Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDRE de l'1 de juny de 2001, de la Conselleria de Justícia i Administracions Públiques, de desenvolupament del Decret 88/2001, de 24 d'abril, del Govern Valencià, per la qual s'aproven les bases i criteris uniformes per a la selecció, promoció i mobilitat de les policies locals de la Comunitat Valenciana, escala tècnica. [2001/S6672]

(DOGV núm. 4049 de 24.07.2001) Ref. Base de dades 3010/2001

ORDRE de l'1 de juny de 2001, de la Conselleria de Justícia i Administracions Públiques, de desenvolupament del Decret 88/2001, de 24 d'abril, del Govern Valencià, per la qual s'aproven les bases i criteris uniformes per a la selecció, promoció i mobilitat de les policies locals de la Comunitat Valenciana, escala tècnica. [2001/S6672]
El Decret 88/2001, de 24 d'abril, del Govern Valencià, faculta la Conselleria de Justícia i Administracions Publiques per a establir les bases i criteris uniformes de selecció, promoció i mobilitat de les policies locals de la Comunitat Valenciana, en les seues distintes escales i categories, i d'acord amb els criteris establits en aquest.
Un dels principals instruments de coordinació de les policies locals és la fixació d'uns requisits mínims de selecció, com a mitjà d'assegurar els principis constitucionals d'accés a la funció pública policial, element que contribueix de forma clara en la qualitat del servei de seguretat pública que es presta per part de les corporacions locals. La racionalització d'aquests processos exigeix una adequació al nivell de titulació, requerit per a l'accés a la corresponent escala, com també l'ordenació de les proves, en atenció a la consecució de la màxima qualitat del servei públic de policia.
L'escala tècnica, amb les categories d'intendent i inspector, juga un paper fonamental en l'organització dels cossos de policia local. Tant com a comandaments intermedis, com, en no pocs supòsits, com a responsables directes i operatius de plantilles.
En aquests dos casos, l'actualització i posada al dia, en els coneixements i tècniques de solució dels conflictes en què necessàriament han d'intervindre, és un element fonamental que ha d'atendre's a l'hora de la selecció d'aquest personal. Els canvis legislatius i la constant evolució d'aquestes tècniques obliguen, igualment, a una actualització de temaris, i a una revisió en el sistema de selecció seguit fins ara.
Per això, en ús de les facultats que m'han sigut conferides pel Consell de la Generalitat Valenciana, mitjançant el Decret 88/2001, de 24 d'abril, i previ informe de la Comissió de Coordinació de les Policies locals de la Comunitat Valenciana,
ORDENE
Article 1. Bases
Les proves que convoquen els municipis de la Comunitat Autònoma Valenciana, per a la provisió de llocs de treball de l'escala tècnica de la policia local, categories d'intendent i d'inspector, per promoció interna, torn lliure o mobilitat, es regiran per les bases de la convocatòria que s'aproven per l'òrgan corresponent dels ajuntaments, que hauran d'adaptar-se als continguts, programes i barems mínims que s'estableixen en l'annex de la present ordre.
Article 2. Promoció interna
En les convocatòries per a l'ingrés en les categories d'intendent i inspector, per promoció interna, d'acord amb el que estableix la regulació sobre funció pública, s'establirà l'exempció total o parcial de les proves o exercicis realitzades amb anterioritat en la categoria immediata inferior, encaminades a acreditar coneixements ja exigits per a l'ingrés en aquesta. No procedirà l'anterior exempció quan s'haja produït una variació substancial dels continguts d'aquestes.
Disposició derogatòria
Queden derogades les ordres de 16 de gener de 1992, de la Conselleria d'Administració Pública, per les quals es desplega el Decret 11/1992, de 16 de gener, del Consell de la Generalitat Valenciana, de Selecció i Provisió de Llocs de Treball en les Categories de Suboficial i Sergent en els Cossos de Policia Local de la Comunitat Valenciana, i quantes disposicions d'igual rang que s'oposen a aquesta.
Disposició final
La present Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 1 de juny de 2001
El conseller de Justícia i Administracions Publiques
CARLOS GONZÁLEZ CEPEDA
Annex
I. Contingut mínim dels exercicis i programes de les proves selectives de les convocatòries per a la provisió de llocs de treball de l'escala tècnica de la policia local, categories d'intendent i d'inspector. Torn lliure i torn de promoció interna.
A) Proves selectives
Les proves de la fase d'oposició, per a les categories d'intendent i d'inspector, constaran, en tot cas, de les proves següents, com a mínim, de conformitat amb l'article 7 del Decret 88/2001, de 24 d'abril, del Govern Valencià:
1. Prova psicotècnica
Consistirà a superar els exercicis o proves psicotècniques aptitudinals, i de personalitat, que es determinen reglamentàriament. La superació de dites proves en els municipis de la Comunitat Valenciana, expressament homologats per l'Institut Valencià de Seguretat Pública, tindrà una validesa de sis mesos des de la seua realització, i eximirà durant aquest període a l'aspirant de tornar a realitzar-les.
2. Proves d'aptitud física
Consistiran a superar les proves d'aptitud física que posen de manifest la capacitat per a l'acompliment del lloc de treball i el contingut i marques mínimes de la qual seran, almenys, les següents, segons el quadro d'edats que s'indica:
Barem d'edats masculí
Quadre d'edats 1 2 3
Fins 30 anys 4,20” 3,75m 60”
De 31 a 35 anys 4,50” 3,50m 1,10”
De 36 a 40 anys 5,30” 3,25m 1,30”
De 41 a 45 anys 1.500m 3,00m 1,30”
De 46 a 50 anys 1.300m 2,75m 1,40”
Més de 50 anys 1.200m 2,40m 1,55”
Barem d'edats femení
Quadre d'edats 1 2 3
Fins 30 anys 4,50” 3,10m 1,10”
De 31 a 35 anys 5,20” 2,90m 1,20”
De 36 a 40 anys 6,00” 2,70m 1,35”
De 41 a 45 anys 1.300m 2,50m 1,45”
De 46 a 50 anys 1.200m 2,30m 1,55”
Més de 50 anys 1.000m 2,10m 2,10”
2. Proves
2.1 Carrera de resistència 1.000 metres
2.2 Salt de longitud amb carrera
2.3 Natació, 50 metres
La qualificació d'aquest exercici serà d'apte o no apte, havent de superar, com a mínim, dues de les proves per a ser declarat apte.
La superació d'aquesta prova tindrà un validesa de quatre anys des de la seua realització, amb independència de l'edat de l'aspirant, i quedaran exempts de realitzar-la aquells que, en el dit període, l'hagen superat.
3. Qüestionari de cultura policial
Consistirà a contestar correctament, per escrit, un qüestionari de 100 preguntes, com a mínim, i 125 com a màxim, amb quatre respostes alternatives, només una d'elles certa, sobre els temes que constitueixen els temaris que s'indiquen per a cada categoria que s'inclouen en l'annex d'aquesta ordre, en un temps màxim de dues hores i mínim d'1 hora i 30 minuts.
La qualificació d'aquest exercici serà de 0 a 10 punts, i caldrà obtindre un mínim de 5 punts per a superar aquest. En tot cas, s'establiran procediments de penalització per les respostes errònies.
4. Coneixement del valencià
Els municipis de predomini lingüístic valencià, segons la Llei d'Ús i Ensenyança del Valencià 4/1983, de 23 de novembre, de la Generalitat Valenciana, inclouran un exercici consistent a traduir del valencià al castellà, i viceversa, un text proposat pel tribunal, en un temps a determinar.
Aquest exercici es qualificarà de 0 a 4 punts i no serà eliminatori.
5. Reconeixement mèdic
Consistirà a superar un reconeixement mèdic, d'acord amb el quadre d'exclusions mèdiques que es determine reglamentàriament. La superació d'aquesta prova, homologada expressament per l'Institut Valencià de Seguretat Pública, tindrà una validesa de sis mesos des de la seua realització, quedant exempts de passar-la aquells que, en el dit període l'hagen superat, sempre que no es produïsquen malalties o malalties que, a judici del tribunal mèdic, justifiquen el tornar-les a realitzar.
6. Desplegament del temari
6.1 Tema de composició
Consistirà en el desplegament d'un tema d'actualitat i coneixement general, relacionat amb els epígrafs dels temaris establits per a cada categoria, elegit pel tribunal, l'extensió dels quals no podrà ser inferior a tres folis ni excedir-ne de cinc, a una sola cara, i en un temps no superior a 1 hora i 30 minuts, a fi de valorar la lògica de l'exposició. El dit exercici, a elecció del tribunal, podrà ser llegit en sessió pública per l'aspirant.
La qualificació d'aquest exercici serà de 0 a 10 punts, i per a superar l'exercici caldrà obtindre un mínim de 5 punts.
6. 2 Desplegament del temari
Consistirà a desplegar per escrit, i durant un temps màxim de dues hores, dos temes elegits per l'aspirant de quatre extrets per sorteig d'entre els que componen el temari de cada categoria. Els dits temes seran llegits en sessió pública davant del tribunal, que podrà formular les preguntes o aclariments que sobre els mateixos jutge oportunes.
S'hi valorarà la claredat d'idees, la facilitat d'expressió i el coneixement sobre els temes exposats.
La qualificació d'aquest exercici serà de 0 a 10 punts, i per a superar l'exercici caldrà obtindre un mínim de 5 punts.
6.3 Supòsit policial
Consistirà en la realització d'una prova pràctica, amb una duració mínima d'1 hora, que fixarà el tribunal abans de la realització de l'exercici, que versarà sobre planificació, redacció, desenvolupament i exposició escrita d'un supòsit policial sobre les activitats, funcions i serveis propis de l'ocupació a què s'opta.
S'hi valorarà el desplegament i exposició de totes aquelles actuacions i mesures policials han d'adoptar-se en matèria de distribució de personal, mitjans materials, seguretat ciutadana i vial, i actuacions complementàries, i altres que siguen calguen per a la realització del supòsit.
Es podran acompanyar o fixar sobre pla, que aporte el tribunal, totes aquelles dades gràfiques o representatives de les actuacions policials, o de distribució de mitjans, les quals servisquen per a la seua millor resolució.
La qualificació d'aquest exercici serà de 0 a 10 punts, i caldrà obtindre un mínim de 5 punts per a superar el mateix.
6.4 Memòria projecte
Quan així es preveja en la convocatòria, i per a cobrir llocs de la màxima categoria existent en la plantilla, es podrà substituir la prova de supòsit policial, i podrà establir-se la defensa pública d'una memòria projecte, que consistirà en la presentació i exposició oral i pública, durant una hora d'un estudi original, amb una extensió mínima de cinquanta folis i màxima de setanta, mecanografiats a doble espai i a una sola cara, grandària DIN A-4, sobre l'organització, problemàtica, funcions i serveis del cos de policia local, en un municipi amb una població d'igual o semblant a la del municipi convocant.
La qualificació d'aquest exercici serà de 0 a 10 punts, i hi caldrà un mínim de 5 punts per a superar aquest.
6.5 La valoració dels exercicis de desplegament del temari s'efectuarà mitjançant l'obtenció de la mitja aritmètica de cada u dels membres del tribunal de selecció, i s'hi rebutjarà a aquests efectes totes les puntuacions màximes i mínimes quan entre elles existisca una diferència de 4 punts o més, servint, si és procedent, com a punt de referència la puntuació màxima obtinguda.
B) Temaris
B.1. Categoria d'intendent.
El programa que s'elabore per cada corporació haurà d'incloure almenys el contingut bàsic dels temes següents:
Dret constitucional
Tema 1. La Constitució espanyola de 1978. Estructura. Principis fonamentals. Organització política de l'estat espanyol. Classe i forma d'estat. Reforma de la Constitució.
Tema 2. La monarquia parlamentària. La Corona: funcions constitucionals del rei. Successió i regència. El referèndum. Les Corts Generals: les cambres. Composició, atribucions i funcionament. La funció legislativa. Relacions entre les Corts Generals i el Govern.
Tema 3. El poder executiu. El Govern. Composició. Funcions. La potestat reglamentària. El poder judicial. Estructura, organització i funcionament dels tribunals en el sistema Espanyol.
Tema 4. Els drets i deures reconeguts en la Constitució. Procediments de garantia i protecció. El Tribunal Constitucional i el Defensor del Poble. La suspensió dels drets i llibertats.
Tema 5. Els drets humans. Instruments de reconeixement i protecció dels drets humans. La funció policial en relació amb el respecte i salvaguarda dels drets humans.
Tema 6. L'organització territorial espanyola. Les comunitats autònomes. Els estatuts d'autonomia. Òrgans i competències.
Tema 7. Les administracions públiques en la constitució. L'administració pública estatal i autonòmica. Competències i autonomia. Relacions. El ciutadà i l'administració.
Tema 8. La hisenda pública i l'administració tributària. El ciutadà i l'administració tributària.
Tema 9. L'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana. La Generalitat Valenciana. Les Corts. El Govern o Consell. Les altres institucions que componen la Generalitat Valenciana. Competències. Administració de justícia.
Tema 10. La Unió Europea. Institucions de la Unió Europea. L'ordenament jurídic de la Unió Europea. La recepció, aplicació i control del dret comunitari europeu a Espanya.
Dret administratiu.
Tema 11. El dret administratiu. Fonts. Normes no parlamentàries amb rang de llei. El reglament.
Tema 12. L'acte administratiu. Requisits dels actes administratius. El procediment administratiu. Principis. Drets i deures dels ciutadans. Fases del procediment. Actes presumptes. El concepte d'interessat.
Tema 13. La revisió administrativa dels actes administratius. Procediments i límits de la revisió. Els recursos administratius. La revisió jurisdiccional dels actes administratius. El recurs contenciós administratiu.
Tema 14. L'Administració local. El municipi. Elements. Territori. Població. Competències i autonomia. Béns i serveis municipals.
Tema 15. El municipi. Òrgans unipersonals de govern. L'alcalde. Els tinents d'alcalde. Els regidors.
Tema 16. Òrgans col·legiats de govern. L'Ajuntament Ple. La Comissió de Govern. Òrgans consultius i participatius. Les comissions informatives. Les juntes de districte.
Tema 17. La funció pública. El personal al servei de l'administració local. Concepte i classes. Organització de la funció pública local. Adquisició i perduda de la condició de funcionari.
Tema 18. La responsabilitat del personal al servei de les administracions públiques. Règim disciplinari i procediment sancionador dels funcionaris públics en general.
Policia administrativa. Bans i ordenances municipals.
Tema 19. La potestat reglamentària dels ajuntaments. Les ordenances municipals. Els bans d'Alcaldia. Concepte i classes. Infraccions. Potestat sancionadora. Procediment sancionador administratiu.
Tema 20. Les competències municipals en matèria de protecció del medi ambient. Protecció civil. Activitats molestes, insalubres, nocives i perilloses. Les llicències d'usos i activitats.
Tema 21. Normes d'utilització de les vies públiques. Revetles, passos permanents, tendals, instal·lació de taules i cadires, i contenidors, grues i material de construcció: òrgan competent per a la seua autorització. Sancions. Venda ambulant. Modalitats de venda ambulant. Requisits.
Tema 22. Normes reguladores d'auto i auto-turismes. Documentació necessària d'aquests vehicles, requisits, tarifes, competència. Focs artificials, classes d'artificis pirotècnics. Muntatge d'espectacles. Distància dels focs i protecció personal. Mendicitat. Regulació legal.
Tema 23. L'activitat urbanística. Requisits. Competències municipals en matèria d'escolarització.
Policia local.
Tema 24. La seguretat ciutadana. Les forces i cossos de seguretat. Autoritats competents. La col·laboració i coordinació entre les forces i cossos de seguretat.
Tema 25. La policia local. Missions i objectius. Funcions. Policia administrativa i policia judicial.
Tema 26. El binomi policia local. Principis bàsics i normes d'actuació. Suports ètics.
Tema 27. Ordenament legislatiu de la policia local. Estructura orgànica i funcional. Règim estatutari. Drets i deures de les policies locals. Règim disciplinari dels funcionaris de policia local.
Tema 28. La Llei de Coordinació de Policia Local de la Comunitat Valenciana. La coordinació de les policies locals. Instruments de coordinació. Estructura i organització. Selecció, promoció i mobilitat de les policies locals de la Comunitat Valenciana.
Tema 29. L'Institut Valencià de Seguretat Pública. Regulació legal. Fins i funcions. La formació de les policies locals. Les diferents activitats de formació: cursos selectius bàsics, de capacitació i integració d'auxiliars de policia local. El registre de policies locals.
Dret penal
Tema 30. El Codi Penal. Concepte d'infracció penal: delicte i falta. Les persones responsables criminalment dels delictes i les faltes. Les circumstàncies que modifiquen la responsabilitat penal.
Tema 31. L'homicidi i les seues formes. Avortament. Lesions. Lesions al fetus. Delictes contra la llibertat: detencions il·legals i segrestos; amenaces; coaccions. Les tortures i altres delictes contra la integritat moral.
Tema 32. Delictes contra la llibertat sexual: agressions i abusos sexuals; l'assetjament sexual; exhibicionisme i provocació sexual; delictes relatius a la prostitució.
Tema 33. L'omissió del deure de socors. Delictes contra la intimitat, el dret a la pròpia imatge i la inviolabilitat del domicili.
Tema 34. Delictes contra el patrimoni i l'orde socioeconòmic: furts, robatoris, extorsió, robatori i furt de vehicles.
Tema 35. Delictes contra l'administració pública: prevaricació i altres comportaments injustos; abandó de destí i l'omissió del deure perseguir delictes; desobediència i denegació d'auxili; infidelitat en la custòdia de documents i de la violació de secrets.
Tema 36. Suborn, tràfic d'influències, malversació, fraus i exaccions il·legals, negociacions i activitats prohibides als funcionaris públics.
Tema 37. Delictes sobre l'ordenació del territori, el patrimoni històric , els recursos naturals i el medi ambient, i la protecció de la flora i fauna.
Tema 38. Delictes contra la salut pública. Delictes contra la seguretat del trànsit. Infraccions a les disposicions sobre trànsit i seguretat vial constitutives de delicte.
Tema 39. Faltes contra les persones. Faltes contra el patrimoni. Faltes contra els interessos generals. Faltes contra l'orde públic.
Tema 40. Les penes. Classes i efectes. Penes privatives de llibertat. Penes privatives de drets. La pena de multa. Penes accessòries. La responsabilitat civil. El compliment de condemna en centres dependents dels municipis.
Dret processal
Tema 41. El procés penal. Concepte, objecte i característiques. Formes d'iniciació. Denúncia i querella. El dret de defensa. L'assistència d'advocat. El tractament de presos i detinguts. El procediment d'Habeas Corpus.
Tema 42. La policia judicial. La policia local com a policia judicial. Diligències d'investigació. La identificació. Entrades i registres en llocs tancats. Detenció i detenció il·legal.
Tema 43. Presó provisional i llibertat provisional. La fiança. Recursos contra les resolucions dels jutges d'instrucció o contra les dels tribunals superiors de justícia. Revisió. L'embargament.
Tema 44. L'atestat policial. Subjectes de l'atestat. L'instructor. L'objecte de l'atestat. Altres diligències policials.
Trànsit i circulació
Tema 45. La Llei de Bases sobre Trànsit, Circulació de Vehicles a Motor i Seguretat Vial. Text articulat de la Llei sobre Trànsit, Circulació de Vehicles a Motor i Seguretat Vial. Les competències en matèria de trànsit i seguretat vial.
Tema 46. Usuaris i conductors. Obres i activitats prohibides en matèria de trànsit i seguretat vial. Normes de circulació de vehicles. Altres normes de circulació. Senyalització.
Tema 47. Autoritzacions administratives per a conduir. Autoritzacions relatives a vehicles. Anul·lació, revocació i intervenció d'autoritzacions.
Tema 48. Infraccions i sancions. Mesures cautelars. La responsabilitat derivada de les anteriors infraccions. Procediment sancionador. Recursos. Execució de les sancions.
Tema 49. Matriculació de vehicles. Reforma en els vehicles. Ciclomotors. Vehicles especials. Vehicles històrics. Dispositius de limitació de velocitat. Inspecció Tècnica de Vehicles. Responsabilitat civil i l'assegurança obligatòria en els vehicles a motor.
Tema 50. El transport. Servei públic de viatgers i servei públic de mercaderies o mixtes. El servei privat. Mercaderies perilloses. Condicions tècniques de transport i altres requisits principals. Reglament Nacional de Serveis Urbans i Interurbans de Transport d'Automòbils Lleugers. El transport escolar.
Tema 51. Els accidents de trànsit: concepte i consideracions prèvies. Les seues causes. Classes i fases.
Tema 52. Alcoholèmia. Concepte d'alcoholèmia. Taxa d'alcoholèmia. Efectes generals de les diferents taxes d'alcoholèmia. Normes per a la realització de la prova d'alcoholèmia. Alcoholímetres: descripció general i forma d'actuar.
Tema 53. Persones obligades a sotmetre's a la prova de detecció. Infracció a la Llei de Seguretat Vial, que comporta l'obligació de la prova.
Psicologia
Tema 54. El comandament. Concepte. Funcions. L'exercici del comandament.
Tema 55. Estils de comandament. Metodologia de comandament. L'eficàcia del comandament.
Tema 56. La presa de decisions. Tipologies. El procés de presa de decisions. Factors que influeixen en la presa de decisions. Decisions en grup. Poder i autoritat.
Tema 57. Tècniques de direcció. El factor temps. Selecció de tasques. Utilització de mitjans. Principis de disciplina efectiva. Conflictes.
Tema 58. Relació cap/subordinat. La motivació. Les necessitats de l'individu. Teories de la motivació centrades en el procés. Les conseqüències i objectius de la motivació.
Tema 59. Concepte i procés de la comunicació. Elements de la comunicació. La comunicació no verbal. Xarxes de comunicació. Fluxos de comunicació. Problemes i barreres de la comunicació. El rumor.
Tema 60. La comunicació. Aspectes metodològics. Comunicació amb superiors. Maneig de situacions difícils. Comunicació amb subordinats.
Tema 61. La policia, les seues funcions i context. Policia i societat. Percepcions mútues. Expectatives socials sobre la policia. Funcions policials. La policia com a servei públic. El model policial. El perfil del policia. La formació policial.
Tema 62. L'acció en el context social. Noves funcions policials i comunitaris. La relació de la policia amb els col·lectius socials. Requisits per a aconseguir els objectius.
Sociologia
Tema 63. Comportaments col·lectius. Concepte i classificació. Tipologia de les masses. Causes de la producció dels comportaments col·lectius. La intervenció en els comportaments col·lectius. El comportament en els desastres. Conductes en les distintes fases d'una catàstrofe. Efectes i conseqüències dels desastres en les persones. El pànic. Reacció davant d'una situació de desastre.
Tema 64. Els grups socials. Grup de pertinença i de referència. Els grups davant de la frustració. Característiques del grup. Tècniques de grup.
Tema 65. El procés de socialització. Disposició a assumir un paper. Traços de personalitat en la dinàmica de grups. Recomanacions. Liderat. El paper del líder, factors i funcions.
Tema 66. Minories ètniques i culturals. Racisme i xenofòbia. Marginació. Situació de les minories ètniques a Europa. Recomanacions del Parlament Europeu. L'actitud policial davant de les minories ètniques.
B.2. Categoria d'inspector.
El programa que s'elabore per cada corporació haurà d'incloure almenys el contingut bàsic dels temes següents:
Dret constitucional
Tema 1. La Constitució Espanyola de 1978. Estructura. Principis fonamentals. Organització política de l'estat espanyol. Classe i forma d'estat. Reforma de la Constitució.
Tema 2. La monarquia parlamentària. La Corona: funcions constitucionals del rei. Successió i regència. El referèndum. Les Corts Generals: les cambres. Composició, atribucions i funcionament. La funció legislativa. Relacions entre les Corts Generals i el Govern.
Tema 3. El poder executiu. El Govern. Composició. Funcions. La potestat reglamentària. El poder judicial. Estructura, organització i funcionament dels Tribunals en el sistema Espanyol.
Tema 4. Els drets i deures reconeguts en la Constitució. Procediments de garantia i protecció. El Tribunal Constitucional i el Defensor del Poble. La suspensió dels drets i llibertats.
Tema 5. Els drets humans. Instruments de reconeixement i protecció dels drets humans. La funció policial en relació amb el respecte i assegurament dels drets humans.
Tema 6. L'organització territorial espanyola. Les comunitats autònomes. Els estatuts d'autonomia. Òrgans i competències.
Tema 7. Les administracions públiques en la Constitució. L'administració pública estatal i autonòmica. Competències i autonomia. Relacions. El ciutadà i l'administració.
Tema 8. La hisenda pública i l'administració tributària. El ciutadà i l'administració tributària.
Tema 9. L'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana. La Generalitat Valenciana. Les Corts. El Govern o Consell. Les altres institucions que componen la Generalitat Valenciana. Competències. Administració de Justícia.
Tema 10. La Unió Europea. Institucions de la Unió Europea. L'ordenament jurídic de la Unió Europea. La recepció, aplicació i control del Dret comunitari europeu a Espanya.
Dret administratiu
Tema 11. El dret administratiu. Fonts. Normes no parlamentàries amb rang de llei. El reglament.
Tema 12. L'acte administratiu. Requisits dels actes administratius. El procediment administratiu. Principis. Drets i deures dels ciutadans. Fases del procediment. Actes presumptes. El concepte d'interessat.
Tema 13. La revisió administrativa dels actes administratius. Procediments i límits de la revisió. Els recursos administratius. La revisió jurisdiccional dels actes administratius. El recurs contenciós administratiu.
Tema 14. L'administració local. El municipi. Elements. Territori. Població. Competències i autonomia. Béns i serveis municipals.
Tema 15. El municipi. Òrgans unipersonals de govern. L'alcalde. Els tinents d'alcalde. Els regidors.
Tema 16. Òrgans col·legiats de govern. L'Ajuntament Ple. La Comissió de Govern. Òrgans consultius i participatius. Les comissions informatives. Les juntes de districte.
Tema 17. La funció pública. El personal al servei de l'administració local. Concepte i classes. Organització de la funció pública local. Adquisició i perduda de la condició de funcionari.
Tema 18. La responsabilitat del personal al servei de les administracions públiques. Règim Disciplinari i Procediment Sancionador dels Funcionaris Públics en General.
Policia administrativa. Bans i ordenances municipals.
Tema 19. La potestat reglamentària dels ajuntaments. Les ordenances municipals. Els bans d'Alcaldia. Concepte i classes. Infraccions. Potestat sancionadora. Procediment sancionador administratiu.
Tema 20. Les competències municipals en matèria de protecció del medi ambient. Protecció civil. Activitats molestes, insalubres, nocives i perilloses. Les llicències d'usos i activitats.
Tema 21. Normes d'utilització de les vies públiques. Revetles, passos permanents, tendals, instal·lació de taules i cadires, i contenidors, grues i material de construcció: òrgan competent per a la seua autorització. Sancions. Venda ambulant. Modalitats de venda ambulant. Requisits.
Tema 22. Normes reguladores d'auto i auto-turismes. Documentació necessària d'aquests vehicles, requisits, tarifes, competència. Focs artificials, classes d'artificis pirotècnics. Muntatge d'espectacles. Distància dels focs i protecció personal. Mendicitat. Regulació legal.
Tema 23. L'activitat urbanística. Requisits. Competències municipals en matèria d'escolarització.
Policia local
Tema 24. La seguretat ciutadana. Les forces i cossos de seguretat. Autoritats competents. La col·laboració i coordinació entre les forces i cossos de Seguretat.
Tema 25. La policia local. Missions i objectius. Funcions. Policia administrativa i policia judicial.
Tema 26. El binomi policia local. Principis bàsics i normes d'actuació. Suports ètics.
Tema 27. Ordenament Legislatiu de la Policia Local. Estructura orgànica i funcional. Règim estatutari. Drets i deures de les policies locals. Règim Disciplinari dels Funcionaris de Policia Local.
Tema 28. La Llei de Coordinació de Policia Local de la Comunitat Valenciana. La coordinació de les policies locals. Instruments de coordinació. Estructura i organització. Selecció, promoció i mobilitat de les policies locals de la Comunitat Valenciana.
Tema 29. L'Institut Valencià de Seguretat Pública. Regulació legal. Fins i funcions. La formació de les policies locals. Les diferents activitats de formació: cursos selectius bàsics, de capacitació i integració d'auxiliars de policia local. El registre de policies locals.
Dret penal
Tema 30. El Codi Penal. Concepte d'infracció penal: delicte i falta. Les persones responsables criminalment dels delictes i les faltes. Les circumstàncies que modifiquen la responsabilitat penal.
Tema 31. L'homicidi i les seues formes. Avortament. Lesions. Lesions al fetus. Delictes contra la llibertat: detencions il·legals i segrestos; amenaces; coaccions. Les tortures i altres delictes contra la integritat moral.
Tema 32. Delictes contra la llibertat sexual: agressions i abusos sexuals; l'assetjament sexual; exhibicionisme i provocació sexual; delictes relatius a la prostitució.
Tema 33. L'omissió del deure de socors. Delictes contra la intimitat, el dret a la pròpia imatge i la inviolabilitat del domicili.
Tema 34. Delictes contra el patrimoni i l'orde socioeconòmic: furts, robatoris, extorsió, robatori i furt de vehicles.
Tema 35. Delictes contra l'administració pública: prevaricació i altres comportaments injustos; abandó de destí i l'omissió del deure perseguir delictes; desobediència i denegació d'auxili; infidelitat en la custòdia de documents i de la violació de secrets.
Tema 36. Suborn, tràfic d'influències, malversació, fraus i exaccions il·legals, negociacions i activitats prohibides als funcionaris públics.
Tema 37. Delictes sobre l'ordenació del territori, el patrimoni històric, els recursos naturals i el medi ambient, i la protecció de la flora i fauna.
Tema 38. Delictes contra la salut pública. Delictes contra la seguretat del trànsit. Infraccions a les disposicions sobre trànsit i seguretat vial constitutives de delicte.
Tema 39. Faltes contra les persones. Faltes contra el patrimoni. Faltes contra els interessos generals. Faltes contra l'orde públic.
Dret processal
Tema 40. El procés penal. Concepte, objecte i característiques. Formes d'iniciació. Denúncia i querella. El dret de defensa. L'assistència d'advocat. El tractament de presos i detinguts. El procediment d'Habeas Corpus.
Tema 41. La policia judicial. La policia local com a policia judicial. Diligències d'investigació. La identificació. Entrades i registres en llocs tancats. Detenció i detenció il·legal.
Tema 42. Presó provisional i llibertat provisional. La fiança. Recursos contra les resolucions dels jutges d'Instrucció o contra les dels tribunals superiors de Justícia. Revisió. L'embargament.
Tema 43. L'atestat policial. Subjectes de l'atestat. L'instructor. L'objecte de l'atestat. Altres diligències policials.
Policia de trànsit i circulació
Tema 44. La Llei de Bases sobre Trànsit, Circulació de Vehicles a Motor i Seguretat Vial. Text articulat de la Llei sobre Trànsit, Circulació de Vehicles a Motor i Seguretat Vial. Les competències en matèria de trànsit i seguretat vial.
Tema 45. Usuaris i conductors. Obres i activitats prohibides en matèria de trànsit i seguretat vial. Normes de circulació de vehicles. Altres normes de circulació. Senyalització.
Tema 46. Autoritzacions administratives per a conduir. Autoritzacions relatives a vehicles. Anul·lació, revocació i intervenció d'autoritzacions.
Tema 47. Infraccions i sancions. Mesures cautelars. La responsabilitat derivada de les anteriors infraccions. Procediment sancionador. Recursos. Execució de les sancions.
Tema 48. Matriculació de vehicles. Reforma en els vehicles. Ciclomotors. Vehicles especials. Vehicles històrics. Dispositius de limitació de velocitat. Inspecció Tècnica de Vehicles. Responsabilitat civil i l'assegurança obligatòria en els vehicles a motor.
Tema 49. El transport. Servei públic de viatgers i servei públic de mercaderies o mixtes. El servei privat. Mercaderies perilloses. Condicions tècniques de transport i altres requisits principals. Reglament Nacional de Serveis Urbans i Interurbans de Transport d'Automòbils Lleugers. El transport escolar.
Tema 50. Els accidents de trànsit: concepte i consideracions prèvies. Les seues causes. Classes i fases.
Tema 51. Alcoholèmia. Concepte d'alcoholèmia. Taxa d'alcoholèmia. Efectes generals de les diferents taxes d'alcoholèmia. Normes per a la realització de la prova d'alcoholèmia. Alcoholímetres: descripció general i forma d'actuar.
Tema 52. Persones obligades a sotmetre's a la prova de detecció. Infracció a la Llei de Seguretat Vial, que comporta l'obligació de la prova.
Psicologia
Tema 53. El comandament. Concepte. Funcions. L'exercici del comandament.
Tema 54. Estils de comandament. Metodologies de comandament. L'eficàcia del comandament.
Tema 55. La presa de decisions. Tipologies. El procés de presa de decisions. Factors que influeixen en la presa de decisions. Decisions en grup. Poder i autoritat.
Tema 56. Tècniques de direcció. El factor temps. Selecció de tasques. Utilització de mitjans. Principis de disciplina efectiva. Conflictes.
Tema 57. Relació cap / subordinat. Les necessitats de l'individu. Teories de la motivació centrades en el procés. Les conseqüències i objectius de la motivació.
Tema 58. Concepte i procés de la comunicació. Elements de la comunicació. La comunicació no verbal. Xarxes de comunicació. Fluxos de comunicació. Problemes i barreres de la comunicació. El rumor.
Tema 59. La comunicació amb superiors. Maneig de situacions difícils. Comunicació amb subordinats.
Tema 60. Grups socials. Les masses. Minories ètniques i culturals. Models explicatius de la delinqüència.
II. La valoració dels mèrits en els concursos, per a la provisió de places oferides per torn lliure, promoció interna i torn de mobilitat, de l'escala Tècnica, categories d'intendent i inspector dels cossos de policia local de la Comunitat Valenciana, es realitzarà d'acord amb el que disposa l'Ordre de la Conselleria competent en matèria de policia.

linea
Mapa web