Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDRE de 14 de juny de 2000, de la Conselleria de Cultura i Educació, per la qual es regula la implantació dels programes formatius dirigits a la formació de persones adultes establits en els annexos I i III del Decret 220/1999, de 23 de novembre, del Govern Valencià, i per la qual es dicten instruccions per a l'organització i el funcionament dels centres públics de formació de persones adultes de la Comunitat Valenciana. [2000/X5381]

(DOGV núm. 3781 de 28.06.2000) Ref. Base de dades 2178/2000

ORDRE de 14 de juny de 2000, de la Conselleria de Cultura i Educació, per la qual es regula la implantació dels programes formatius dirigits a la formació de persones adultes establits en els annexos I i III del Decret 220/1999, de 23 de novembre, del Govern Valencià, i per la qual es dicten instruccions per a l'organització i el funcionament dels centres públics de formació de persones adultes de la Comunitat Valenciana. [2000/X5381]
L'article 51 de la Llei Orgànica 1/1990, de 3 d'octubre, d'Ordenació General del Sistema Educatiu (BOE 4-10-90), establix que el sistema educatiu garantirà que les persones adultes puguen adquirir, actualitzar o ampliar els seus coneixements i aptituds per al seu desenrotllament personal i professional.
L'article 3.1 de la Llei 1/1995, de 20 de gener, de la Generalitat Valenciana, de Formació de Persones Adultes, disposa que per a fiançar el dret de totes les persones a l'educació, la formació de persones adultes garantirà l'adquisició i actualització de l'educació bàsica i promourà l'accés als diferents nivells del sistema educatiu.
Per a aconseguir estes finalitats la Llei 1/1995, de 20 de gener, de la Generalitat Valenciana, de Formació de Persones Adultes, establix en el seu article quint els programes formatius específics adaptats a les característiques, les necessitats i els interessos de les persones adultes.
El Decret 220/1999, de 23 de novembre, del Govern Valencià, regula els programes formatius que figuren en la Llei 1/1995, de 20 de gener, de la Generalitat Valenciana, de formació de les persones adultes, i establix el currículum dels programes d'alfabetització i els programes per a adquirir i actualitzar la formació bàsica de les persones adultes fins a l'obtenció del títol de Graduat en Educació Secundària a la Comunitat Valenciana.
L'article 6.2 de la Llei 1/1995, de 20 de gener, de la Generalitat Valenciana establix que correspon a l'administració educativa l'ordenació, la inspecció i l'avaluació de les ofertes educatives dirigides a persones adultes que conduïsquen a l'obtenció de titulacions acadèmiques oficials i l'article 1 del Decret 220/1999, de 23 de novembre, del Govern Valencià, disposa que la regulació dels programes formatius que figuren en els annexos I i III del decret són competència de la Conselleria de Cultura i Educació.
En conseqüència, correspon a la Conselleria de Cultura i Educació regular la implantació dels programes formatius dirigits a la formació de persones adultes establits en els annexos I i III del Decret 220/1999, de 23 de novembre, del Govern Valencià, així com dictar instruccions per a l'organització i el funcionament dels centres públics previstos en l'article 12.2 de la Llei 1/1995, de 20 de gener, de la Generalitat Valenciana.
Per tot això, tenint en compte allò que s'ha establit en els articles 3 i 5 de la Llei 1/1995, de 20 de gener, de la Generalitat Valenciana i en l'article 51.1 de la LOGSE, en virtut de les competències que atribuïx a la Conselleria de Cultura i Educació, tant l'article 6.2 i la disposició final primera de la Llei 1/1995, com l'article 1 i la disposició final primera del Decret 220/1999, de 23 de novembre, del Govern Valencià, després del dictamen previ del Consell de Formació de Persones Adultes.
ORDENE
Primer. Àmbit d'aplicació
1. La present ordre serà d'aplicació en tots els centres públics de formació de persones adultes de la Generalitat Valenciana.
2. Els centres públics de formació de persones adultes de titularitat de les entitats locals es regiran per allò que s'ha disposat en la present ordre, excepte les referències contingudes en ella relatives al règim jurídic del professorat.
3. En els centres privats de formació de persones adultes degudament autoritzats serà d'aplicació allò que s'ha disposat en la present ordre en relació amb l'ordenació acadèmica i les titulacions del professorat.
Segon. Normes de caràcter general
1. La present ordre té per objecte establir, en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, les instruccions per al desplegament i la impartició del currículum dels programes d'alfabetització i d'iniciació a la formació bàsica i programes per a adquirir i actualitzar la formació bàsica de les persones adultes, fins a l'obtenció del títol de Graduat en Educació Secundària, que figura en l'annex I del Decret 220/1999, de 23 de novembre, del Govern Valencià, i per al desplegament dels programes formatius que figuren en l'annex III del citat decret.
2. Així mateix, en esta ordre es dicten instruccions per a l'organització i el funcionament dels centres públics de formació de persones adultes que impartiran les ensenyances establides en l'apartat anterior, a partir del curs acadèmic 2000-2001.
Tercer. Implantació d'ensenyances
1. A partir del curs 2000-2001, d'acord amb la temporalització que s'indica en els annexos I. A) i I. B) d'esta ordre, s'implanten els programes d'alfabetització i els programes per a adquirir i actualitzar la formació bàsica de les persones adultes fins a l'obtenció del títol de Graduat en Educació Secundària, en la modalitat d'ensenyança presencial, en els centres públics de formació de persones adultes, de titularitat de la Generalitat Valenciana, que es relacionen en els mencionats annexos de la present ordre.
Així mateix, quan en estos centres existisca demanda per part de les persones adultes per a cursar qualsevol dels dos nivells del Cicle II de la Formació Bàsica de Persones Adultes, a través de l'ensenyança a distància, oferiran les ensenyances que tinguen implantades, també per mitjà d'esta modalitat educativa.
2. D'acord amb la plantilla de personal docent que tinga assignada cada centre, i la demanda de les persones adultes, els centres relacionats en els annexos I. A) i I. B) podran implantar, en la modalitat d'ensenyança presencial, els programes formatius que consten en els apartats c),d),e),j), de l'article 5.2 de la Llei 1/1995, arreplegats en l'annex III del Decret 220/1999, de 23 de novembre, del Govern Valencià; i de l'apartat b) del citat article 5.2, els programes següents:
- Preparació per a la prova lliure per a l'obtenció del Graduat Escolar, fins a la seua extinció.
- Preparació per a la prova d'ensenyances no escolaritzades per a l'obtenció del títol de Formació Professional de Primer Grau (tècnic auxiliar), fins a la seua extinció.
- Preparació per a la prova d'accés als Cicles Formatius de Grau Mitjà i, si n'hi ha, de Grau Superior de Formació Professional Específica.
3. Fins al curs 2001-2002, que s'implantarà el segon nivell del Cicle II de la Formació Bàsica de Persones Adultes en els centres relacionats en l'annex I. B) d'esta ordre, els dits centres podran implantar el programa de preparació per a la prova perquè les persones majors de 18 anys puguen obtindre directament el títol de Graduat en Educació Secundària.
4. Els centres públics de formació de persones adultes de titularitat de la Generalitat Valenciana que es relacionen en l'annex II de la present ordre, podran implantar en la modalitat presencial, d'acord amb la plantilla de personal docent que té assignada cada centre i la demanda de les persones adultes, els programes formatius següents:
- Programes del Cicle I i del primer nivell del Cicle II de la Formació Bàsica de Persones Adultes.
Així mateix, quan en estos centres existisca demanda per part de les persones adultes per a cursar el primer nivell del Cicle II de la formació bàsica de persones adultes, a través de l'ensenyança a distància, podran oferir estes ensenyances, també, per mitjà d'esta modalitat educativa.
- Els programes formatius que consten en els apartats c), d) ,e) ,j), de l'article 5.2 de la Llei 1/1995, arreplegats en l'annex III del Decret 220/1999, de 23 de novembre, del Govern Valencià; i de l'apartat b) del citat article 5.2, els programes següents:
- Preparació per a la prova lliure per a l'obtenció del Graduat Escolar, fins a la seua extinció.
- Preparació per a la prova d'ensenyances no escolaritzades per a l'obtenció del títol de Formació Professional de Primer Grau (tècnic auxiliar), fins a la seua extinció.
- Preparació per a la prova d'accés als Cicles Formatius de Grau Mitjà de Formació Professional Específica.
- Preparació per a la prova perquè les persones majors de 18 anys puguen obtindre directament el títol de Graduat en Educació Secundària.
5. En les unitats corresponents a l'àmbit territorial d'actuació dels centres que figuren en els annexos I. A) , I. B) i en l'annex II d'esta ordre, ubicades en localitats distintes en què es trobe emplaçat el centre de què depenen, implantaran les ensenyances establides en l'apartat anterior.
6. El Centre Valencià d'Educació d'Adults a Distància (CEVEAD), implantarà, a partir del curs 2000-2001, en la modalitat d'educació a distància, les ensenyances corresponents als dos nivells del Cicle II de la Formació Bàsica de Persones Adultes, així com els programes formatius que figuren en l'annex III, del Decret 220/1999, de 23 de novembre, del Govern Valencià.
Quart
Programes d'alfabetització i d'iniciació a la formació bàsica i programes per a adquirir i actualitzar la formació bàsica de les persones adultes, fins a l'obtenció del títol de Graduat en Educació Secundària, regulats en l'annex I, del Decret 220/1999, de 23 de novembre, del Govern Valencià
1. La formació bàsica de les persones adultes és una etapa única el procés educatiu de la qual comprén des de l'alfabetització fins a l'obtenció del títol de Graduat en Educació Secundària. A tal fi l'estructura curricular d'esta etapa s'organitzarà en dos cicles:
Cicle I: Programes d'alfabetització i d'iniciació a la formació bàsica de les persones adultes.
Cicle II: Programes per a adquirir i actualitzar la Formació Bàsica de les Persones Adultes fins a l'obtenció del títol de Graduat en Educació Secundària.
2. Els objectius, continguts, criteris d'avaluació i els documents bàsics del procés educatiu de la Formació Bàsica de Persones Adultes són els que figuren en l'annex I del Decret 220/1999, de 23 de novembre, del Govern Valencià, pel qual s'establix el currículum dels programes d'alfabetització i iniciació a la formació bàsica i dels programes per a adquirir i actualitzar la Formació Bàsica de les Persones Adultes fins a l'obtenció del títol de Graduat en Educació Secundària.
2.1 La distribució d'objectius, continguts i criteris d'avaluació per nivells en els dos cicles de la Formació Bàsica de Persones Adultes, es fonamentarà en l'estructura curricular prevista en l'annex I del Decret 220/1999, de 23 de novembre, del Govern Valencià, i la concreció d'estos en el projecte curricular que s'elabore haurà de respondre a les característiques concretes de les persones adultes que cursen este Cicle en el centre.
2.2 El procés educatiu de la formació bàsica de persones adultes es desenrotllarà bàsicament des de la perspectiva de l'experiència més pròxima a la persona adulta i a través de métodes participatius.
2.3 Les ensenyances del Cicle I d'alfabetització i iniciació a la formació bàsica de persones adultes, estan dirigides a aquelles persones que no dominen les tècniques instrumentals elementals, i el seu objectiu és dotar-los dels coneixements, les destreses, habilitats i tècniques imprescindibles que faciliten la seua promoció personal, social i laboral, així com la continuïtat en altres processos formatius.
2.4 En el Cicle I de la Formació Bàsica de Persones Adultes es podran establir fins a tres nivells educatius en funció de les característiques, les necessitats i els interessos de les persones que han de cursar-los. El desplegament, per part dels centres, de cada un d'estos nivells educatius tindrà una duració d'un any acadèmic.
2.5 Les ensenyances corresponents al primer nivell del Cicle I de l'alfabetització i iniciació a la formació bàsica han de permetre a la població adulta adquirir tècniques de lectoescriptura i càlcul, que li faciliten la comprensió lingüística i matemàtica suficient per a satisfer les necessitats que es plantegen en la seua vida quotidiana, així com per a comprendre la realitat del seu entorn.
A més de les ensenyances del primer nivell del Cicle I, s'establiran un màxim de dos nivells en este Cicle que s'arreplegaran en el projecte curricular del centre. Seran nivells de consolidació de coneixements i tècniques instrumentals, d'iniciació a la formació bàsica per a persones adultes, orientada al desenrotllament d'habilitats, tècniques, mètodes i estratègies. Es basa, per tant, en aprendre a fer i en la capacitat de transferència, és a dir, saber aplicar allò que s'ha aprés a situacions diferents, per això cal donar més importància als continguts procedimentals i actitudinals que als de caràcter conceptual.
L'últim nivell del Cicle I serà de consolidació de coneixements i tècniques instrumentals, i ha de permetre l'accés al Cicle II de la Formació Bàsica de Persones Adultes.
Les persones adultes podran cursar les ensenyances del Cicle I en el temps que cada persona requerisca en funció de les seues característiques i necessitats.
El pas de les persones adultes entre els distints nivells del Cicle I i des del Cicle I al Cicle II, serà flexible en el temps, de conformitat amb el grau de coneixements aconseguits.
2.6 Les persones adultes rebran una acreditació del centre en què constaran els estudis cursats segons models que figuren en l'annex III (certificat d'haver superat el Cicle I de la Formació Bàsica de Persones Adultes); annex IV (certificat de qualificacions obtingudes en el 1r nivell del Cicle II de la Formació Bàsica de Persones Adultes); annex V (qualificacions obtingudes en el 2n nivell del Cicle II de la Formació Bàsica de Persones Adultes) i annex VI (certificat d'haver superat els estudis corresponents per a l'obtenció del títol de Graduat en Educació Secundària.
2.7 Les actes d'avaluació final del Cicle I i II de la Formació Bàsica de Persones Adultes són les que figuren en l'annex I. B) del Decret 220/1999, de 23 de novembre, del Govern Valencià
2.8 A fi de poder realitzar les acreditacions de qualificacions del 1r nivell del Cicle II de la Formació Bàsica de Persones Adultes, l'acta d'avaluació final d'este nivell és la que figura en l'annex VII d'esta ordre.
3. Continguts de la Formació Bàsica de Persones Adultes
3.1 Segons allò que s'ha disposat en la disposició addicional segona del Decret 220/1999, de 23 de novembre, del Govern Valencià, a fi de poder realitzar les corresponents autoritzacions administratives per a impartir exclusivament el Cicle I de la Formació Bàsica de Persones Adultes, la distribució de continguts dels camps de coneixement o àmbits d'experiència, es tindran en consideració els criteris següents:
3.1.1 Segons el que s'ha establit en l'apartat III, de l'annex I, del citat decret, els mòduls de: castellà; Valencià; Processos i Instruments Matemàtics; Naturalesa, Ecologia i Salut; El món del Treball i Societats, Territoris i Processos Historicoculturals, han de cursar-se en els dos Cicles de la Formació Bàsica de Persones Adultes.
Atés que els continguts establits per a estos mòduls es referixen a tota l'etapa, els centres hauran de determinar la seua seqüenciació entre els dos cicles i per nivells, ja que hauran d'aplicar-se amb distints graus d'exigència, a fi de permetre una flexibilització en el procés formatiu, que possibilite l'adequació als distints ritmes d'aprenentatge. Per tant, caldrà adequar, completar i ampliar els continguts als distints nivells.
És necessari tindre en compte que el tractament dels continguts és cíclic, és a dir, els continguts que són objecte d'aprenentatge d'un mòdul, en un nivell determinat, es treballaran de nou en el nivell següent, augmentant la seua complexitat i completant-los, ja que hi ha una sèrie de continguts que estan presents al llarg de tots els nivells dels diferents cicles, la qual cosa requerirà que la seqüència d'aprenentatge porte un ordre determinat en el seu desplegament.
3.1.2 Els continguts dels citats mòduls que han de cursar-se en el Cicle I hauran de desplegar-se en els distints nivells que per a este cicle establisca el projecte curricular del centre, a través d'un tractament progressiu i seqüencial dels continguts d'estos mòduls que figuren en l'apartat III, de l'annex I del decret citat, de manera que s'iniciarà la seua aplicació en el primer nivell d'este Cicle, i s'ampliarà el seu desplegament al llarg del Cicle I.
3.2 Continguts del Cicle I de la Formació Bàsica de Persones Adultes.
En este Cicle es prestarà un èmfasi especial als continguts procedimentals i actitudinals, i s' iniciarà el desplegament dels continguts previstos en l'apartat III, de l'annex I del Decret 220/1999, de 23 de novembre, del Govern Valencià, dels mòduls següents:
A. Camp de coneixement o àmbit d'experiència de Comunicació.
Este camp de coneixement o àmbit d'experiència, en el Cicle I, està integrat per 2 mòduls:
A.1. Mòdul: Valencià.
A.2. Mòdul: castellà.
B. Cientificotecnològic.
Este camp de coneixement o àmbit d'experiència, en el Cicle I, està integrat per 2 mòduls:
B.1. Mòdul: Processos i Instruments Matemàtics.
B.2. Mòdul: Naturalesa, Ecologia i Salut.
C. Camp de coneixement o àmbit d'experiència de Ciències Socials.
Este camp de coneixement o àmbit d'experiència, en el Cicle I, està integrat per dos mòduls:
C.1. Mòdul: El Món del Treball.
C.2. Mòdul: Societats, Territoris i Processos Historicoculturals.
3.3. Continguts del Cicle II de la Formació Bàsica de Persones Adultes.
En este Cicle s'aprofundirà i s'ampliaran els continguts previstos en tots els mòduls que figuren en l'apartat III, de l'annex I del Decret 220/1999, de 23 de novembre, del Govern Valencià.
En el Cicle II, la impartició dels mòduls s'organitzarà en dos anys acadèmics. En este cicle, s'ampliaran els continguts, i s'aprofundirà en el seu desplegament en el 2n nivell del cicle. S'intensificaran els continguts conceptuals, procedimentals i actitudinals, a fi que les persones adultes adquirisquen al final de l'etapa un conjunt de coneixements, habilitats, tècniques, mètodes, estratègies, actituds i valors, en la línia de aprendre a aprendre.
En els dos nivells del Cicle II de la Formació Bàsica de Persones Adultes es cursaran els mòduls següents:
A. Camp de coneixement o àmbit d'experiència de Comunicació.
Este camp de coneixement o àmbit d'experiència en el Cicle II, està integrat per 3 mòduls:
A.1. Mòdul: Valencià.
A.2. Mòdul: castellà.
A.3. Mòdul: Llengües Estrangeres.
B. Cientificotecnològic. Este camp de coneixement o àmbit d'experiència en el Cicle II, està integrat per 3 mòduls:
B.1. Mòdul: Processos i Instruments Matemàtics.
B.2. Mòdul: Naturalesa, Ecologia i Salut.
B.3. Mòdul: Ciències i Tecnologia.
C. Camp de coneixement o àmbit d'experiència de Ciències Socials.
Este camp de coneixement o àmbit d'experiència, en el Cicle II, està integrat per dos mòduls:
C.1. Mòdul: El Món del Treball.
C.2. Mòdul: Societats, Territoris i Processos Historicoculturals
.
D. Un total de tres mòduls optatius en el Cicle II.
3.3.1 Mòduls optatius
3.3.1.1 En els centres que implanten per primera vegada les ensenyances del Cicle II de la Formació Bàsica de Persones Adultes i en aquells que no tinguen autoritzats o aprovats altres mòduls optatius amb distinta denominació i continguts, hauran d'oferir-ne, almenys, tres dels que figuren en l'ordre de 9 de maig de 1995, de la Conselleria d'Educació i Ciència, per la qual es regulen les matèries optatives en l'Educació Secundària Obligatòria.
3.3.1.2 L'oferta de mòduls optatius haurà de ser equilibrada i es distribuirà entre els distints departaments dels centres. Per a establir mòduls optatius diferents dels que es proposen en l'ordre abans mencionada, els centres hauran de ser autoritzats per la Direcció General d'Ordenació i Innovació Educativa i Política Lingüística.
3.3.1.3 Les sol·licituds d'autorització o aprovació de mòduls optatius diferents als que s'establixen en l'ordre de 9 de maig de 1995, a proposta del Claustre, hauran de tramitar-se a través de les direccions territorials de Cultura i Educació, abans del 15 de febrer immediatament anterior al començament del curs en què s'hagen d'iniciar estes ensenyances, a fi que el Servei d'Inspecció Educativa les supervise i elabore el preceptiu informe. Les sol·licituds s'acompanyaran de:
a) El currículum del mòdul optatiu, en el qual han de constar, almenys, els seus objectius, continguts bàsics i sistema d'avaluació.
b) Materials i mitjans didàctics dels quals es disposa per al desplegament del mòdul proposat i disponibilitat d'espai per a impartir-lo.
c) Camp de coneixement en què estarà integrat cada mòdul optatiu i, per tant, departament del centre que es responsabilitzarà del seu desplegament i professorat que ha d'impartir-lo.
d) Aprovació del mòdul optatiu pel Consell Escolar del centre.
3.3.1.4 La Inspecció Educativa supervisarà les propostes de mòduls optatius dels centres en funció dels criteris següents:
a) Adequació del mòdul optatiu a les característiques del centre i a les necessitats de les persones adultes.
b) Contribució del mòdul optatiu a la consecució dels objectius de la formació bàsica de les persones adultes.
c) Adequació del currículum del mòdul optatiu proposat.
d) Idoneïtat del material didàctic disponible.
e) Possibilitat de continuïtat en la impartició del mòdul optatiu, amb independència del professorat actual del centre.
3.3.1.5 En funció de la supervisió realitzada, la Inspecció comunicarà, de forma expressa, al director/a del centre públic o al titular del centre privat, les modificacions que calga realitzar en la proposta de mòduls optatius, per a la seua adequació als criteris arreplegats en l'apartat anterior.
3.3.1.6 Una vegada supervisades les propostes pels Serveis d'Inspecció Educativa, les direccions territorials remetran a la Direcció General d'Ordenació i Innovació Educativa i Política Lingüística, abans del 15 d'abril, els expedients d'autorització o aprovació, acompanyats del corresponent informe de la Inspecció Educativa.
3.3.1.7 La ràtio mínima per a impartir les ensenyances dels mòduls optatius serà de 15 persones per grup. No obstant això, les direccions territorials de Cultura i Educació, després de l'informe previ de la Inspecció Educativa, podran autoritzar la impartició dels mòduls optatius, a un nombre menor de persones de l'establit amb caràcter general, quan les peculiaritats del centre ho requerisquen o circumstàncies especials així ho aconsellen.
3.3.1.8 L'avaluació dels mòduls optatius es realitzarà de forma semblant a l'establida per a la resta de mòduls en què s'organitza el camp de coneixement o àmbit d'experiències en què estiguen integrats.
3.3.1.9 Els mòduls optatius autoritzats o aprovats per l'administració educativa, podran impartir-se en els successius cursos sense necessitat de nova autorització, mentre no es modifiquen les condicions en què van ser autoritzats.
4. Convalidacions de la Formació Bàsica de Persones Adultes.
4.1 En compliment d'allò que s'ha establit en l'article 11.2 del Decret 220/1999, de 23 de novembre, del Govern Valencià, als efectes acadèmics i de convalidació s'aplicarà el quadre d'equivalència que figura en els annexos VIII i IX d'esta ordre.
4.2 Per a accedir directament al 2n nivell del Cicle II de la Formació Bàsica de Persones Adultes, les persones adultes hauran d'acreditar haver cursat les ensenyances de 1r de BUP o 1r de Formació Professional de Primer Grau o 3r d'ESO, i podran tindre com a màxim dos matèries no superades en estes ensenyances.
4.3 Aquelles persones que hagen cursat 4t d'Educació Secundària Obligatòria, que no hagen obtingut el títol de Graduat en Educació Secundària i que vullguen accedir a estes ensenyances per a persones adultes, se'ls convalidaran les àrees superades corresponents, segons el quadre d'equivalències que figura en l'annex IX.
Així mateix, les persones adultes que posseïsquen mòduls superats a través de la prova per a l'obtenció del títol de Graduat en Educació Secundària, se'ls convalidaran els mòduls corresponents, segons el quadre d'equivalències que figura en l'annex IX.
5. Exempció de Valencià de la Formació Bàsica de Persones Adultes
5.1 Les persones que sol·liciten l'exempció de l'avaluació del mòdul de Valencià, segons allò que s'ha previst en l'ordre d'1 de setembre de 1984, de la Conselleria de Cultura, Educació y Ciència, per la qual es desplega el Decret 79/1984 sobre l'aplicació de la Llei 4/83, d'Ús i Ensenyament del Valencià, hauran de presentar en el centre el model de sol·licitud que s'adjunta en l'annex X d'esta ordre, abans del 10 d'octubre.
El model de sol·licitud de l'annex X.A) és per als residents en municipis de predomini lingüístic valencià i el model de sol·licitud de l'annex X.B) és per als residents en municipis de predomini lingüístic castellà.
5.2 Abans dels 10 dies després d'iniciat el curs, la direcció del centre remetrà, a través de la direcció territorial corresponent, totes les sol·licituds d'exempció, amb la documentació corresponent, al Servei d'Ensenyament en Valencià de la Direcció General d'Ordenació i Innovació Educativa i Política Lingüística.
5.3 La Direcció General d'Ordenació i Innovació Educativa i Política Lingüística resoldrà les sol·licituds d'exempció i les notificarà, en triple versió, a les direccions territorials corresponents, perquè estes ho notifiquen a la persona interessada i a la direcció del centre perquè en tinga coneixement i s'adjunte a l'expedient.
5.4 La resolució d'exempció s'entendrà vàlida per al curs acadèmic que explícitament es resolga.
5.5 Es farà constar l'exempció en la casella corresponent al mòdul de Valencià, tant en les actes d'avaluació de la Formació Bàsica de Persones Adultes, com en el certificat dels resultats de l'avaluació, que consta en els annexos IV i V d'esta ordre.
6. Persones Adultes que cursen la Formació Bàsica.
6.1 Les persones adultes es podran incorporar a qualsevol cicle de la Formació Bàsica de Persones Adultes a partir de l'any natural que complisquen divuit anys d'edat, segons allò que s'ha disposat en l'article 2 del Decret 220/1999, de 23 de novembre, del Govern Valencià, en funció de la disponibilitat de places en el centre.
6.2 En el moment d'accedir a estes ensenyances s'efectuarà amb caràcter preceptiu una valoració inicial individual de cada persona adulta, per a procedir a la seua orientació i adscripció. Esta valoració inicial comprendrà aspectes relacionats amb els coneixements, les experiències, les habilitats i els procediments que posseïsca cada persona i tindrà en compte els seus estudis anteriors, expectatives i interessos, i quedarà reflectida en el seu expedient.
6.3 La valoració inicial de les persones adultes tindrà la finalitat de convalidar els estudis que acredite documentalment a fi d'adscriure's al cicle i al nivell corresponent o, a cursar els mòduls que corresponguen, segons les convalidacions d'estudis establides en els annexos VIII i IX de la present ordre, o a facilitar l'accés a un nivell o altre a aquelles persones que no puguen acreditar documentalment haver realitzat uns determinats estudis.
Els resultats obtinguts en la valoració inicial permetran la seua adscripció directa, oberta i flexible a qualsevol dels distints nivells de la Formació Bàsica de les Persones Adultes, en este cas les persones quedaran exemptes de cursar el cicle o nivell anterior.
6.4 Tenint en compte les característiques i els interessos de les persones adultes s'adoptarà l'estructura modular, i esta serà, en tot cas, flexible i oberta quant a les formes d'accés al sistema, a l'elecció del ritme d'aprenentatge i a la possibilitat de cursar uns mòduls o altres.
6.5 Les ensenyances corresponents al Cicle II de la Formació Bàsica de Persones Adultes s'estructurarà en dos nivells educatius diferenciats en funció de les característiques, les necessitats i els interessos de les persones que ha de cursar-les.
Per tant, la impartició dels mòduls s'organitzarà en dos anys acadèmics.
El desplegament, per part dels centres, de cada un dels dos nivells del Cicle II, serà d'un any acadèmic. Per a obtindre el títol de Graduat en Educació Secundària les persones adultes hauran de cursar un període mínim d'un any acadèmic i haver superat els objectius generals de la Formació Bàsica de Persones Adultes.
El pas de les persones adultes del primer al segon nivell educatiu del Cicle II de la Formació Bàsica de Persones Adultes serà flexible en el temps, de conformitat amb el grau de coneixements aconseguits.
6.6 Grups de persones adultes.
El nombre màxim de persones adultes per a formar grups dels distints nivells de la Formació Bàsica de Persones Adultes, en règim presencial, a l'efecte de facilitar l'organització interna del centre, són:
* Cicle I de la Formació Bàsica de Persones Adultes:
- 1r. Nivell: Alfabetització: 12 persones
- 2n nivell: 20 persones
- Si n'hi ha, 3r. nivell: 20 persones
* Cicle II de la Formació Bàsica de Persones Adultes:
- 1r. nivell: 35 persones
- 2n nivell: 35 persones
6.7 Els centres de Formació de Persones Adultes es regiran pel calendari escolar que anualment establisca per a estes ensenyances la Conselleria de Cultura i Educació.
6.7.1 Les llistes de les persones matriculades en el Cicle I de la Formació Bàsica de Persones Adultes es remetran al Servei d'Inspecció Educativa abans del 31 d'octubre. L'ampliació de matrícula en este cicle quedarà oberta fins al mes d'abril en què caldrà comunicar a la Inspecció Educativa les noves incorporacions que es produïsquen.
6.7.2 Les llistes de les persones matriculades en el Cicle II de la Formació Bàsica de Persones Adultes es remetran abans del 31 d'octubre a la Inspecció Educativa. Les noves inscripcions en este cicle, que es produïsquen amb posterioritat al 31 d'octubre hauran de ser comunicades i justificades per escrit a la Inspecció Educativa, que estudiarà el cas, adoptarà les mesures oportunes i ho comunicarà al centre com més prompte millor, a fi que les persones interessades puguen seguir l'avaluació contínua.
6.7.3 La matriculació s'efectuarà, en tot cas, en funció de la disponibilitat de places dels centres.
7. Horari de la Formació Bàsica de Persones Adultes.
7.1 Atenent les característiques de les persones adultes i del centre i el millor aprofitament de les activitats docents, l'equip directiu establirà l'horari general del centre.
D'acord amb això, l'horari dels centres procurarà organitzar-se en torns de matí i vesprada-nit, segons les disponibilitats de personal i d'espais, i es tractarà de donar resposta a les necessitats i demandes formatives de les persones adultes.
7.2 Els períodes lectius setmanals mínims per al desplegament curricular del Cicle I i II de la Formació Bàsica de Persones Adultes són els que figuren en l'annex XI d'esta ordre.
La distribució horària atribuïda a cada cicle no serà obstacle perquè els projectes curriculars concrets atenguen l'hetereogeneïtat del col·lectiu de persones adultes, a fi d'atendre tant la diversitat de situacions d'accés com les realitats i característiques individuals. Per això, els plantejaments metodològics seran flexibles, diversificats i individualitzats, a fi de contribuir a l'èxit dels objectius de la Formació Bàsica de les Persones Adultes.
7.3 Les ensenyances corresponents al Cicle I de la Formació Bàsica de Persones Adultes s'organitzarà a raó de, com a mínim, 10 períodes lectius setmanals, d'una hora, per cada un dels nivells que establisca el centre en este cicle, distribuïts d'acord amb l'horari lectiu que figura en l'annex XI d'esta ordre.
Setmanalment es dedicarà una hora a activitats d'orientació i tutoria.
7.4 Les ensenyances corresponents al Cicle II de la Formació Bàsica de Persones Adultes s'organitzarà a raó de, com a mínim, tretze períodes lectius setmanals, d'una hora, en el primer nivell d'este cicle i de, com a mínim, catorze períodes lectius setmanals en el segon nivell del Cicle II, distribuïts d'acord amb l'horari lectiu que figura en l'annex XI.
Setmanalment es dedicarà una hora a activitats d'orientació i tutoria.
7.5 El Centre Valencià d'Educació d'Adults a Distància (CEVEAD) impartirà les ensenyances corresponents als dos nivells del Cicle II de la Formació Bàsica de Persones Adultes, per mitjà d'un sistema de suport tutorial tant de tutories presencials (col·lectives i individuals) com a distància (telefòniques, correspondència i telemàtica), que possibilite la millor atenció a les persones adultes, en el nombre més gran possible de dies a la setmana, tant al matí, com a la vesprada-nit.
Ateses les circumstàncies i característiques de les persones adultes que s'acullen a l'ensenyança a distància, l'assistència a les tutories tindrà caràcter voluntari.
L'horari setmanal de tutories individuals, presencials i col·lectives de cada professor/a, s'entregarà a les persones adultes a començament del curs, a fi d'acomodar l'elecció dels mòduls a les seues disponibilitats de temps.
a) Tutories col·lectives.
En elles es desenrotllaran els objectius, s'informarà dels continguts i del pla del treball del curs, així com de les activitats que les persones adultes han de realitzar.
Com a mínim, s'establiran dos hores setmanals (una al matí i una altra a la vesprada-nit) de tutories col·lectives de cada mòdul i nivell del Cicle II de la Formació Bàsica de Persones Adultes.
b) Tutoria individual
La tutoria individual podrà ser presencial, telefònica, per correspondència i telemàtica.
A través d'elles el professorat realitzarà un seguiment individualitzat del procés d'aprenentatge de cada persona adulta, l'orientarà i es tractaran aquells aspectes que puga plantejar cada persona respecte al seu procés educatiu i d'aprenentatge.
b.1) Tutoria individual presencial
Setmanalment s'impartiran tutories individuals presencials en cada un dels mòduls dels dos nivells del Cicle II, en diferents torns, tant al matí com a la vesprada-nit.
b.2) Tutoria individual telefònica
Setmanalment s'establiran tutories telefòniques en tots i cada un dels mòduls dels dos nivells del Cicle II, en el nombre més gran possible de dies i en diferents torns i sessions, de forma que es faciliten els contactes.
b.3) Tutoria individual per correspondència i telemàtica
Atesa la importància motivacional i pedagògica de les tutories per correspondència i telemàtica, cal preveure una disponibilitat horària per part del professorat a fi d'elaborar i revisar el material didàctic dirigit a les persones adultes, i d'aconseguir, una acció urgent d'anada i tornada dels materials didàctics, remesos tant pel professorat com pels estudiants.
Amb esta finalitat la direcció del centre establirà un pla d'actuacions per a l'organització de les tutories per correspondència i telemàtica.
7.6 Els centres públics de formació de persones adultes que impartisquen el Cicle II de la Formació Bàsica de Persones Adultes, en la modalitat d'ensenyança a distància, establiran un pla d'acció tutorial (tutories presencials i a distància) semblant a l'indicat en el punt anterior per al CEVEAD. En cas que les possibilitats organitzatives del centre i les disponibilitats horàries del professorat no permeten establir íntegrament el citat pla tutorial, estos centres oferiran prioritàriament la impartició de tutories individuals.
Quint
Programes formatius dels apartats b), c), d), e), j) de l'article 5.2 de la Llei 1/1995, de 20 de gener, de la Generalitat Valenciana, de Formació de les Persones Adultes, regulats en l'annex III, del Decret 220/1999, de 23 de novembre, del Govern Valencià
1. Les orientacions i els objectius per al desplegament dels programes formatius que figuren en els apartats b), c), d), e), j) de l'article 5.2 de la Llei 1/1995, de 20 de gener, de la Generalitat Valenciana, de Formació de les Persones Adultes, són els establits en l'annex III del Decret 220/1999, de 23 de novembre, del Govern Valencià.
2. Els documents bàsics del procés educatiu de les persones que cursen els programes formatius citats en l'apartat anterior són els que figuren en l'article 18 i en l'annex III.A) i III.B) del decret mencionat.
3. En el projecte curricular del centre s'establiran els continguts i el sistema d'avaluació de cada un dels programes formatius que impartisca el centre.
4. Les persones adultes es podran incorporar als programes c), e), j) a partir de l'any natural que complixen divuit anys d'edat, en funció de la disponibilitat de places del centre.
Els centres públics de formació de persones adultes dins del programa e.1), a fi d'afavorir la integració de col·lectius o grups socialment desfavorits, oferiran prioritàriament cursos per a immigrants orientats al coneixement de les llengües oficials de la Comunitat Valenciana.
Per a poder cursar el programa formatiu b), hauran de tindre l'edat requerida, en la normativa vigent, per a l'accés a través de la prova específica corresponent al nivell educatiu de què es tracte i que existisquen places disponibles en el centre.
Podran cursar el programa formatiu d), relatiu a la preparació de la prova d'accés a la Universitat per a majors de 25 anys, aquelles persones que tinguen l'edat que els permeta presentar-se a les proves que es realitzen en el curs acadèmic en que es matriculen, en funció de la disponibilitat de places del centre.
5. En el moment d'accedir als programes formatius regulats en l'annex III del decret citat, s'efectuarà una valoració inicial individual de cada persona adulta per a procedir a la seua orientació i adscripció directa, oberta i flexible al programa formatiu corresponent, per a la qual cosa es tindrà en compte els seus estudis previs i comprendrà aspectes relacionats amb els seus coneixements, experiències, habilitats i procediments previs, així com els interessos i expectatives de cada persona.
6. La ràtio màxima per a impartir un programa formatiu dels que figuren en l'annex III del Decret 220/1999, de 23 de novembre, del Govern Valencià, serà de 35 persones; la ràtio mínima per a impartir un programa dels citats amb anterioritat, en els centres de titularitat de la Generalitat Valenciana, serà de 15 persones. No obstant això, les direccions territorials de Cultura i Educació, després de l'informe previ de la Inspecció Educativa, podran proposar la impartició de programes formatius a un nombre menor de l'establit amb caràcter general, quan les peculiaritats del centre ho requerisquen o circumstàncies especials així ho aconsellen, sempre dins del marc de la disponibilitat de professorat.
Les llistes de persones adultes matriculades en els distints programes formatius de l'annex III, del citat decret, es remetrà al Servei d'Inspecció Educativa abans del 31 d'octubre. L'ampliació de matrícula quedarà oberta fins al mes de gener en què hauran de comunicar-se les noves incorporacions als distints programes formatius.
7. Els períodes lectius setmanals mínims per al desplegament curricular dels programes formatius que figuren en l'annex III del Decret 220/1999, de 23 de novembre, del Govern Valencià, són els que figuren en l'annex XII d'esta ordre.
8. El CEVEAD establirà un sistema d'atenció tutorial per a impartir els distints programes formatius de l'annex III del Decret 220/1999, de 23 de novembre, del Govern Valencià, semblant a l'establit en el punt 7.5 de l'apartat quart de la present ordre.
En el cas que les possibilitats organitzatives del CEVEAD i les disponibilitats horàries del professorat no permeten establir el dit pla d'acció tutorial per a estos programes formatius, tindrà preferència la impartició de tutories individuals.
Sext. Professorat
1. Les activitats pròpies dels llocs de treball docents en centres de formació de persones adultes són:
- El desplegament de les ensenyances de la Formació Bàsica de Persones Adultes que s'establisquen de forma presencial o, si és procedent, per mitjà de l'ensenyança a distància.
- El desplegament dels programes formatius que figuren en l'annex III del Decret 220/1999, de 23 de novembre, del Govern Valencià, que s'establisquen de forma presencial o, si és procedent, per mitjà de l'ensenyança a distància.
- La cooperació i coordinació amb associacions i altres entitats relacionades amb la formació de persones adultes en el seu àmbit territorial.
- Les que, amb caràcter específic, s'ordenen per la Conselleria de Cultura i Educació per a un adequat desplegament de les ensenyances regulades en el Decret 220/1999, de 23 de novembre, del Govern Valencià.
2. Professorat que impartisca la Formació Bàsica de Persones Adultes en centres públics de Formació de Persones Adultes dependents de la Generalitat Valenciana.
El professorat que impartisca la Formació Bàsica de Persones Adultes en els centres públics de Formació de Persones Adultes dependents de la Generalitat Valenciana, serà el que preveuen els apartats 1 i 2 de la disposició addicional primera del Decret 220/1999, de 23 de novembre, del Govern Valencià.
2.1 Les ensenyances corresponents al Cicle I de la Formació Bàsica de Persones Adultes seran impartides, en els centres públics de Formació de Persones Adultes dependents de la Generalitat Valenciana, per professorat integrat en el cos de mestres. Este professorat també podrà impartir les ensenyances corresponents al primer nivell del Cicle II de la Formació Bàsica de Persones Adultes, segons la seua habilitació o especialitat.
2.1.1 Per a impartir la docència utilitzant el valencià com a llengua vehicular i per a impartir la docència del mòdul de Valencià en el Cicle I de la Formació Bàsica de Persones Adultes, el professorat ha d'estar en possessió del Certificat de Capacitació per a l'Ensenyança en Valencià o Diploma de Mestre de Valencià.
2.1.2 Per a impartir la docència del mòdul de Valencià en el primer nivell del Cicle II de la Formació Bàsica de Persones Adultes, el professorat integrat en el Cos de Mestres ha d'estar en possessió del Diploma de Mestre de Valencià o ser llicenciat en Filologia Hispànica, Secció Lingüística Valenciana o equivalent.
2.2 En els centres públics de Formació de Persones Adultes dependents de la Generalitat Valenciana, el professorat que impartisca el Cicle II de la Formació Bàsica de Persones Adultes, serà el que preveu la LOGSE en les disposicions addicional deu i transitòria quarta. L'atribució docent dels diferents camps de coneixement o àmbits d'experiència corresponents al segon nivell del Cicle II, a especialitats del Cos de Professors d'Ensenyança Secundària és la que s'arreplega en l'annex II del Decret 220/1999, de 23 de novembre, del Govern Valencià.
A fi de desplegar allò que s'ha establit en els apartats a), b), c) i d) de l'annex II del Decret 220/1999, de 23 de novembre, del Govern Valencià, sobre l'atribució d'especialitats del Cos de Professors d'Ensenyança Secundària als tres camps de coneixement o àmbits d'experiència en què s'organitzen les ensenyances corresponents al segon nivell del Cicle II de Formació Bàsica de Persones Adultes, en funció de les àrees o matèries d'Educació Secundària Obligatòria integrades en cada camp de coneixement o àmbit d'experiència, s'establixen els requisits següents:
a) Els professors del Cos d'Ensenyança Secundària de l'especialitat de "Llengua Castellana i Literatura" i de l'especialitat de "Processos i Mitjans de Comunicació", per a poder impartir el mòdul de Valencià hauran d'estar en possessió del Diploma del Mestre de Valencià o ser llicenciat en Filologia Hispànica, Secció Lingüística Valenciana o equivalent i per a poder impartir el mòdul de Llengües Estrangeres (Anglés o Francés) hauran d'estar en possessió de la llicenciatura de Filologia Anglesa o Francesa o haver superat 3 cursos complets d'estes llicenciatures; Certificat d'Aptitud en Anglés o Francés de l'Escola Oficial d'Idiomes o títol estranger equivalent convalidat pel Ministeri d'Educació i Ciència; Diplomatura en Anglés o Francés per les Escoles Universitàries d'Idiomes (traductors i intèrprets); o haver superat els cursos d'especialització d'anglés o francés convocats pel Ministeri d'Educació i Ciència o pels òrgans o institucions corresponents de les comunitats autònomes.
b) Els professors del Cos d'Ensenyança Secundària, de l'especialitat de "Valencià: Llengua i Literatura", per a poder impartir el mòdul de "Llengües Estrangeres" (Anglés o Francés) han d'estar en possessió de les mateixes titulacions establides en l'apartat anterior per a impartir este mòdul.
c) Els professors del Cos d' Ensenyança Secundària, de les especialitats d'Anglés o Francés per a poder impartir el mòdul de "Valencià" hauran d'estar en possessió del Diploma de Mestre de València o ser llicenciat en Filologia Hispànica, Secció Lingüística Valenciana o equivalent.
d) En el cas que en el centre de formació de persones adultes existisca més d'un lloc de treball de professor/a del Cos d'Ensenyança Secundària per a impartir un camp de coneixement o àmbit d'experiència, la preferència per a ocupar-lo entre els distints especialistes que tenen atribució per a impartir cada camp de coneixement, serà la següent:
- Camp de coneixement o àmbit d'experiència de Comunicació:
1r. Llengua i Literatura Valenciana
2n. Anglés
3r. Llengua Castellana i Literatura
4t. Francés
5t. Processos i Mitjans de Comunicació
- Camp de coneixement o àmbit d'experiència Cientificotecnològic:
1r. Matemàtiques
2n. Biologia i Geologia
3r. Tecnologia
4t. Física i Química
5t. Anàlisi i Química Industrial
- Camp de coneixement o àmbit d'experiència de Ciències Socials:
1r. Geografia i Història
2n. Formació i Orientació Laboral
3r. Economia
4t. Intervenció Sociocomunitària
5t. Filosofia
6t. Psicologia i Pedagogia
3. Professorat que impartisca la Formació Bàsica de Persones Adultes en centres de Formació de Persones Adultes no dependents de la Generalitat Valenciana.
3.1 A fi de desenrotllar allò que s'ha establit en l'apartat primer de la disposició addicional tercera del Decret 220/1999, de 23 de novembre, del Govern Valencià, els professors de centres de Formació de Persones Adultes no dependents de la Generalitat Valenciana que s'autoritzen per a impartir les ensenyances corresponents al Cicle I de la Formació Bàsica de Persones Adultes, hauran de posseir el títol de Mestre, Diplomat en Professorat d'EGB o Mestre de Primera Ensenyança i, a més, posseir el Certificat de Capacitació per a l'Ensenyament en Valencià o el Diploma de Mestre de Valencià. Estos mateixos professors podran impartir també les ensenyances corresponents al primer nivell del Cicle II de la Formació Bàsica de Persones Adultes, excepte el mòdul de Llengües Estrangeres i el mòdul de Valencià. Per a poder impartir també el mòdul de Llengües Estrangeres (Anglés o Francés) hauran de posseir, el Títol de Diplomat en Professorat d'EGB, especialitat: Filologia (Anglés o Francés) o Mestres, especialitat de Llengua Estrangera: Anglés o Francés, corresponent al nous plans d'estudi de les Escoles Universitàries de Magisteri, o qualsevol de les titulacions indicades per a poder impartir este mòdul en el punt 2.2.a) d'este apartat sext. I per a poder impartir el mòdul de Valencià hauran de posseir el Diploma de Mestre de Valencià o ser llicenciat en Filologia Hispànica, Secció Lingüística Valenciana o equivalent.
3.2 A fi de desplegar allò que s'ha establit en l'apartat primer de la disposició addicional tercera del Decret 220/1999, de 23 de novembre, del Govern Valencià, els professors de centres de Formació de Persones Adultes no dependents de la Generalitat Valenciana, que s'autoritzen per a impartir el Cicle II de la Formació Bàsica de Persones Adultes, hauran d'estar en possessió de les titulacions següents:
a) Per a impartir tots els mòduls del camp de coneixement o àmbit d'experiència de Comunicació, es requerix qualsevol llicenciatura o titulació universitària de les establides per a l'àrea de Llengües Estrangeres en l'annex I de l'ordre de 24 de juliol de 1995, per la qual es regulen les titulacions mínimes que han de posseir els professors dels centres privats d'Educació Secundària Obligatòria (BOE de 4.8.1995) i, a més, posseir el Diploma de Mestre de Valencià o ser llicenciat/da en Filologia Hispànica, Secció de Lingüística Valenciana o equivalent.
Per a impartir el mòdul de castellà o el mòdul de Llengua Estrangera, els professors hauran de posseir qualsevol llicenciatura o titulació universitària de les establides per a estes àrees en l'annex I de la citada ordre. Per a impartir el mòdul de Valencià, els professors hauran de posseir qualsevol d'estes titulacions i el Diploma de Mestre de Valencià o ser llicenciat/da en Filologia Hispànica, Secció de Lingüística Valenciana o equivalent.
b) Per a impartir el camp de coneixement o àmbit d'experiència Cientificotecnològic, es requerix qualsevol llicenciatura o titulació universitària de les establides per a les àrees de Matemàtiques, Ciències de la Naturalesa o Tecnologia en l'annex I de l'Ordre de 24 de juliol de 1995 (BOE de 4.8.1995).
c) Per a impartir el camp de coneixement o àmbit d'experiència de Ciències Socials, es requerix qualsevol llicenciatura o titulació universitària de les establides per a l'àrea de Ciències Socials (Geografia i Història), establides en l'annex I de l'Ordre de 24 de juliol de 1995.
4. Professorat que impartisca els programes formatius que figuren en l'annex III del Decret 220/1999, de 23 de novembre, del Govern Valencià.
4.1 Professorat dels centres públics de Formació de Persones Adultes dependents de la Generalitat Valenciana.
En els centres públics de Formació de Persones Adultes dependents de la Generalitat Valenciana, els programes formatius que figuren en l'annex III del Decret 220/1999, de 23 de novembre, seran impartits segons allò que s'ha establit en l'apartat tercer de la disposició addicional primera del decret mencionat.
4.2 Professorat dels centres de Formació de Persones Adultes no dependents de la Generalitat Valenciana.
A fi de desplegar allò que s'ha establit en l'apartat primer de la disposició addicional tercera del Decret 220/1999, de 23 de novembre, els professors de centres de Formació de Persones Adultes no dependents de la Generalitat Valenciana que s'autoritzen per a impartir els programes formatius b), c), d), e.2), de l'article 5.2 de la Llei 1/1995, que figuren en l'annex III del citat decret, hauran d'estar en possessió de qualsevol de les titulacions establides en els punts 3.1 i 3.2 d'este apartat sext, per a impartir el Cicle I o el Cicle II de la Formació Bàsica de Persones Adultes. Per a impartir el programa formatiu de l'annex III relatiu a l'apartat c) de l'article 5.2, de la Llei 1/1995, s'haurà de posseir, a més, el Diploma de Mestre de Valencià, o ser llicenciat en Filologia Hispànica, Secció de Lingüística Valenciana, o equivalent.
Per a impartir cursos per a immigrants orientats al coneixement de les llengües oficials de la Comunitat Valenciana, integrats dins del programa formatiu e.1), de l'annex III del Decret 220/1999, els professors hauran d'estar en possessió del títol de Mestre, Diplomat en Professorat d'EGB o Mestre de Primera Ensenyança i el Certificat de Capacitació per a l'Ensenyament en Valencià o el Diploma de Mestre de Valencià.
Podran impartir la resta de cursos integrats en l'apartat e.1), i els programes de l'apartat j), de l'annex III, del citat decret, el personal amb capacitat adequada per al desplegament dels objectius establits en estos programes.
5. El Claustre de professors estarà integrat per la totalitat de professors/es que impartisquen docència en el centre.
6. Els professors del Cos de Mestres que impartisquen mòduls d'un o diversos camps de coneixement o àmbit d'experiències formaran part del departament didàctic d'estos camps de coneixement.
7. El director o la directora, tenint en compte les sol·licituds realitzades pel professorat i les seues especialitats o habilitacions, i d'acord amb les necessitats organitzatives del centre, determinarà els professors del Cos de Mestres que impartiran les ensenyances del Cicle I i el primer nivell del Cicle II de la Formació Bàsica de Persones Adultes.
El director o la directora del centre determinarà el professorat del Cos de Mestres i del Cos de Professors d'Ensenyança Secundària que d'acord amb la seua especialitat, impartiran els programes formatius que figuren en l'annex III del Decret 220/1999, de 23 de novembre, del Govern Valencià.
Així mateix, el director o la directora del centre determinarà les ensenyances a impartir per la resta del professorat que impartisca docència en el centre, d'acord amb allò disposat en els punts 3 i 4.2. d'este apartat sext.
8. Horari del professorat dels centres públics de persones adultes de titularitat de la Generalitat Valenciana.
8.1 En els centres públics de Formació de Persones Adultes de titularitat de la Generalitat Valenciana, de les trenta-set hores i mitja que constituïxen la jornada laboral, tots els professors dedicaran 30 hores setmanals de presència directa en el centre, a més de set hores i mitja de permanència no obligada en el centre.
8.2 Cada professor/a dedicarà a les activitats lectives un total de 21 hores setmanals, de les quals una es dedicarà a tutoria.
Si hi haguera professorat que no cobrira esta dedicació horària, les completarà amb les tasques de suport organitzatiu o pedagògic que li assigne l'equip directiu del centre.
8.2.1 La dedicació horària setmanal del professorat del CEVEAD i dels centres públics que impartisquen el Cicle II de la Formació Bàsica de persones adultes en la modalitat d'educació a distància, a les distintes tutories col·lectives i individuals (presencials, telefòniques, correspondència o telemàtica), tindran el caràcter d'hores lectives.
8.2.2 Així mateix, la dedicació horària setmanal del professorat del CEVEAD per a impartir, en la modalitat d'educació a distància, els programes formatius de l'annex III del Decret 220/1999, de 23 de novembre, a les distintes tutories col·lectives i individuals (presencials, telefònica, correspondència o telemàtica), tindran el caràcter d'hores lectives.
8.3 La dedicació a activitats no lectives serà de 9 hores setmanals d'obligada permanència en el centre. Estes hores es dedicaran prioritàriament a l'elaboració del projecte curricular del centre i, a més, a les tasques següents:
a) Programació de l'activitat pedagògica i elaboració de material didàctic.
b) Entrevistes amb les persones adultes.
c) Reunions d'òrgans de coordinació docent i sessions d'avaluació.
d) Reunions d'equips de treball intercentres.
e) Tasques relacionades amb activitats d'innovació pedagògica.
f) Emplenament de documents administratius i acadèmics, programació i avaluació.
g) Tasques de captació, inscripció i dinamització,
h) Participació en reunions d'òrgans col·legiats.
i) Tasques d'administració i gestió relacionades amb les ofertes educatives del centre.
j) Reunions de coordinació amb entitats i institucions que col·laboren amb el desplegament de les activitats del centre.
k) Qualsevol altra que es determine en el projecte educatiu del centre.
8.4 La resta de la jornada laboral (set hores i mitja) de permanència no obligada en el centre, es destinarà a tasques pròpies de l'activitat docent, a perfeccionament professional o qualsevol altra activitat pedagògica complementària.
8.5 Es computaran com a lectives les hores que els equips directius dediquen a les tasques pròpies dels seus càrrecs, fins a un màxim del nombre següent d'hores:
Nre. de professors/es director/a Cap Secretari/a
d'Estudis
Centres amb 11 o més professors/es 12 9 9
Centres de 4 a 10 professors/es 9 6 6
Centres d'1 a 3 professors/es 9 - -
8.6 Criteris per a l'assignació d'horari lectiu al professorat de centres públics de titularitat de la Generalitat Valenciana, de les ensenyances que tinga implantades cada centre.
L'assignació d'horari lectiu al professorat per a impartir els programes formatius que figuren en els annexos I i III del Decret 220/1999, de 23 de novembre, del Govern Valencià, es realitzarà per mitjà de l'ordre següent de prelació:
- En primer lloc es cobriran les ensenyances corresponents al Cicle I i Cicle II de la Formació Bàsica de Persones Adultes.
- En segon lloc, cursos per a la preparació de la prova lliure per a l'obtenció del títol de Graduat Escolar, integrats en el programa de l'apartat b), de l'article 5.2., de la Llei 1/1995, que figura en l'annex III del Decret 220/1999.
- En tercer lloc, cursos per a immigrants orientats al coneixement de les llengües oficials de la Comunitat Valenciana, integrats en el programa de l'apartat e.1), de l'article 5.2 de la Llei 1/1995, que figura en l'annex III del citat decret.
- En quart lloc, cursos de preparació per a l'obtenció de certificats oficials de coneixement de valencià, integrats en el programa de l'apartat c), de l'article 5.2 de la Llei 1/1995, que figura en l'annex III del citat decret.
- En quint lloc, la resta de cursos que s'establisquen relatius al programa de l'apartat b), de l'article 5.2 de la Llei 1/1995, que figura en l'annex III del citat decret.
- En sext lloc, el programa formatiu de l'apartat d), de l'article 5.2 de la Llei 1/1995, que figura en l'annex III del citat decret.
- En sèptim lloc, la resta de cursos que s'establisquen relatius al programa de l'apartat c), al de l'apartat e) i el programa de l'apartat j), de l'article 5.2 de la Llei 1/1995, que figuren en l'annex III del citat decret.
Sèptim. Adequació del Reglament Orgànic i Funcional dels Instituts d'Educació Secundària als Centres Públics de Formació de Persones Adultes
1. Tenint en compte allò que s'ha disposat en la disposició addicional tercera del Decret 234/1997, de 2 de setembre, del Govern Valencià, a fi d'adequar allò que s'ha establit en el Reglament Orgànic i Funcional dels Instituts d'Educació Secundària a les característiques, condicions i necessitats de la formació de les persones adultes, en allò que no està regulat en la present ordre sobre els òrgans de govern dels centres, de la participació de les persones, dels òrgans de coordinació docent (departament d'orientació, departaments didàctics, comissió de coordinació pedagògica, tutors, departament d'activitats complementàries), consell de delegats, règim econòmic i avaluació dels centres, s'ajustarà a allò que s'ha disposat en el Títol II, excepte els articles 4 i 33; Títol III, a excepció dels articles 75, 76, 77, 78 i 79; Títol IV, a excepció de l'article 83; Títol V a excepció dels articles 104, 105, 106 i 107; Títol VI; Títol VII i Títol IX, del Decret 234/1997, de 2 de setembre, del Govern Valencià, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional dels Instituts d'Educació Secundària.
2. Segons allò disposat en l'article 2.2 del Decret 234/1997, de 2 de setembre, del Govern Valencià, als centres públics de formació de persones adultes de titularitat de les entitats locals, els serà d'aplicació el que es disposa en este apartat sèptim de la present ordre. Les competències amb relació al nomenament i cessament del director o directora i de l'equip directiu que s'atribuïxen a la Conselleria de Cultura i Educació, s'entendran referides a l'entitat local titular del centre.
3. Tenint en compte que les persones matriculades en els centres de Formació de Persones Adultes són majors d'edat, no es consideraran les referències a la participació de pares i mares d'alumnes, prevista en el decret citat en l'apartat anterior. En este sentit, les competències que al llarg de l'articulat del Decret 234/1997, de 2 de setembre, del Govern Valencià, s'atribuïxen als pares i mares d'alumnes i associacions de pares d'alumnes, hauran d'entendre's com a drets de les persones adultes i associacions de persones adultes del centre.
4. Òrgans de govern dels centres públics de Formació de Persones Adultes de titularitat de la Generalitat Valenciana.
Els centres públics de Formació de Persones Adultes de titularitat de la Generalitat Valenciana tindran els òrgans de govern següents:
a) Unipersonals: director/a, cap d'estudis i secretari/a, si s'escau
b) Col·legiats: Consell Escolar i Claustre de Professors.
Estos òrgans de govern tindran les competències que els atribuïx el Reglament Orgànic i Funcional dels Instituts d'Educació Secundària.
4.1. Consell Escolar dels centres públics de Formació de Persones Adultes de titularitat de la Generalitat Valenciana.
Atés que no serà d'aplicació en estos centres el contingut de l'article 33 del Decret 234/1997, de 2 de setembre del Govern Valencià, la composició del Consell Escolar dels centres de Formació de Persones Adultes serà el següent:
En els centres públics de Formació de Persones Adultes, de titularitat de la Generalitat Valenciana, de vuit o més unitats el Consell Escolar estarà integrat per:
a) El director o la directora del centre, que serà el seu president o presidenta.
b) El/La cap d'estudis.
c) Un/a regidor/a o representant de la corporació local on es trobe ubicat el centre.
d) Tres professors/es, elegits pel claustre.
e) Cinc representants de les persones adultes, un/a dels quals, serà designat/da per l'associació de persones adultes més representativa del centre.
f) Un/a representant del personal d'administració i servicis.
g) El secretari o la secretària del centre, que actuarà de secretari/a del Consell Escolar amb veu i sense vot.
En els centres públics de Formació de Persones Adultes, de titularitat de la Generalitat Valenciana, de quatre a set unitats el Consell Escolar estarà integrat per:
a) El director o la directora del centre, que serà el seu president o presidenta.
b) El/La cap d'estudis.
c) Un/a regidor/a o representant de la corporació local on es trobe ubicat el centre.
d) El secretari o la secretària del centre que actuarà de secretari/a del Consell Escolar amb veu i sense vot.
e) Un/a representant del personal d'administració i servicis.
f) Un/a representant del professorat elegit pel claustre.
g) Tres representants de les persones adultes, un/a dels quals, serà designat/da per l'associació de persones adultes més representativa del centre.
En els centres públics de Formació de Persones Adultes, de titularitat de la Generalitat Valenciana, d'una a tres unitats el Consell Escolar estarà constituït per un professor o una professora que exercirà les funcions del director o directora, una persona adulta i un/a representant de la corporació local.
5. Òrgans de coordinació docent
En els centres de Formació de Persones Adultes es consideraran òrgans de coordinació docent:
a. Departament d'orientació
b. Departaments didàctics: Comunicació, Cientificotecnològic i Ciències Socials, i departament d'altres programes formatius.
b.1. Podran establir-se altres departaments que les peculiaritats de cada centre aconsellen, d'acord amb la seua plantilla orgànica i les ensenyances que impartisquen, prèvia autorització de la direcció territorial de Cultura i Educació corresponent.
c. Comissió de coordinació pedagògica.
d. Equip docent del grup, que estarà compost pel conjunt del professorat que impartix docència al grup o classe.
El/La professor/a tutor/a coordinarà l'equip docent del grup, que en constituirà la junta avaluadora.
e. Departament d'activitats complementàries.
6. Autonomia pedagògica i organitzativa dels centres de Formació de Persones Adultes.
6.1 Els centres de Formació de Persones Adultes disposaran d'autonomia per a definir el model de gestió organitzativa i pedagògica que haurà de concretar-se, en cada cas, per mitjà del corresponent projecte educatiu i projecte curricular del centre i el reglament de règim interior.
6.2 El projecte educatiu del centre
El projecte educatiu es regirà per allò que s'ha establit en el capítol I del Títol V, del Decret 234/1997, de 2 de setembre, del Govern Valencià. A més dels aspectes previstos en l'article 102.2 del citat decret, el projecte educatiu del centre, atendrà la consecució dels objectius i les intencions educatives que preveuen la Llei 1/1995, de Formació de Persones Adultes i el Decret 220/1999, de 23 de novembre, del Govern Valencià.
6.3 Programes d'educació bilingüe.
En les poblacions de predomini lingüístic valencià, que figuren en l'article 35 de la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià, tots els centres aplicaran un o més d'un dels programes d'educació bilingüe.
Els programes d'educació bilingüe que es poden aplicar en els centres públics de formació de persones adultes, segons el Decret 234/1997, de 2 de setembre, són: Programa d'Ensenyança en Valencià i Programa d'Incorporació Progressiva.
Els centres de predomini lingüístic castellà, que figuren en l'article 36 de la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià, podran aplicar sempre que hi haja una voluntat explícitament manifestada per les persones que es matriculen en estos centres, qualsevol dels programes d'educació bilingüe.
En el Programa d'Ensenyança en Valencià tots els mòduls no lingüístics o la major part d'ells, corresponents al Cicle I i al Cicle II, de la Formació Bàsica de Persones Adultes, s'impartiran en valencià. En el Programa d'Incorporació Progressiva s'impartirà en valencià en el Cicle I, com a mínim, un mòdul no lingüístic, i dos mòduls no lingüístics, com a mínim, en els nivells corresponents al Cicle II.
6.4 Disseny particular del programa.
El disseny particular del programa o programes d'educació bilingüe és la concreció i contextualització d'estos a la realitat particular de cada centre i, al mateix temps, constituïx el conjunt de decisions prèvies per a l'elaboració dels documents d'organització i gestió educativa: el projecte curricular, el Pla de Normalització Lingüística i la resta de decisions administratives. El conjunt de decisions que conformen el disseny particular del programa haurà d'incorporar-se als documents de gestió i organització corresponents.
El contingut del disseny particular del programa o dels programes d'educació bilingüe, inclourà:
a) Els objectius generals, de caràcter lingüístic, de la Formació Bàsica de les Persones Adultes, contextualitzats i atenent la realitat educativa del centre i les exigències del programa.
b) El tractament metodològic de les diferents llengües: valencià, castellà i llengua estrangera.
c) La proporció d'ús vehicular del valencià i del castellà.
d) Els moments i la seqüència d'introducció sistemàtica de la lectoescriptura en valencià i en castellà (només per als programes d'alfabetització).
e) La previsió d'actuacions amb persones adultes de nova incorporació al sistema educatiu valencià i que necessiten una atenció específica per a suplir la seua baixa competència lingüística en algunes de les llengües oficials.
Tots els centres elaboraran el disseny particular de cada un dels programes d'educació bilingüe que apliquen.
El disseny particular del programa serà aprovat pel Consell Escolar del centre i es remetrà a la corresponent direcció territorial de Cultura i Educació per a la seua aprovació. S'acompanyarà de la sol·licitud d'aprovació i del certificat de l'acta de la sessió extraordinària del Consell Escolar en què s'haja aprovat.
La direcció territorial de Cultura i Educació resoldrà les sol·licituds del disseny particular del Programa d'Incorporació Progressiva. Per a l'autorització serà preceptiu un informe conjunt elaborat per l'Assessoria Didàctica per a l'Ensenyança en Valencià i per la Inspecció d'Educació. Una vegada aprovat el disseny, una còpia de l'informe i de la pàgina on conste la proporció de mòduls que s'impartixen en cada llengua, seran remesos a la Direcció General d'Ordenació i Innovació Educativa i Política Lingüística (Servei d'Ensenyament en Valencià).
Els dissenys particulars del Programa d'Ensenyança en Valencià, una vegada tinguen l'informe de la Inspecció d'Educació seran remesos a la Direcció General d'Ordenació i Innovació Educativa i Política Lingüística, per a la seua aprovació.
Per a l'elaboració del disseny particular del programa d'educació bilingüe, els centres podran sol·licitar la col·laboració tècnica de l'Assessoria Didàctica per a l'Ensenyança en Valencià de la Direcció General d'Ordenació i Innovació Educativa i Política Lingüística.
Quan se sol·licite el canvi de Programa d'Incorporació Progressiva a Programa d'Ensenyança en Valencià, tota la documentació abans mencionada, s'haurà d'elaborar i remetre abans de l'inici del procés d'admissió d'alumnes.
Quan es vullga modificar el disseny particular del programa amb posterioritat a la seua aprovació, se seguiran els mateixos tràmits que per a la seua aprovació.
6.5 El Pla de Normalització Lingüística inclourà els apartats següents.
a) Objectius.
b) Actuacions en cada un dels àmbits d'intervenció: administratiu i social; acadèmic o de gestió pedagògica; interrelació amb l'entorn sociofamiliar i interacció didàctica.
c) Temporalització.
d) Criteris d'avaluació del pla.
Per a l'elaboració del Pla de Normalització Lingüística, els centres podran disposar de les orientacions i el suport tècnic de l'Assessoria Didàctica per a l'Ensenyança en Valencià de la Direcció General d'Ordenació i Innovació Educativa i Política Lingüística.
6.6 El projecte curricular del centre.
Els projectes curriculars concretaran i completaran el currículum oficial de la Comunitat Valenciana en el marc del programa d'educació bilingüe que cada centre tinga autoritzat i inclouran:
6.6.1 L'adequació dels objectius generals de la Formació Bàsica de Persones Adultes, que figuren en l'annex I del Decret 220/1999, de 23 de novembre, del Govern Valencià, al context socioeconòmic, cultural i sociolingüístic del centre i a les característiques, necessitats i interessos de les persones adultes.
6.6.2 L'adequació dels objectius generals dels programes formatius que impartisca el centre dels que figuren en l'annex III del decret citat, al context socioeconòmic, cultural i sociolingüístic del centre i a les característiques, necessitats i interessos de les persones adultes.
6.6.3 Criteris metodològics de caràcter general i d'organització espaciotemporal.
6.6.4 Decisions sobre el procés d'avaluació, que comprendran procediments generals per a avaluar la progressió de les persones adultes en el procés d'aprenentatge i els criteris de promoció.
6.6.5 Orientacions per a incorporar, a través dels distints camps de coneixement i mòduls, els temes transversals del currículum de la Formació Bàsica de les Persones Adultes.
6.6.6 Determinació dels mòduls optatius que oferix el centre, en el Cicle II de la Formació Bàsica de Persones Adultes.
6.6.7 Criteris i procediments previstos per a organitzar, en la Formació Bàsica de Persones Adultes, les adaptacions curriculars significatives per a les persones amb necessitats educatives especials, derivades de discapacitat motora o sensorial.
6.6.8 Criteris per a avaluar i, si és procedent, revisar els processos d'ensenyança i la pràctica docent del professorat.
6.6.9 El pla d'orientació educativa, psicopedagògica i professional.
6.6.10 Les programacions didàctiques dels departaments, regulades en punt 6.7. d'este apartat.
6.6.11 La supervisió dels projectes que existiren en el centre sobre innovació i recursos didàctics.
6.6.12 El disseny i la implementació de les estratègies i pràctiques participatives.
6.7 La programació didàctica.
6.7.1 En el cas de la Formació Bàsica de les Persones Adultes, la programació didàctica de cada departament inclourà, necessàriament, els aspectes següents per a cada un dels mòduls assignats a cada departament:
a) L'adequació dels objectius generals i l'adequació i distribució dels continguts i dels criteris d'avaluació de cada mòdul al cicle i nivell corresponent, i a les persones adultes amb necessitats educatives especials.
b) Els procediments i instruments previstos per a avaluar el procés d'ensenyança-aprenentatge. Així com els criteris de qualificació i promoció que se seguiran, amb especial referència als mínims exigibles.
c) La concreció dels temes transversals del currículum.
d) Els mínims que han de complir les adaptacions curriculars significatives.
6.7.2 En el cas dels programes formatius que figuren en l'annex III del Decret 220/1999, de 23 de novembre, del Govern Valencià, la programació didàctica del departament inclourà, necessàriament, l'adequació dels objectius generals, l'elaboració dels continguts i del sistema d'avaluació de cada programa formatiu.
6.7.3 Així mateix la programació didàctica de cada departament inclourà, necessàriament, tant per als distints mòduls de la Formació Bàsica de Persones Adultes com per a la resta de programes formatius que figuren en l'annex III del decret citat, els aspectes següents.
a) La distribució temporal dels continguts curriculars.
b) La metodologia didàctica que cal aplicar.
c) Els materials i recursos didàctics que s'utilitzaran, inclosos els materials curriculars per a ús de les persones adultes.
d) Les activitats complementàries que es pretenen realitzar des del departament.
6.8 Programació general anual dels centres públics de Formació de Persones Adultes.
La programació general anual del centre es regirà per allò que s'ha establit en el capítol III, del Títol V, del Decret 234/1997, de 2 de setembre, del Govern Valencià, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional dels Instituts d'Educació Secundària.
6.8.1 Una vegada aprovada, la programació general anual es farà pública i quedarà en la Secretaria del centre a disposició de qualsevol membre de la comunitat educativa que la sol·licite. Un exemplar d'esta programació serà remés a la direcció territorial de Cultura i Educació abans del 31 d'octubre.
6.8.2 El Consell Escolar del centre fixarà els criteris pels quals haurà de regir-se la programació general anual, en la primera setmana de curs. En finalitzar el període lectiu establit en el calendari escolar, el Consell Escolar i l'equip directiu avaluaran el grau de compliment de la programació general anual. Les conclusions més rellevants seran arreplegades en una memòria, que es remetrà a la direcció territorial de Cultura i Educació corresponent, abans del 10 de juliol.
DISPOSICIONS ADDICIONALS
Primera
Allò que s'ha establit en esta ordre en relació amb la implantació d'ensenyances s'inscriurà en el Registre de Centres Docents de la Comunitat Valenciana.
Segona
Els actuals centres públics d'Educació Permanent d'Adults de titularitat de la Generalitat Valenciana passen a denominar-se centres públics de Formació de Persones Adultes.
Tercera
A partir del curs en què els centres implanten els programes formatius establits en els annexos I i III del Decret 220/1999, de 23 de novembre, del Govern Valencià, hauran d'utilitzar els documents i regir-se per les normes que s'establixen respecte d'això tant en el citat decret com en la present ordre.
Quarta
En allò que no està regulat en la present ordre respecte a temes de personal, en aspectes tals com el compliment de l'horari per part del professorat (control d'assistència, faltes d'assistència, baixa mèdica, dret de vaga, etc.), així com respecte a l'horari del personal d'administració i servicis, si és procedent, s'ajustarà a allò que s'ha disposat en les disposicions legals que regulen estos temes en els centres ordinaris.
Quinta
Els professors dels programes municipals o dels centres privats d'Educació Permanent d'Adults degudament autoritzats, que hagen impartit en el curs 1999-2000, les ensenyances d'Educació Permanent d'Adults o que acrediten haver impartit durant un mínim de tres cursos escolars, podran continuar impartint en el mateix centre les ensenyances corresponents al Cicle I i al primer nivell del Cicle II i els programes formatius de l'annex III del Decret 220/1999, de 23 de novembre, equivalents a aquells que hagueren estat impartint.
Sexta
1. El Consell Escolar i l'equip directiu dels centres vetlarà pel compliment d'esta ordre i arbitraran el procediment més adequat perquè siga coneguda per la comunitat educativa i les institucions de la seua zona d'actuació.
2. Les direccions territorials de Cultura i Educació vetlaran pel compliment d'esta ordre i la Inspecció Educativa en supervisarà el compliment i assessorarà els centres per a facilitar-ne el desplegament.
DISPOSICIONS TRANSITÒRIES
Primera
El professorat que en el moment d'entrada en vigor de la present ordre es trobe treballant en programes municipals, centres privats d'Educació Permanent d'Adults, degudament autoritzats, i que no compten amb la titulació de valencià requerida per a impartir la Formació Bàsica de les Persones Adultes, podrà continuar exercint la docència en eixos mateixos centres, excepte el mòdul de Valencià i, comptarà, amb un període de cinc anys per a poder obtindre la corresponent titulació de valencià.
En els programes municipals i centres citats anteriorment, el professorat que impartisca el mòdul de Valencià en el Cicle I de la Formació Bàsica de les Persones Adultes, haurà de posseir el Certificat de Capacitació o el Diploma de Mestre de Valencià. El professorat que impartisca el mòdul de Valencià en el Cicle II, haurà de posseir el Diploma de Mestre de Valencià o ser llicenciat en Filologia Hispànica, Secció de Lingüística Valenciana o equivalent.
Segona
1. Mentre es regule el sistema d'autorització de les ensenyances establides en l'annex I i en l'annex III del Decret 220/1999, de 23 de novembre, del Govern Valencià, en els centres públics de titularitat de les entitats locals i en els centres privats de Formació de Persones Adultes, els actuals programes municipals, centres privats i cercles d'Educació Permanent d'Adults, que estiguen degudament autoritzats, podran impartir les ensenyances corresponents al Cicle I i al primer nivell del Cicle II de la Formació Bàsica de Persones Adultes, així com els programes formatius de l'annex III del citat decret, sempre que el professorat dispose de les titulacions establides en la present ordre, per a impartir dites ensenyances, en estos centres.
2. Així mateix, mentre es regule el sistema d'autorització de les ensenyances establides en l'annex I del Decret 220/1999, de 23 de novembre, els actuals programes municipals i centres privats d'Educació Permanent d'Adults, degudament autoritzats com a tals, podran impartir el segon nivell del Cicle II de la Formació Bàsica de Persones Adultes. Per a això, el titular del centre de què es tracte haurà de sol·licitar a la direcció territorial de Cultura i Educació corresponent, i fins al 5 de setembre del 2000, l'autorització provisional per a impartir-lo, sol·licitud a la qual s'acompanyarà la documentació acreditativa que el professorat del programa o centre reunix els requisits de titulació establits en el punt 3.2 de l'apartat sext de la present ordre. La resolució per la qual s'autoritze provisionalment als centres a impartir estes ensenyances, serà adoptada pel director territorial de Cultura i Educació corresponent, després de l'informe, respecte d'això, de la Inspecció Educativa.
Tercera
Al professorat dependent d'altres administracions públiques que impartisca docència en centres públics de formació de persones adultes dependents de la Generalitat Valenciana, els serà d'aplicació allò disposat en els punts 3 i 4.2. de l'apartat sext d'esta ordre.
Quarta
1. Les persones adultes menors de divuit anys d'edat, que en el curs 1999-2000, es troben matriculades en els centres o programes d'Educació Permanents d'Adults, podran continuar matriculades en el centres de formació de persones adultes, però sols podran figurar en les actes d'avaluació quan complisquen l'edat mínima requerida per a poder cursar cadascun dels programes formatius.
2. Transitòriament, fins a l'última convocatòria de prova lliure de Graduat Escolar que es farà el mes de maig de 2002, les persones que complisquen 17 anys o més en l'any 2000, es podran matricular en els centres de formació de persones adultes, per a cursar en l'any acadèmic 2000-2001, el programa de preparació per a la prova lliure per a l'obtenció del Graduat Escolar. Així mateix, les persones que complisquen 17 anys o més en l'any 2001, es podran matricular, en el curs 2001-2002, en els centres de formació de persones adultes, per a cursar el programa de preparació per a la prova lliure per a l'obtenció del Graduat Escolar.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
S'autoritza les direccions generals d'Ordenació i Innovació Educativa i Política Lingüística, de Centres Docents, de Règim Econòmic i de Personal, en l'àmbit de les seues respectives competències, per a adequar i desplegar les instruccions que per la present ordre s'aproven, així com per a dictar instruccions específiques per a l'organització i funcionament dels centres de Formació de Persones Adultes.
Segona
Esta ordre entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, no obstant això, els seus efectes s'entenen referits a partir del curs 2000-2001.
València, 14 de juny de 2000
El conseller de Cultura i Educació,
MANUEL TARANCÓN I FANDOS
Annex I.A)
Relació de centres públics de formació de persones adultes de titularitat de la Generalitat Valenciana que implanten els programes formatius del cicle I i del cicle II de la formació bàsica de persones adultes i determinats programes formatius de l'annex III del Decret 220/1999, de 23 de novembre, del Govern Valencià.
Província d'Alacant:
CODI CENTRE LOCALITAT
03012888 CPFPA F.GINER DE LOS RIOS ALACANT
03010715 CPFPA PAULO FREIRE ALACANT
03010855 CPFPA OROSIA SILVESTRE ALCOI
03012918 CPFPA. BENIDORM BENIDORM
03012921 CPFPA BENIASSENT COCENTAINA
03012931 CPFPA CREVILLENT
03012943 CPFPA. RAMON ORTEGA DÉNIA
03011771 CPFPA. ELDA
03010867 CPFPA MERCÈ RODOREDA ELX
03012979 CPFPA JOAN LLUÍS VIVES IBI
03013029 CPFPA BERNAT DE SARRIÀ LA VILA JOIOSA
03012980 CPFPA L'ILLA NOVELDA
03012992 CPFPA ORIHUELA
03013005 CPFPA CARLES SALVADOR PETRER
03013017 CPFPA SANT VICENT FERRER SANT VICENT
DEL RASPEIG
03015491 CPFPA TORREVIEJA TORREVIEJA
03013030 CPFPA ARCO IRIS VILLENA
03015506 CPFPA. XÀBIA XÀBIA
Província de Castelló:
CODI CENTRE LOCALITAT
12005891 CPFPA. MARQUÉS DE BENICARLÓ BENICARLÓ
12004850 CPFPA HISTORIADOR VICIANA BURRIANA
12004451 CPFPA GERMÀ COLOM CASTELLÓ
DE LA PLANA
12004849 CPFPA TIRANT LO BLANC L'ALCORA
12004904 CPFPA. JORDI DE SANT JORDI LA VALL D'UIXÓ
12004874 CPFPA E.C. ELS PORTS MORELLA
12004898 CPFPA. E.C. DE L'ALT PALÀNCIA SEGORBE
12003651 CPFPA ANTIGA PANDEROLA VILA-REAL
12004916 CPFPA. LLIBERTAT VINARÒS
Província de València:
CODI CENTRE LOCALITAT
46019155 CPFPA JAIME I ADEMUZ
46019167 CPFPA. VILA D'ALAQUÀS ALAQUÀS
46019180 CPFPA ALDAIA
46019192 CPFPA. JAUME I ALGEMESÍ
46019179 CPFPA MIGUEL HERNÁNDEZ ALZIRA
46019209 CPFPA VALLE DE AYORA AYORA
46019210 CPFPA ESCOLA D'ADULTS CARCAIXENT
46019246 CPFPA ESCOLA D'ADULTS CHIVA
46019258 CPFPA SIMON MONERRIS ENGUERA
46019261 CPFPA. JAUME I GANDIA
46019295 CPFPA ALTS DEL MERCAT LLÍRIA
46019301 CPFPA MANISES
46017651 CPFPA MISLATA
46019313 CPFPA OLIVA
46019325 CPFPA ESCOLA SANT CARLES ONTINYENT
46019337 CPFPA PATERNA
46019222 CPFPA ESCOLA D'ADULTS QUART DE POBLET
46019362 CPFPA ANTIGUA ESCUELA ZORITA REQUENA
46019374 CPFPA MIGUEL HERNÁNDEZ SAGUNT
46019386 CPFPA MIQUEL ROSANES SUECA
46017663 CPFPA TORRENT
46019404 CPFPA VALÈNCIA
46019441 CPFPA L'ALGUER VALÈNCIA
46019477 CPFPA SERRANO MORALES VALÈNCIA
46024001 CPFPA VILLAR
DEL ARZOBISPO
46019283 CPFPA FRANCESC BOSCH I MORATA XÀTIVA
46019234 CPFPA ENRIC VALOR XIRIVELLA
Annex I.B)
Relació de centres públics de formació de persones adultes de titularitat de la Generalitat Valenciana que implanten els programes formatius del cicle I i del 1r nivell del cicle II de la formació bàsica de persones adultes i determinats programes formatius de l'annex III del Decret 220/1999, de 23 de novembre, del Govern Valencià, i que a partir del curs 2001-2002 implantaran el 2n nivell del cicle II de la formació bàsica de les persones adultes.
Província d'Alacant:
CODI CENTRE LOCALITAT
03012891 CPFPA PROFESSOR ALBERTO BARRIO ALACANT
03012955 CPFPA EL MANANTIAL ELX
Província de Castelló:
CODI CENTRE LOCALITAT
12003641 CPFPA JOSEP PASQUAL I TIRADO CASTELLÓ
DE LA PLANA
Província de València:
CODI CENTRE LOCALITAT
46019416 CPFPA MALVA-ROSA VALÈNCIA
46019465 CPFPA SANT MARCEL·LÍ VALÈNCIA
46019489 CPFPA TRÀNSITS VALÈNCIA
Annex II
Relació de centres públics de formació de persones adultes de titularitat de la Generalitat Valenciana que implanten els programes formatius del cicle I i del 1er nivell del cicle II de la formació bàsica de persones adultes i determinats programes formatius de l'annex III del Decret 220/1999, de 23 de novembre, del Govern Valencià.
Província d'Alacant:
CODI CENTRE LOCALITAT
03012864 CPFPA EL BAVER ALACANT
03012876 CPFPA BARRI TÒMBOLA ALACANT
03012906 CPFPA CASTILLO ASPE
03012967 CPFPA ANTONIO PASCUAL FERRANDEZ ELX
Província de Castelló:
CODI CENTRE LOCALITAT
12004862 CPFPA ALTO MIJARES MONTANEJOS
12004886 CPFPA L'ALADERN ONDA
Província de València:
CODI CENTRE LOCALITAT
46019271 CPFPA GODELLA
46019349 CPFPA PICASSENT
46019398 CPFPA LA SERRANIA TUEJAR
46019428 CPFPA CENTRE SOCIAL DEL GRAU VALÈNCIA
46019431 CPFPA ESCOLA POPULAR NATZARET VALÈNCIA
46019453 CPFPA REINA NA GERMANA VALÈNCIA
Annex III
Nom del centre...
Adreça: ...
Localitat ...
Província ...
Telèfon ...
RESULTATS DE L'AVALUACIÓ DEL CICLE I DE LA FORMACIÓ BÀSICA DE PERSONES ADULTES
Sr/Sra ... secretari/ària del centre de Formació de Persones Adultes ...
CERTIFICA:
Que ... Sr/Sra ...
Amb DNI núm. ... , ha superat el Cicle I de la Formació Bàsica de Persones Adultes
... , ... de ... de ...
Vistiplau (Segell del centre) El/La secretari/a
El/La director/a
Firmat: ...
Annex X.A)
Sol·licitud d'exempció de valencià per a la formació bàsica de persones adultes
(Model per als residents en municipis de predomini lingüístic valencià)
Nom del centre___________________________________
Adreça: ________________________________________
Localitat_____________________ Província: ____________
__________ Telèfon: _____________
Cognoms:_____________________ Nom: _______________
Data de naixement: ____________ DNI: __________
Adreça: c/ ________________________ núm. ____ pta: ___
Localitat: ______________ CP: _________
Província: ______________
Telèfon: _______________
SOL·LICITA l'exempció de l'avaluació de valencià per al curs acadèmic__________, per:
a) Residència temporal als municipis de predomini lingüístic valencià de la Comunitat Valenciana.
Incorporació tardana a l'actual sistema educatiu de la Comunitat Valenciana
Per a la qual cosa adjunta la documentació següent:
a)
Fotocòpia compulsada del DNI
Certificat de l'empresa/administració militar o civil de què depén la persona interessada
Fotocòpia compulsada de l'expedient acadèmic
Certificat de veïnatge expedit per l'ajuntament en què constarà el lloc i la data inicial d'alta en el padró d'habitants.
Altra documentació
b)
Fotocòpia compulsada del DNI.
Certificat de veïnatge expedit per l'ajuntament en què constarà el lloc i la data inicial d'alta en el padró d'habitants
Fotocòpia compulsada de l'expedient acadèmic
Altra documentació
____________________, ______ de ________
Data i firma
Sr./a director/a del Centre de Formació de Persones Adultes
Annex X.B)
sol·licitud d'exempció de valencià per a la formació bàsica de persones adultes.
(Model per als residents en municipis de predomini lingüístic castellà)
Nom del centre __________________________________
Adreça: ________________________________________
Localitat ____________________ Província: __________
__________ Telèfon: _______________
Cognoms: _________________________ Nom: ___________
Data de naixement: _____________ DNI: _______________
Adreça: _________________________ núm._____ pta_______
Localitat: ________________CP: _______
Província: ________________
Telèfon: _________________
a) Declare que la meua residència familiar habitual és la del domicili dalt indicat.
b) SOL·LICITA que, d'acord amb els articles 24.2 i 36 de la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià, se'm concedisca l'exempció de l'avaluació del valencià per al curs acadèmic ____________
Per a la qual cosa adjunte la documentació següent
Fotocòpia compulsada del DNI.
Certificat d'empadronament, si el domicili actual no coincidix amb el del DNI.
_______________, _____, de _________________
Data i firma

linea
Mapa web