Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

RESOLUCIÓ de 24 de maig de 2004, del director general de Qualitat Ambiental, per la qual es regula el procediment per a la comunicació telemàtica de les notificacions prèvies als trasllats (NPT) i documents de control i seguiment (DCS) de residus perillosos per part dels productors i gestors de residus, i s'aprova l'aplicació per raó de la qual es gestiona el procediment. [2004/X5798]

(DOGV núm. 4772 de 10.06.2004) Ref. Base de dades 2608/2004

RESOLUCIÓ de 24 de maig de 2004, del director general de Qualitat Ambiental, per la qual es regula el procediment per a la comunicació telemàtica de les notificacions prèvies als trasllats (NPT) i documents de control i seguiment (DCS) de residus perillosos per part dels productors i gestors de residus, i s'aprova l'aplicació per raó de la qual es gestiona el procediment. [2004/X5798]
La Llei 30/1992, de 26 de novembre, modificada per la Llei 4/1999, de 13 de gener, de Règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, estableix, en l'article 45, que les administracions públiques impulsaran l'ocupació i aplicació de les tècniques i els mitjans electrònics, informàtics i telemàtics per al desenvolupament de la seua activitat i l'exercici de les seues competències.
Així mateix, reconeix els ciutadans la facultat de relacionar-se amb les administracions públiques possibilitant l'exercici dels seus drets davant d'aquestes, mitjançant la utilització de tècniques i mitjans electrònics, informàtics o telemàtics, atorgant validesa i eficàcia de document original tant als documents com a les còpies emeses a través d'aquests, sempre que quede garantida la seua autenticitat, integritat i conservació i, si és procedent, la recepció per l'interessat, com també el compliment de les garanties i requisits exigits per les lleis.
També el Reial Decret 263/1996, de 16 de febrer, pel qual es regula la utilització de tècniques electròniques, informàtiques i telemàtiques per l'administració General de l'Estat i el títol II del Decret 96/1998, de 6 de juliol, del Govern Valencià, pel qual es regulen l'organització de la funció informàtica, la utilització dels sistemes d'informació i el Registre de Fitxers Informatitzats en l'àmbit de l'administració de la Generalitat Valenciana, preveuen aquesta manera de relació entre les administracions públiques i els seus ciutadans en el marc del ple respecte de les garanties i requisits previstos en cada procediment.
En l'àmbit de la Unió Europea, la Comissió sosté la necessitat de l'establiment d'estratègies regionals per a potenciar l'anomenada societat de la informació dirigides a aprofitar al màxim la liberalització de les telecomunicacions, a afavorir el potencial de recursos humans, a promoure l'ús actiu de les tecnologies de la informació i de la telecomunicació i a promoure la igualtat en l'accés a aquestes.
S'ha considerat, al seu torn, que la incorporació de la firma electrònica avançada, tal com es preveia en el Reial Decret Llei 14/1999, de 17 de setembre, de firma electrònica, tramitat després com a projecte de llei que va propiciar l'aprovació de la Llei 59/2003, de 19 de desembre, de firma electrònica, que el deroga, i en el Decret 87/2002, de 30 de maig, del Govern Valencià, pel qual es regula la utilització de la firma electrònica avançada (FEA) en la Generalitat Valenciana, és el mitjà que introdueix majors garanties d'identificabilitat de l'òrgan que exerceix la competència i del ciutadà intervinent, de confidencialitat de les dades, de restricció de la utilització i accés a les dades a les persones autoritzades i d'autenticitat, integritat i conservació dels documents, requisits tots ells exigibles per a la introducció de mitjans telemàtics en un procediment.
Per tant, la necessitat dels ciutadans, les empreses i les administracions públiques de facilitar un acostament a través de les tecnologies de la informació fa imprescindible la regulació de nous procediments que facen efectius aquests drets.
Un dels tràmits administratius que, dins de les competències de la Generalitat Valenciana, és susceptible de ser gestionat a través de tècniques telemàtiques és la notificació prèvia als trasllats (NPT) i els documents de control i seguiment (DCS) de residus perillosos per part dels productors i gestors de residus, a la qual cosa els obliga els articles 21 i 35 del Reial Decret 833/1988, de 20 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament per a l'execució de la Llei 20/1986, de 14 de maig, bàsica de residus tòxics i perillosos.
D'aquesta manera, i d'acord amb el que estableix l'article 15 del Decret 96/1998, de 6 de juliol, del Govern Valencià, pel qual es regulen l'organització de la funció informàtica, la utilització dels sistemes d'informació i el Registre de Fitxers Informatitzats en l'àmbit de l'administració de la Generalitat Valenciana, mitjançant la present resolució s'aprova i es dóna difusió pública a l'aplicació informàtica que permetrà la gestió telemàtica dels esmentats tràmits en matèria de residus, una vegada emesos els informes preceptius per les unitats amb competències informàtiques corresponents i l'aprovació d'aquests per l'autoritat autentificadora, d'acord amb el que estableix l'article 22 del Decret 96/1998, les funcions del qual s'adscriuen a la Direcció General de Telecomunicacions i Modernització, segons la disposició addicional segona del Decret 109/2000, de 18 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de la Presidència de la Generalitat Valenciana i el de la Conselleria del Portaveu del Govern.
Per tot això, resolc:
Primer. Objecte i àmbit d'aplicació
1. És objecte de la present resolució, establir el procediment per a la comunicació telemàtica de les notificacions prèvies als trasllats (NPT) i els documents de control i seguiment (DCS) de residus perillosos per part dels productors i gestors de residus, tal com estableixen els articles 21 i 35 del Reial Decret 833/1988, de 20 de juliol pel qual s'aprova el Reglament per a l'execució de la Llei 20/1986, de 14 de maig, bàsica de residus tòxics i perillosos, i aprovar l'aplicació informàtica ADCR aplicació de documents de control de residus que el possibilita.
2. La comunicació de NPT i DCS, mitjançant la utilització de tècniques telemàtiques, a través del procediment que es regula en la present resolució, és de caràcter voluntari i alternatiu respecte de la presentació dels mencionats documents en els corresponents registres de la conselleria amb competències en matèria de medi ambient, que es manté en vigor, com també respecte a la comunicació de les notificacions prèvies de trasllats per altres mitjans telemàtics, o per qualsevol dels establits en la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.
Segon. Conceptes i definicions
a) Presentació telemàtica: Sistema de comunicació i subministrament de dades a través de tècniques i mitjans que resulten de l'ús conjunt de la informàtica i les telecomunicacions i que, en aquest cas, permet el procediment per a la comunicació de les notificacions prèvies als trasllats de residus perillosos per part dels productors i gestors de residus, per a la seua posterior concreció en els documents de control i seguiment.
b) Navegador: Programa informàtic que permet l'accés a servidors web a través de xarxes de dades basades en TCP/IP, com a Internet, com també la presentació de la informació que aquests servidors contenen.
c) Firma electrònica: és el conjunt de dades, en forma electrònica, annexos a altres dades electròniques o associats funcionalment amb ells, utilitzats com a mitjà per a identificar formalment l'autor del document que el recull.
d) Firma electrònica avançada: firma electrònica que permet la identificació del signatari i ha sigut creada per mitjans que el signatari manté sota el seu exclusiu control, de manera que la firma electrònica està vinculada únicament a aquest i a les dades a què es refereix, la qual cosa permet que siga detectable qualsevol modificació ulterior d'aquests.
e) Productor de residus: qualsevol persona, física o jurídica, l'activitat del qual, exclosa la derivada del consum domèstic, produïsca residus o que efectue operacions de tractament previ, de mescla, o d'un altre tipus que ocasionen un canvi de naturalesa o de composició d'aquests residus. Tindrà també caràcter de productor l'importador de residus o adquirent en qualsevol estat membre de la Unió Europea.
f) Gestió: la recollida, l'emmagatzemament, el transport, la valoració i l'eliminació dels residus, inclosa la vigilància d'aquestes operacions i la dels abocadors, després del seu tancament, com també la seua restauració ambiental.
g) Gestor: la persona o entitat, pública o privada, que realitze qualsevol de les operacions que componen la gestió dels residus, siga o no el productor d'aquests.
Tercer. Usuaris del sistema
1. És usuari del sistema qualsevol persona física amb accés a aquest i que actue en representació de persones físiques o jurídiques amb autorització en vigor per a la producció o gestió de residus perillosos de conformitat amb el que disposa la Llei 10/2000, de 12 de desembre, de residus de la Comunitat Valenciana.
2. Els usuaris del sistema podran practicar les NPT de residus perillosos, realitzar consultes a la base de dades d'aquell, obtenir còpies o duplicats, efectuar comunicacions, o qualsevol de les actuacions permeses pel sistema, sense perjudici del que disposa l'apartat següent.
3. Només podran firmar electrònicament els DCS, per a això s'exigirà firma electrònica avançada, d'acord amb la definició establida en l'article anterior, els usuaris representants legals de les empreses autoritzades per a la producció o gestió de residus, com també aquelles persones a qui aquests expressament habiliten per a això, d'acord amb el model establit en l'annex I de la present resolució. La modificació de qualsevol dada aportada en la referida habilitació, haurà de ser comunicat a la conselleria amb competències en matèria de medi ambient.
Quart. Procediment general
1. Els usuaris del sistema descrits en l'apartat tercer punt 3 hauran de disposar del certificat d'usuari de la firma electrònica de la Generalitat Valenciana. Aquest certificat pot obtenir-se en els punts de registre d'usuari de l'autoritat de certificat de la Generalitat Valenciana.
2. Després d'obtenir el citat certificat digital, l'usuari del sistema accedirà a la pàgina web habilitada i sol·licitarà accés telemàtic al sistema per primera vegada. Aquesta sol·licitud d'accés serà analitzada per la conselleria competent en matèria de medi ambient, que comprovarà que el sol·licitant disposa de l'autorització per a actuar per mitjà de sistemes telemàtics, i que l'empresa a què representa està en possessió d'autorització vigent de productor o gestor de residus atorgada per l'òrgan corresponent. Es contestarà l'usuari amb un correu electrònic autoritzant o no l'accés al sistema.
3. Finalitzats els dos passos previs anteriors, l'usuari del sistema podrà ja, usant els seus claus d'accés, accedir al sistema pròpiament dit a través de la pàgina web habilitada i realitzar els procediments que es descriuen en els punts següents.
4. L'usuari del sistema (productor), des de la dita pàgina web i amb anterioritat al trasllat del residu, haurà de realitzar les notificacions prèvies de trasllat necessàries, NPT que seran emmagatzemades en la base de dades de la conselleria per al seu ús posterior.
5. L'usuari del sistema (productor), des de la dita pàgina web i quan tinga lloc el trasllat del residu, haurà de realitzar i firmar electrònicament els documents de control i seguiment en base a les notificacions prèvies de trasllat corresponents. Almenys una còpia impresa del DCS haurà de ser lliurada al transportista com a justificant.
6. L'usuari del sistema (gestor), des d'aquesta pàgina web i després de rebre el residu, haurà de completar i firmar electrònicament els documents de control i seguiment que haja iniciat l'usuari del sistema (productor).
7. En cap cas la presentació telemàtica de les notificacions a què es refereix aquesta resolució, implicarà l'ampliació dels terminis establits per l'ordenament jurídic corresponent.
8. A l'efecte de registre de documents, els DCS presentats telemàticament en els punts cinqué i sisé d'aquest apartat s'entendran com presentats i registrats en la conselleria, i no caldrà cap comunicació posterior.
Cinqué. Garantia de disponibilitat i accés
1. El sistema estarà accessible en la pàgina web de la conselleria amb competències en matèria de medi ambient, en la direcció https://adcr.cth.gva.es i, amb l'adequat adreçament, al Portal de la Generalitat Valenciana.
2. El sistema permetrà la realització d'actuacions per part dels usuaris del sistema tots els dies de l'any, durant les vint-i-quatre hores del dia, sense perjudici de les interrupcions necessàries per raons tècniques derivades de la utilització o manteniment de tot equip informàtic o sistemes de comunicacions.
3. S'entendrà que l'usuari ha efectuat la transmissió telemàtica de dades, si és procedent, en la data en què haja rebut comunicació que acredite que hi ha constància de la transmissió i recepció, les seues dates i del contingut íntegre de les comunicacions. La recepció en un dia inhàbil per a l'administració, s'entendrà efectuada el primer dia hàbil següent.
4. El sistema permetrà realitzar consultes de la informació remesa telemàticament, com també obtenir còpies o duplicats d'aquesta.
Sisé. Validesa de les actuacions
1. Totes les actuacions realitzades, es registraran de forma individual i causaran anotació, si és procedent, en el registre destinat a l'efecte.
2. La transmissió de dades s'entendrà correctament finalitzada a tots els efectes, quan el sistema genere un document-diligència que continga el número identificador del document, la identificació de l'usuari, la data i hora de la presentació del document electrònic.
3. La documentació emesa mitjançant firma electrònica avançada en l'àmbit de la Generalitat Valenciana gaudirà de validesa i eficàcia, en els termes de l'article 45 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú i de l'article 3 de la Llei 59/2003, de 19 de desembre, de firma electrònica.
Seté. Compatibilitat entre els mitjans utilitzats per l'emissor i destinatari
Els usuaris hauran de disposar d'un sistema informàtic que permeta la connexió al servidor que suport el sistema a través de la xarxa internet i la impressió llegible de la còpia impresa de la documentació.
La conselleria amb competències en matèria de medi ambient informarà, en la mateixa pàgina web de les versions de sistema operatiu i navegadors mínims requerits per al funcionament del sistema. En particular, la utilització del sistema necessita un ordinador amb Microsoft Windows 98 o superior i navegador Microsoft Internet Explorer 5.5 o superior, accés a Internet i correu electrònic.
Vuité. Aprovació de l'aplicació ADCR Aplicació de documents de control de residus emprada en la gestió d'aquest procediment
D'acord amb el que preveuen els articles 15 i 22 del Decret 96/1998, de 6 de juliol, del Govern Valencià, pel qual es regulen l'organització de la funció informàtica, la utilització dels sistemes d'informació i el Registre de Fitxers Informatitzats en l'àmbit de l'administració de la Generalitat Valenciana, s'aprova l'aplicació ADCR Aplicació de documents de control de residus amb la que es realitza les funcions previstes en la present resolució.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
Es faculta el director general amb competències en matèria de residus per a dictar les disposicions i adoptar les mesures que considere oportunes per al desenvolupament i aplicació del que disposa la present resolució.
Segona
La present resolució entrarà en vigor el dia 15 de juny de 2004.

linea
Mapa web