Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 106/2000, de 18 de juliol, del Govern Valencià, pel qual es regula el parc mòbil del Govern Valencià i la seua administració. [2000/X6176]

(DOGV núm. 3802 de 27.07.2000) Ref. Base de dades 2482/2000

DECRET 106/2000, de 18 de juliol, del Govern Valencià, pel qual es regula el parc mòbil del Govern Valencià i la seua administració. [2000/X6176]
La Llei 3/1986, de 24 d'octubre, de Patrimoni de la Generalitat Valenciana, atribueix a la Conselleria d'Economia, Hisenda i Ocupació la competència sobre l'adquisició, alienació i assegurament de vehicles, així com el seu arrendament.
Aquesta atribució altera la regla general establida en els articles 53 i següents de la pròpia llei, segons els quals l'adquisició, alienació i cessió dels béns mobles correspon a la conselleria o organisme que haja d'utilitzar-los. Vol, doncs, el legislador que es faça un tractament unitari del parc mòbil del Govern Valencià i la seua administració, que garantisca l'eficiència en la gestió i un control adequat dels recursos.
El present decret pretén, per tant, obtenir un aprofitament òptim dels recursos automobilístics existents, racionalitzant la seua utilització i contribuint, així, a l'objectiu de contenció de la despesa pública.
El Decret regula en el capítol I el seu àmbit d'aplicació i defineix el parc mòbil del Govern Valencià i la seua administració com el conjunt de vehicles adquirits o utilitzats per l'administració de la Generalitat Valenciana per al seu propi ús o servei públic.
L'article 3 classifica els vehicles en quatre categories atenent la seua destinació, estableix que, llevat dels vehicles que realitzen serveis específics, aliens a les labors purament administratives, tals com ambulàncies o vehicles agrícoles, tots els altres integren el parc mòbil centralitzat, que serà gestionat per la Direcció General de Patrimoni.
Els capítols II i el IV regulen, respectivament, l'adquisició i l'alienació de la totalitat dels vehicles que integren el parc mòbil del Govern Valencià i la seua administració, i el capítol III es refereix al règim d'utilització dels vehicles, establint un règim d'assignació dels vehicles, segons la seua classe.
Finalment, el capítol V estableix el règim de despeses derivades de la gestió del parc mòbil del Govern Valencià i la seua administració, i es refereix a l'Inventari de Vehicles de la Generalitat Valenciana, instrument bàsic per a controlar els recursos que integren el parc mòbil.
En virtut d'això, a proposta del conseller d'Economia, Hisenda i Ocupació, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, i amb la deliberació prèvia del Govern Valencià, en la reunió del dia 18 de juliol de 2000,
DECRETE
Capítol I
Disposicions generals
Article 1. Objecte
És objecte del present decret determinar el règim aplicable al conjunt de vehicles que integren el parc mòbil del Govern Valencià i la seua administració, amb l'àmbit i l'abast definits en els articles següents, així com la coordinació dels serveis automobilístics.
Article 2. Àmbit del parc mòbil del Govern Valencià i la seua administració
El parc mòbil del Govern Valencià i la seua administració està integrat pel conjunt de vehicles adquirits o utilitzats per l'administració de la Generalitat Valenciana per qualsevol títol, destinats al seu propi ús o servei públic, segons la classificació continguda en l'article 3.
Article 3. Classificació dels vehicles
1. Els vehicles integrants del parc mòbil del Govern Valencià i la seua administració es classifiquen en les categories següents:
– Classe A: integrada pels vehicles destinats al servei del president de la Generalitat Valenciana, vicepresidents i consellers, amb assignació individual i permanent, tant de vehicles com de conductor.
– Classe B: integrada pels vehicles destinats al servei de representació d'alts càrrecs: sotssecretaris, secretaris generals i directors generals, sense assignació individual ni permanent.
– Classe C: integrada pels vehicles destinats a la cobertura de les necessitats ordinàries i generals de caràcter administratiu dels diferents òrgans de l'administració, indistintament, sense assignació individual ni permanent, i dels òrgans judicials, d'acord amb règim d'utilització que es determine.
– Classe D: integrada pels vehicles que, per la seua especial naturalesa, realitzen serveis específics i directament relacionats amb la funció principal de la conselleria per al servei de la qual han sigut adquirits.
2. La definició de la tipologia dels vehicles de les classes A, B, C i D i les seues prestacions correspondrà a la Direcció General de Patrimoni de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Ocupació.
Article 4. Adscripció i gestió dels vehicles
Els vehicles del parc mòbil del Govern Valencià i la seua administració de la classe D estaran adscrits a les conselleries al servei de les quals es troben. Els vehicles de les classes A, B i C estaran adscrits a la Direcció General de Patrimoni, integrant el parc mòbil centralitzat. La gestió dels vehicles del parc mòbil centralitzat correspon a la Direcció General de Patrimoni de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Ocupació, d'acord amb el que estableix el present decret. La gestió dels vehicles de la classe D correspon a la conselleria que els tinga adscrits.
Article 5. Retolació
Els vehicles que integren el parc mòbil del Govern Valencià i la seua administració hauran de ser retolats de forma visible, d'acord amb les normes reguladores de la identitat corporativa del Govern Valencià.
Queden exceptuats els vehicles oficials de les classes A i B .
Article 6. Conductors
Els conductors dels vehicles que integren el parc mòbil centralitzat estaran integrats en la Direcció General de Patrimoni de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Ocupació.
Capítol II
De l'adquisició i l'arrendament de vehicles
Article 7. Competència i procediment
1. L'adquisició, l'arrendament en totes les seues modalitats, l'assegurament i la matriculació dels vehicles del Govern Valencià i la seua administració correspon a la Conselleria d'Economia, Hisenda i Ocupació, a través de la Direcció General de Patrimoni. Els procediments per a l'adquisició i l'arrendament dels vehicles, així com dels seus accessoris o serveis en general, es regiran per la Llei de Contractes de les Administracions Públiques i la seua normativa de desplegament.
2. Amb caràcter general, els vehicles s'adquiriran mitjançant el procediment d'adquisició centralitzada a què es refereix l'article 183 de la Llei de Contractes de les Administracions Públiques.
Article 8. Adquisició de vehicles catalogats
1. Les conselleries interessades en l'adquisició de vehicles de la classe D, que consten en els catàlegs d'adquisició centralitzada, trametran a la Direcció General de Patrimoni de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Ocupació la documentació següent, subscrita com cal:
a) Memòria justificativa de la necessitat d'adquisició, que haurà de determinar les característiques de l'ús i del servei a què es destinarà el vehicle, així com la unitat orgànica a la qual es pretén adscriure.
b) Proposta d'adquisició, incloent-hi la marca, el model i el preu del vehicle que es pretén adquirir, així com els accessoris corresponents.
c) Model de “petició de béns d'adquisició centralitzada” que corresponga, subscrit com cal.
d) Fiscalització corresponent de la despesa proposada en document RA.
2. El Servei corresponent de la Direcció General de Patrimoni de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Ocupació elaborarà un informe relacionat amb l'existència o no de vehicles de similars característiques del Govern Valencià i la seua administració que puguen cobrir les necessitats proposades. A més, s'informarà sobre la idoneïtat del vehicle, l'adquisició del qual es proposa, a l'ús o servei al qual es pretén encomanar i possibles alternatives.
3. Formalitzada, si és el cas, l'acta de recepció per la conselleria interessada, aquesta procedirà al pagament dels impostos legalment establits. La Direcció General de Patrimoni procedirà a la matriculació, l'assegurament i l'alta del vehicle en l'Inventari General de Béns i Drets de la Generalitat Valenciana, i l'adscriurà a la conselleria corresponent.
Article 9. Adquisició de vehicles no catalogats
1. Les conselleries interessades en l'adquisició de vehicles de la classe D, que no consten en els catàlegs d'adquisició centralitzada, trametran a la Direcció General de Patrimoni de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Ocupació la documentació següent, subscrita com cal:
a) Memòria justificativa de la necessitat d'adquisició, que haurà de determinar les característiques de l'ús i servei al qual es pretén adscriure el vehicle i la inexistència de vehicles catalogats adequats per a la prestació del servei.
b) Proposta d'adquisició.
c) plec de prescripcions tècniques.
d) Fiscalització de la despesa proposada en document RA.
2. El Servei corresponent de la Direcció General de Patrimoni elaborarà un informe del mateix contingut que el previst en el punt 2 de l'article 8 per als vehicles catalogats.
3. El director general de Patrimoni incoarà l'expedient de contractació corresponent, que es tramitarà d'acord amb el que disposa la Llei de Contractes de les Administracions Públiques. Les actuacions posteriors a l'adjudicació es realitzaran d'acord amb el que disposa l'article anterior.
4. El plec de clàusules administratives que regirà l'adquisició podrà establir la possibilitat que part del pagament del preu es faça mitjançant el lliurament de vehicles declarats innecessaris per al servei, determinant el criteri per a la seua valoració.
Els licitadors podran augmentar la valoració establida per la Generalitat Valenciana en el plec, amb la consegüent reducció de les quantitats que s'han de lliurar en metàl·lic. Aquest augment de valoració es considerarà, a efectes de l'adjudicació, millora en l'oferta econòmica.
Article 10. Arrendament de vehicles
En el caso d'arrendament, en qualsevol de les seues modalitats, de vehicles de la classe D, les conselleries interessades hauran d'aportar, a més de la documentació assenyalada en l'article anterior, un estudi de la conveniència, tant dels del punt de vista econòmic com d'eficàcia del servei, del règim d'arrendament. El dret d'arrendament serà donat d'alta en l'Inventari General de Béns i Drets de la Generalitat Valenciana, i posat a disposició de la conselleria interessada.
Article 11. Adquisició i arrendament de vehicles del parc mòbil centralitzat
L'adquisició i l'arrendament, en qualsevol de les seues modalitats, dels vehicles que integren el parc mòbil centralitzat es durà a terme, en tots els seus tràmits, per la Direcció General de Patrimoni.
Capítol III
Règim d'utilització dels vehicles
Article 12. Criteri general d'utilització dels vehicles
1. Els vehicles del parc mòbil del Govern Valencià i la seua administració únicament podran ser utilitzats per a la realització de serveis oficials.
2. El règim d'utilització dels vehicles de la classe D serà determinada per la conselleria que els tinguen adscrits, en el marc de les normes generals contingudes en el present decret. Els vehicles que integren el parc mòbil centralitzat seran gestionats per la Direcció General de Patrimoni d'acord amb el que estableix l'article següent.
3. La Direcció General de Patrimoni podrà realitzar els controls i les comprovacions que estime procedents, així com demanar les informacions necessàries a les conselleries en matèria automobilística.
Article 13. Règim d'utilització dels vehicles del parc mòbil centralitzat
1. Els vehicles de la classe A s'assignaran, individualment i permanentment, amb conductor, al president, vicepresidents i consellers, per a la realització dels serveis necessaris per raó del seu càrrec
2. La prestació dels serveis de vehicles de les classes B i C que demanen les conselleries s'atendrà, amb sol·licitud prèvia d'aquestes en la qual s'indicarà l'itinerari i els horaris, d'acord amb els criteris d'assignació que s'establisquen. Els vehicles de la classe B s'assignaran, en tot cas, amb conductor. Els vehicles de la classe C podran ser utilitzats, per raó de servei, pel personal adscrit a les conselleries i podran assignar-se amb conductor en casos especials.
3. La Direcció General de Patrimoni dictarà les instruccions que siguen necessàries per al correcte funcionament del servei i utilització dels vehicles que integren el parc mòbil centralitzat i vetlarà per mantenir uns mitjans raonables per a la prestació d'un servei de qualitat, basant-se en els criteris d'eficàcia, eficiència i economia.
Article 14. Dipòsit de vehicles
Els vehicles que integren el parc mòbil centralitzat, quan es troben fora de servei, seran dipositats en les instal·lacions que assenyale la Direcció General de Patrimoni de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Ocupació.
Capítol IV
De l'alienació i la cessió de vehicles
Article 15. Competència i procediment
1. L'alienació i cessió dels vehicles del parc mòbil del Govern Valencià i la seua administració correspon a la Conselleria d'Economia, Hisenda i Ocupació.
2. L'alienació del material mòbil no apte per al servei, accessoris i recanvis del parc mòbil del Govern Valencià i la seua administració serà realitzada mitjançant subhasta, llevat que el valor de taxació de cada vehicle, quan s'alienen independentment, o de cadascun dels lots, si és el cas, no excedisquen de 1.000.000 de pessetes (6.010,12 euros), en aquest cas l'alienació s'efectuarà mitjançant el procediment negociat.
Article 16. Declaració d'innecessarietat
1. Per a procedir a la seua alienació o cessió, el material mòbil haurà d'haver sigut declarat innecessari per al servei per la Direcció General de Patrimoni. La declaració d'innecessarietat dels vehicles de la classe D es realitzarà a proposta de la conselleria que tinga adscrit el vehicle, a la qual s'adjuntarà l'informe tècnic corresponent, justificatiu del seu estat. La Direcció General de Patrimoni podrà desadscriure d'una conselleria el vehicle i adscriure'l al parc mòbil centralitzat o a una altra conselleria, si s'estima convenient, a la vista dels informes emesos.
2. Declarada la innecessarietat, es procedirà a la taxació pericial del material mòbil atenent el seu valor de mercat.
Article 17. De l'alienació
1. A l'únic efecte de l'alienació o cessió, i a tenor de l'estat dels vehicles, aquests es classificaran pericialment en les categories següents:
a) En ús amb reparacions: quan el vehicle puga circular per la via pública, amb les oportunes reparacions prèvies, si és el cas. En aquest supòsit seran a càrrec de l'adquirent del vehicle aquelles obligacions que es deriven del compliment de la normativa d'Inspecció Tècnica de Vehicles, així com les reparacions pertinents.
b) Desballestament: sense valor per a ús original, sols aprofitable per peces. Amb aquesta classificació el vehicle no podrà ser matriculat.
c) Ferralla: sense valor per a ús original i ni tan sols aprofitable per a peces. En aquesta classificació el material sols podrà ser utilitzat per a la posterior conversió en matèria primera.
2. Podran adquirir material mòbil totes aquelles persones físiques o jurídiques que tinguen capacitat per a contractar, d'acord amb les normes contingudes en el Codi Civil sobre capacitat general per a tota classe de contractes i, en particular, per al contracte de compravenda, i no es troben sotmeses a alguna de les prohibicions per a contractar que estableix l'article 20 de la Llei de Contractes de les Administracions Públiques, i hauran d'aportar la declaració responsable corresponent. L'òrgan de contractació podrà requerir, si ho estima convenient, que la persona proposada com adjudicatari acredite que es trobe al corrent de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social mitjançant l'aportació dels certificats corresponents.
3. Els plecs que regisquen l'alienació podran establir, si és el cas, l'obligació de constituir una garantia provisional del 2% de la quantitat que servisca de tipus per a la venda.
4. En la subhasta el vehicle o lot s'adjudicarà al licitador que haja efectuat l'oferta econòmica més alta.
En tot cas, l'adquirent assumirà les despeses de trasllat i les que deriven del canvi de titularitat del vehicle.
5. El procediment d'alienació serà desplegat mitjançant ordre de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Ocupació.
Article 18. De la cessió
El material mòbil declarat innecessari per al servei podrà ser cedit gratuïtament en ús o propietat per a fins d'utilitat pública o interès social, a altres administracions o a institucions benèfiques o socials, sense ànim de lucre qualificades d'utilitat pública.
Article 19. Baixa en l'Inventari
Els vehicles alienats o cedits en propietat seran donats de baixa en l'Inventari General de Béns i Drets de la Generalitat Valenciana.
Capítol V
Altres disposicions
Article 20. Règim de despeses
Correspon a la Direcció General de Patrimoni la gestió de les despeses derivades de l'adquisició, el manteniment, la conservació, la reparació i l'assegurament dels vehicles que integren el parc mòbil centralitzat, així com les derivades de la seua utilització. Les despeses derivades dels vehicles de la classe D correspon a les conselleries que els tenen adscrits.
Article 21. De l'Inventari de Vehicles
1. L'Inventari de Vehicles constitueix un dels epígrafs de l'Inventari General de Béns i Drets de la Generalitat Valenciana.
En l'Inventari de Vehicles es detallaran totes les característiques que permeten la seua identificació i, especialment:
a) Classe.
b) Marca i model.
c) Matrícula.
d) Número de bastidor.
e) Data i títol d'adquisició.
f) Destinació.
g) Cost d'adquisició, si és el cas.
h) Valor actual.
i) Adscripció.
2. Les conselleries que tinguen adscrits vehicles hauran de comunicar a la Direcció General de Patrimoni qualsevol incidència que els afecte, a fi de mantenir, en tot moment, actualitzat l'Inventari de Vehicles.
DISPOSICIONS ADDICIONALS
Primera. Adscripció dels vehicles
Tots los vehicles del Govern Valencià i la seua administració de les classes A, B i C quedaran adscrits a la Direcció General de Patrimoni de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Ocupació, integrant el parc mòbil centralitzat, en la data que es determine mitjançant la resolució del conseller d'Economia, Hisenda i Ocupació a què es refereix la disposició final segona del present decret, i s'hauran de realitzar les actuacions administratives necessàries per a això.
Segona. Modificacions pressupostàries
S'autoritza la Conselleria d'Economia, Hisenda i Ocupació per a la realització de les modificacions pressupostàries necessàries per a l'execució del present decret, i habilitar per a això el programa pressupostari corresponent.
Tercera. Relacions de llocs de treball
Es procedirà a les modificacions de les relacions de lloc de treball perquè l'1 de gener de 2001 siga efectiva la integració dels conductors del parc mòbil centralitzat a la Direcció General de Patrimoni de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Ocupació.
DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA
Queden derogades totes les disposicions d'igual o inferior rang que contradiguen o s'oposen al que estableix el present decret
DISPOSICIONS FINALS
Primera. Desplegament reglamentari
S'autoritza el conseller d'Economia, Hisenda i Ocupació per a dictar las disposicions necessàries per al desplegament del present decret.
Segona. Entrada en vigor
El present decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana. No obstant això, les disposicions contingudes en el present decret relatives al parc mòbil centralitzat i a la seua gestió entraran en vigor en la data que a l'objecte es determine mitjançant resolució del conseller d'Economia, Hisenda i Ocupació, basant-se en l'assignació efectiva dels mitjans necessaris per a això.
València, 18 de juliol de 2000
El president de la Generalitat Valenciana,
EDUARDO ZAPLANA HERNÁNDEZ-SORO
El conseller d'Economia, Hisenda i Ocupació,

linea
Mapa web