Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Decret 188/1994, de 13 de setembre, del Govern Valencià, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de les Escoles d'Educació Infantil i dels Col.legis d'Educació Primària Públics.

(DOGV núm. 2368 de 18.10.1994) Ref. Base de dades 2215/1994

DECRET 188/1994, de 13 de setembre, del Govern Valencià, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de les Escoles d'Educació Infantil i dels Col·legis d'Educació Primària Públics. [94/7013]
La Llei Orgànica 1/1990, de 3 d'octubre, d'Ordenació General del Sistema Educatiu, en el títol IV, estableix que els poders públics prestaran una atenció prioritària al conjunt de factors que afavoreixen la qualitat i la millora de l'ensenyament, i també a aquells que fomenten l'autonomia pedagògica i organitzativa dels centres i el treball en equip del professorat.
Així mateix, el títol III de la Llei Orgànica 8/1985, de 3 de juliol, Reguladora del Dret a l'Educació, determina l'estructura i el funcionament dels òrgans de govern dels centres públics des d'una concepció participativa de l'activitat escolar, per la qual ja s'havia optat a la Comunitat Valenciana amb la Llei de la Generalitat Valenciana 11/1984, de 31 de desembre, de Consells Escolars de la Comunitat Valenciana, actualment text refós de la Llei de Consells Escolars de la Comunitat Valenciana, aprovat mitjançant un decret legislatiu de 16 de gener de 1989, del Govern Valencià.
L'organització del centre ha de garantir una actuació docent coordinada, un govern i una gestió democràtics dels centres i, alhora, la vinculació d'aquests amb les famílies de l'alumnat i amb el context socioeconòmic, cultural i sociolingüístic del centre.
En conseqüència, les escoles d'Educació Infantil i els col·legis d'Educació Primària tindran, dins els límits establerts per l'ordenament, autonomia en la definició del seu projecte educatiu, en la realització dels projectes curriculars i en la formulació de la programació general anual.
El reglament que aprova aquest decret pretén donar resposta a aquestes exigències i recopilar en una sola norma tots aquells preceptes que són necessaris per a l'organització i funcionament de les escoles d'Educació Infantil i els col·legis d'Educació Primària.
El reglament s'estructura en un títol I, que estableix les disposicions de caràcter general; un títol II, que regula els òrgans de govern de les escoles d'Educació Infantil i dels col·legis d'Educació Primària, adequant-los a les característiques del nou sistema educatiu; un títol III, que aborda els òrgans de coordinació docent; un títol IV, que regula el règim de funcionament en què es defineix el projecte educatiu de centre, el projecte curricular i la programació general anual; un títol V, referit al règim econòmic del centre; un títol VI, que, sota la denominació Associacions de pares d'alumnes, estableix les vies de participació d'aquestes en el centre; i, en últim lloc, un títol VII en el qual es regulen el règim dels ensenyaments.
En atenció a tot el que hem exposat, una vegada consultat el Consell Escolar Valencià, d'acord amb el Consell d'Estat, a proposta del conseller d'Educació i Ciència i amb la deliberació prèvia del Govern Valencià, en la reunió del dia 13 de setembre de 1994,
DECRETE:
Article únic
1. S'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de les escoles d'Educació Infantil i dels col·legis d'Educació Primària Públics.
2. Aquest reglament s'aplicarà en les escoles d'Educació Infantil i en els col·legis d'Educació Primària públics, situats en l'àmbit de gestió de la Conselleria d'Educació i Ciència de la Generalitat Valenciana.
DISPOSICIó ADDICIONAL
Les actuals escoles infantils es regiran per les disposicions que actualment les regulen mentre l'administració educativa no hi determine l'aplicació d'aquest decret.
DISPOSICIó DEROGATòRIA
Queden derogades les normes següents:
- Decret 12/1986, de 10 de febrer, del Govern Valencià, pel qual s'aprova el Reglament dels Òrgans de Govern dels Centres Públics d'Educació General Bàsica, Batxillerat i Formació Professional de la Comunitat Valenciana, en tot allò referit als centres d'Educació General Bàsica, sense perjudici de la vigència dels articles 12 i 13 en els termes previstos en la disposició transitòria 3a. del reglament que aprova aquest decret.
- Ordre de 25 de març de 1986, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, per la qual es dicten normes per a l'elecció dels consells escolars de centre i òrgans unipersonals en els centres públics no universitaris, excepte els articles 10, 11 i 12 en els termes previstos en la disposició transitòria tercera del Reglament que aprova aquest decret.
- Article 12 de l'Ordre de 14 de febrer de 1990, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, per la qual, desplegant el Decret 53/1989, de 18 d'abril, del Govern Valencià, es donen normes per al funcionament dels serveis psicopedagògics escolars.
- Els epígrafs I, V i VI de l'annex I de l'Ordre de 29 de juny de 1992, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, per la qual s'aproven les instruccions que regulen l'organització i el funcionament dels centres docents que imparteixen ensenyaments de segon cicle d'Educació Infantil, Preescolar, Educació Primària, Educació General Bàsica, Educació Especial, Educació Secundària Obligatòria, Batxillerat i Formació Professional, finançats amb fons públics i dependents de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència de la Generalitat Valenciana.
- Els apartats 2n. i 4t. de l'epígraf I de l'Ordre de 21 de juliol de 1992 de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, per la qual es regula l'elaboració del projecte curricular i l'horari de l'Educació Primària.
- Els apartats 2 de l'epígraf I i 4 de l'epígraf II de l'Ordre de 14 de setembre de 1992, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, per la qual es regula l'elaboració del projecte curricular i l'horari del segon cicle de l'Educació Infantil.
- Així mateix, queden derogades totes aquelles disposicions, d'igual o inferior rang, que s'oposen al que preveu aquest decret.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
S'autoritza la Conselleria d'Educació i Ciència per a desenvolupar el que disposa el reglament que s'aprova mitjançant aquest decret i regular aquelles qüestions que deriven de l'aplicació d'aquest.
Si aquestes disposicions poden comportar increment de despesa, s'incorporarà en el procediment d'elaboració una memòria econòmica en la qual es posen de manifest les repercusions pressupostàries derivades de l'execució, i hauran de tenir informe, preceptiu i vinculant, de la Conselleria d'Economia i Hisenda pel que fa a l'existència de crèdit adequat en el pressupost en vigor per afrontar l'increment.
Segona
Aquest decret entrarà en vigor al dia següent de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 13 de setembre de 1994
El president de la Generalitat Valenciana,
JOAN LERMA I BLASCO
El conseller d'Educació i Ciència,
JOAN ROMERO GONZáLEZ
Reglament Orgànic i Funcional de les Escoles
d'Educació Infantil i dels Col·legis
d'Educació Primària Públics
TíTOL I
Disposicions de caràcter general
Article primer
1. Les escoles d'Educació Infantil i els col·legis d'Educació Primària, dependents de la Conselleria d'Educació i Ciència, són centres docents públics que imparteixen els ensenyaments d'Educació Infantil i Primària, respectivament.
2. La creació i la supressió de les escoles d'Educació Infantil, dels col·legis d'Educació Primària i dels col·legis d'Educació Infantil i Primària es realitzarà mitjançant un decret del Govern Valencià, a proposta del conseller d'Educació i Ciència.
3. El conseller d'Educació i Ciència crearà o suprimirà les unitats d'Educació Infantil o d'Educació Primària que estime necessàries per a l'adequació a les especials característiques sociodemogràfiques o escolars de determinades poblacions.
4. Així mateix, per una ordre del conseller d'Educació i Ciència podrà modificar-se la xarxa de centres existents en funció de la planificació de l'ensenyament. La modificació inclourà les agrupacions i desplegaments necessaris per a l'eficaç utilització dels recursos disponibles i de la qualitat del servei públic de l'educació.
Article segon
El conseller d'Educació i Ciència podrà determinar l'agrupació de les unitats creades segons el que disposa l'apartat 3 de l'article anterior, de manera que entre aquestes constituesquen un col·legi rural agrupat l'àmbit d'actuació del qual s'estendrà a diverses localitats.
En l'ordre per la qual s'autoritze l'agrupació, s'hi farà constar:
1. Unitats que s'hi agrupen.
2. Composició de l'agrupació resultant, que s'anomenarà col·legi rural agrupat.
3. Localitats a les quals el col·legi rural agrupat estén el seu àmbit d'actuació.
4. Domicili oficial del col·legi rural agrupat.
Article tercer
1. Les corporacions locals podran proposar la creació d'escoles d'Educació Infantil o col·legis d'Educació Primària.
2. Aquests centres tindran, amb caràcter general, el caràcter de centres públics, d'acord amb la disposició addicional segona de la Llei Orgànica Reguladora del Dret a l'Educació, per la qual cosa, els serà aplicat aquest reglament.
3. Les funcions que en aquest reglament són competència de l'administració educativa, en relació amb el nomenament i cessament del director i de l'equip directiu, s'entendran referides al titular públic promotor.
4. Per un decret del Govern Valencià es regularà el procediment per a la creació d'aquests centres públics.
Article quart
1. Els centres de nova creació el titular dels quals siga la Generalitat Valenciana tindran la denominació específica que determine la Conselleria d'Educació i Ciència.
2. Una vegada creat el centre, el consell escolar d'aquest podrà proposar a l'esmentada Conselleria la denominació específica d'aquest, després de l'informe favorable del consell escolar municipal.
3. No hi podran haver en el mateix municipi centres docents amb la mateixa denominació específica o que puga induir a error o confusió.
4. La denominació del centre figurarà en lloc visible, en la façana de l'edifici.

Article cinqué
Els col·legis rurals agrupats tindran la denominació específica que aprove la Conselleria d'Educació i Ciència, a proposta del consell escolar del col·legi, i després de la consulta prèvia als ajuntaments implicats.
TíTOL II
òrgans de govern
CAPíTOL I
Disposicions generals
Article sisé
Les escoles d'Educació Infantil i els col·legis d'Educació Primària tindran els òrgans de govern següents:
1) Unipersonals: director, cap d'estudis i secretari.
2) Col·legiats: consell escolar del centre i claustre de professors.
Article seté
1. Les escoles d'Educació Infantil i els col·legis d'Educació Primària que funcionen conjuntament tindran òrgans de govern únics i es denominaran col·legis d'Educació Infantil i Primària.
2. En el supòsit previst en l'apartat anterior, per a determinar el nombre d'unitats del col·legi, se sumaran les que corresponguen a l'Educació Infantil i a l'Educació Primària.
Article vuité
La participació dels pares i mares d'alumnes, alumnat, professorat i ajuntaments, en la gestió dels centres, s'efectuarà, d'acord amb el que preveu la Llei Orgànica Reguladora del Dret a l'Educació, per mitjà del consell escolar del centre.
Article nové
1. Els òrgans de govern vetlaran per la qualitat de l'ensenyament i perquè les activitats dels centres es despleguen d'acord amb els principis constitucionals, i, a més a més, contribuiran al desenvolupament de l'escola valenciana, compromesa en la recuperació lingüística i cultural.
2. Així mateix, els òrgans de govern, vetlaran per la protecció dels drets de l'alumnat i del compliment dels seus deures, arreplegats ambdós en l'article 6 de la Llei Orgànica Reguladora del Dret a l'Educació i en les normes que la despleguen.
CAPíTOL II
òrgans unipersonals de govern
Article deu
Els titulars dels òrgans unipersonals de govern constitueixen l'equip directiu del centre. El mandat dels òrgans unipersonals serà de tres anys comptadors a partir del nomenament i la corresponent presa de possessió.
Article onze
1. En els centres amb nou o més unitats, hi haurà director, secretari i cap d'estudis.
2. En els centres amb sis, set i vuit unitats, el director hi assumirà les funcions del cap d'estudis.
3. En els centres amb menys de sis unitats, el director assumirà, també, les funcions del secretari.
4. En els centres amb més d'una unitat i menys de sis, les funcions del secretari en el consell escolar del centre seran assumides pel professor membre del consell que designe el director. En els centres d'una sola unitat, les dites funcions seran assumides pel director.
Article dotze
1. El director serà elegit pel consell escolar del centre i nomenat pel director territorial d'Educació.
2. Les eleccions per al càrrec de director es faran després de la convocatòria prèvia de la Conselleria d'Educació i Ciència.
Article tretze
1. Les persones que presenten la seua candidatura al càrrec de director caldrà que siguen mestres funcionaris de carrera, en situació de servei actiu, amb destinació definitiva en el centre, un curs de permanència en aquest, com a mínim, i tres de docència. En aquests dos últims casos es comptabilitzarà el curs escolar en què es presente la candidatura. Als centres en què el professorat no complesca els requisits d'antiguitat assenyalats, se'ls aplicarà l'article 17 d'aquest reglament.
2. No podran presentar-se com a candidats els professors que, per qualsevol circumstància, no vagen a prestar servei en el centre el curs immediatament següent a la presa de possessió com a director.
Article catorze
1. Les persones que presenten la seua candidatura hauran de lliurar per escrit davant del consell escolar, amb una antelació mínima de 15 dies a la data d'elecció, les línies bàsiques del seu programa i el currículum professional. Així mateix, podran presentar la seua proposta d'equip directiu.
2. El programa de la seua direcció contindrà una anàlisi del funcionament, dels principals problemes i necessitats del centre, els objectius que es pretenen aconseguir i les línies fonamentals d'actuació.
3. El claustre de professors haurà de ser informat de les candidatures i dels programes presentats. A aquest efecte, el consell escolar remetrà a aquest els noms dels candidats i els seus programes.
Article quinze
La votació es farà mitjançant sufragi directe i secret davant de la mesa electoral constituïda amb aquest motiu, i l'elecció, es produirà per majoria absoluta dels membres del consell escolar amb dret a vot. Donat cas que en una primera votació no s'obtinga la majoria absoluta, se'n farà una nova convocatòria en el termini de 48 hores, en la qual la votació també es resoldrà per majoria absoluta, tal com preveu l'article 37.3 de la Llei Orgànica Reguladora del Dret a l'Educació.
Article setze
La mesa electoral estarà integrada per dos representants del professorat i un representant dels pares i mares, pertanyents al consell escolar, elegits per sorteig. Hi actuarà com a president el professor o professora de més edat i, com a secretari, el de menys edat.
Article disset
1. Si no hi ha candidats o aquests no n'obtenen la majoria absoluta, o en el cas de centres que per ser de nova creació o per altres circumstàncies no disposen de professorat amb l'antiguitat suficient, el director territorial d'Educació nomenarà un director provisional per un període d'un any. Aquest nomenament es farà, preferentment, a professors funcionaris amb destinació en el centre o a un professor funcionari d'un altre centre d'Educació Infantil o Primària perquè, en comissió de serveis i de forma accidental, n'exercesca la funció directiva durant el període indicat.
2. El director nomenat amb caràcter provisional proposarà al director territorial d'Educació la resta de membres de l'equip directiu per al temps del mandat. La designació d'aquests i posterior nomenament pel director territorial d'Educació es realitzarà d'acord amb allò que estableix l'article 23 d'aquest reglament.
Article divuit
El nom del candidat que obtinga la majoria absoluta serà notificat pel president de la mesa electoral al director territorial d'Educació, a fi que se'n procedesca al corresponent nomenament. El nomenament i la presa de possessió esdevindran efectius l'1 de juliol següent a la celebració de les eleccions.
Article dinou
Són competències del director:
1. Detenir la representació del centre i representar oficialment l'administració educativa en el centre.
2. Complir i fer complir les lleis i la resta de normes en vigor.
3. Dirigir i coordinar totes les activitats del centre, d'acord amb les disposicions vigents, sense perjudici de les competències del consell escolar del centre i del claustre de professors.
4. Exercir el càrrec de cap de tot el personal adscrit al centre.
5. Dirigir la gestió dels mitjans humans i materials del centre.
6. Convocar i presidir els actes acadèmics i les reunions de tots els òrgans col·legiats del centre.
7. Autoritzar-ne les despeses, d'acord amb el pressupost del centre, i ordenar-ne els pagaments.
8. Visar les certificacions i els documents oficials del centre.
9. Proposar el nomenament dels altres membres de l'equip directiu i, d'acord amb els criteris establerts pel claustre de professors, designar els coordinadors de cicle i els tutors.
10. Executar els acords dels òrgans col·legiats en l'àmbit de la seua competència.
11. Coordinar la participació dels diversos sectors de la comunitat escolar i procurar els mitjans necessaris per a una execució més eficaç de les seues atribucions respectives.
12. Coordinar l'elaboració del projecte educatiu i de la programació general anual del centre, d'acord amb les directrius i els criteris establerts per l'administració educativa i pel consell escolar i amb les propostes realitzades pel claustre de professors, i responsabilitzar-se'n, junt amb l'equip directiu, de la redacció.
13. Promoure l'ús vehicular i social del valencià en les activitats del centre, d'acord amb la Llei d'Us i Ensenyament del Valencià i la normativa de desenvolupament.
14. Fomentar i promoure les relacions del centre amb les institucions de l'entorn.
15. Presentar la memòria anual sobre les activitats i la situació general del centre al director territorial d'Educació.
16. Facilitar l'adequada coordinació amb altres serveis educatius de la demarcació.
17. Subministrar la informació que li requeresquen les autoritats educatives competents.
18. Garantir la informació sobre la vida del centre als diversos sectors de la comunitat escolar i a les seues organitzacions representatives.
19. Garantir el dret de reunió del professorat, alumnat, pares i mares d'alumnes i personal d'administració i serveis, d'acord amb el que disposa la Llei Orgànica Reguladora del Dret a l'Educació i les lleis i les altres disposicions que regulen els òrgans de representació i la negociació col·lectiva dels empleats públics.
20. Assumir les competències del cap d'estudis i del secretari en els centres en què, reglamentàriament, no existesquen aquests càrrecs.
Article vint
1. El director del centre cessarà en les seues funcions en acabar el seu mandat o en produir-se alguna de les causes següents:
1.1 Renúncia motivada acceptada pel director territorial d'Educació.
1.2 Destitució o revocació acordada pel director territorial d'Educació en els termes previstos en l'article 21 d'aquest Reglament.
1.3 Concurrència en el director d'alguna de les causes que, conformement al que estableix l'article 13.2 d'aquest reglament, hagueren impedit que es presentara com a candidat.
1.4 Trasllat voluntari o forçós, pas a la situació de serveis especials, excedència voluntària o forçosa i suspensió de funcions d'acord amb allò que estableix la legislació vigent.
2. Si el director cessa abans d'acabar el mandat per qualsevol de les causes enumerades en l'apartat anterior, s'hi aplicarà el que preveu l'article 22, sense perjudici que es convoquen eleccions.
3. Quan el director haja obtingut, encara que siga provisionalment el trasllat a un altre centre, o quan li quede més d'un any per a complir l'edat de jubilació, s'efectuaran noves eleccions en la primera convocatòria ordinària que es faça. El director elegit prendrà possessió l'1 de juliol següent, moment en què cessarà en el càrrec el director anterior.
Article vint-i-un
El director territorial d'Educació podrà:
1. Destituir el director de les seues funcions mitjançant expedient administratiu, abans de l'acabament del mandat, si incompleix greument les seues funcions, després de l'informe previ raonat del consell escolar i l'audiència de la persona interessada.
2. Revocar-ne el nomenament a partir de la proposta raonada del consell escolar, acordada per majoria dels dos terços dels membres, i després de l'audiència prèvia a la persona interessada. Per a tractar d'aquesta proposta, el consell escolar serà convocat amb caràcter urgent i extraordinari, sempre que ho sol·licite per escrit almenys un terç dels seus components.
Article vint-i-dos
En cas d'absència o malaltia del director, n'assumirà les funcions el cap d'estudis, si n'hi ha. En cas contrari, el substituirà el professor amb més antiguitat en el centre i, si es que n'hi ha diversos, el de més antiguitat en el cos.
Article vint-i-tres
1. Les persones que ocupen el càrrec de cap d'estudis i secretari hauran de ser mestres funcionaris de carrera, en situació de servei actiu, amb destinació en el centre i elegits pel consell escolar a proposta del director i nomenats pel director territorial d'Educació.
2. No podran ser nomenats cap d'estudis ni secretari els mestres que es troben en alguna de les situacions previstes en l'article 13.2 d'aquest reglament.
Article vint-i-quatre
La votació per a l'elecció del cap d'estudis i del secretari es farà per sufragi directe i secret, i serà necessària la majoria absoluta dels membres del consell escolar del centre amb dret a vot. Si no hi obtenen l'esmentada majoria, hi haurà prou amb la majoria simple en una segona votació. En cas que en aquesta segona votació tampoc s'aconseguesca la dita majoria, el director territorial d'Educació nomenarà dos professors del centre per tal que exercesquen aquests càrrecs amb caràcter provisional i durant el període d'un curs acadèmic. Quan acabe aquest període, si es manté la mateixa situació, es faran nous nomenaments.
Article vint-i-cinc
El director del centre haurà de trametre al director territorial d'Educació la proposta de nomenament dels professors elegits pel consell escolar per a ocupar els càrrecs de cap d'estudis i de secretari. El nomenament i la presa de possessió esdevindrà efectiva l'1 de juliol següent a la celebració de les eleccions.
Article vint-i-sis
Són competències del cap d'estudis:
1. Exercir, sota l'autoritat del director, de cap del personal docent en tot allò que es refereix al règim acadèmic.
2. Susbtituir el director en cas d'absència o de malaltia d'aquest.
3. Coordinar i vetlar per l'execució de les activitats de caràcter acadèmic, d'orientació i complementàries del professorat i alumnat, en relació amb el projecte educatiu del centre, els projectes curriculars i la programació general anual.
4. Confeccionar els horaris acadèmics de l'alumnat i professorat, d'acord amb els criteris aprovats pel claustre de professors i amb l'horari general i vetlar perquè aquests es complesquen d'una manera estricta.
5. Coordinar les tasques dels equips de cicle i dels coordinadors d'aquests.
6. Coordinar l'acció dels tutors, de conformitat amb el pla d'acció tutorial inclòs en el projecte curricular.
7. Organitzar els actes acadèmics.
8. Buscar l'aprofitament òptim de tots els recursos didàctics i dels espais existents en el centre.
9. Organitzar la participació de l'alumnat en les activitats del centre.
10. Organitzar l'atenció de l'alumnat en els períodes d'esbarjo i d'altres activitats no lectives.
11. Vetlar pel compliment de les especificacions del pla de normalització lingüística en allò que fa referència a l'ús acadèmic i social del valencià.
12. Qualsevol altra funció que puga ser encomanada pel director, dins del seu àmbit de competències.
Article vint-i-set
Són competències del secretari:
1. Ordenar el règim administratiu del centre, d'acord amb les directrius del director.
2. Gestionar els mitjans humans i materials del centre.
3. Actuar com a secretari dels òrgans col·legiats de govern del centre, estendre les actes de les sessions i deixar consignats els acords amb el vist-i-plau del director.
4. Custodiar els llibres i arxius del centre.
5. Expedir les certificacions que sol·liciten les autoritats i els interessats o els seus representants en la llengua oficial en què ho demanen.
6. Realitzar l'inventari del centre i mantenir-lo actualitzat.
7. Custodiar i organitzar la utilització del material didàctic.
8. Exercir, sota l'autoritat del director, com a cap del personal d'administració i de serveis adscrit al centre.
9. Elaborar el projecte del pressupost del centre.
10. Ordenar el règim econòmic del centre, d'acord amb les directrius del director. Treure'n la comptabilitat i retre'n compte davant de les autoritats corresponents.
11. Vetlar pel manteniment material del centre en tots els aspectes, d'acord amb els suggeriments del director.
12. Vetlar pel compliment de les especificacions del pla de normalització lingüística pel que fa a l'ús administratiu del valencià.
13. Qualsevol altra funció que li encomane el director dins del seu àmbit de competències.
Article vint-i-vuit
1. El cap d'estudis i el secretari cessaran en les seues funcions en acabar el seu mandat o en produir-se alguna de les circumstàncies següents:
1.1 Renúncia motivada acceptada pel director territorial d'Educació.
1.2 Concurrència en el cap d'estudis o en el secretari d'alguna de les causes que, d'acord amb l'article 13.2 d'aquest reglament, n'hagueren impedit el nomenament.
1.3 Trasllat voluntari o forçós, pas a la situació de serveis especials, excedència voluntària o forçosa i suspensió de funcions d'acord amb allò disposat en la legislació vigent.
1.4 Quan, havent cessat el director que els va proposar, es produesca l'elecció d'un nou director.
1.5 A proposta del director, mitjançant un informe raonat i amb l'aprovació de la majoria dels membres del consell escolar i audiència de la persona interessada.
2. Quan cesse en el càrrec el cap d'estudis o el secretari per alguna de las causes assenyalades en l'apartat anterior, el director haurà de convocar el consell escolar a fi de cobrir el càrrec vacant. La dita convocatòria haurà de realitzar-se dins del termini d'un mes comptador des que s'hi produesca la vacant.
Article vint-i-nou
En cas d'absència o malaltia del cap d'estudis o del secretari n'assumirà les funcions el professor que designe el director, després de la comunicació prèvia al consell escolar del centre.
CAPíTOL III
òrgans col·legiats de govern
Secció primera
El consell escolar
Article trenta
El règim jurídic dels consells escolars serà el que estableix el capítol II, del títol II, de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, i aquest reglament.
Article trenta-un
El consell escolar del centre és l'òrgan de participació dels diferents sectors de la comunitat educativa.
Article trenta-dos
La composició d'aquest, respectant allò establert en l'article 41 de la Llei Orgànica Reguladora del Dret a l'Educació, serà la següent:
1. En els centres de nou o més unitats, el consell escolar estarà integrat per:
1.1 El director del centre, qui en serà el president.
1.2 El cap d'estudis.
1.3 Un regidor o representant de l'ajuntament del terme municipal on es trobe situat el centre.
1.4 Quatre representants del professorat elegits pel claustre.
1.5 Quatre representants dels pares i mares de l'alumnat.
1.6 Un representant del personal d'administració i serveis, si n'hi ha.
1.7 El secretari, que actuarà com a secretari del consell, amb veu, però sense vot.
2. En els centres amb sis, set o vuit unitats, el consell escolar estarà integrat per:
2.1 El director del centre, qui en serà el president.
2.2 Un regidor o representant de l'ajuntament del terme municipal on es trobe situat el centre.
2.3 Tres representants del professorat, elegits pel claustre de professors.
2.4 Tres representants dels pares i mares de l'alumnat.
2.5 Un representant del personal d'administració i serveis, si n'hi ha.
2.6 El secretari, que actuarà com a secretari del consell, amb veu, però sense vot.
3. En els centres amb tres, quatre i cinc unitats, el consell escolar estarà integrat per:
3.1 El director del centre, qui en serà el president.
3.2 Un regidor o representant de l'ajuntament en el terme municipal del qual es trobe situat el centre.
3.3 Dos representants del professorat elegits pel claustre.
3.4 Dos representants dels pares i mares de l'alumnat.
4. En els centres amb una i dos unitats, el consell escolar estarà integrat per:
4.1 El director del centre, qui en serà el president.
4.2 Un regidor o representant de l'ajuntament en el terme municipal del qual es trobe situat el centre.
4.3 Un representant dels pares i mares de l'alumnat.
Article trenta-tres
L'alumnat de tercer cicle d'Educació Primària estarà representat en el consell escolar del centre, amb veu però sense vot, en les condicions que establiran els respectius projectes educatius de centre.
Article trenta-quatre
El procediment d'elecció dels membres del consell escolar dels centres es durà a terme durant el primer trimestre del curs acadèmic. La Conselleria d'Educació i Ciència fixarà la data de celebració de les eleccions amb un mes d'antelació, com a mínim.
Article trenta-cinc
A l'efecte de l'organització del procediment d'elecció, es constituirà una junta electoral en cada centre, composta pels membres següents: el director del centre, qui en serà el president; un professor o professora, si es tracta de centres amb mes d'una unitat, i un pare o mare d'alumnes. D'aquests, els dos últims seran elegits per sorteig entre els membres sortints del consell escolar. En els centres de nova creació, el sorteig per a designar els membres de la junta electoral es realitzarà entre els inscrits en els respectius censos electorals.
Article trenta-sis
Seran competències de la junta electoral:
1. Aprovar i publicar els censos electorals que inclouran nom, cognoms i DNI dels electors, i també la seua condició de professor, professora, pare o mare d'alumnes.
2. Concretar el calendari electoral del centre, d'acord amb allò establert en l'article 34 d'aquest Reglament.
3. Ordenar el procés electoral.
4. Admetre i proclamar les diverses candidatures.
5. Promoure la constitució de les distintes meses electorals.
6. Resoldre les reclamacions presentades contra les decisions de les meses electorals.
7. Proclamar els candidats elegits i trametre les corresponents actes a l'autoritat administrativa competent.
8. Adoptar mesures per a facilitar la màxima participació de tots els sectors en el procés electoral.
Article trenta-set
Seran persones electores i elegibles tots els membres de la comunitat escolar, però només podran ser elegits pel sector corresponent de la dita comunitat. A aquest efecte, els membres de la comunitat escolar podran ser candidats a representar un sol dels esmentats sectors, encara que en pertanyen a dos.
Article trenta-vuit
1. La junta electoral sol·licitarà de l'ajuntament del terme municipal on es trobe situat el centre la designació del regidor o representant de l'ajuntament que haurà de formar part del consell escolar.
2. En el cas de col·legis rurals agrupats, la representació municipal podrà posseir-la, cada curs acadèmic, un dels ajuntaments als quals l'agrupació amplie el seu àmbit d'aplicació, sense perjudici que per qualsevol causa renuncie expressament a aquesta potestat. En tot cas, el representant municipal que corresponga haurà d'informar a tots els ajuntaments de l'agrupació dels assumptes tractats i de les decisions adoptades pel consell escolar, a fi de garantir la vinculació necessària entre els diversos municipis i el centre educatiu i assegurar la cooperació que, en cada cas, s'estime necessària.
Article trenta-nou
1. Els representants del professorat en el consell escolar seran elegits pel claustre i dins d'aquest. El vot serà directe, secret i no delegable.
2. Seran persones electores tots els membres del claustre. Podran ser elegits els professors amb destinació en el centre que s'hi hagen presentat com a candidats.
3. El membre del claustre que, per malaltia o altres raons justificades, no puga estar present en l'acte de votació, podrà deixar el seu vot sota la custòdia del secretari del centre. Amb aquest fi, s'introduiran els noms dels candidats votats en un sobre tancat amb les signatures de la persona interessada i del secretari creuades en la solapa.
Article quaranta
A l'efecte d'allò disposat en l'article anterior, el director haurà de convocar un claustre de caràcter extraordinari, en el qual, com a únic punt de l'ordre del dia, hi figurarà l'acte d'elecció i de proclamació dels professors electes.
Article quaranta-un
En la sessió de claustre extraordinari a què es refereix l'article anterior, el director del centre haurà de llegir les normes d'aquest reglament, relatives al procediment d'elecció dels representants del professorat en el consell escolar, i haurà de constituir la mesa electoral.
L'esmentada mesa estarà integrada pel director del centre, qui hi actuarà com a president, el professor o professora de més edat i el de menys edat, que hi actuarà com a secretari.
Article quaranta-dos
El quòrum serà el de la meitat dels components del claustre. Quan el nombre siga imparell, es considerarà que la meitat és el següent nombre sencer que resulte de dividir per dos el nombre de membres del claustre. Si no hi haguera quòrum, s'efectuaria una nova convocatòria 24 hores després de l'assenyalada per a la primera i n'hi haurà prou amb la presència d'un terç dels components del claustre.
Article quaranta-tres
Cada professor farà constar en la papereta un màxim de tres noms de la relació de candidats, en els centres amb nou o més unitats, o dos, en els casos previstos en els apartats 2 i 3 de l'article 32 d'aquest reglament.
Si en la primera votació no resulta elegit el nombre de representants del professorat que corresponga, es procedirà a realitzar en el mateix acte una segona votació. Si, realitzada aquesta, no s'aconsegueix l'esmentat nombre, s'hi aplicarà allò que disposa l'article 60.2 d'aquest reglament.
Article quaranta-quatre
La representació dels pares i mares en el consell escolar del centre correspondrà a aquests o als representants legals de l'alumnat. El dret a elegir i a ser elegit correspon al pare i a la mare o, si s'escau, als tutors legals.
Article quaranta-cinc
Per a l'elecció dels representants dels pares i mares seran electores i elegibles tots els pares, mares o tutors legals de l'alumnat que estiga matriculat en el centre i que figuren en el cens. L'elecció es produirà entre els candidats admesos per la junta electoral a què es refereix l'article 35 d'aquest Reglament. Les associacions de pares d'alumnes podran presentar-hi candidatures diferenciades.
Article quaranta-sis
L'elecció dels representants dels pares i mares de l'alumnat haurà d'estar precedida per la constitució de la mesa electoral, que serà l'encarregada de presidir la votació, conservar l'ordre, vetllar per la puresa del sufragi i fer-ne l'escrutini.
L'elecció dels representants dels pares i mares s'haurà de fer en horari compatible amb la jornada laboral ordinària.
Article quaranta-set
Si el consell escolar s'ha de constituir per primera vegada, la mesa electoral haurà d'estar integrada pel director del centre, qui hi actuarà com a president, i quatre pares, mares o tutors legals elegits per sorteig entre els que figuren en el cens. En la resta dels casos, formaran part de la mesa electoral els representants dels pares i mares d'alumnes en el consell escolar eixint. Hi actuarà com a secretari el representant dels pares i mares de menor edat. La junta electoral haurà de preveure el nomenament de suplents, elegits també per sorteig.
Article quaranta-vuit
Hi podran actuar com a supervisors de la votació, els pares, mares o tutors legals de l'alumnat matriculat en el centre que hagen sigut proposats per una associació de pares d'alumnes del centre o avalats per a aquest fi per la firma de 10 electors.
Article quaranta-nou
En l'elecció dels representants dels pares i mares el vot serà directe, secret i no delegable. Cada elector farà constar en la seua papereta un màxim de tres noms en els centres amb nou o més unitats, dos en els casos previstos en els apartats 2 i 3 de l'article 32 d'aquest reglament i un en els casos previstos en l'apartat 4 de l'esmentat article. Els electors hauran d'acreditar la seua personalitat mitjançant la presentació del document nacional d'identitat.
Article cinquanta
Per tal d'aconseguir la participació més àmplia possible, la junta electoral haurà de fixar els sistemes de vot per correu o per mecanismes semblants, que garantesquen el secret del vot i la identificació de l'elector. Els sobres, amb el vot dels pares, mares o tutors legals, hauran de ser rebuts per la mesa electoral del centre abans que es faça l'escrutini per qualsevol dels procediments establerts per la junta electoral.
Article cinquanta-un
El representant del personal d'administració i serveis serà elegit pel personal que realitza aquestes funcions en el centre i entre aquest personal, sempre que hi estiga vinculat per relació jurídica administrativa o laboral. Tot el personal d'administració i serveis del centre que complesca els requisits indicats, tindrà la condició de persona electora i elegible.
Article cinquanta-dos
Per a l'elecció del representant en el consell escolar del personal d'administració i serveis es constituirà una mesa, integrada pel director, qui hi actuarà com a president, el secretari i el membre del personal esmentat amb més antiguitat en el centre. Si el nombre d'electors és inferior a cinc, la votació caldrà fer-la davant de la mesa electoral del professorat, en una urna separada.
Article cinquanta-tres
En l'elecció dels representants del personal d'administració i serveis el vot serà directe, secret i no delegable. Cada elector haurà de dipositar en la mesa electoral una papereta en la qual farà constar el nom i cognoms de la persona a la qual atorgue la seua representació.
En aquesta elecció serà d'aplicació el que disposa l'article 39.3 d'aquest reglament.
Article cinquanta-quatre
En cadascun dels actes electorals, una vegada finalitzada la votació, la mesa corresponent procedirà a l'escrutini dels vots. Una vegada efectuat el recompte dels vots, que serà públic, se n'haurà d'estendre un acta que hauran de firmar tots els components de la mesa i en la qual es farà constar els representants elegits, amb indicació, si s'escau, de les sigles de les associacions per les quals s'han presentat, el nombre de vots, i les observacions que hi hagen pogut formular els supervisors. L'acta caldrà que siga enviada a la junta electoral del centre a fi de proclamar els diversos candidats elegits, a més a més de trametre'n una còpia al director territorial d'Educació.
Article cinquanta-cinc
En els casos en què es produesca empat en les votacions, l'elecció es decidirà per sorteig.
Article cinquanta-sis
En previsió de futures substitucions dels candidats proclamats caldrà fer constar en l'acta els noms de tots els candidats que han obtingut vots, i també el nombre de vots que els han correspost.
Article cinquanta-set
L'acte de proclamació dels candidats elegits el realitzarà la junta electoral del centre, després de l'escrutini realitzat per la mesa i la recepció de les corresponents actes. Contra les decisions de la dita junta es podrà interposar un recurs ordinari davant del director territorial d'Educació, la resolució del qual posarà fi a la via administrativa.
Article cinquanta-vuit
Les despeses que originen les activitats electorals, tret de les ocasionades per la propaganda, seran sufragades a càrrec dels crèdits assignats per al funcionament del centre.
Article cinquanta-nou
Totes les persones electores i elegibles podran accedir als censos i a la documentació que el procés electoral genere.
Article seixanta
1. El director haurà de convocar els diferents membres del consell escolar per a la sessió de constitució d'aquest, en el termini de 10 dies comptadors des de la data de proclamació dels candidats electes per la junta electoral.
2. El consell escolar es constituirà encara que algun dels sectors de la comunitat escolar del centre no haja elegit a tots o parts dels seus representants en el consell escolar per causes imputables als esmentats sectors.
Article seixanta-un
1. Pel que fa a les sessions, deliberacions i presa d'acords caldrà, la presència del president i del secretari o, si s'escau, dels qui els substituesquen, i de la meitat, com a mínim, dels membres amb dret a vot. Els acords seran adoptats per la meitat més un dels membres presents amb dret a vot. Quan el nombre siga imparell, es considerarà que la meitat és el següent nombre sencer que resulte de dividir per dos el nombre de membres del consell.
2. No podrà ser objecte de deliberació o acord cap assumpte que no figure inclòs en l'ordre del dia, tret que hi siguen presents tots els membres de l'òrgan col·legiat i hi siga declarada la urgència de l'assumpte pel vot favorable de la majoria.
3. Els qui hi acrediten la titularitat d'un interés legítim podran dirigir-se al secretari del consell escolar per tal que els siga expedida la certificació dels seus acords.
Article seixanta-dos
Les reunions del consell escolar del centre s'hauran de realitzar el dia i l'hora que permeta l'assistència de tots els sectors representats en aquest.
Article seixanta-tres
En l'àmbit del consell escolar del centre hi haurà una comissió econòmica integrada pel director, un professor, un pare d'alumne i el secretari, qui hi actuarà amb veu però sense vot. En aquells centres, en el sosteniment dels quals cooperen les corporacions locals, formarà part així mateix de l'esmentada comissió, el regidor o representant de l'ajuntament membre del consell escolar. El consell escolar podrà constituir, igualment, altres comissions per a assumptes específics integrades, almenys per un professor, i un pare d'alumne.
Article seixanta-quatre
Una vegada constituït el consell escolar del centre i en la primera sessió, els professors d'aquest hauran d'elegir, entre ells, el qui ha de formar part de la comissió econòmica. De la mateixa manera, caldrà que els pares elegesquen, entre ells, qui haja de representar-los en l'esmentada comissió.
Article seixanta-cinc
Els membres electes del consell escolar del centre s'hauran de renovar cada dos anys. Aquells membres que en el transcurs d'aquest temps deixen de complir els requisits necessaris per a pertànyer al consell, seran substituïts pels següents candidats, basant-se en el nombre de vots obtinguts, segons preveu l'article 56 d'aquest Reglament. El mateix procediment se seguirà per a cobrir les vacants que es produesquen per renúncia i per qualsevol altra circumstància.
Article seixanta-sis
El consell escolar del centre tindrà les atribucions que legalment li corresponguen i que seran, específicament, les següents:
1. Establir directrius i realitzar propostes per a l'elaboració del projecte educatiu del centre, aprovar-lo una vegada elaborat i avaluar-lo.
2. Aprovar el pla de normalització lingüística del centre i, si s'escau, el disseny particular del programa d'educació bilingüe que tinga autoritzat el centre.
3. Elegir el director i l'equip directiu proposat per aquest.
4. Proposar la revocació del nomenament del director, després de l'acord previ dels seus membres, adoptat per majoria de dos terços.
5. Decidir sobre l'admissió de l'alumnat, d'acord amb allò establert en la Llei Orgànica Reguladora del Dret a l'Educació i les disposicions que la despleguen.
6. Resoldre els conflictes i imposar les sancions en matèria de disciplina de l'alumnat, d'acord amb les normes que regulen els drets i deures d'aquest.
7. Aprovar el projecte de pressupost del centre.
8. Adoptar criteris per a l'elaboració de la programació general anual del centre, aprovar-la i avaluar-la, respectant sempre els aspectes docents que afecten el claustre de professors.
9. Elaborar les directrius per a la programació i el desevolupament de les activitats escolars complementàries, visites i viatges, menjadors i colònies d'estiu.
10. Establir els criteris sobre la participació en activitats culturals, esportives i recreatives, i també aquelles accions assistencials a les quals el centre poguera prestar la seua col·laboració.
11. Establir relacions de col·laboració amb altres centres per a fins culturals i educatius.
12. Promoure la renovació de les instal·lacions i de l'equipament escolar, i també vigilar-ne la conservació.
13. Supervisar l'activitat general del centre en els aspectes administratius i docents.
14. Emetre un informe sobre la memòria de les activitats i la situació general del centre que anualment presentarà l'equip directiu.
15. Analitzar i avaluar l'evolució del procés d'ensenyament i aprenentatge en el centre per mitjà dels resultats de les avaluacions i de l'anàlisi que, en aquest sentit, faça el claustre de professors.
16. Conéixer les relacions del centre amb les institucions del seu entorn.
17. Analitzar i avaluar qualsevol informe i els resultats de les avaluacions que, en relació amb el centre, faça l'administració educativa.
Article seixanta-set
1. El consell escolar del centre s'haurà de reunir, si més no, una vegada cada trimestre i sempre que el convoque el seu president o ho sol·licite, almenys, un terç dels seus membres. Serà obligatòria una reunió al principi de curs i una altra en finalitzar aquest.
2. Les decisions que es prenguen en les sessions del consell hauran de ser comunicades als diferents sectors representats. A aquest efecte, en la primera reunió que es realitze a l'inici del curs, els membres del consell hi decidiran el procediment que consideren més adequat per tal de garantir aquest objectiu.
Article seixanta-vuit
La comissió econòmica haurà d'emetre un informe per al consell escolar sobre aquelles matèries d'índole econòmica que li encomane aquest. Les reunions d'aquest s'hauran de fer, com a mínim, una vegada al trimestre.
Secció segona
El claustre de professors
Article seixanta-nou
El règim jurídic dels claustres de professors serà el que estableix el capítol II, del títol II, de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
Article setanta
1. El claustre, òrgan propi de participació del professorat en el centre, té la responsabilitat de planificar, coordinar i decidir sobre tots els aspectes pedagògics del centre.
2. El claustre haurà d'estar presidit pel director i integrat per la totalitat de professors que hi presten serveis docents.
Article setanta-un
Són competències del claustre de professors:
1. Realitzar propostes per a l'elaboració del projecte educatiu del centre, de la programació general anual i de les activitats complementàries i extraescolars, i establir-ne les directrius per a l'elaboració dels projectes curriculars.
2. Aprovar i avaluar els projectes curriculars i les modificacions posteriors d'aquests.
3. Aprovar els aspectes docents de la programació general anual del centre i emetre'n l'informe corresponent abans de la presentació davant del consell escolar.
4. Promoure iniciatives en l'àmbit de l'experimentació, la investigació i la innovació pedagògica i de la formació del professorat del centre.
5. Elegir els representants en el consell escolar.
6. Ser informat de les candidatures a la direcció i dels programes presentats pels candidats.
7. Establir els criteris per a l'assignació i la coordinació de tutories i de les activitats d'orientació de l'alumnat.
8. Establir els criteris pedagògics per a l'elaboració dels horaris de l'alumnat.
9. Analitzar i avaluar trimestralment el funcionament general i la situació econòmica del centre.
10. Analitzar i avaluar l'evolució del procés d'ensenyament i aprenentatge en el centre, per mitjà dels resultats de les avaluacions i elevar l'anàlisi al consell escolar.
11. Analitzar i valorar qualsevol informe i els resultats de les avaluacions que, en relació amb el centre, realitze l'administració educativa.
Article setanta-dos
El claustre s'haurà de reunir, si més no, una vegada cada trimestre i sempre que el convoque el director o ho sol·licite, almenys, un terç dels membres. Serà obligatòria una sessió de claustre al principi del curs i una altra en finalitzar aquest.
Article setanta-tres
L'assistència a les sessions del claustre serà obligatòria per a totes les persones que el componen.
TíTOL III
òrgans de coordinació docent
CAPíTOL I
Disposicions generals
Article setanta-quatre
1. En les escoles d'Educació Infantil i en els col·legis d'Educació Primària, hi haurà els següents òrgans de coordinació docent:
a) Equips de cicle
b) Comissió de coordinació pedagògica
c) Tutors
2. En tots els centres, independentment del nombre d'unitats, hi haurà un professor tutor per cada grup d'alumnes.
CAPíTOL II
Equips de cicle
Article setanta-cinc
Els equips de cicle, que agruparan tot el professorat que impartesca la docència en el cicle, són els òrgans bàsics encarregats d'exercir les funcions següents, sota la supervisió del cap d'estudis:
1. Realitzar propostes per a l'elaboració del projecte curricular.
2. Organitzar i desenvolupar els ensenyaments propis del cicle educatiu, analitzar-ne els objectius aconseguits i proposar mesures de millora.
3. Realitzar les adaptacions curriculars significatives per a l'alumnat amb necessitats educatives especials, després de l'avaluació pel servei especialitzat d'orientació educativa, psicopedagògica i professional.
4. Realitzar propostes d'activitats escolars complementàries i extraescolars.
Article setanta-sis
1. Cadascun dels equips de cicle estarà dirigit per un coordinador.
2. Els coordinadors de cicle hauran de ser professors que hi impartesquen la docència i hauran de desenvolupar el seu càrrec durant dos cursos acadèmics. Seran designats pel director, a proposta de l'equip de cicle.
Article setanta-set
Correspon al coordinador de cicle:
1. Participar en l'elaboració del projecte curricular del nivell respectiu i elevar a la comissió de coordinació pedagògica les propostes formulades a aquest efecte per l'equip de cicle.
2. Coordinar, junt amb el cap d'estudis, les funcions de tutoria de l'alumnat del cicle.
3. Coordinar l'ensenyament en el corresponent cicle, d'acord amb el projecte curricular.
Article setanta-vuit
Els coordinadors de cicle cessaran en les seues funcions, en acabar el seu mandat o en produir-se alguna de les causes següents:
1. Renúncia motivada acceptada pel director del centre.
2. Revocació per part del director, a proposta raonada de l'equip de cicle, amb audiència a la persona interessada.
3. Trasllat de centre o altres circumstàncies.
CAPíTOL III
Comissió de coordinació pedagògica
Article setanta-nou
1. En les escoles d'Educació Infantil i en els col·legis d'Educació Primària hi haurà una comissió de coordinació pedagògica que estarà integrada pel director, qui en serà el president; el cap d'estudis; els coordinadors de cicle, i, si s'escau, l'especialista de Psicologia i Pedagogia del Servei Psicopedagògic Escolar i un mestre d'Educació Especial (pedagogia terapèutica), si n'hi haguera.
Hi Actuarà com a secretari de la comissió la persona de menys edat.
2. No obstant això, aquesta comissió podrà incorporar-hi altres membres del claustre per a realitzar tasques previstes en l'àmbit de les seues atribucions.
3. En els centres amb menys de nou unitats, les funcions de la comissió de coordinació pedagògica seran assumides pel claustre.
Article vuitanta
La comissió de coordinació pedagògica tindrà, pel que fa al règim de funcionament regulat en el títol IV d'aquest reglament, les atribucions següents:
1. Analitzar, des del punt de vista educatiu, el context cultural i sòciolingüístic del centre a fi de proposar a l'equip directiu el projecte de normalització lingüística i, si fa al cas, el disseny particular del programa d'educació bilingüe perquè siga inclòs en el projecte educatiu del centre.
2. Coordinar l'elaboració dels projectes curriculars, i les possibles modificacions d'aquests, i responsabilitzar-se de la redacció.
3. Elaborar la proposta d'organització de l'orientació educativa i del pla d'acció de tutoria per a la seua inclusió en els projectes curriculars.
4. Elaborar la proposta dels criteris i procediments previstos per a realitzar les adaptacions curriculars significatives a l'alumnat amb necessitats educatives especials, i així incloure-les en els projectes curriculars.
5. Assegurar la coherència entre el projecte educatiu de centre, els projectes curriculars i la programació general anual.
6. Vetlar pel compliment i l'avaluació posterior dels projectes curriculars en la pràctica docent del centre.
7. Proposar al claustre la planificació de les sessions d'avaluació, d'acord amb les decisions incloses en els projectes curriculars.
8. Coordinar les activitats d'orientació dirigides a l'alumnat del centre.
9. Promoure i, si s'escau, coordinar les activitats de perfeccionament del professorat.
CAPíTOL IV
Tutors
Article vuitanta-un
1. La tutoria i l'orientació de l'alumnat formaran part de la funció docent.
2. Cada grup d'alumnes haurà de tenir un professor tutor. Podrà ser professor tutor aquell que impartisca diverses àrees del currículum.
3. El tutor caldrà que siga designat pel director, a proposta del cap d'estudis, d'acord amb els criteris establerts pel claustre.
Article vuitanta-dos
Els professors tutors hauran d'exercir les funcions següents:
1. Dur a terme el pla d'acció de tutoria establert en el projecte curricular del nivell corresponent i aprovat pel claustre.
2. Coordinar el procés d'avaluació de l'alumnat del seu grup i, en finalitzar cada cicle de l'Educació Primària, adoptar la decisió que escaiga sobre la promoció de l'alumnat, tenint en compte els informes dels altres professors del grup. Aquesta decisió requerirà l'audiència prèvia dels pares, mares o tutors legals, quan implique que l'alumne no passa al cicle o etapa següent.
3. Si s'escau, adoptar les mesures educatives complementàries o d'adaptació curricular que es consideren necessàries com a conseqüència de l'avaluació del procés d'ensenyament i aprenentatge de l'alumnat.
4. Facilitar la integració dels alumnes en el grup i estimular-los perquè potencien actituds participatives.
5. Orientar l'alumnat en els processos d'aprenentatge.
6. Col·laborar amb el servei psicopedagògic escolar per l'assoliment dels objectius establerts en el pla d'acció de tutoria.
7. Si s'escau, desenvolupar, en coordinació amb el professional del servei psicopedagògic escolar i amb el mestre d'Educació Especial, les adaptacions curriculars significatives i les mesures d'intervenció educativa per a l'alumnat amb necessitats educatives especials.
8. Informar els pares, mares o tutors legals, professorat i alumnat del grup de tot allò que els afecte pel que fa a les activitats docents i al procés d'ensenyament i aprenentatge de l'alumnat.
9. Fomentar la cooperació educativa entre el professorat i els pares, mares o tutors legals de l'alumnat.
10. Atendre i tenir cura dels alumnes en els períodes d'esbarjo i en altres activitats no lectives.
Article vuitanta-tres
El cap d'estudis haurà de coordinar el treball dels tutors convocant les reunions periòdiques necessàries.
TíTOL IV
Règim de funcionament
CAPíTOL I
Projecte educatiu del centre
Article vuitanta-quatre
1. L'equip directiu elaborarà el projecte educatiu del centre i es responsabilitzarà de la redacció d'aquest, d'acord amb les directrius establertes pel consell escolar i amb les propostes realitzades pel claustre.
2. El projecte educatiu caldrà que siga aprovat i avaluat pel consell escolar.
Article vuitanta-cinc
1. El projecte s'haurà d'elaborar a partir de l'anàlisi prèvia de les necessitats específiques de l'alumnat i del context escolar, socioeconòmic, cultural i sociolingüístic del centre.
2. El projecte educatiu del centre caldrà que incloga:
2.1 Els fins i les intencions educatives, d'acord amb la identitat del centre i l'assoliment dels fins que estableixen la Llei Orgànica d'Ordenació General del Sistema Educatiu i la Llei d'ºs i Ensenyament del Valencià.
2.2 El pla de normalització lingüística i, si s'escau, el disseny particular del programa d'educació bilingüe que tinga autoritzat el centre.
2.3 Els criteris bàsics que han d'orientar:
a) L'organització del centre
b) La participació dels diversos estaments de la comunitat escolar.
c) La coordinació amb els serveis del municipi.
2.4 Les condicions de participació en el Consell Escolar de l'alumnat del tercer cicle de l'Educació Primària.
2.5 El reglament de règim interior del centre, amb les normes bàsiques de convivència.
CAPíTOL II
Projecte curricular
Article vuitanta-sis
1. La comissió de coordinació pedagògica haurà de coordinar l'elaboració del projecte curricular per a cadascun dels nivells educatius que s'impartesquen en el centre i responsabilitzar-se de la redacció d'aquest, d'acord amb el currículum oficial de la Comunitat Valenciana, amb les directrius establertes pel claustre i amb les propostes realitzades pels equips de cicle.
2. Els projectes curriculars i les modificacions anuals caldrà que siguen aprovats i avaluats pel claustre de professors.
Article vuitanta-set
1. Els projectes curriculars hauran de concretar i completar el currículum oficial de la Comunitat Valenciana en el marc del programa d'educació bilingüe, pel qual cada centre tinga autoritzat, i inclouran les següents directrius generals i decisions que afecten el conjunt del centre:
1.1 L'adequació dels objectius generals de l'Educació Infantil i Primària al context escolar, socioeconòmic, cultural i sociolingüístic del centre i a les característiques de l'alumnat.
1.2 Organització i adequació en els cicles dels continguts i graus de desenvolupament de les capacitats expressades en els objectius generals de l'etapa i de les àrees o àmbits d'experiències de l'Educació Infantil.
1.3 La distribució seqüèncial dels continguts per cicles en l'Educació Primària.
1.4 Criteris metodològics de caràcter general i d'organització espàcio-temporal.
1.5 Criteris i estratègies d'avaluació del procés d'aprenentatge de l'alumnat i, en Educació Primària, criteris de promoció de cicle.
1.6 Decisions relatives al tractament de la diversitat en el marc del currículum ordinari.
1.7 L'organització de l'orientació educativa i el pla d'acció de tutoria.
1.8 Criteris i procediments previstos per a realitzar les adaptacions curriculars significatives per a l'alumnat amb necessitats educatives especials.
1.9 Orientacions generals per al tractament de temes referents a l'educació moral i cívica, l'educació per la pau, la igualtat d'oportunitats entre els sexes, l'educació ambiental, l'educació sexual, l'educació per a la salut, l'educació del consumidor i l'educació viària.
1.10 Criteris per a la selecció dels materials curriculars i dels recursos didàctics que s'hi utilitzaran.
1.11 Criteris per a avaluar i, si s'escau, revisar els processos d'ensenyament, la pràctica docent i el treball de l'equip educatiu.
1.12 Vies per a establir la coordinació i informació periòdica amb les famílies.
2. Els col·legis rurals agrupats tindran un únic projecte curricular per a cada nivell educatiu elaborat conjuntament per les unitats que s'hi agrupen.
Article vuitanta-vuit
El professorat haurà de programar la seua activitat docent d'acord amb el currículum oficial de la Comunitat Valenciana i amb el projecte curricular respectiu.
CAPíTOL III
Programació general anual
Article vuitanta-nou
1. L'equip directiu haurà de coordinar l'elaboració de la programació general anual del centre i es responsabilitzarà de la redacció d'aquesta, d'acord amb els criteris adoptats pel consell escolar i amb les propostes realitzades pel claustre.
2. La programació general anual, amb l'informe previ del claustre de professors, caldrà que siga aprovada pel consell escolar del centre, que respectarà en tot cas els aspectes docents aprovats pel claustre.
Article noranta
1. La programació general anual estarà constituïda pel conjunt d'actuacions, derivades de les decisions adoptades en el projecte educatiu del centre i els projectes curriculars, que es realitzaran cada curs acadèmic.
2. La programació general anual inclourà:
2.1 Els criteris pedagògics per a l'elaboració de l'horari de l'alumnat.
2.2 El projecte educatiu del centre o les modificacions del ja establert.
2.3 Els projectes curriculars d'etapa o les modificacions dels ja establerts.
2.4 El programa anual d'activitats extraescolars i serveis complementaris.
2.5 La situació del procés d'aplicació del disseny particular del programa d'educació bilingüe al centre, tant per allò que es refereix a l'ensenyament del valencià i de la incorporació d'aquest com a llengua vehicular, com les activitats previstes durant el curs per estendre l'ús acadèmic, administratiu i social del valencià.
2.6 Una memòria administrativa, que inclourà el document d'organització del centre, l'estadística de principi de curs i la situació de les instal·lacions i de l'equipament.
Article noranta-un
1. Una vegada aprovada la programació general anual, un exemplar d'aquesta s'haurà de quedar a la secretaria del centre, a disposició dels membres de la comunitat educativa, i un altre caldrà que siga tramés a la direcció territorial d'Educació.
2. En acabar el curs, el consell escolar i l'equip directiu hauran d'avaluar el grau d'assoliment de la programació general anual. Les conclusions més rellevants caldrà que siguen recollides en una memòria que haurà de ser tramesa a la direcció territorial d'Educació.
TíTOL V
Règim econòmic del centre
Article noranta-dos
1. Les escoles d'Educació Infantil i els col·legis d'Educació Primària tindran autonomia en la gestió econòmica, d'acord amb el que estableixen les lleis de pressupostos de la Generalitat Valenciana i la normativa complementària per la qual es regula i desplega l'activitat i autonomia de la gestió econòmica dels centres docents públics no universitaris.
2. Aquests centres podran rebre aportacions voluntàries dels pares dels alumnes o d'altres institucions, d'acord amb el que estableix la legislació vigent.
TITOL VI
Associacions de pares d'alumnes
Article noranta-tres
1. En les escoles d'Educació Infantil i en els col·legis d'Educació Primària podrà haver-hi les associacions de pares d'alumnes regulades pel Decret 126/1986, de 20 d'octubre, del Govern Valencià.
2. Les associacions de pares d'alumnes podran:
2.1 Elevar al consell escolar, per mitjà dels representants dels pares i mares en aquest, les propostes per a l'elaboració del projecte educatiu del centre i de la programació general anual.
2.2 Informar els representants dels pares i mares en el consell escolar del problemes de cada grup o curs.
2.3 Informar els pares i mares de la seua activitat.
2.4 Rebre informació dels representants dels pares i mares en el consell escolar sobre els temes tractats en aquest, i també rebre l'ordre del dia de l'esmentat consell, abans de la realització d'aquest, a fi de poder elaborar propostes.
2.5 Elaborar informes per al consell escolar a iniciativa pròpia o a petició d'aquest.
2.6 Elaborar propostes per a l'elaboració o modificació del reglament de règim interior.
2.7 Formular propostes per a la realització d'activitats complementàries que, una vegada acceptades, hauran de figurar en la programació general anual.
2.8 Conéixer els resultats acadèmics i la valoració que d'aquests efectue el consell escolar.
2.9 Rebre informació sobre els materials curriculars per a ús de l'alumnat adoptats pel centre.
2.10 Fomentar la col·laboració entre els pares i mares i el professorat del centre per al bon funcionament d'aquest.
TITOL VII
Règim d'ensenyaments
Article noranta-quatre
1. En els col·legis d'Educació Primària que es determine, s'hi podran combinar els ensenyaments de règim general i algun dels ensenyaments de règim especial.
2. Així mateix, en els col·legis d'Educació Primària que es determine, podran haver-hi seccions lingüístiques especialitzades, d'acord amb el que estableix la disposició final segona de la Llei Orgànica Reguladora del Dret a l'Educació. En els col·legis en què hi haja aquestes seccions, s'hi podrà impartir una part del currículum en la llengua escollida i s'organitzaran les activitats complementàries necessàries per assolir els objectius lingüístics pretesos.
3. En els col·legis on hi haja una secció lingüística especialitzada, l'admissió d'alumnes es regirà d'acord amb el que estableix la disposició final segona de la Llei Orgànica Reguladora del Dret a l'Educació.
Article noranta-cinc
Els ensenyaments previstos en l'article anterior seran aprovats per una ordre de la Conselleria d'Educació i Ciència, la qual adoptarà les mesures necessàries per a la posada en marxa d'aquestes, en particular les referents a dotació de mitjans humans i tècnics suficients i revalidació d'estudis o matèries.
Disposicions addicionals
Primera
Les direccions territorials d'Educació, per mitjà de la Inspecció Educativa, portaran a cap l'avaluació general dels centres, d'acord amb els programes establerts a l'efecte per l'administració educativa.
Segona
Per una ordre del conseller d'Educació i Ciència es regularà l'organització, el funcionament i la gestió de les residències per a alumnes vinculades a un centre educatiu.
Tercera
El que preveu aquest reglament caldrà que siga tingut en compte sense perjudici de les peculiaritats dels centres docents de caràcter singular acollits a convenis entre la Conselleria d'Educació i Ciència i altres administracions públiques o institucions.
Quarta
Per una ordre del conseller d'Educació i Ciència s'adaptaran les normes contingudes en aquest reglament als centres específics d'Educació Especial.
Disposicions transitòries
Primera
1. Provisionalment, durant el temps que en cada cas l'administració educativa determine, els col·legis d'Educació Primària podran impartir el primer cicle de l'Educació Secundària Obligatòria.
2. A fi de garantir una adequada coordinació docent dels estudis d'Educació Secundària Obligatòria, la Conselleria d'Educació i Ciència adscriurà els esmentats col·legis a un institut d'Educació Secundària i n'establirà les formes de coordinació.
3. L'alumnat, els seus pares i mares i el professorat d'aquest cicle educatiu hauran d'integrar-se en el col·legi d'Educació Primària, formar part, en la mesura que els corresponga, de tots els òrgans de govern i de coordinació docent, i assumir tots els drets i obligacions que com a membres d'aquesta comunitat els són aplicables.
4. Els departaments didàctics dels instituts d'Educació Secundària hauran d'incloure en la seua programació els ensenyaments corresponents al primer cicle de l'Educació Secundària Obligatòria impartit pel col·legi d'Educació Primària. Els mestres del col·legi, que impartesquen les diverses àrees, s'incorporaran al departament didàctic corresponent de l'institut i assistiran a les reunions que es convoquen. Aquestes reunions caldrà realitzar-les en horari que permeta l'assistència del professorat del col·legi d'Educació Primària.
5. Per una ordre del conseller d'Educació i Ciència es desplegarà i completarà el que preveu aquesta disposició transitòria, establint el procediment perquè els mestres que impartesquen el primer cicle d'Educació Secundària Obligatòria en un col·legi de Primària puguen participar en l'elaboració, aprovació i avaluació del projecte curricular d'aquesta etapa.
Segona
1. L'alumnat del cicle superior de l'Educació General Bàsica tindrà, mentre aquest cicle es mantinga, un representant en el consell escolar del centre, i estarà garantida la seua participació en les decisions i deliberacions d'aquest. No obstant això, el representant de l'alumnat no intervindrà en els casos d'elecció del director, designació de l'equip directiu i proposta de revocació del nomenament del director.
2. En els col·legis d'Educació Primària en què, d'acord amb el que preveu la disposició transitòria anterior, s'impartesca provisionalment el primer cicle de l'Educació Secundària Obligatòria, l'alumnat d'aquest cicle educatiu tindrà un representant en el consell escolar del centre i la seua participació en les decisions i deliberacions d'aquest restarà garantida tal com preveu el punt 1 d'aquesta disposició transitòria segona. En aquest cas, s'incrementarà en un el nombre de representants del professorat. Aquest representant no participarà en l'elecció del director, designació de l'equip directiu i proposta de revocació del nomenament del director.
3. El representant de l'alumnat del primer cicle d'Educació Secundària Obligatòria en el consell escolar l'hauran d'elegir els alumnes matriculats en l'esmentat cicle educatiu, mentre que el representant de l'alumnat del cicle superior de l'Educació General Bàsica l'hauran d'elegir els alumnes matriculats en el dit cicle educatiu.
4. Per a l'elecció del representant de l'alumnat es constituirà una mesa electoral integrada pel director del centre, qui hi actuarà com a president, i dos alumnes, elegits per sorteig i dels quals n'actuarà com a secretari el de més edat.
La votació serà directa, secreta i no delegable. Cada alumne haurà de fer constar en la papereta només un nom. La votació s'haurà d'efectuar d'acord amb les instruccions que dicte la junta electoral.
5. Els col·legis d'Educació Primària en què s'impartesca provisionalment el primer cicle d'Educació Secundària Obligatòria constituiran el consell de delegats a què fa referència l'article 11 del Decret 246/1991, de 23 de desembre, del Govern Valencià, sobre drets i deures dels alumnes, integrat per representants de l'alumnat d'aquest cicle educatiu i pels seus representants electes en el consell escolar del centre.
Els membres del consell de delegats, representants de l'alumnat, caldrà que siguen elegits mitjançant sufragi directe i secret entre tots els alumnes matriculats en aquest cicle educatiu.
Tercera
1. Els consells escolars elegits a l'empara d'allò que disposa el Reglament dels Òrgans de Govern dels Centres Públics d'Educació General Bàsica, Batxillerat i Formació Professional de la Comunitat Valenciana, continuaran desplegant les seues funcions fins a l'acabament del termini per al qual van ser elegits.
Durant el termini a què es refereix el paràgraf anterior, les eleccions que, si s'escau, es duguen a terme per a completar la representació en qualsevol dels sectors representats en el consell escolar, s'hauran d'adequar al que estableix aquest reglament, tret en allò que fa referència a la composició del consell escolar, que serà la que preveuen els articles 12 i 13 del Reglament dels Òrgans de Govern dels Centres Públics d'Educació General Bàsica, Batxillerat i Formació Professional de la Comunitat Valenciana i els articles 10, 11 i 12 de l'Ordre de 25 de març de 1986, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, per la qual es dicten normes per a l'elecció dels consells escolars de centres i òrgans unipersonals de centres públics no universitaris.
2. Els òrgans unipersonals de govern elegits a l'empara del Reglament dels Òrgans de Govern dels Centres Públics d'Educació General Bàsica, Batxillerat i Formació Professional de la Comunitat Valenciana continuaran desplegant les seues funcions fins a l'acabament del seu mandat, tret que sobrevinga alguna de les causes de cessament previstes en aquest reglament.

linea
Mapa web