Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Decret 212/1993, de 9 de novembre, del Govern Valencià, pel qual s'estableix una zona de reserva marina en l'entorn del cap de Sant Antoni.

(DOGV núm. 2145 de 16.11.1993) Ref. Base de dades 2689/1993

Decret 212/1993, de 9 de novembre, del Govern Valencià, pel qual s'estableix una zona de reserva marina en l'entorn del cap de Sant Antoni.
Les Corts Valencianes acordaren el 26 de novembre de 1991 que el Govern Valencià realitzés les gestions adients per a aconseguir que els espais marins que envolten el cap de Sant Antoni fossen declarats de reserva marina.
D'acord amb tot això, la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació va realitzar els estudis dels fons marins de l'àrea esmentada i de les pesqueries de les zones confrontants. Es va comprovar que hi ha una variada topografia submarina amb zones de poca pendent i altres de penya-segats, que fiten amb el Parc Natural del Montgó. El substrat és majoritàriament rocós i alterna amb extensions variables de fons d'arenes, graves i còdols i són les comunitats bentòniques més característiques les que es desenvolupen sobre el substrat rocós. Cal destacar la presència, en el fons marí, de la fanerògama Posidonia oceànica, espècie endèmica de la Mediterrània, que té un important paper com a recurs alimentari en les cadenes tròfiques i proporciona grans quantitats d'oxigen al medi, la qual cosa permet ser una zona idònia per al desenvolupament adient de gran nombre d'espècies d'interès pesquer, que utilitzen aquests llocs per a la seua reproducció i cria.
Mitjançant aquesta disposició s'estableix una zona de reserva, dins de la zona d'aigües interiors, que permeta la protecció dels recursos marins i servesca com a nucli de regeneració i repoblació de les espècies d'interès pesquer.
Per tot això, d'acord amb el Consell d'Estat, a proposta del Conseller d'Agricultura, Pesca i Alimentació i amb la deliberació prèvia del Govern Valencià, en la reunió del dia 9 de novembre de 1993,
DECRETE
Article primer
S'estableix una zona permanent de reserva marina sobre les algues pròximes circumdants al cap de Sant Antoni.
Article segon
La zona de reserva marina estarà limitada per la línia de costa compresa entre la cova de l'Aigua i la punta més externa del cap de Sant Antoni; per la línia de base recta definida pel Reial Decret 2510/1977, de 5 d'agost, entre el punt A (38º 49' 18" N i 0º 10' 00" E), referència a la carta marina número 833, i la punta més externa del cap de Sant Antoni, i per la línia que uneix el punt A amb la cova de l'Aigua.
Article tercer
1. Per a coordinar les propostes d'actuació en l'àrea indicada i avaluar els resultats de la reserva, es crea una comissió de seguiment que estarà formada per un president, un director tècnic i sis vocals. El president serà el Director General de Producció Agrària i Pesca i els vocals, dos de l'administració autonòmica, dos de l'administració local, un del Parc Natural del Montgó i un del sector pesquer. La comissió podrà requerir l'assessorament d'institucions i associacions relacionades amb la conservació dels recursos marins, i dels experts i els tècnics que considere oportú.
2. La comissió de seguiment es regirà, per al seu funcionament, per les normes que, amb aquesta finalitat, elabore la Direcció General de Producció Agrària i Pesca, a proposta de la comissió esmentada.
3. Els acords de la comissió prendran la forma de propostes d'actuació en la reserva marina, dirigides als òrgans amb competència per a la realització i l'execució d'aquestes actuacions, les quals es duran a terme de conformitat amb les normes pròpies de l'administració competent en cada cas.
4. Les administracions representades en la comissió, i a proposta pròpia, podran dur a terme determinades obres o serveis conjuntament, sobre la zona de reserva i dins de l'àmbit de les respectives competències, mitjançant els programes d'actuació corresponents.
Article quart
1. En l'àrea de reserva a què es refereix l'article 2 queda prohibit:
1.1. Fondejar embarcacions.
1.2. La pesca recreativa en totes les modalitats: a peu, des d'embarcació i submarinisme.
1.3. El busseig esportiu sense l'autorització corresponent.
1.4. La recollida d'organismes marins, flora i fauna marina, sense l'autorització corresponent.
1.5. Els esports nàutics que impliquen la utilització d'embarcacions de motor.
1.6. Les activitats submarines d'esbargiment que impliquen la utilització de motor sense l'autorització corresponent.
2. Queda vedada la zona per a la pesca professional. La Direcció General de Producció Agrària i Pesca podrà autoritzar determinades pesqueries tradicionals d'arts menors i la realització d'estudis o treballs científics.
3. En la reserva marina només es podrà practicar el busseig amb l'autorització expressa de la Direcció General de Producció Agrària i Pesca. En aquest cas, els bussejadors no podran portar, ni a mà ni en l'embarcació, cap tipus d'instrument que puga utilitzar-se per a la pesca o l'extracció d'espècies marines.
4. El termini per a la tramitació dels expedients a què es refereixen els apartats 2 i 3 d'aquest article serà de tres mesos. S'entendran com a desestimades les sol·licituds que no es resolguen en aquest termini.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
Es faculta el Conseller d'Agricultura, Pesca i Alimentació perquè dicte les normes complementàries que calguen per al desplegament d'aquest decret.
Segona
Aquest decret entrarà en vigor al cap d'un mes de la publicació al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 9 de novembre de 1993
El President de la Generalitat Valenciana,
JOAN LERMA I BLASCO
El Conseller d'Agricultura, Pesca i Alimentació,
JOSE MARIA COLL COMIN
Veure imatge

linea
Mapa web