Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Llei de la Generalitat Valenciana 8/1989, de 26 de desembre, de Participació Juvenil.

(DOGV núm. 1213 de 30.12.1989) Ref. Base de dades 3124/1989

Llei de la Generalitat Valenciana 8/1989, de 26 de desembre, de Participació Juvenil.
Sia notori i manifest a tots els ciutadans que les Corts Valencianes han aprovat i jo, d'acord amb el que estableix la Constitució i l'Estatut d’autonomia, en nom del Rei, promulgue la Llei següent:
PREAMBUL
El Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana fou creat pel Decret del Consell 14/1983, de 31 de gener, fent ús de la competència exclusiva que l’article 31, apartat 25 de l’Estatut d’autonomia confereix a la Generalitat Valenciana en matèria de joventut.
El Decret del Consell 14/1983, constitueix, doncs, l’inici de la regulació del moviment associatiu i la participació dels jóvens a la Comunitat Valenciana. Actualment cal que aquesta regulació efecte no solament el Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana, sinó que la normativa arribe també al nivell local. Així ho exigeix l’extensió de l'associacionisme i la participació dels jóvens valencians a molts diferents nivells de la vida social i dels àmbits territorials que s'ha produït en els darrers anys.
D'aquesta manera, aquesta Llei estableix una regulació homogènia per al Consell de la Joventut Autonòmic i els Consells Territorials, i garanteix el seu caràcter independent de les Administracions Públiques, i també la seua qualitat de representants de la joventut valenciana associada i interlocutors per a l'Administració en tot allò que efecte els jóvens.
La Llei estableix, per tant, el mare general que permetrà el desplegament de la participació activa dels jóvens en la vida social i política, atés el mandat constitucional els poders públics en el sentit de promoure les condicions per a la participació lliure i eficaç de la joventut en el desplegament polític, social, econòmic i cultural.
La Llei entén també les directius marcades pel Pla Jove de la Generalitat Valenciana per al desplegament d'una política integral de joventut a la Comunitat Autònoma.
Aquesta concepció integral de la participació juvenil està afavorida per una trama associativa forta i dinàmica, que és articulada democràticament i representativa i dóna lloc a interlocutors dels jóvens davant l'Administració. Els Consells de la Joventut són veritables instruments de promoció de l'associacionisme i la participació dels jóvens valencians i, per tant, estructures necessàries per a la realització d'una política integral de joventut de la Comunitat Valenciana.
CAPITOL I
El Consell de Joventut de la Comunitat Valenciana
Article primer
U. El Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana, és el màxim Organ Nacional de representació de les organitzacions juvenils valencianes, tot constituint-se en Entitat de Dret Públic amb personalitat i amb plena capacitat per al compliment dels seus fins.
Dos. El Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana es regirà per aquesta Llei i les disposicions que la desenrotllen i per les que resulten d'aplicació.
Tres. El Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana serà interlocutor vàlid davant l'Administració Autonòmica i les Institucions Públiques i privades en tot allò referent a la temàtica juvenil, i es relacionarà amb elles a través de l’IVAJ.
Article segon
Són finalitats del Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana:
a) Impulsar la participació de la joventut en el desplegament polític, social, econòmic i cultural de la Comunitat Valenciana.
b) Fomentar l'Associacionisme Juvenil tot estimulant la creació i desplegament d’associacions i Consells Territorials i de la Joventut, prestant el recolzament assistencial que li fóra requerit, sense perjudici de les competències de l'Administració Autonòmica.
c) Facilitar la col·laboració entre les associacions que el formen.
d) Promoure el coneixement de la nostra cultura, història i llengua.
e) La difusió entre els jóvens dels valors de la llibertat, la pau i la defensa dels drets humans.
f) Participar en els organismes consultius de caràcter públic que s'establesquen per a l’estudi de la problemàtica juvenil en l’àmbit de la Comunitat Autònoma.
g) Qualssevulla altres relacionats amb la Joventut i la seua problemàtica.
Article tercer
Són funcions del Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana:
a) Representar els seus membres en tots aquells òrgans juvenils, autonòmics, estatals i internacionals que no tinguen caràcter governamental.
b) Col·laborar amb la Generalitat Valenciana en l’elaboració de la política juvenil, emetent informes que seran preceptius quan es tracte de disposicions que hagen de ser aprovades pel Consell de la Generalitat Valenciana o les Corts Valencianes.
c) Elaborar anualment un informe sobre les actuacions del Consell, tot proposant, si s’escau, les mesures que considere adients per a la millora de la qualitat de vida dels jóvens.
d) Aquelles altres funcions que li puguen ser atribuïdes a l’empar de disposicions legals o reglamentàries.
Article quart
U. Podran ser membres del Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana:
a) Les Associacions Juvenils o les Federacions constituïdes per aquestes, reconegudes legalment com a tals sempre que reunesquen els requisits següents:
1. Que no tinguen finalitats lucratives.
2. Que posseesquen i acrediten el nombre mínim de socis o afiliats i la implantació territorial que siga establerta en el Reglament de Règim Intern.
3. Que figuren inscrites en el Cens d’associacions Juvenils i Entitats Prestadores de Serveis a la Joventut de la Comunitat Valenciana.
b) Les Seccions Juvenils de les altres Associacions sempre que acomplesquen les condicions següents:
1. Que tinguen reconeguts estatutàriament autonomia funcional, organització i govern propi per als assumptes específicament juvenils.
2. Que ho siguen de manera voluntària el socis o afiliats de la Secció Juvenil per acte exprés d'afiliació i siguen identificats com a tals.
3. Que la representació de l’organització juvenil corresponga a òrgans propis.
4. Que reunesca els requisits exigits per a les Associacions Juvenils en l'apartat a).
c) Les Associacions i les Entitats anàlogues constituïdes amb la finalitat de prestar serveis a la juventut, que com a tals figuren inscrites en el Cens d’associacions Juvenils i Entitats Prestadores de Serveis a la joventut de la Comunitat Valenciana i que reunesquen els altres requisits que siguen determinats reglamentàriament.
d) Les Federacions i les Confederacions d'Alumnes que reunesquen les condicions següents:
1. Que no perseguesquen finalitats lucratives.
2. Que tinguen el nombre d’afiliats i la implantació territorial que siga establerta en el Reglament de Règim Intern.
3. Que figuren inscrites en el Cens de Federacions d'Alumnes de la Comunitat Valenciana.
e) Els Consells Locals de la Joventut constituïts a Municipis de més de 20.000 habitants.
f) Els Consells de la Joventut d'àmbit territorial superior al del Municipi.
Dos. El Consell podrà admetre membres observadors. Els requisits, el procediment d'admissió i els drets i els deures d'aquests seran determinats en el Reglament de Règim Intern. En qualsevol cas seran membres observadors els Consells Locals de Joventut constituïts en municipis de menys de 20.000 habitants.
Tres. La incorporació al Consell d'una Federació o d'una Confederació exclou la dels seus membres per separat.
Article cinqué
U. Les Organitzacions i Entitats relacionades en l'article quart podran formar part del Consell de la Juventut de la Comunitat Valenciana sempre que ho sol·liciten per escrit a la Comissió Permanent i acomplesquen les condicions i requisits que es fixen Reglamentàriament. En tot cas, l'estructura interna i funcionament d'aquelles hauran de ser democràtics i manifestaran expressament el seu acatament a l'Estatut d’autonomia.
Dos. Hom perdrà la qualitat de membre per qualsevol de les causes següents:
a) Dissolució de l’Associació.
b) A voluntat pròpia.
c) Quan li sobrevinga la pèrdua d'algun dels requisits que li són exigibles segons ho determina l'article precedent o incomplesca els deures que siguen establerts en el Reglament de Règim Intern i així ho acorda en ambdós casos l'Assemblea General a proposta de la Comissió Permanent.
Article sisé
El Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana tindrà els òrgans següents:
a) L’Assemblea General.
b) La Comissió Permanent.
c) Les Comissions Especialitzades.
Article seté
U. L’órgan Suprem del Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana és l'Assemblea General, que està constituïda per dos representants per cadascuna de les diferents Organitzacions i Entitats que integren el Consell.
Dos. La condició de Delegat de l'Assemblea no podrà recaure en persones de més de trenta anys.
Article vuité
Són funcions de l’Assemblea General:
a) Assenyalar les línies generals d'actuació del Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana.
b) Elegir i cessar els membres de la Comissió Permanent.
c) Crear les Comissions especialitzades que considere oportunes.
d) Aprovar la proposta de Reglament de Règim Intern, i també les modificacions d'aquest, i elevar-lo al Consell de la Generalitat Valenciana per a l'aprovació definitiva.
e) Aprovar, si escau, la Memòria Anual.
f) Aprovar, si escau, el pressupost i el programa anual d'activitats.
g) Aprovar, si escau, l’estat de comptes i el balanç de situació.
h) Controlar, supervisar i impulsar la feina dels òrgans del Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana.
i) Qualssevol altres que, corresponent al Consell de la Generalitat Valenciana, no estiguen expressament atribuïdes a un altre òrgan.
Article nové
U. L’Assemblea General serà reunida amb caràcter ordinari dues vegada a l'any, i amb caràcter extraordinari totes aquelles vegades que ho estime oportú la Comissió Permanent o així ho sol·licite un terç dels delegats d'aquesta Assemblea.
Dos. A les reunions de l'Assemblea General i de la Comissió Permanent podrà assistir, amb veu però sense vot, un representant de l’Institut Valencià de la Joventut. Així mateix, i en idèntiques condicions que en el cas anterior, podran incorporar-se, temporalment, a iniciativa de qualsevol òrgan del Consell, representants de les diferents àrees de l'Administració Autonòmica, i també el nombre d'experts que siga considerat necessari.
Article deu
U. La Comissió Permanent és l’òrgan que dirigeix i coordina les activitats del Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana, i li correspon l’execució dels acords de l'Assemblea General i la gestió ordinària del Consell i aquelles altres funcions que li siguen atribuïdes en el Reglament de Régim Intern.
Dos. La Comissió Permanent estarà integrada per un President, un Vice-President, un Tresorer, un Secretari i quatre Vocals elegits democràticament per l'Assemblea General per un període de dos anys.
Article onze
Les Comissions Especialitzades són òrgans del Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana amb funcions d'estudi i assessorament, sense perjudici de les competències pròpies de l’Assemblea General i de la Comissió Permanent.
Article dotze
La convocatòria, la constitució, el funcionament i el règim d'acords dels òrgans del Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana seran determinats en el Reglament de Règim Intern, i supletòriament s'estarà a allà que estableix la Llei de Procediment Administratiu per als òrgans col·legiats.
Article tretze
U. El Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana comptarà amb els recursos econòmics següents:
a) Les dotacions específiques que amb aquesta finalitat figuren en els Pressupostos de la Generalitat Valenciana.
b) Les quotes dels seus membres.
c) Les subvencions que puguen rebre d'altres Entitats públiques.
d) Les donacions d'Entitats privades i les donacions, les herències o els legats de persones físiques.
e) Els rendiments procedents del seu patrimoni.
f) Els rendiments que legalment o reglamentària puguen generar les activitats pròpies del Consell.
g) Qualsevol altre recurs que li puga ser atribuït legalment.
Dos. El Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana gaudirà de les mateixes exempcions i bonificacions tributàries establertes en favor de la Generalitat Valenciana.
Article catorze
U. Els actes emanats dels òrgans del Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana, en allò que estan subjectes al dret administratiu, esgoten la via administrativa i podran ser recorreguts en via contenciós-administrativa.
Dos. No serà d'aplicació al Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana la Llei d'Entitats Estatls Autònomes ni la normativa en matèria d’Administració institucional de la Comunitat Valenciana.
CAPITOL II
Els Consells Territorials de la Joventut
Article quinze
U Els Consells Territorials són Entitats de Dret Públic
amb personalitat jurídica pròpia i plena capacitat per al compliment de les seues finalitats.
Dos. Els Consells Territorials es constitueixen com a interlocutors davant l'Administració en temes de joventut, dins l’àmbit territorial d’aquests.
Tres. Són finalitats dels Consells Territorials les determinades en l'article segon d'aquesta Llei.
Quatre. El règim jurídic dels Consells Territorials de la Joventut serà l’establert per al Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana.
Article setze
U. Són Consells Territorials de la Joventut a l’efecte d'aquesta Llei:
a) Els Consells Locals.
b) Els Consells d'àmbit territorial superior al del Municipi.
Dos. Són considerats Consells d'àmbit territorial superior al municipal els constituïts en les Entitats Locals a què fa referència l'article tercer, apartat 2.b) de la Llei Reguladora de les Bases del Règim Local.
Article désset
U Seran condicions necessàries per a la constitució dels Consells Territorials de la Joventut les que tot seguit s'assenyalen:
a) El reconeixement d'aquests pels Ajuntaments respectius basant-se en el procediment i en els requisits que siguen determinats en el Reglament de Règim Interior del Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana.
b) La inscripció en el Registre de Consells de la Joventut que a l’efecte es cree en l’Institut Valencià de la Joventut.
Dos. No podrà existir més d'un Consell de la Joventut dins el mateix àmbit territorial.
Article divuit
Els Consells Territorials de la Joventut estaran composts, alemenys, dels següent òrgans:
a) L’Assemblea General, que és l’òrgan suprem del Consell en què estaran representats tots els seus membres.
b) La Comissió Permanent, que és l’òrgan executiu i que ostenta la representació del Consell, composta com a mínim per un President, un Secretari i un Tresorer.
Secció primera
Consells Locals de la Joventut
Article dinou
U. Podran ser membres dels Consells Locals a més de les Entitats definides en l'article quatre, apartat u, punts a), b) i c), les Associacions d'Alumnes legalment constituïdes en aquest àmbit territorial.
Dos. Caldrà, en tot cas, per a la constitució del Consells Locals, la integració en aquest d'almenys cinc de les organitzacions determinades en l'apartat anterior.
Secció segona
Consells d’àmbit Territorial Superior al del Municipi
Article vint
U. En els Consells d'àmbit territorial superior al del Municipi podran integrar-se les Entitats següents:
a) Els Consells Locals constituïts dins l'àmbit territorial corresponent.
b) Les Organitzacions juvenils relacionades en l'article quart, apartat u, punts a), b) i c) que compten amb implantació en més de tres dels Municipis que integren el susdit àmbit territorial.
Dos. Per a la creació dels Consells d'àmbit territorial superior al municipal hi caldrà la integració d'almenys dos terços dels Consells Locals constituïts en aqueix àmbit territorial.
DISPOSICIO ADDICIONAL
En el termini de sis mesos des que vigirà aquesta Llei, el Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana, previ informe favorable de l'Assemblea General, elevarà, per a l’aprovació, si escau, al Consell de la Generalitat Valenciana, mitjançant l’Institut Valencià de la Joventut, la proposta de Reglament de Règim Intern adequada a les previsions d'aquesta Llei.
DISPOSICIONS TRANSITORIES
Primera
Fins a l'aprovació del Reglament de Règim Intern que s'elabore en desenvolupament de la present Llei, el Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana es regirà per les normes de funcionament inter aprovades per l'ordre d’1 de març de 1985, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència.
Segona
Els Consells Territorials de la Joventut hauran d'adequar les seues normes de funcionament intern a les disposicions de la present Llei en el termini de sis mesos des de l'entrada en vigor.
DISPOSICIO DEROGATORIA
Queda derogat el Decret del Consell 14/1983, de 31 de gener, pel qual es creà el Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana i quantes disposicions d'igual o inferior rang s'oposen al que dispose aquesta Llei.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
Es autoritzat el Consell de la Generalitat Valenciana per dictar les disposicions necessàries per al desenrotllament d'aquesta Llei.
Segona
Aquesta Llei entrarà en vigor l’endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
Per tant, ordene que, tots els ciutadans, tribunals, autoritats i poders públics als quals pertoque, observen i facen complir aquesta Llei.
València, 25 de desembre de 1989.
El President de la Generalitat,
JOAN LERMA I BLASCO

linea
Mapa web