Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Decret 181/1992, de 10 de novembre, del Govern Valencià, pel qual regula la creació i l'acreditació de les oficines municipals d'Informació al Consumidor.

(DOGV núm. 1905 de 17.11.1992) Ref. Base de dades 2726/1992

Decret 181/1992, de 10 de novembre, del Govern Valencià, pel qual regula la creació i l'acreditació de les oficines municipals d'Informació al Consumidor.
L'article 51 de la Constitució Espanyola compromet els poders públics a garantir la defensa dels consumidors i usuaris.
La Generalitat Valenciana té competència exclusiva en aquesta matèria, sense perjudici de la política general de preus i de la legislació sobre la defensa de la competència, per raó de l'article 34.1.5 de la Llei Orgànica 5/1982, d’1 de juliol, d'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana.
La necessària participació de les corporacions locals en les tasques d'informació, com a element bàsic per a garantir l’exercici per part dels consumidors dels drets que tenen reconeguts, i la necessària concurrència d'aquestes a les tasques d'inspecció, principalment amb la posada en funcionament del mercat únic europeu, són els factors que faran possible la protecció de la salut, la seguretat i els interessos econòmics legítims dels ciutadans.
La Llei de la Generalitat Valenciana 2/1987, de 9 d'abril, d'Estatut de Consumidors i Usuaris de la Comunitat Valenciana, faculta la Generalitat Valenciana, en els seus articles 15 i 16, per a regular la creació de les Oficines Municipals d'Informació al Consumidor per part de les corporacions locals i per a classificar-les en diferents nivells segons com siguen acreditades.
Amb aquest Decret es pretén complir el manament legal i, alhora, assentar les bases per a una coordinació eficaç, com diuen l'article 16 de l’esmentat Estatut de Consumidors i Usuaris i el 10 de la llei reguladora de les bases del règim local, i fer homogénies les actuacions per tal que siga possible garantir unes prestacions mínimes en la major part del territori de la Comunitat Valenciana.
Per tot això, des d'un absolut respecte a l'autonomia municipal consagrada en la Constitució, fent ús de l'autorització concedida per la disposició final segona de l'esmentada Llei 2/1987, a proposta del Conseller de Sanitat i Consum, amb l'informe favorable del Consell Valencià de Consum, i amb la deliberació prèvia del Govern Valencià, en la reunió del dia 10 de novembre de 1992,
DECRETE
Article primer
Per tal de facilitar l’exercici del dret dels consumidors a la informació, les entitats locals podran crear Oficines Municipals d'Informació al Consumidor (OMIC), que es defineixen com establiments oberts al públic que presten el servei d'assessorament i informació al consumidor i usuari i serveixen de via per a les seues reclamacions.
Article segon
Les funcions d'una OMIC s'estructuraran en diferents nivells i seran, com a mínim, les següents:
1. Nivell de prevenció. Implicarà la realització d'almenys:
a) Informació, ajuda i orientació als consumidors i usuaris per a l’exercici adequat dels seus drets
b) Inspecció dels productes, béns i serveis d'ús comú o consum comú, ordinari i generalitzat, recollits en el Decret 130/1989, de 16 d'agost, del Govern Valencià.
c) Recepció de peticions concretes i la seua elevació a les autoritats competents, a fi de modificar alguns dels serveis que presten, o bé d'establir-ne altres de nous si es consideren necessaris.
2. Nivell de protecció:
a) Recepció de denúncies i reclamacions dels consumidors i usuaris, i el seguiment d'aquestes per informar-ne adequadament als interessats.
b) Mediació en els conflictes que puguen sorgir entre les parts arran de les relacions de consum.
c) Exercici de la potestat de sancionar amb l'abast que determinen les seues normes reguladores.
Article tercer
Segons les necessitats i els recursos de la població, podran desplegar, a més, els següents nivells:
1. Nivell de promoció:
a) Realització d'activitats de formació.
b) Realització d'activitats d'educació per al consum.
2. Nivell de participació:
a) Creació, per part de la corporació local, d'òrgans consultius i de participació dels consumidors, d'acord amb allò establert per la seua pròpia ordenança.
b) Servir de seu del sistema arbitral de consum.
Article quart
En la mesura que es dispose amb els mitjans necessaris per a la seua realització, durà a terme la inspecció tècnica de béns i serveis.
Article cinquè
L'activitat inspectora es realitzarà de forma coordinada amb la Direcció General de Consum, la qual, després de consultar les OMIC, proposarà el calendari anual d'inspecció, sense perjudici de les campanyes que cada OMIC puga realitzar per iniciativa pròpia.
Article, sisè
Les Oficines Municipals d'Informació al Consumidor, per tal de ser acreditades com a tals, hauran de satisfer els següents requisits:
a) Tenir ubicació adequada i estar degudament senyalitzades.
b) Estar obertes al públic durant la jornada laboral.
c) Disposar del personal tècnic adequat, que es determinarà reglamentàriament, a fi de complir les funcions que, amb caràcter mínim, s'indiquen en l'article 2.
d) Dedicar-se exclusivament a temes relacionats amb el consum.
Article setè
En aquells municipis on resulte molt onerós per a l'ajuntament la creació o el manteniment del servei d'informació als consumidors, es podrà convenir previ informe del Consell Local de Consum, en el seu cas - amb alguna associació de consumidors, sempre que aquesta -
- Estiga inscrita en el Registre Públic d'Associacions de Consumidors i Usuaris de la Comunitat Valenciana.
- Compte amb personal qualificat per a això i ho acredite així, d'acord amb les condicions que es fixaran reglamentàriament.
En tot cas, el servei haurà de prestar-se a l’Oficina Municipal d'Informació al Consumidor.
Article vuitè
La Conselleria de Sanitat i Consum, a través de la Direcció General de Consum, potenciarà la creació d'oficines comarcals, els donarà suport tècnic i econòmic i acreditarà personal perquè puga actuar a tot l’àmbit territorial.
Article novè
Les OMIC que estiguen funcionant quan entre en vigor aquest decret, i així ho consideren, podran transformar-se en oficines de caràcter comarcal i passar a prestar els seus serveis a tots o a alguns dels municipis de la seua comarca d'acord amb les distàncies existents i amb les necessitats de cadascuna d'elles.
Article deu
Mitjançant una ordre de la Conselleria de Sanitat i Consum es determinaran els recursos materials i humans necessaris per al funcionament de les OMIC, segons el nombre d'habitants i la naturalesa de l’entitat.
Article onze
Les OMIC que complesquen el que disposa aquest decret i la corporació local de les quals haja aprovat l'Ordenança Reguladora dels Serveis Locals de Consum, sol·licitaran l'acreditació de la Conselleria de Sanitat i Consum i podran usar el logotip que es determine a l’efecte.
Aquestes OMIC podran rebre ajuda econòmica per al funcionament i per a les campanyes de formació, informació i inspecció que realitzen, bé mitjançant convenis singulars o bé acollint-se a l'ordre de subvencions corresponent.
Article dotze
La Conselleria de Sanitat i Consum podrà donar ajuda tècnica o econòmica a les OMIC que no puguen ser acreditades per mancar d'algun requisit dels que recull aquest decret, però que realitzen programes específics d'informació, inspecció, formació o de qualsevol altra naturalesa que redunde en benefici del consumidor i que així ho sol·liciten.
DISPOSICIO FINAL
Facultar el Conseller de Sanitat i Consum per a dictar les disposicions que calguen per al desplegament, l’execució i el compliment d'aquest decret.
València, 10 de novembre de 1992.
El President de la Generalitat Valenciana,
JOAN LERMA I BLASCO
El Conseller de Sanitat i Consum,
JOAQUIN COLOMER SALA

linea
Mapa web