Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDE de 9 de maig. de 2006, de la Conselleria de Benestar Social, per la qual es modifica l'Orde de 9 d'abril de 1990, de la Conselleria de Treball i Seguretat Social, sobre Registre, Autorització i Acreditació dels Servicis Socials de la Comunitat Valenciana, en la redacció donada per l'Orde de 3 de febrer de 1997, de la Conselleria de Treball i Assumptes Socials. [2006/X5452]

(DOGV núm. 5255 de 10.05.2006) Ref. Base de dades 2466/2006

ORDE de 9 de maig. de 2006, de la Conselleria de Benestar Social, per la qual es modifica l'Orde de 9 d'abril de 1990, de la Conselleria de Treball i Seguretat Social, sobre Registre, Autorització i Acreditació dels Servicis Socials de la Comunitat Valenciana, en la redacció donada per l'Orde de 3 de febrer de 1997, de la Conselleria de Treball i Assumptes Socials. [2006/X5452]
L'Orde de 3 de febrer de 1997, de la Conselleria de Treball i Assumptes Socials, per la qual es modifica l'Orde de 9 d'abril de 1990, de la Conselleria de Treball i Seguretat Social, sobre Registre, Autorització i Acreditació dels Servicis Socials de la Comunitat Valenciana, a fi d'atendre els nous servicis que es prestaren a malalts mentals crònics en la Comunitat Valenciana, va establir una sèrie de centres d'atenció diürna i de centres residencials específics, com a dispositius de suport a la rehabilitació psicosocial i proporcionar, si és el cas, el suport i allotjament social necessari per a aquelles persones en situació més greu, que requerixen un internament en un centre residencial específic.
A fi d'afavorir el benestar psicològic dels usuaris, mantindre la qualitat exigida als centres i servicis d'acció social destinats a persones amb discapacitat i amb malaltia mental crònica en la Comunitat Valenciana, i donar continuïtat en la prestació dels servicis, és convenient realitzar una adaptació i actualització d'alguns dels condicionants i termes regulats per l'Orde de 4 d'abril de 1990, de la Conselleria de Treball i Seguretat Social, sobre Registre, Autorització i Acreditació dels Servicis Socials de la Comunitat Valenciana, modificada per l'Orde de 3 de febrer de 1997, de la Conselleria de Treball i Assumptes Socials (en la redacció donada per la Correcció d'errades de l'Orde de 3 de febrer de 1997, publicada en el DOGV núm. 2.937, de 24.02.1997).
En virtut d'això, sent necessari modificar la dita Orde en alguns dels aspectes assenyalats, a fi d'assegurar un nivell de protecció eficaç, així com d'atenció més flexible i ajustada al perfil dels usuaris i a les seues circumstàncies personals i socials, fent ús de les facultats que em conferix l'article 35.e) de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià,
ORDENE
Article 1. Requisits de personal dels Centres de Rehabilitació i Integració Social per a malalts mentals crònics (CRIS).
Es modifica la definició i els requisits del personal establits en l'apartat 6 de l'annex IV de l'Orde de 9 d'abril de 1990, de la Conselleria de Treball i Seguretat Social, en la redacció donada per l'Orde de 3 de febrer de 1997, de la Conselleria de Treball i Assumptes Socials, substituint la redacció dels corresponents epígrafs per la següent:
1. Definició:
«Els centres de rehabilitació i integració social, (CRIS), es definixen com a servicis específics i especialitzats, en règim ambulatori, dirigits a malalts mentals crònics, amb un deteriorament significatiu de les seues capacitats funcionals, on es duran a terme programes de treball adequats a les característiques, necessitats i situació concreta dels usuaris».
2. Personal:
«La plantilla mínima d'atenció directa per a un centre amb una capacitat de 50 places estarà formada per:
. Un director (psicòleg)
. Dos psicòlegs
. Un treballador social.
. Un terapeuta ocupacional o tècnic superior d'integració social.
. Dos educadors/ monitors
La plantilla mínima d'atenció directa per a un centre amb una capacitat de 70 places estarà formada per:
. Un director (psicòleg)
. Tres psicòlegs
. Un treballador social.
. Un terapeuta ocupacional o tècnic superior d'integració social.
. Tres educadors / monitors
El centre haurà de garantir els servicis generals de gestió, administració, neteja, manteniment i vigilància i contenció amb mitjans propis o externs, que asseguren la seua adequació al nombre de places i correcta prestació d'estos servicis».
Article 2. Requisits del personal de Centres de Dia per a malalts mentals crònics.
Es modifiquen els requisits del personal establits en l'apartat 7 de l'annex IV de l'Orde de 9 d'abril de 1990, de la Conselleria de Treball i Seguretat Social, en la redacció donada per l'Orde de 3 de febrer de 1997, de la Conselleria de Treball i Assumptes Socials, substituint-se la redacció de l'epígraf de personal per la següent:
«La plantilla mínima d'atenció directa per a un centre amb una capacitat de 20 places estarà formada per:
. Un director, (psicòleg), a un terç de jornada.
. Un psicòleg.
. Un treballador social, a mitja jornada.
. Un terapeuta ocupacional
. Un tècnic superior d'integració social a mitja jornada.
. Dos educadors / monitors.
El centre haurà de garantir els servicis generals de gestió, administració, neteja, bugaderia, manteniment, menjador, cuina i vigilància i contenció, amb mitjans propis o externs, que asseguren la seua adequació al nombre de places i correcta prestació d'estos servicis».
Article 3. Requisits d'habitabilitat i del personal de Centres Específics per a malalts mentals crònics (CEEM).
Es modifiquen els requisits d'habitabilitat i del personal dels Centres Específics per a Malalts Mentals Crònics, establits en l'apartat 10 de l'annex V de l'Orde de 9 d'abril de 1990, de la Conselleria de Treball i Seguretat Social, en la redacció donada per l'Orde de 3 de febrer de 1997, de la Conselleria de Treball i Assumptes Socials, substituint-se la redacció dels corresponents epígrafs per la següent:
1. Habitabilitat:
«Per a un centre amb una capacitat de 40 places les condicions mínimes d'habitabilitat són:
. Vestíbul
. Cuina
. Rebost . magatzem
. Habitació de neteja/bugaderia
. 1 menjador /sala
. 1 saló d'estar
. 5 lavabos complets
. Aules/tallers per a programes i activitats
. Sala d'infermeria
. Despatxos personal
. 1 despatx de direcció
. 1 despatx d'administració
. Els dormitoris podran ser dobles o individuals. En el cas que un usuari, segons criteri tècnic, ho requerisca, quedarà garantit l'ús d'una habitació individual».
2. Personal:
«La plantilla mínima d'atenció directa per a un centre amb una capacitat de 40 places estarà formada per:
. Un director (psicòleg)
. Un metge general (a mitja jornada)
. Un psicòleg.
. Cinc diplomats universitaris en infermeria/ajudants tècnics sanitaris, (distribuïts en torns de matí, vesprada i nit)
. Un treballador social.
. Un terapeuta ocupacional o tècnic superior d'integració social.
. Sis educadors/monitors.
. Sis cuidadors, (distribuïts en torns de matí, vesprada i nit)
. Cinc zeladors (encarregats de vigilància i labors de contenció i distribuïts en torns de matí, vesprada i nit)
El centre haurà de garantir els servicis generals de gestió, administració, neteja, bugaderia, manteniment, menjador i cuina amb mitjans propis o externs, que asseguren la seua adequació al nombre de places i correcta prestació d'estos servicis».
DISPOSICIONS ADDICIONALS
Primera
Els centres i servicis per a persones amb malaltia mental crònica podran acollir persones majors de 65 anys, mitjançant una resolució de la direcció territorial de Benestar Social corresponent, atenent al seu entorn familiar i social, a l'informe facultatiu i/o la documentació que ho acredite, i amb la proposta tècnica prèvia.
Segona
1. Podrà ser autoritzat el funcionament de centres de tipologia mixta o altres centres per a persones amb discapacitat o amb malaltia mental crònica diferents dels exposats en la present Orde, sempre que es justifique la necessitat de la seua creació, els servicis que calga prestar, la població destinatària, els programes que caldrà desplegar, així com els recursos personals i materials necessaris per a l'adequada prestació dels servicis previstos en estos. Per a això hauran de presentar la documentació corresponent per a la seua autorització en els termes establits en la normativa vigent.
2. En el cas de centres de tipologia mixta o altres centres ubicats en el mateix edifici o conjunt residencial, els usuaris dels quals puguen accedir als servicis i espais comuns d'estos, hauran de disposar de capacitat suficient en els dits servicis i espais per a l'ús compartit de tots els usuaris, a més de disposar dels mitjans personals i materials necessaris per a això, en els termes regulats en la normativa en vigor.
3. Per a l'autorització d'estos centres, amb la proposta tècnica prèvia de la direcció territorial de Benestar Social corresponent, es demanarà informe a les direccions generals afectades i a la Inspecció de Servicis Socials si és el cas.
Tercera
Els titulars o responsables dels centres procuraran la formació continuada dels seus treballadors.
Quarta
El director general d'Integració Social de Discapacitats, amb caràcter excepcional, podrà eximir un centre del compliment d'algun dels requisits i condicions exigits en esta orde i sempre que no afecten la seguretat dels usuaris o vulneren els seus drets.
DISPOSICIONS TRANSITÒRIES
Primera
Els centres que, a l'entrada en vigor d'esta norma, estiguen autoritzats o hagen sol·licitat la corresponent autorització, hauran d'adequar-se al que disposa esta orde en el termini màxim de cinc anys des de l'inici de la seua vigència.
Durant el mencionat període transitori, els centres hauran de garantir, amb la seua plantilla o amb mitjans externs, que el personal és adequat i suficient per a proporcionar una atenció integral als usuaris, i en especial quant a l'assistència facultativa, sanitària i de vigilància.
DISPOSICIONS FINALS
Primera. Desplegament i execució.
S'autoritza la Direcció General competent en matèria d'integració social de discapacitats a dictar totes les disposicions que calga de desplegament i aplicació de la present Orde.
Segona. Entrada en vigor.
La present orde entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 9 de maig de 2006
La consellera de Benestar Social,
ALICIA DE MIGUEL GARCÍA

linea
Mapa web