Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 88/1999, del Govern Valencià, pel qual aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria d'Indústria i Comerç. [1999/7157]

(DOGV núm. 3551 de 02.08.1999) Ref. Base de dades 2488/1999

DECRET 88/1999, del Govern Valencià, pel qual aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria d'Indústria i Comerç. [1999/7157]
Pel Decret 34/1997, de 26 de febrer, del Govern Valencià, s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria d'Ocupació, Indústria i Comerç.
Pel Decret 80/1999, de 23 de juliol, del Govern Valencià, s'atribueix la titularitat de les competències en matèria d'indústria i energia, comerç i defensa dels consumidors i usuaris a la Conselleria d'Indústria i Comerç.
Per tot això, d'acord amb el que estableixen els articles 35.f i 70 de la Llei de la Generalitat Valenciana 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià, a proposta del conseller d'Indústria i Comerç i amb la deliberació prèvia del Govern Valencià en la reunió del dia 30 de juliol de 1999,
DECRETE
TÍTOL I
Dels òrgans de la conselleria
Article 1
La Conselleria d'Indústria i Comerç és el màxim òrgan encarregat de la direcció i execució de la política del Govern Valencià en les matèries d'indústria i energia, comerç i defensa dels consumidors i usuaris, i exerceix les competències que legalment té atribuïdes a aquests efectes.
Article 2
1. El conseller o consellera és l'autoritat a superior de la conselleria, i constitueix el màxim òrgan executiu.
2. El nivell directiu de la Conselleria d'Indústria i Comerç està integrat per:
a) La Secretaria General.
b) Les direccions generals.
3. La Conselleria d'Indústria i Comerç estarà integrada per les direccions generals següents:
a) La Direcció General d'Indústria i Energia.
b) La Direcció General de Comerç i Consum.
4. Adscrita a la Conselleria d'Indústria i Comerç, i sota la directa autoritat del conseller, s'enquadra l'entitat de dret públic Institut de la Petita i Mitjana Indústria de la Generalitat Valenciana (IMPIVA).
Article 3
El nivell administratiu de la conselleria està integrat per la resta d'unitats dependents dels centres directius a què es refereix l'article anterior.
Article 4
Territorialment, la Conselleria d'Indústria i Comerç s'organitza en serveis centrals i serveis territorials. Els serveis centrals tenen competència sobre tot el territori de la Comunitat Valenciana.
Els serveis territorials d'àmbit provincial són l'expressió organitzativa del principi de desconcentració que regeix l'activitat administrativa de la conselleria. Al capdavant dels serveis territorials de cada província hi haurà un director territorial d'Indústria i Comerç, amb dependència orgànica del secretari general.
TÍTOL II
Dels serveis centrals
CAPÍTOL I
Del conseller o la consellera
Article 5
1. El conseller o la consellera, com a màxima autoritat de la conselleria, posseeix totes les competències inherents al seu càrrec, i expressament té atribuïdes les següents funcions:
a) Proposar al Govern Valencià el nomenament i el cessament d'alts càrrecs del departament.
b) Preparar i presentar al Govern Valencià els avantprojectes de llei, les propostes d'acord i els projectes de decret relatius a les qüestions pròpies del departament, i ratificar aquests últims una vegada aprovats.
c) Formular motivadament els avantprojectes de pressupost de la conselleria.
d) Exercir la potestat reglamentària en les matèries pròpies de la conselleria, en forma d'ordres d'aquesta.
e) Proposar al Govern Valencià, per a la seua aprovació, l'estructura i l'organització de la conselleria.
f) Executar els acords del Govern Valencià en el marc de les seues competències.
g) Resoldre els recursos que s'interposen contra resolucions dels organismes o autoritats de la conselleria, llevat de les excepcions establides en les lleis.
h) Resoldre els conflictes d'atribucions que sorgisquen entre distints òrgans i autoritats de la conselleria
i) Exercir la direcció, iniciativa, inspecció i la resta de funcions que li corresponguen respecte als organismes, les entitats i les societats adscrits a la conselleria.
j) Disposar de les despeses pròpies dels serveis de la conselleria dins dels límits legals i pressupostaris, i disposar del crèdit exigible i fer la corresponent proposta de pagament.
k) Exercir les facultats ordinàries en matèria de contractació administrativa dins dels límits legals i pressupostaris.
l) Atorgar o proposar, si és el cas, les recompenses que siguen procedents, i exercir les potestats disciplinàries i correctives d'acord amb les disposicions vigents.
m) Qualssevol altres facultats que li atribuïren les lleis, els reglaments, el Govern Valencià o el president de la Generalitat Valenciana.
2. En cas de vacant, absència o malaltia del conseller, el substituirà en les seues funcions executives el secretari general, llevat que el conseller decidisca explícitament en un altre sentit. Tot això, sense perjudici del que s'ha establit en l'article 16 de la Llei 5/1983, de 3 de desembre, del Govern Valencià.
Article 6
1. El Consell de Direcció és l'òrgan col·legiat assessor del conseller en l'elaboració, la coordinació i el seguiment dels programes d'actuació de la conselleria.
2. El Consell de Direcció, sota la presidència del conseller, estarà integrat pel secretari general, els directors generals i el cap del Gabinet del conseller, que actuarà com a secretari.
3. Quan el conseller ho considere convenient, podran ser convocats al Consell de Direcció els responsables de les entitats i societats dependents de la conselleria.
Article 7
Directament adscrit al conseller hi haurà un gabinet, com a òrgan d'assistència i suport, que realitzarà les funcions que el conseller li encomane.
CAPÍTOL II
De la Secretaria General
Article 8
1. Al secretari general li corresponen les atribucions següents:
a) Exercir la coordinació general dels centres directius de la conselleria i dels organismes, les entitats i les societats adscrits a aquesta.
b) Tramitar els ascensos, les destinacions, les excedències, les jubilacions i els permisos del personal de la conselleria, i resoldre tots els assumptes que es referisquen al seu personal, sense perjudici de les facultats que li puguen ser delegades en aquesta matèria.
c) L'establiment i el control del règim intern de tots els serveis dependents de la conselleria.
d) Prestar assistència i assessorament tècnic i jurídic al conseller i a la resta de centres directius.
e) La realització d'estudis i recopilació de documentació sobre matèries pròpies de la conselleria.
f) Conformar la proposta de l'avantprojecte del pressupost global de la conselleria.
g) Elaborar projectes o plans d'actuació i programes de necessitats de la conselleria.
h) Informar el personal directiu de la conselleria de la procedència legal i la viabilitat econòmica dels seus programes d'actuacions.
i) Informar sobre els assumptes que el conseller haja de sotmetre al Govern Valencià o al president de la Generalitat Valenciana.
j) Emetre informe sobre qualsevol disposició de caràcter general que emane de la conselleria.
k) Proposar les reformes encaminades a millorar i perfeccionar els serveis dels distints centres de la conselleria, i preparar allò relatiu a l'organització i el mètode de treball, atenent principalment els costos i els rendiments.
l) Dictar normes generals sobre adquisició de material i totes les disposicions que afecten el funcionament dels serveis.
m) Preparar compilacions de les disposicions vigents que afecten les competències de la conselleria i tenir cura de les publicacions tècniques, periòdiques o no, de la conselleria i dels organismes, les entitats i les societats que en depenen.
Les altres funcions que li siguen encomanades pel conseller i les que 1i assignen les disposicions legals o reglamentàries.
2. En el supòsit de vacant, absència o malaltia del secretari general, i llevat d'allò que expressament puga disposar el conseller, serà substituït pel director general més antic en el càrrec i, si hi manca, pel director general d'acord amb l'ordre que estableix l'article 2.3 del present decret.
Article 9
Depenen directament del secretari general les unitats següents:
a) Secretaria General Administrativa.
b) Assessoria Jurídica i d'Assumptes Comunitaris.
c) Gabinet Tècnic.
Article 10
En la Secretaria General Administrativa s'enquadren les funcions relacionades amb les matèries següents:
a) Direcció i impuls de la informatització dels serveis de la conselleria.
b) Seguiment, gestió i tramitació de l'execució pressupostària.
c) Tramitació d'expedients de contractació i seguiment de l'execució d'aquests.
d) Personal.
e) Assumptes generals.
f) Registre general, arxiu i oficines d'informació i d'iniciatives i reclamacions.
g) Estudi dels processos, les estructures i els mètodes de treball.
h) Racionalització dels procediments administratius i d'instruments de gestió.
i) Estudi i proposta sobre normalització de material i documentació.
j) Publicacions.
k) Direcció i coordinació de projectes d'obres propis o desenrotllats en virtut de convenis de col·laboració.
Article 11
En l'Assessoria Jurídica i d'Assumptes Comunitaris s'enquadren les funcions relacionades amb les matèries següents:
a) Estudi, coordinació, informe i assessorament jurídic.
b) Elaboració i informe de disposicions de caràcter general.
c) Anàlisi i estudis de dret comparat i jurisprudència.
d) Tramitació de recursos.
e) Direcció, impuls i coordinació de les activitats de la conselleria i de les entitats i societats que en depenen en matèria comunitària.
f) Informació i difusió d'incentius de la CE i de la normativa i jurisprudència de la CE.
g) Tramitació de projectes comunitaris.
h) Seguiment i difusió de la legislació valenciana, estatal, autonòmica i comunitària.
i) Elaboració i actualització permanent de la recopilació de dret valencià i comunitari en les matèries pròpies de la conselleria.
Article 12
En el Gabinet Tècnic s'enquadren les funcions relacionades amb les matèries següents:
a) Estudis i informes tècnics i econòmics.
b) Manteniment, tractament i interpretació de fonts i dades estadístiques.
c) Seguiment i control de l'activitat parlamentària.
d) Biblioteca.
CAPÍTOL III
De la Direcció General d'Indústria i Energia
Article 13
A la Direcció General d'Indústria i Energia li correspondran l'anàlisi, el desplegament i l'execució de la política de la conselleria en matèria d'indústria, energia, mineria, tecnologia i artesania.
De la Direcció General d'Indústria i Energia depén l'Àrea d'Indústria i Energia.
Article 14
En l'Àrea d'Indústria i Energia s'enquadren les funcions relacionades amb les matèries següents:
a) Elaboració de la normativa i els plans d'actuació, coordinació i control en les matèries de normalització, homologació, qualitat i seguretat industrial, registre d'establiments industrials, producció, distribució o consum d'energia, investigació i aprofitament de jaciments miners, aigües mineromedicinals i sector artesà.
b) Elaboració d'estudis, informes i propostes sobre resolució d'expedients, procediments, organització i ordenació en les matèries industrial, energètica, minera i artesania.
c) Centralització del Registre d'Establiments Industrials, i també actualització i manteniment d'aquest.
d) Estudis i elaboració de propostes i plans d'actuació amb vista a la promoció, diversificació, modernització i millora de la competitivitat i de la qualitat del sector industrial.
e) Anàlisi i seguiment de les actuacions relatives a la promoció, el desenrotllament i el foment dels sectors industrial, energètic i miner, i també de les activitats pròpies de promoció tecnològica i d'infraestructures.
f) Elaboració d'estudis i projectes d'actuacions amb vista a la promoció i el desenrotllament del sector artesà i execució dels plans de foment i ordenació de l'artesania.
g) Planificació, programació, seguiment i avaluació d'actuacions administratives relatives a la política industrial desenrotllada per la Direcció General.
h) Organització, tramitació i gestió administrativa i seguiment pressupostari de plans, programes, projectes i altres actuacions de foment i desenrotllament de política industrial.
i) Elaboració de propostes d'organització i sistemes d'informació i comunicació interns i amb altres òrgans administratius i entitats externes.
j) Realització d'estudis, informes i compilacions documentals en matèria d'àmbit general de política industrial i altres actuacions que li siguen encomanades per la direcció general.
k) Coordinació, funcionalment, de les unitats territorials en matèria de la seua competència.
CAPÍTOL V
De la Direcció General de Comerç i Consum
Article 15
A la Direcció General de Comerç li corresponen el desenrotllament i l'execució de la política de la conselleria en matèria de comerç i defensa dels consumidors i usuaris.
De la Direcció General de Comerç depén l'Àrea de Comerç i l'Àrea de Consum
Article 16
1. En l'Àrea de Comerç s'enquadren les funcions relacionades amb les següents matèries:
a) Desenrotllament d'accions orientades a l'ordenació i la reglamentació de l'activitat comercial i el seu control, i també assessorament i informació en matèria d'establiment i utilització dels espais comercials per a l'èxit d'un nivell adequat d'equipaments i la correcta inserció de les noves formes i unitats comercials en el sector.
Formació i capacitació dels agents del sector de la distribució, i també estudi, coneixement i difusió de les estructures comercials, els canals i els processos de comercialització existents; difusió i divulgació de la informació relativa tant a aspectes normatius com qualsevol altra que puga resultar d'interés.
c) Adopció i coordinació de mesures encaminades al foment i el desenrotllament de la comercialització de productes valencians; concertació, tutela, promoció i impuls de les cambres de comerç, indústria i navegació i de les institucions firals i fires de la Comunitat Valenciana; accés a la informació necessària per a la cooperació comercial i col·laboració amb altres organismes i institucions en la formulació i el desenrotllament dels programes de suport a l'exportació.
d) Elaboració de propostes per a la reforma, modernització i millora de les estructures comercials i dels programes de distribució comercial, adaptació de noves tecnologies comercials i creació i millora d'equipaments col·lectius, i també estudi, desenrotllament i execució dels programes d'ajuda al finançament de projectes destinats a aquesta finalitat.
e) Foment de projectes de cooperació econòmica entre empreses del sector, impuls de l'associacionisme comercial i assistència tècnica comercial en col·laboració amb altres institucions i entitats.
f) Elaboració de propostes de mesures encaminades a l'execució de la política de preus de la Generalitat Valenciana i tramitació, informació i elaboració de propostes de resolució dels expedients en matèria de preus que hagen de sotmetre's al conseller i a la Comissió de Preus de la Generalitat Valenciana.
g) Coordinació, funcionalment, de les unitats territorials en matèria de la seua competència.
2. En l'Àrea de Consum s'enquadren les funcions relacionades amb les següents matèries:
a) Promoure les condicions que garantisquen la lliure elecció i contractació de béns i serveis pels consumidors i usuaris, la igualtat de tracte, la supressió de discriminacions i el just equilibri de les prestacions.
b) Elaboració de normes, directrius i programes destinats a protegir els drets dels consumidors i usuaris, i coordinació de les activitats públiques de suport i informació al consumidor.
c) Suport i promoció de les associacions de consumidors i usuaris.
d) Impuls i suport tècnic i administratiu de les juntes arbitrals de consum.
e) Coordinació, funcionalment, de les unitats territorials en matèria de la seua competència.
TÍTOL III
De l'organització territorial
Article 17
1. Les direccions territorials d'Indústria i Comerç assumeixen la representació de la conselleria en el respectiu àmbit territorial i els correspondrà la direcció i coordinació de les unitats administratives del seu àmbit provincial i, en particular, les funcions que els siguen encomanades o atribuïdes reglamentàriament.
2. Les direccions territorials d'Indústria i Comerç s'estructuren en les unitats següents:
- Servei Territorial d'Indústria i Energia.
- Servei Territorial de Comerç.
- Servei Territorial de Consum.
A les unitats esmentades els correspondran les funcions que els siguen encomanades o atribuïdes reglamentàriament.
DISPOSICIONS ADDICIONALS
Primera
En els supòsits que no preveu el present decret, els òrgans directius de la conselleria seran substituïts, en cas d'absència, vacant o malaltia, pel secretari general, llevat que el conseller decidisca explícitament en un altre sentit.
Segona
En els supòsits de vacant en la titularitat d'algun dels òrgans establits pel present decret, podrà acordar-se l'acumulació de les funcions corresponents a un altre o a uns altres òrgans.
DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA
Única
És derogat el Decret 34/1997, de 26 de febrer, del Govern Valencià, pel qual es va aprovar el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria d'Ocupació, Indústria i Comerç.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
Es faculta el conseller d'Indústria i Comerç perquè dicte les disposicions necessàries per al desplegament del que estableix el present decret.
Segona
Aquest decret entrarà en vigor en la data de la seua aprovación.
València, 30 de juliol de 1999
El president de la Generalitat Valenciana,
EDUARDO ZAPLANA HERNÁNDEZ-SORO
El conseller d'Indústria i Comerç,

linea
Mapa web