Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 100/2002, de 4 de juny, del Govern Valencià, pel qual es regula l'acreditació, funcionament i control de les entitats de mediació d'adopció internacional i el Registre de Reclamacions formulades contra les entitats de mediació acreditades en la Comunitat Valenciana. [2002/X6357]

(DOGV núm. 4271 de 14.06.2002) Ref. Base de dades 2602/2002

DECRET 100/2002, de 4 de juny, del Govern Valencià, pel qual es regula l'acreditació, funcionament i control de les entitats de mediació d'adopció internacional i el Registre de Reclamacions formulades contra les entitats de mediació acreditades en la Comunitat Valenciana. [2002/X6357]
El Conveni relatiu a la Protecció del Xiquet i a la Cooperació en matèria d'Adopció Internacional, fet a La Haia el 29 de maig de 1993, ratificat per Espanya per l'Instrument de data 30 de juny de 1995, preveu en el seu article 22 la possibilitat d'atribuir a organismes privats sense ànim de lucre, les funcions conferides als òrgans administratius competents en les comunitats autònomes en matèria d'adopció internacional, dins dels límits permesos per la llei i sota el control de les autoritats competents.
Per la seua banda, l'article 25 de la Llei Orgànica 1/1996, de 15 de gener, de Protecció Jurídica del Menor, de Modificació Parcial del Codi Civil i de la Llei d'Enjudiciament Civil, disposa que en matèria d'adopció internacional escau a les entitats públiques l'acreditació, el control, la inspecció i l'elaboració de directrius d'actuació de les entitats que realitzen funcions de mediació d'adopció internacional en el seu àmbit territorial.
Sota este marc normatiu, el Govern Valencià va regular l'acreditació de les entitats de mediació d'adopció internacional mitjançant el Decret 168/1996, de 10 de setembre, i ha transcorregut des de la seua entrada en vigor el temps suficient per a poder constatar la necessitat de modificar-lo a fi de millorar l'operativitat i el funcionament de les esmentades entitats, la qualitat dels servicis que presten i aprofundir en la coordinació i col·laboració entre estes i l'autoritat central en matèria d'adopció internacional.
S'han introduït importants modificacions quant al procediment d'acreditació de les entitats de mediació d'adopció internacional i els requisits exigits per a això, al mateix temps que s'establixen una sèrie de criteris que l'administració podrà tindre en compte per a determinar la conveniència de concedir o denegar l'acreditació d'entitats de mediació d'adopció internacional per a determinats estats d'origen, o de limitar-ne el nombre.
Per una qüestió de tècnica i racionalitat normativa es considera convenient unificar en este decret tota la normativa autonòmica relativa a les entitats de mediació d'adopció internacional, incloent-hi la regulació del Registre de Reclamacions formulades contra estes entitats, fins ara compresa en el Decret 29/1998, de 10 de març, del Govern Valencià.
D'altra banda, tenint sempre en compte l'interés dels menors i per a afavorir la viabilitat del projecte adoptiu, es considera necessari limitar el nombre d'expedients d'adopció, tant nacional com internacional, que cada sol·licitant pot tindre en tràmit simultàniament i establir el temps mínim que ha de transcórrer entre preassignacions de menors a uns mateixos sol·licitants. Atés que es tracta d'un criteri general en matèria d'adopció, amb independència que en la tramitació de l'expedient intervinga o no una entitat de mediació d'adopció internacional , resulta més adequada la seua regulació en el Decret 93/2001, de 22 de maig, del Govern Valencià, pel qual s'aprovà el Reglament de Mesures de Protecció Jurídica del Menor en la Comunitat Valenciana, per la qual cosa es modifiquen els seus articles 66, 72 i 79 mitjançant les disposicions finals segona, tercera i quarta d'este decret.
Per això, d'acord amb el que establix l'Estatut d'Autonomia, fent ús de les facultats conferides per l'article 38 i concordants de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià, amb informe previ del Consell Valencià de Benestar Social, a proposta del conseller de Benestar Social, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i després de la deliberació del Govern Valencià, en la reunió del dia 4 de juny de 2002,
DECRETE
Capítol I
Disposicions generals
Article 1. Objecte
1. És objecte d'este decret l'establiment dels requisits d'acreditació, règim de funcionament, obligacions, control i inspecció de les entitats que realitzen funcions de mediació d'adopció internacional de menors i que tenen la seua seu social o una delegació en el territori de la Comunitat Valenciana.
2. Així mateix, és objecte d'este decret la regulació del Registre de Reclamacions formulades contra les entitats de mediació d'adopció internacional acreditades en la Comunitat Valenciana i del procediment pel qual han de tramitar-se estes.
Article 2. Entitats de mediació d'adopció internacional
1. Tindran la consideració d'entitats de mediació d'adopció internacional, aquelles associacions o fundacions, legalment constituïdes, que actuen sense ànim de lucre, i en els estatuts de les quals figure com a fi la protecció de menors que, complint els requisits prevists en esta norma, obtinguen la corresponent acreditació de la Direcció General de la Família, Menor i Adopcions, de la Conselleria de Benestar Social, per a intervindre en funcions de mediació d'adopció internacional, en els termes i condicions establides en l'article 25 de la Llei Orgànica 1/1996, de 15 de gener, de Protecció Jurídica del Menor, de Modificació Parcial del Codi Civil i de la Llei d'Enjudiciament Civil i en este decret.
2. Només les entitats degudament acreditades podran intervindre en funcions de mediació d'adopció internacional d'adopció internacional.
Article 3. Pressupost, gestió i infraestructura de l'entitat de mediació de adopción internacional
Quan l'entitat realitze altres activitats i exercisca funcions distintes de les de mediació d'adopció internacional, estes hauran de tindre un pressupost i una gestió independents dins d'esta, així com una infraestructura específica dedicada a la mediació en què s'identifiquen les funcions i responsabilitats de cada òrgan.
Article 4. Principis generals d'actuació
Les entitats de mediació d'adopció internacional tindran com a referència, i respectaran en la seua actuació les normes internacionals sobre protecció de menors, l'ordenament jurídic espanyol i la legislació de l'Estat d'origen del xiquet o xiqueta.
Vetlaran igualment perquè en tot el procés de tramitació quede garantit el compliment de les normes anteriors.
Capítol II
Acreditació de les entitats de mediació
d'adopció internacional
Secció primera
Àmbit d'actuació i règim jurídic
Article 5. Àmbit d'actuació
1. L'actuació de les entitats de mediació d'adopció internacional degudament acreditades per la Generalitat Valenciana es concretarà a Espanya a l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana i respecte a les sol·licituds dels residents en esta, excepte el supòsit previst en l'apartat 4, paràgraf tercer d'este article.
2. La seua actuació en l'estranger estarà referida a l'estat o estats per als quals hagen sigut acreditades per la Generalitat Valenciana i autoritzades per les autoritats competents de l'estat corresponent.
La intervenció de les entitats de mediació d'adopció internacional en els processos d'adopció de menors estrangers requerirà una acreditació específica per a cada un dels estats en què l'entitat desitge intervindre.
3. En l'exercici de les seues funcions de mediació d'adopció internacional, l'actuació d'estes entitats es limitarà a les activitats assenyalades en la Resolució d'acreditació, les quals hauran de desenvolupar-se en els termes i les condicions que s'establisquen en esta.
4. Per a la tramitació de sol·licituds d'adopció internacional de residents a la Comunitat Valenciana, dirigides a un estat estranger per al qual no estiga acreditada cap entitat en esta comunitat, la Direcció General de la Família, Menor i Adopcions podrà acreditar a una entitat de mediació d'adopció internacional acreditada en una altra comunitat autònoma. L'acreditació ho serà, amb caràcter individual, per a cada procediment, amb justificació prèvia de la sol·licitud d'adopció formulada per residents de la Comunitat Valenciana, a instància de l'entitat de mediació d'adopció internacional corresponent i amb l'autorització prèvia de la comunitat autònoma en què estiga acreditada l'entitat.
Igualment caldrà l'autorització de la Direcció General de la Família, Menor i Adopcions perquè una entitat de mediació d'adopció internacional acreditada a la Comunitat Valenciana tramite un expedient d'adopció internacional de residents en altres comunitats autònomes, dirigit a un estat per al qual estes no hagen acreditat cap entitat de mediació d'adopció internacional .
Article 6. Règim jurídic
1. Sense perjuí del que preceptua la normativa estatal i el que disposen els tractats i convenis internacionals ratificats per l'estat espanyol, les entitats de mediació d'adopció internacional acreditades per la Generalitat Valenciana es regiran, quant a la seua acreditació, funcionament i tramitació dels expedients d'adopció, pel que disposa este decret i la resta de normativa autonòmica de desenvolupament.
2. Les entitats que intervinguen en funcions de mediació d'adopció internacional que, acreditades per altres comunitats autònomes, tramiten excepcionalment una determinada adopció de residents a la Comunitat Valenciana, es regiran quant a la seua acreditació i funcionament per la normativa de la comunitat autònoma en què estiguen acreditades i quant al procediment de tramitació dels expedients d'adopció, pel que disposa este decret, sense perjuí del que preceptua la normativa estatal i del que disposen els tractats i convenis internacionals ratificats per Espanya.
3. En qualsevol dels supòsits prevists en els apartats anteriors, el control sobre la tramitació de l'expedient i el seguiment de l'adopció escaurà a la Generalitat Valenciana.
Secció segona
Acreditació
Article 7. Criteris per a l'acreditació directa de les entitats de mediació d'adopció internacional
La Direcció General de la Família, Menor i Adopcions podrà determinar la conveniència d'acreditar o no entitats de mediació d'adopció internacional d'adopció internacional en cada un dels estats d'origen o de limitar el nombre d'entitats que poden ser acreditades, atenent-hi els següents criteris:
1. Les garanties que l'estat d'origen oferisca sobre el compliment i respecte de la Convenció dels Drets del Xiquet, així com dels principis i tractats que regixen en matèria d'adopció internacional.
2. La informació disponible sobre les necessitats d'adopció internacional en els estats d'origen i les polítiques d'adopció nacional desenvolupades en ells.
3. El volum d'adopcions internacionals constituïdes per residents a la Comunitat Valenciana i en la resta de l'estat espanyol, en cada un dels estats d'origen en els últims quatre anys, en relació amb el nombre de sol·licituds d'adopció per als esmentats estats en el mateix període de temps i el d'entitats de mediació ja acreditades.
4. L'existència o no en l'estat d'origen d'un organisme públic responsable dels programes d'adopció i protecció de menors, així com de l'acreditació o autorització d'entitats de mediació d'adopció internacional.
5. La limitació que, si és procedent, puga establir cada estat d'origen quant al nombre d'entitats estrangeres que puguen prestar els seus servicis de mediació en estos.
6. L'exigència que, si és procedent, puga imposar cada estat d'origen perquè les adopcions internacionals en este es tramiten únicament a través d'entitats de mediació.
Article 8. Acreditació per concurs
Excepcionalment, la Direcció General de la Família, Menor i Adopcions podrà efectuar convocatòries públiques per a la concessió d'acreditacions d'entitats de mediació d'adopció internacional mitjançant concurs, amb aplicació dels principis de concurrència i publicitat.
En tot cas, s'acudirà al sistema d'acreditació previst en el paràgraf anterior en aquells supòsits en què l'estat d'origen establisca un límit en el nombre d'entitats de mediació d'adopció internacional a actuar en el seu territori.
Article 9. Requisits de l'entitat de mediació d'adopció internacional per a la seua acreditació
Per a poder ser acreditada l'entitat de mediació d'adopció internacional ha de reunir els següents requisits:
1. Que es tracte d'una associació o fundació, constituïda legalment i inscrita en el registre corresponent, d'acord amb el seu àmbit territorial d'actuació.
2. Que tinga com a finalitat en els seus estatuts la protecció dels menors, d'acord amb el que preveu la legislació espanyola i els principis recollits en la Convenció de Drets del Xiquet i la resta de normes internacionals aplicables.
3. Que perseguisca fins no lucratius.
4. Que tinga aptituds per a complir correctament les funcions que assumirà.
5. Que en el seu projecte d'actuació quede prou garantit el respecte als principis i normes de l'adopció internacional, i la deguda intervenció del seu representant davant dels organismes administratius i judicials competents de l'estat estranger en el qual efectuarà la seua actuació, detallant clarament l'activitat que desenvoluparà este en l'estat d'origen abans i després de la constitució de l'adopció i la zona/es del mencionat estat on realitzarà les seues funcions.
6. Que dispose dels mitjans materials necessaris per al desenvolupament de les seues funcions.
7. Que compte amb equips multidisciplinars formats com a mínim per un llicenciat en dret, un psicòleg i un treballador social, competents professionalment, i amb experiència en l'acció social amb xiquets, adolescents i famílies, sense perjuí que, atenent al volum d'expedients que tramite, la Direcció General de la Família, Menor i Adopcions li puga exigir que incremente el nombre d'estos professionals. Estos professionals hauran de comptar, a més, amb coneixements sobre les qüestions relatives a l'adopció internacional.
8. Que estiga dirigida i administrada per persones qualificades per la seua integritat moral i per la seua formació i/o experiència per a actuar en l'àmbit de l'adopció internacional.
9. Que tinga la seua seu social en territori espanyol i representació en l'estat estranger per al qual sol·licita l'acreditació. Quan es tracte d'un estat estranger amb unitats territorials autònomes es podrà exigir a l'entitat que tinga més d'un representant en ell.
En el cas que la seu social estiga radicada fora de la Comunitat Valenciana, haurà de tindre en el territori d'esta, si més no, una delegació, la qual haurà de comptar amb un equip multidisciplinar propi, en els termes de l'apartat 7 d'este article. S'exceptuen d'esta obligació els supòsits regulats en l'article 5.4 d'este decret.
10. El representant de l'entitat de mediació en l'estat d'origen haurà de complir els següents requisits:
a) Ser una persona física i tindre la seua residència en l'estat d'origen en què desenvoluparà la seua activitat. Excepcionalment, quan així ho exigisca la legislació de l'estat d'origen, el representant podrà ser una persona jurídica, la qual, en tot cas, haurà d'actuar sense ànim de lucre.
b) Ser un professional amb experiència en l'àmbit social, infància, família i protecció de menors, havent d'acreditar els seus coneixements sobre les condicions socials de l'estat en què desenvoluparà la seua activitat, els sistemes de protecció de menors, legislació i procediments sobre adopció.
11. Que regule en els seus estatuts els principis i les bases segons les quals es facen repercutir als sol·licitants d'adopció les despeses derivades de la tramitació efectuada per l'entitat de mediació.
Secció tercera
Procediment d'acreditació
Article 10. Sol·licitud
1. El procediment d'acreditació s'iniciarà a instància de part, mitjançant sol·licitud a què s'acompanyarà la documentació acreditativa del compliment dels requisits exigits per este decret per a l'acreditació.
2. Si la sol·licitud no reunix els requisits exigits per la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, modificada per la Llei 4/1999, de 13 de gener, i per este decret, es requerirà l'interessat perquè, en el termini de deu dies, esmene la falta o adjunte els documents preceptius, amb indicació que, si així no ho fera, se li tindrà per desistit en la seua petició, en els termes prevists en l'article 71 de la Llei 30/1992, abans mencionada.
3. La Direcció General de la Família, Menor i Adopcions podrà requerir a l'interessat tota la documentació que considere necessària per a la tramitació i resolució del procediment.
Article 11. Resolució i recursos
1. L'acreditació s'atorgarà per resolució de la Direcció General de la Família, Menor i Adopcions, de la Conselleria de Benestar Social, amb la tramitació prèvia de l'oportú procediment administratiu.
2. En la mencionada Resolució s'especificaran les funcions i actuacions, d'entre les previstes en els articles 18, 19 i 20 d'este decret, per a les quals s'acredita l'entitat.
3. La resolució de la Direcció General de la Família, Menor i Adopcions haurà de dictar-se i notificar-se en un termini màxim de sis mesos i podrà entendre's desestimada la sol·licitud d'acreditació una vegada transcorregut l'esmentat termini sense que això s'haguera produït.
4. Contra la resolució expressa de la Direcció General de la Família, Menor i Adopcions, podrà interposar-se, davant del titular de la Conselleria de Benestar Social, el corresponent recurs d'alçada en el termini d'un mes, comptador a partir del dia següent a aquell en què tinga lloc la notificació de la resolució. Si no s'haguera dictat resolució expressa, el termini serà de tres mesos i es comptarà a partir del sendemà d'aquell en què es produïsquen els efectes del silenci administratiu, segons que disposa el capítol II del títol VII de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, modificada per la Llei 4/1999, de 13 de gener.
5. La resolució dictada pel titular de la Conselleria de Benestar Social podrà ser impugnada directament davant de l'orde jurisdiccional contenciós administratiu, en la forma, el termini i les condicions que determina la Llei reguladora de la mencionada jurisdicció.
Article 12. Eficàcia de l'acreditació
L'acreditació concedida per la Direcció General de la Família, Menor i Adopcions a una entitat de mediació d'adopció internacional per a prestar els seus servicis en un estat estranger, no serà efectiva fins que siga autoritzada per a actuar en eixe estat mitjançant Resolució formal de les autoritats competents, o document en què es constate que estes no s'oposaran a la mencionada actuació quan es tracte d'estats no firmants del Conveni de La Haia de 29 de maig de 1993. Transcorregut el termini d'un any, des que l'acreditació de la Direcció General de la Família, Menor i Adopcions li va ser notificada, sense que l'entitat haja obtingut tal autorització, l'acreditació concedida quedarà extingida i haurà de ser declarada per resolució expressa.
L'entitat de mediació d'adopció internacional haurà de comunicar a la Direcció General de la Família, Menor i Adopcions la concessió o denegació de l'autorització per part de les autoritats de l'estat estranger.
Article 13. Duració de l'acreditació
1. L'acreditació tindrà una duració de dos anys i podrà ser prorrogada pel mateix període, amb sol·licitud prèvia de l'entitat de mediació d'adopció internacional formulada amb una antelació mínima de quatre mesos a la data de venciment.
A la sol·licitud de pròrroga s'acompanyarà un escrit del representant legal de l'entitat manifestant que esta complix els requisits exigits per este decret per a l'acreditació.
La Direcció General de la Família, Menor i Adopcions podrà requerir l'entitat de mediació d'adopció internacional tota la documentació que considere necessària per a resoldre sobre la petició de pròrroga. La resolució expressa sobre la pròrroga sol·licitada haurà de ser dictada i notificada en el termini màxim de tres mesos i podrà entendre's denegada la pròrroga sol·licitada una vegada transcorregut l'esmentat termini sense que això s'haguera produït.
2. Tant en el cas que l'entitat de mediació d'adopció internacional renunciara a l'acreditació com en el que li fora denegada la pròrroga sol·licitada, haurà de finalitzar la tramitació de tots els expedients iniciats amb antelació a la comunicació de la renúncia o a la notificació de la denegació de la pròrroga i haurà d'entregar a la Direcció General de la Família, Menor i Adopcions tots els expedients finalitzats.
3. Una vegada comunicada la renúncia a l'acreditació o notificada la denegació de la pròrroga, l'entitat de mediació d'adopció internacional no podrà formalitzar nous contractes.
4. Entre altres, podrà ser causa perquè no es concedisca la pròrroga de l'acreditació, amb audiència prèvia de l'entitat interessada, el que l'estat d'origen dels menors susceptibles d'adopció establira un límit en el nombre d'entitats de mediació d'adopció internacional d'adopció internacional que actuaran al seu territori.
Article 14. Retirada i suspensió de l'acreditació
1. La Direcció General de la Família, Menor i Adopcions, mitjançant resolució motivada dictada en expedient contradictori i amb audiència de l'entitat interessada, podrà deixar sense efecte l'acreditació, definitivament o temporalment, si l'entitat de mediació d'adopció internacional deixara de reunir els requisits exigits, no complira les obligacions i/o les funcions que li estan imposades, incomplira alguna norma legal o les condicions i termes fixats per l'òrgan habilitant, no haguera tramitat cap expedient d'adopció internacional durant el període de dos anys, és inhabilitada per les autoritats competents en l'estat d'origen per al qual estava acreditada o que s'hi done la circumstància prevista en l'apartat 4 de l'article anterior.
2. Igualment podrà mitjançant resolució motivada i amb audiència prèvia de l'entitat interessada, suspendre temporalment l'entrega a una entitat de mediació d'adopció internacional de nous expedients dirigits a un estat d'origen determinat, quan constate una important desproporció entre el nombre d'expedients que aquella tinga en tràmit dirigits al mencionat estat i el nombre d'assignacions que estiga obtenint-ne.
Article 15. Obligacions de l'entitat de mediació d'adopció internacional després de la retirada de l'acreditació
En el cas que l'acreditació és retirada, l'entitat de mediació d'adopció internacional , al mateix temps que cessa en les seues activitats, haurà de:
1. Entregar a l'administració els expedients ja tramitats i els que encara no hagen sigut remesos a l'estat d'origen, així com el control de què es troben ja en els organismes competents dels estats d'origen, traslladant a l'administració la seua titularitat.
2. Efectuar, sota supervisió de l'administració, la liquidació de les quantitats percebudes dels sol·licitants, justificant la seua destinació i especificant quines no han sigut destinades a despeses directes.
Oïts els interessats, l'administració facilitarà la tramitació dels expedients propiciant, si és procedent, la mediació entre estos i qualsevol altra entitat acreditada per al mateix estat d'origen.
Secció quarta
Funcionament de les entitats
de mediació d'adopció internacional
Article 16. Particularitats de la tramitació
1. Les sol·licituds d'adopció que es tramiten a través de l'entitat de mediació d'adopció internacional hauran d'estar referides a xiquets o xiquetes susceptibles d'adopció en l'estat o estats per als quals esta haja sigut acreditada.
2. L'entitat de mediació d'adopció internacional podrà iniciar els tràmits de l'expedient d'adopció internacional una vegada haja obtingut de la corresponent direcció territorial de Benestar Social el certificat d'idoneïtat i l'informe psicosocial dels sol·licitants i procedirà llavors a la formalització del contracte amb estos.
3. Una vegada formalitzat el contracte amb els sol·licitants, l'entitat de mediació d'adopció internacional obrirà un expedient a què anirà incorporant tota la documentació relativa al procediment d'adopció d'estos.
4. Quan l'adopció constituïda a l'estranger no tinga per efecte la ruptura dels vincles jurídics del menor amb la seua família biològica, no produïsca efectes anàlegs als prevists en la nostra legislació o es tracte de tuteles amb finalitat adoptiva, l'entitat de mediació d'adopció internacional haurà d'informar prèviament als sol·licitants d'adopció dels seus efectes jurídics i del procediment per a poder ser constituïda o reconeguda tal adopció a Espanya i, si escau, requerir en el seu moment, l'ampliació dels consentiments necessaris en l'estat d'origen a fi que puguen ser plenament constituïdes o reconegudes a través del corresponent procés.
5. Excepte autorització expressa de la Direcció General de la Família, Menor i Adopcions, les entitats de mediació d'adopció internacional no podran tramitar en l'estat estranger per al qual estan acreditades, un nombre d'expedients superior a tres vegades el nombre d'assignacions que haja rebut d'este l'any immediatament anterior, en este cas se seguirà el que disposa l'article 14.2 d'este decret. El que disposa este apartat no serà d'aplicació en el primer any d'activitat de l'entitat de mediació d'adopció internacional.
Article 17. Obligacions de les entitats de mediació d'adopció internacional
L'entitat de mediació d'adopció internacional , una vegada acreditada per la Direcció General de la Família, Menor i Adopcions, tindrà les següents obligacions:
1. Haurà de tindre coneixement i complir la legislació, tant espanyola com de l'estat estranger per al qual està acreditada, sobre protecció de menors i adopció.
2. Haurà d'assegurar-se de l'absència de compensació per l'adopció del xiquet o xiqueta.
3. Informarà trimestralment a la Direcció General de la Família, Menor i Adopcions sobre:
a) Els sol·licitants que registre d'alta, amb aportació de la còpia del contracte subscrit, i els que, si és procedent, done de baixa.
b) Els expedients que envie a cada estat, amb indicació de la data de l'enviament, aportant la documentació acreditativa de la presentació d'estos davant l'organisme competent per a la seua tramitació.
c) Els xiquets o xiquetes adoptats, o tutelats amb fi d'adopció, que hagen arribat a Espanya, en la tramitació dels quals haja intervingut.
d) Els informes de seguiment realitzats.
e) Les preassignacions dels xiquets o xiquetes que s'hagen rebut de l'organisme oficial de l'estat d'origen.
4. Mantindrà reunions periòdiques amb els professionals de l'equip tècnic d'adopcions internacionals de les direccions territorials de la Conselleria de Benestar Social, a l'efecte de poder establir criteris comuns de treball.
5. Posarà a disposició de la Direcció General de la Família, Menor i Adopcions, quan esta ho requerisca, tots els documents que tinguen a veure amb les activitats per a les quals ha sigut acreditada.
6. Comunicarà a la Direcció General de la Família, Menor i Adopcions qualsevol modificació de les dades rellevants aportades en la sol·licitud d'acreditació o projecte d'actuació, a fi que, si és procedent, esta atorgue l'oportuna autorització a la modificació de què es tracte.
7. Remetrà a la Direcció General de la Família, Menor i Adopcions, abans de la finalització del tercer trimestre de l'exercici següent, una memòria anual en què s'inclourà:
a) Informe sobre les activitats realitzades i sobre la situació de l'entitat.
b) Còpia dels balanços i pressuposts.
c) Informe d'auditoria, que haurà de contindre necessàriament el balanç de sumes i saldos, compte de pèrdues i guanys i memòria d'activitat, referits estos aspectes a la seua actuació a la Comunitat Valenciana.
En el cas que l'entitat haguera sigut subvencionada per la Generalitat Valenciana, l'auditor haurà de pronunciar-se sobre l'aplicació de la subvenció segons la finalitat per a la qual va ser concedida, incloent-hi una relació dels expedients a què s'ha aplicat esta.
Si l'entitat tinguera la seua seu social fora de la Comunitat Valenciana, en el cas que es repercutisquen despeses d'esta a la delegació valenciana, l'auditor haurà de pronunciar-se sobre la raonabilitat dels criteris d'imputació utilitzats per a això.
d) Informe sobre la disponibilitat i moviments dels comptes corrents.
e) Certificat del compliment de les seues obligacions amb Hisenda i la Seguretat Social.
8. En qualsevol fase del desenvolupament de les seues activitats, l'entitat de mediació d'adopció internacional haurà d'informar a les autoritats espanyoles competents sobre qualsevol irregularitat, abús o guany indegut de la qual tinga coneixement, entesa esta última com a benefici financer distint d'aquelles despeses que foren necessàries per a cobrir les estrictament necessàries que puguen derivar-se de l'adopció de xiquets o xiquetes que residixen en un altre estat.
9. Concertar una pòlissa d'assegurances que cobrisca la responsabilitat civil que puga derivar-se de l'exercici de les seues funcions.
10. Una vegada finalitzat l'expedient d'adopció i elaborats, si és procedent, els informes de seguiment per l'entitat de mediació d'adopció internacional , esta haurà de tornar l'expedient a l'entitat pública en un termini màxim de tres mesos.
11. Complir les obligacions que, amb vista al tractament de dades de caràcter personal, autorització de fitxers i utilització i cessió de dades, impose la normativa vigent sobre la matèria.
Article 18. Funcions a Espanya prèvies a la constitució de l'adopció
Prèviament a la constitució de l'adopció, les funcions de l'entitat de mediació d'adop-ció internacional a Espanya seran les següents, si així s'indica en la resolució d'acreditació:
1. Desenvolupar activitats d'informació i assessorament.
2. Portar un registre de les sol·licituds de tramitació d'adopció internacional rebudes en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, que les inscriurà per orde d'entrada, i on es reflectirà la data de recepció del certificat d'idoneïtat dels sol·licitants.
3. Encarregar-se, a petició dels sol·licitants, de completar l'expedient d'adopció internacional, i per a això:
– Demanarà els documents necessaris.
– Procedirà, si és procedent, a la seua traducció i efectuarà les gestions necessàries per a la seua legalització i autenticació.
4. Desenvolupar activitats de preparació i formació per a l'adopció internacional, dirigides a les persones que estan tramitant l'adopció a través d'eixa entitat de mediació d'adopció internacional i orientades a proporcionar informació sobre les circumstàncies concretes del procediment d'adopció en l'estat d'origen, la seua cultura i forma de vida, l'entorn familiar i social relacionat amb l'origen dels menors adoptables, així com preparar específicament els sol·licitants per a la primera trobada amb el seu futur fill i per a les fases inicials de la integració familiar.
5. Remetre al seu representant en l'estat d'origen la documentació que conforme l'expedient, inclosos el certificat d'idoneïtat i el compromís de seguiment emesos per la Direcció General de la Família, Menor i Adopcions com a autoritat central, informant d'això a la direcció territorial de Benestar Social competent per raó de la residència dels sol·licitants.
6. Informar de la preassignació rebuda de l'organisme oficial de l'estat d'origen del menor a la corresponent direcció territorial de Benestar Social facilitant-li totes les dades disponibles sobre el xiquet o la xiqueta de qui es tracte, perquè esta emeta l'aprovació o no aprovació amb indicació dels motius d'oposició a esta. Esta decisió determinarà la continuació o no del procés quan es tracte d'adopcions tramitades dins de l'àmbit d'aplicació del Conveni relatiu a la Protecció del Xiquet i a la Cooperació en Matèria d'Adopció Internacional, fet a hi La Haia, el 29 de maig de 1993.
7. Rebre de la corresponent direcció territorial de Benestar Social el document d'aprovació o de no aprovació de la preassignació i el d'acceptació o no acceptació dels sol·licitants.
Article 19. Funcions a l'estranger prèvies a la constitució de l'adopció
Prèviament a la constitució de l'adopció, les funcions i activitats de l'entitat de mediació d'adopció internacional en l'estat d'origen, que es realitzaran a través del seu representant, seran les següents, si així s'indica en la Resolució d'acreditació:
1. Fer arribar la documentació de l'expedient d'adopció, a través del seu representant, a l'autoritat pública competent en eixe estat, o a l'organisme privat habilitat a este efecte per les seues autoritats, davant del que està autoritzada l'entitat espanyola per a tramitar les sol·licituds d'adopció.
2. Seguir i activar el procediment d'adopció, mantenint els oportuns contactes amb els organismes públics competents en l'adopció, tant administratius com judicials. A este efecte demanarà, quan calga, els documents pertinents dels organismes que escaiga.
3. Ser informada periòdicament, a través del seu representant, sobre la situació de la tramitació, a fi de poder mantindre informats, almenys semestralment, als sol·licitants i a la corresponent direcció territorial de Benestar Social.
4. Rebre de l'organisme oficial competent de l'estat d'origen del menor el document referent a la preassignació del xiquet o xiqueta, havent de vetlar perquè en este conste la informació necessària sobre la seua identitat, situació d'adoptabilidad, medi social, evolució personal i familiar, història mèdica i necessitats particulars, així com perquè l'esmentada informació siga veraç, objectiva i degudament contrastada.
5. Presentar, a través del seu representant, en l'organisme oficial de l'estat d'origen del menor preassignat, el document d'aprovació o de no aprovació de l'administració actuant i, si és procedent, el d'acceptació dels sol·licitants.
6. Gestionar, quan calga, l'atorgament de poders per part dels interessats per a l'actuació d'advocats i procuradors davant dels òrgans judicials competents de l'estat d'origen del menor.
7. Ser informada pel seu representant en el cas de demanar-se algun nou document per part de les autoritats competents de l'estat d'origen o siga necessària l'actualització d'algun dels ja presentats, a fi de poder comunicar-lo als interessats. A petició d'estos s'encarregarà de la mencionada tramitació, gestionant la seua legalització i autenticació i realitzant la presentació a les autoritats que l'hagueren sol·licitada.
8. Assegurar-se que el menor complix tots els requisits per a l'entrada i la residència a Espanya i que es disposa de tota la documentació pertinent per al reconeixement de l'eficàcia de la Resolució estrangera al nostre país.
9. Informar als interessats del moment en què poden traslladar-se a l'estat d'origen per a ultimar els tràmits d'adopció.
10. Ajudar als interessats en les gestions de legalització, així com en aquelles altres que hagen de realitzar-se davant de les dependències consulars espanyoles en l'estat d'origen.
Article 20. Funcions de l'entitat de mediació d'adopció internacional després de la constitució de l'adopció
Una vegada constituïda l'adopció, l'entitat de mediació d'adopció internacional tindrà les següents funcions i actuacions, a Espanya o en l'estat d'origen del menor adoptat, si així s'indica en la resolució d'acreditació:
1. Assegurar-se que l'autoritat central competent en l'estat d'origen ha emés el certificat a què es referix l'article 23 del conveni relatiu a la Protecció del Xiquet i a la Cooperació en Matèria d'Adopció Internacional, fet a La Haia, el 29 de maig de 1993, en els supòsits de tramitació amb estats que han ratificat el mencionat Conveni.
2. Comunicar a la corresponent direcció territorial de Benestar Social la constitució de l'adopció o, si és procedent, la tutela legal amb fins d'adopció a Espanya i l'arribada del xiquet al nostre país, facilitant una còpia compulsada de la Resolució d'adopció o de tutela.
3. Remetre a l'organisme competent de l'estat d'origen, quan així ho requerisca i amb la periodicitat que assenyale, els informes de seguiment de l'adaptació del menor a la seua nova família, independentment que hagen sigut emesos per l'entitat pública o per la mateixa entitat de mediació d'adopció internacional .
4. Assessorar i instar els adoptants perquè sol·liciten la inscripció de l'adopció en el registre civil corresponent, en el cas que no s'haguera realitzat la mencionada inscripció en el consolat espanyol de l'estat d'origen del menor abans de la seua partida d'este.
5. Preocupar-se, en els supòsits en què s'haguera constituït una adopció no plena o una tutela legal amb fins d'adopció a Espanya, que es propose a l'òrgan judicial competent espanyol per la corresponent direcció territorial de Benestar Social o directament per l'interessat, segons escaiga, la constitució de la mencionada adopció.
6. Informar mensualment a la direcció territorial de Benestar Social sobre els xiquets i xiquetes adoptats, o tutelats amb fins d'adopció, que han arribat a Espanya i en la tramitació dels quals hagen intervingut.
7. Quan tinga constància d'això, haurà de comunicar a la corresponent direcció territorial de Benestar Social i a l'organisme competent de l'estat d'origen del xiquet o xiqueta, que la Resolució d'adopció es troba inscrita en el registre civil central o consular corresponent. A la direcció territorial de Benestar Social competent li facilitarà una còpia de la inscripció registral.
8. Prestar servicis de suport al menor adoptat, o si és procedent, tutelat amb fi d'adopció, i als adoptants, a requeriment d'estos.
9. Elaborar i remetre a la corresponent direcció territorial de Benestar Social els informes de l'adaptació del menor a la seua nova família durant el període de seguiment que haja assenyalat l'estat d'origen i amb la periodicitat que haja previst este últim.
Secció cinquena
Règim del personal de l'entitat
de mediació d'adopció internacional
Article 21. Règim general
Les persones que presten servicis en l'entitat de mediació d'adopció internacional, inclòs el representant en l'estat estranger, estan subjectes al següent règim:
1r. Estan obligades a guardar secret de la informació a què tinguen accés sobre adoptants i adoptats.
2é. Amb independència del règim d'incompatibilitats aplicable al personal de les administracions públiques, el personal de l'entitat de mediació d'adopció internacional no podrà simultanejar la seua activitat amb una altra en el sector públic, en treballs relacionats amb les matèries objecte d'actuació de l'entitat.
3r. Els treballadors de les entitats de mediació d'adopció internacional no podran fer ús dels servicis d'esta.
Article 22. Règim especial del representant en l'estat d'origen
El representant de l'entitat de mediació d'adopció internacional en l'estat d'origen estarà subjecte, a més, a les següents incompatibilitats:
a) No podrà ser representant de l'entitat para més d'un estat d'origen.
b) No podrà ser membre de l'administració de l'estat d'origen, ni responsable de les institucions públiques o privades de protecció de menors en el esmentat estat.
c) En el procés d'adopció del menor en l'estat d'origen només podrà realitzar aquelles funcions pròpies de la seua condició de representant.
Article 23. Membres dels òrgans de govern de l'entitat de mediació d'adopció internacional
1. Als membres dels òrgans de govern de l'entitat de mediació d'adopció internacional els és aplicable el que disposa l'article 21 d'este decret.
2. Els membres dels òrgans de govern de l'entitat de mediació d'adopció internacional no podran exercir funcions pròpies de la mediació o de gestió, excepte autorització excepcional i expressa de la Direcció General de la Família, Menor i Adopcions, a sol·licitud prèvia degudament justificada.
Capítol III
Aspectes financers
Article 24. Finançament de l'entitat de mediació d'adopció internacional
L'entitat de mediació d'adopció internacional acreditada podrà percebre, per a fer front a les despeses derivades de la tramitació de les sol·licituds d'adopció i els generals propis del manteniment de l'associació, una compensació econòmica procedent dels interessats que sol·liciten la seua assistència i intervenció en esta matèria.
Article 25. Destinació d'excedents econòmics
Quan els ingressos anuals de l'entitat de mediació d'adopció internacional , procedents de subvencions d'organismes públics, quotes dels afiliats o percepcions per despeses de tramitació, siguen superiors a les despeses d'esta, l'excedent podrà destinar-se, amb autorització prèvia de la Direcció General de la Família, Menor i Adopcions, a repercutir en la reducció dels costs de tramitació de nous expedients i/o al finançament de programes o actuacions dirigides a la protecció dels menors en l'àmbit de la comunitat Valenciana o en el seu estat d'origen.
Article 26. Costs repercutibles en els sol·licitants d'adopció
1. Les despeses que l'entitat de mediació d'adopció internacional podrà cobrar al sol·licitant d'adopció com a compensació derivada de la gestió de tramitació de l'adopció internacional que li ha sigut demandada, seran:
a) Despeses derivades de l'obtenció, traducció, autenticació de documents i gestions semblants que, si és procedent, realitze l'entitat de mediació tant a Espanya com a l'estranger.
b) Despeses de tramitació, en què l'entitat de mediació podrà repercutir una part proporcional de les despeses necessàries per a sufragar el manteniment de la infraestructura i del personal d'esta. En el cas que l'entitat de mediació desenvolupe altres activitats socials, només podrà incloure's, a este efecte, el percentatge que, sobre la seua activitat total, supose la mediació en adopcions.
Les despeses de manteniment seran adequades i raonables tenint en compte el cost de vida del país i les funcions que cal desenvolupar-hi.
c) Podran també carregar-se per compte dels adoptants les despeses de manutenció del xiquet o xiqueta, en els estats en què la seua legislació així ho requerisca, no podent ser anteriors a la data en què l'adoptant va acceptar la preassignació del menor.
2. Les despeses corresponents als apartats a) i c) de l'apartat 1 d'este article han de justificar-se documentalment mitjançant els corresponents rebuts i factures. Les quantitats que els sol·licitants entreguen a l'entitat de mediació d'adopció internacional per estos conceptes, constituiran una provisió de fons que caldrà justificar una vegada finalitzat el procés d'adopció o rescindida la relació contractual.
Article 27. Determinació de les despeses
L'entitat de mediació d'adopció internacional podrà determinar i haurà d'incloure en la documentació necessària per a l'acreditació, l'import aproximat de les despeses que, excepte imprevists, ocasionaran els tràmits d'adopció als sol·licitants, i informarà d'això a les persones que sol·liciten assessorament de l'entitat de mediació d'adopció internacional o que ja hagen demanat els seus servicis.
Article 28. Aprovació dels pressuposts
1. Abans del 15 de desembre de cada any, l'entitat de mediació d'adopció internacional presentarà per a la seua aprovació per la Direcció General de la Família, Menor i Adopcions la previsió per a l'exercici següent de les seues despeses anuals desglossades.
Per a l'aprovació d'esta previsió de despeses en aquelles entitats de mediació d'adopció internacional que presten els seus servicis en més d'una comunitat autònoma, la Direcció General de la Família, Menor i Adopcions podrà contrastar esta previsió amb la resta de les entitats públiques per a comprovar que la repercussió de costs als sol·licitants i les retribucions del seu personal s'ajusten al que establix este decret.
2. Dins del mateix termini presentarà per a la seua aprovació les tarifes que establisca en funció dels costs que caldrà repercutir en els sol·licitants d'adopció, mantenint-se vigents les últimes aprovades fins que les noves siguen, si és procedent, autoritzades.
Article 29. Retribució del personal de l'entitat de mediació d'adopció internacional
1. La retribució del personal de l'entitat de mediació d'adopció internacional no podrà ser desproporcionada en relació amb els servicis prestats.
En tot cas, l'import de la retribució del personal que cal repercutir en els sol·licitants d'adopció no podrà ser superior al que estiga establit, legalment o convencionalment, de forma general en el territori i per a l'activitat que desenvoluparan, tant a Espanya com a l'estat d'origen dels menors.
2. En cap cas el personal de l'entitat de mediació d'adopció internacional, inclòs el representant en l'estat d'origen dels menors, percebrà les seues retribucions en funció de les tramitacions o gestions realitzades i quedan expressament prohibit que la mencionada remuneració es determine en funció del nombre d'expedients tramitats.
Article 30. Retribució dels membres dels òrgans de govern de l'entitat de mediació d'adopció internacional
1. Els membres dels òrgans de govern de l'entitat de mediació d'adopció internacional no podran rebre cap remuneració a càrrec d'esta excepte quan, excepcionalment i degudament autoritzats per Resolució de la Direcció General de la Família, Menor i Adopcions, realitzen personalment funcions pròpies de la mediació o de gestió. En tot cas no podran percebre per estes funcions més de la quantitat que s'establisca en la Resolució d'autorització.
2. Les dietes o qualsevol tipus d'indemnització que perceben els membres dels òrgans de govern de l'entitat de mediació d'adopció internacional hauran de ser notificades semestralment a la Direcció General de la Família, Menor i Adopcions.
Article 31. Compte bancari únic
Tindrà obert un compte corrent únic i independent per a tota la gestió de l'entitat de mediació d'adopció internacional en l'àmbit de la Comunitat Valenciana i, si fora necessària una altra única en l'estat estranger.
Article 32. Comptabilitat de l'entitat de mediació d'adopció internacional
En tot cas la seua comptabilitat estarà adequada al Pla General de Comptabilitat i a les normes que a este efecte puga dictar la comunitat autònoma i, en el cas que l'entitat realitze altres activitats distintes de la mediació d'adopció internacional, haurà de diferenciar la comptabilitat per activitats.
Capítol IV
Control i inspecció de les entitats
de mediació d'adopció internacional
Article 33. Control i inspecció de les entitats de mediació d'adopció internacional
1. El control i seguiment de l'actuació de les entitats de mediació d'adopció internacional , pel que fa a les seues activitats de mediació en adopcions de menors estrangers per als quals ha sigut acreditada, escaurà a la Direcció General de la Família, Menor i Adopcions.
2. La inspecció sobre estes entitats de mediació d'adopció internacional es realitzarà a través del Servici d'Avaluació i Inspecció de la Secretaria General de la Conselleria de Benestar Social.
Article 34. Coordinació amb altres comunitats autònomes
Quan l'entitat de mediació d'adopció internacional haja sigut acreditada també en una altra o altres comunitats autònomes, la Direcció General de la Família, Menor i Adopcions de la Conselleria de Benestar Social procurarà establir l'oportuna coordinació amb els òrgans competents d'elles a l'efecte d'este control.
Capítol V
Registre de reclamacions
Article 35. Registre de reclamacions
En el Registre de reclamacions contra les entitats acreditades, incloses les acreditades en els supòsits regulats en l'article 5.4 d'este decret, per a la realització de funcions de mediació d'adopció internacional, creat pel Decret 29/1998, de 10 de març, del Govern Valencià, hauran de registrar-se les reclamacions que formulen els usuaris de les entitats de mediació d'adopció internacional acreditades en la Comunitat Valenciana.
Article 36. Aspectes generals del Registre
1. El Registre de Reclamacions presentades contra les entitats acreditades per a la realització de funcions de mediació d'adopció internacional serà únic per a tota la Comunitat Valenciana, amb ubicació i sota la dependència de la Direcció General de la Família, Menor i Adopcions, dependent de la Conselleria de Benestar Social, que haurà de vetlar pel seu correcte funcionament.
2. El Llibre de Registre estarà integrat per fulls foliats i segellats per la Direcció General de la Família, Menor i Adopcions amb anterioritat a la seua utilització, i s'ajustaran al model que aprove la Direcció General.
3. Els assentaments de les reclamacions que es practicaran en el referit Llibre de Registre indicaran, almenys, la data de presentació de la reclamació i la recepció material en el Registre, identificació de les parts afectades i expressió succinta del motiu de cada reclamació i es practicaran correlativament per orde cronològic de recepció, sense deixar-hi buits.
Article 37. Fulls de reclamacions
Totes les entitats de mediació d'adopció internacional acreditades per al seu funcionament en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, tindran a disposició dels usuaris dels seus servicis els fulls de reclamacions ajustades al model arreplegat en l'annex d'esta norma, estant obligades a exhibir al públic de forma perfectament visible la següent llegenda: «Esta entitat de mediació d'adopció internacional té fulls de reclamacions a disposició dels qui els sol·licite».
La grandària de cada una de les lletres serà d'almenys un centímetre i la llegenda estarà redactada en les dues llengües oficials de la Comunitat Valenciana.
Article 38. Formalització de la reclamació
L'usuari de les esmentades entitats podrà sol·licitar, en qualsevol moment, els fulls de reclamacions per a formalitzar-los, fent-hi constar la data de la reclamació, el seu nom i cognoms, document nacional d'identitat o passaport, nacionalitat i les altres dades que s'incloguen en l'imprés de reclamació.
S'exposaran de manera clara i concisa els fets que motiven la reclamació, el representant de l'entitat o persona que el va atendre i totes aquelles dades o documents que considere oportú incloure per a poder instruir el corresponent procediment.
Article 39. Còpies de la reclamació
De la reclamació presentada es faran quatre còpies que hauran de ser segellades per l'entitat i firmades pel reclamant i el personal de l'entitat que reba la reclamació.
L'entitat de mediació d'adopció internacional entregarà a l'usuari dues còpies del full de reclamacions quedant-se amb una a disposició de la inspecció i havent de remetre una altra, dins dels cinc dies següents al de la seua presentació, al Registre de Reclamacions contra les entitats acreditades per a la realització de funcions de mediació d'adopció internacional dependent de la Direcció General de la Família, Menor i Adopcions.
Article 40. Presentació de la reclamació
1. El reclamant podrà presentar directament una còpia de la reclamació en el Registre de Reclamacions de la Direcció General de la Família, Menor i Adopcions, o, si és procedent, remetre-la per qualsevol dels mitjans establits en l'article 38 de la Llei 30/1992, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
2. Amb independència de l'anterior, qualsevol usuari d'una entitat de mediació podrà presentar una reclamació contra esta mitjançant un escrit dirigit al Registre de Reclamacions en què constaran, com a mínim, les dades mencionades en l'article 38 d'este decret.
3. La reclamació s'acompanyarà dels documents que estime convenient per a fonamentar-la.
Article 41. Seient de la reclamació en el registre
Una vegada rebuda en el Registre la còpia de la reclamació formulada pels usuaris de les entitats acreditades, remesa o presentada per ells mateixos al Registre, se'n prendrà assentament en el Llibre de Registre de reclamacions en la forma prevista en l'article 36.3 d'este decret.
Article 42. Tramitació de la reclamació
1. Presa l'anotació a què es referix l'article anterior, la Direcció General de la Família, Menor i Adopcions portarà a terme una funció de mediació d'adopció internacional , citant les parts a una compareixença en la seu de la Direcció General i proposant a estes un acord per a solucionar la reclamació formulada.
2. Si la mencionada mediació arribara a bon fi aconseguint-se un acord entre les parts o l'usuari que va presentar la reclamació desistira d'esta, s'arxivarà l'expedient i es notificarà als interessats, sempre que els fets motivadors de la reclamació no siguen constitutius d'infracció administrativa o penal.
3. Si se'n deduïra infracció administrativa, la Direcció General de la Família, Menor i Adopcions iniciarà d'ofici la tramitació d'un procediment sancionador amb tota la documentació existent en el seu poder i la que considere oportú sol·licitar per a la seua tramitació, excepte en el cas que l'entitat haguera sigut acreditada d'acord amb l'article 5.4 d'este decret i en este cas es traslladarà a la comunitat autònoma on l'entitat estiguera acreditada, còpia de la documentació existent en l'expedient de la reclamació.
Si en qualsevol moment s'apreciaren indicis racionals d'infracció penal, es posaran els fets en coneixement del Ministeri Fiscal i se suspendrà, si és procedent, la tramitació del procediment administratiu fins que recaiga Resolució judicial ferma.
4. En el cas que no haja acord entre les parts i els fets no siguen constitutius d'infracció administrativa o penal, s'arxivarà l'expedient constatant-se l'esmentada circumstància, notificant-lo als interessats a fi que puguen exercitar les accions judicials que estime pertinents en defensa dels seus drets.
Article 43. Obligació d'aportar informació al procediment
Les entitats mediadores d'adopció internacional estaran obligades a facilitar a la Direcció General de la Família, Menor i Adopcions tota la informació que se'ls sol·licite sobre les seues activitats, expedients d'adopció internacional o qualsevol altra dada d'interés per a la instrucció de l'expedient administratiu, amb respecte a la normativa vigent en matèria de protecció de dades de caràcter personal.
Article 44. Infraccions i sancions
Respecte a les infraccions, sancions administratives i del procediment per a instruir els expedients sancionadors s'hi seguirà el que establixen els capítols tercer, quart i cinqué del títol seté de la Llei 5/1997, de 25 de juny, de la Generalitat Valenciana, per la qual es regula el Sistema de Servicis Socials en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, a la resta de normativa autonòmica susceptible d'aplicació pels conductes desplegades i, en allò no previst per la normativa autonòmica i en les seues normes de desenvolupament, al Reial Decret 1.398/1993, de 4 d'agost, pel qual s'aprovà el Reglament del procediment per a l'exercici de la potestat sancionadora, i a la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, modificada per la Llei 4/1999, de 13 de gener.
DISPOSICIONS ADDICIONALS
Primera
La Resolució de la Direcció General de la Família, Menor i Adopcions per la qual s'acorde l'acreditació de l'entitat de mediació d'adopció internacional comportarà la seua inscripció en el Registre d'entitats, Centres i Servicis Socials previst en el Pla d'Ordenació dels Servicis Socials de la Comunitat Valenciana, així com l'acreditació del servici i la seua autorització per a la realització de les funcions que en l'esmentada Resolució es determinen.
Segona
Es manté el Registre de Reclamacions formulades contra les entitats acreditades per a la realització de funcions de mediació d'adopció internacional, creat pel Decret 29/1998, de 10 de març, del Govern Valencià, pel qual es crea el Registre de Reclamacions formulades contra les entitats acreditades per a la realització de funcions de mediació d'adopció internacional.
El Registre que es regula en este decret haurà d'ajustar-se a les previsions establides per la normativa vigent en matèria de protecció de dades de caràcter personal.
Tercera
La Direcció General de la Família, Menor i Adopcions podrà publicar en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana el llistat de les entitats de mediació d'adopció internacional acreditades en la Comunitat Autònoma Valenciana i els estats en què cada una d'elles presta els seus servicis.
Quarta
Les referències que en este decret es fan a la Direcció General de la Família, Menor i Adopcions i la resta d'organismes de la Conselleria de Benestar Social, s'entendran fetes a la Direcció General o organisme que, si és procedent, detente la competència en la matèria.
DISPOSICIONS TRANSITÒRIES
Primera
Les entitats de mediació d'adopció internacional que ja es troben acreditades a l'entrada en vigor d'este decret hauran d'ajustar-se a la regulació establida per este en el termini de tres mesos des de la seua entrada en vigor.
L'esmentada adaptació haurà de ser justificada documentalment davant de la Direcció General de la Família, Menor i Adopcions i es procedirà en cas contrari a la retirada de l'acreditació segons el que disposa l'article 14 d'este decret.
Segona
Les sol·licituds d'acreditació formulades amb anterioritat a l'entrada en vigor d'este decret s'ajustaran al que disposa este.
També haurà d'ajustar-se al que disposa este decret la tramitació de les reclamacions que s'hagueren formulat enfront d'entitats de mediació d'adopció internacional i que no estigueren resoltes amb anterioritat a la seua entrada en vigor.
DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA
Queden derogats el Decret 168/1996, de 10 de setembre, del Govern Valencià, pel qual es regula l'acreditació de les entitats de mediació d'adopció internacional d'adopció internacional i el Decret 29/1998, de 10 de març, del Govern Valencià, pel qual es crea el Registre de Reclamacions formulades contra les entitats acreditades per a la realització de funcions de mediació d'adopció internacional en l'adopció internacional.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
Es faculta el conseller o consellera de Benestar Social, en l'exercici de les seues competències, per al desenvolupament i aplicació d'este decret.
Segona
S'afig un segon paràgraf a l'article 66 del Reglament de Mesures de Protecció Jurídica del Menor en la Comunitat Valenciana, aprovat pel Decret 93/2001, de 22 de maig, del Govern Valencià, amb la següent redacció:
«En cap cas l'entitat o administració competent no podran tramitar simultàniament més de tres sol·licituds d'adopció, nacional o internacional, referides a un mateix sol·licitant».
Tercera
S'afig un segon paràgraf a l'article 72 del Reglament de Mesures de Protecció Jurídica del Menor en la Comunitat Valenciana, aprovat pel Decret 93/2001, de 22 de maig, del Govern Valencià, amb la següent redacció:
«No es proposarà a un mateix sol·licitant per a l'acolliment preadoptiu d'un altre menor fins que haja transcorregut, almenys, un any des de l'anterior acolliment, llevat que el menor siga germà d'un altre ja acollit pel sol·licitant».
Quarta
S'afig un tercer paràgraf a l'article 79 del Reglament de Mesures de Protecció Jurídica del Menor en la Comunitat Valenciana, aprovat pel Decret 93/2001, de 22 de maig, del Govern Valencià, amb la següent redacció:
«La direcció territorial de Benestar Social no podrà emetre la seua aprovació a una nova assignació d'un menor a favor d'un sol·licitant, mentre no haja transcorregut, si més no, un any des de la constitució de l'última adopció per este, excepte quan el menor o els menors preassignats foren germans d'un altre o altres ja adoptats pel sol·licitant».
Cinquena
Este decret entrarà en vigor el sendemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 4 de juny de 2002
El president de la Generalitat Valenciana,
EDUARDO ZAPLANA HERNÁNDEZ-SORO
El conseller de Benestar Social,

linea
Mapa web