Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 231/1997, de 2 de setembre, del Govern Valencià, pel qual es regula la creació, l'estructura i el funcionament dels Centres de Formació, Innovació i Recursos Educatius de la Comunitat Valenciana. [

(DOGV núm. 3073 de 08.09.1997) Ref. Base de dades 2563/1997

DECRET 231/1997, de 2 de setembre, del Govern Valencià, pel qual es regula la creació, l'estructura i el funcionament dels Centres de Formació, Innovació i Recursos Educatius de la Comunitat Valenciana. [
La Llei Orgànica 1/1990, de 3 d'octubre, d'Ordenació General del Sistema Educatiu (LOGSE) estableix, en el preàmbul, la configuració de la societat del futur com una societat del saber on l'educació adquirirà una major rellevància en la capacitat d'ordenació crítica de la informació i el coneixement. Una societat capaç de donar un sentit personal i moral a la cultura, capaç de generar actituds i hàbits individuals i col·lectius, que puga desenrotllar aptituds per a preservar en la seua essència, adaptant-los a les situacions emergents, els valors amb els que ens identifiquem individualment i col·lectivament.
Perquè el sistema educatiu puga aconseguir el ple desenrotllament de la personalitat de l'alumnat, la formació en el respecte als drets i llibertats fonamentals, l'adquisició d'hàbits intel·lectuals i la resta de fins educatius que estableix l'esmentada llei, es fa imprescindible millorar la capacitat i competència professional del professorat i, per extensió, de la comunitat educativa.
Així mateix, la LOGSE manifesta, al títol quart, articles 55 i 56, la importància de la formació del professorat com un dels factors que afavoreixen la millora de l'ensenyament i la qualitat del sistema educatiu. La formació permanent del professorat constitueix, per tant, una responsabilitat de l'administració educativa valenciana, i un dret i una obligació de tot el personal docent.
Amb la Llei Orgànica 9/1995, de 20 de novembre, de la Participació, l'Avaluació i el Govern dels Centres Docents (LOPEGCE) queda patent la responsabilitat de l'administració educativa pel que fa a la formació del professorat en els articles 1, 19, 25, 31 i 32. Destaca la importància de la formació contínua i el perfeccionament del professorat com un element imprescindible per a garantir un ensenyament de qualitat amb atenció prioritzada a l'adequació de coneixements i mètodes, a l'evolució del camp científic i la metodologia didàctica en l'àmbit de la seua actuació docent; així com la necessitat de programes de formació per a l'acreditació en l'exercici de la direcció i la millora de la qualificació dels equips directius dels centres docents públics.
L'aprofundiment i l'extensió de l'article 23 de la Llei 4/1983, de 23 de novembre, d'Ús i Ensenyament del Valencià, ha de rebre un major impuls de coordinació i d'esforç, des de la formació del professorat, per a garantir el coneixement i domini de les dues llengües oficials de la Comunitat Valenciana.
D'altra banda, la necessitat de la formació permanent en un entorn canviant, la introducció de les noves tecnologies en l'educació, l'intercanvi d'experiències i la participació cada vegada més qualificada i competent del professorat en la seua tasca docent, així com la consolidació de la reforma del sistema educatiu exigeixen l'existència d'òrgans gestors adequats.
Les noves funcions atribuïdes al professorat, la interdependència i internacionalització de l'educació i de la formació del professorat dins de la Unió Europea, l'atenció a l'escola rural i la consegüent formació específica del professorat, així com els elements característics del sistema educatiu: el currículum obert, l'autonomia organitzativa i pedagògica dels centres docents, el respecte a la diversitat de cultures i la permanent reflexió i anàlisi sobre la pràctica docent, exigeixen de l'administració educativa un esforç d'adequació dels mitjans i les instal·lacions dedicats a la formació del professorat.
L'actualització cientificotecnològica del professorat de Formació Professional Específica, a través de plans de formació permanent del professorat. El decidit impuls a una concepció de la Formació Professional més propera a l'entorn productiu, a les transformacions tècniques i a l'evolució, a causa dels canvis tecnològics i organitzatius, dels continguts atribuïts a cada especialitat.
La necessària rendibilitat i eficiència dels medis públics, així com la coordinació dels recursos humans i materials destinats a la formació del professorat donant ple sentit a l'existència dels centres de formació, innovació i recursos educatius de la Comunitat Valenciana.
En conseqüència, a proposta del conseller de Cultura, Educació i Ciència, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu i prèvia deliberació del Govern Valencià, en la reunió del dia 2 de setembre de 1997,
DECRETE

Article 1. Definició i finalitat
1. Els centres de formació, innovació i recursos educatius de la Comunitat Valenciana són els òrgans de l'administració educativa per a la formació permanent del professorat de les ensenyaments no universitaris de règim general i especial regulats per la Llei Orgànica 1/1990, de 3 d'octubre, d'Ordenació General del Sistema Educatiu, sense perjudici de la participació en esta formació dels propis centres docents, universitats, federacions empresarials, empreses, instituts tecnològics, cambres de comerç, centres d'investigació i altres centres especialitzats.
2. Els centres de formació, innovació i recursos educatius tenen com finalitat afavorir la formació del docent com professional exigida per l'actual sistema educatiu en els seus aspectes fonamentals referents a la formació personalitzada, la participació i col·laboració dels pares i tutors, l'atenció a la diversitat, el desenrotllament de capacitats, el foment d'hàbits educatius i instructius, l'activitat investigadora, l'orientació educativa, la metodologia activa, l'avaluació dels processos d'ensenyament-aprenentatge, la relació amb l'entorn, la formació en el respecte i defensa del medi ambient i l'educació en valors.
Article 2. Creació i supressió
1. Correspon a la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència la creació i supressió dels centres de formació, innovació i recursos educatius de la Comunitat Valenciana, així com el desenrotllament de la seua estructura, organització i funcionament.
2. Així mateix, la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència podrà crear i suprimir centres de formació, innovació i recursos educatius específics. La seua plantilla i òrgans de participació podran ser regulats de manera singular.
Article 3. Dependència
Els centres de formació, innovació i recursos educatius dependran de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència.
Article 4. Finançament
Els centres de formació, innovació i recursos educatius es regiran econòmicament pel sistema de gestió que fixen les lleis de pressupostos i les normes que la desenrotllen.
Article 5. Àmbit d'actuació
La Conselleria de Cultura, Educació i Ciència distribuirà els àmbits d'actuació dels centres de formació, innovació i recursos educatius, de forma sectoritzada, en cada direcció territorial de cultura i educació. Esta distribució d'àmbits es durà a terme a través de l'oportuna Ordre que desplegue aquest decret.
Article 6. Estructura.
Els centres de formació, innovació i recursos educatius estaran integrats per assessors de formació i funcionaris d'administració i serveis.
La Conselleria de Cultura, Educació i Ciència aprovarà la plantilla dels assessors de formació corresponent a cadascun dels centres de formació, innovació i recursos educatius.
A proposta de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, la Conselleria d'Economia, Hisenda i Administració Pública aprovarà els llocs corresponents al personal d'administració i serveis de cadascun dels centres de formació, innovació i recursos educatius. L'esmentat personal es regirà per la normativa general aplicable als funcionaris de l'administració pública valenciana.
Els llocs de treball de directors i assessors de formació, tindran la consideració de llocs de naturalesa docent.
Article 7. Provisió de llocs.
1. La Conselleria de Cultura, Educació i Ciència determinarà:
- Els criteris de selecció, forma d'accés i cessament dels assessors de formació, el temps de permanència ininterrompuda dels quals no podrà sobrepassar els sis anys.
- El nomenament dels directors dels centres de formació, innovació i recursos educatius entre els assessors de formació de la plantilla.
· I les funcions específiques dels directors i dels assessors de formació.
2. Els assessors de formació seran funcionaris/àries de carrera dels cossos docents no universitaris al servei de la Generalitat Valenciana. Seran nomenats en comissió de serveis després d'una convocatòria pública, d'acord amb els principis d'igualtat, mèrit i capacitat.
Article 8. Planificació
1. L'actuació dels centres de formació, innovació i recursos educatius es farà d'acord amb el Pla Anual de Formació establit per la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència.
2. L'esmentada actuació haurà de realitzar-se de manera coordinada amb els centres educatius adscrits al centre de formació, innovació i recursos educatius i altres serveis de suport al sistema educatiu.
Article 9. Funcions
Els centres de formació, innovació i recursos educatius, tindran les funcions següents:
A. Funcions generals
1. Organitzar, realitzar el seguiment i avaluar el desenrotllament de les accions formatives, d'acord amb el seu àmbit de gestió, dins del Pla Anual de Formació.
2. Atendre i canalitzar les propostes de formació que es plantegen, bé pels centres docents, be pels grups de treball o seminaris que fan la seua activitat en el seu àmbit d'influència.
3. Fomentar el treball en equip i l'intercanvi d'experiències que facilite la participació del professorat en la seua pròpia formació docent.
4. Realitzar el seguiment de les activitats de formació del professorat que, en el seu àmbit territorial, realitzen les entitats col·laboradores tant públiques com privades, d'acord amb la normativa vigent.
5. Contribuir a la formació del professorat en el coneixement i ús dels dos idiomes oficials de la Comunitat Valenciana, en l'àmbit territorial del centre de formació, innovació i recursos educatius, seguint les directrius de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència.
6. Coordinar la difusió de les experiències d'innovació educativa aprofitant els recursos didàctics facilitats per la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, els centres docents i el professorat, en l'àmbit de la seua zona d'influència.
7. Posar a disposició dels centres educatius i del professorat els fons documentals i bibliogràfics i els mitjans audiovisuals així com tota la documentació i els materials que faciliten el desenrotllament curricular en els centres docents.
8. Informar els centres docents dels últims avanços en noves tecnologies aplicades a l'educació com centres de recursos, de formació i d'experiències en aquest camp.
9. Facilitar als centres educatius la realització d'activitats teoricopràctiques en l'àmbit de l'educació ambiental a través de les instal·lacions i recursos de què disposa la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència.
10. Informar el professorat de les diferents opcions i ofertes de formació tant en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, com en la resta de l'Estat i de la Unió Europea.
11. Difondre experiències de formació i innovació facilitades per les empreses, instituts tecnològics i entitats col·laboradores del seu àmbit de gestió.
12. Facilitar informació sobre els canvis legislatius que afecten la formació del professorat i l'ús de recursos educatius.
B. Funcions específiques
A més de les funcions definides amb caràcter general per a tots els centres de formació, innovació i recursos educatius, la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència podrà establir altres funcions específiques per alguns d'ells.
Article 10. Registre i certificació
1. Les activitats i actuacions de formació fetes en els centres de formació, innovació i recursos educatius quedaran registrades en cada centre amb expressió de les característiques de la seua organització, els objectius, els continguts, els criteris i procediments d'avaluació.
2. Les certificacions emeses pels centres de formació, innovació i recursos educatius seran incloses, a través de la Direcció General d'Ordenació i Innovació Educativa i Política Lingüística, en el Registre de Personal Docent de la Direcció General de Personal de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència.
Article 11. Participació
1. En cadascun dels centres de formació, innovació i recursos educatius hi haurà un consell pedagògic de formació, com a òrgan de participació, presidit pel director.
2. De l'esmentat òrgan de participació formaran part:
- La Direcció Territorial corresponent.
- Els assessors de formació del centre.
- Els centres docents de la seua àrea d'influència.
3. La composició i les funcions de l'esmentat òrgan de participació seran determinades per la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència.
Article 12. Seguiment
La Inspecció d'Educació portarà a terme el seguiment, l'avaluació i el control de les activitats dels centres de formació, innovació i recursos educatius, de la forma establida reglamentàriament.
DISPOSICIONS ADDICIONALS
Primera
Els actuals centres de professors (CEP) es transformen en centres de formació, innovació i recursos educatius, conservant les seues instal·lacions i equipament.
Segona
Els llocs de treball del personal d'administració i serveis dels CEP queden integrats en els centres de formació, innovació i recursos educatius, a tots els efectes.
DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA
Els funcionaris docents que a l'entrada en vigor d'aquest decret estiguen exercint el càrrec de director o la funció d'assessor tecnicopedagògic en els actuals CEP, seguiran exercint els esmentats llocs en els corresponents centres de formació, innovació i recursos educatius, adaptant les seues funcions a les previstes en aquest decret, durant el període pel que van ser nomenats, en cada cas.
DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA
A l'entrada en vigor d'aquest decret queden derogats el Decret 42/1993, de 22 de març, del Govern Valencià, i totes les disposicions d'igual o inferior rang s'oposen al que estableix.
DISPOSICIÓ FINAL
S'autoritza la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència a dictar les normes necessàries per a l'aplicació i el desenrotllament del que estableix aquest decret, que entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 2 de setembre de 1997
El president de la Generalitat Valenciana,
EDUARDO ZAPLANA HERNÁNDEZ-SORO
El conseller de Cultura, Educació i Ciència,
FRANCISCO E. CAMPS ORTIZ

linea
Mapa web