Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Decret 132/1990, de 23 de juliol, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual s'aprova el Pla de Mesures d'Inserció Social a la Comunitat Valenciana.

(DOGV núm. 1376 de 07.09.1990) Ref. Base de dades 2401/1990

Decret 132/1990, de 23 de juliol, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual s'aprova el Pla de Mesures d'Inserció Social a la Comunitat Valenciana.
Des que la Generalitat Valenciana assumí competències exclusives en matèria d’assistència i serveis socials, s'han operat importants increments en el grau i extensió de l'acció protectora, de tal manera que hom pot afirmar que la cobertura afecta el conjunt de la població valenciana.
Tanmateix, en la mesura que han crescut els factors de risc, certs col·lectius., com ara els aturats de llarga duració, les famílies monoparentals i els joves amb càrregues familiars, són com més va més vulnerables fins el punt que corren el perill de fer cròniques situacions de pobresa; per això la importància no sols d'oferir noves oportunitats, sinó de plantejar una acció global que, mitjançant instruments de discriminació positiva, faça efectiu el deure social recollit en l'article 2.º de l'Estatut d’autonomia, i permeta la plena incorporació de tots els col·lectius als respectius sistemes de benestar.
L’experiència d'una lluita integral contra la pobresa ha estat tractada, encara de manera localitzada, per mitjà del Pla Conjunt d’Actuació en barris d’acció preferent, aprovat pel Decret 157/1988, d'11 d’octubre, del Consell de la Generalitat Valenciana. No obstant això, els resultats d’aquesta experiència., i també l'aprovació de la Llei 5/1989, de 6 de juliol, de Serveis Socials de la Comunitat Valenciana, amb l'atribució de responsabilitat pública als poders valencians en la garantia del ple exercici dels drets socials, aconsellen estendre l'acció protectora mitjançant l’elaboració d'un Pla de Mesures d'Inserció Social a la Comunitat Valenciana.
El Pla s'estructura a través de tres programes que, en vincular totes les administracions públiques que incideixen en l’esfera del benestar social, permetran atendre els objectius d'inserció social amb garanties suficients.
Els programes que inclou el Pla són: el Programa d’Accessibilitat, el qual pretén garantir mitjançant una actuació pública de promoció l'accés als sistemes ordinaris de protecció dels col·lectius que presenten majors dificultats; el Programa d'Integració, per tal de fomentar la incorporació d'aquests col·lectius amb mesures de caràcter sòcio- laboral, i el Programa de Prestacions Econòmiques Reglades, de caràcter transitori, que garantesquen els mínims vitals de les persones o unitats de convivència amb dificultats de subsistència; es dóna així compliment a la Resolució del Parlament Europeu de 16 de setembre de 1988 i a les disposicions de la Carta Social Europea.
Aquest pla té a més, com a pilar fonamental, l'actuació dels municipis, no sols per imperatiu normatiu, segons l'article 25.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, sinó també quant a instància pública més pròxima als ciutadans, i competents per detectar les necessitats socials i per desenvolupar la planificació global. En aquest sentit, la seua participació es realitzarà no solament en l’àmbit executiu, sinó també en el directiu, per mitjà de la participació en la Comissió de Seguiment i Coordinació prevista en aquesta norma amb la integració del conjunt de mesures d'inserció en l’àmbit dels Serveis Socials Generals, matèria aquesta de competència municipal d'acord amb la Llei de la Generalitat Valenciana 5/1989, de 6 de juliol, de Serveis Socials de la Comunitat Valenciana.
Finalment, cal destacar-hi que aquest conjunt d'actuacions es pren amb l'horitzó de la vinent aprovació per les Corts Generals de la Llei sobre pensions no contributives i l'extensió de les mesures de desocupació, la qual cosa ha permès d'identificar els col·lectius sense protecció suficient, essent pressupost d'aquestes l'existència d'una situació de desprotecció que no puga ser atesa amb els mecanismes existents.
Per això, consultats els agents socials, a proposta del Conseller de Treball i Seguretat Social, amb la deliberació prèvia del Consell de la Generalitat Valenciana, en sessió celebrada el dia 23 de juliol de 1990,
DECRETE:
CAPITOL I
Disposicions generals
Article 1. Objecte
1. Aquest decret té com a objecte aprovar el Pla de Mesures d'Inserció Social a la Comunitat Valenciana, recollint el conjunt d’actuacions i prestacions que, dins d'un sistema de responsabilitat pública, permeten de garantir, en l’àmbit territorial valencià, l'accés de tots els ciutadans als nivells bàsics de protecció social.
2. Serà responsabilitat de la Generalitat Valenciana i dels ajuntaments valencians, en l’àmbit de llurs respectives competències, formular els instruments i executar les mesures destinades a l'assoliment de la finalitat enunciada en l'apartat anterior.
Article 2 Competències
1. Correspondrà a la Generalitat Valenciana, per mitjà de la Conselleria de Treball i Seguretat Social, la direcció, coordinació, execució i a avaluació del Pla, i, més que més, l’exercici de les funcions següents:
a) Establir les normes necessàries per tal de desenvolupar aquest decret.
b) Realitzar el control dels programes i activitats del Pla.
c) Dissenyar, elaborar i mantenir les estadístiques relatives al Pla de Mesures d'Inserció Social.
d) Presentar anualment al Consell de la Generalitat Valenciana una memòria explicativa dels resultats obtinguts.
e) Prestar als ajuntaments el suport i assessorament tècnic que calga per garantir el ple exercici de llurs funcions.
f) Transferir als ajuntaments els fons necessaris per fer front al pagament de les prestacions reconegudes.
g) Totes altres funcions que li atribuesca aquest decret o les seues normes de desenvolupament.
2. Escaurà als ajuntaments l'execució de totes les mesures de caràcter sectorial de competència municipal assignades en el Pla i, especialment, la responsabilitat sobre les mesures d'integració i la gestió de les Prestacions Econòmiques Reglades. Quan hi haja cobertura econòmica suficient, si un ajuntament incomplís les obligacions que li imposa aquest decret, la Generalitat Valenciana actuarà segons el que estableix l'article 60 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril.
Article 3. Comissió de Seguiment i Coordinació
1. Es crea la Comissió de Seguiment i Coordinació com a òrgan superior de seguiment del Pla de Mesures d'Inserció Social i de coordinació de les diferents administracions públiques competents per tal d’aplicar aquest decret, i també per a la participació dels agents públics implicats.
2. La Comissió estarà integrada per:
- El Conseller de Treball i Seguretat Social, o persona en qui delegue, que la presidirà.
- Sis representants de l'Administració Pública de la Generalitat Valenciana, per les Conselleries de Treball i Seguretat Social, d'Economia i Hisenda, de Cultura, Educació i Ciència, de Sanitat i Consum, d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports, i d’Administració Pública.
- Quatre representants dels municipis de la Comunitat Valenciana, designats a través de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.
- Quatre representants de les organitzacions sindicals més representatives.
- Un representant de les organitzacions empresarials més representatives.
- El Secretari del Consell de Benestar Social de la Comunitat Valenciana.
3. La Comissió de Seguiment i Coordinació exercirà les funcions següents:
a) Informar les mesures d'inserció i, més que més, les referides als Programes d'Integració, i també llur avaluació.
b) Suggerir les millores en el desplegament i aplicació d'aquest decret.
c) Adoptar les mesures que calguen per tal de coordinar les actuacions que les diferents administracions públiques realitzen en aplicació d'aquest decret.
d) Informar totes les normes que la Generalitat Valenciana elabore a fi de desenvolupar el Pla de Mesures d'Inserció Social.
e) Exercir totes les altres funcions que li atribuesca l’ordenament jurídic.
4. La Comissió es reunirà, si més no, dues vegades a l'any.
5. La Comissió aprovarà, per majoria absoluta dels seus membres, el reglament propi.
CAPITOL II
Programes d'inserció social
Article 4. Contingut del Pla de Mesures d’Inserció Social
1. Les actuacions del Pla de Mesures d'Inserció Social s'articularan en torn als tres programes següents: Programa d’Accessibilitat, Programa d'Integració i Programa de Prestacions Econòmiques Reglades.
2. Les actuacions sectorials de les distintes conselleries que pogueren implicar els objectius del Pla de Mesures d'Inserció Social, o els que en el futur pogueren incorporar-se a l'esmentat pla, hauran d'adequar-se als objectius enunciats en aquest decret, i, en qualsevol cas, hauran de ser comunicats a la Comissió de Seguiment i Coordinació. Només serà preceptiu l'informe previ d'aquest òrgan quan així ho dispose aquest decret o les seues normes de desplegament.
Secció I
Programa d’accessibilitat
Article 5. Finalitat
El Programa d’accessibilitat consisteix en el conjunt de mesures de caràcter públic orientades a facilitar l'accés als sistemes ordinaris de protecció social dels individus o unitats de convivència que ho necessiten.
Article 6. Beneficiaris
1. Seran beneficiaris del Programa d’accessibilitat, en tota la seua extensió, les persones o unitats de convivència a les que se’ls reconega el dret a percebre les Prestacions Econòmiques Reglades de la secció III del capítol II d’aquest decret, i durant el temps de duració d'aquelles, i també les persones majors de 65 anys perceptores de pensions no contributives.
2. Transcorregut el termini màxim de percepció de les Prestacions Econòmiques Reglades, podran prorrogar-se les prestacions que integren el Programa d’Accessibilitat, a petició de l’interessat, sempre que la seua situació econòmica i social justifique aquesta prórroga.
3. Amb caràcter excepcional, podran ser beneficiaris del Programa d’Accessibilitat les persones menors de 25 anys en situació de necessitat degudament justificada, amb la sol·licitud prèvia dels interessats. La condició de beneficiari s’extingirà en finalitzar la situació de necessitat i, en tot cas, quan el menor de 25 anys complesca aquesta edat.
Article 7. Contingut
Els beneficiaris del Programa d’Accessibilitat tindran dret a les prestacions següents:
a) A les prestacions sanitàries del Servei Valencià de Salut, d'acord amb el Decret 88/1989, de 12 de juny, del Consell de la Generalitat Valenciana.
b) A les ajudes de menjador i de llibres escolars, en la manera que determine la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència.
c) A l'adjudicació prioritària dels habitatges de promoció pública de la Generalitat Valenciana.
d) A ser beneficiaris dels programes de foment i creació d'ocupació de la Generalitat Valenciana.
e) A tenir preferència en la concessió de les ajudes d'emergència dels Serveis Socials Generals.
Secció II
Programa d'Integració
Article 8 Finalitat
El Programa d'Integració consisteix en el conjunt de mesures de caràcter sòcio- laboral destinades a facilitar l'autonomia personal i la plena incorporació social.
Article 9. Beneficiaris
1. Seran beneficiaris del Programa d'Integració les persones en les que concórreguen circumstàncies que permeten raonablement de suposar greus dificultats per a la integració social, en l’àmbit individual, familiar o col·lectiu.
2. Sense perjudici de les mesures que s'adopten per a persones o unitats de convivència en situació precària, les administracions públiques implicades en el desenvolupament d'aquest programa desplegaran, en l’àmbit de llurs respectives competències, les actuacions de caràcter comunitari que tinguen per finalitat la dinamització i integració social de determinats grups o col·lectius.
Article 10. Contingut
1. El Programa d'Integració incorpora les mesures següents:
a) Estratègies col·lectives de promoció dels barris amb alt nivell de depressió; les accions que es desenrotllen en aquest àmbit es regiran pel que disposa el Decret 157/1988, d'11 d'octubre, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual s’establí el Pla Conjunt d’Actuació als barris d’atenció preferent.
b) Actuacions destinades a l’eradicació del barraquisme i habitatge precari, emmarcades en un pla d'actuació conjunta de les Conselleries de Treball i Seguretat Social i d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports i els municipis implicats.
c) Programes per fomentar l’ocupació per a determinats col·lectius o determinades àrees geogràfiques; les condicions d'accés a aquestos programes seran determinades per les Conselleries de Treball i Seguretat Social i de Cultura, Educació i Ciència, en l’àmbit de llurs respectives competències en les corresponents convocatòries. A través de l'Administració Local i institucions sense finalitat de lucre es destinaran al programa ajudes a la contractació per realitzar obres o serveis d'utilitat social que en règim de gestió directa promoguen aquestos ajuntaments o institucions.
d) Mesures individualitzades establertes per a cada cas, davall responsabilitat de l'ajuntament, en gestió directa o concertada amb institucions socials.
2. Les mesures enumerades en l'apartat anterior tindran caràcter de mínims respecte al contingut del Programa d'Integració, al qual s'incorporaran totes les actuacions que desenvolupe en un futur la Generalitat Valenciana i que siguen de transcendència per a la finalitat enunciada en l’article 9.
Secció III
Prestacions Econòmiques Reglades
Article 11. Naturalesa
1. Les Prestacions Econòmiques Reglades (PER) són subvencions de contingut econòmic i caràcter temporal dirigides a persones físiques o unitats de convivència que manquen de mitjans suficients de subsistència, i la quantia de les quals és proporcional als recursos econòmics i càrregues familiars de la persona beneficiària.
2. Aquestes prestacions són de caràcter personal, i conseqüentment són intransferibles, ajustant-se als supòsits d'embargament, retenció o penyora segons disposa la legislació civil de l'Estat.
Article 12. Finalitat
1. Les Prestacions Econòmiques Reglades es basen en el principi de solidaritat i llur finalitat és garantir uns mitjans econòmics mínims perquè la persona o unitat familiar que la reba puga subvenir a les necessitats bàsiques de la vida i aconseguir la seua integració sòcio- laboral.
2. El dret a percebre aquestes prestacions estarà condicionat a les disponibilitats pressupostàries d'acord amb les dotacions aprovades per les Corts Valencianes, en les corresponents lleis de pressupostos, i també a l’efectiva implantació dels programes en els municipis les circumstàncies dels quals així ho justifiquen i disposen d'estructures d'integració suficients per tal d'assolir els objectius fixats en aquest decret.
3. Per tal d'assolir els objectius proposats, la percepció d'aquestes prestacions comportarà l’obligació per part de la persona beneficiària de participar en les activitats de formació o de cooperació social que es determinen en la proposta de concessió en els termes enunciats en l'article 14, apartat c).
Article 13. Beneficiaris
Podran ser beneficiaris de les Prestacions Econòmiques Reglades les persones que reunesquen els requisits següents:
a) Estar empadronats com a residents en qualsevol municipi de la Comunitat Valenciana, amb un any d'antelació, almenys, a l’hora de presentar-hi sol·licitud.
b) Ser major de 25 anys i menor de 65, o, si s'escau, menor de 25 anys sempre que tinga fills o familiars al seu càrrec.
c) No disposar, el sol·licitant o la unitat familiar de la qual forme part, d'uns ingressos anuals que, per qualsevol concepte, superen la quantia de la PER computada anualment que li pogués correspondre.
d) No poder ser beneficiaris de qualsevol tipus de pensió o d'ajuda concedida per organisme públic la finalitat de la qual siga atendre les necessitats de subsistència de la persona beneficiària.
Article 14. Obligacions dels beneficiaris
Els beneficiaris de l'ajuda prevista en aquesta Secció, o si s'escau, llurs representants legals, estaran obligats a:
a) Aplicar l’import de l'ajuda a la finalitat d'aquesta.
b) Comunicar a l'ajuntament respectiu, en el termini màxim de quinze dies naturals, qualsevol variació de les circumstàncies personals o familiars que pogués donar lloc a la modificació, suspensió o extinció de l’ajuda.
c) Manifestar documentalment davant l'Administració Pública que establesca la mesura d'inserció l'acceptació i compliment de les actuacions que s'hi determinen, tendents a possibilitar la integració del subjecte sol·licitant.
Article 15. Import, meritació i pagament
1. L’import de la prestació serà una quantitat igual al de les pensions no contributives vigent en cada moment, en còmput anual, encara que podrà ser incrementat en funció del nombre de membres de la unitat familiar.
S'entén per unitat familiar la unitat de convivència integrada per dues o més persones unides per vincles matrimonials o altra forma de relació permanent anàloga a la conjugal, per adopció, per consanguinitat fins al segon grau, o afinitat fins al primer grau.
2. De l'import global es deduiran els ingressos i altres recursos de naturalesa econòmica amb els quals compte la persona beneficiària o la unitat familiar.
3. Les Prestacions Econòmiques Reglades es meritaran des del primer dia del mes següent al de l'aprovació de la sol·licitud per l’òrgan competent.
4. El pagament de la prestació es realitzarà per l'ajuntament on residesca el sol·licitant, per mensualitats vençudes des de la data de la seua meritació.
Article 16. Renovació, modificació, suspensió i extinció
1. Les Prestacions Econòmiques Reglades seran renovables per períodes de sis mesos, fins a un màxim de tres anys, mentre subsistesquen les causes que motivaren llur reconeixement i que es valore de manera favorable el procés d'integració.
2. La modificació sobrevinguda dels requisits establerts per al reconeixement de la prestació podrà donar lloc, segons els casos, a l'augment o disminució del seu import.
3. Quan qualsevol membre de la unitat familiar obtinga, de manera temporal, ingressos superiors a l’import mensual de la prestació, es suspendrà l'abonament d'aquesta fins que desapareguen les causes que motivaren la suspensió. Aquesta suspensió no afectarà el còmput del període màxim de duració de la prestació.
4. La prestació s’extingirà per qualsevol de les causes següents:
a) Defunció de la persona perceptora, en el qual cas es meritarà la mensualitat completa.
b) Pèrdua de qualsevol dels requisits que motivaren el seu reconeixement.
c) Actuació fraudulenta per obtenir o conservar la Prestació.
d) Incompliment de qualsevol de les obligacions establertes en l'article 14.
e) Renúncia de la persona perceptora.
f) Transcurs de tres anys des del seu reconeixement.
Article 17. Procediment
1. La Conselleria de Treball i Seguretat Social regularà el procediment de tramitació i reconeixement de les Prestacions Econòmiques Regiades, amb subjecció en tot cas als principis d’economia, eficàcia i simplificació; en els supòsits de dubte raonable, s’acomodarà a la solució més favorable per a la persona beneficiària.
2. Els ajuntaments seran competents per a la recepció de les sol·licituds i tramitació i elaboració de les propostes de resolució; també faran el seguiment dels processos d'inserció, i comunicaran a l’òrgan competent per a la resolució de qualsevol variació de les condicions que puguen produir la modificació, suspensió o extinció del dret.
3. Correspondrà a la Conselleria de Treball i Seguretat Social, a través de la Direcció General de Serveis Socials, el reconeixement o denegació del dret a percebre les PER, igualment, si pertoca, declarar la seua renovació, modificació, suspensió o extinció.
Article 18. Finançament
1. Els recursos econòmics destinats a finançar les PER es consignaran en les partides corresponents del Pressupost de la Generalitat Valenciana, sense perjudici dels convenis que es pogueren subscriure amb els ajuntaments per finançar la infrastructura dels Programes d'inserció.
2. La Generalitat Valenciana transferirà als ajuntaments, segons el procediment que reglamentàriament s'hi determine, les quantitats necessàries per justificar el pagament de les PER, i de les mesures d'inserció calculades d'acord amb les sol·licituds que aquestos hagen rebut i aprovat.
DISPOSICIONS ADDICIONALS
Primera
Ets aspectes de la legislació civil recollits en l'article 11 s'entendran automàticament modificats quan aquella es modifique.
Segona
Les distintes conselleries implicades en el Pla hauran de simplificar els procediments de major transcendència per tal de realitzar els programes continguts en aquest decret, mitjançant una comunicació adequada, informació, divulgació i senzillesa en les actuacions, i realitzaran, si convé, totes les adaptacions normatives que hi calguen.
Tercera
Les normes que en un futur aproven les administracions públiques implicades en el desenvolupament d'aquest decret s'hauran de sotmetre a les prescripcions d'aquest quan afecten aspectes relatius a la inserció social, i, en tot cas, quan la Comissió de Seguiment i Coordinació entenga que tal actuació ha de ser incorporada al contingut del Pla de Mesures d'Inserció Social.
Quarta
La no aplicació dels fons, per part de la persona beneficiària, a les finalitats per a les quals són concedides les prestacions en serà causa determinant de la revocació de l'ajuda i del reintegrament del seu import, amb el previ requeriment que, en cas de no ser atés, donarà lloc a la incoació d'expedient administratiu de responsabilitat comptable (article 2 del Decret 192/1989, de 22 desembre, del Consell de la Generalitat Valenciana).
DISPOSICIONS TRANSITORIES
Primera
Mentre les Corts Generals no aproven la Llei de pensions no contributives, l'import de les Prestacions Econòmiques Reglades serà, durant l'exercici pressupostari de 1990, de 182.000 pessetes semestrals.
Segona
L’edat de 65 anys establerta en l'article 13, apartat b, serà substituïda, fins que no s'aprove la Llei de pensions no contributives, per l’edat mínima exigida en la legislació corresponent per tenir dret a una pensió pública de caràcter no contributiu per ancianitat.
Tercera
Quan les diferents normes a les quals es remet el present decret siguen modificades, continuaran vigents els preceptes del Pla de Mesures d'Inserció Social en allò que siga compatible o interpretable harmònicament amb els nous principis de la legislació de la Generalitat.
Quarta
La implantació de les Prestacions Econòmiques Reglades s'efectuarà de manera progressiva, segons els criteris que aprove la Comissió de Seguiment i Coordinació, a proposta de la Conselleria de Treball i Seguretat Social, en funció de la previsible demanda i de la infrastructura existent per a la realització de les mesures d’inserció. En tot cas, la implantació es farà prioritàriament en els municipis amb major problemàtica i nivell de depressió social.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
S'autoritza la Conselleria de Treball i Seguretat Social perquè dicte totes les disposicions necessàries per desplegar i aplicar el Programa de Prestacions Econòmiques Reglades.
Segona
Aquest decret vigirà l’endemà de la publicació al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, tret d'allò referent a Prestacions Econòmiques Reglades i Pla de supressió del barraquisme i vivenda precària, que necessitaran d'ulterior desplegament normatiu.
València, 23 de juliol de 1990.
El President de la Generalitat Valenciana,
JOAN LERMA I BLASCO
El Conseller de Treball i Seguretat Social,
MIGUEL DOMENECH I PASTOR

linea
Mapa web