Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Decret 208/1987, de 21 de desembre, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual es dicten normes provincials per a la gestió del Servei Valencià de Salut.

(DOGV núm. 733 de 30.12.1987) Ref. Base de dades 2139/1987

Decret 208/1987, de 21 de desembre, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual es dicten normes provincials per a la gestió del Servei Valencià de Salut.
Els Decrets 206 i 207/1987, de 21 de desembre, del Consell estableixen normes mínimes per tal de possibilitar la constitució de dos òrgans fonamentals en l'activitat a desplegar pel Servei Valencià de Salut, com són el Consell d’administració i el Consell de Salut.
L’efectiva constitució d’ambdós òrgans suposarà, tanmateix, el transcurs d'un període de temps durant el qual, el Servei -ja legalment constituït per imperatiu de la Llei- ha d'afrontar la tasca d'assumir una considerable gestió diària imposada per la transferència de serveis i funcions de la xarxa sanitària de la Seguretat Social, en vigor des de l’1 de gener de 1988, data que coincideix amb la de l'inici de l'existència legal del Servei Valencià de Salut.
A diferència dels serveis i funcions sanitaris traspassats anteriorment, per als procedents de l’INSALUD no cal ni tan sols arbitrar un transitori manteniment de les estructures actuals que els gestionen dins la Conselleria de Sanitat i Consum.
Per tant, s'imposa que el Consell, com a òrgan encarregat de donar complida aplicació a la Llei del Servei Valencià de Salut, articula les mesures mínimes que amb estricte caràcter provisional permetran de respondre eficaçment al normal desplegament de les activitats corresponents a l’Organisme. Són normes mínimes i provisionals perquè amb aquestes normes hom vol en tot cas respectar la posterior i definitiva reglamentació que desplegue la Llei, una vegada s'hi hagen constituït els òrgans prevists, fonamentalment el Consell d’Administració i el Consell de Salut.
Com a mesura bàsica s'articula la previsió del nomenament d'un Director del Servei Valencià de Salut que complesca amb la funció que la Llei li assigna de responsabilitzar-se de la direcció, gestió i inspecció dels serveis de l'Organisme. La seua existència haurà de ser provisional des del moment que per al seu ple nomenament és necessària l'audiència del Consell d’administració, segons l'article 12, tres, de la Llei.
A l’ensems, el Director, en cas de necessitar-ho, el manteniment i la defensa del Servei Valencià de Salut, podrà escometre les imprescindibles actuacions que correspondrien al Consell d’administració, possibilitat que la pròpia Llei propicia en l'article esmentat, al seu apartat dos.
En segon lloc, cal destacar així mateix l’establiment, també provisional, de la fonamental estructura organitzativa central i territorial que possibilita la normal activitat dels centres i serveis gestionats.
Finalment, no es descura tampoc una mesura de manteniment de la participació en el seguiment de la gestió per part de les organitzacions empresarials i sindicals, actualment representada en les Comissions Executives Provincials de l’INSALUD, tot esperant que definitivament hom dispose del Consell de Salut on aquesta i una altra més àmplia participació ciutadana hauran de trobar adequada acollida.
En atenció d'aquestes consideracions, fent ús de la facultat concedida en la Disposició Final Primera de la Llei 8/1987, de 4 de desembre, a proposta del Conseller de Sanitat i Consum, i amb la deliberació prèvia del Consell en sessió de 21 de desembre de 1987.
DECRETE:
Article primer
Un. Des de la data d'efectivitat del Reial Decret de transferències dels serveis i prestacions sanitàries de la Seguretat Social (Institut Nacional de la Salut), tots els seus béns i drets, així com el personal que actualment presta els seus serveis en la dita Entitat Gestora, quedaran adscrits i integrats en el Servei Valencià de Salut, Organisme que se subroga en tots els drets i obligacions que dels dits serveis es deriven en els termes assenyalats a l’esmentat Reial Decret, sens perjudici dels drets i obligacions que correspondran a d'altres òrgans de la Generalitat Valenciana, conformement a allò establert en la Llei de creació del Servei Valencià de Salut i la resta de Lleis que conformen el seu règim jurídic.
Dos. La Conselleria de Sanitat i Consum elaborarà i trametrà al Consell la proposta d’adscripció al Servei Valencià de Salut dels béns, drets i mitjans, actualment destinats a serveis i unitats de salut i assistència sanitària del dit Departament i l’adscripció o integració del qual haja de produir-se tot acomplint allò ordenat als articles 29 i 30 de la Llei 8/1987, de 4 de desembre.
Article segon
Els òrgans de gestió del Servei Valencià de salut que s'estableixen per aquest Decret són:
a) Centrals:
- El Director del Servei.
- El Secretari General.
- Les Direccions.
b) Territorials: Les Delegacions del Servei Valencià de Salut.
Article tercer
Un. El Director del Servei Valencià de Salut tindrà les competències que se li atribueixen als articles 12 i concordants de la Llei.
Dos. Sense perjudici de les competències que, si s'escau, puguen correspondre a d'altres òrgans, el Director exercirà totes les atribucions i facultats necessàries per a la direcció, gestió i inspecció dels serveis i activitats de l'organisme, tot podent, en conseqüència, formalitzar acords, convenis i contractes que vinculen l'entitat, firmant tots els documents econòmics que calguen per al compliment de les obligacions, determinació de centres de despeses i qualssevol altres, necessaris per a la gestió del Servei.
Tres. Per al desplegament de les seues funcions s'estructura administrativament en les següents unitats:
1) Servei de Secretari i Unitat d'Enllaç.
2) Grup d'Estudis.
3) Assessoria Jurídica.
4) Inspecció de Serveis.
Article quart
Un. La Secretaria General del Servei Valencià de Salut,
sota la dependència del Director, integrarà totes les unitats i serveis administratius pertanyents a l’Organisme, d'acord amb allò previst a l'art, 13 de la Llei.
Dos. En particular la Secretaria General, exercirà les següents funcions:
a) Control i avaluació de la gestió.
b) Coordinació interna del conjunt d'unitats de l’Organisme.
c) Gestió directa d'aquelles prestacions que per la seua importància específica necessiten un seguiment especial, com ho són les farmacèutiques i les de Seguretat Social.
d) La unificació i suport informàtic en anàlisi, aplicació i gestió d'equips en el conjunt del SVS.
e) El Registre General i Arxiu.
f) La Secretaria amb veu, però sense vot, del Consell d’Administració.
g) La Direcció i gestió de la Unitat de Publicacions.
h) La supervisió del procés d’atenció al Ciutadà, com a usuari del Servei.
Tres. Per a la realització de les seues funcions s'estructura en les següents unitats:
a) Servei de Control de la Gestió i Coordinació Interna.
b) Servei d’atenció a l'Usuari i Imatge.
c) Servei d'Informàtica i Informació.
d) Servei de Prestacions.
Article cinqué
Les Direccions del Servei Valencià de Salut són les següents:
a) Direcció per a la Gestió d’atenció Primària i Promoció de la Salut.
b) Direcció per a la Gestió d’assistència Especialitzada.
c) Direcció per a la Gestió de Recursos Humans.
d) Direcció per a la Gestió d'Infrastructura, Subministraments i Hostaleria.
e) Direcció per a la Gestió Econòmica.
Article sisé
Un. A la Direcció per a la gestió de l'atenció primària i promoció de salut competeixen els serveis assistencials inclosos en l'Atenció Integral de Salut i de les funcions de protecció, promoció, millora i control que en matèria de Salut Pública són encomanades per la Llei al SVS.
Dos. En particular, aquesta Direcció assumirà les següents funcions:
a) La direcció i gestió dels serveis assistencials de l'Atenció Primària, tant del model tradicional com del nou model d'atenció.
b) El seguiment i l'avaluació de l’Assistència Sanitària, tant a nivell de gestió com a nivell assistencial.
c) Establir els mecanismes i dispositius per al procés de control de qualitat de l'Atenció Primària de Salut.
d) La direcció i gestió dels recursos que li corresponguen per a desplegar les funcions que en el camp de la Salut Pública li encomana la Llei.
e) El desplegament de programes d'atenció a grups de població de major risc i programes específics de protecció front a factors de risc.
Tres. Per a la realització de les seues funcions s'estructura en les següents unitats:
a) Servei d’avaluació i Control de Qualitat.
b) Servei d’assistència Primària.
c) Servei de Promoció de la Salut.
d) Servei de Programes Específics.
Article seté
Un. A la Direcció per a la Gestió d’assistència Especialitzada competeixen els serveis d’assistència especialitzada, tant amb mitjans propis com concertats.
Dos. En particular, aquesta Direcció assumirà les següents funcions:
a) La direcció i gestió de l’assistència especialitzada d'Hospitalització i Consultes Externes.
b) El seguiment i avaluació de l’Assistència especialitzada, tant a nivell de gestió com a nivell assistencial.
c) Establir els mecanismes i dispositius per al procés de control de qualitat.
d) L’execució i avaluació d'aquells programes que per la importància específica requeriran seguiment especial.
e) La coordinació, control i avaluació de l’assistència concertada.
f) La formulació de propostes d'establiments o la rescissió de concerts, d'acord amb la planificació establerta.
Tres. Per a la realització de les seues funcions, s'estructura en les següents unitats:
a) Servei d’activitat Assistencial.
b) Servei d’avaluació i Control de Qualitat.
c) Servei de Programes Especials.
d) Servei de Concerts.
Article vuité
Un. La Direcció per a la Gestió de Recursos Humans assumeix les funcions que li competeixen en relació amb les següents matèries:
a) Processos de selecció de personal del conjunt del Servei Valencià de Salut.
b) Criteris i mecanismes de promoció interna.
c) Programes de formació prèvia i continua del personal.
d) Processos i tipus de contractació.
e) Homologació del personal.
f) Gestió i control del conjunt del personal.
Dos. Per a la realització de les seues funcions s'estructura en les següents unitats:
a) Servei de selecció i formació de personal.
b) Servei de gestió de personal.
Article nové
Un. A la Direcció per a la Gestió d'Infraestructura, subministraments i Hostaleria competeix l’execució i la coordinació de tots els plans i programes del Servei Valencià de Salut en matèria d'obres, instal·lacions, equipaments, així com la direcció i gestió de compres i subministraments del conjunt del sistema i la direcció i supervisió de tots els afers relacionats amb l’hostaleria en les Institucions del Servei Valencià de Salut.
Dos. En particular, aquesta Direcció assumirà les següents funcions:
a) Elaborar els projectes d'obres i instal·lacions i la supervisió i control de la realització llur
b) Elaborar els projectes d'equipament i l'assessoria tècnica, així com els programes d'Innovació Tecnològica.
c) Gestionar la política de compres, subministraments i arrendaments, així com la supervisió de la seua execució en el conjunt del Servei.
d) Assumir la gestió directa d'aquelles compres, subministraments i arrendaments, que pel seu interés es determinen.
e) Elaborar programes de millora en l’habitabilitat i confort en el conjunt de les institucions.
Tres. Per a la realització de les seues funcions s'estructura en les següents unitats:
a) Servei d'Obres i instal·lacions.
b) Servei de Tecnologia i Equipaments.
c) Servei de Compres i Subministraments.
d) Servei d'Hostaleria.
Article desè
Un. A la Direcció per a la Gestió Econòmica i Financera competeix la gestió del conjunt de processos pressupostaris i econòmics financers, necessaris per al correcte funcionament del Servei Valencià de Salut.
Dos. En particular, aquesta Direcció assumirà les següents funcions:
a) Elaborar la proposta d'avantprojectes de pressuposts d'entrades i eixides.
b) Elaborar la memòria de despeses.
c) Gestionar la distribució del pressupost als diferents Centres de Despeses.
d) Proposar als òrgans Superiors del Servei Valencià de Salut les modificacions de crèdit que permeten de corregir les desviacions del pressupost inicial, per a la tramitació legal corresponent.
e) Desplegar estudis de comptabilitat analítica i de recursos del Servei Valencià de Salut, amb la finalitat de proposar als òrgans superiors, els factors de correcció sobre les desviacions observades respecte als objectius prevists.
f) Supervisar els costs assistencials dels diferents centres de despeses i serveis funcionals.
g) Elaborar els estudis estadístics econòmics i financers.
h) Redactar els informes econòmics financers que han d'acompanyar als diferents avantprojectes i memòries.
Tres. Per a la realització de les seues funcions s’estructurarà en les següents unitats:
a) Servei de Gestió Pressupostària.
b) Servei de Comptabilitat i d’anàlisi Financera.
Article onze
Un. Es creen les Delegacions del Servei Valencià de Salut, que constitueixen les Unitats directives encarregades de la gestió del Organisme en l'àmbit territorial específiques se’ls atribuesca.
Dos. Existiran tres Delegacions, amb seus respectives a Alacant, Castelló i València i cada una tindrà assignades la gestió i direcció dels serveis existents en les Arees de Salut que tot seguit s'esmenten:
Delegació d'Alacant: Arees de Salut nùm. 17.a 23.
Delegació de Castelló: Arees de Salut nùm. 1 a 3.
Delegació de València: Arees de Salut nùm. 4 a 16.
Article dotze
Mentre no es faça l'efectiva constitució del Consell d’Administració, el Servei Valencià de Salut es regirà pels òrgans directius que regula aquest Decret.
Article tretze
Un. El Director del Servei Valencià de Salut serà nomenat pel Consell, a proposta del Conseller de Sanitat i Consum.
Dos. El Secretari General, els Directors per a la Gestió i els Delegats del Servei Valencià de Salut seran nomenats pel Conseller de Sanitat i Consum, a proposta del Director.
Tres. La constitució del Consell d’administració suposarà el cessament dels nomenaments provisionals esmentats als paràgrafs anteriors.
Article catorze
En aquells casos en què raons de necessitat ho facen convenient, el Director adoptarà mesures de la competència del Consell d’Administració, tendents al manteniment i defensa del Servei Valencià de Salut. En tals supòsits, el Director donarà compte de les actuacions realitzades al Conseller de Sanitat i Consum.
Article quinze
Excepcionalment, durant el període en què romanga sense constituir-se el Consell d’administració, els actes administratius del Director que no posen fi a la via administrativa seran susceptibles de recurs d'alçada davant el Conseller de Sanitat i Consum.
DISPOSICIONS ADDICIONALS
Primera
Des de la data d'efectes de la transferència de l’Institut Nacional de Salut, quedaran extingides les Direccions Provincials de la susdita Entitat Gestora existents a la Comunitat Valenciana.
Segona
L’estructura organitzativa regulada en aquesta disposició té caràcter provisional, subsistint fins que s’aprova la que amb caràcter definitiu s’establirà pel Reglament de desplegament de la Llei.
DISPOSICIONS TRANSITORIES
Primera
No obstant el que estableix la Disposició Addicional Primera, mentre no s'aproven les normes reglamentàries que despleguen l'estructura territorial de les Delegacions del Servei Valencià de Salut, previstes a l'article onze, l'àmbit de gestió de les susdites Delegacions continuarà sent el que corresponia a les extingides Direccions Provincials de l'Institut Nacional de Salut, els serveis, dotacions i mitjans de tota índole dels quals s'integraran en les esmentades Delegacions, de nova creació, al si de les quals es manteniran transitòriament les estructures administratives actualment existents.
Igualment, durant aquest període, els Delegats del Servei Valencià de Salut ostentaran les mateixes atribucions i facultats que exercien els Directors Provincials de l'INSALUD. Per assignació de la legislació aplicable o per delegació específica dels òrgans superiors. Tot aixà sense perjudici de la facultat de modificació o d’advocació que d'ara endavant es puga exercitar pels corresponents òrgans superiors del Servei Valencià de Salut.
Segona
Fins que es constituirà el Consell de Salut, previst a l'article 14 de la Llei, i mentre subsistesca l'estructura provincial que per a les Delegacions del Servei Valencià de Salut s'estableix en la Disposició Transitòria anterior, la participació de les Organitzacions empresarials i sindicals en el seguiment de la gestió dels serveis traspassats de l'Institut Nacional de la Salut, es continuarà realitzant al si de les Comissions Executives Provincials, les quals es declaren subsistents, mantenint-s'hi amb la mateixa composició i funcions que tenen reconegudes d'acord amb la legislació aplicable.
Tercera
Mentre no es culmina l'adscripció dels serveis a què es refereix l'article primer, dos, d'aquest Decret, els procedents dels diversos processos de transferència produïts en matèria de sanitat i de l'Administració Institucional de la Sanitat Nacional, continuaran en la mateixa situació de dependència i gestió actuals, integrats en l’estructura orgànica i administrativa de la Conselleria de Sanitat i Consum.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
El Conseller de Sanitat i Consum queda autoritzat per a dictar les normes i disposicions necessàries per a l’aplicació i desplegament d'allò que estableix aquest Decret, que, en les matèries a què es refereix l'article 71 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, comptaran amb l'informe previ de les Conselleries d'Economia i Hisenda i d’administració Pública.
Segona
Les Conselleries d'Economia i Hisenda i d’administració Pública, dins de les respectives competències, adoptaran les mesures necessàries per a l’aplicació del que disposa aquest Decret.
Tercera
Aquest Decret vigirà el mateix dia de la publicació al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, a 21 de desembre de 1987.
El President de la Generalitat,
JOAN LERMA I BLASCO
El Conseller de Sanitat i Consum,
JOAQUIN COLOMER SALA

linea
Mapa web