Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDE de 26 d'abril de 2006, de la Conselleria d'Empresa, Universitat i Ciència, per la qual es regula l'obligació que els tallers de reparació de vehicles automòbils i dels seus equips i components disposen de responsables tècnics. [2006/X5786]

(DOGV núm. 5275 de 07.06.2006) Ref. Base de dades 3168/2006

ORDE de 26 d'abril de 2006, de la Conselleria d'Empresa, Universitat i Ciència, per la qual es regula l'obligació que els tallers de reparació de vehicles automòbils i dels seus equips i components disposen de responsables tècnics. [2006/X5786]
El Reial Decret 1.457/1986, de 10 de gener, de la Presidència de Govern (BOE núm. 169 de 16 de juliol de 1986), pel qual es regula l'activitat industrial i la prestació de servicis dels tallers de reparació de vehicles automòbils i dels seus equips i components, definix en el títol segon les condicions i els requisits d'esta activitat industrial quant a instal·lació, ampliació i trasllat de tallers, i exigix en la seua tramitació, entre altres, la presentació d'una relació de llocs de treball, titulació tècnica i titulació o certificat de caràcter professional o laboral d'estos, segons l'article 4.2.c.
L'adaptació a les noves tecnologies, la millora de la qualitat, així com obtenir una major garantia en la prestació del servici als usuaris fan necessari, segons el parer dels responsables en matèria d'indústria, implantar l'obligatorietat de l'existència de responsables tècnics en els tallers de reparació de vehicles automòbils i dels seus equips i components de la Comunitat Valenciana.
L'experiència adquirida des de l'entrada en vigor de l'Orde de 13 de febrer del 2001, de la Conselleria d'Indústria i Comerç, per la qual s'establix l'obligació que els tallers de reparació de vehicles automòbils i dels seus equips i components disposen d'un responsable tècnic, ha portat a la conveniència de modificar alguns dels seus preceptes, quant a l'aplicació, a fi d'ajustar-los a la realitat actual.
Per tot això, oït el Consell Jurídic Consultiu, a proposta de la Direcció General de Seguretat Industrial i Consum i en virtut del que s'ha establit en l'article 44 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià,
ORDENE
Article 1. Objecte
L'objecte de la present orde és establir, en l'àmbit de la Comunitat València, la figura de responsable tècnic de taller de reparació de vehicles, així com la capacitació tècnica demostrable que ha de tenir per a poder ser designat pel propietari del taller com a responsable tècnic.
Article 2. Àmbit d'aplicació
La present orde és aplicable als tallers de reparació de vehicles automòbils de la Comunitat Valenciana, als quals els és aplicable el Reial Decret 1.457/1986, de 10 de gener, pel qual es regula l'activitat industrial i la prestació de servicis en els tallers de reparació de vehicles i dels seus equips i components.
Article 3. Responsable tècnic
Els titulars dels tallers de reparació de vehicles han de designar un responsable tècnic, que haurà de ser una persona vinculada al taller o contractada, a temps complet, amb titulació de Formació Professional de Grau Mitjà de Tècnic en Electromecànica o capacitació tècnica equivalent, per al cas que el taller sol·licite la seua inscripció o ampliació en el Registre Especial de Tallers en les branques d'activitat de mecànica, electricitat o motocicletes, així com en les especialitats d'equips d'injecció, radiadors o pneumàtics; mentre que haurà de disposar de la titulació de Formació Professional de grau mitjà de tècnic en Carrosseries o capacitació tècnica equivalent, si el taller sol·licita la seua inscripció o ampliació en les branques d'activitat de carrosseria o pintura. Serà vàlida la titulació de Formació Professional de Tècnic Superior en Automoció per a poder ser designat com a responsable tècnic en qualsevol o en la totalitat de les branques d'activitat o especialitats.
Article 4. Comunicació de la designació de responsables tècnics
En el procés de presentació de la documentació requerida per a la instal·lació i ampliació de tallers, el titular haurà de presentar documents de designació de responsables tècnics per a les branques d'activitat o especialitats corresponents, firmats pel propietari i pel tècnic designat en cada cas, a més dels documents que acrediten la titulació o certificat de capacitació tècnica equivalent i la relació contractual o de vinculació al taller d'estos.
Quan es produïsca un canvi de responsable tècnic, el titular del taller ho haurà de comunicar al Servei Territorial d'Indústria corresponent, tot indicant el responsable tècnic que dóna de baixa i aportant el document de designació del nou tècnic, firmat per la propietat i per este, a més dels documents que n'acrediten la titulació o el certificat de capacitació tècnica equivalent i la relació contractual o de vinculació al taller.
Article 5. Certificat de capacitació tècnica equivalent
Podran sol·licitar al servei territorial corresponent amb competència en matèria d'indústria l'emissió del certificat de capacitació tècnica equivalent, per al grup de branques d'activitat de mecànica, electricitat i motocicletes, o per al grup de branques d'activitat de carrosseria i pintura, totes aquelles persones que tinguen reconeguda l'antiguitat definida en l'article 7 i hagen superat el curs teericopràctic corresponent impartit per una entitat de formació autoritzada de les definides en l'article 6.
Article 6. Entitats de formació autoritzades
Les accions formatives encaminades a l'obtenció del certificat de capacitació tècnica equivalent definit en l'article 5 seran organitzades i realitzades per entitats de formació prèviament autoritzades pels serveis territorials corresponents amb competència en matèria d'indústria.
Les entitats de formació que volen ser autoritzades aportaran juntament amb la sol·licitud d'autorització:
. Temari dels cursos a impartir respecte dels cursos teoricopràctics assenyalats en l'annex de la present orde.
. Adreça del centre on s'impartirien els cursos.
. Característiques del centre (nre. d'aules, dimensions, capacitat, mitjans didàctics disponibles, etc.).
. Formació mínima del professorat que impartirà els cursos.
Les entitats de formació, una vegada autoritzades, hauran de comunicar al servei territorial corresponent competent en matèria d'indústria, la iniciació dels cursos amb una antelació mínima de 15 dies, amb indicació de l'horari i els dies d'impartició. No s'admetran més de 30 alumnes per curs impartit.
Una vegada finalitzats els cursos, les entitats de formació emetran certificats d'aprofitament numerats a cada un dels alumnes que hagen superat els cursos, i trametran al servei territorial corresponent competent en matèria d'indústria de la seua província un llistat dels alumnes que han superat cada curs, amb indicació del document nacional d'identitat de cadascun i el número corresponent al seu certificat d'aprofitament emés.
Les entitats de formació autoritzades portaran un registre dels cursos impartits dels alumnes inscrits en cada curs i dels alumnes que han superat cada un dels cursos impartits. El mencionat registre estarà a la disposició de l'administració.
Les entitats de formació facilitaran l'accés a les seues instal·lacions al personal de l'administració l'objecte del qual siga verificar el compliment de la present orde.
Les comunicacions prèvies de l'inici dels cursos, així com els llistats d'alumnes que han superat els mencionats cursos les podran realitzar telemàticament les organitzacions empresarials en el caso que així ho establisca en un futur la Conselleria d'Empresa, Universitat i Ciència.
Article 7. Reconeixement de l'antiguitat
Per a reconéixer l'antiguitat dels treballadors que vulguen obtenir el certificat de capacitació tècnica equivalent definida en l'article 5, estos hauran de sol·licitar el reconeixement d'antiguitat i justificar davant el servei territorial corresponent amb competència en matèria d'indústria, que han treballat en un taller de reparació de vehicles automòbils inscrit en una de les branques d'activitat de mecànica, electricitat o motocicletes en el cas de sol·licitar el reconeixement de l'antiguitat per al grup de branques d'activitat de mecànica, electricitat i motocicletes, o que han treballat en un taller de reparació de vehicles automòbils inscrit en una de les branques d'activitat de carrosseria o pintura en el cas de sol·licitar el reconeixement de l'antiguitat per al grup de branques d'activitat de carrosseria i pintura.
Els períodes d'antiguitat a justificar són de 4 anys continus o 6 anys discontinus durant els últims 15 anys, anteriors a la sol·licitud de reconeixement d'antiguitat, i la dedicació prestada durant els períodes mencionats haurà de ser a temps complet.
Únicament podran sol·licitar el reconeixement de l'antiguitat, aquelles persones que hagen exercit tasques de:
. Cap de taller.
. Mestre industrial.
. Encarregat.
. Oficial de 1a.
. Oficial de 2a.
. Especialista.
. Tècnic d'organització treball de 1a.
. Tècnic d'organització treball de 2a.
. Oficial de 3a.
L'acreditació de l'experiència es justificarà documentalment amb, almenys:
a) Vida laboral del treballador, expedida per la Tresoreria General de la Seguretat Social.
b) Certificat dels tallers de reparació d'automòbils en què ha treballat, en què s'assenyale el lloc de treball desenvolupat amb indicació de la branca a la qual correspon eixe lloc de treball de les branques d'activitat o especialitat en les quals estaven inscrits els mencionats tallers durant el període en què treballà el sol·licitant, o documents equivalents.
DISPOSICIONS ADDICIONALS
Primera
Els treballadors que a l'entrada en vigor de la present orde estiguen en la situació de responsables tècnics designats, continuaran sent-ho sense necessitat d'aportar nova documentació, mentre romanguen al taller on treballen i el titular del taller no els done de baixa com a responsables tècnics.
Segona
Totes aquelles persones que a l'entrada en vigor de la present orde hagueren ja sigut designades amb anterioritat com a responsables tècnics de taller de reparació de vehicles automòbils, davant els serveis territorials competents en matèria d'indústria d'acord amb la disposició transitòria única de l'Orde de 13 de febrer de 2001, de la Conselleria d'Indústria i Comerç, per la qual s'establix l'obligatorietat que els tallers de reparació de vehicles automòbils i dels seus equips i components, disposen d'un responsable tècnic i hagen obtingut el reconeixement d'antiguitat definit en l'article 7, podran sol·licitar l'expedició del certificat de capacitació tècnica equivalent establit en l'article 5 de la present orde, sense més requisits.
DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA
A partir de l'entrada en vigor de la present orde es deroga l'Orde de 13 de febrer de 2001, de la Conselleria d'Indústria i Comerç, per la qual s'establix l'obligatorietat que els tallers de reparació de vehicles automòbils i dels seus equips i components, disposen d'un responsable tècnic.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
Es faculta el director general de Seguretat Industrial i Consum per a dictar totes les resolucions que calga per al desplegament i l'aplicació del que s'ha disposat en la present orde.
Segona
La present orde entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 26 d'abril de 2006
El conseller d'Empresa, Universitat i Ciència,
JUSTO NIETO NIETO
ANNEX
Cursos que s'impartiran:
1. Un curs teòric de 50 hores, que constarà de 30 hores sobre prevenció de riscos laborals, 15 hores sobre legislació en matèria de tallers i 5 hores sobre gestió empresarial. Este curs només es realitzarà una vegada independentment que s'opte a un grup de branques d'activitat o als dos grups de branques d'activitat.
2. Un curs pràctic de:
. 50 hores per a la branca de mecànica.electricitat i motocicletes.
. 50 hores per a la branca de carrosseria.pintura.

linea
Mapa web