Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDRE de 2 de maig de 2000, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, de la Conselleria d'Ocupació i de la Conselleria de Benestar Social, per la qual s'aprova el Reglament de Funcionament del Consell de la Formació de Persones Adultes a la Comunitat Valenciana. [2000/S5261]

(DOGV núm. 3779 de 26.06.2000) Ref. Base de dades 2136/2000

ORDRE de 2 de maig de 2000, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, de la Conselleria d'Ocupació i de la Conselleria de Benestar Social, per la qual s'aprova el Reglament de Funcionament del Consell de la Formació de Persones Adultes a la Comunitat Valenciana. [2000/S5261]
La Llei 1/1995, de 20 de gener de 1995, de la Generalitat Valenciana, de Formació de les Persones Adultes, en el seu títol III, capítol II, article 24, establix el Consell de Formació de Persones Adultes com a òrgan de participació i assessorament de les distintes institucions que intervenen en la formació de persones adultes, així com la seua composició i les seues funcions.
El Decret 90/1995, de 16 de maig, del Govern Valencià, regula la composició, les competències i el funcionament del Consell de la Formació de Persones Adultes a la Comunitat Valenciana, i el Decret 148/1997, de 8 d'abril, del Govern Valencià, modifica l'article 3 del Decret 90/1995, de 16 de maig, del Govern Valencià.
A fi de regular el funcionament del Consell de la Formació de Persones Adultes, este òrgan, va aprovar el Reglament de Funcionament del Consell de Formació de Persones Adultes, que figura com a annex únic de la present ordre.
En atenció a estos motius i fent ús de les atribucions conferides, tant en la disposició final primera de la Llei 1/1995, de 20 de gener, de la Generalitat Valenciana, com en la disposició final primera del Decret 90/1995, de 16 de maig, del Govern Valencià,
ORDENEM
Únic
S'aprova el Reglament de Funcionament del Consell de la Formació de Persones Adultes, el text del qual figura com a annex únic d'esta ordre.
Disposició addicional
La reforma del present reglament requerirà l'acord del ple del Consell per majoria dels vots dels assistents. Per a la seua modificació les propostes es remetran a la secretaria del Consell de Formació de Persones Adultes a fi que la Comissió de Projectes Legislatius elabore l'informe corresponent que s'elevarà al ple del Consell.
Disposició final
La present Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 2 de maig de 2000
El conseller d'Ocupació,
RAFAEL BLASCO CASTANY
El conseller de Cultura, Educació i Ciència,
MANUEL TARANCÓN I FANDOS
La consellera de Benestar Social,
Mª CARMEN MAS RUBIO
Annex
Reglament de Funcionament del Consell
de la Formació de Persones Adultes
Títol preliminar
Del règim jurídic
Un
1. El Consell de la Formació de Persones Adultes, en avant CFPA, es regix pel Decret 90/1995, de 16 de maig, del Govern Valencià, pel qual es regulen la composició, les competències i el funcionament del Consell de la Formació de Persones Adultes a la Comunitat Valenciana i pel Decret 148/1997, de 8 d'abril, del Govern Valencià, pel qual es modifica l'article 3 del Decret 90/1995, de 16 de maig, del Govern Valencià i la resta de normes que li siguen d'aplicació.
2. En tot allò no previst en la present Ordre i sempre que no la contradiguen, es regirà pels acords del ple.
Títol I
De l'organització i l'estructura
Capítol I
De l'organització
Dos
El Consell de la Formació de Persones Adultes està format pels membres que s'assenyalen en l'article tercer del Decret 90/1995, de 16 de maig, del Govern Valencià i en el Decret 148/1997, de 8 d'abril, del Govern Valencià, pel qual es modifica l'article 3 del Decret 90/1995, de 16 de maig, del Govern Valencià, pel qual es regula la composició, les competències i el funcionament del Consell de la Formació de Persones Adultes a la Comunitat Valenciana.
Capítol II
De la presidència i vicepresidència
Tres
Corresponen al president o presidenta del Consell de la Formació de Persones Adultes les funcions següents:
a) La representació del Consell.
b) Acordar la convocatòria de les sessions ordinàries i extraordinàries, i també la fixació de l'ordre del dia, tenint en compte les peticions dels membres del Consell presentades amb suficient antelació.
c) Presidir les sessions i moderar el desenrotllament dels debats.
d) Decidir les votacions en cas d'empat.
e) Visar les actes i els certificats dels acords presos.
f) Assegurar el compliment de les funcions del Consell establides en este reglament.
g) Resoldre totes les qüestions que suscite l'aplicació d'esta ordre.
2. El president o presidenta del CFPA, podrà demanar de les distintes conselleries la informació o documentació que considere necessària perquè el Consell de Formació de Persones Adultes puga emetre els corresponents dictàmens, informes o propostes.
Quatre
Correspon al vicepresident o vicepresidenta del Consell de la Formació de Persones Adultes:
a) Substituir el/la president/a en els casos de vacant, malaltia, absència i altres causes d'impossibilitat, exercint les funcions atribuïdes a esta persona.
b) Exercir les funcions que el/la president/a li delegue.
Capítol III
Dels membres del CFPA
Cinc
Els membres del Consell tenen el dret i el deure assistir a les sessions del ple, i si en formen part, a les de les comissions de treball, i hauran d'excusar la seua absència quan no els fora possible assistir.
Sis
Correspon als vocals del Consell:
a) Assistir a les reunions i participar en els debats, exposant la seua opinió i formulant les propostes que creguen oportunes.
b) Exercir el dret al vot.
c) Proposar al president/a, per mitjà de la Secretaria del Consell, la inclusió de punts en l'ordre del dia de les sessions ordinàries i formular precs i preguntes.
Quan la proposta d'inclusió en l'ordre del dia siga presentada per almenys la tercera part dels membres del Consell, el tema s'inclourà preceptivament en l'ordre del dia.
d) Sol·licitar la informació necessària per a complir degudament les funcions assignades al Consell. Amb este fi, s'haurà de formular per escrit la petició corresponent a la Secretaria o bé sol·licitar-la oralment al secretari/ària durant la sessió del Consell.
Set
Pel president o la presidenta del Consell s'expedirà als membres del Consell de la Formació de Persones Adultes una credencial, per un any, en la qual conste la dita condició, la qual s'entregarà en la Secretaria del Consell quan es deixe de ser-hi membre.
Huit
La designació dels vocals membres del Consell de la Formació de Persones Adultes a què fa referència l'article 3 del Decret 90/1995, de 16 de maig, del Govern Valencià i el Decret 148/1997, de 8 d'abril, del Govern Valencià, serà comunicada per escrit a la Secretaria d'este, per les organitzacions o entitats corresponents i pels departaments indicats.
Títol II
Funcionament del Consell
de Formació de Persones Adultes
Capítol I
Funcionament
Nou
El Consell de Formació de Persones Adultes, funciona en règim de ple i de Comissions de Treball.
Capítol II
Del ple
Deu
El Consell de la Formació de Persones Adultes tindrà les competències següents:
a) Conéixer el Pla General d'Actuacions per a la Formació de persones Adultes a la Comunitat Valenciana, elaborat per la Comissió Interdepartamental de la FPA, i dictaminar sobre les actuacions previstes en este que siguen de la competència de l'administració educativa.
b) Emetre informe previ a la seua aprovació pel Govern Valencià sobre la planificació de la xàrcia de centres específics de formació de persones adultes, la regulació de l'organització, el funcionament, la coordinació i l'avaluació d'estos centres, i els requisits generals per a l'autorització de centres privats de FPA.
c) Elevar als òrgans competents en matèria d'educació de persones adultes els informes que estime pertinents sobre la matèria, acompanyats, si procedix, de propostes relatives a l'establiment i al foment de mesures, iniciatives i actuacions per al desenrotllament de la formació de persones adultes.
d) Realitzar i fomentar estudis sobre la situació i les necessitats formatives de la població adulta, i contribuir a la sensibilització sobre estes, així com sobre la importància estratègica de la formació de persones adultes a la Comunitat Valenciana.
e) Assessorar, a instàncies dels organismes corresponents, les actuacions referides a la formació de persones adultes portades a terme des de diferents àmbits, entre ells, els organismes de participació i assessorament de competència territorial menor a la del CFPA.
f) Impulsar la implantació i desenrotllament dels diferents programes formatius establits en l'article 5 de la Llei 1/1995, de 20 de gener, de la Generalitat Valenciana, de Formació de les Persones Adultes i, en general, la consecució de la finalitat i objectius d'esta Llei, canalitzant les demandes formatives de les persones adultes detectades per les diferents instàncies representades en el mateix Consell.
g) Propiciar la interacció entre els diferents programes formatius establits en l'article 5 de la Llei 1/1995, de 20 de gener, de la Generalitat Valenciana, de Formació de les Persones Adultes i, especialment, entre aquells que vinculen formació amb ocupació, desenrotllament econòmic, sociocultural, avanç personal i de l'entorn, integració social i vertebració comunitària, procurant la connexió amb altres programes institucionals que compten amb òrgans consultius, de concertació, de participació i d'assessorament propis, singularment el Consell Valencià de la Formació Professional.
h) Promoure la consolidació d'un model integral de formació de persones adultes, que garantisca un marc general d'actuació globalitzadora de les distintes accions portades a terme per les diferents instàncies implicades.
i) Promoure i estimular la participació de les entitats que realitzen activitats de formació de persones adultes, tant les que tinguen representació en el Consell com les que no en tinguen.
j) Qualssevol altres competències referides a la formació de les persones adultes que li siguen assignades.
Onze
El Consell en ple es reunirà com a mínim cada sis mesos o quan el convoque el seu president/a a iniciativa pròpia o per sol·licitud de la tercera part dels seus membres.
Capítol III
De les comissions de treball
Dotze
1. El ple establirà les comissions de treball que hagen d'elaborar els dictàmens i informes que se sotmeten a la seua deliberació, a causa del volum i la naturalesa homogènia d'estos.
2. Com a mínim es constituiran les comissions següents:
– Planificació General de la Formació de Persones Adultes.
– Projectes legislatius.
– Correspondència i gestió econòmica.
3. Estes comissions versaran sobre els temes següents:
a) Comissió de Planificació General de la FPA:
– Els programes formatius, de les exemplificacions dels itineraris formatius i de les orientacions socioeducatives i culturals i laborals generals per a les diferents accions formatives: formals, no formals i informals, dins del marc dels aprenentatges bàsics i de les qualificacions mínimes establides per l'estat i la Generalitat Valenciana.
– Les accions reequilibradores de caràcter formatiu necessàries per a generar entorns educatius i socials, culturals i laborals per a redistribuir els béns culturals, formatius i laborals independentment del context econòmic, social i cultural de les persones adultes.
– Un model d'educació i formació de persones adultes comunicatiu, participatiu, democràtic, crític, emancipador, polivalent, i no discriminatori per raons de gènere, cultura i ètnia.
– Els programes formatius a desenrotllar, incloent-hi les variacions sobre el mapa actual de FPA: centres i la seua titularitat; conveni general multilateral, etc., per a aconseguir l'accés de tots els valencians i valencianes a una educació i formació permanent que els permeten la seua realització personal i social.
– Les prioritats en l'atenció de les necessitats reals de l'aprenentatge de les persones adultes: des de la formació bàsica fins a la qualificació professional, tal com assenyala l'article 5 de la Llei 1/1995, de 20 de gener, de la Generalitat Valenciana.
– Els objectius relatius a la ubicació, construcció i renovació de l'actual xàrcia de centres de FPA, així com les característiques pròpies que han de tindre estos centres; a més de la determinació de la política de personal, l'organització de l'ensenyança-aprenentatge i la renovació pedagògica, així com la formació i perfeccionament dels i de les professionals.
– L'avaluació dels diferents programes formatius, internament i externament.
– La programació anual de recursos materials i humans per als diferents programes formatius establits en l'article 5 de la Llei 1/1995, de 20 de gener, de la Generalitat Valenciana.
– Elaboració de l'informe bianual sobre la situació del subsistema d'educació i formació de persones adultes.
– Qualsevol altre tema relacionat amb la qualitat del desenrotllament dels programes formatius establits en l'article 5 de la Llei 1/1995, de 20 de gener, de la Generalitat Valenciana, i amb els drets de la persona reconeguts en la citada Llei, en la Constitució i en les declaracions europees i internacionals promogudes per la UNESCO o institucions semblants.
b) Comissió de Projectes Legislatius:
– Els criteris i el contingut dels projectes de llei que en matèria d'educació i formació de persones adultes, el Consell de la Generalitat Valenciana es propose remetre a les Corts Valencianes per a la seua aprovació.
– Els criteris bàsics dels Reglaments elaborats en execució de lleis que en matèria educativa i de formació de persones adultes aproven les Corts Valencianes.
– Les normatives referents al desenrotllament dels programes formatius que assenyala l'article 5 de la Llei 1/1995, de 20 de gener, de la Generalitat Valenciana.
– Les característiques específiques de l'organització i del govern dels centres de FPA, independentment de la seua adscripció departamental i institucional.
– La promoció de l'associacionisme de les persones adultes participants i de la seua participació, des de la informació a la presa de decisions, per mitjà del diàleg, en el disseny dels seus propis processos d'aprenentatge, així com en l'elaboració dels programes formatius, la metodologia a utilitzar, els criteris d'organització del currículum, etc.
– El marc reglamentari i les característiques específiques de la participació activa de les persones adultes participants en tots els àmbits de la FPA.
– Promoció del territori com l'àmbit educativocultural, laboraleconòmic, i socioformatiu més pròxim a les ciutadanes i ciutadans valencians, i articular els plans territorials com a instruments de planificació, coordinació i integració de les actuacions de FPA, i als Consells locals com a dispositius de participació, concertació i gestió social.
– El marc reglamentari i les característiques específiques dels plans i consells territorials en tots els àmbits de la FPA.
– Promoció de la consciència d'identitat i dels valors històrics i culturals del poble valencià per mitjà del coneixement de la cultura pròpia, i especialment l'aplicació de la Llei de la Generalitat Valenciana 4/1983, de 23 de novembre, d'Ús i Ensenyament del Valencià.
c) Comissió de Correspondència i Gestió Econòmica:
– La gestió econòmica del CFPA i de les relacions d'este amb les institucions, entitats i persones que es dirigisquen a ell o que siguen les destinatàries dels escrits o iniciatives del mateix Consell, així com de tots aquells temes que, al voltant d'açò, li delegue el ple.
– En l'elaboració del projecte de pressupost anual del CFPA, establirà els criteris i el seguiment de la seua execució i elevarà al ple d'este les propostes corresponents sobre el citat pressupost i la seua execució. Així mateix elaborarà una proposta d'avantprojecte per al pròxim any.
– Coneixement de la correspondència rebuda i emesa pel CFPA, seguiment d'esta, i elevació al ple de les propostes pertinents per al destí dels escrits rebuts i sobre el contingut i la direcció de les respostes i iniciatives emanades del CFPA, en este context.
4. Correspon a les comissions preparar el despatx dels assumptes que haja de tractar el ple.
Tretze
1. El ple ratificarà la composició de les comissions de treball, a partir de l'adscripció voluntària dels membres del CFPA a estes. Les comissions disposaran dels mitjans oportuns per a realitzar les seues tasques.
2. Així mateix, podran incorporar-se per a prestar assistència tècnica funcionaris o membres del Consell no inscrits inicialment en la comissió que es tracte.
Catorze
Les comissions de treball elegiran un president o presidenta, així com un vicepresident o una vicepresidenta, que haurà de substituir el president o presidenta en la seua absència o delegació d'este.
Quinze
1. Correspon al president o presidenta de les comissions les funcions següents:
a) Convocar les reunions de la comissió, amb el coneixement del president del Consell.
b) Presidir les reunions i moderar els debats.
c) Tramitar davant del ple els projectes d'informes, dictàmens o propostes sol·licitades a la respectiva Comissió.
d) Requerir a la presidència del Consell que demande de les administracions la informació necessària per a realitzar el treball que té encomanat.
e) Actuar de portaveu de la pròpia comissió davant del ple. Podrà delegar esta funció en altres membres de la Comissió.
2. El president o presidenta, a proposta de la comissió o per iniciativa pròpia, podran sol·licitar del president del Consell la convocatòria de persona o persones competents per a assessorar la comissió en les seues deliberacions.
Capítol IV
Del règim de sessions
Setze
1. El ple del Consell quedarà vàlidament constituït quan hi concórreguen, a més del president/a i el secretari/a, o persones que les substituïsquen, almenys les dos terceres parts dels seus membres en la primera convocatòria, o la meitat més un en la segona.
2. Només podran adoptar-se acords sobre punts que figuren inclosos en l'ordre del dia, llevat que, estant representades totes les parts que componen el Consell, s'acorde per unanimitat la inclusió d'un nou punt en l'ordre del dia.
Dèsset
1. Els acords s'adoptaran per majoria de vots dels assistents. Si en algun cas existira empat de vots, es dirimiria per mitjà del vot del president o presidenta, i quedarà reflectit en l'informe o dictamen corresponent.
2. El vot no és delegable.
3. No podran abstindre's en les votacions els qui, per la seua qualitat d'autoritats o personal al servici de les administracions públiques, tinguen la condició de membres del CFPA.
Díhuit
1. Qualsevol membre del Consell podrà requerir que conste, expressament en acta, el seu vot contrari a l'acord de la majoria, la seua abstenció, si és procedent, i els motius que la justifiquen o el sentit del seu vot favorable.
2. Així mateix, qualsevol membre té dret a sol·licitar la transcripció íntegra de la seua intervenció o proposta sempre que aporte en l'acte el text que es corresponga amb la seua intervenció. Es farà constar així en l'acta.
3. Els membres que discrepen de l'acord majoritari podran formular vot particular per escrit o anunciar-lo abans d'alçar-se la sessió, i remetre'l per escrit, dins del termini de 48 hores, a la Secretaria del Consell, per a la seua incorporació al text aprovat.
4. Els membres que hagueren votat en contra podran adherir-se al vot particular o redactar el seu propi, sempre que s'hagueren reservat este dret abans de concloure la sessió.
Dènou
Les votacions, seran individuals i secretes, llevat que hi haja unanimitat entre els membres del Consell sobre una altra manera de votació.
Capítol V
Dictàmens i informes
Vint
Per a l'emissió d'un dictamen o informe, el president o la presidenta del CFPA convocarà el president o presidenta de la Comissió de treball a què corresponga redactar el seu projecte, a fi que procedisca a convocar al seu torn la dita comissió i la remissió de la documentació necessària i/o complementària.
Vint-i-u
1. Els dictàmens i informes de caràcter preceptiu s'emetran en el termini de dos mesos des de la recepció de l'expedient en el CFPA.
2. Es podran convocar simultàniament, acompanyant la documentació complementària, la Comissió de treball corresponent i el ple del CFPA. Ben entés que, els dictàmens de la Comissió de treball hauran de remetre's als membres del ple almenys deu dies abans de la realització de la seua sessió.
3. En casos justificats, les administracions podran sol·licitar del CFPA la tramitació del dictamen per via d'urgència; en este cas, el president o la presidenta del CFPA i de les comissions que corresponguen establiran els terminis necessaris possibilitant que en este supòsit el projecte de dictamen o informe siga emés directament pel ple.
4. Així mateix, per causa justificada i per la complexitat de l'informe, el CFPA podrà sol·licitar de les Administracions l'ampliació del termini per a emetre el preceptiu informe.
5. El president o la presidenta del CFPA, a proposta del ple i dels presidents i presidentes de les comissions de treball, podrà requerir de l'autoritat que haja sol·licitat el corresponent dictamen o informe que es complete l'expedient objecte de consulta. En este supòsit, se suspendrà el termini per a emetre el dictamen o informe.
Vint-i-dos
Els dictàmens, els informes i les propostes seran remesos a l'autoritat corresponent firmats pel secretari/ària, amb el vistiplau del President/a, i indicaran al marge els noms dels qui assistisquen a la corresponent sessió i amb expressió de si han sigut aprovats per unanimitat, amb detall del nombre de vots aconseguits a favor, en contra i abstencions, i acompanyats dels vots particulars, si n'hi haguera.
Vint-i-tres
Quan en el despatx d'algun assumpte dels indicats en l'article 2 del Decret 90/1995, de 16 de maig, del Govern Valencià, s'haguera omés indegudament l'audiència del Consell de Formació de Persones Adultes, el seu President o Presidenta, per iniciativa pròpia o del ple del Consell, ho comunicarà a qui procedisca.
Capítol VI
De la discussió en les Comissions de Treball
Vint-i-quatre
La comissió de treball elaborarà i aprovarà el projecte de dictamen o informe que haja de sotmetre's a deliberació del Consell de Formació de Persones Adultes i designarà, si és procedent, el conseller o consellera que haja d'actuar com a ponent d'este en el Ple.
Capítol VII
De la discussió en el ple ordinari
Vint-i-cinc
El projecte de dictamen, informe o proposta de la comissió de treball amb la documentació adequada serà distribuït als membres del Consell, almenys, amb deu dies d'antelació a la celebració del ple. En ell, es faran constar les propostes i el resultat de la votació efectuada en la corresponent comissió de treball, i s'hi adjuntaran, si és procedent, els vots particulars que s'hagueren presentat. En cas del ple extraordinari, els projectes i la documentació mencionada es remetran amb la pròpia convocatòria.
Vint-i-sis
1. Els membres podran formular proposicions de modificació d'aspectes concrets.
2. Les proposicions de modificació o de modificacions d'aspectes concrets, podran presentar-se oralment o per escrit, en el cas que la seua extensió ho requerisca, durant la celebració d'este.
Vint-i-set
1. Els ponents exposaran davant del ple el contingut del dictamen o informe i el resultat de la votació efectuada en la corresponent comissió de treball, i donaran lectura als vots particulars d'esta, si n'hi haguera, sense perjuí que els membres que hagueren formulat vots particulars puguen exposar personalment les raons per què els van expressar.
2. A continuació, llevat que concórrega el supòsit regulat en els apartats següents, s'obrirà un torn d'intervencions a favor i en contra del dictamen o informe en la seua totalitat, finalitzat el qual se sotmetrà a votació la presa en consideració pel ple del dictamen o informe de la comissió de treball o la seua devolució.
Vint-i-huit
1. Si s'hagueren presentat o formulat proposicions de modificació d'aspectes concrets al projecte de dictamen, informe o proposta, es passarà a continuació a deliberar sobre els diversos aspectes del dictamen o informe.
2. En els torns d'intervenció corresponents a cada apartat, se sentirà en primer lloc el ponent, tot seguit els membres de CFPA que hagen formulat propostes de modificació i de nou el ponent.
3. Sotmesos a votació els respectius textos, s'aplicarà el procediment d'eliminació successiva.
Vint-i-nou
En cas de no aprovar-se un projecte de dictamen, informe o proposta, es remetrà a la comissió de treball per al seu estudi.
Capítol VIII
Dels terminis de les convocatòries
Trenta
La convocatòria del ple ordinari serà realitzada pel secretari del CFPA, per ordre del seu president o presidenta, almenys amb deu dies d'antelació.
El ple extraordinari podrà ser convocat amb una antelació mínima de dos dies pel secretari del CFPA, per ordre del seu president o presidenta a iniciativa pròpia, a petició d'un terç dels membres del ple o a sol·licitud de les administracions.
Les comissions de treball establiran el seu propi calendari de reunions i el règim de funcionament i resolució que haurà de ser aprovat per majoria de vots.
Títol III
De la formulació de dictàmens,
informes o propostes
Trenta-un
Els membres del CFPA podran, al si del Ple, formular propostes sobre les matèries a què es referix l'article 2 del Decret 90/1995, de 16 de maig, del Govern Valencià.
Trenta-dos
1. Les propostes hauran de ser motivades i precises, i es diferenciaran de la pròpia proposta les raons que les justifiquen.
2. Les propostes es remetran per escrit a la Secretaria del CFPA que les elevarà a la Presidència perquè, després de l'examen del seu contingut, decidisca si versen o no sobre les qüestions a què es referix l'apartat anterior.
Trenta-tres
1. Si el president o presidenta estimara que les propostes no són de la competència del Consell o no expressen clarament el seu contingut, les tornarà al membre subscriptor expressant les raons que justifiquen la seua devolució. Si la proposta estiguera subscrita per diversos, la devolució s'efectuarà a qui figure en primer lloc.
2. Si el dit membre no estiguera d'acord amb la decisió adoptada podrà sol·licitar ser oïda davant del ple. Sentides les raons i el paréixer del ple, el president o presidenta resoldrà.
Títol IV
Del debat sobre la situació de la formació
de les persones adultes a la Comunitat Valenciana
Trenta-quatre
L'informe bianual sobre la situació del subsistema de formació de persones adultes a la Comunitat Valenciana, el projecte del qual serà elaborat per la Comissió de Treball de Planificació general de la FPA, haurà de ser aprovat pel ple del Consell.
Trenta-cinc
1. La sessió en què el ple del CFPA aprove el dit informe se celebrarà en l'últim trimestre de l'any natural, llevat que, per causa justificada, propose el president o presidenta diferir la dita sessió al trimestre següent.
2. La Comissió de Treball de Planificació General de la FPA elaborarà l'informe en termini que permeta la seua distribució conjuntament a la de la corresponent convocatòria del ple, que es realitzarà amb deu dies d'antelació.
Trenta-sis

linea
Mapa web