Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDE de 6 de juny de 2002, del conseller de Sanitat, per la qual actualitza la tramitació d'expedients sancionadors a farmacèutics titulars d'oficines de farmàcia segons el procediment establit pel Reial Decret 1.410/1977, de 17 de juny, d'acord amb les competències dels òrgans actuals d'esta Conselleria de Sanitat. [2002/X7447]

(DOGV núm. 4290 de 11.07.2002) Ref. Base de dades 3052/2002

ORDE de 6 de juny de 2002, del conseller de Sanitat, per la qual actualitza la tramitació d'expedients sancionadors a farmacèutics titulars d'oficines de farmàcia segons el procediment establit pel Reial Decret 1.410/1977, de 17 de juny, d'acord amb les competències dels òrgans actuals d'esta Conselleria de Sanitat. [2002/X7447]
L'article 107 de la Llei 25/1990, de 20 de desembre, del Medicament, establix que les infraccions en matèria de medicaments seran objecte de sancions administratives després de la tramitació dels expedients oportuns.
El Reial Decret 1.410/1977, de 17 de juny, de faltes i sancions a farmacèutics en la seua actuació amb la Seguretat Social, establix el procediment sancionador aplicable als farmacèutics titulars d'oficines de farmàcia que facen infraccions, per si o a través dels seus dependents, en relació amb la dispensació de receptes de la Seguretat Social i amb les altres obligacions que hi puguen tindre. Este procediment no ha sigut derogat per la normativa posterior i en repetides ocasions l'ha declarat vigent el Tribunal Suprem.
L'article 20 del Reial Decret 1.410/1977 recull que en allò que no preveu este text s'aplicaran els preceptes de la Llei de Procediment Administratiu. La norma actual, la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, modificada per la Llei 4/1999, de 13 de gener, fa aconsellable incloure alguns preceptes que serien aplicables en el procediment que ens ocupa, perquè estenen l'àmbit a aspectes no previstos pel Reial Decret 1.410/1977.
L'Orde de 8 de novembre de 1991 del conseller de Sanitat i Consum adaptava als òrgans dependents de la conselleria les competències diferents per a la tramitació correcta d'expedients disciplinaris a farmacèutics titulars d'oficines de farmàcia, segons el contingut del Reial Decret 1.410/1977, de 17 de juny.
Després d'esta disposició desaparix el Servici Valencià de Salut com a organisme autònom i n'assumix les funcions la Conselleria de Sanitat. Se succeïxen després diferents reglaments orgànics de la conselleria fins a l'actual, regulat pel Decret 87/1999, de 30 de juliol, del Govern Valencià, amb les actualitzacions establides pel Decret 198/1999, de 19 d'octubre, del Govern Valencià, i l'Orde de 3 de gener de 2000 del conseller de Sanitat que els desplega i l'última modificació del reglament, feta pel Decret 46/2001, de 27 de febrer, del Govern Valencià. Entre les novetats que incorpora el reglament cal destacar la creació de la Direcció General per a la Prestació Farmacèutica.
La nova estructura i atribució de funcions cal que es reflectisca coherentment en la tramitació d'estos expedients el procediment dels quals l'establix el Reial Decret 1.410/1977, de 17 de juny.
Per això, adaptant l'estructura sanitària administrativa a la tramitació d'expedients disciplinaris, pel que fa referència a la determinació dels òrgans competents per a fer els tràmits, i fent ús de les atribucions que em conferixen el Decret 87/1999, de 30 de juliol, del Consell de la Generalitat Valenciana, i l'article 35.e de la Llei de Govern Valencià, que establix com a funció del conseller l'exercici de la potestat reglamentària en les matèries pròpies de la seua conselleria en forma d'ordes,
ORDENE
Article 1. Àmbit d'aplicació
Els procediments sancionadors que s'inicien a farmacèutics propietaris o responsables d'oficines de farmàcia, per faltes que cometen directament o a través de personal dependent del seu establiment sanitari, en relació amb el que disposa el Reial Decret 1.410/1977, de 17 de juny, s'hauran de tramitar segons el procediment establit en la norma establida i el que disposa esta orde.
Article 2. Informació prèvia
2.1 Els inspectors de servicis sanitaris, en l'àmbit territorial de les seues competències, quan hauran conegut qualsevol fet del qual puga derivar-se la comissió d'una infracció en una matèria relacionada amb aspectes de la prestació farmacèutica del Sistema Nacional de la Salut, iniciaran una informació prèvia a fi d'esbrinar els fets concrets i les persones implicades i, si cal, sol·licitar l'obertura d'un expedient sancionador.
2.2 L'expedient s'iniciarà després de l'acta estesa per un inspector de servicis sanitaris, preferentment farmacèutic, de la qual se'n lliurarà una còpia al farmacèutic o la persona que estiga al capdavant de l'oficina de farmàcia en eixe moment, que haurà de signar el rebut en l'original. Si no ho fa, ho faran dos testimonis.
2.3 Si les actuacions es fan en un lloc diferent del local de la farmàcia, se citarà el farmacèutic a compareixença, s'estendrà l'acta que sustentarà l'inici de les actuacions i s'hi farà constar que se l'assabenta dels presumptes fets que se li imputen. Si el farmacèutic compareixent es nega a signar el rebut de l'acta, es demanarà la signatura de dos testimonis i es farà constar la negativa a signar manifestada.
2.4 Es donarà prioritat a les actuacions de les informacions prèvies induïdes davant de denúncies per part de pacients, i es faran totes les actuacions aclaridores que siguen necessàries amb la màxima celeritat.
2.5 Quan l'inspector, després de fer una informació prèvia, considere justificada l'obertura d'un expedient, elevarà la proposta d'incoació d'expedient a la Direcció General per a la Prestació Farmacèutica, amb un informe que inclourà els fets investigats i la documentació que el sustente: actes, compareixences i qualsevol altra que considere rellevant. La documentació que s'envie estarà constituïda per còpies compulsades. L'inspector custodiarà els originals en la direcció territorial en què s'hagen produït els fets.
2.6 En l'enviament de l'expedient que constituïx la informació prèvia s'hauran d'adoptar les mesures que garantisquen al màxim la confidencialitat de la documentació.
Article 3. Acord d'iniciació
3.1 Davant la sol·licitud d'obertura d'expedient i a la vista de la documentació que la motiva, el director general per a la Prestació Farmacèutica, després de consultar el cap de l'Àrea per a la Prestació Farmacèutica i el Medicament, dictarà un acord d'incoació d'expedient, en el qual en nomenarà un instructor i un secretari.
3.1.1 El nomenament de l'instructor recaurà en un inspector farmacèutic que preste servicis en la direcció territorial d'una província diferent d'aquella en què es produïxen els fets que són objecte de l'expedient.
3.1.2 El nomenament del secretari es farà a favor d'un funcionari llicenciat en dret que preste servicis preferentment com a tècnic jurídic o lletrat en la direcció territorial de la província en què s'han produït els fets que són objecte de l'expedient.
3.2 L'acord d'incoació es formalitzarà amb el contingut mínim següent:
a) Identificació de la persona o les persones presumptament responsables.
b) Els fets succintament exposats que causen la iniciació del procediment, la seua qualificació possible i les sancions que puguen correspondre-hi, sense perjuí del que resulte de la instrucció.
c) L'instructor i el secretari, i la menció expressa del règim de recusació.
d) L'òrgan competent per a la resolució de l'expedient i la norma que li atribuïx esta competència.
e) Les mesures de caràcter tutelar que de manera provisional haja pogut acordar l'òrgan competent.
f) Indicació del dret de les persones interessades a formular al·legacions i a l'audiència en el procediment, i els terminis per a exercir-los.
3.3 Quan s'hauran dictat l'acord d'incoació i els nomenaments de l'instructor i el secretari, el cap de l'Àrea per a la Prestació Farmacèutica i el Medicament els ho comunicarà, i també ho comunicarà als directors territorials de la Conselleria de Sanitat dels quals depenguen estos funcionaris.
Article 4. Instrucció
4.1 La fase d'instrucció de l'expedient es farà en l'àmbit territorial en què s'han produït els fets. S'arxivarà i es custodiarà preferentment en la inspecció farmacèutica tota la documentació original que haja sigut utilitzada en la informació prèvia, fins que la sol·licite el secretari per incorporar-la a l'expedient.
Quan s'hauran rebuts i acceptats els nomenaments d'instructor i secretari, es constituirà l'òrgan instructor, i es comunicarà a la Direcció General per a la Prestació Farmacèutica i a les persones interessades. El procediment continuarà segons que establixen el Reial Decret 1.410/1977, i la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
4.3 A partir de la fase d'instrucció, amb la constitució de l'òrgan instructor, l'inici del còmput del termini establit per a la tramitació serà establit en la data de recepció de la notificació de l'acord d'incoació per part del presumpte inculpat.
Quan s'haurà constituït l'òrgan instructor, serà competència del secretari custodiar la documentació original que constituirà el cos de l'expedient. En la tramitació de l'expedient, el secretari vetlarà perquè només es done vista de l'expedient a les persones interessades, en qualsevol fase del procediment i sempre que ho sol·liciten. La representació legal de la persona interessada s'adaptarà al que establix l'article 32 de la Llei 30/1992.
4.4 Els fets constatats per funcionaris als quals es reconix la condició d'autoritat i que es formalitzen en un document públic que tinga els requisits legals pertinents, tindran valor probatori sense perjuí de la defensa que puguen exercir les persones interessades.
4.5 El secretari haurà d'estendre certificacions o fotocòpies a sol·licitud de qualsevol persona interessada, sobre aspectes que tinguen una relació directa amb ella.
Article 5. Vinculació amb la via penal
5.1 En qualsevol moment, del procediment, quan l'òrgan competent estime que els fets poden ser objecte d'il·lícit penal, ho comunicarà al ministeri fiscal, i li sol·licitarà testimoniatge sobre les actuacions practicades i comunicades.
En estos supòsits, així com quan es tinga coneixement que s'està desplegant un procés penal sobre els mateixos fets, s'haurà de sol·licitar a l'òrgan judicial comunicació sobre les actuacions adoptades.
5.2 Si després de rebre la documentació s'estima que hi ha identitat de subjecte, fet i fonament entre la infracció administrativa i la penal, l'inspector, si és la fase d'informació prèvia, o l'instructor, si ja s'ha incoat el procediment d'instrucció, sol·licitarà al director general per a la Prestació Farmacèutica que acorde la resolució del procediment i el suspenga fins que hi recaiga una resolució judicial.
5.3 Els fets declarats provats per resolucions judicials penals fermes vincularan els òrgans administratius respecte als procediments sancionadors que substancien.
Article 6. Plec de càrrecs i plec de descàrrecs
6.1 Quan s'hauran practicat totes les proves i actuacions que conduïsquen a l'aclariment dels fets i la determinació de responsabilitats i s'haurà escoltat la persona interessada, l'instructor formularà el plec de càrrecs, que notificarà a la persona interessada, la qual hi haurà de contestar en el termini de huit dies, al·legant en el seu plec de descàrrecs tot allò que estime convenient i proposant les proves que considere necessàries per a la seua defensa.
6.2 A la vista del plec de descàrrecs, l'instructor decidirà la pertinença o no de les proves sol·licitades, i n'haurà de notificar en este cas a la persona interessada la denegació en un escrit que n'explique els motius.
Article 7. Informe del col·legi oficial de farmacèutics
7.1 L'instructor sol·licitarà al col·legi oficial de farmacèutics de la província en què estiga situada la farmàcia que és objecte de l'expedient un informe en què es certifiquen els punts següents:
a. Si la persona interessada està col·legiada en este col·legi.
b. Si és propietària de l'oficina de farmàcia.
c. Si la persona interessada està sent objecte, per part d'este col·legi, d'un expedient disciplinari per una actuació que, directament o indirectament, puga tindre relació amb la seua activitat professional en l'àmbit del Sistema Nacional de la Salut.
7.2 El termini per a fer la certificació és de 15 dies improrrogables, passats els quals s'entendrà que s'ha fet el tràmit.
Article 8. Terminis i pròrrogues
8.1 El termini màxim per a resoldre el procediment és de 4 mesos.
8.2 En el transcurs de l'expedient, el termini màxim per a resoldre un expedient i notificar-ne la resolució podrà suspendre's en els supòsits que es consideren en l'article 42.5 de la Llei 4/1999.
8.3 Si es preveu un incompliment del termini establit de 4 mesos per a la tramitació del procediment, el secretari, abans de l'acabament, en sol·licitarà a la Direcció General per a la Prestació Farmacèutica una pròrroga mitjançant una proposta en un escrit que n'explique les raons.
8.4 La Direcció General d'Atenció Primària i Farmàcia podrà acordar excepcionalment l'ampliació del termini màxim de resolució i notificació, mitjançant una motivació clara de les circumstàncies concurrents, i una vegada esgotats tots els mitjans disponibles. L'ampliació del termini màxim no podrà ser superior a l'establit per a la tramitació del procediment, per tant serà d'un màxim computable de 8 mesos des de la data d'inici de l'expedient, fixada el sendemà de la notificació e l'acord d'incoació a la persona interessada, fins a la data de la resolució i la notificació.
8.5 L'ampliació concedida serà notificada a les persones interessades per l'òrgan instructor, i no hi serà possible cap recurs en contra.
Article 9. Enjudiciament i proposta de resolució
9.1 L'instructor, després de fer totes les proves que considere pertinents i en acabat el procediment sancionador específic, emetrà l'enjudiciament dels fets que acabarà en una proposta de resolució que dirigirà junt amb l'expedient original i una còpia compulsada a l'Àrea de Prestacions Farmacèutiques.
9.2 La proposta de resolució serà notificada per l'òrgan instructor a la persona interessada, per tal que en el termini de huit dies hi puga al·legar tot el que considere convenient per a la seua defensa. Si, quan la persona interessada haurà presentat les al·legacions, se'n pot deduir del contingut algun aspecte no considerat en la documentació que hi haja en l'expedient, l'instructor valorarà en un informe resum estes noves aportacions, que haurà d'adjuntar a l'expedient.
Si, valorades les al·legacions presentades per la persona interessada, l'instructor considera que esta valoració comporta una nova proposta de resolució, farà un informe en què exposarà els motius en què sustenta la retroacció de l'expedient, i formularà de nou una proposta de resolució en substitució de la inicial, que serà anul·lada. Es farà la continuació de la tramitació de l'expedient.
Si s'analitza la documentació de l'expedient i es constaten fets que diferixen dels imputats en el plec de càrrecs, l'instructor haurà de retrotraure les actuacions a la formulació d'un nou plec de càrrecs, i a partir d'ací es farà la tramitació de la continuació de l'expedient.
9.3 Els fets constatats en l'expedient seran tipificats per l'instructor segons la normativa vigent i sol·licitarà la imposició de la sanció que s'hi establisca.
9.4 La proposta de resolució es cursarà immediatament a la direcció de l'Àrea per a la Prestació Farmacèutica i el Medicament, junt amb els documents, informes, plecs i al·legacions que hi ha en l'expedient.
Article 10. Resolució de l'expedient
10.1 A la vista de la documentació de l'expedient i després de valorar la proposta de resolució de l'inspector i l'informe resum, si és el cas, l'Àrea per a la Prestació Farmacèutica i el Medicament elevarà la formulació de la resolució al director general per a la Prestació Farmacèutica.
10.2 El director general per a la Prestació Farmacèutica, directament o a proposta del cap de l'Àrea per a la Prestació Farmacèutica i el Medicament, sempre que ho consideren convenient per a resoldre, podrà decidir:
a. Mitjançant un acord que n'explique els motius, la realització d'actuacions complementàries indispensables per a resoldre el procediment.
b. Sol·licitar informes a l'Àrea Jurídica, que no tindran caràcter vinculant llevat que es dictaminen circumstàncies que incidisquen directament en el procediment administratiu produint-ne la nul·litat o anul·labilitat.
10.3 El director general per a la Prestació Farmacèutica és l'òrgan competent per a dictar la resolució que explicarà els motius i decidirà sobre totes les qüestions plantejades per les persones interessades i les que es deriven del procediment.
10.4 En la resolució no es podran acceptar fets diferents dels que es determinen en la fase d'instrucció, llevat que resulten de les actuacions complementàries sol·licitades abans de dictar esta resolució. Quan es considere que la infracció té més gravetat que la determinada en la proposta de resolució, això es notificarà a la persona interessada per tal que al·legue en el termini de 15 dies tot allò que considere convenient com a defensa.
10.5 Contra les sancions es podrà interposar recurs d'alçada davant el conseller de Sanitat.
Article 11. Actuacions complementàries
11.1 L'acord de realització d'actuacions complementàries s'haurà de notificar a les persones interessades, i se'ls concedirà un termini de set dies perquè hi formulen al·legacions.
11.2 Les actuacions s'hauran de fer en el termini de quinze dies, i se suspendrà el termini per a resoldre fins que acaben.
Article 12. Caducitat
12.1 Si venç el termini màxim per a la tramitació del procediment i no s'ha dictat i notificat la resolució expressa, es produirà la caducitat del procediment sancionador. En estos casos, l'administració queda obligada a dictar una resolució de caducitat que ordenarà l'arxivament de les actuacions.
12.2 En els casos en què el procediment s'haja paralitzat per una causa no imputable a la persona interessada, s'interromprà el còmput del termini per a resoldre i notificar la resolució.
Article 13. Prescripció
13.1 El termini de prescripció de les infraccions començarà a comptar des de dia en què la infracció s'haja comés. Interromprà la prescripció la data de notificació a la persona interessada de l'acord d'incoació del procediment, i es reprendrà el còmput si l'expedient es paralitza més d'un mes per una causa no imputable a la persona presumptament responsable.
13.2 El termini de prescripció de la sanció es començarà a comptar des del sendemà de la resolució de l'expedient. Interromprà la prescripció la iniciació, de la qual estiga assabentada la persona interessada, del procediment d'execució de la sanció. Tornarà a comptar-se si es produïx una paralització durant més d'un mes per una causa no imputable a l'infractor.
13.3 En els procediments en què s'haja produït la caducitat i no hagen prescrit les infraccions, la Direcció General per a la Prestació Farmacèutica podrà dictar una resolució de caducitat i, simultàniament, un nou acord d'incoació d'expedient, que haurà d'explicar els motius del reinici del procediment.
Article 14. Competències dels òrgans administratius
Seran competents per a la realització dels diferents tràmits en els procediments que aparixen en el Reial Decret 1.410/1977, de 17 de juny, els òrgans següents:
14.1 Per a la sanció d'amonestació:
S'aplicarà sense cap altre requisit que l'audiència de la persona interessada, i serà imposada pel director general per a la Prestació Farmacèutica. Es comunicarà a la persona interessada, al col·legi de farmacèutics i a la direcció territorial de Sanitat de la província.
14.2 Per a faltes lleus, greus i molt greus:
14.2.1 Correspondrà a l'Àrea per a la Prestació Farmacèutica i el Medicament elevar la proposta a la Direcció General per a la Prestació Farmacèutica de l'acord d'iniciació, dels nomenaments d'instructor i secretari, concessió de pròrrogues i valoració de la proposta de resolució feta per l'òrgan instructor.
14.2.2 És competència del director general per a la Prestació Farmacèutica dictar la resolució de l'expedient, sol·licitar informes a l'Àrea Jurídica i aplicar proves i informes que considere necessaris. Es notificarà la resolució a la persona interessada, i se n'informarà el col·legi oficial de farmacèutics, la inspecció farmacèutica, la direcció territorial de Sanitat de la província i l'òrgan instructor.
14.3 En acabat el procediment sancionador, tota la documentació original de l'expedient s'haurà d'arxivar i custodiar en la inspecció farmacèutica de la direcció territorial de la província en què s'hagen produït els fets.
Article 15. Procediment de repercussió de la sanció
15.1 Quan s'haurà rebuda la resolució en la inspecció farmacèutica de la direcció territorial corresponent, es notificarà a la persona interessada la possibilitat d'elecció del procediment pel qual pot fer efectiva la sanció, i se li concedirà un termini de 15 dies per a triar, bé pagant-la immediatament o bé mitjançant deduccions del 10% en les liquidacions per la dispensació de receptes facturades a la conselleria, que s'aplicaran en cada liquidació fins a la totalitat de la sanció.
15.2 SI el farmacèutic obligat al pagament tria pagar immediatament, se n'informarà la unitat de gestió econòmica competent en la matèria per a fer-li un requeriment.
15.3 Si el farmacèutic obligat al pagament sol·licita que se li faça la retenció en la liquidació de la seua facturació, es comunicarà al negociat de prestacions farmacèutiques, el qual haurà de comunicar-ho immediatament a l'Àrea de Prestacions Farmacèutiques per a establir el mecanisme de retenció.
Article 16. Procediment de repercussió de l'import defraudat
16.1 Independentment de les sancions que estiga obligat a pagar, el farmacèutic haurà de reparar el perjudicis econòmics causats a la Conselleria de Sanitat o a les persones que protegix. En este cas, es farà d'una sola vegada la retenció de la quantitat en la primera liquidació que li faça al seu favor la Conselleria de Sanitat.
16.2 Des de la Direcció General per a la Prestació Farmacèutica es notificarà a la persona interessada que se li haurà fet una retenció i l'import.
DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA
Es deroga tot allò que s'opose al contingut d'esta orde, i en especial l'Orde de 8 de novembre de 1991.
DISPOSICIÓ FINAL
El contingut d'esta orde vigirà des del sendemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 6 de juny de 2002
El conseller de Sanitat,

linea
Mapa web