Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 236/1997, de 9 de setembre, del Govern Valencià, pel qual es regula l'exercici de la competència d'inspecció general dels serveis de l'administració valenciana. [

(DOGV núm. 3082 de 19.09.1997) Ref. Base de dades 3087/1997

DECRET 236/1997, de 9 de setembre, del Govern Valencià, pel qual es regula l'exercici de la competència d'inspecció general dels serveis de l'administració valenciana. [
Sense perjudici de les facultats d'inspecció que la Llei de Govern Valencià atorga als responsables de cada conselleria respecte dels seus propis serveis, la Sotssecretaria de Planificació i Relacions Externes constitueix l'òrgan de control intern de l'administració Valenciana, que té atribuïda la inspecció general de totes les activitats i serveis de l'administració autonòmica valenciana i dels organismes, entitats i empreses que d'ella en depenen, segons recull l'article 10.6 del Decret 30/1997, de 26 de febrer, del Govern Valencià, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Presidència.
D'acord amb el que estableix l'article 11 de l'esmentat Reglament, aquesta competència de control es desenvolupa a través de l'Àrea de la Inspecció General de Serveis.
Amb una o una altra denominació, les inspeccions generals de serveis tenen una consolidada presència en l'àmbit de les administracions públiques, estatal i autonòmiques, i es caracteritza per dirigir els seus esforços al control i avaluació del funcionament dels serveis, per a la millora de l'administració, i s'erigeixen en un valuós instrument de comprovació de l'estat general de les seues activitats i unitats, procurant que s'acomplisquen, en definitiva, els postulats de legalitat, eficàcia, eficiència i economia a què es deu tota administració pública.
Des de la seua creació, la Inspecció General de Serveis ha vingut realitzant les seues funcions conformant una metodologia de treball que perfila un procediment d'actuació que convé traslladar a una norma, i tracta de reglamentar els aspectes bàsics del seu funcionament, en les seues línies generals, tot i deixant fora de la reglamentació la naturalesa i modalitats dels seus diferents tècniques de treball, subjectes a constant evolució.
Aquest decret posa un èmfasi especial en el paper de coordinació que la Inspecció General de Serveis ha de desenvolupar sobre l'actuació d'uns altres òrgans departamentals dedicats a la inspecció, control intern i avaluació del funcionament dels serveis de la seua pròpia Conselleria, creats precisament per a garantir l'existència d'una permanent avaluació de la seua legalitat i eficàcia. La coordinació per part de la Inspecció General de Serveis ha de contribuir, en definitiva, a un òptim aprofitament dels recursos i accions de control existents en l'àmbit de la Generalitat Valenciana.
Per tant, a proposta del conseller de Presidència, i amb la deliberació prèvia del Govern Valencià, en la reunió del dia 9 de setembre de 1997,
DECRETE
Article 1
Correspon a la Sotssecretaria de Planificació i Relacions Externes la inspecció general de totes les activitats i serveis de l'administració autonòmica valenciana i dels organismes, entitats i empreses que en depenen.
Aquesta competència serà desenvolupada a través de l'Àrea de la Inspecció General de Serveis, depenent d'aquesta Sotssecretaria, i les seues actuacions s'ajustaran a allò que s'ha previst en aquest decret.
Article 2
Sota la directa dependència del sotssecretari de Planificació i Relacions Externes, a l'Àrea de la Inspecció General de Serveis li correspon efectuar el control de totes les activitats, serveis i unitats de la Generalitat Valenciana, i dels organismes, entitats i empreses que en depenen.
Per a la consecució d'aquest objectiu la Inspecció General de Serveis tindrà com a principals funcions:
a) Avaluar el grau d'eficàcia aconseguit en l'execució dels programes i plans d'actuació analitzada, tractant de verificar si els resultats obtinguts s'ajusten als objectius programats, així com valorar el nivell d'eficiència aconseguit en relació amb els recursos de què ha disposat per al seu desenvolupament.
b) Proposar a l'òrgan competent les modificacions que s'estimen oportunes per a la millora de l'eficàcia i l'eficiència tant en l'estructura organitzativa com en els sistemes de treball, procediments de control o avaluació interns, distribució de recursos i qualsevol altre aspecte que perfeccione els serveis.
c) Inspeccionar el funcionament de tots els serveis i unitats dependents de l'administració autonòmica valenciana, i vigilar que totes les seues actuacions, així com les del seu personal, es desenvolupen d'acord amb els principis constitucionals i amb plena submissió a la llei i al dret.
d) Investigar la possible existència d'irregularitats i infraccions de la legalitat vigent, i proposar l'adopció de les mesures necessàries per a la correcció de quantes anomalies i deficiències que puguen detectar-se, així com instar a l'òrgan competent del departament afectat la incoació d'expedients disciplinaris en aquells casos en què poguera existir responsabilitat per part de personal adscrit al servei de la Generalitat Valenciana.
Aquestes actuacions s'iniciaran d'ofici, bé per pròpia iniciativa o com a conseqüència d'ordre superior, petició raonada d'uns altres òrgans o en virtut de denúncia.
e) En general, totes aquelles funcions de control que li siguen encomanades pel sotssecretari de Planificació i Relacions Externes.
Article 3
La Inspecció General de Serveis assumirà la coordinació de la resta d'òrgans o unitats de control, avaluació o inspecció que existisquen en cada conselleria, l'objectiu de la qual siga vigilar, supervisar o controlar el correcte funcionament dels serveis i unitats dependents del seu propi departament.
A tal efecte, la Inspecció General de Serveis:
a) Coneixerà, prèviament a la seua aprovació, els plans d'activitats anuals a desenvolupar per les esmentades unitats d'inspecció i control, a fi d'estar informada dels objectius i actuacions programades i d'evitar duplicitats d'accions inspectores, i tractarà d'optimar al màxim els recursos de control existents en el conjunt de l'administració de la Generalitat Valenciana.
b) Podrà complementar, si fa el cas, el contingut de dits plans mitjançant la proposta d'inclusió d'actuacions específiques, relatives a programes i serveis dels respectius departaments, considerades prioritàries, a realitzar pel personal integrant de les unitats sectorials de control amb la direcció i supervisió de la Inspecció General de Serveis, o amb participació directa del seu equip.
El sotssecretari de Planificació i Relacions Externes implementarà els mecanismes de coordinació pertinents amb aquells òrgans o unitats administratives de l'administració de la Generalitat Valenciana que per les seues funcions puguen coadjuvar a l'aconseguiment d'una major eficàcia de la labor inspectora i avaluadora de la Inspecció General de Serveis. Especialment establirà els sistemes de coordinació necessaris i periòdics que permeten obtenir puntual informació del desenvolupament i resultats dels plans d'activitats dels òrgans de control departamentals.
Article 4
Per a l'exercici de les seues funcions, la Inspecció General de Serveis tindrà les següents atribucions:
a) Celebrar reunions de treball i informatives amb càrrecs de nivell directiu i personal funcionari i laboral de tots els departaments i serveis de l'administració de la Generalitat Valenciana.
b) Visitar totes les conselleries, serveis, centres i unitats que considere necessaris per a l'òptima realització del seu treball.
c) Demanar tots aquells antecedents, llibres, expedients, actes i altres documentacions administratives que necessite per al desenvolupament de les seues funcions.
Article 5
Les autoritats i el personal al servei de la Generalitat Valenciana prestaran l'ajuda i col·laboració necessàries a la Inspecció General de Serveis en ordre a facilitar el treball d'inspecció i contribuir al seu òptim desenvolupament.
L'obstrucció o falta de col·laboració a l'activitat de la Inspecció General de Serveis serà posada de manifest davant el superior jeràrquic de l'òrgan o persona responsable.
Article 6
Les funcions de la Inspecció General de Serveis es desenvoluparan mitjançant el corresponent Pla Anual d'Actuació, el qual inclourà el conjunt d'activitats ordinàries a realitzar durant l'any. El Pla serà aprovat pel sotssecretari de Planificació i Relacions Externes, i serà comunicat als diferents consellers per al seu coneixement.
Tindran el caràcter d'extraordinàries totes aquelles actuacions no previstes en el Pla Anual que siguen ordenades pel sotssecretari de Planificació i Relacions Externes.
Totes les activitats de la Inspecció General de Serveis seran comunicades prèviament, abans del seu començament, al conseller responsable dels serveis objecte d'inspecció, tret d'aquells casos urgents en què això no siga possible.
Article 7
Amb el contingut i metodologia que en cada cas resulten més adients, els informes, una vegada elaborats, seran traslladats al director, gerent, director general o sotssecretari de què depenguen els serveis o activitats sotmesos a control. En el termini de deu dies podran formular-se al·legacions sobre el contingut de l'informe. A la vista de les observacions efectuades, l'informe s'elevarà a definitiu i es trametrà al conseller afectat em en cada cas.
La Conselleria a què pertanguen els serveis o activitats inspeccionats comunicarà a la Inspecció General de Serveis les mesures iniciades en relació amb l'informe tramés, especialment aquelles que vagen dirigides a corregir, si fa el cas, les deficiències advertides.
La Inspecció General de Serveis podrà mantenir un seguiment de l'efectiva adopció de les mesures comunicades i dels seus resultats pràctics.
Article 8
L'àrea de la Inspecció General de Serveis estarà constituïts per:
a) El cap de l'Àrea, el qual dirigirà, impulsarà i organitzarà la labor del grup d'inspectors i tècnics de la Inspecció, elaborant i proposant el Pla Anual d'Actuació per a la seua consideració i, si fa el cas, aprovació pel sotssecretari de Planificació i Relacions Externes, elaboració de la memòria anual d'activitats i, en general, adoptar aquelles funcions directes d'inspecció que estime convenient o li encomane el sotssecretari de Planificació i Relacions Externes.
b) Els inspectors de serveis.
c) Tècnics o experts de diferents sectors i parcel·les de l'activitat administrativa, que prestaran suport a les funcions de la Inspecció.
d) Excepcionalment, i a proposta del sotssecretari de Planificació i Relacions Externes, es podran designar inspectors i tècnics amb caràcter extraordinari per a aquells assumptes la naturalesa i circumstàncies dels quals ho requerisquen.
Quan no siga possible dur a terme, amb mitjans propis, les actuacions de control en entitats o empreses públiques sotmeses al dret privat, es podrà demanar la col·laboració d'empreses privades d'auditoria de reconeguda solvència, el treball de les quals s'ajustarà a les normes i instruccions que establisca la Inspecció General de Serveis, òrgan que podrà efectuar les revisions i controls de legalitat que considere oportuns; en tot cas, la Inspecció dirigirà la realització de l'auditoria.
DISPOSICIÓ ADDICIONAL
Sense perjudici que la coordinació de la Inspecció General de Serveis, prevista en l'article 3, s'estenga a tots els òrgans de control i inspecció departamental que puguen crear-se, en l'actualitat serà concretament aplicable a les unitats que desenvolupen aquestes funcions en els àmbits de la Sanitat, Educació i Serveis Socials.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
Aquest decret entrarà en vigor el mateix dia de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
Segona
S'autoritza el conseller de Presidència per a desenvolupar allò que s'ha establit en aquest decret.
València, 9 de setembre de 1997
El president de la Generalitat Valenciana,
EDUARDO ZAPLANA HERNÁNDEZ-SORO
El conseller de Presidència,
JOSÉ JOAQUÍN RIPOLL SERRANO

linea
Mapa web