Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 92/1999, de 30 de juliol, del Govern Valencià, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria d'Ocupació. [1999/7161]

(DOGV núm. 3551 de 02.08.1999) Ref. Base de dades 2492/1999

DECRET 92/1999, de 30 de juliol, del Govern Valencià, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria d'Ocupació. [1999/7161]
Pel Decret 80/1999, de 23 de juliol, del Govern Valencià, es crea la Conselleria d'Ocupació, constituint-se com a departament encarregat de gestionar els distints àmbits i programes que tenen per finalitat promoure la creació d'ocupació, intermediar en el mercat de treball, disciplinar les relacions sociolaborals i incrementar la qualificació professional de la població activa.
Resulta necessari establir una estructura orgànica i un règim funcional que ajude a consolidar la nova dimensió que les polítiques d'ocupació, de formació professional i de relacions laborals han adquirit en la nova estructura de l'administració valenciana.
Destaca en aquest punt un reforçament de les estructures estrictament dedicades a la planificació dels programes i a l'avaluació d'aquests, necessàries per a realitzar una eficient assignació de recursos públics, així com per a incorporar els nous àmbits d'actuació que exigisquen les circumstàncies concretes del mercat de treball.
Aquest reglament orgànic i funcional està, a més, presidit per una preocupació fonamental de millora de la qualitat del servei públic, en un àmbit que tan directament concerneix al benestar dels ciutadans com és el de l'accés a un lloc de treball, cosa que exigeix a més una profunda revisió d'estructures territorials que permeten un estret apropament a la societat civil, disposant per a aquest fi d'una xarxa de recursos, com són els centres de formació o les oficines d'ocupació, que van més enllà de la tradicional organització de base provincial, cosa que es tradueix en una implantació territorial àmplia i integral.
Pel que s'ha exposat, de conformitat amb el que estableix l'article 35.f) i 70 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de la Generalitat Valenciana, a proposta del conseller d'Ocupació, i amb la deliberació prèvia del Govern Valencià, en la reunió del dia 30 de juliol de 1999,
DECRETE
TÍTOL I
Dels òrgans de la conselleria
Article 1
La Conselleria d'Ocupació és el màxim òrgan encarregat de la direcció i execució de la política del Govern Valencià en les matèries de foment de l'ocupació i l'economia social, formació professional ocupacional i contínua, intermediació entre l'oferta i la demanda laboral, i execució de la legislació laboral de l'estat, exercint les competències que legalment té atribuïdes a aquests efectes.
Article 2
1. El conseller o consellera és la superior autoritat de la conselleria, i el seu màxim òrgan executiu.
2. El nivell directiu de la Conselleria d'Ocupació està integrat per:
a) La Secretaria General.
b) Les direccions generals.
3. La Conselleria d'Ocupació estarà integrada per les següents direccions generals:
a) Direcció General de Foment de l'Ocupació.
b) Direcció General de Treball i Seguretat Laboral.
c) Direcció General de Formació i Inserció Professional.
d) Direcció General d'Intermediació Laboral.
Article 3
El nivell administratiu de la conselleria està integrat per la resta d'unitats dependents dels centres directius a què es refereix l'article anterior.
Article 4
Territorialment, la Conselleria d'Ocupació s'organitza en serveis centrals i serveis territorials. Els serveis centrals tenen competència sobre tot el territori de la Comunitat Valenciana.
Els serveis territorials d'àmbit provincial són l'expressió organitzativa del principi de desconcentració que regeix l'activitat administrativa de la conselleria. Al capdavant dels serveis territorials de cada província existirà un director territorial d'ocupació, amb dependència orgànica del secretari general.
TÍTOL II
Dels serveis centrals
Capítol I
Del conseller o consellera
Article 5
1. El conseller o consellera, en la seua condició de màxima autoritat de la conselleria, té totes les competències inherents al seu càrrec, i expressament té atribuïdes les següents funcions:
a) Proposar al Govern Valencià el nomenament i cessament d'alts càrrecs del departament.
b) Preparar i presentar al Govern Valencià els avantprojectes de llei, propostes d'acord i projectes de decret relatius a les qüestions pròpies del departament, i referendar aquests últims una vegada aprovats.
c) Formular motivadament els avantprojectes de pressupost de la conselleria.
d) Exercir la potestat reglamentària en les matèries pròpies de la conselleria, en forma d'ordres d'aquesta.
e) Proposar al Govern Valencià, per a la seua aprovació, l'estructura i organització de la conselleria.
f) Executar els acords del Govern Valencià en el marc de les seues competències.
g) Resoldre en via administrativa els recursos que s'interposen contra resolucions dels organismes o autoritats de la conselleria, tret de les excepcions establides en les lleis.
h) Resoldre els conflictes d'atribucions que sorgisquen entre distints òrgans i autoritats de la conselleria.
i) Exercir la direcció, iniciativa, inspecció i altres funcions que li corresponguen respecte als organismes, entitats i societats adscrites a la conselleria.
j) Disposar de les despeses pròpies dels serveis de la conselleria dins dels límits legals i pressupostaris i disposar del crèdit exigible i fer la corresponent proposta de pagament.
k) Exercir les facultats ordinàries en matèria de contractació administrativa dins dels límits legals i pressupostaris.
l) Atorgar o proposar, si escau, les recompenses que pertoquen i exercir les potestats disciplinàries i correctives d'acord amb les disposicions vigents.
m) Adoptar, de conformitat amb l'article 12 de la Llei 30/1992, les decisions sobre desconcentració de funcions administratives en òrgans directius de la conselleria, amb l'informe previ de la Secretaria General.
n) Qualssevol altres funcions que li atribuïsquen les lleis, els reglaments, el Govern Valencià o el president de la Generalitat Valenciana.
2. En cas de vacant, absència o malaltia del conseller, aquest serà substituït en les seues funcions executives pel secretari general, tret que el conseller decidisca explícitament en un altre sentit. Tot això, sense perjudici del que estableixen els articles 16 i 68 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià.
Article 6
1. El Consell de Direcció és l'òrgan col·legiat assessor del conseller en l'elaboració, coordinació i seguiment dels programes d'actuació de la conselleria.
2. El Consell de Direcció, sota la presidència del conseller, estarà integrat pel secretari general, els directors generals i el cap del Gabinet del Conseller, que actuarà com a secretari.
3. Quan el conseller o consellera ho considere convenient, podran ser convocats al Consell de Direcció els responsables de les entitats, unitats i dependències adscrites a la conselleria.
Article 7
Directament adscrit al conseller o consellera existirà un gabinet, com a òrgan de suport, assessorament i assistència immediata a aquest, que realitzarà les funcions que aquell li encarregue.
Article 8
Amb dependècia directa del conseller o consellera existirà, amb rang d'Àrea, un Gabinet Tècnic de Planificació, Estudis, Documentació i Estadística. En particular li correspondran les funcions de seguiment dels plans, programes i actuacions de la conselleria, així com l'activitat parlamentària.
Capítol II
De la Secretaria General
Article 9
1. Correspon al secretari general exercir les funciones a què es refereix, amb caràcter general, l'article 75 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de la Generalitat Valenciana, de Govern Valencià, i específicament les següents:
a) Exercir la coordinació general dels centres directius de la conselleria i dels organismes, entitats i societats adscrits a aquesta.
b) Actuar com a òrgan de comunicació amb les altres conselleries, altres organismes i entitats.
c) Tramitar els ascensos, destinacions, excedències, jubilacions i permisos del personal de la conselleria, i resoldre tots els assumptes que es refereixen a aquest, sense perjudici de les facultats que li puguen ser delegades en aquesta matèria.
d) L'establiment i control del règim intern de tots els serveis dependents de la conselleria.
e) Prestar assistència i assessorament tècnic i jurídic al conseller i als restants centres directius.
f) La realització d'estudis i recopilació de documentació sobre matèries pròpies de la conselleria.
g) Conformar la proposta de l'avantprojecte del pressupost global de la conselleria.
h) Elaborar projectes o plans d'actuació i programes de necessitats de la conselleria.
i) Informar el personal directiu de la conselleria de la procedència legal i viabilitat econòmica dels seus programes d'actuacions.
j) Informar els assumptes que el conseller haja de sotmetre al Govern Valencià o al president de la Generalitat Valenciana.
k) Emetre informe sobre tota disposició de caràcter general que emane de la conselleria.
l) Proposar les reformes encaminades a millorar i perfeccionar els serveis dels distints centres de la conselleria, i preparar allò relatiu a la seua organització i mètode de treball, atenent principalment els costos i rendiments.
m) Dictar normes generals sobre adquisició de material i totes les disposicions que afecten el funcionament dels serveis.
n) Preparar compilacions de les disposicions vigents que afecten les competències de la conselleria i tindre cura de les publicacions tècniques, periòdiques o no, de la conselleria i dels organismes, entitats i societats dependents.
o) La coordinació i la gestió de les activitats relacionades amb els fons procedents de la Unió Europea.
p) Les altres funcions que li siguen encomanades pel conseller i les que li assignen les disposicions legals o reglamentàries.
2. En el supòsit de vacant, absència o malaltia del secretari general, i exceptuant allò que expressament puga disposar el conseller, serà substituït per un dels directors generals, segons l'ordre establit en l'article 2.
Article 10
Depenen directament del secretari general les següents unitats.
a) Secretaria General Administrativa.
b) Àrea d'Assessoria Jurídica.
c) Àrea del Fons Social Europeu.
Article 11
En la Secretaria General Administrativa s'enquadren les funcions relacionades amb les següents matèries:
a) Direcció i impuls de la informatització dels serveis de la conselleria.
b) Seguiment, gestió i tramitació de l'execució pressupostària.
c) Tramitació d'expedients de contractació i seguiment de l'execució d'aquests.
d) Personal.
e) Assumptes generals.
f) Registre general, arxiu i oficines d'informació i d'iniciatives i reclamacions.
g) Estudi dels processos, estructures i mètodes de treball.
h) Racionalització dels procediments administratius i d'instruments de gestió.
i) Estudi i proposta de normalització de material i documentació.
j) Publicacions.
k) Direcció i coordinació de projectes d'obres propis o desenvolupats en virtut de convenis de col·laboració.
Article 12
En l'Àrea d'Assessoria Jurídica s'enquadren les funcions relacionades amb les següents matèries:
a) Estudi, coordinació, informe i assessorament jurídic.
b) Elaboració i informe de disposicions de caràcter general.
c) Anàlisis i estudis de dret comparat i jurisprudència.
d) Tramitació de recursos.
e) Elaboració i actualització permanent de la recopilació de dret valencià i comunitari en les matèries pròpies de la conselleria.
Article 13
En l'Àrea del Fons Social Europeu s'enquadren les funcions relacionades amb les següents matèries:
a) Planificació de la participació de la Generalitat Valenciana en els corresponents comités de seguiment a nivell nacional i comunitari, del Fons Social Europeu, així com la tramitació de les sol·licituds d'ajudes davant l'administració central i comunitària, i exercir-hi la representació de la Generalitat Valenciana.
b) Coordinació, administració, seguiment i control de les accions cofinançades pel Fons Social Europeu en la Generalitat Valenciana, en qualsevol de les seues modalitats.
c) Realització de les accions necessàries per a assegurar l'execució de les actuacions incloses en les formes d'intervenció del Fons Social Europeu, així com la captació de recursos procedents d'aquest.
d) D'acord amb el que s'estableix en l'article 4 del Reglament CEE 2.081/1993, de 20 de juliol, la promoció i coordinació de les mesures d'assistència tècnica que es consideren oportunes per al desenvolupament de les formes d'intervenció cofinançades pel Fons Social Europeu en l'àmbit de la Generalitat Valenciana.
Capítol III
De la Direcció General de Foment de l'Ocupació
Article 14
A la Direcció General de Foment de l'Ocupació li correspondrà el desenvolupament i l'execució dels programes destinats a la creació d'ocupació en les seues diverses modalitats, la coordinació amb la iniciativa social en aquest àmbit i el foment de l'autoocupació.
Corresponen igualment a la Direcció General de Foment de l'Ocupació les funcions que, de conformitat amb la legislació reguladora de cooperatives i societats anònimes laborals, corresponen a l'administració de la Generalitat, així com aquelles altres relatives al mutualisme laboral no integrat en la Seguretat Social.
De la Direcció General de Foment de l'Ocupació depén l'Àrea de Foment de l'Ocupació.
Article 15
En l'Àrea de Foment de l'Ocupació s'enquadren les funcions relacionades amb les següents matèries:
a) Gestionar l'actuació de la conselleria en matèria d'ocupació i desenvolupar la col·laboració amb l'administració de l'estat en aquesta.
b) Promoure i executar els programes de foment de l'ocupació i de l'autoocupació.
c) Promoure i fomentar l'economia social.
d) Exercir les competències en matèria d'assessorament, inscripció i fiscalització de cooperatives i societats laborals i altres entitats integrades en l'economia social.
e) Analitzar i valorar els distints programes de la seua competència.
f) Exercir les competències administratives en matèria de mutualitats no integrades en la Seguretat Social.
g) Ordenar l'actuació de la Inspecció de Treball, en les matèries de la seua competència i dins de les línies d'actuació conjunta marcada pels convenis subscrits a aquest efecte amb el Ministeri de Treball i Afers Socials.
Dirigir i coordinar tècnicament i funcionalment les actuacions dels serveis territorials i els centres que en depenen, en les matèries de la seua competència.
Capítol IV
De la Direcció General de Treball i Seguretat Laboral
Article 16
A la Direcció General de Treball i Seguretat Laboral li correspondrà l'exercici de les funcions de prevenció i protecció de la salut laboral, la regulació de les condicions individuals i col·lectives de treball en els casos en què legalment procedisca, i també les funcions de mediació, arbitratge i conciliació laboral.
De la Direcció General de Treball depén l'Àrea de Relacions Laborals i Seguretat Laboral.
Article 17
En l'Àrea de Relacions Laborals i Seguretat Laboral s'enquadren les funcions relacionades amb les matèries següents:
a) L'execució de la legislació laboral de l'Estat.
b) Ordenar, en el seu àmbit funcional, l'actuació de la inspecció de treball, i també resoldre els expedients sancionadors de l'ordre social i de prevenció de riscos laborals.
c) Elaborar i aplicar els plans dirigits a previndre els accidents de treball i les malalties professionals, i la promoció de la salut laboral.
d) Exercir les facultats transferides a la Generalitat Valenciana en matèria de representació col·lectiva i dret de reunió dels treballadors.
e) Fomentar l'increment de la productivitat a través d'estudis, assessoraments i resolucions sobre sistemes d'organització del treball i relacions humanes en els centres de treball.
L'exercici de les competències atribuïdes a la Generalitat en matèria d'oci i temps lliure dels treballadors.
Dirigir i coordinar tècnica i funcionalment les actuacions dels serveis territorials i els centres d'aquests dependents, en les matèries de la seua competència.
Capítol V
De la Direcció General de Formació i Inserció Professional
Article 18
A la Direcció General de Formació i Inserció Professional li correspondrà el desenvolupament i execució del Pla Nacional de Formació i Inserció Professional en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, i també la gestió dels programes dirigits a millorar la qualificació professional dels treballadors i els programes concertats amb la iniciativa pública o social que tinga per finalitat específica la formació professional ocupacional o contínua. Igualment li correspon la gestió i control dels programes nacionals d'escoles-taller, cases d'ofici i tallers d'ocupació.
De la Direcció General de Formació i Inserció Professional depén l'àrea de Formació Professional.
Article 19
En l'Àrea de Formació Professional, s'enquadren les funcions relacionades amb les matèries següents:
L'execució, en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana, del Pla Nacional de Formació i Inserció Professional, dels programes nacionals d'escoles-taller, cases d'oficis i tallers d'ocupació o normes que els substituesquen, en l'àmbit d'atribucions de la conselleria, i també la coordinació general d'aquestes matèries.
La preparació i programes d'inversions que en matèria de formació professional ocupacional siguen aprovats pel Govern Valencià.
El disseny i proposta d'actuacions en l'àmbit de la qualificació i reciclatge professional dels treballadors.
Gestió dels recursos i centres propis de la conselleria destinats a la realització d'activitats formatives de caràcter ocupacional i la concertació d'aquestes activitats amb altres centres.
Confecció, manteniment i actualització dels programes de diagnòstic de necessitats formatives dels treballadors.
Dirigir i coordinar tècnicament i funcionalment les actuacions dels serveis territorials i els centres d'aquests dependents, en matèria de la seua competència.
Capítol VI
De la Direcció General d'Intermediació Laboral
Article 20
A la Direcció General d'Intermediació Laboral li correspondrà l'exercici de les funcions de programació, gestió i control en matèria d'intermediació en el mercat de treball, la promoció i coordinació d'accions d'informació i orientació professional a favor dels desocupats i també l'ordenació, coordinació i control de les oficines d'ocupació de la Generalitat Valenciana. Així mateix, i en els termes de col·laboració que es determinen, li correspondrà la gestió de les prestacions per desocupació que gestiona l'Institut Nacional d'Ocupació, en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.
De la Direcció General d'Intermediació Laboral depén l'Àrea d'Intermediació i Orientació.
Article 21
En l'Àrea d'Intermediació i Orientació s'enquadren les funcions relacionades amb les matèries següents:
a) Execució i control de les competències de la Generalitat Valenciana en matèria d'intermediació en el mercat de treball.
b) Autorització i control de les agències de col·locació sense fins de lucre o d'entitats associades als serveis integrats per a l'ocupació.
c) Ordenació, control i coordinació de les oficines d'ocupació de la Generalitat Valenciana.
d) Disseny i actualització de la xarxa d'oficines d'ocupació en ordre a la seua adequació a la demanda del mercat de treball.
e) Desenvolupament i coordinació d'accions d'informació i orientació laboral i d'assistència i servei als desocupats per al seu accés al mercat laboral.
f) Coordinar i dirigir les actuacions de les unitats territorials i els centres d'aquests dependents, en les matèries de la seua competència.
TÍTOL III
Dels serveis territorials
Article 22
Les direccions territorials d'Ocupació assumeixen la representació de la conselleria en l'àmbit territorial respectiu i els correspondrà la direcció i coordinació de les unitats administratives dels seu àmbit provincial i, en particular, les funcions que li siguen encomanades o atribuïdes reglamentàriament.
Les direccions territorials d'Ocupació s'estructuren en les unitats següents:
Servei Territorial de Foment d'Ocupació.
Servei Territorial de Treball i Seguretat Laboral.
Servei Territorial de Formació i Inserció Professional.
Servei Territorial d'Intermediació Laboral.
DISPOSICIONS ADDICIONALS
Primera
En els supòsits no previstos en aquest decret, els òrgans directius de la Conselleria seran substituïts, en cas de absència, vacant o malaltia, pel secretari general, llevat que el conseller decidisca explícitament en una altre sentit.
Segona
En els supòsits de vacant en la titularitat d'algun dels òrgans establits per aquest decret, podrà acordar-se l'acumulació de les funcions corresponents al mateix a altre o altres òrgans.
Tercera
Els directors territorials podran nomenar la persona que els substituïsca en l'exercici de les seues competències durant el temps que gaudisquen de les seus vacances anuals, i ho comunicaran prèviament al secretari general. La designació del substitut haurà de recaure necessàriament en un funcionari pertanyent al grup A.
Quarta
Les referències que, en la normativa vigent, s'efectuen a favor de la Conselleria d'Ocupació, Indústria i Comerç, Conselleria de Treball i Afers Socials i Conselleria de Sanitat i Consum, pel que fa a les matèries previstes en aquest decret, s'entendran referides als òrgans en cada cas competents de la Conselleria d'Ocupació.
Cinquena
Queda adscrit a la Conselleria d'Ocupació el Comité Econòmic i Social.
DISPOSICIONS TRANSITÒRIES
Primera
Les conselleries d'Economia i Hisenda, i Justícia i Administració Pública adscriuran a la Conselleria d'Ocupació els recursos personals i materials que, procedents de la Secretaria General de l'antiga Conselleria d'Ocupació, Indústria i Comerç, siguen necessaris per al desenvolupament de les seus funcions.
Segona
Les unitats i llocs de treball del nivell administratiu continuaran subsistents i seran retribuïdes a càrrec dels mateixos crèdits pressupostaris, fins que s'aproven les relacions de llocs de treball adaptades a l'estructura orgànica d'aquest reglament, sense perjudici que, des del moment de la seua entrada en vigor, es produesquen determinats canvis d'adscripció d'unitats administratives, de conformitat amb la reorganització efectuada.
DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA
Queda derogat expressament el vigent Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria d'Ocupació, Indústria i Comerç, aprovat per Decret 34/1997, de 26 de febrer, del Govern Valencià, modificat pel Decret 115/1998, d'1 de setembre, pel que fa a les matèries regulades en aquest reglament.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
Es faculta el conseller d'Ocupació perquè dicte les disposicions necessàries per al desenvolupament del que s'estableix en aquest decret.
Segona
Aquest decret entrarà en vigor en la data de la seua aprovación.
València, 30 de juliol de 1999
El president de la Generalitat Valenciana
EDUARDO ZAPLANA HERNÁNDEZ-SORO
El conseller d'Ocupació

linea
Mapa web