Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Llei de la Generalitat Valenciana 11/1988, de 26 de desembre, del Síndic de Greuges.

(DOGV núm. 973 de 30.12.1988) Ref. Base de dades 2213/1988

Llei de la Generalitat Valenciana 11/1988, de 26 de desembre, del Síndic de Greuges.
Sia notori i manifest a lots els ciutadans, que les Corts Valencianes han aprovat i jo, d'acord amb el que estableixen la Constitució i l'Estatut d’autonomia, en nom del Rei promulgue la Llei següent:
PREAMBUL
La Constitució Espanyola de 1978 prescriu en l'article 54 la Institució del Defensor del Poble. La Llei Orgànica 3/81 de 6 d'abril, del Defensor del Poble, desplega aquella previsió constitucional configurant aquest com a Alt Comissionat de les Corts Generals per tal d'assumir la defensa dels drets i de les llibertats dels espanyols compresos en el Títol Primer de la Constitució, supervisar, a tal efecte, l'activitat de l'Administració, segons el que disposa l'article 103.1 de l’esmentat text legal. Així mateix aquesta Llei Orgànica contempla la possibilitàt d'existència d'òrgans semblants al Defensor del Poble en totes les Comunitats Autònomes la possible col·laboració i coordinació de la qual ha estat prevista per la Llei 36/85, de 6 de novembre.
En la Comunitat Valenciana el Defensor del Poble segons el seu Estatut d’autonomia i d'acord amb l'arrelada tradició històrica rebrà el nom de Síndic de Greuges. I és en l'article 24 on s'assenyala:
« ... un Síndic de Greuges nomenat per les Corts Valencianes, com a Alt Comissionat d'aquestes, vetlarà pels drets reconeguts en el Títol I de la Constitució Espanyola a l’àmbit competencial i territorial de la Comunitat Autònoma Valenciana. La Llei fixarà el seu Estatut, facultats i fixació del seu mandat».
En atenció a aquests motius i per a continuar amb el desplegament estatutari i la institucionalització de l'autogovern valencià procedeix de regular la Institució del Síndic de Greuges, com a Alt Comissionat de les Corts Valencianes la missió fonamental del qual és vetlar pel compliment respecte dels drets i llibertats que assisteixen els valencians en el fruïment de la Democràcia, sent a la vegada fidel garantia de la legalitat i transparència, d'acord amb l’estat de dret, que els actes i resolucions emanats dels òrgans de l'Administració Pública de la Generalitat s'atinguen als principis reconeguts en la Constitució i en l’Estatut d’autonomia.
Resta, dones, garantida, amb la institució del Síndic de Greuges i la seua actuació, l'existència d'un control extern respecte dels actes i resolucions de l'Administració que es dicten o es promulguen pels diversos òrgans que componen l'Administració Pública de la Generalitat Valenciana i la voluntat d'aquestes Corts que tals actuacions administratives no suposen en cap cos la infracció i simple desconeixement d'aquells drets i llibertats i sí un avanç significatiu en la sensibilització de la nostra societat envers aspectes tan fonamentals com la no discriminació per raó de sexe.
Aquesta Llei suposa, doncs, un altre pas fonamental que en el desplegament estatutari que en aquesta II Legislatura està configurant la Comunitat Valenciana per a completar el seu autogovern en ordre a la consecució definitiva d'un ordenament jurídic que legitime, empare i defense els drets i llibertats dels valencians.
TÍTOL PRELIMINAR
Article primer
1. El Síndic de Greuges és l'Alt Comissionat de les Corts Valencianes, designat per aquestes, per a la defensa dels drets i llibertats reconeguts en els Títols I de la Constitució i de l’Estatut d’autonomia, per aquesta raó podrà supervisar l'actuació de l'Administració Pública de la Comunitat Valenciana, en l’àmbit de les competències que li vénen atribuïdes per l'article 24 de l’Estatut d’autonomia i per la present Llei.
2. En l'exercici de les seues funcions i per al millor compliment dels fins de la institució, el Síndic de Greuges mantindrà amb el Defensor del Poble les necessàries relacions de coordinació i cooperació segons que disposa aquesta Llei així com la Llei Estatal 36/85 de 6 de novembre.
TITOL I
Nomenament, remoció i situació jurídica
CAPÍTOL I
De l’estatut personal
Article segon
1. El Síndic de Greuges és elegit per les Corts Valencianes per a un període de cinc anys, tot existint-ne la possibilitat de reelecció.
2. L'actual Comissió de Peticions de les Corts Valencianes coneixerà, informarà i, si s'escau, decidirà sobre les qüestions relacionades amb la Sindicatura de Greuges, d'acord amb el que disposa aquesta Llei.
3. El President de les Corts Valencines reunirà en convocatòria específica la Comissió, amb l'objecte de proposar al Ple de la Cambra el candidat o candidats al Síndic de Greuges.
4. Realitzada la proposta al Ple d'un o diversos candidats aptes per a accedir al càrrec de Síndic, es procedeix a l'elecció en un termini no inferior a quinze dies. La designació ha de recaure sobre qui haguera obtingut una votació favorable, no inferior a les dues terceres parts dels membres de la Cambra.
5. Si cap dels candidats proposats obté la majoria requerida es faran noves propostes, amb el mateix procediment i en termini màxim de tres mesos.
Article tercer
Per a ser elegit Síndic de Greuges s'han de reunir els següents requisits:
a) Gaudir de la condició política de valencià.
b) Ser major d'edat i estar en ple ús dels drets civils i polítics.
Article quart
El Síndic de Greuges ha de prendre possessió del seu càrrec davant la Mesa de les Corts, prèvia promesa o jurament de fidel desplegament de la seua funció.
CAPITOL II
Remoció
Article cinquè
1. El Síndic de Greuges cessarà i serà rellevat del seu càrrec per algun dels motius següents:
a) Per renúncia.
b) Per expiració del mandat.
c) Per incapacitat permanent reconeguda per les Corts Valencianes.
d) Per defunció.
e) Per haver estat condemnat mitjançant sentència ferma, per delicte dolós.
f) Per actuar amb notòria negligència, mala fe o interès personal per actuar amb notòria negligència, mala fe o interès personal o incompliment dels deures i obligacions del seu càrrec.
g) Per la pèrdua de la condició política de valencià.
2. La vacant en el càrrec es declararà pel President de les Corts en els casos de defunció, renúncia, expiració del mandat, condemna penal i pèrdua de la condició política de valencià.
En els supòsits previstos en els apartats c) i f), el cessament es decidirà per majoria de les tres cinquenes parts dels membres de la Cambra, mitjançant l'acord favorable de la Comissió de Peticions, adoptat per majoria absoluta d'aquesta, prèvia audiència de l’interessat.
3. El procediment per a la designació i nomenament d'un nou Síndic de Greuges ha de realitzar-se en un temps no superior a tres mesos, a comptar des del dia en què es produesca oficialment la vacant.
4. Mentre no es faça efectiva la presa de possessió d'un nou Síndic de Greuges, desplegaran interinament i amb plenitud de funcions, els Adjunts, pel seu ordre.
CAPITOL III
Prerrogatives i incompatibilitats
Article sisè
1. El Síndic de Greuges exerceix les funcions que li encarrega l'Estatut d’autonomia i aquesta Llei, amb total independència de criteris respecte de les altres Institucions de la Generalitat, i durant la seua gestió no estarà subjecte ni a instruccions ni a cap mandat imperatiu.
2. El Síndic de Greuges, encara que haja estat cessat en el seu mandat, gaudirà d'inviolabilitat pels actes realitzats, opinions i declaracions manifestades en exercici de les funcions que li són prèvies.
3. Durant el temps de duració del seu mandat, no podrà ser detingut, ni retingut per actes delictius comesos en el territori de la Comunitat Valenciana sinó en cas de flagrant delicte, corresponent instruir, conèixer i decidir les causes penals que pogueren seguir-se-li al Tribunal Superior de Justícia Valencià. Fora del territori de la Comunitat, l'eventual responsabilitat penal serà exigible, en els mateixos termes, davant la Sala del Penal del Tribunal Suprem.
Article setè
1. La condició de Síndic de Greuges o d'adjunt és incompatible:
a) Amb tot mandat representatiu.
b) Amb qualsevol càrrec directiu en l'administració, en les empreses públiques o participades i, en general, amb qualsevol càrrec de caràcter o contingut polític.
c) Amb l'afiliació a partits polítics, centrals sindicals i associacions empresarials.
d) Amb l'exercici de càrrecs directius en associacions, fundacions i col·legis professionals.
e) Amb la pertanyença activa a les Forces Armades i als Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat.
f) Amb l'exercici de les carreres judicial i fiscal.
g) Amb la condició de funcionari públic en situació activa així com l'exercici de qualsevol activitat professional, mercantil o laboral.
2. Dins dels quinze dies següents al seu nomenament i abans, en tot cas, de la presa de possessió com a Síndic de Greuges, aquest ha de renunciar o sol·licitar excedència en tota situació d'incompatibilitat que pogués afectar-se entenent-se, en cas contrari, que no accepta el nomenament de Síndic.
3. Si la situació d'incompatibilitat sobrevé amb posterioritat a la presa de possessió del càrrec, es dóna per suposada la renúncia a l’esmentat càrrec, en la data en què se n'haguera produït.
4. La Comissió de Peticions de les Corts Valencianes serà la competent per a dictaminar qualsevol situació de dubte o conflicte sobre les circumstàncies d'incompatibilitat que puguen afectar el Síndic de Greuges.
CAPITOL IV
Adjunts del Síndic de Greuges
Article vuitè
1. El Síndic de Greuges nomena, previ dictamen favorable de la Comissió de Peticions de les Corts, dos Adjunts, Primer i Segon, els quals estaran sotmesos al mateix règim de prerrogatives i incompatibilitats establertes en el capítol anterior.
El nomenament o cessament dels Adjunts es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
2. Els Adjunts auxiliaran el Síndic en les seues funcions i el substituiran, pel seu ordre, en els casos d'incapacitat temporal, absència o cessament del titular.
3. El Síndic de Greuges està facultat per a delegar, amb caràcter revocable, una part de les funcions que li són pròpies en els Adjunts, durant un període de temps determinat, els quals estaran investits en l’àmbit de la seua Delegació, de les mateixes competències que el primer.
4. En els períodes de suplència prevists en l'apartat dos d'aquest article, els Adjunts gaudiran de les mateixes prerrogatives i competències atribuïdes específicament al Síndic.
5. Els adjunts són directament responsables de la seua gestió davant el Sindic de Greuges i és ell qui disposa de la facultat de sancionar-los, mitjançant suspensió, separació del servei o retirada de les funcions delegades que tingués atribuïdes, de la seua decisió en retra compte a la Comissió de Peticions de les Corts.
6. Els Adjunts cessaran automàticament quan prenga possessió un nou Síndic.
TITOL II
Del procediment
CAPITOL I
Iniciació del procediment i investigació
Article novè
1. El Síndic de Greuges pot iniciar, d'ofici o a instància de part, qualsevol investigació conduent a l'esclariment dels actes i resolucions de l'Administració de la Generalitat i les autoritats i funcionaris d'aquesta, tendent a comprovar si els drets i llibertats dels ciutadans poden haver estat vulnerats, col·lectivament o individual, com a conseqüència d'aquells actes i resolucions.
2. Les atribucions del Síndic de Greuges s'estenen a l'activitat administrativa del Consell, autoritats, funcionaris i qualsevol altra persona que actue al servei de la Generalitat.
3. El Síndic de Greuges tindrà lliure accés als arxius i registres administratius en l’àmbit competèncial de la Generalitat.
Article deu
Tota persona natural o jurídica, sense distinció de classe, que invoque un interès legítim, podrà dirigir-se al Síndic de Greuges.
No obstant això disposat en el paràgraf anterior, no podran presentar queixes davant el Síndic de Greuges les autoritats administratives en matèries relacionades amb els assumptes de la seua competència.
Els Diputats de les Corts Valencianes individualment i les Comissions constituïdes, o que s'hi puguen constituir relacionades amb la defensa o investigació general o parcial dels drets i llibertats públiques, podran recaptar mitjançant escrit motivat, la intervenció del Síndic de Greuges per a la investigació o esclariment d'actes, resolucions i conductes concretes produïdes en l'Administració Pública de la Generalitat que afecten un ciutadà o un grup de ciutadans.
Article onze
1. Les actuacions del Síndic de Greuges no es veuran interrompudes en els casos en què les Corts Valencianes no es troben reunides o haguera expirat el seu mandat.
2. En les situacions previstes en l'apartat anterior, el Síndic de Greuges ha de dirigir-se a la Diputació Permanent de les Corts Valencianes per a assumptes improrrogables o de tràmit necessari.
3. La declaració dels estats d'excepció o de setge tampoc no interrompran les activitats del Síndic de Greuges, ni el dret dels ciutadans a presentar-li queixes, sense perjudici del que disposa l'article 55 de la Constitució.
CAPITOL II
Àmbit de competències
Article dotze
1. Segons que estableix l'article 24 de l'Estatut d’autonomia, la competència del Síndic de Greuges s'estén:
a) A l'administració de la Generalitat, així com als organismes autònoms, empreses i altres ens públics que en depenen o que n'estiguen participats, encara quan aquesta participació siga minoritària.
b) A l'administració Local, inclosos els organismes autònoms, així com les empreses i ens públics o participats que en depenen, en l'àmbit de les competències que corresponen a la Generalitat segons que disposa l'article 31.8 de l'Estatut d'Autonomia.
c) Els serveis gestionats per persones físiques o jurídiques mitjançant concessió administrativa i, en general, qualsevol organisme o entitat, pública o privada, que realitze funcions de servei públic i es trobe subjecta a qualsevol tipus de tutela en allò que efecte les matèries integrades en la competència de la Generalitat, segons que disposen els articles 31 i següents de l'Estatut d’autonomia i la Llei Orgànica 12/82, de 10 d'agost.
d) Si s'escau, a les matèries que siguen objecte de transferència o delegació a l'empar del que disposen els apartats primer i segon de l'article 150 de la Constitució, tant en el cos que la Generalitat els administre com assumpte propi o en el supòsit d'administració comissionada.
2. De les queixes o denúncies que reba el Síndic de Greuges que facen referència a les Administracions Públiques alienes a la Generalitat, retrà compte al Defensor del Poble, al qual, igualment notificarà aquelles infraccions o irregularitats que haja observat.
3. Per a l’efectivitat dels principis de coordinació i cooperació que hagen de regir la relació entre ambdues Institucions, el Síndic de Greuges podrà concertar amb el Defensor del Poble els convenis oportuns sobre els respectius àmbits d'actuació davant les distintes Administracions Públiques. Aquests acords hauran de contemplar, en tot cas, les facultats delegades, procediment de comunicació i durada d'aquests.
Per a la validesa i vigència de tals convenis, serà preceptiva la ratificació per la Comissió de Peticions de les Corts Valencianes.
Article tretze
Queden en tot cas, exclosos de la competència del Síndic de Greuges, llevat en cas de delegació expressa per part del Defensor del Poble:
a) L'Administració perifèrica de l’Estat en la Comunitat Valenciana, així com els organismes autònoms, empreses públiques o participades o concessionàries de serveis públics de l'Administració de l’Estat.
b) L'Administració de Justícia.
c) L'Administració Militar.
d) L'Administració Local, en tot allò que no corresponga a les funcions que li hagen estat delegades per la Generalitat o no en corresponguen a competències en els termes de l'article 31.8 de l’Estatut d’autonomia.
Article catorze
1. Quan el Síndic de Greuges reba queixes referides al funcionament de l'Administració de Justícia en la Comunitat Valenciana, ha de trametre-les al Defensor del Poble, previ l’oportú registre perquè aquest les tramite o remeta segons el que estableix la Llei Orgànica 3/1981.
2. El mateix tràmit de trasllat ha d'utilitzar-se per a les reclamacions o queixes que es refereixen a actuacions o funcionament de l'Administració Militar en la nostra Comunitat.
CAPITOL III
Tramitació de queixes
Article quinze
1. Les queixes o denúncies que es dirigesquen al Síndic de Greuges es formularan pel propi interessat, mitjançant escrit i en el termini màxim d'un any, comptat a partir del moment en què tinguera coneixement dels fets objecte d'aquestes.
2. Totes les actuacions resultants de les queixes elevades al Síndic de Greuges seran gratuïtes per a l’interessat sense que siga necessària l'assistència de Lletrat o Procurador.
3. De tota queixa registrada en l’Oficina del Síndic de Greuges ha d'acusar-se rebut, sense perjudici de sol·licitar la reparació dels defectes o deficiències que contenira, en la forma que reglamentàriament es determine.
Article setze
No podrà existir cap control o interferència en la correspondència o en altre tipus de comunicació entre el Síndic de Greuges i qualsevol ciutadà, inclosos els qui es troben internats en un centre penitenciari de detenció, internament o custòdia.
Article desset
1. El Síndic de Greuges no admet a tràmit les queixes anònimes, i podrà rebutjar, aquelles en les que advertesca mala fe, carència de fonament, inexistència de pretensió, així com les altres la tramitació de les quals pogués perjudicar el legítim dret de terceres persones o el contingut de les quals excedisca de la seua competència. Les seues decisions no seran susceptibles de recurs.
2. No entrarà en l’examen individual d'aquelles queixes sobre les quals estiga pendent resolució administrativa o judicial definitiva i ho suspendà si, iniciada l'actuació, s'interpose per persona interessada denúncia, querella criminal o demanda davant els Tribunals Ordinaris sobre els mateixos fets. Això no impedirà, no obstant això, investigar sobre els problemes generals plantejats en les queixes presentades, així com vetlar perquè l'Administració resolga expressament, en temps i forma, les peticions i recursos que li hagen estat formulats.
3. El rebuig o la suspensió del tràmit de les queixes registrades, pels motius fixats en els paràgrafs anteriors, hauran de ser comunicades a l’interessat en escrit motivat, al qual es podrà informar de les vies més oportunes per a fer valdre els seus drets.
Article divuit
1. Quan una queixa haja estat admesa, el Síndic de Greuges promourà la pertinent investigació sumària i informal, per esclarir-ne els pressupostos. En aquest cos retrà compte substancial de la reclamació a l’Organisme o a la Dependència Administrativa procedent amb el fi que pel seu Cap, en el termini màxim de quinze dies, es remeta informe escrit. Aquest termini serà susceptible d'ampliació quan hi concórreguen circumstàncies que així ho aconsellen a judici del Síndic de Greuges.
2. La negativa o dilació injustificables del funcionari o dels seus superiors responsables de la remissió de l’informe inicial sol·licitat, el Síndic de Greuges ho podrà considerar com a actes hostils i entorpidors de la seua actuació, podent fer-les públiques i destacar tal qualificació en el pròxim que haja de presentar-ne davant la Comissió de Peticions de les Corts Valencianes.
CAPITOL IV
De la col·laboració dels organismes requerits
Article dinou
1. Totes les autoritats públiques, funcionaris, Organismes Oficials de la Generalitat, estan obligats a auxiliar el Síndic de Greuges, en les seues actuacions, amb caràcter prioritari i urgent.
2. Durant la fase de comprovació i investigació d'una queixa o en els expedients iniciats d'ofici, el Síndic de Greuges, els seus Adjunts o la persona en qui delegue, podrà fer acte de presència en qualsevol centre de l'administració Pública, dependent d'aquesta o efecte a un servei públic, per a comprovar les dades que considere convenients, realitzar les entrevistes personals pertinents o procedir a l'estudi dels expedients i documentació necessària.
3. Amb aquestes efectes, no es podrà negar l'accés a cap expedient o documentació administrativa o que pogués tenir relació amb l'activitat o servei objecte de la investigació sense perjudici del que es disposa en l'article 25 d'aquesta Llei.
Article vint
1. Quan la queixa objecte d'investigació efecte persones al servei de l'administració, en relació amb la funció que exerceix, el Síndic de Greuges en retrà compte a la persona afectada i a l'immediat superior o Organisme de qui depenga.
2. La persona afectada haurà de respondre per escrit i aportant els documents que considere oportuns, en el termini que se li haja fixat, que en cap cos serà inferior a deu dies, podent ser prorrogat, a petició de l’interessat, en un temps no superior a la meitat del termini fixat.
3. Els funcionaris que s'hi neguen injustificadament a remetre els informes sol·licitats, o deixen transcórrer el termini fixat sense haver-los emès, podran ser requerits pel Síndic perquè manifesten les raons que justifiquen tal actitud.
4. La informació que en el curs d'una investigació puga aportar qualsevol persona afectada, a través del seu testimoni o col·laboració personal, tindrà el caràcter de reservada, sense perjudici del que disposa el Llibre II, Títol I de la Llei d'Enjudiciament Criminal sobre la denúncia de fets que pogueren revestir caràcter delictiu.
Article vint-i-un
El superior jeràrquic que prohibesca el funcionari o persona a les seues ordres o servei, respondre a la requisitòria del Síndic de Greuges o entrevistar-S'hi, haurà de manifestar-ho per escrit, degudament motivat, dirigit al propi interessat i al Síndic de Greuges. A partir d'aquest moment, el Síndic dirigirà totes les actuacions investigadores que calguen al referit superior jeràrquic.
CAPITOL V
Sobre documents reservats
Article vint-i-dos
1. El Síndic de Greuges podrà sol·licitar de l'Administració Pública de la Generalitat tots els documents que puguen ser-li d'utilitat per a l’exercici de la seua funció, inclús els que són classificats amb el caràcter de secret d'acord amb la Llei. En aquest últim supòsit la no remissió dels documents haurà de ser acordada pel Consell o per l’òrgan Superior de la Institució encarregada de la custodia, tot remetent seguidament al Síndic de Greuges un certificat acreditatiu de l'acord esmentat.
2. Les investigacions i esbrinaments que realitze el Síndic de Greuges i el personal dependent d'aquest, així com els tràmits procedimentals que originen, es duran a terme dins la més absoluta reserva, tant en relació als particulars com a altres organismes o dependències públiques no directament interessades en l'assumpte, sense perjudici de les explicacions i esclariments que el Síndic considere oportú d'incloure en l’informe anual a les Corts Valencianes. Es disposaran adequades mesures de protecció i seguretat en relació amb els documents classificats com de secrets.
3. Quan el Síndic de Greuges entenga que un document declarat secret i no remés per l'organisme a qui en corresponga la custòdia poguera afectar de forma decisiva la plena eficàcia de la seua investigació, ho posarà en coneixement de les Corts.
CAPITOL VI
De la responsabilitat de les autoritats, els funcionaris i les persones efectes a l'Administració Pública
Article vint-i-tres
1. Quan les actuacions practicades revelen que la queixa ha estat originada presumiblement per error, arbitrarietat o negligència d'un funcionari o personal al servei de l'Administració Pública de la Generalitat, el Síndic de Greuges podrà dirigir-se a la persona o funcionari en qüestió per expressar-li el seu criteri al respecte. En la mateixa data donarà trasllat d'aquest escrit al superior jeràrquic, formulant també les suggeréncies que considere oportunes.
Article vint-i-quatre
1. La persistència d'una actitud hostil o entorpidora de la tasca d'investigació del Síndic de Greuges per part de qualsevol Organisme, funcionari, directiu o personal al servei de l'Administració Pública de la Generalitat, podrà ser objecte d'un informe especial a més de destacar-lo en la secció corresponent de l’informe anual.
2. El funcionari que obstaculitze la investigació del Síndic de Greuges mitjançant negatives o dilacions injustificables en l’enviament dels informes o dades que aquest sol·licite o pose dificultats en facilitar l'accés a expedients o documents administratius que foren necessaris per a la susdita investigació, incorrerà en delicte de desobediència. El Síndic de Greuges trametrà els antecedents precisos al fiscal en cap del Tribunal Superior de Justícia Valencià per a l’exercici de les accions oportunes.
Article vint-i-cinc
Quan el Síndic de Greuges tinguera per raó de l'exercici de les funcions pròpies del seu càrrec, coneixement de conductes o fets presumiblement constitutius de delicte, ho posarà d'immediat en coneixement del Fiscal en Cap del Tribunal Superior de Justícia Valencià.
En qualsevol cos el Fiscal en Cap del Tribunal Superior de Justícia Valencià informarà periòdicament el Síndic de Greuges o quan aquest ho sol·licite del tràmit en què es troben les actuacions iniciades a la seua instància.
Article vint-i-sis
El Síndic de Greuges podrà, d'ofici, exercir l'acció de responsabilitat contra totes les autoritats, funcionaris i agents civils al servei de les institucions de la Generalitat sense que siga necessària, en cap moment, la prèvia reclamació per escrit.
CAPITOL VII
Compensacions a particulars
Article vint-i-set Els perjudicis materials i les despeses ocosionades als particulars que no hagueren promogut la queixa, com a conseqüència de ser citats pel Síndic de Greuges per informar, o per altres motius relacionats amb ella, seran compensats amb càrrec al pressupost de la Sindicatura, prèvia la justificació.
TITOL III
De les resolucions
CAPITOL I
Contingut de les resolucions
Article vint-i-vuit
1. El Síndic de Greuges, encara que no siga competent per a modificar o anul·lar els actes o resolucions de l'Administració Pública de la Generalitat podrà, no obstant això, suggerir la modificació dels criteris utilitzats per a la producció d'aquells.
2. Si com a conseqüència de les seues investigacions, arribarà al convenciment que l’estricte compliment d'una norma pot provocar situacions injustes o perjudicials per als administrats, podrà suggerir a l’òrgan Legislatiu competent o a l'Administració la modificació d'aquesta.
3. Si les actuacions s'hagueren realitzat amb ocasió serveis prestats per particulars, en virtut d'acte administratiu habilitant, el Síndic de Greuges podrà instar de les Autoritats Administratives competents en l’exercici de les seues potestats d'inspecció i sanció.
Article vint-i-nou
1. El Síndic de Greuges, en concloure les investigacions, podrà formular a les autoritats i funcionaris de l'Administració advertència, recomanacions, recordatoris dels seus deures legals i suggeréncies per a l'adopció de noves mesures. En tots els casos, les autoritats i els funcionaris vindran obligats a respondre per escrit en terme no superior al d'un mes.
2. Formulada l’observació corresponent pel Síndic de Greuges, si dins d'un termini raonable no s'adaptarà per l'autoritat o funcionari afectat les mesures oportunes en el sentit indicat o no informen el Síndic de les raons que justifiquen la no adopció, aquell podrà posar en coneixement de la màxima autoritat de l’Organisme o Departament afectat i, si s'escau, del President de la Generalitat, els antecedents de l'assumpte, el contingut de les observacions formulades i el resultat de la seua actuació. Si, no obstant això, tampoc no obtinguera una resposta adequada, el Síndic inclourà tal assumpte en el pròxim informe, ordinari o especial, que eleve a les Corts, amb expressa menció dels noms de les autoritats o funcionaris que hagen adoptat tal actitud.
3. A la vista del contingut de l'informe remés pel Síndic de Greuges, la Comissió de Peticions podrà sol·licitar de l'Autoritat competents la instrucció de l'expedient corresponent per a la depuració de les responsabilitats disciplinàries en què poguera haver incorregut el funcionari actuant o remetre al Ministeri Fiscal els antecedents del cos, per si resultaren indicis de responsabilitat penal.
CAPITOL II
Notificacions i comunicacions
Article trenta
1. El Síndic de Greuges ha de notificar a l'interessat del resultat de les investigacions i gestió, així com de les respostes que hagués donat l'administració o funcionari implicats, llevat del cos que aquestes, per la seua naturalesa, foren considerades de caràcter reservat o declarades secretes.
2. Quan la intervenció s'hagués iniciat d'acord amb el que preveu l'apartat 3 de l'article 10, el Síndic de Greuges informarà el Parlament o Comissió competent que l’hagués sol·licitat dels resultats assolits al terme de les investigacions. Igualment, quan decidesca no intervenir, informarà raonadament la seua desestimació.
3. El Síndic de Greuges comunicarà el resultat positiu o negatiu de les investigacions a l'autoritat, funcionari o dependència administrativa sobre la qual s'haja suscitat.
4. El Síndic de Greuges comunicarà també el resultat positiu o negatiu de les investigacions a l'autoritat, funcionari, dependència administrativa o empresa al servei de l'Administració de la Generalitat sobre la qual s'haja suscitat la queixa.
CAPITOL III
Informe a les Corts Valencianes
Article trenta-un
1. El Síndic de Greuges retrà compte anualment a les Corts Valencianes de la gestió realitzada, en un informe que presentarà davant la Comissió de Peticions, quan es troben reunides en període ordinari de sessions.
2. Quan la gravetat o urgència dels fets així ho aconsellen, el Síndic podrà presentar, en qualsevol moment, comunicacions o informes extraordinaris que dirigirà a la citada Comissió de les Corts Valencianes o, si s'escau, a la Diputació Permanent.
3. Tant els informes anuals com els extraordinaris o especials, seran publicats en el Butlletí Oficial de les Corts Valencianes.
Article trenta-dos
1. El Síndic de Greuges retrà compte de la situació general de la protecció dels drets i llibertats de la Comunitat Valenciana a què aquesta Llei es refereix, del nombre i naturalesa de les queixes presentades, així com de les que foren objecte d'investigació i el resultat d'aquesta, amb especificació de les suggeréncies o recomanacions admeses per l'Administració.
2. En els informes no constaran dades o referències personals que permeten la pública identificació dels interessats en el procediment investigador, sense perjudici del que disposa l'article 25.1.
3. L'informe contindrà, necessàriament, un annex el destinatari del qual seran les Corts Valencianes, en el qual es donarà complida liquidació del Pressupost de la Sindicatura en el període al qual corresponga l'esmentat informe.
4. Un resum de l'informe anual serà exposat oralment pel Síndic de Greuges davant la Comissió de Peticions de les Corts, podent intervenir els Grups Parlamentaris a efectes de fixar les respectives posicions.
Article trenta-tres
1. El Síndic de Greuges acudirà a les Comissions parlamentàries a les quals siga convocat als efectes d'informar de l’estat de les seues actuacions. Així mateix podrà sol·licitar, quan ho crega convenient, la compareixença davant aquestes.
2. Quan el Síndic inicie una investigació a instància d'una Comissió o del Ple de la Cambra, en serà informat del resultat quan aqueixa siga conclosa. Quan decidesca no intervenir informarà raonadament dels motius d'aquesta decisió.
TITOL IV
Mitjans personals i materials
CAPITOL I
Personal
Article trenta-quatre
El Síndic de Greuges podrà designar Lliurement els assessors necessaris per a l'exercici de les seues funcions, d'acord amb el Reglament i dins dels límits pressupostaris.
Article trenta-cinc
1. El personal al servei del Síndic de Greuges i mentre hi romanga, tindrà la consideració de personal al servei de les Corts.
2. En els casos de funcionaris provinents de l'Administració Pública de la Generalitat els serà reservada la plaça i el destí que ocupaven amb anterioritat a l'adscripció a l’oficina de la Sindicatura, i se'ls computarà, a tots els efectes, el temps transcorregut en aquesta situació.
Article trenta-sis
Els Assessors adscrits a la Sindicatura podran ser Lliurament rellevats del càrrec en qualsevol moment pel Síndic. En tot cos cessaran automàticament al temps de la presa de possessió d'un nou Síndic.
CAPITOL II
Dotació econòmica
Article trenta-set
La dotació econòmica necessària per al funcionament de la Institució constituirà una partida independent en els Pressupostos Generals de les Corts Valencianes.
Article trenta-vuit
El Síndic de Greuges elaborarà el Projecte de Pressupostos a què es refereix l'article anterior, remetent-lo a la Mesa de les Corts als efectes oportuns.
DISPOSICIO ADDICIONAL
Es competència de la Comissió de Peticions de les Corts Valencianes, a proposta del Síndic de Greuges, l'aprovació del Reglament d'Organització i Funcionament de la Institució que es publicarà en el Butlletí Oficial de les Corts Valencianes i en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
DISPOSICIO TRANSITORIA
Mentre no es constituesca el Tribunal Superior de Justícia Valencià, les competències que li són assignades en aquesta Llei, seran assumides per l'Audiència Territorial de València.
DISPOSICIO FINAL
Aquesta Llei vigirà el dia 1 de gener de 1989.
Per tant, ordene que tots els ciutadans, tribunals, autoritats i poders públics als quals pertoque, observen i facen complir aquesta Llei.
València, 26 de desembre de 1988.
El President de la Generalitat,
JOAN LERMA I BLASCO

linea
Mapa web