat, pel qual s'aprova el Reglament del Joc del Bingo. [2006/X3890]
En compliment i desplegament del que disposa la Llei 4/1988, de 3 de juny, de la Generalitat, del Joc de la Comunitat Valenciana, el Consell de la Generalitat va aprovar, mitjançant el Decret 75/1993, de 28 de juny, el Reglament del Joc del Bingo.
El Decret 25/2003, de 25 de març, del Consell de la Generalitat, va derogar el decret anterior i va aprovar un nou Reglament del Joc del Bingo.
Atesa la constant evolució tècnica que deriva en sistemes tecnològics nous i que permet distintes modalitats d'oci no recollides en la vigent normativa que són demanades per la societat i que incidixen en la dinàmica del joc del bingo, s'entén necessari abordar des d'esta òptica una reglamentació concorde amb els recents canvis tecnològics, per a adequar l'oferta del joc del bingo a allò que la realitat social sol·licita.
En este sentit, s'incardinen les modificacions que recull l'articulat del reglament que s'aprova, entre elles, la regulació del bingo simultani i del bingo electrònic; la modificació del sistema d'arxiu i verificació de partides, adequant-lo als nous sistemes informàtics; l'ampliació del nombre d'aparells auxiliars per sala; així com la modificació dels premis, destacant-ne la substitució del premi del bingo acumulat per la nova regulació de la prima.
Per tot això, amb l'informe previ de la Comissió del Joc de la Comunitat Valenciana, a proposta del conseller d'Economia, Hisenda i Ocupació, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i amb la deliberació prèvia del Consell de la Generalitat, en la reunió del dia 31 de març de 2006,
DECRETE
Article únic
S'aprova el Reglament del Joc del Bingo, que s'hi inserix a continuació.
DISPOSICIÓ ADDICIONAL
El termini màxim per a resoldre i notificar les autoritzacions establides en el reglament que s'aprova, que siguen conseqüència de sol·licituds formulades pels interessats, serà de sis mesos comptats des de la presentació d'aquelles.
Transcorregut el dit termini, els efectes del silenci administratiu s'entendran desestimatoris, d'acord amb el que preveu la Llei del Joc de la Comunitat Valenciana.
DISPOSICIONS TRANSITÒRIES
Primera
Les sol·licituds d'autoritzacions que es troben en tramitació davant la conselleria competent en matèria de joc a la data d'entrada en vigor del present reglament s'hauran d'atindre als requisits, condicions o tràmits que s'establixen en la present norma.
No obstant això, les sol·licituds d'autoritzacions d'instal·lació de sala de bingo i canvi d'ubicació, que es troben en tramitació davant la conselleria competent en matèria de joc a la data d'entrada en vigor del present reglament, es resoldran, si és el cas, a tenor del que disposa la normativa vigent en el moment de la seua presentació en els registres corresponents.
Segona
A l'entrada en vigor del present reglament, la quantitat acumulada per al premi del bingo acumulat conformarà un premi extraordinari que serà entregat al jugador o jugadors que canten bingo en la partida realitzada més pròxima a les 20.00 hores de cada dia, en una quantia de 600 euros o quantitat que reste fins a la liquidació total de la dita quantitat.
Tercera
Als efectes previstos en l'article 8.1, paràgraf tercer del present reglament, durant els primers nou mesos des de la posada en funcionament efectiva del joc del bingo simultani, el nombre mínim de partides que realitzaran diàriament les sales de bingo autoritzades serà d'una, i de dues des de l'acabament del dit termini fins a l'any de la seua posada en funcionament efectiu.
DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA
És derogat el Decret 25/2003, de 25 de març, del Consell de la Generalitat, així com aquelles disposicions d'igual o inferior rang que s'oposen al que disposa el present decret i el reglament que s'hi aprova.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
Es faculta la conselleria competent en matèria de joc, amb l'informe previ de la Comissió del Joc de la Comunitat Valenciana, per a modificar l'annex del reglament que s'aprova pel present decret.
Segona
S'autoritza la conselleria competent en matèria de joc per a:
a) Dictar les disposicions necessàries per al compliment i el desplegament del que disposa el present decret.
b) Autoritzar qualsevol modalitat del joc del bingo amb caràcter provisional i a títol de prova en una o diverses sales de bingo. Estes proves, en tot cas, tindran caràcter temporal limitat.
c) Autoritzar que la compra de cartons pels jugadors s'efectue per un altre mitjà distint al pagament en efectiu.
Tercera
El present decret entrarà en vigor als vint dies de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 31 de març de 2006
El president de la Generalitat,
FRANCISCO CAMPS ORTIZ
El conseller d'Economia, Hisenda i Ocupació,
GERARDO CAMPS DEVESA
REGLAMENT DEL JOC DEL BINGO
TÍTOL I
Disposicions generals i normes del joc del bingo
i les seues modalitats
CAPÍTOL I
Àmbit, objecte i règim jurídic
Article 1. Àmbit i objecte
El present reglament té per objecte la regulació, en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, del joc del bingo i les seues distintes modalitats, així com les activitats econòmiques que hi tinguen relació.
Article 2. Règim jurídic
1. L'autorització, l'organització i el desenrotllament del joc del bingo s'atindrà a les normes que conté el present reglament i la Llei 4/1988, de 3 de juny, del Joc de la Comunitat Valenciana, i a totes aquelles disposicions, de caràcter general o complementari, que siguen dictades o resulten aplicables.
2. Són prohibits, a tots els efectes, els jocs que, amb el mateix o distint nom, constituïsquen modalitats del bingo no previstes en les normes mencionades en l'apartat anterior, o que es realitzen al marge de les autoritzacions, els requisits i les condicions establits en les dites normes.
CAPÍTOL II
Del joc del bingo
Article 3. Normes generals
1. Joc.
1.1. Les sales de bingo estaran exclusivament dedicades al joc del bingo, sense que puga haver-hi altres jocs; dins de la dita sala podrà donar-se servici de restauració, si bé amb l'horari que està establit per a la sala.
1.2. Durant el desenrotllament de la partida no es permetrà l'entrada a la sala de nous jugadors o visitants.
1.3. Dins de l'horari fixat en les autoritzacions, l'empresa o entitat titular, o si és el cas l'empresa de servicis, determinarà les hores en què efectivament han de començar i acabar les partides. La realització de l'última partida s'anunciarà expressament als jugadors i no podrà iniciar-se, en cap cas, després de l'horari màxim autoritzat. S'entén que es produïx el començament de la partida quan s'inicia la venda de cartons per a esta.
1.4. Totes les operacions necessàries per a la realització del joc del bingo hauran de ser efectuades inexcusablement a la vista de jugadors i públic. Els jugadors podran formular totes aquelles peticions d'informació o reclamació que consideren oportunes, sempre que això no supose una interrupció injustificada i extemporània del joc.
1.5. Per a la pràctica del joc del bingo els jugadors que ho desitgen podran utilitzar, com aparell auxiliar de suport, sistemes informàtics prèviament homologats, que connectats a la taula de control i sense interferències en el seu funcionament, recullen les dades de la partida, amb les limitacions següents:
. Nombre de cartons màxims que es permet jugar en una partida: 30.
. Nombre d'aparells que com a màxim pot tindre una sala de bingo: no podrà ser superior al cinc per cent (5%) de la cabuda autoritzada de la sala.
La utilització d'este tipus d'instruments eximirà de l'obligació de marcar en els cartons els números que han sigut cantats, quan el sistema assegure que es ratllen de forma indubtable.
1.6. Les extraccions i la lectura de les boles s'hauran d'efectuar amb el ritme adequat perquè tots els jugadors puguen seguir-les i anar marcant-les en els seus cartons.
1.7. És prohibit el coneixement previ al cant, de l'existència de cartons premiats pels components de la taula de control.
1.8. Els elements, aparells i mecanismes que incidisquen directament o indirectament en el desenrotllament i la pràctica del joc hauran de comptar amb l'homologació corresponent per la conselleria competent en matèria de joc i hauran d'estar dotats de la guia de circulació respectiva emesa pel fabricant. De la mateixa forma, hauran de comptar amb l'homologació corresponent els elements de control i desenrotllament que es realitzen amb suport informàtic.
2. Premis.
2.1. Els diners obtinguts per la venda dels cartons i destinats a premis quedaran en poder del caixer, afecte al pagament d'estos dins de la mateixa sala.
2.2. Les quantitats que s'han de distribuir en premis en cada partida són les fixades en l'annex del present reglament.
2.3. En tot cas, els premis consistiran en efectiu metàl·lic i és prohibida la seua substitució total o parcial per premis en espècie. No obstant això, el pagament en metàl·lic d'estos premis podrà ser substituït pel lliurament de xec bancari contra compte de l'empresa o entitat titular, o, si és el cas, empresa de servicis. Esta forma de pagament sols serà procedent amb la conformitat prèvia del jugador. Igualment, és prohibit complementar les quantitats dels premis establides en els apartats anteriors d'este article amb qualsevol quantitat de diners o pagament en espècie de qualsevol naturalesa, així com establir aproximacions, reintegraments o qualsevol altra classe de premis distints als regulats en este article.
2.4. Si el xec resulta impagat, en tot o en part, el jugador podrà adreçar-se als servicis territorials de la conselleria competent en matèria de joc corresponents al domicili de la sala i acreditar el que ha succeït.
2.5. Per a poder tindre dret a cantar les jugades durant la realització d'una partida, cal que tots els números del cartó formen la combinació guanyadora i hagen sigut extrets en eixa partida, independentment del moment en què s'haja completat la dita combinació. A més, per al premi de línia, caldrà que la jugada no haja sigut cantada per un altre jugador durant l'extracció de les boles anteriors. Si hi ha més d'una combinació guanyadora, es repartirà l'import dels premis entre els jugadors que l'han cantada. En cap cas es podran acceptar reclamacions una vegada que la partida haja sigut tancada.
2.6. Els premis es pagaran en acabar cada partida, amb la comprovació prèvia oportuna i contra el lliurament dels corresponents cartons que hauran de presentar-se íntegres i sense manipulacions que puguen induir a error. Els cartons premiats s'adjuntaran a l'acta de la sessió. El cap de taula podrà decidir sobre la procedència o no del pagament de premis, sempre que puguen aportar el cartó premiat, de manera que ajudat de qualsevol mitjà adhesiu s'aconseguisca la seua integritat i afirme que no han existit falsedats ni manipulacions i procedirà a inserir una diligència diferenciada en el llibre d'actes, cada vegada que s'origine el pagament del premi en les dites circumstàncies. En cap cas tindrà dret a premi el cartó al qual li falte el seu número o número de sèrie, o estos es troben incomplets.
2.7. Els cartons premiats es conservaran en unió de l'acta de la sessió per un període de tres mesos o fins que s'haja girat inspecció a la sala de bingo, passat el dit termini podran ser destruïts, llevat d'aquells que corresponguen a partida objecte de reclamació administrativa o judicial per part d'algun jugador, en este cas només es podrà destruir una vegada que haja recaigut resolució ferma sobre esta i s'acredite documentalment que s'ha complit.
2.8. Si una sala de bingo cessa definitivament en la seua activitat, siga quin siga el motiu o la causa del tancament, immediatament haurà de posar a disposició dels servicis territorials corresponents al domicili de la sala de bingo de la conselleria competent en matèria de joc el llibre d'actes amb la diligència de tancament de sala, l'extracte dels premis no entregats als jugadors, i ingressar la dita quantitat en la caixa d'estos.
2.9. En els casos de suspensió temporal, i sempre que no supere el termini d'un mes, s'ingressarà el valor dels premis no entregats als jugadors en un compte restringit a nom de l'entitat/empresa titular o empresa de servicis fins a la represa de l'activitat de la sala. Quan la suspensió temporal siga superior a un mes, es procedirà a ingressar la dita quantitat en la caixa dels servicis territorials de la conselleria competent en matèria de joc fins a la finalització de la suspensió.
2.10. En els casos de la sales de bingo de temporada, l'endemà de l'acabament de la temporada autoritzada, es procedirà a ingressar les dotacions dels premis en la caixa dels servicis territorials de la conselleria competent en matèria de joc fins a la represa de l'activitat, i s'haurà d'adjuntar el llibre d'actes de l'última setmana, i la indicació de la data en què es tornarà a obrir la sala de bingo.
3. Devolucions.
3.1. Si durant la realització d'una partida, i abans de la primera extracció, es produïxen fallades o avaries en els aparells i instal·lacions, o bé accidents que impedisquen la continuació del joc, se suspendrà provisionalment la partida. Si en un termini prudencial no es pot resoldre el problema plantejat, es tornarà als jugadors l'import íntegre dels cartons, que hauran de ser tornats a la taula.
3.2. En el cas que ja haja començat l'extracció de les boles, es continuarà la partida i les extraccions s'efectuaran per procediment manual, garantint-ne l'aleatorietat, i utilitzant-se exclusivament les boles pendents d'extraure.
3.3. Quan ocórrega alguna de les incidències esmentades en els apartats anteriors, abans de procedir, el cap de sala llegirà l'apartat corresponent a este article.
3.4. La retirada del jugador durant el transcurs de la partida no donarà lloc a la devolució de l'import dels cartons que haja adquirit, encara que podrà transferir-los, si vol, a un altre jugador.
3.5. Si durant el transcurs d'una partida s'origina algun error en l'al·locució de les boles, serà corregida pel cap de taula, s'efectuarà la corresponent diligència en el llibre d'actes i si no hi ha incidències continuarà la partida.
Article 4. Descripció del joc del bingo
4.1. Definició.
El joc del bingo és una loteria jugada sobre 90 números de l'1 al 90, ambdós inclusivament. Els jugadors tenen com a unitat de joc cartons integrats per quinze números diferents entre si, distribuïts en tres línies horitzontals de cinc números cada una i en nou columnes verticals, en qualsevol de les quals pot haver tres, dos o un número, però sense que mai no hi haja una columna sense número.
El joc del bingo, en la seua forma tradicional, és obligatori jugar-lo en totes les sales des de la seua obertura al tancament de cada sessió, amb les excepcions fixades en el present reglament.
4.2. Premis.
En el joc del bingo es premiaran les combinacions següents:
. Línia. S'entendrà formada la línia quan s'hagen extret i cantat tots els números que la integren, sempre que no haja resultat premiada una altra línia amb els números extrets anteriorment. El premi de la línia serà el percentatge fixat en l'annex del present reglament.
. Bingo. S'entendrà format el bingo quan s'hagen extret i cantat tots els números que integren un cartó. El premi del bingo serà el percentatge fixat en l'annex del present reglament
L'aparició, tant en línia com en bingo, de més d'una combinació guanyadora, determinarà la distribució dels premis a parts iguals.
. Prima. Consistix en l'existència d'un premi addicional el valor del qual serà fixat pel cap de sala abans de concedir la prima en curs, en múltiples de 100 euros, entre un valor mínim de 100 euros i valor màxim de 1.200 euros, que aconseguirà el jugador o jugadors que canten el bingo en l'extracció 54 o anterior i en la primera partida posterior a aquella en què se haja aconseguit la quantia màxima. Si no es canta bingo en la bola d'extracció 54 o anterior, el número d'extracció anirà incrementant-se a raó d'una més per partida que es realitze fins a la seua adjudicació, circumstància que es reflectirà en els plafons informatius.
Una vegada atorgat el premi de prima, s'informarà permanentment en les pantalles i a través dels monitors del següent import del premi de prima i bola d'extracció per a la seua adjudicació.
En el cas que hi haja diverses dotacions de premi addicional de prima, únicament es jugarà un premi per partida.
La prima es dotarà amb les quantitats resultants de traure en cada jugada el percentatge que es fixa en l'annex del present reglament de l'import total dels cartons venuts. L'excés que sobre l'import del premi es produïsca en la partida en què s'aconseguisca la quantitat fixada s'acumularà en la dotació per al premi següent de la mateixa naturalesa.
Article 5. Elements del joc del bingo
Per al desenrotllament del joc del bingo seran necessaris els elements següents:
1. Cartons.
1.1. Hauran d'estar homologats i necessàriament fabricats en un material que permeta que siguen marcats pels jugadors i seran expedits per la conselleria competent en matèria de joc. Els cartons també podran ser impresos en les mateixes sales de bingo o ser virtuals, amb els requisits i les condicions que per norma de la conselleria competent en matèria de joc s'establisquen.
Els cartons només seran vàlids per a una partida i tots hauran d'estar seriats i numerats; en lloc visible indicaran també el valor facial i el nombre de cartons d'una sèrie i duran impresa la llegenda .Este joc pot produir ludopatia..
1.2. La venda de cartons només podrà realitzar-se dins de la sala on el joc es realitze. Cap jugador podrà adquirir cartons corresponents a una partida mentre no s'hagen recollit i retirat els utilitzats en la partida anterior, que podran ser recollits a partir que s'haja verificat que hi ha, almenys, un cartó que conté el premi del bingo, que haurà de quedar a disposició dels empleats de la sala i serà prohibit retindre'l.
1.3. Els cartons es vendran correlativament, segons el seu número d'ordre dins de cada una de les sèries. La venda en cada partida s'iniciarà, indistintament, amb el número u de cada sèrie, quan esta comence, o el número següent a l'últim venut en qualsevol partida anterior, ja s'haja efectuat esta el mateix dia o un altre anterior. Excepcionalment, quan un jugador sol·licite dos o més cartons .de sèrie de noranta números. el venedor podrà interrompre la venda correlativa de cartons.
1.4. Si el nombre de cartons de la sèrie posada en venda, comence o no pel número u d'esta, és insuficient per a atendre la demanda dels jugadors, podran posar-se en circulació per a la mateixa partida cartons d'una nova sèrie, sempre que es complixen els requisits següents:
a) La segona sèrie a emprar amb caràcter complementari ha de ser del mateix valor facial que la primera.
b) La venda de la segona sèrie ha de començar necessàriament pel número u d'esta.
c) Els cartons de la segona sèrie podran vendre's fins al límit màxim del cartó de la primera sèrie amb què es va iniciar la venda, de tal forma que en cap cas podran vendre's en la mateixa partida dos cartons iguals.
1.5. Els cartons han de ser pagats pels jugadors en diners en efectiu metàl·lic i és prohibit el seu lliurament a compte o el seu pagament mitjançant xec o per qualsevol altre mitjà de pagament, així com la pràctica d'operacions de crèdit als jugadors. A més, amb autorització prèvia de la conselleria competent en matèria de joc i homologació del material i elements, es podrà pagar amb targeta prepagament o qualsevol altre mitjà electrònic.
1.6. Per la compra i tinença de cartons, els jugadors adquirixen el dret que es realitze la partida d'acord amb les normes vigents i, si és el cas, al pagament dels premis establits, o, quan siga procedent, a la devolució íntegra dels diners pagats.
1.7. Els números dels cartons hauran de ser marcats pels jugadors de forma indeleble a mesura que les corresponents boles apareguen i siguen cantades. La marca haurà d'efectuar-se per mitjà del traç d'una creu, ics, cercle o qualsevol altre símbol que permeta identificar inequívocament el número marcat. No seran vàlids, als efectes de premi, els cartons la marca o ratllada dels quals impedisca identificar clarament el número, així com aquells en què els números impresos en el cartó hagen sigut rescrits o manipulats gràficament de qualsevol forma. La utilització d'instruments previstos en l'apartat 1.5 de l'article 3 del present reglament eximirà de l'obligació de marcar en els cartons els números que han sigut cantats.
1.8. La comprovació dels cartons premiats s'efectuarà a través del circuit de televisió, per mitjà de la verificació del cartó matriu pel cap de taula i l'exposició del cartó matriu en el monitor, o qualsevol altre mitjà electrònic o mecànic homologat.
1.9. Després de cada partida els cartons usats hauran de ser recollits i, amb les comprovacions prèvies necessàries, retirats de la sala de joc abans de la sessió següent, utilitzant els mitjans necessaris que garantisquen la impossibilitat de ser reutilitzats. Dels cartons retirats, se n'exceptuaran aquells que puguen constituir el cos o les proves del delicte o infracció en el cas que aparegueren indicis racionals d'haver-se'n comés algun durant la partida; en este cas, hauran d'unir-se a l'atestat corresponent i còpia de l'acta de la partida, i es posaran a disposició de l'autoritat competent.
2. Aparell d'extracció de boles i mecanismes accessoris.
2.1. L'aparell extractor de boles podrà ser de bombo o pneumàtic i haurà d'estar homologat prèviament per la conselleria competent en matèria de joc.
2.2. Opcionalment podrà instala·lar-se un sistema de lector-locutor automàtic, que haurà de ser homologat prèviament per la conselleria competent en matèria de joc i que podrà ser utilitzat en els casos de poca afluència de jugadors.
2.3. Així mateix, serà obligatòria l'existència d'un circuit tancat de televisió que garantisca la visió i el coneixement pels jugadors de les boles que vagen sent extretes durant la partida; per a això, la càmera enfocarà permanentment el lloc d'eixida d'aquelles, i la imatge serà recollida pels distints monitors distribuïts en la sala en nombre suficient per a assegurar-ne la perfecta visibilitat per tots els jugadors.
2.4. D'igual forma, hi haurà una o diverses pantalles o plafons on s'aniran recollint els números a mesura que vagen sent extrets i cantats. També serà preceptiva l'existència de pantalles indicatives dels premis que s'obtenen en cada partida i la bola màxima. Hi haurà també un o diversos aparells comptadors de les extraccions que es realitzen.
2.5. La sala haurà d'estar dotada d'una instal·lació de so que garantisca la perfecta audició, per part dels jugadors, del desenrotllament de cada partida.
3. Boles.
3.1. Les boles que s'utilitzaran per a la pràctica del joc del bingo seran noranta, numerades de l'1 al 90, ambdós inclusivament, i hauran d'estar homologades per l'òrgan competent en matèria de joc.
3.2. En començar i acabar cada sessió del bingo, les boles seran objecte de recompte per part del cap de taula, en presència del cap de sala i d'una persona del públic, que comprovaran la seua numeració i que es troben en perfecte estat. Els agents de l'autoritat podran presenciar esta operació i demanar les comprovacions que estimen pertinents.
3.3. Durant cada partida els números que vagen eixint hauran d'anar reflectint-se en una pantalla o plafó fàcilment llegible per tots els jugadors des dels seus llocs. Es disposarà a més el que siga necessari perquè quede constància de l'ordre d'eixida de les boles en cada partida, de tot això serà responsable el cap de taula.
3.4. En el cas que, una vegada començada la partida, es descobrisca la falta de boles, boles duplicades, boles amb defecte o excés de pes, o qualsevol altra irregularitat relativa a les boles o a l'aparell d'extracció, se suspendrà la partida i es decidirà sobre la continuació o acabament de la sessió en els termes de la normativa vigent.
3.5. El joc complet de boles serà substituït d'acord amb el nombre de partides de vida útil que conste en la seua homologació, o bé es canviarà abans d'eixe límit quan es descobrisca que alguna de les boles no està en perfectes condicions. El canvi d'un joc de boles per un altre s'haurà de fer constar en el llibre d'actes.
3.6. A fi de constatar estes exigències, cada joc de boles haurà de dur adjunta la seua guia corresponent, en la qual constarà el número d'homologació i el nombre de partides per a les quals se'n garantix l'ús.
3.7. El joc de boles substituït quedarà en una caixa que serà precintada pel cap de sala i caixer corresponent, i romandran a disposició de la conselleria competent en matèria de joc per un període de tres mesos.
Article 6. Regles de joc del bingo
Abans d'iniciar-se cada sessió s'haurà de comprovar el correcte funcionament de tot el material i instal·lacions de joc que hagen d'utilitzar-se, tot seguit s'extrauran les 90 boles i, amb comprovació prèvia, s'introduiran en l'aparell extractor, i els jugadors que ho desitgen podran inspeccionar les operacions. Abans de procedir a la venda dels cartons s'anunciarà la sèrie o sèries en venda i el seu valor facial; a continuació s'iniciarà la venda.
Després de l'operació de venda, el personal de la taula recollirà els cartons sobrants, efectuarà els càlculs pertinents i anunciarà:
. El total de cartons venuts de la sèrie o sèries corresponents, utilitzant la fórmula següent: .Cartons venuts ..., del número ... al ... i del número ... al ..., de les sèries ... en joc..
. L'import dels premis de línia, bingo i, si és el cas, el valor del premi de prima i número màxim de bola d'extracció.
A continuació s'exposarà, en els plafons i monitors, el nombre de cartons venuts, el premi de la línia, el premi del bingo, la prima, si pertoca, i el número de la bola màxima d'extracció. Una vegada efectuada esta operació, s'anunciarà el començament de la partida.
A partir d'eixe moment s'aniran extraient successivament les boles, el número de les quals s'anunciarà a través dels altaveus, i es mostrarà simultàniament en els monitors i pantalles de la sala. El joc s'interromprà quan algun jugador cante la jugada de línia o bingo en veu alta. Tot seguit es comunicarà el número de cartó premiat al personal de la taula, que el comprovarà. Esta operació es repetirà amb tots els cartons cantats.
Si de la comprovació efectuada resulten errors o inexactituds en algun dels números del cartó, el joc es reprendrà fins que es produïsca un guanyador; quan la línia cantada siga correcta, el joc continuarà fins que siga cantat el bingo i, en el cas que la verificació d'este siga positiva, es donarà per acabada la partida i es pagarà l'import dels premis.
Una vegada comprovada l'existència del cartó premiat, el personal de la taula preguntarà si hi ha alguna altra combinació guanyadora amb les veus «Cap línia més?» «Cap bingo més?», i es deixarà un temps prudencial fins a donar l'ordre de reprendre la partida o donar-la per acabada, segons el cas. Una vegada que el personal que forma la taula done l'ordre corresponent de «la partida és tancada», es perdrà tot dret a reclamació sobre la dita jugada.
CAPÍTOL III
Del joc del bingo simultani
Article 7. Descripció del joc del bingo simultani
7.1. Definició.
El joc del bingo simultani és una modalitat del joc del bingo consistent en la pràctica del joc simultàniament per jugadors assistents en distintes sales de bingo, que estaran degudament autoritzades i integrades en una única Central Informatitzada del Joc del Bingo Simultani per a la Comunitat Valenciana.
El joc del bingo simultani s'ajustarà al que establix el present reglament i a les especificacions que s'establixen en este capítol.
7.2. Premis.
1. Es premiaran les combinacions següents:
a) Ple: correspondrà este premi al cartó o cartons que continguen la combinació de números que, per primera vegada en una partida, hagen resultat extrets en la seua totalitat.
b) Bingo de sala: correspondrà este premi al cartó o cartons que, en cada una de les sales de bingo participants en la partida i que no hagen obtingut el premi de ple, continguen la combinació de números que, per primera vegada en la partida, resulten extrets en la seua totalitat en la dita sala.
Es podran realitzar partides sense premi de bingo de sala; este fet s'anunciarà amb l'antelació suficient i sempre abans de començar la venda de cartons, per al coneixement del públic.
2. Es destinarà a la retribució dels premis assenyalats en l'apartat anterior el percentatge que es fixe mitjançant ordre de la conselleria competent en matèria de joc, del valor facial dels cartons venuts per a la partida.
3. La quantitat destinada a retribuir el premi de bingo de sala en cada una de les sales de bingo participants es distribuirà entre estes, en proporció a la recaptació obtinguda en cada una d'elles per la venda de cartons d'eixa partida i en el percentatge que es fixe mitjançant ordre de la conselleria competent en matèria de joc.
4. En els premis del joc del bingo simultani l'existència simultània de més d'una combinació guanyadora donarà lloc al repartiment de l'import dels premis entre els jugadors que l'hagen obtingut.
7.3. Elements del joc.
Per al desenrotllament del joc del bingo simultani, seran necessaris els elements següents, tots els quals hauran d'estar degudament homologats i autoritzats per la conselleria competent en matèria de joc:
1. Cartons:
El joc del bingo simultani només es podrà practicar amb cartons autoritzats per la conselleria competent en matèria de joc per a la pràctica d'esta modalitat del joc del bingo, amb les condicions fixades en el present reglament.
2. Central Informatitzada del Joc del Bingo Simultani:
La Central Informatitzada del Joc del Bingo Simultani, que haurà d'estar homologada i autoritzada, constituïx el sistema informàtic destinat al control i gestió de les partides del joc del bingo en la seua modalitat de simultani.
Haurà d'estar ubicat en un únic lloc geogràfic de la Comunitat Valenciana, i haurà de garantir la inviolabilitat d'accés al sistema i estar dotada de tots aquells controls de seguretat que siguen necessaris.
Haurà de reunir, almenys, les característiques següents:
. Estar equipada amb un SAI (sistema d'alimentació ininterrompuda) i un mòdem o targeta de xarxa.
. Mecanismes de suport necessaris per a garantir el funcionament 24 hores al dia, els set dies de la setmana.
. Els mitjans de comunicació hauran de complir els requeriments adequats de seguretat, i d'ample de banda, de manera que donen suport als temps de resposta i necessitats de seguretat que s'establisquen.
. Capacitat de procés suficient perquè el temps de resposta en els terminals, descomptant-ne incidències anormals en les comunicacions, siga inferior a 5 segons.
. Capacitat d'emmagatzemament d'informació en memòria no volàtil, suficient per a guardar-hi les dades que es requerisquen per al funcionament eficaç i eficient de l'aplicació que s'empre durant, almenys, cinc anys.
. El sistema informàtic que gestione, desenrotlle i aplique la modalitat de joc de bingo simultani haurà de complir tots els requisits que s'establixen en el present reglament i la resta de legislació vigent d'aplicació, i totes aquelles mesures de seguretat que siguen necessàries per a la total inviolabilitat del sistema.
. Mecanismes de control interns que garantisquen la idoneïtat de tot el conjunt respecte dels requisits que establix el present reglament i la resta de legislació que li siga d'aplicació.
. Haurà de garantir la transmissió, de forma directa i simultània a la seua realització, de l'extracció de les boles; tant quan esta es duga a terme en una de les sales de bingo participant com des de la Central Informatitzada del Joc del Bingo Simultani.
. Haurà de processar les transaccions que es produïsquen entre les sales de bingo i la Central Informatitzada del Joc del Bingo Simultani, de manera que es permeta la gestió de les partides en condicions iguals a les que es realitzen en una sala de bingo independentment.
. Capacitat per a elaborar les actes de les partides que hauran de complir tots els requisits que s'establixen per a elles en este reglament.
. Haurà d'estar dotada d'un sistema de connexió en línia entre els òrgans de la conselleria competent en matèria de joc i de la Central Informatitzada del Joc del Bingo Simultani, així com amb les distintes sales de bingo integrades en el sistema, bé directament o a través d'aquella.
. Totes les extraccions de cada partida seran gravades mitjançant qualsevol mitjà que permeta la seua visualització i emmagatzemament de les dades, i s'haurà de conservar annex a l'acta de la partida.
7.4. Aparell d'extracció i boles de joc.
En el local on esta ubicada la Central Informatitzada del Joc del Bingo Simultani, haurà d'existir un aparell pneumàtic d'extracció de boles de les mateixes característiques i amb els mateixos requisits establits per al joc del bingo, o un sistema informàtic de generació de combinacions aleatòries de boles, degudament homologat i autoritzat per la conselleria competent en matèria de jocs.
7.5. Elements del joc en la sala de bingo.
. La sala de bingo haurà de disposar d'un sistema informàtic, degudament homologat i autoritzat, connectat amb el sistema de procés de dades de la Central Informatitzada del Joc del Bingo Simultani, que li haurà de permetre enviar a esta última les dades referents al desenrotllament de la partida en la sala i rebre d'aquella informació consolidada i de control.
. La informació relativa al desenrotllament de les partides de bingo simultani, inclosa la venda de cartons i l'acta d'estes, en cada una de les sales de bingo s'haurà de dur separadament Els sistemes informàtics de control del bingo simultani en cada una de les sales de bingo es duran separadament del bingo tradicional.
. Les sales de bingo estaran dotades d'un sistema de reproducció de veu i/o imatge de televisió que permeta reproduir la veu i/o imatge de les extraccions realitzades pel sistema de producció de l'extracció de boles i que haurà d'estar connectat al circuit tancat de televisió de la sala. El sistema podrà ser únicament de veu o d'imatge segons l'autorització d'homologació.
. Els plafons informadors, el sistema de megafonia i el circuit tancat de televisió hauran de reunir els requisits assenyalats en el present reglament, i podran ser emprats els mateixos que per al desenrotllament del joc del bingo practicat de forma tradicional.
Article 8. Desenrotllament i regles del joc del bingo simultani
La modalitat del joc del bingo simultani es desenrotllarà conforme a les normes que regixen el joc del bingo i amb les peculiaritats següents:
1. La modalitat del joc del bingo simultani es realitzarà en les sales de bingo integrades en el sistema i l'extracció de boles tindrà lloc, amb periodicitat diària i torn rotatiu entre elles o directament en la Central Informatitzada si la sala corresponent tinguera problemes de desenrotllament de la partida.
No obstant el que disposa el paràgraf anterior, la Comissió Tècnica del Joc podrà disposar que el desenrotllament del joc del bingo simultani es duga a terme únicament per la Central Informatitzada del Joc del Bingo Simultani, quan les circumstàncies així ho aconsellen.
El joc del bingo simultani només es podrà distribuir per la Central Informatitzada del Joc del Bingo Simultani i s'haurà de comercialitzar en sales de bingo degudament autoritzades, les quals hauran de realitzar, almenys, cinc de les partides que diàriament es facen i es distribuïsquen per la Central Informatitzada del Joc del Bingo Simultani.
El nombre de partides que excedisquen de les fixades en el paràgraf anterior, així com l'hora de realització de totes les partides que es facen, es determinarà per la Central Informatitzada del Joc del Bingo Simultani, amb l'autorització prèvia de la conselleria competent en matèria de joc, dins dels horaris de funcionament de les sales de bingo.
2. En els casos en què, com a excepció, el desenrotllament de les partides no s'efectue des d'una sala determinada sinó des de la Central Informatitzada del Joc del Bingo Simultani, esta haurà d'arbitrar un sistema pel qual, a sol·licitud de qualsevol persona, es puga assistir a les operacions necessàries per a la realització del joc del bingo simultani, sempre que això no supose una interrupció injustificada d'este.
3. Abans d'iniciar la venda de cartons assignats a qualsevol partida, la sala de bingo haurà de sol·licitar l'autorització de la Central Informatitzada del Joc del Bingo Simultani, que la concedirà amb comprovació prèvia dels saldos comptables i la resta de condicions que pertoquen.
4. La venda de cartons podrà realitzar-se, a voluntat de l'establiment i amb l'autorització prèvia assenyalada en l'apartat anterior, fins al tancament de vendes ordenat per la Central Informatitzada del Joc del Bingo Simultani. Amb este fi, en els descansos entre les partides del bingo tradicional es podrà anunciar que estan a la venda els cartons per a la participació en el bingo simultani, indicant el preu de la unitat de venda, l'hora de realització de la partida del bingo simultani i el nombre de cartons a la venda en l'establiment. Només es podran vendre cartons anticipadament per a la següent partida de bingo simultani a realitzar en el mateix dia.
5. Els cartons es vendran correlativament segons els requisits fixats en el present reglament. En cap cas es poden vendre en una mateixa partida dos cartons iguals.
6. Una vegada ordenat per la Central Informatitzada del Joc del Bingo Simultani el tancament de la venda de cartons, el cap de taula de cada sala de bingo procedirà a registrar en el sistema informàtic el nombre de cartons venuts en la sala.
7. Una vegada completades les operacions necessàries per a iniciar la partida, la Central Informatitzada del Joc del Bingo Simultani facilitarà la informació següent: tancament de vendes de cartons, identificació del local des del qual tenen lloc les extraccions de boles, sales participants, nombre de cartons venuts, percentatge de la totalitat dels cartons venuts destinat a premis i import d'estos, informació que serà exposada en els terminals, plafons o pantalles informatives de sala de la mateixa manera que la prevista per al joc del bingo. Una vegada efectuada esta operació, s'anunciarà en cada una de les sales de bingo el començament de la partida.
8. Les sales de bingo que no hagen procedit a la transmissió de dades a què es referix l'apartat 6 d'este article quedaran automàticament excloses de la partida per la Central Informatitzada del Joc del Bingo Simultani, i estaran obligades a tornar als seus clients l'import dels cartons venuts, que seran anul·lats.
9. Una vegada ultimats els tràmits abans referits, es procedirà a dur la partida, de la forma següent: es procedirà a la transmissió directa i simultània de cada una de les extraccions a les sales de bingo connectades des de la sala de bingo en què es realitze la partida a través de la Central Informatitzada del Joc del Bingo Simultani; la partida es desenrotllarà per mitjà de la visió i/o locució de les extraccions de les boles en cada sala de bingo.
10. En la realització de partides amb premi de bingo de sala, les sales de bingo que, una vegada iniciada la partida no puguen dur-la a terme amb normalitat per qualsevol incidència la resolució de la qual requerisca un temps superior a dos minuts, quedaran automàticament excloses de la partida per la Central Informatitzada del Joc del Bingo Simultani, i estaran obligades a tornar als seus clients l'import nominal dels cartons venuts. Si la resolució de la incidència es produïx en un temps inferior a dos minuts, la transmissió de dades es reprendrà una vegada resolta aquella des del moment que el joc va ser interromput. La duració total de les incidències produïdes en una mateixa partida no podrà ser superior a cinc minuts. En el cas de superar este interval de temps, les sales de bingo quedaran automàticament excloses de la partida, amb els efectes establits en el supòsit primer d'este apartat.
11. Una vegada transmeses les dades de la venda a la Central Informatitzada del Joc del Bingo Simultani, l'import dels premis comunicat als jugadors abans d'iniciar-se la partida no es podrà modificar com a conseqüència de l'eventual desconnexió d'algun de les sales de bingo durant la seua realització i consegüent devolució als jugadors de les quantitats jugades. La Central Informatitzada del Joc del Bingo Simultani assumirà el percentatge destinat a premis corresponent a les unitats de venda tornades, i haurà de garantir, pels mitjans que es determinen per ordre de la conselleria competent en matèria de joc, el seu pagament.
12. En la realització de partides sense premi de bingo de sala, les sales de bingo que una vegada iniciada la partida no puguen dur-la a terme amb normalitat per qualsevol circumstància, quedaran automàticament excloses de la partida per la Central Informatitzada del Joc del Bingo Simultani, i estaran obligades a tornar als seus clients l'import nominal dels cartons venuts.
13. Per a tindre dret a l'obtenció dels premis, així com al seu pagament, caldrà ajustar-se al que disposa el present Reglament per al joc del bingo, amb les especificacions que s'establixen en el present article.
14. Una vegada acabada la partida, en totes les sales participants s'anunciarà en quina sala de bingo o sales de bingo s'ha cantat el premi de ple. En el cas de partides de bingo simultani amb premi de bingo de sala, una vegada finalitzada la comprovació del premi de ple, se seguirà la partida fins a l'obtenció pel jugador o jugadors del premi de bingo de sala. Les sales de bingo aniran desconnectant-se de la partida conforme es vaja adjudicant el premi de bingo de sala en cada una d'elles, una vegada efectuada la comprovació del cartó o cartons premiats, per a la qual cosa s'interromprà la dita partida pel temps necessari per a efectuar la comprovació esmentada. La desconnexió de cada sala així com el final de la partida del bingo simultani s'anunciarà en totes les sales participants
15. El premi de bingo de sala es pagarà en la mateixa sala en efectiu metàl·lic o per mitjà de xec, de conformitat amb el que disposa per al joc del bingo el present reglament.
16. L'obtenció del premi de ple s'acreditarà per mitjà de certificació lliurada a nom de cada jugador premiat pel cap de taula o el responsable de la sala de bingo on s'haja venut el cartó o cartons premiats, una vegada autoritzat per la Central Informatitzada del Joc del Bingo Simultani. El pagament se satisfarà per mitjà de diners efectius, xec o transferència bancària, a elecció del jugador, llevat que l'import del premi siga superior a 6.000 euros, en este cas no es podrà optar pel pagament en efectiu. Els lliuradors de la certificació hauran de deixar constància de l'opció triada pel jugador premiat en el resguard d'entrega de la certificació, que serà subscrit per aquell. A estos efectes, la sala de bingo haurà de conservar còpia de les certificacions lliurades durant un període mínim de cinc anys a partir de la seua expedició. Si l'opció elegida pel jugador és el pagament en diners efectius o xec, es presentarà als efectes del seu cobrament, a partir del dia següent al de la data de realització de la partida, la corresponent certificació en la Central Informatitzada del Joc del Bingo Simultani, l'horari i el domicili de la qual haurà de constar en la certificació expedida. El pagament per mitjà de transferència bancària es farà constar en la certificació i s'haurà d'ordenar a favor del compte bancari designat pel jugador l'endemà de la realització de la partida.
17. La recollida, destrucció o si és el cas incorporació de la documentació annexa a l'acta dels cartons usats, es durà a terme en cada sala de bingo d'acord amb el que preveu el present reglament, durant un període d'un mes, i estarà a disposició de la conselleria competent en matèria de joc i dels òrgans de control corresponents.
Article 9. Llibre d'actes de partides de joc del bingo simultani
1. Durant la realització de la partida, el cap de taula de cada sala participant anirà alçant acta, on de forma sintètica es reflectiran totes les dades rellevants d'esta i a la qual s'adjuntaran els cartons tornats i anul·lats, si n'hi ha.
Les dades de l'acta seran recollides per mitjà d'una aplicació informàtica, que haurà d'haver sigut homologada per la conselleria competent en matèria de joc, en els fitxers de la qual es registraran les dades que s'establixen en el present reglament per al joc del bingo i a més: número d'ordre assignat a la sala; cartons tornats en la sala (sèrie i número d'ordre); cartons anul·lats en la sala (sèrie i número d'ordre); hora d'inici i acabament de la partida en la sala; números extrets fins al premi de bingo de sala, i seqüència de les extraccions en la sala; sèrie i número d'ordre dels cartons que obtenen premi de bingo de sala; import de premi de bingo de sala; sèrie i número d'ordre dels cartons que obtenen premi de ple, així com el repartiment d'estos en cas que hi haja diversos cartons premiats.
2. La Central Informatitzada del Joc del Bingo Simultani disposarà d'un sistema per a elaborar una acta general de cada partida de bingo simultani que es realitze, on s'arreplegaran les actes individualitzades de cada sala, així com les següents dades globals de la partida: data de la sessió; local de la realització de la partida; ordre anual de la partida; ordre diari de la partida; valor facial del cartó; nombre total de cartons venuts; nombre total de cartons venuts en cada una de les sales participants, identificant la sèrie o sèries a què pertanyen; import total d'unitats de venda venudes; hora d'inici i tancament de la venda de cartons; hora d'inici (primera extracció) i acabament de la partida (acabament de la partida en l'última sala); seqüència de les extraccions; nombre de boles extretes fins al premi de ple; els premis de bingo de sala; import del premi de ple, així com el repartiment d'este en cas que hi haja diversos cartons premiats; sèrie i número d'ordre dels cartons que obtenen premi de ple; número de guia del joc de boles emprat; la resta de les quantitats destinades a impostos i els estats comptables amb les sales de bingo.
A més, l'acta de la partida haurà d'arreplegar: el número de referència dels fulls de reclamacions formulades; les incidències produïdes durant la realització de la partida, identificant la sala o sales on s'han produït i la seua duració, així com els cartons (sèrie i número d'ordre) tornats i anul·lats, si n'hi ha, de conformitat amb el que disposa el present reglament, i especificant la sala o sales en què s'han produït.
La Central Informatitzada del Joc del Bingo Simultani traslladarà, per mitjà de transferència informàtica de dades als sistemes d'informació dels òrgans competents de la conselleria competent en matèria de joc, almenys les següents: valor facial del cartó; el repartiment dels premis i el nombre de cartons venuts en cada una de les sales participants per a la partida, identificant la sèrie o sèries a què pertanyen; la resta de les quantitats destinades a impostos i els estats comptables amb les sales de bingo.
Article 10. Intervenció, inspecció i control de la gestió del bingo simultani
1. La conselleria competent en matèria de joc podrà designar interventors de les partides del joc del bingo simultani, que estaran presents durant el desenrotllament d'estes.
2. Per ordre del conseller competent en matèria de joc es podran establir, a més, les mesures de control que s'estimen necessàries a efectes de garantir el compliment de les normes establides en el present reglament i la resta de normes que siguen d'aplicació. Igualment, es podrà autoritzar les associacions representatives d'interessos econòmics del sector per a acreditar observadors de les partides realitzades per la Central Informatitzada del Joc del Bingo Simultani, tant quan tinguen lloc en les distintes sales de bingo integrades en el sistema, com quan s'hagen dut a terme en la Central Informatitzada.
3. La conselleria competent en matèria de joc podrà inspeccionar el local de la Central Informatitzada del Joc del Bingo Simultani on es troben els elements utilitzats per al desenrotllament del joc exigits en el present reglament.
4. La Central Informatitzada del Joc del Bingo Simultani haurà de ser sotmesa, per a la seua posada en funcionament, així com amb una periodicitat anual, a una auditoria informàtica externa subscrita per una empresa especialitzada o per un professional informàtic col·legiat, on es responsabilitzarà de la seua idoneïtat respecte del present reglament.
5. Independentment del que s'ha expressat en el punt anterior, la Comissió Tècnica del Joc, podrà sotmetre la Central Informatitzada del Joc del Bingo Simultani a auditories informàtiques, per mitjà d'empreses informàtiques especialitzades, amb una periodicitat màxima de dos anys, o quan ho estime oportú. La dita auditoria determinarà la seua idoneïtat i el compliment respecte de les prescripcions del present reglament. Estes auditories no podran ser realitzades per empreses que hagen realitzat al seu torn auditories en qualsevol altra empresa semblant directament relacionada amb ella en l'àmbit del territori de l'Estat, fins que no haja transcorregut un període superior a sis anys des d'esta.
CAPÍTOL IV
Del joc del bingo electrònic
Article 11. Bingo electrònic, definició, premis i elements.
1. Definició.
És una modalitat del joc de bingo tradicional jugat sobre cartons de 15 números distribuïts en 3 files en un sorteig de 90 boles a través d'un sistema íntegrament automatitzat, tant pel que fa a la participació dels jugadors, com a la seua gestió i liquidació de premis, i la pràctica del qual es portarà a efecte en les sales de bingo i en les sales complementàries, degudament autoritzades.
El bingo electrònic podrà, a més, jugar-se amb cartons de numeració diferent de la indicada en el paràgraf anterior i se'ls podrà assignar colors o figures. Estos cartons seran desenrotllats mitjançant ordre de la conselleria competent en matèria de joc.
2. Premis.
Els premis per a cada partida són calculats i anunciats pel Sistema Informatitzat de Bingo Electrònic abans del començament de les partides, i estan constituïts, en els percentatges de premis que es fixaran per ordre de la conselleria competent en matèria de joc, per la suma dels imports recaptats per la venda de cartons electrònics/virtuals entre tots els terminals en joc.
3. Elements.
Per al desenrotllament del joc del bingo electrònic seran necessaris els següents elements, tots els quals hauran d'estar degudament homologats i autoritzats per la conselleria competent en matèria de joc:
1. Sistema Informatitzat de Bingo Electrònic degudament homologat i autoritzat amb els requisits fixats en el present reglament, ubicat en la mateixa sala, equipat amb un SAI (sistema d'alimentació ininterrompuda) i un mòdem o targeta de xarxa i de terminals de joc on el jugador practicarà el joc, que s'encarrega de controlar el desenrotllament complet de les jugades, que realitzarà el sorteig de les boles de forma aleatòria o bé es realitzarà utilitzant una extractora de boles convencional. Este sistema ha d'estar ubicat en la sala de bingo on estiga autoritzada la pràctica d'esta modalitat.
El Sistema Informatitzat de Bingo Electrònic s'encarrega de gestionar tot el joc. Connectats a este servidor es troben el sistema d'animació dedicada a realitzar efectes de so i visuals del joc en la sala de bingo i el sistema de caixa de diners electrònics.
El joc és desenrotllat per un servidor, degudament homologat i autoritzat, que realitza les partides entre els terminals de venda connectats. Per a això, el servidor realitza permanentment i de manera automàtica tots els processos necessaris per al desenrotllament de cada partida:
. Control i anunci del temps disponible per a la venda de cartons electrònics/virtuals
. Adjudicació a cada jugador dels cartons electrònics/virtuals sol·licitats des dels terminals connectat al sistema de caixa per al cobrament a cada jugador de l'import en crèdits dels anteriors cartons assignats, així com calcula i anuncia l'import dels premis
. Duu a terme el sorteig aleatori de les boles de la partida informant els jugadors per mitjà de la pantalla de cada terminal.
. Avisa i paga els premis en cada terminal de venda.
2. Terminals de venda degudament homologats i autoritzats per a ús dels jugadors que intervinguen en cada partida, on es reflectiran el cartó o cartons per a participar en la partida, substituint els cartons tradicionals.
3. Targetes electròniques, homologades i autoritzades, per a efectuar la compra de cartons i cobrament de premis.
Article 12. Desenrotllament del bingo electrònic
1. La realització d'una partida comença amb l'avís del Sistema Informatitzat de Bingo Electrònic a tots els jugadors situats en els terminals de venda de l'obertura del temps de venda per a la pròxima partida. Per a això, este envia un avís anunciant l'obertura del temps disponible de venda per a la pròxima partida. En cada terminal de venda i opcionalment per mitjà del Sistema Informatiu de Sala s'informarà dinàmicament del temps disponible i del total de cartons que van sent venuts.
2. Cada jugador indicarà en el seu terminal de vendes el nombre de cartons electrònics/virtuals que desitja comprar per a participar en la jugada .a la venda'.
3. El Sistema Informatitzat de Bingo Electrònic rebrà la sol·licitud de cartons de cada jugador, assignat a cada un d'ells el nombre de cartons sol·licitat de forma correlativa, evitant així qualsevol duplicitat en la venda. En eixe moment realitzarà el cobrament, descomptant-ne els crèdits corresponents a l'import d'estos cartons en cada terminal de venda.
4. Una vegada transcorregut el temps disponible per a la venda, s'anunciarà el començament de la partida, informant dels premis que hauran sigut calculats pel Sistema Informatitzat de Bingo Electrònic en funció del total de cartons venuts.
5. El Sistema Informatitzat de Bingo Electrònic començarà l'extracció aleatòria de les boles, que aniran ratllant-se automàticament en els cartons adquirits en cada terminal de venda, s'hi observarà el progrés d'estos cartons i informarà de la proximitat de premi i de la seua consecució.
6. El Sistema Informatitzat de Bingo Electrònic controlarà de forma automàtica els cartons en joc, i avisarà tots els jugadors quan algun cartó obtinga el premi en joc i realitzarà i informarà del seu pagament en crèdits en el terminal de venda agraciat.
7. El bingo electrònic, en les seues distinta modalitats, es podrà interconnectar entre distintes sales de bingo autoritzades en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, per mitjà d'un únic Sistema Informàtic Central, equipat amb un SAI (sistema d'alimentació ininterrompuda) i un mòdem o targeta de xarxa que estarà ubicat en el local que designe la conselleria competent en matèria de joc, amb els requisits tècnics fixats en el present reglament i que es desplegarà mitjançant ordre de la conselleria competent en matèria de joc.
CAPÍTOL V
D'altres modalitats del joc del bingo
Article 13. Altres modalitats del joc del bingo
Per al desenrotllament d'altres modalitats del joc del bingo, com el bingo interconnectat i el denominat .en línia. amb suport informàtic, s'haurà de comptar amb elements semblants al bingo tradicional amb les especificacions respecte als aparells, pantalles, monitors i elements que en la norma que desplegue la dita modalitat del joc del bingo s'establisca, i en concret, els equips informàtics, que hauran d'estar prèviament homologats, dotats de programari suficient per a la generació aleatòria de combinacions seqüencials de números i requisits especials que es fixen.
TÍTOL II
Règim de les autoritzacions administratives
CAPÍTOL I
Empreses i entitats titulars
Article 14. Empreses i entitats titulars
1. L'organització, la gestió i l'explotació del joc del bingo només podrà ser realitzada per les entitats o les societats que, complint els requisits que s'establixen en el present reglament, siguen autoritzades per la conselleria competent en matèria de joc.
2. El joc del bingo i les seues distintes modalitats només podrà practicar-se en les sales de bingo autoritzades expressament a l'efecte, que hauran de posseir l'autorització prèvia d'instal·lació i el permís de funcionament, amb els cartons homologats oficialment la venda dels quals s'haurà d'efectuar dins de la sala on es duga a terme el joc.
Article 15. Entitats beneficoesportives, culturals i turístiques
1. D'acord amb el que disposa l'article 17 de la Llei 4/1988, de 3 de juny, de la Generalitat, del Joc de la Comunitat Valenciana, les entitats esportives, culturals, benèfiques i turístiques podran ser autoritzades per a l'explotació del joc del bingo.
2. Les entitats esportives, culturals o benèfiques i turístiques indicades hauran de reunir les condicions següents:
a) Tractar-se de societats, associacions o clubs sense fins de lucre, ja siguen de caràcter cultural, esportiu, benèfic o social, com ara els casinos tradicionals, les cases o llars regionals, clubs de camp, centres d'iniciatives turístiques o esportives.
b) Tindre més de tres anys d'existència legal. A l'efecte, el termini començarà a comptar-se a partir de l'endemà d'aquell en què es produïsca la inscripció en el registre administratiu corresponent.
c) Estar en funcionament legal ininterromput els tres últims anys anteriors a la data de presentació de la sol·licitud, d'acord amb les normes dels estatuts respectius i als de la legislació d'associacions que els siguen aplicables.
d) L'explotació del joc del bingo s'efectuarà en l'àmbit territorial a què s'estenga la seua activitat d'acord amb els seus estatuts respectius.
e) L'acord de sol·licitud haurà de ser aprovat per la Junta General amb el vot favorable d'almenys dues terceres parts del cos social.
f) Les entitats titulars només podran ser titulars d'una sala de bingo.
Article 16. Empreses titulars
1. D'acord amb el que disposa l'article 17 de la Llei 4/1988, de 3 de juny, de juny, de la Generalitat, del Joc de la Comunitat Valenciana, podran ser titulars de l'autorització per a l'organització i l'explotació del joc del bingo, a més del indicats en l'article anterior, les societats mercantils que complisquen els requisits següents:
a) Constituir-se necessàriament sota la forma jurídica de societats anònimes, societats anònimes laborals o cooperatives de treball CV, d'acord amb la legislació vigent.
b) Tindre com a objecte social únic l'explotació del joc del bingo en la sala objecte de la sol·licitud d'autorització i, si és el cas, dels jocs d'atzar restants que puguen autoritzar-se per a dur-se a terme en sales de bingo, i els servicis complementaris o accessoris relacionats amb este.
c) Tindre un capital social mínim, totalment subscrit i desemborsat, d'acord amb l'escala següent i en relació amb l'article 33 del present reglament:
. Sala de bingo de categoria primera: 300.500 euros.
. Sala de bingo de categoria segona: 210.350 euros.
. Sala de bingo de categoria tercera: 120.200 euros.
Quan l'import total de les vendes de la sala supere els sis milions mil euros, el seu capital mínim haurà d'incrementar-se en l'u per cent (1%) de l'excés sobre la xifra indicada, arrodonint-la a la desena més immediata, amb un màxim de 901.518 euros.
d) Hauran de tindre la nacionalitat espanyola o de qualsevol país membre de la Unió Europea, i la participació directa o indirecta de capital estranger s'ajustarà a la normativa vigent sobre inversions estrangeres. Als efectes d'esta norma, no es considerarà capital estranger el procedent de països membres de la Unió Europea.
e) Les accions representatives de capital hauran de ser nominatives.
f) La societat haurà de tindre administració col·legiada. Els administradors hauran de ser persones físiques, sense que el nombre de consellers no espanyols o de qualsevol país membre de la Unió Europea puga excedir del proporcional a la part de capital estranger. Si algun dels administradors és estranger, les seues facultats hauran de ser mancomunades i no solidàries.
g) Les empreses titulars només podran ser titulars d'una sala de bingo.
2. Amb els mateixos requisits de l'apartat anterior, a excepció del que establix l'epígraf b), podran ser titulars d'autorització per a la instal·lació de sales de bingo les societats titulars d'establiments turístics.
Els dits establiments turístics hauran de comptar, almenys, amb dues-centes cinquanta places d'allotjament autoritzat i hauran de trobar-se en funcionament i en possessió de l'autorització d'obertura.
Article 17. Empreses de servicis
1. L'organització i l'explotació del joc del bingo haurà de ser realitzada directament per les empreses titulars de l'autorització. Només en el cas de les entitats a què fa referència l'article 15 podrà realitzar-se l'explotació del joc bé directament o bé a través d'empreses de servicis, d'acord amb el que disposa l'apartat 2 de l'article 17 de la Llei del Joc de la Comunitat Valenciana.
2. Les empreses de servicis hauran de reunir els requisits exigits en l'article anterior per a les empreses titulars, llevat dels previstos en els apartats b), c) i g), que han de ser substituïts pels següents:
a) Tindre com objecte social únic l'explotació d'una o diverses sales de bingo i, si és el cas, de la resta de jocs que s'hi puguen autoritzar, així com els seus servicis complementaris.
b) Tindre un capital social mínim, totalment subscrit i desemborsat, d'acord amb l'escala següent i en relació amb l'article 33 del present reglament:
. Gestió d'una sala de bingo de categoria primera: 120.200 euros.
. Gestió d'una sala de bingo de categoria segona: 90.150 euros.
. Gestió d'una sala de bingo de categoria tercera: 60.100 euros.
. Gestió de més d'una sala fins a tres sales de bingo, sense distinció de categories: 180.300 euros.
. Gestió de més de tres sales de bingo, sense distinció de categories: 15.025 euros per cada sala que es gestione de més.
CAPÍTOL II
Tramitació, resolució, vigència i renovació de les
autoritzacions d'empreses i entitats titulars
Article 18. Sol·licitud i tramitació
1. Les entitats beneficoesportives, culturals i turístiques, així com les societats mercantils a què fa referència l'article 14, que complisquen els requisits especificats en els articles 15 i 16, podran sol·licitar a la conselleria competent en matèria de joc l'autorització d'instal·lació i el permís de funcionament d'una sala de bingo.
2. Les noves sol·licituds d'autorització d'instal·lació i de canvi d'ubicació de sala de bingo, que hauran d'estar situades a una distància mínima de 1.200 metres d'una altra sala de bingo ja existent, hauran d'aportar:
a) Document acreditatiu de la representació de la persona o entitat sol·licitant per part de qui subscriga la sol·licitud, en alguna de les formes previstes per la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
b) Projecte bàsic de les obres i instal·lacions del local, redactat per tècnic competent i visat pel col·legi professional corresponent.
El contingut mínim del dit projecte serà:
. Plànol de situació de l'edifici on es localitzarà la sala de bingo en el municipi, a escala 1/1000, com a mínim, que hi faça constar que no hi ha cap altra sala de bingo en un radi de 1.200 metres, mesurats des de qualsevol dels vestíbuls autoritzats de la que se sol·licita, amb certificació municipal d'esta circumstància.
. Plànol de planta en la seua configuració actual a escala 1/100.
. Plànol de secció i façana.
. Plànol de distribució prevista, amb les cotes corresponents.
. Plànol d'electricitat, que indique la situació dels punts de llum, llums d'emergència, monitors i pantalles o marcadors electrònics previstos.
. Plànol de ventilació i clavegueram.
. Plànol indicatiu de les mesures de seguretat (extintors, boques d'incendis, compartiments, etc.).
. Memòria descriptiva del local, en la qual es farà constar necessàriament: l'estat general del local, la superfície total, la superfície i els usos dels espais en què es trobe distribuït el local, la situació d'estos, de l'aparell extractor de boles, de les pantalles lluminoses, dels monitors i dels altres elements necessaris per a la pràctica del joc, el servici de restauració i les instal·lacions complementàries, els servicis sanitaris inclosos els de minusvàlids, les portes ordinàries i d'emergència, i les mesures de seguretat actives i passives que s'han d'instal·lar-hi. Sistema de renovació de l'aire i del control de la pol·lució ambiental.
. Superfície útil de la sala i certificació, així mateix subscrita per tècnic competent, sobre la seguretat i solidesa del local i la seua aptitud per a sala de bingo.
. Mesures de seguretat i higiene.
c) Document públic que acredite la disponibilitat del local.
d) Informe econòmic, subscrit per tècnic competent, que acredite la inversió que s'ha de realitzar i la seua viabilitat, en el qual s'haurà de fer constar, com a mínim, l'import de la inversió, la forma de finançament, un estudi de la incidència en el mercat, tenint en compte el nombre i la proximitat de les sales existents i els estats financers previsibles dels tres exercicis futurs. El dit informe haurà de dur adjuntes les factures proforma.
3. Si el sol·licitant és una entitat beneficoesportiva, cultural o turística, haurà d'adjuntar-hi, a més:
a) Certificació literal de l'acord adoptat per la Junta General per a sol·licitar l'autorització.
b) Certificació del secretari o òrgan similar que continga la relació completa dels membres de la Junta Directiva o òrgan de govern de l'entitat, amb indicació dels seus càrrecs, el domicili, la professió, la nacionalitat, el número del document nacional d'identitat o, si és el cas, del passaport.
c) Certificat o sol·licitud de certificat del Registre Central de Penats i Rebels i declaració complementària a què fa referència la Llei 68/1980, d'1 de desembre, de les persones a què es referix l'epígraf anterior i fotocòpia del DNI o passaport.
d) Certificació del Registre d'Associacions, o si és el cas del corresponent a la naturalesa de l'entitat, que expresse la data de la seua inscripció. Si es tracta d'entitats esportives, el certificat haurà de ser lliurat per la Direcció General de l'Esport, la qual, així mateix, expedirà informe d'activitat esportiva de l'entitat.
e) Estatuts vigents de l'entitat, el text dels quals haurà de ser certificat pel seu secretari o òrgan similar.
f) Memòria subscrita pel president i el secretari de la Junta Directiva en què es faça constar:
. El nombre de socis, la relació valorada de béns, el nombre de reunions realitzades per la Junta Directiva i per l'Assemblea General de socis durant els tres anys anteriors a la data de la sol·licitud i la consignació en el llibre d'actes corresponent.
. Liquidació dels pressupostos d'ingressos i despeses durant els tres anys anteriors.
. La relació concreta i detallada de les activitats socials dutes a terme per l'entitat durant l'any anterior a la sol·licitud.
. Projecte d'inversió dels beneficis previstos per l'activitat de joc.
g) Si la inversió no la realitza l'entitat beneficoesportiva, cultural o turística, haurà d'acreditar per mitjà de document públic la disponibilitat dels locals i instal·lacions necessàries per al desenrotllament del joc.
4. Si el sol·licitant és una societat mercantil hi adjuntarà els documents següents:
a) Còpia o testimoni de l'escriptura de constitució de la societat, on constarà el nom i els cognoms dels socis, amb la quota de participació d'estos i còpia del estatuts.
b) Certificat o sol·licitud de certificat del Registre Central de Penats i Rebels, junt amb la declaració complementària a què es referix la Llei 68/1980, d'1 de desembre, dels socis de la mercantil i fotocòpia del DNI o passaport.
c) Memòria sobre l'experiència professional, els mitjans humans i tècnics amb què es pretén comptar per a l'exercici de l'activitat.
d) Còpia legitimada del codi d'identificació fiscal i de l'autoliquidació de l'Impost de Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats meritat com a conseqüència de la constitució de la societat, excepte si esta s'ha efectuat subjecta a condició suspensiva.
e) Declaració dels socis accionistes, si és el cas, de la seua participació en empreses titulars o de servicis que gestionen sales de bingo en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, incloent-hi la present.
f) Fotocòpia legitimada de les declaracions de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques i Impost sobre el Patrimoni de tots i cada un dels socis, quan els socis siguen persones físiques; i la de l'Impost sobre Societats si es tracta de persones jurídiques.
5. Una vegada presentada la sol·licitud i la documentació annexa, així com la informació complementària que puga ser requerida, i amb l'informe previ de l'alcalde de la població afectada, que haurà de ser emés en el termini de trenta dies, i es reputarà favorable si passat el dit termini no es rep contestació de l'ajuntament, la conselleria competent en matèria de joc resoldrà sobre la sol·licitud formulada.
Article 19. Resolució i inscripció
1. La resolució de l'autorització serà efectuada per la conselleria competent en matèria de joc, la qual avaluarà la sol·licitud, els documents aportats i la resta d'informació requerida.
2. Als efectes de la concessió d'autorització de sales de bingo, i d'acord amb el que establix l'apartat 2 de l'article 17 de la Llei del Joc de la Comunitat Valenciana, les entitats enumerades en l'article 15 del present reglament tindran preferència per a obtindre-la.
3. Una vegada resolta favorablement la sol·licitud i prèviament a la seua inscripció en el Registre d'Empreses i Entitats Titulars de Sales de Bingo i en un termini no superior a un any, hauran d'efectuar-se les obres d'adaptació dels locals d'acord amb els projectes aportats i sol·licitar la inscripció de l'entitat o empresa, junt amb el permís de funcionament de la sala. En cas contrari, quedarà sense efecte l'autorització d'instal·lació concedida, llevat de l'exis-tència de causes no imputables a l'administrat que obligarà a l'ampliació del termini anteriorment indicat, mitjançant pròrroga o pròrrogues autoritzades per la conselleria competent en matèria de joc.
4. L'autorització d'instal·lació concedida a una entitat titular podrà ser transferida mitjançant qualsevol mitjà admés en dret a l'empresa de servics que gestione la sala de bingo, amb l'autorització prèvia de la conselleria competent en matèria de joc.
Article 20. Permís de funcionament
1. Abans d'obrir la sala de bingo i dins del termini indicat a l'efecte, la societat o entitat titular de l'autorització d'instal·lació haurà de sol·licitar la inscripció en el registre corresponent i el permís de funcionament.
2. El permís de funcionament se sol·licitarà amb quinze dies almenys d'antelació a la data en què aquella estiga prevista, i haurà de dur adjunts el documents següents:
a) Llicència municipal d'obertura.
b) Relació del personal que haja de prestar servicis en la sala, amb fotocòpies compulsades dels contractes de treball respectius i de les seues acreditacions personals, amb especificació dels llocs de treball.
c) Document que acredite que s'ha constituït la fiança a què es referix l'article 29 del present reglament.
d) Certificat, visat pel col·legi oficial corresponent, d'obra acabada i del fet que les obres i les instal·lacions realitzades es corresponen exactament amb el projecte bàsic pel qual es va concedir l'autorització d'instal·lació, així com els plànols d'acabament d'obra.
e) Certificat de tècnic competent i visat pel col·legi professional corresponent, que acredite el funcionament idoni de totes les instal·lacions relacionades amb el joc, i de les mesures de seguretat de la sala.
f) Si és el cas, justificant d'autorització de gestió per empresa de servicis.
g) Justificant de l'alta en el cens/registre d'Activitats Econòmiques i, si és el cas, la liquidació de l'impost corresponent.
3. La conselleria competent en matèria de joc realitzarà visita d'inspecció al local, a fi de comprovar la seua correspondència amb el projecte aprovat, la instal·lació de mesures de seguretat, la col·locació de les taules, la capacitat màxima i el funcionament dels aparells de joc i sistemes de control.
4. Si l'examen dels documents presentats i el resultat de la inspecció són satisfactoris, la direcció dels servicis territorials de la conselleria competent en matèria de joc corresponent estendrà el permís oportú de funcionament i s'inscriurà l'entitat o societat titular en el Registre d'Empreses Titulars que a l'efecte durà la conselleria competent en matèria de joc.
No obstant això, si es denega el permís de funcionament, per haver-hi algun defecte no esmenat en el termini atorgat a l'efecte i sense que s'haja sol·licitat pròrroga sobre això, es comunicarà a l'òrgan competent estes circumstàncies per a procedir a deixar sense efecte l'autorització d'instal·lació concedida.
Article 21. Vigència, caducitat o extinció de les autoritzacions
1. Les inscripcions en el Registre d'Empreses i Entitats Titulars de Sales de Bingo, i per tant les autoritzacions d'instal·lació, tindran caràcter temporal i la seua validesa màxima no podrà excedir de cinc anys, comptats a partir de la concessió del permís de funcionament, si bé podran renovar-se per períodes d'igual duració.
No obstant això, la primera autorització que s'atorgue a una sala de nova creació no podrà ser superior a dos anys.
2. La inscripció en el Registre d'Empreses i Entitats Titulars de Sales de Bingo podrà cancel·lar-se i, per tant, produir-se la caducitat o extinció de les autoritzacions, en els casos següents:
a) Per renúncia de l'empresa o entitat titular manifestada per escrit a la conselleria competent en matèria de joc.
b) Per dissolució de l'empresa o entitat titular.
c) Pel transcurs del termini de validesa sense haver sol·licitat la renovació dins del termini i en la forma escaient.
d) Com a conseqüència de procediment de sanció en matèria de joc que consistisca en la cancel·lació o revocació de l'autorització.
e) Per impagament dels impostos específics sobre el joc o l'ocultació total o parcial de la base imposable d'estos.
f) Mitjançant resolució motivada adoptada pel procediment corresponent, que s'ajustarà, en tot cas, al que preveu la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, i que reculla alguna de les causes següents:
. Falsedat en les dades aportades en la sol·licitud d'autorització o modificació.
. Modificació dels termes de l'autorització previstos en el present reglament sense haver obtingut autorització prèvia.
. L'incompliment de l'obligació que, sobre constitució de fiances i manteniment de la seua vigència i import, estan establits en el present reglament.
. Quan es deixen de reunir els requisits a què es referixen els articles 15 i 16 del present reglament.
. Per pèrdua de la disponibilitat legal o de fet del local on es troba situada la sala.
. Per caducitat o revocació ferma de la llicència municipal d'obertura.
. Quan no s'obriga la sala en el termini concedit en el permís respectiu, o en les seues pròrrogues, si és el cas.
. Quan la sala romanga tancada per més de trenta dies consecutius sense autorització prèvia, llevat que el seu període de funcionament es limite a una temporada concreta o hi concórreguen circumstàncies de força major.
. Quan en el termini de tres mesos no s'adopten les solucions necessàries per a esmenar la causa de dissolució 4ª de l'article 260.1 del text refós de la Llei de Societats Anònimes.
Article 22. Renovació de les autoritzacions
1. La sol·licitud de renovació es presentarà amb dos mesos d'antelació a la data d'expiració de la inscripció, i haurà de dur adjunta certificació subscrita per tècnic competent i visada pel col·legi oficial corresponent, que acredite els aspectes següents:
a) Les condicions de seguretat i solidesa del local i de la seus aptitud per a l'ús a què es destina.
b) La correspondència exacta dels locals i de les instal·lacions amb el projecte amb què es va concedir l'autorització o les modificacions autoritzades.
c) El manteniment de les instal·lacions de protecció contra incendis i altres instal·lacions.
d) Document que acredite l'última revisió anual efectuada en les instal·lacions elèctriques.
A la sol·licitud s'adjuntaran els documents següents:
. Les entitats titulars que no siguen propietàries dels locals, dels elements i de les instal·lacions necessàries per a dur a terme l'activitat, hauran d'acreditar-ne la disponibilitat, per mitjà de document públic i per un termini superior o igual al període de renovació.
. Certificat del secretari de la Junta Directiva o òrgan de govern que continga la relació completa dels socis o accionistes i dels membres del Consell d'Administració o òrgan anàleg.
. Certificació o sol·licitud de certificat del Registre Central de Penats i Rebels, declaració complementària a què fa referència la Llei 68/1980, d'1 de desembre, i fotocòpia dels DNI dels socis de la societat titular o dels membres de la Junta de Govern de l'entitat, si és el cas.
. Memòria d'activitats realitzades des que es va concedir l'autorització o l'última renovació.
. Relació dels treballadors de l'últim any de vigència de l'autorització, amb indicació de les categories que tenen i fotocòpia compulsada dels contractes de treball, així com certificat d'estar al corrent de les cotitzacions de la Seguretat Social.
. Auditoria de l'últim any, en el cas de ser empresa titular.
. Certificats d'estar al corrent dels tributs estatals, autonòmics i municipals, així com amb la Seguretat Social.
2. Una vegada presentada la sol·licitud i amb l'examen, les comprovacions i el requeriment previs, si és el cas, de la informació i la documentació addicional que calga, la conselleria competent en matèria de joc adoptarà la resolució corresponent.
3. Per a obtindre la primera renovació de l'autorització s'hauran d'haver complit necessàriament els requisits relacionats amb la viabilitat del projecte.
4. Els documents que no tinguen caducitat expressa o validesa anual, es consideraran aportats, amb la suficient referència que es faça de l'expedient administratiu on es troben i la data de la seua presentació o aportació a este, llevat de requeriment exprés en contrari.
Article 23. Modificacions
1. Requeriran l'autorització prèvia de la conselleria competent en matèria de joc les modificacions de l'expedient d'autorització que impliquen:
a) Canvis en els components del Consell d'Administració de l'empresa titular.
b) Les ampliacions del capital social quan entren a formar-ne part nous socis. Si els nous socis són societats mercantils, hauran d'acreditar estar al corrent dels tributs estatals, autonòmics i municipals, així com amb la Seguretat Social.
c) Els canvis d'ubicació de la sala, que s'ajustarà al que disposen els articles 18.2.a), b) i c) i 20.2.a) del present reglament.
d) Les obres de reforma i manteniment de la sala quan es canvie la seua configuració o afecten l'ampliació o la disminució de la superfície útil, o es modifiquen les condicions substancials de seguretat.
e) La suspensió del funcionament de la sala per un període superior a sis mesos.
f) Les modificacions de l'horari màxim autoritzat, amb l'informe previ de la conselleria competent en matèria d'horaris, i de la cabuda de la sala.
g) La modificació del règim de gestió del joc, de gestió pròpia o gestió contractada amb una empresa de servicis, i la substitució d'empresa de servici.
h) Les modificacions en el contracte de prestació de servicis existents entre l'entitat titular i l'empresa de servicis que afecten les prestacions econòmiques o la responsabilitat de les parts.
i) La modificació del període de funcionament de la sala de bingo.
2. Requeriran comunicació als servicis territorials de la conselleria competent en matèria de joc:
a) Els canvis que es produïsquen en la composició de les juntes directives de l'entitat de sala de bingo.
b) Les alteracions que es produïsquen en les plantilles del personal al servici de la sala, que es documentarà amb els justificants corresponents de cotització a la Seguretat Social.
c) Els canvis de maquinària relacionats amb el desenrotllament del joc.
d) La instal·lació en la sala de màquines auxiliars per a la pràctica del joc del bingo.
e) Els canvis en la titularitat de les accions quan no implique l'entrada de nous socis.
f) Les ampliacions de capital social que no impliquen entrada de nous socis.
g) La suspensió de funcionament de la sala per un període no superior a sis mesos.
h) Les reformes o modificacions que s'efectuen en la sala i no estiguen recollides en l'apartat anterior.
CAPÍTOL III
Tramitació, vigència i renovació
de les empreses de servicis
Article 24. Sol·licitud i tramitació
1. Les societats mercantils a què fa referència l'article 17, que complisquen els requisits i les condicions especificats en este, i que desitgen l'autorització com a empreses de servicis, podran sol·licitar-la a la conselleria competent en matèria de joc, mitjançant escrit ajustat als requisits de la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públics i del Procediment Administratiu Comú.
2. A l'escrit de sol·licitud s'hauran d'adjuntar els documents següents:
a) Document que acredite la representació que exercix qui subscriu la sol·licitud, en alguna de les formes previstes per la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públics i del Procediment Administratiu Comú.
b) Còpia o testimoni de l'escriptura de constitució de la societat on constarà el nom i els cognoms dels socis, amb la seua quota de participació, i còpia dels estatuts.
c) Certificat o sol·licitud del certificat del Registre Central de Penats i Rebels, junt amb la declaració complementària a què es referix la Llei 68/1980, d'1 de desembre, i fotocòpia del DNI dels socis de la mercantil.
d) Còpia legitimada del codi d'identificació fiscal i de l'autoliquidació de l'Impost de Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats meritat com a conseqüència de la constitució de la societat, excepte si esta s'ha efectuat subjecta a condició suspensiva.
e) Declaració dels socis accionistes, si és el cas, de la seua participació en empreses titulars o de servicis que gestionen sales de bingo en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, incloent-hi la present.
f) Fotocòpia legitimada de les declaracions de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques i Impost sobre el Patrimoni de tots i cada un dels socis, quan els socis siguen persones físiques, i de l'Impost sobre Societats si es tracta de persones jurídiques.
g) Precontracte de gestió amb l'entitat beneficoesportiva, cultural i turística titular d'una sala de bingo.
Article 25. Resolució i inscripció
1. Una vegada presentada la sol·licitud i la documentació adjunta i realitzades les informacions i comprovacions que s'estimen necessàries, la conselleria competent en matèria de joc dictarà la resolució corresponent.
2. Si la resolució és favorable, es farà la inscripció de la societat en el Registre d'Empreses de Servicis que a l'efecte durà la conselleria competent en matèria de joc.
3. Requeriran l'autorització prèvia de la conselleria competent en matèria de joc les modificacions de l'expedient d'autorització que impliquen:
a) Els canvis que es produïsquen en la composició del Consell d'Administració de l'empresa de servicis.
b) Les ampliacions de capital social quan entren a formar-ne part nous socis.
c) Les transmissions de les accions representatives del capital social, llevat de les realitzades entre socis.
4. Requeriran l'autorització dels servicis territorials de la conselleria competent en matèria de joc:
a) Els canvis en la titularitat d'accions quan no impliquen l'entrada de nous socis.
b) Les ampliacions del capital social que no impliquen l'entrada de nous socis.
Article 26. Vigència i renovació
1. Les inscripcions en el Registre d'Empreses de Servicis tindran caràcter temporal i la seua validesa màxima no podrà excedir de cinc anys, comptats a partir de la inscripció, si bé podran renovar-se per períodes d'igual duració.
2. La sol·licitud de renovació es formalitzarà amb dos mesos, almenys, d'antelació a la data d'expiració de la inscripció, i haurà de dur adjunta:
a) Testimoni notarial dels canvis haguts en la societat que foren autoritzats al seu moment, o fotocòpia compulsada.
b) Especificació de les dades de l'expedient original que hagen experimentat variació.
c) Nombre i nom de les sales que gestiona.
d) Relació dels treballadors per sales, amb indicació de les categories que tenen i fotocòpia compulsada dels contractes de treball.
e) Còpia autenticada dels contractes de gestió que tinguen amb les distintes entitats titulars de sales de bingo, o fotocòpia compulsada.
f) Memòria explicativa de les activitats de la societat durant el període de vigència de la inscripció.
g) Certificats d'estar al corrent dels tributs estatals, autonòmics i municipals, així com amb la Seguretat Social.
h) Auditoria de l'últim any.
3. La conselleria competent en matèria de joc, amb l'examen i la comprovació previs de la sol·licitud i la documentació annexa, adoptarà la resolució pertinent.
Article 27. Extinció i caducitat de l'autorització
La conselleria competent en matèria de joc podrà declarar l'extinció o la caducitat de les autoritzacions i inscripcions d'empreses de servicis quan hi concórrega alguna de les circumstàncies previstes en l'apartat 2 de l'article 21 del present reglament.
Article 28. Règim jurídic de l'empresa de servicis
1. Als efectes del present reglament, el contracte de prestació de servicis tècnics subscrit entre l'entitat titular de la sala i l'empresa de servicis per a la gestió i funcionament d'aquella, i els seus servicis complementaris podrà ser tan ampli com siga procedent en dret, però en cap cas comportarà la cessió de la titularitat de l'explotació. L'empresa de servicis quedarà facultada, si consta expressament en el contracte subscrit amb l'entitat o clàusula addicional mitjançant document notarial per a això, per a sol·licitar la renovació de l'autorització, la modificació de les instal·lacions i d'horaris, així com de qualsevol altra activitat complementària que la sala de bingo tinga autoritzada, incloent-hi la instal·lació i substitució de màquines de tipus B o recreatives amb premi.
2. Mitjançant aquell contracte, l'empresa de servicis assumirà la direcció tècnica del funcionament de la sala i la contractació al seu càrrec del personal de joc necessari, així com el manteniment, la modificació i el correcte funcionament de la sala i les seues instal·lacions.
3. En virtut d'aquell contracte, l'empresa de servicis, davant l'administració, assumirà de forma solidària totes les responsabilitats que es deriven de l'organització, l'explotació i el funcionament del joc, d'acord amb el que disposa l'apartat 2 de l'article 17 de la Llei del Joc de la Comunitat Valenciana.
CAPÍTOL IV
De les garanties
Article 29. Fiances
1. Amb caràcter previ a la sol·licitud de permís de funcionament a què es referix l'article 20 del present reglament, haurà de constituir-se una fiança la quantitat de la qual serà de 120.200, 90.150 i 60.100 euros, segons siga la sala de primera, segona o tercera categoria, respectivament.
2. La fiança haurà de constituir-se a disposició de la direcció dels servicis territorials de la conselleria competent en matèria de joc corresponent al domicili de la sala, per l'empresa o entitat titular de l'autorització d'instal·lació, o per l'empresa de servicis que gestione la sala de bingo.
3. La fiança podrà constituir-se en metàl·lic, per aval bancari, títols de deute públic o pòlissa de caució individual, i s'haurà de mantindre en constant vigència i per la totalitat del seu import.
Quan la fiança es preste per mitjà d'aval, no es podrà utilitzar el benefici d'excussió a què fan referència els articles 1830 del Codi Civil i concordants.
4. La fiança quedarà afecta al pagament forçós de les sancions pecuniàries previstes en el present reglament que els òrgans de l'administració imposen a la societat titular de la sala, així com dels premis, i tributs que hagen de ser pagats com a conseqüència de l'explotació de la sala de bingo.
5. Si es produïx la disminució de la quantia de la fiança, l'empresa o entitat que l'haja constituït disposarà d'un termini màxim d'un mes per a completar-la en la quantia obligatòria. Si això no es complix es produirà la cancel·lació de la inscripció o la caducitat de les autoritzacions.
6. Una vegada desaparegudes les causes que motivaren la seua constitució, es podrà sol·licitar la devolució.
Per a procedir a la devolució s'ordenarà la publicació de la sol·licitud en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana perquè, en el termini de dos mesos des de la publicació, puga ser embargada pels qui hi tinguen dret.
Una vegada transcorregut el termini indicat sense cap reclamació, es trametrà l'expedient als servicis territorials on es va constituir la fiança, i se n'autoritzarà la devolució.
Article 30. Documentació i informació anual
Anualment les empreses o entitats titulars de sales de bingo, així com les empreses de servicis, hauran de trametre a la conselleria competent en matèria de joc, dins dels vuit primers mesos de cada any, la memòria, els comptes anuals, els balanços o auditories requerits per la legislació mercantil, així com la còpia de la declaració de l'Impost sobre Societats o qualsevol altre document que els siga requerit.
Si l'entitat titular té cedida la gestió de la sala, no estarà obligada a presentar els estats financers.
TÍTOL III
De les sales, del personal i del desenrotllament
de les partides
CAPÍTOL I
De les sales
Article 31. Condicions dels locals
1. Els locals destinats a sales de bingo hauran d'estar disposats de forma que les extraccions de les boles siguen visibles per tots els participants, bé directament bé mitjançant l'ús de monitors, i de manera que es garantisca la simultaneïtat de la visió i la possibilitat de cantar els premis els jugadors.
2. Els locals destinats a la pràctica del joc del bingo i les seues instal·lacions hauran de reunir les condicions tècniques i de seguretat que, amb caràcter general, establix l'ordenament jurídic per als locals de pública concurrència.
3. Serà preceptiu, en tot cas, l'existència en els dits locals d'un sistema de televisió en circuit tancat i d'un sistema acústic suficient per a garantir la plena difusió del desenrotllament de les partides de joc.
4. Les sales de bingo no podran admetre un nombre d'assistents, siguen o no jugadors, que excedisca la cabuda màxima assenyalada en l'autorització d'instal·lació i el permís de funcionament.
Article 32. Localització
Les entitats regulades en l'article 15 del present reglament podran instal·lar les sales de bingo en locals distints a aquell en què es trobe la seu social, però sempre dins del mateix municipi, i les regulades en l'apartat 2 de l'article 16 només podran instal·lar-se en el mateix edifici on radique l'establiment hoteler o en qualsevol local del complex immobiliari, sempre que no hi haja una altra sala de bingo autoritzada en un radi de 1.200 metres.
Article 33. Classificació de les sales
1. Les sales de bingo no podran tindre una cabuda inferior a 100 persones, ni superior a 600 persones.
2. Es classificaran, segons la cabuda, en les categories següents:
. De tercera categoria: fins a 250 persones.
. De segona categoria: de 251 a 400 persones.
. De primera categoria: més de 400 persones.
3. Les sales de bingo podran tindre una sala complementària, en la qual només es podran practicar modalitats distintes del joc del bingo tradicional i del bingo simultani, així com l'explotació de màquines que estiguen expressament autoritzades en el seu reglament específic. S'hi podrà donar servici de restauració.
Les sales complementàries seran totalment independents de la sala principal, amb accés distint o amb accés a través d'esta.
En tots dos casos, l'accés a la sala complementària s'haurà d'efectuar, obligatòriament, havent passat prèviament pel mateix servici d'admissió pel qual s'accedix a la sala principal. Este accés serà directe des del carrer.
La cabuda màxima de jugadors que pot tindre la sala complementària serà d'un 15% de la cabuda autoritzada de la sala principal, la qual es veurà reduïda proporcionalment quan no hi haja entrada independent.
En el cas que l'accés a la sala complementària siga independent del de la sala principal, el còmput del 15% de la cabuda de la sala complementària no incidirà en la cabuda de la sala principal, ni per tant es veurà modificada la classificació de la sala de bingo, llevat que es produïsca una disminució de superfície que implique una reducció de la cabuda.
La sol·licitud d'una autorització de sala complementària només es podrà efectuar per l'entitat o empresa titular d'una autorització d'instal·lació d'una sala de bingo, i s'hi adjuntaran els documents a què fa referència l'article 18.2, b) i c), del present reglament.
CAPÍTOL II
Del personal
Article 34. Requisits generals del personal
Tot el personal que preste servicis en les sales de bingo, i tinga vinculació amb l'activitat del desenrotllament del joc, haurà de reunir els requisits següents:
a) Ser major d'edat.
b) Tindre la nacionalitat espanyola o de qualsevol altre país de la Unió Europea. La contractació de personal estranger es regirà per la legislació vigent en la matèria.
c) Estar en possessió de l'acreditació a què fa referència l'article 38.
Article 35. Llocs de treball
1. Als efectes del present reglament i sense perjudici de la normativa laboral, el personal al servici de les sales de bingo es classificarà en tres categories:
a) Tècnics de joc.
b) Personal de sala.
c) Personal auxiliar.
Són tècnics de joc els qui exercixen les funcions de caixer, cap de taula i cap de sala.
Són personal de sala els qui realitzen els treballs d'admissió i control, i venedor-locutor.
Són personal auxiliar la resta del personal no inclòs en les categories anteriors i que es troben recollits en el conveni laboral que regule este tipus d'activitat.
2. Les funcions de cada categoria seran les que s'establisquen en el conveni laboral respectiu o, si és el cas, en les normes de desplegament del present reglament.
Article 36. Plantilles de personal
La plantilla mínima de personal en la sala serà la necessària per al bon desenrotllament de la sessió i s'ajustarà al que disposen els convenis col·lectius corresponents en vigor en l'àmbit de la Comunitat Valenciana o d'àmbit inferior, degudament aprovats i publicats en els butlletins oficials corresponents.
No obstant això, el personal mínim destinat a este, durant el temps en què es realitzen les sessions de joc, es computarà d'acord amb l'escala següent:
1. Sales de tercera categoria:
. 2 tècnics de joc.
. 2 personal de sala.
. 1 personal auxiliar.
2. Sales de segona categoria:
. 2 tècnics de joc.
. 4 personal de sala.
. 1 personal auxiliar.
3. Sales de primera categoria:
. 3 tècnics de joc.
. 7 personal de sala.
. 2 personal auxiliar.
En el cas que les sales tinguen autoritzada una sala complementària, el personal d'esta serà proporcional en raó de la seua cabuda i jocs autoritzats.
Article 37. Gratificacions voluntàries dels clients
Les propines o gratificacions que lliuren voluntàriament els jugadors seran dipositades en una caixa que reunisca garanties de seguretat per a evitar-ne la manipulació i es distribuiran entre els treballadors en la forma que fixen els seus representants sindicals, sense intervenció, en cap cas, per part de l'empresa.
Article 38. Documents professionals
El personal al servici de les sales de bingo amb funcions relacionades amb el desenrotllament del joc haurà d'estar en possessió del document professional corresponent, expedit pels servicis territorials de la conselleria competent en matèria de joc, d'acord amb el que disposa l'article 19 de la Llei del Joc de la Comunitat Valenciana. El dit document té caràcter administratiu.
Article 39. Prohibicions
1. El personal al servici de la sala de bingo no podrà, en cap cas, participar en el joc, directament o mitjançant terceres persones, concedir préstecs als jugadors i consumir begudes alcohòliques durant les hores de servici.
2. Els empleats que participen directament en el desenrotllament dels jocs de sales de bingo, així com els seus cònjuges, els ascendents fins al segon grau de consanguinitat o afinitat i els col·laterals, no podran tindre cap participació en la societat titular de l'empresa de joc, llevat que siguen gestionades per societats anònimes laborals o cooperatives de treball C.V.
3. Les empreses de servicis a què fa referència l'article 17 del present reglament no podran tindre al seu servici persones que formen part de les juntes directives o dels consells de direcció de les entitats titulars de la sala de bingo que gestionen.
CAPÍTOL III
Del desenrotllament i control de les partides
Article 40. Admissió de jugadors
1. L'entrada en les sales de bingo serà prohibida a:
a) Els menors d'edat.
b) Les persones que donen mostres evidents de trobar-se en estat d'embriaguesa o intoxicació per drogues, o de patir malaltia mental, o qualsevol altra circumstància per la qual raonablement es deduïsca que poden pertorbar l'ordre, la tranquil·litat o el desenrotllament del joc. D'igual forma, podran ser invitades a abandonar la sala les persones que, encara que no consten antecedents d'elles, produïsquen pertorbacions en la sala de bingo o cometen irregularitats en la pràctica dels jocs. Estes expulsions seran comunicades immediatament a l'administració. Les persones que consideren que la seua expulsió o prohibició d'entrada al bingo fou injustificada podran al·legar davant l'administració les causes per les quals consideren que la dita prohibició no és procedent.
c) Els qui per decisió judicial hagen sigut declarats incapaços, pròdigs o inhabilitats per a administrar els seus béns d'acord amb la llei concursal, mentre no siguen rehabilitats, així com també els qui es troben en situació de llibertat condicional o sotmesos al compliment de mesures de seguretat. La infracció d'esta prohibició sols serà sancionable en el supòsit que la decisió judicial haja sigut notificada.
d) Les persones que pretenguen entrar-hi portant armes o objectes que puguen utilitzar-se com a tals.
e) Les persones que incloses en la Llista de Prohibits i que ho tinguen prohibit expressament per resolució com a conseqüència d'expedient instruït a l'efecte i que s'hi troben inclosos.
2. La conselleria competent en matèria de joc, amb els tràmits legals previs oportuns, inclourà en la Llista de Prohibits:
a) Els qui voluntàriament ho sol·liciten, per si o pel seu representant.
b) Aquells respecte dels quals les empreses o entitats titulars, o si és el cas les empreses de servicis, per raons fundades sol·liciten que s'hi incloguen.
c) Els qui com a conseqüència d'expedient de sanció siguen expressament sancionats amb la prohibició d'entrada per un temps determinat.
Estes prohibicions tenen caràcter reservat i el seu alçament es tramitarà de la mateixa forma que la seua inclusió.
3. Les empreses o entitats titulars de sales de bingo podran sol·licitar la concessió de reserva del dret d'admissió, amb especificació concreta i detallada dels requisits a què aquelles condicionen la reserva mencionada, que en cap cas tindran caràcter discriminatori o lesiu dels drets fonamentals de les persones.
Article 41. Disposicions generals sobre la realització de les partides
Les partides del joc del bingo sols podran realitzar-se en sales de bingo prèviament autoritzades i es faran en la forma i amb els elements a què fa referència el present reglament.
Article 42. Control d'admissió
1. Totes les sales de bingo disposaran d'un servici d'admissió que controlarà l'accés a la sala de bingo de tots els jugadors o visitants.
2. Este servici d'admissió obrirà a cada visitant, en la primera assistència a la sala de bingo, una fitxa on hauran de figurar, almenys, les dades següents: el nom i els cognoms, el número del document nacional d'identitat o document equivalent, la data de naixement i la data d'assistència, que podrà quedar incorporada als suports informàtics fins i tot amb fotografia i registre digital o dactilar, tot això d'acord amb el que disposa la Llei Orgànica de Protecció de Dades de Caràcter Personal.
3. El servici d'admissió exigirà a tots els visitants, abans de franquejar-los l'accés a la sala, l'exhibició del document nacional d'identitat o document equivalent, llevat que les seues dades dades i fotografia figuren en el suport informàtic de la sala mitjançant enregistrament digital del DNI, o qualsevol altre mitjà que permeta que puga ser comprovada la seua identitat degudament, i anotarà la data de la visita en la seua fitxa personal.
Les funcions de control d'admissió seran realitzades mitjançant suports informàtics que garantisquen l'obtenció i conservació de totes les dades sobre assistència de jugadors amb subjecció a la legislació de protecció de dades, així com un correcte control de la Llista de Prohibits.
Estes fitxes personals tindran caràcter reservat i sols podran ser revelades per la societat amb l'autorització prèvia de la conselleria competent en matèria de joc a requeriment dels servicis d'inspecció i control del joc o per mandat judicial.
Article 43. Llibre d'actes de partides de joc
1. El desenrotllament de cada sessió s'anirà reflectint en una acta que es redactarà partida per partida, simultàniament a la realització de cada una d'estes, en qualsevol cas no podrà començar l'extracció de boles mentre no s'hagen consignat en l'acta estes dades.
2. Les actes s'estendran per sistemes informàtics i s'hi farà constar la diligència de començament de la sessió, la data i la firma dels components de la taula de control, a continuació s'inseriran, per cada partida, les dades següents: el número d'ordre de la partida, el valor facial dels cartons, la sèrie o sèries, el nombre i la numeració dels cartons venuts, la quantitat total recaptada, les quantitats corresponents als premis de línia, bingo, valor del premi de la prima i quantitat total acumulada prima i el nombre d'extraccions efectuades en cada partida. En acabar la sessió s'estendrà la diligència de tancament, que firmaran els components de la taula.
3. També es faran constar en l'acta, mitjançant diligències diferenciades, les incidències que s'hagen produït durant el desenrotllament de les partides.
4. De les actes, se'n farà, almenys, una còpia per als servicis de control i inspecció del joc, que podran demanar la seua exhibició o tramesa.
5. En cas d'avaria del sistema informàtic, les actes s'estendran manualment en el llibre d'actes i s'haurà de comunicar immediatament als servicis territorials corresponents de la conselleria competent en matèria de joc.
Article 44. Sistema d'arxiu i comprovació de partides
1. Totes les sales de bingo, autoritzades i en funcionament, hauran de disposar d'un sistema informàtic, prèviament homologat, connectat a la taula de control, que recollirà totes les dades i les incidències que es produïsquen en cada partida i, especialment: data de la sessió; ordre anual de la partida; ordre diari de la partida; valor facial del cartó i preu de la unitat de venda: sèrie o sèries posades a la venda i nombre de cartons que la componen; nombre total de cartons venuts; nombre dels cartons venuts de cada sèrie; sèrie i número d'ordre del primer i últim cartó venut; import total de les unitats de venda venudes; cartons tornats en la sala (sèrie i número d'ordre) d'acord amb el que establix el present reglament; quantitats corresponents als premis de línia, bingo i prima i nombre d'extraccions efectuades en cada partida; cartons anul·lats en la sala (sèrie i número d'ordre) d'acord amb el que estabblix el present reglament; hora d'inici i acabament de la sessió en la sala; import de premi de la línia, bingo i prima; quota de la taxa fiscal que grava els jocs de sort, envit i atzar, així com l'hora d'inici de cada partida, el nombre d'aparells auxiliars per a la pràctica del joc que s'utilitzen en cada partida i el nombre de cartons que juga cada aparell auxiliar; així mateix, hauran de quedar enregistrades en el suport informàtic les diligències i incidències que es donen en cada partida.
2. El sistema informàtic abans esmentat recollirà la informació al·ludida dels tres últims mesos, com a mínim, i a esta informació sols podran tindre accés els servicis de control i inspecció del joc de la conselleria competent en matèria de joc.
3. En casos d'avaria s'efectuarà la diligència corresponent en el llibre d'actes indicant-hi la partida i l'hora en què s'ha produït l'avaria; esta diligència haurà de ser firmada pel caixer, el cap de sala i el locutor-venedor que anunciava els números en la dita partida; el joc es reprendrà i s'anotaran en els llibres d'actes les partides que es realitzen amb indicació de les dades que s'indiquen en l'apartat 2 de l'article 43 del present reglament.
En el termini de tres dies hàbils, comptats des del dia en què es va produir l'avaria, s'haurà d'haver reparat o substituït el sistema informàtic.
Article 45. Llibre d'Inspecció i Reclamacions
1. En totes les sales de bingo hi haurà a disposició dels jugadors un Llibre d'Inspecció i Reclamacions foliat, que serà segellat i diligenciat per la conselleria competent en matèria de joc.
2. Les reclamacions dels jugadors es formularan en el corresponent Llibre d'Inspecció i Reclamacions, el qual serà firmat per l'interessat i pel cap de sala.
D'igual forma, en el llibre esmentat els servicis de control i inspecció del joc inseriran les diligències que hi pertoquen com a conseqüència de les visites que s'efectuen a la sala de bingo.
3. Les reclamacions que formulen els jugadors es trametran dins de les setanta-dues hores següents als servicis de control i inspecció del joc.
TÍTOL IV
Règim sancionador
CAPÍTOL I
Infraccions i sancions
Article 46. Infraccions administratives en matèria de joc
Són infraccions administratives en matèria de joc les accions o omissions voluntàries tipificades en la Llei 4/1988, de 3 de juny, de la Generalitat.
Article 47. Faltes molt greus
Són infraccions o faltes molt greus les tipificades en l'article 23 de la Llei 4/1988, de 3 de juny, de la Generalitat, i especialment les següents:
a) L'explotació de sales de bingo sense les autoritzacions administratives d'instal·lació i permís de funcionament.
b) L'explotació de sales de bingo per empreses o entitats titulars o, si és el cas, empreses de servicis, distintes de les autoritzades o per persones físiques o jurídiques que no figuren inscrites en els registres corresponents.
c) La cessió per qualsevol títol de les autoritzacions o permisos atorgats, excepte amb les condicions o els requisits exigits en el present reglament.
d) L'ús de cartons distints dels especificats en el present reglament.
e) La manipulació del joc del bingo en perjudici dels jugadors.
f) La participació com a jugadors, directament o per mitjà de terceres persones, del personal empleat i directiu, dels accionistes i partícips de les empreses o entitats dedicades a la gestió, organització i explotació del joc, així com la dels cònjuges, ascendents i descendents d'aquells en línia directa de primer grau, en el joc que gestionen o exploten les dites empreses.
g) La concessió de préstecs als jugadors o apostadors.
h) L'impagament total o parcial als jugadors o apostadors de les quantitats amb què hagen sigut premiats.
i) Obtindre les corresponents autoritzacions mitjançant l'aportació de dades o documents no coincidents amb la realitat.
j) La negativa o obstrucció a l'actuació inspectora de control i vigilància realitzada per agents de l'autoritat, i pels funcionaris i òrgans encarregats o habilitats específicament per a l'exercici de les dites funcions.
k) La modificació o vulneració de qualsevol de les condicions essencials sobre les quals es van concedir les preceptives autoritzacions d'instal·lació i permís de funcionament per a l'organització, explotació i gestió del joc del bingo, al marge de les normes contingudes en la Llei del Joc de la Comunitat Valenciana o del present reglament.
l) La venda de cartons per persones distintes a les autoritzades, o per preu distint al del seu valor facial.
m) Permetre o consentir la pràctica del joc del bingo en locals no autoritzats o per persones no autoritzades.
n) Efectuar publicitat del joc del bingo, o dels locals o establiments en què es practique, sense ajustar-se al que disposa la Llei del Joc de la Comunitat Valenciana o normes que el despleguen.
o) La fabricació, la comercialització i la venda d'elements per a la pràctica del joc del bingo sense posseïr l'homologació corresponent, o incomplint els requisits i les condicions establits en esta.
p) Disposar dels fons del compte del bingo acumulat per a fins diferents al pagament dels premis d'este.
Article 48. Faltes greus
Són infraccions o faltes greus les tipificades en l'article 24 de la Llei 4/1988, de 3 de juny, de la Generalitat, i especialment les següents:
a) Permetre la pràctica del joc del bingo, així com l'accés als locals o sales autoritzades a persones que ho tinguen prohibit d'acord amb el que disposa la Llei del Joc de la Comunitat Valenciana o el present reglament.
b) Reduir el capital de les societats o les fiances per davall dels límits establits en el present reglament.
c) La transferència d'accions o participacions del capital social sense l'autorització prèvia o, si és el cas, la realització de les modificacions previstes en els articles 23 i 25 del present reglament que requerisquen autorització prèvia sense haver-la obtingut.
d) La inexistència de les mesures de seguretat de les sales de bingo exigides en l'autorització d'instal·lació i permís de funcionament o el mal funcionament d'estes.
e) No facilitar als òrgans de l'administració la informació requerida per a un adequat control de l'activitat del joc del bingo.
f) L'admissió d'un nombre de jugadors que excedisca de la cabuda màxima autoritzada per a la sala.
g) No tindre o dur incorrectament els llibres o registres exigits en el present reglament.
h) No exhibir en el vestíbul de la sala de bingo el document acreditatiu de l'autorització d'instal·lació i el permís de funcionament.
i) I, en general, l'incompliment dels requisits o prohibicions establits en el present reglament que no tinguen la consideració d'infracció o falta molt greu i hagen produït frau a l'usuari, benefici per a l'infractor o perjudici als interessos de la comunitat.
Article 49. Faltes lleus
Són infraccions o faltes lleus les tipificades com a tals en l'article 25 de la Llei 4/1988, de 3 de juny, de la Generalitat, i en particular:
a) La no.acreditació de la plantilla mínima de presència en la sala establida en el present reglament.
b) No posseir un joc complet de recanvi de boles i un bombo addicional o màquina de reserva per als casos d'avaries.
c) La prestació de servicis per personal sense l'oportuna acreditació professional.
d) Sol·licitar propines als jugadors per part del personal de joc, o acceptar-ne a títol personal o, si és el cas acceptar propines dels jugadors quan aquelles siguen expressament prohibides.
e) La realització de les modificacions previstes en l'apartat 2 de l'article 23 del present reglament, sense la notificació a l'òrgan corresponent de l'administració.
f) Realitzar treballs o exercir funcions, per part de qualsevol membre del personal al servici de les sales de bingo, distintes a les pròpies de la seua qualificació laboral, reflectida en l'acreditació personal corresponent.
g) La no observança de qualsevol de les prescripcions establides en els articles 40 i 42 del present reglament.
h) Permetre l'entrada a la sala de nous jugadors o visitants durant el desenrotlament de la partida.
i) La no conservació dels cartons premiats, junt amb l'acta de la sessió.
j) La realització d'una partida sense el reflex previ de les formalitats exigibles.
k) La negativa a recollir en l'acta les reclamacions que desitgen formular els jugadors o els empleats de la sala.
l) La falta de visibilitat per part dels jugadors dels plafons i les boles en pantalles i monitors.
m) En general, l'incompliment dels requisits o prohibicions establits en la llei, reglaments i altres disposicions que els despleguen i completen que no tinguen la consideració d'infracció greu o molt greu.
Article 50. Sancions
1. D'acord amb l'article 27 de la Llei 4/1988, de 3 de juny, de la Generalitat, les infraccions del que disposa el present reglament podran ser sancionades:
a) Les lleus amb multa de fins a 3.005,06 euros.
b) Les greus amb multa de fins a 30.050,61 euros.
c) Les molt greus amb multa de fins a 601.012,10 euros.
A més de les sancions de multa, la comissió d'una infracció comportarà, si és el cas, el lliurament a l'administració o als perjudicats, que hagen sigut identificats, dels beneficis il·lícits obtinguts.
2. Les infraccions que hagen sigut sancionades d'acord amb el que disposa l'apartat anterior, i que tinguen la qualificació de greus o molt greus, per raó de la seua naturalesa, repetició o transcendència, podran, a més, ser sancionades, d'acord amb el que disposa l'article 28 de la Llei 4/1988, de 3 de juny, de la Generalitat, amb:
a) Suspensió, cancel·lació temporal o revocació definitiva de l'autorització per a l'organització o explotació del joc del bingo.
b) Clausura temporal o definitiva del local o establiment on tinga lloc l'explotació del joc o inhabilitació definitiva d'este per a activitats de joc.
c) Inhabilitació temporal o definitiva per a ser titular de les autoritzacions referides en el present reglament.
No obstant això, quan l'activitat principal que s'exercisca en un establiment no siga de joc, este no podrà ser clausurat, si bé podrà acordar-se la prohibició d'instal·lació i realització d'activitats de joc.
3. Per causa d'infracció molt greu o greu comesa pel personal de l'empresa, es podrà imposar, accessòriament a la sanció de multa, la suspensió de capacitat per a l'exercici de la seua activitat en sales de bingo.
4. Per a la graduació de les sancions, a part de la qualificació de la infracció comesa, es tindran en compte les circumstàncies personals o materials que concórreguen en els fets, concretament la contumàcia en la conducta de l'infractor, la reiteració en la comissió de faltes, la publicitat o notorietat dels fets i la transcendència econòmica i social de la infracció comesa.
5. En tot cas, la comissió de tres faltes lleus en una període d'un any tindrà la consideració d'una falta greu i la comissió de tres faltes greus en un any o de cinc en tres anys tindrà la consideració de molt greu.
Article 51. Regles d'imputació
1. Són responsables de les infraccions regulades en el present reglament els seus autors, siguen persones físiques o jurídiques.
2 En el cas d'infraccions comeses per directius, administradors o personal empleat en general, seran responsables solidaris les persones o entitats per a qui presten servicis.
CAPÍTOL II
Competències, procediment i
facultats de l'administració
Article 52. Facultats de l'administració
1. Quan hi haja indicis de falta greu o molt greu, l'òrgan que instruïx l'expedient podrà acordar, com a mesura cautelar, el tancament dels establiments on es practique el joc vulnerant les disposicions legals, així com el precinte, el dipòsit o la confiscació dels materials usats per a esta pràctica.
2. Sense perjudici del que disposen els articles anteriors, l'administració podrà decomissar, destruir o inutilitzar les màquines o els elements de joc objecte de la inspecció en els supòsits recollits en l'apartat 3 de l'article 28 de la Llei 4/1988, de 3 de juny, de la Generalitat.
Així mateix, tenint en compte la naturalesa de la infracció, l'administració podrà ordenar el comís de les apostes hagudes i dels beneficis il·lícits obtinguts, l'import dels quals s'ingressarà en la Hisenda Pública de la Generalitat.
Article 53. Competències
1. Serà competent per a la incoació i tramitació del procediment sancionador la Secretaria de la Comissió Tècnica del Joc quan hi haja indicis d'infracció molt greu, i el director dels servicis territorials de la conselleria competent en matèria de joc quan els indicis siguen d'infracció greu o lleu.
2. Les infraccions administratives qualificades com molt greus seran sancionades pel conseller competent en matèria de joc amb multa de fins a 150.253,03 euros, i pel Consell de la Generalitat amb multa de fins a 601.012,10 euros.
3. Les infraccions administratives qualificades com greus i lleus seran sancionades amb multa de fins a 30.050,61 euros o 3.005,06 euros, respectivament, pel director dels servicis territorials de la conselleria competent en matèria de joc.
4. Les sancions addicionals o accessòries no pecuniàries podran ser imposades per l'òrgan competent per a la imposició de la sanció pecuniària.
Article 54. Procediment
Les sancions s'imposaran amb subjecció al procediment regulat en la Llei 4/1988, de 3 de juny, de la Generalitat, i serà supletori a l'efecte el que disposa la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
ANNEX
Dotació premis
La quantitat que s'ha de distribuir en cada partida es fixa en el 58,93% del valor facial de la totalitat dels cartons venuts en cada partida, que es durà a efecte de la forma següent:
a) Al premi de línia: 7%
b) Al premi de bingo: 49,18%
c) Al premi de prima: 2,75%.

linea
Mapa web