Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Resolució de 28 de maig de 1991, de la Conselleria d'Economía i Hisenda, per la qual són aprovats els Estatuts de la Federació Valenciana de Caixes d'Estalvis.

(DOGV núm. 1592 de 23.07.1991) Ref. Base de dades 2232/1991

Resolució de 28 de maig de 1991, de la Conselleria d'Economía i Hisenda, per la qual són aprovats els Estatuts de la Federació Valenciana de Caixes d'Estalvis.
Vist l’escrit d'aqueixa federació de data 10 de maig, complementat amb un altre del dia 22, al qual s'adjunta la proposta d'estatuts de la Federació Valenciana de Caixes d'Estalvis, la redacció dels quals ha estat aprovada per acord del seu Consell General, en sessió realitzada el 30 d'abril d'enguany.
Atés que la disposició transitòria del Decret 13/1991, de 21 de gener, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual es regula la Federació Valenciana de Caixes d'Estalvis, estableix que la Federació havia d'adequar els seus Estatuts al que disposava el decret, en el termini de tres mesos des de la publicació de la norma esmentada en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, termini que expirà el passat dia 13 de maig.
Atés que, d'acord amb el que disposa la disposició transitòria esmentada, la facultat d'autoritzar els Estatuts de la Federació Valenciana de Caixes d'Estalvis correspon a la Conselleria d'Economia i Hisenda.
Vist que els Estatuts de la Federació Valenciana de Caixes d'Estalvis s'ajusten al contingut de la Llei de la Generalitat Valenciana 1/1990, de 22 de febrer, sobre Caixes d'Estalvis i al Decret 13/1991, de 21 de gener, del Consell, pel qual es regula la Federació Valenciana de Caixes d'Estalvis.
Vist l'antecedent i consultada la normativa legal aplicable, fent ús de les atribucions conferides pel Decret 160/1987, de 21 de setembre, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual s'aprova el reglament orgànic i funcional de la Conselleria d'Economia i Hisenda, resolc:
Autoritzar els estatuts de la Federació Valenciana de Caixes d'Estalvis, segons el text aprovat en la reunió del seu Consell General del dia 30 d'abril de 1991.
València, 28 de maig de 1991. - El Director General d'Economia i Política Financera: Aurelio Martínez Estévez.
ESTATUTS DE LA FEDERACIO VALENCIANA DE CAIXES D'ESTALVIS
TITOL I
Denominació, domicili, objecte i fins
CAPITOL I
Article primer
1. La Federació Valenciana de Caixes d'Estalvis és una entitat amb personalitat jurídica pròpia i independent de les institucions que la componen, amb plena capacitat d'actuació per al desenvolupament de les activitats dirigides al compliment dels seus fins i, en conseqüència, podran exercir, amb subjecció a l’ordenament jurídic vigent, tots aquells actes i contractes que siguen necessaris i conseqüents amb aquests fins.
Es regeix per la Llei 1/1990, de 22 de febrer, sobre Caixes d'Estalvis, pel Decret 13/1991, de 21 de gener, del Consell de la Generalitat Valenciana, per aquests estatuts i per altres disposicions complementàries dictades o que es dicten en el futur.
2. La Federació Valenciana de Caixes d'Estalvis està composta per les següents caixes generals d'estalvi popular, que tenen la consideració de membres de ple dret.
- Caixa d'Estalvis del Mediterrani
- Caixa d'Estalvis Provincial d'Alacant i València
- Caixa d'Estalvis i Préstecs de Carlet
- Caixa d'Estalvis i Mont de Pietat de Castelló
- Caixa d'Estalvis i Mont de Pietat d'Ontinyent
- Caixa d'Estalvis i Socors de Sagunt
- Caixa d'Estalvis de València
Totes elles amb domicili social a la Comunitat Valenciana.
3. S'integraran en la Federació Valenciana, amb la consideració les membres de ple dret, les caixes generals d'estalvi popular de nova creació i que tinguen el domicili social a la Comunitat Valenciana.
Article segon
La Federació Valenciana de Caixes d'Estalvis s'estableix per temps il·limitat, tenint en principi el domicili social a València, carrer de la Guàrdia Civil, número 23, escala 1ª, pis 1r, sense perjudici que per acord del Consell General puga ser variat a qualsevol lloc dins de l’àmbit territorial de la Comunitat Valenciana; en tot cas, el domicili de la Federació serà independent del dels membres.
CAPITOL II
Fins de la Federació
Article tercer
Es fi primordial de la Federació fomentar la col·laboració i l'ajuda entre les entitats federades i vetllar per la defensa dels drets i interessos comuns. Com a principi fonamental i norma de conducta en la seua actuació, s'observarà. el, respecte més absolut a la personalitat i independència de les caixes que la integren, tant en llur organització com en el règim de les operacions.
1. Són finalitats de la Federació, entre d'altres, les següents:
a) Impulsar l'estalvi, desplegant les actuacions que calguen per a això.
b) Promoure i coordinar la prestació de serveis tècnics i financers comuns.
c) Impulsar la creació i el sosteniment d'obres benèfico-socials conjuntes.
d) Col·laborar amb les autoritats financeres per al millor compliment de la normativa vigent. «
e) Facilitar l'actuació de les caixes federades en l’exterior, i oferir els serveis que aquestes puguen requerir.
f) Representar les caixes d'estalvis de la Comunitat Valenciana davant la Generalitat i davant tota classe d'organismes i institucions.
g) Realitzar qualsevol altra activitat que, sense menyscapte de la llibertat d'actuació i independència de les. caixes federades, siga adient amb els fins de la Federació i tendesca al desenvolupament nacional i preferentment al del seu entorn territorial.
2. La Federació informarà a totes les caixes sobre les plans d'actuació econòmica elaborats per la Generalitat Valenciana, per tal que aquelles puguen orientar les seues inversions d’acord amb les prioritats corresponents.
TITOL II
Règim de govern i administració
CAPITOL PRELIMINAR
Disposicions generals
Article quart
El govern, la gestió i la representació de la Federació Valenciana de Caixes d'Estalvis correspon als òrgans següents d’acord amb les competències respectives:
1. El Consell General.
2. Si escau, la comissió executiva amb caràcter delegat.
3. La Secretaria General.
Article cinqué
Llevat del Secretari General, els altres càrrecs tindran caràcter honorífic i gratuït i sols originaran dietes en els casos següents:
a) Per assistència a les sessions ordinàries i extraordinàries del Consell General o de les comissions.
b) Per viatges per raó del càrrec.
La quantia de les dietes es fixarà per analogia dins dels límits màxims que en cada moment establesca l'autoritat competent amb caràcter general per a totes les caixes d'estalvis; correspon al Consell General, dins del límit esmentat, establir-ne l’import.
CAPITOL I
Del Consell General
Article sisé
1. El Consell General és el màxim òrgan de govern i decisió i el constitueixen:
a) Dos representants de cadascuna de les caixes federades que integren la Federació, que seran el president i un altre membre del Consell d'Administració, elegit per aquest òrgan.
b) Dos representants de la Generalitat Valenciana nomenats pel Conseller d'Economia i Hisenda, que hi assistiran amb veu i sense vot.
2. A les sessions del Consell General assistiran, amb veu i sense vot, el Secretari General de la Federació i els directors generals de les caixes d'estalvis federades. El Secretari General actuarà com a Secretari del Consell.
3. Quan la naturalesa dels temes a tractar-hi així ho requeresca, podran assistir també els tècnics o especialistes que considere convenient el Consell General o el Secretari General, amb la conformitat prèvia del President del Consell en l’últim cas.
4. L'absència d'algun dels representants d'una caixa federada a les sessions del consell podrà ser suplida de la manera següent: el President serà substituït pels Vice-presidents, per ordre; el segon representant serà substituït pel suplent elegit a l’efecte pel Consell d'Administració entre els seus integrants. Al mateix temps, el Director General serà substituït per la persona prevista en els estatuts de cadascuna de les caixes federades per al cas d'absència.
Article seté
1. Són competències del Consell General:
a) La modificació dels estatuts de la Federació.
b) El nomenament mitjançant votació del president, els vice-presidents i el secretari general de la Federació.
c) L'examen i l'aprovació de les despeses efectuades.
d) El nomenament de les persones que han de representar la Federació en qualsevol òrgan de govern, directiu o tècnic, de la Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvis, i en d'altres entitats i organismes públics i privats.
e) Designar el defensor del client.
f) Interpretar aquests estatuts i en resoldre en els casos no previstos.
g) Determinar el que crega convenient sobre l’exercici d'accions, excepcions, drets i recursos que poguessen correspondre a la Federació davant jutjats, tribunals ordinaris, de jurisdicció, organismes i corporacions; desistir de les accions, les excepcions, els drets i els recursos quan ho jutge oportú; transigir sobre els béns i els drets i sotmetre les qüestions i diferències que considere escaient, a la decisió d'arbitratge, tant de dret com d'equitat; i per a tot això atorgar els apoderaments que calguen.
h) Comprar, vendre, permutar, cedir, arrendar, administrar, gravar i transferir béns mobles i immobles, pel preu, el termini i les condicions que considere convenient, i també acceptar, adquirir, constituir o cancel·lar drets reals, fins i tot d'hipoteca, servituds o de qualsevol altra naturalesa. Concertar i efectuar tots els actes, els contractes i les operacions de caràcter comercial, mercantil i de tot ordre que siguen permesos per la llei, pels usos i pel costum.
i) Designar, si s'escau, els membres que han de compondre la comissió executiva i d'altres comissions i atribuir-los les facultats que entenga oportunes.
j) Delegar en la Secretaria General les competències que considere pertinents. Així mateix podrà crear comissions integrades per persones amb capacitat i preparació tècnica adequada procedents de les mateixes caixes federades i fins tot alienes a aquestes, conferint a aquestes comissions, que en tot cas estaran assistides pel Secretari General, les atribucions que considere oportunes. Podrà, per últim, realitzar apoderaments fins i tot a favor de terceres persones alienes a la Federació.
k) Estudiar i aprovar, si escau, les sol·licituds formulades per terceres entitats per a utilitzar els serveis de la Federació.
l) Trametre a la Conselleria d'Economia i Hisenda de la Generalitat Valenciana la informació pertinent.
2. Haurà d'entendres que les atribucions i facultats enumerades són enunciatives i no limitadores, ja que el Consell General podrà adoptar en definitiva els acords que escaiguen i es consideren convenients per a la Federació.
3. Els acords del Consell General seran transcrits en el corresponent llibre d'actes, autoritzada cadascuna pel President i el Secretari General. Les certificacions dels acords les expedirà el Secretari General amb el vist-i-plau del President.
4. Els integrants i assistents al Consell General i a qualsevol de les comissions hauran de guardar secret de les deliberacions que s'hi mantinguen, i igualment d'aquells acords que els mateixos òrgans així ho acorden.
CAPITOL II
De les sessions dels òrgans de govern
Article vuité
Per a realitzar sessions i adoptar acords vàlids serà necessària en primera convocatòria la presència, almenys, dels dos terços de les caixes federades i almenys la meitat d'elles, en segona; es considera present una caixa quan hi assistesca si més no un dels seus representants que, d'acord amb aquests estatuts, concórrega en nom seu.
Article nové
1. Les sessions del Consell General i de la comissió executiva podran ser ordinàries i extraordinàries.
2. El Consell General es reunirà, en sessió ordinària, almenys quatre vegades a l'any, dins de cada trimestre natural, respectivament. No obstant això, el President podrà convocar sessió extraordinària en qualsevol moment i, necessàriament, quan ho sol·liciten almenys un terç de les caixes d'estalvis federades; en aquest últim cas s'haurà d'expressar el motiu de la petició.
Article deu
1. La convocatòria del Consell General i de la comissió executiva, tant de les sessions ordinàries com de les extraordinàries, la farà el President amb vuit dies d'antelació com a mínim mitjançant telegrama, telefax o carta certificada amb avís de recepció, i expressarà en la convocatòria la data, l’hora, el lloc i l’ordre del dia de la reunió.
2. Si la convocatòria era extraordinària no podrien passar més de trenta dies entre la data de la sol·licitud i l'assenyalada per la presidència per a la realització, llevat que les caixes peticionàries sol·licitassen un termini major per a la realització de la sessió extraordinària.
3. En tots els assumptes i matèries amb implicacions econòmiques que es sotmeten a votació, les caixes d'estalvis tindran dret a vot ponderat, que coincidirà amb el percentatge que represente la respectiva quota pressupostària a què fa referència l'article divuit d'aquests estatuts. Per a l’elecció i la revocació, si s'escau, dels distints càrrecs, dels representants de la Federació en qualsevol altra institució, i també per al cas de modificació dels estatuts, cada caixa federada tindrà dret a un vot, sent vàlids els acords adoptats per majoria simple de les caixes sempre que les quotes federades d'aquestes representen, alhora, la majoria del pressupost de la Federació.
4. No obstant la pluralitat de representants de cada caixa en el Consell General, el vot de cadascuna d'elles serà de sentit únic.
Article onze
Els acords es faran constar en acta, que podrà ser aprovada al final de la reunió pel mateix Consell General o pel President i dos interventors designats pel Consell esmentat, en un termini màxim de set dies. Aquesta acta tindrà força executiva a partir del dia de l'aprovació.
Quan es tracte d'acords que puguen afectar directament qualsevol de les caixes federades en l’àmbit de la respectiva personalitat i independència, aquests acords no obligaran la caixa que hi haja fet constar la seua manifestació en contra en el termini de set dies, comptadors des de l’endemà de la notificació.
Article dotze
En sessió ordinària o extraordinària que realitze en l’últim trimestre de l'any, el Consell General haurà d'aprovar el pressupost de la Fundació i el pla da'ctuació de l’exercici següent; i així mateix en . sessió ordinària o extraordinària del primer trimestre de cada any haurà d'aprovar la memòria i l’informe de gestió, la liquidació del pressupost, el balanç i el compte de resultats de l’exercici anterior.
CAPITOL III
De la Comissió Executiva
Article tretze
1. El Consell General podrà nomenar una comissió executiva que, si s'escau, estarà integrada per un membre de cada caixa federada. L'elecció recaurà entre les tres persones que d’acord amb aquests estatuts assistesquen com a titulars al Consell General.
2. Seran, si és el cas, President i Secretari d'aquesta comissió executiva els qui tinguen els càrrecs de President del Consell General i Secretari General de la Federació, respectivament.
3. Perquè la comissió executiva efectue i adopte acords vàlids, caldrà la presència de la meitat si més no de llurs membres, cadascun dels quals tindrà dret a un vot, i s'hi aplicarà el que recull l'article 10, apartat 3, relatiu a l’estructura del vot.
4. Seran competències de la comissió executiva les que li delegue el Consell General.
- CAPITOL IV
Del President i dels Vice-presidents
Article catorze
El Consell General elegirà el President i els Vice-presidents de les caixes d'estalvis federades.
Els Vice-presidents, per l'ordre que el Consell General determine, substituiran el president en cas d'absència, malaltia o cessament.
El President del Consell i, si s'escau, de la comissió executiva ho serà també de la federació, representant-la oficialment en els actes en que aquesta ha de figurar o intervenir.
El President i els Vice-presidents cessaran en l'exercici dels seus càrrecs:
a) Per compliment del termini de quatre anys des de la data de l'elecció fins a la sessió del Consell General que corresponga, sense perjudici de la possibilitat de reelecció.
b) Per renúncia.
c) Per la pèrdua de la representació que tenien en la caixa.
d) Per malaltia que els incapacite per a l’exercici del càrrec.
e) Per remoció en virtut d’acord adoptat pel Consell General.
En cas de vacant, el Consell General haurà d'elegir nou president o vice-president en el termini màxim de dos mesos des que produesca el cessament. La vacant del president la cobrirà fins al nou nomenament el vice-president que corresponga, i en cas d'inexistència d'aquests últims, el membre del Consell General de major edat que alhora tinga la condició de president de caixa federada.
CAPITOL V
De la Secretaria General
Article quinze
1. La Secretaria General és l’òrgan administratiu de gestió i coordinació de la Federació que té al seu càrrec l’execució de les decisions del Consell General i, si s'escau, de la comissió executiva i de les altres comissions que aquest Consell puga crear.
2. Les funcions d'aquesta les complirà el Secretari General designat pel Consell General de la Federació entre persones amb capacitat, preparació tècnica i experiència suficient, havent d'exercir la seua comesa en règim de dedicació exclusiva.
Sense perjudici d'altres atribucions que li delegue el Consell General són funcions del Secretari General:
a) Executar les decisions dels òrgans de govern de la Federació.
b) Presentar propostes dirigides cap a la coordinació de prestacions de serveis tècnics i financers comuns, i també el finançament conjunt d'obres socials, publicitat i d'altres matèries d'interés comú o que suposen una més estreta vinculació entre les caixes federades.
c) Administrar els fons econòmics de la Federació, percebent-ne els ingressos i autoritzant els pagaments en els termes en què siga encarregat pel Consell General o pel President, i duent en tot cas els llibres de comptabilitat.
d) Dirigir l’estructura interna de la Federació i el gabinet d'estudis constituït al seu si, amb la finalitat d'elaborar tota classe d'anàlisis, estudis d'investigació i estadístiques de caràcter econòmic i financer que resulten d'interés a les caixes federades.
c) Demanar de les caixes federades els informes, els balanços i les memòries i d'altres documents que calguen per a l'execució dels acords del Consell General.
f) Redactar les actes de les sessions dels òrgans de govern de la Federació i dur el llibre corresponent; expedir els certificats que se sol·liciten, amb el vist-i-plau del President; tenir cura de l'arxiu i la conservació dels llibres i documents federatius, i també dels que trameten les caixes federades i la confederació; omplir l'ordre de convocatòria de les sessions dels òrgans de govern de la Federació i preparar tot allò el que hi és relatiu.
TITOL III
CAPITOL UNIC
Dels representants en la Confederació Espanyola de Caixes d'estalvis
Article setze
El Consell General de la Federació proposarà els candidats. per a ocupar els càrrecs possibles que la representen en el Consell d'Administració i en la Comissió de la Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvis i en els altres òrgans directius o de govern que s'hi poguessen crear. la designació haurà de recaure, òbviament, en persones que complesquen les condicions i els requisits exigits pels estatuts de la susdita Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvis.
La nominació de candidats serà a títol personal, i hom procurarà accedir al major nombre possible de llocs, alhora que representen caixes distintes.
Les designacions a què fan referència els paràgrafs anteriors les efectuarà el Consell General en sessió que haurà de realitzar-se tan aviat com siga coneguda la convocatòria de l'assemblea General de la Confederació, en la qual es preveja l'elecció d'algun membre de qualsevol dels seus òrgans de direcció o govern.
TITOL IV
CAPITOL UNIC
De les obligacions d'informació
Article disset
La Federació trametrà a la Conselleria d'Economia i Hisenda de la Generalitat Valenciana la informació que es demane per al millor seguiment de la seua activitat. En tot cas, en el termini de quinze dies des de l'acord del Consell General, la Federació haurà de trametre els documents següents:
a) Certificat del nomenament, el cessament i la reelecció, si fa el cas, del President i Vice-presidents de la Federació i dels altres membres del Consell General, detallant-hi els càrrecs que tinguen en el consell, en la comissió executiva, si n'hi havia, les persones a les quals substitueixen i el termini per al qual han estat nomenats o reelegits.
b) Certificat del nomenament i el cessament, si fa el cas, del secretari general i del defensor del client.
c) Pressupost i línies generals del pla d'actuació per a l'exercici.
d) Informe sobre l'anàlisi de la gestió econòmico-financera de la Federació i de la liquidació del pressupost de l’exercici anterior.
e) Proposta de modificació dels estatuts de la Federació perquè, si escau, els autoritze la Conselleria d'Economia i Hisenda.
TITOL V
CAPITOL UNIC
Del règim econòmic
Article divuit
Les fonts de finançament del pressupost s'articulen mitjançant el procediment següent:
a) Sobre un total de cent, cada caixa federada tindrà una participació percentual d'un.
b) La resta es repartirà entre les entitats membres en proporció al saldo total de l'epígraf «Creditors» del balanç públic de la seua comptabilitat respectiva al final de l'exercici anterior. En la primera sessió de l'any que realitze el Consell General es fixarà el vot ponderat corresponent a cada caixa, el qual determinarà la quota federal.
Les despeses derivades de la utilització dels serveis que dispense la Federació seran sufragats per les entitats que els utilitzen d’acord amb el que acorda el Consell General.
Els possibles pressupostos extraordinaris hauran de ser aprovats per unanimitat.

linea
Mapa web