Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDRE de 25 de setembre de 1996, de la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient, per la qual es regula el sistema d'identificació dels animals de companyia.

(DOGV núm. 2850 de 17.10.1996) Ref. Base de dades 2661/1996

ORDRE de 25 de setembre de 1996, de la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient, per la qual es regula el sistema d'identificació dels animals de companyia.
La Llei 4/1994, de 8 de juliol, de la Generalitat Valenciana, sobre Protecció dels Animals de Companyia, i, en el desplegament executiu d'aquesta, el Decret 158/1996, de 13 d'agost, del Govern Valencià, imposen als posseïdors de gossos el deure d'identificar-los pels mitjans que s'establisquen mitjançant una ordre de la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient, a fi d'inscriure'ls en el Registre Supramunicipal d'Animals de Companyia de la Comunitat Valenciana i que açò permeta i facilite la cerca dels animals i la localització de les persones responsables d'aquests.
Aquesta ordre es dirigeix al compliment d'aquesta previsió, amb la regulació dels mitjans d'identificació física dels gossos, per tatuatge o per implantació d'un dispositiu electrònic. S'admet l'aplicació voluntària, a fi d'inscriure'ls en el Registre, a animals d'espècies diferents a la canina quan siguen de companyia.
La identificació per mitjà d'un dispositiu electrònic consisteix en la implantació subcutània en l'animal d'un denominat trasponder, que consisteix en una càpsula portadora d'un dispositiu electrònic que conté el codi alfanumèric identificatiu de l'animal. Les característiques exigides als trasponders són les comunament adoptades en el marc de les normes de l'Organització Internacional per a la Normalització (ISO), corresponents a la tecnologia de fabricació FDX-B, que ha substituït recentment els tres sistemes d'identificació previstos en l'annex A de la normativa ISO 11.785.
Atès que a la Comunitat Valenciana hi ha animals que duen implantats trasponders d'aquesta anterior tecnologia FDX-A, cal advertir que, en un període transitori, la identificació segura d'un animal implantat amb aquest dispositiu electrònic sols es podrà aconseguir mitjançant la utilització d'un lector de trasponders compatible amb totes les tecnologies.
El sistema d'identificació dels animals de companyia està vinculat al Registre d'aquests animals, creat mitjançant el Decret 158/1996, del Govern Valencià, sobre el qual es necessari completar la regulació d'alguns aspectes de funcionament.
Per tot això, a proposta del director general de Producció Agrària i Pesca i en l'exercici de les competències que tinc atribuïdes,
ORDENE
Article primer. àmbit d'aplicació
1. Les disposicions d'aquesta ordre seran de preceptiva aplicació per a la identificació obligatòria, per part dels seus amos o posseïdors, dels gossos que es troben habitualment en el territori de la Comunitat Valenciana, independentment del lloc de residència d'aquestes persones.
La identificació dels gossos s'haurà de realitzar en els tres primers mesos de vida o en el mes següent a l'adquisició, si s'escau, mitjançant la comunicació al Registre Supramunicipal d'Animals de Companyia de la Comunitat Valenciana de les modificacions de les dades de la inscripció anterior.
2. Els posseïdors d'animals de companyia d'espècies distintes als cànids podran identificar-los de conformitat amb el que es preveu en aquesta ordre, a l'efecte de la inscripció en el Registre Supramunicipal d'Animals de Companyia de la Comunitat Valenciana, que demanaran del facultatiu veterinari que la practique.
Article segon. Codis d'identificació
1. Correspon al Registre Supramunicipal d'Animals de Companyia de la Comunitat Valenciana el control, l'emissió, l'assignació i la reserva dels codis alfanumèrics individuals i únics per a la identificació dels animals.
2. El procediment d'emissió d'aquests codis garantirà que no es repetisca a la Comunitat Valenciana cap combinació alfanumèrica, com també que les combinacions siguen diferents a les emeses per altres entitats gestores de sistemes d'identificació animal.
3. El Registre assignarà codis alfanumèrics als facultatius veterinaris que els sol·liciten.
4. El Registre reservarà i reconeixerà els codis alfanumèrics que corresponguen a les empreses fabricants dels dispositius electrònics que, amb el codi alfanumèric imprès en el trasponder, es destinen a ser implantats en els animals a fi d'identificar-los. Les empreses comunicaran al Registre els codis incorporats als dispositius adquirits pels facultatius veterinaris de la Comunitat Valenciana, a l'efecte del control de les assignacions de codis.
Mitjançant una resolució del director general de Producció Agrària i Pesca, amb la instrucció prèvia del procediment corresponent i audiència a l'empresa interessada, es podrà inhabilitar els trasponders que incomplisquen les determinacions d'aquesta ordre, a fi d'excloure la inscripció en el Registre de les identificacions per a les quals s'apliquen.
Article tercer. Tatuatge
1. La implantació del codi alfanumèric en els animals podrà realitzar-se mitjançant el tatuatge dels seus caràcters, d'almenys 10 mil·límetres d'alçària, amb dermògraf o pinces, amb tintes que en garantisquen la permanència i indelebilitat.
2. El tatuatge s'haurà de fer en la cara interna del pavelló auditiu o en qualsevol de les cuixes de darrere i haurà de romandre visible i llegible durant tota la vida de l'animal.
Article quart. Implantació de trasponder.
1. La identificació física dels animals podrà realitzar-se també mitjançant la implantació d'un trasponder o càpsula portadora d'un dispositiu electrònic que continga el codi alfanumèric.
2. La càpsula s'haurà d'introduir en la cara (post) esquerra del coll de l'animal.
Article cinquè. Característiques dels trasponders.
1. Els trasponders hauran de tenir les característiques següents:
a) Hauran d'estar programats i no podran ser modificats.
b) L'estructura del codi alfanumèric que incorporen serà la que estableix la norma ISO 11.784.
c) El sistema d'intercanvi d'energia entre el dispositiu i el lector serà el que estableix la norma ISO 11.785.
d) La grandària serà inferior a 12 mil·límetres de llarg i 2,5 mil·límetres d'ample.
e) El pes serà inferior a 80 mil·ligrams.
f) El vidre d'embolcall haurà de ser biocompatible.
g) Estaran dotats d'un sistema antimigratori.
2. Els trasponders es presentaran individualment, convenientment esterilitzats, en un envàs que continga l'agulla i l'injector i estiga acompanyat de tres etiquetes de codi de barres.
Article sisè. Acreditació de la inscripció
1. El Registre Supramunicipal d'Animals de Companyia, després de la inscripció de la identificació comunicada pel facultatiu veterinari interventor, o després de la modificació de les dades d'una inscripció prèvia, notificarà documentalment aquestes circumstàncies a l'amo o posseïdor de l'animal.
2. El titular d'un animal inscrit en el Registre podrà conèixer, en tot moment i de manera gratuïta, les dades que figuren en la seua inscripció.
Article setè. Identificacions pel Registre
1. La Direcció General de Producció Agrària i Pesca de la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient serà la responsable del Registre Supramunicipal d'Animals de Companyia de la Comunitat Valenciana, si s'escau, a l'efecte del control de la gestió d'aquest per part de l'entitat que la realitze de conformitat amb el conveni corresponent.
2. Els ajuntaments de la Comunitat Valenciana tindran accés de manera gratuïta a les dades del Registre Supramunicipal necessàries per a l'exercici de les seues competències i facultats en relació amb els animals de companyia, a fi d'identificar-los i acreditar-ne la titularitat.
3. El director general de Producció Agrària i Pesca podrà autoritzar la intercomunicació del Registre Supramunicipal d'Animals de Companyia de la Comunitat Valenciana, de totes o de part de les dades, amb altres registres o bases d'iguals característiques i establerts per a les mateixes finalitats que hi haja en altres comunitats autònomes o en altres estats de la Unió Europea.
DISPOSICIó TRANSITòRIA
Els gossos nascuts amb anterioritat a l'1 de juliol de 1998 i que hagen arribat als tres primers mesos de vida hauran de ser identificats abans d'aquesta data, de conformitat amb el que es disposa en el Decret 158/1996, de 13 d'agost, del Govern Valencià, i en aquesta ordre.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
Es faculta el director general de Producció Agrària i Pesca perquè dicte les disposicions necessàries per al desenvolupament i l'aplicació d'aquesta ordre.
Segona
Aquesta ordre vigirà des de l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 16 de setembre de 1996
La consellera d'Agricultura i Medi Ambient,
MARIA àngels Ramón-Llin i Martínez

linea
Mapa web