Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 228/1996, de 10 de desembre, del Govern Valencià, pel qual es regula el Consell Valencià del Cooperativisme.

(DOGV núm. 2892 de 18.12.1996) Ref. Base de dades 3347/1996

DECRET 228/1996, de 10 de desembre, del Govern Valencià, pel qual es regula el Consell Valencià del Cooperativisme.
La Llei de la Generalitat Valenciana 3/1995, de 2 de març, va modificar extensament i profundament la Llei 11/1985, de 25 d'octubre, de Cooperatives de la Comunitat Valenciana. Entre les modificacions destaca la regulació del Consell Valencià del Cooperativisme, òrgan que substituirà el Consell Superior del Cooperativisme. El canvi no és sols nominal, sinó també de naturalesa, ja que el nou Consell no té atribuïda, a diferència de l'anterior, personalitat jurídica. És per això que es fa necessària una nova reglamentació que reemplace el Decret 170/1986, de 29 de desembre, del Govern Valencià, pel qual es regulava el Consell Superior del Cooperativisme.
D'altre costat, recentment ha estat constituïda, mitjançant el Decret 99/1996, de 21 de maig, del Govern Valencià, la Comissió Interdepartamental de Cooperatives del Comunitat Valenciana, que ja preveia la Llei 11/1985 esmentada al seu article 102, per dur a cap l'adequada coordinació de les accions del Govern Valencià en matèria de cooperatives. En aquest sentit, a fi d'evitar la duplicitat administrativa i alhora millorar l'agilitat del Consell, s'ha transformat la presència estable dels representants de cada una de les conselleries, com ho establia el Decret 170/1986 esmentat, per una presència eventual i individualitzada dels membres de l'esmentada Comissió Interdepartamental, quan es tracte de debatre qüestions relacionades amb les matèries dels seus respectius departaments i permetre, alhora, a aquests vocals obtenir un coneixement directe de les demandes del sector cooperatiu.
El Decret 170/1986 integrava els representants parlamentaris com a vocals del Consell Superior del Cooperativisme. Tanmateix, aquest decret ha optat per no substituir les funcions de la corresponent comissió de les Corts Valencianes, les quals, segons estableix el seu reglament, poden sol·licitar la presència de persones alienes a l'administració en les seues reunions, entre les quals perfectament podrien figurar representants del cooperativisme.
Respecte del procediment de conciliació, s'ha establit, com a novetat, el caràcter facultatiu de la compareixença de les parts davant la Comissió de Conciliació, tenint-hi en compte, entre altres motius, les eventuals dificultats que per a la seua presència personal puguen concórrer en els interessats. Quant a la regulació del procediment d'arbitratge no s'hi ha introduït un especial desplegament, a la vista de la remissió que en la Llei de Cooperatives de la Comunitat Valenciana es fa a la normativa estatal pel que fa a procediment i recursos.
Finalment, s'han regulat unes normes mínimes de caràcter transitori que permetran el funcionament del Consell fins que aquest mateix es dotarà del seu reglament.
Per això, a proposta del conseller de Treball i Afers Socials i amb la deliberació prèvia del Govern Valencià, en la reunió del dia 10 de desembre de 1996,
DECRETE
CAPÍTOL I
Disposicions generals
Article 1. Del Consell Valencià del Cooperativisme
El Consell Valencià del Cooperativisme és òrgan de promoció, assessorament i planificació de la política i legislació en matèria de cooperatives, amb les funcions i la composició que s'estableixen en la Llei de Cooperatives de la Comunitat Valenciana i en aquest decret.
El Consell Valencià del Cooperativisme s'integra orgànicament en la Conselleria de Treball i Afers Socials, a través del centre directiu competent en matèria de cooperatives, que li atribuirà els recursos econòmics que necessite per al seu funcionament, dins de les disponibilitats pressupostàries del departament.
Així mateix, el conseller de Treball i Afers Socials assignarà al Consell el personal funcionari suficient per al seu suport tècnic i administratiu.
Article 2. Funcions
Són funcions del Consell Valencià del Cooperativisme:
a) Informar, dictaminar o formular proposicions sobre qualsevol disposició legal que puga afectar les entitats cooperatives.
b) Fomentar i potenciar el moviment cooperatiu i les relacions intercooperatives.
c) Participar en la difusió dels principis cooperatius i vetllar pel seu compliment, en particular per la utilització del fons d'educació i promoció cooperativa.
d) Fomentar l'educació i formació cooperativa.
e) Col·laborar en l'execució de la política del Govern Valencià en relació amb el cooperativisme.
f) Intervenir en els conflictes que es plantegen en matèria cooperativa, per via de conciliació o arbitratge, en la forma regulada en la Llei de Cooperatives i en aquest decret.
g) Emetre l'informe previ a què es refereix l'article 106 de la Llei de Cooperatives de la Comunitat Valenciana a la decisió d'intervenció temporal de cooperatives.
h) Acordar la destinació de l'haver líquid resultant de liquidació, en el supòsit a què es refereix l'article 66 bis.6 de la Llei de Cooperatives de la Comunitat Valenciana.
i) Les altres funcions que li atribuïsca la Llei de Cooperatives de la Comunitat Valenciana i la resta de la normativa.
Article 3. Composició
El Consell Valencià del Cooperativisme estarà compost pels següents membres:
a) Els membres nats, que seran el conseller de Treball i Afers Socials i el titular del centre directiu de la Conselleria de Treball i Afers Socials competent en matèria de cooperatives.
b) Vuit membres electius, tres a proposta del conseller de Treball i Afers Socials, d'entre persones amb experiència reconeguda en el sector del cooperativisme i de l'economia social en general, i cinc a proposta de la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana.
A fi que els distints àmbits de l'administració de la Generalitat Valenciana puguen conéixer més immediatament la realitat del sector cooperatiu, el Consell Valencià del Cooperativisme podrà sol·licitar la presència, quan es tracte de qüestions relacionades amb la matèria del seu departament respectiu, dels vocals de la Comissió Interdepartamental de Cooperatives de la Comunitat Valenciana. Els vocals de la Comissió Interdepartamental en cap cas no tindran dret de vot en les reunions del Consell Valencià del Cooperativisme.
Així mateix, el Consell podrà requerir en les seues reunions l'assessorament i l'assistència tècnica de funcionaris de la Generalitat Valenciana.
Article 4. Nomenament i suplència dels membres del Consell
Els membres del Consell Valencià del Cooperativisme seran nomenats pel Govern Valencià mitjançant decret.
La proposta de nomenament dels membres electius inclourà la d'un nombre equivalent de suplents per al cas d'absència, vacant o malaltia d'aquells, amb un ordre de preferència entre aquests.
El règim de suplència dels membres nats serà l'establert en el Reglament Orgànic de la Conselleria de Treball i Afers Socials.
Article 5. Durada del mandat dels membres electius
La durada del càrrec dels membres electius representants de l'administració serà la de cada legislatura.
La dels membres electius representants del moviment cooperatiu serà de quatre anys.
No obstant això, es podrà variar la designació dels membres electius, titulars i suplents, dins de cada mandat a través del mateix procediment utilitzat per a la seua designació inicial, que durà aparellat el cessament dels que se substituïsquen.
Article 6. Funcionament
El Consell Valencià del Cooperativisme elegirà d'entre els seus membres el president i secretari del Consell i funcionarà d'acord amb el reglament amb què es dotarà a si mateix.
CAPÍTOL II
Conciliació i arbitratge cooperatius
Article 7. Normes comunes
En la resolució dels conflictes que es plantegen entre entitats cooperatives o entre aquestes i els seus socis o membres, el Consell Valencià del Cooperativisme hi exercirà una doble competència:
a) La conciliació prèvia, de caràcter voluntari, a l'exercici d'accions davant els tribunals.
b) L'arbitratge de dret o d'equitat.
Secció primera
La conciliació cooperativa
Article 8. Comissió delegada de conciliació
El Consell crearà d'entre els seus membres una comissió delegada de conciliació, integrada almenys per tres membres i que es regirà pel reglament del Consell.
Article 9. Procediment de conciliació
La conciliació prèvia, de caràcter voluntari, s'instarà davant el Consell Valencià del Cooperativisme mitjançant un escrit en què es farà constar:
a) Les dades personals del demandant i demandat.
b) La pretensió que es deduïsca.
c) Els documents i la resta d'elements probatoris que justifiquen la pretensió del demandant.
d) Si és el cas, el document que acredite el pagament de les taxes establides a aquest efecte.
Coneguda la reclamació per part de la comissió delegada, aquesta donarà part al destinatari de la reclamació perquè s'hi avinga o s'hi opose, al·legant-hi el que crega oportú i aportant tota la documentació que tinga per convenient en el termini de 15 dies.
Si no s'efectua contestació, se seguirà allò establit en el tercer paràgraf de l'article següent.
En el cas de ser formulada oposició per part del destinatari, la comissió examinarà els elements de prova que aporten una i altra part i, en un termini no superior a dos mesos des de la presentació de la reclamació, pronunciarà una recomanació, en nom del Consell.
En la reclamació o contestació de l'altra part, podrà sol·licitar-se la realització de vista. Si s'ha sol·licitat en la reclamació, l'altra part podrà pronunciar-se sobre ella en la contestació. Si s'haguera demanat en la contestació, s'atorgarà un termini de tres dies al reclamant perquè es manifeste sobre aquesta.
La comissió acordarà la vista quan ho sol·liciten ambdues parts o, sol·licitat per una d'elles, considere convenient per a l'emissió de la recomanació la seua presència.
Article 10. Efectes de la conciliació
Si la recomanació efectuada pel Consell, en el termini de 10 dies, és acceptada per ambdues parts per escrit dirigit al Consell, la recomanació obtindrà els mateixos efectes i garanties que el laude arbitral ferm.
Acceptada la recomanació, el Consell emetrà un certificat del seu contingut i decisions, que servirà de títol suficient per a obtenir, si s'escau, l'execució de la recomanació acceptada.
Si no és atesa la recomanació, el Consell Valencià del Cooperativisme en passarà nota al centre directiu de la Conselleria de Treball i Afers Socials que siga competent en matèria de cooperatives, a fi que prenga les mesures que preveuen la Llei de Cooperatives de la Comunitat Valenciana. Igualment ho notificarà a les parts i estendrà un certificat de l'acte perquè puguen fer ús de les accions que els correponguen.
Secció segona
De l'arbitratge cooperatiu
Article 11. Requisit previ
El Consell Valencià del Cooperativisme podrà emetre laudes arbitrals. Per a això caldrà que les parts en conflicte s'hagen obligat prèviament mitjançant un conveni arbitral en virtut d'una clàusula inserida en els estatuts socials de les cooperatives o fora d'aquests i el pagament, si és el cas, de les taxes vigents pel servei.
Article 12. Configuració de l'arbitratge de dret i d'equitat
Si el compromís és d'arbitratge de dret, el laude serà emés i signat per un o tres llicenciats en dret membres del Consell o membres de la Cort d'Arbitratge Cooperatiu, que el Consell queda facultat per nomenar entre llicenciats en dret experts en cooperatives.
Si el compromís és d'arbitratge d'equitat podrà emetre i signar el laude, en nom del Consell, membres d'aquest que no siguen juristes.
Article 13. Efectes
El laude arbitral, ja siga emés en virtut d'arbitratge o d'equitat, tindrà efectes de sentència judicial obligatòria per a les parts i executòria per als tribunals.
El procediment i recursos en ambdós casos seran els regulats en la legislació estatal sobre arbitratge de dret privat.
DISPOSICIONS TRANSITÒRIES
Primera
Mentre el Consell Valencià del Cooperativisme no es dote del seu reglament de funcionament, hi regiran provisionalment les normes següents:
a) El Consell Valencià del Cooperativime funcionarà en ple i comissions.
El ple estarà constituït pel president, el vicepresident, el secretari i els vocals.
Les comissions s'estructuraran per un acord del ple del Consell Valencià del Cooperativisme. En tot cas, serà constituïda la Comissió Delegada de Conciliació i Arbitratge.
El ple es reunirà almenys una vegada cada quatre mesos amb caràcter ordinari, i amb caràcter extraordinari quan el convoque el president a iniciativa pròpia o a instància de dues cinquenes parts dels seus membres amb la proposta d'un ordre del dia.
b) Correspon al president:
1. Representar al Consell.
2. Convocar les sessions, fixar l'ordre del dia, presidir i moderar les sessions.
3. Visar les actes i certificacions dels acords de l'òrgan.
4. Dirimir amb el seu vot els empats, a l'efecte d'adoptar acords
5. Exercir totes les altres funcions que siguen inherents a la seua condició de president de l'òrgan.
c) Correspon al secretari:
1. Efectuar la convocatòria de les sessions de l'òrgan per ordre del president, així com les citacions als seus membres.
2. Rebre els actes de comunicació dels membres i tercers amb l'òrgan.
3. Preparar el despatx dels assumptes i redactar i autoritzar les actes de les sessions.
4. Expedir certificats dels dictàmens i acords aprovats.
5. Les altres funcions que siguen inherents a la seua condició de secretari.
d) Les funcions del president podran delegar-se en el vicepresident.
e) La convocatòria de les reunions es notificaran amb una antelació mínima de 10 dies a la Conselleria de Treball i Afers Socials i a la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana, les quals gestionaran la presència dels seus respectius representants.
Segona
En el termini màxim de 20 dies des de la publicació d'aquest decret en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana elevarà al Govern Valencià, a través de la Conselleria de Treball i Afers Socials, la proposta de nomenament dels membres electius, titulars i suplents, que li corresponguen.
Tercera
El Consell Valencià del Cooperativisme realitzarà la sessió constitutiva el dia hàbil següent al vinté des de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana de l'últim dels decrets de nomenament dels seus membres integrants.
La sessió tindrà lloc a les 12.00 hores a la sala d'actes de la Conselleria de Treball i Afers Socials, amb el següent ordre del dia:
Primer. Constitució del Consell.
Segon. Elecció del president, del vicepresident i del secretari.
Tercer. Designació dels membres integrants de la comissió delegada de conciliació i arbitratge.
Quart. Establiment, si s'escau, d'altres comissions i designació del seus components.
Cinqué. Torn obert de paraula.
La sessió serà presidida pel conseller de Treball i Afers Socials i hi actuarà com a secretari el primer integrant de la llista dels membres electius proposats per la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana.
DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA
Queden derogats els decrets del Govern Valencià números 170/1986, de 29 de desembre, que va regular el Consell Superior del Cooperativisme, i 48/1988, de 12 d'abril, que va modificar l'anterior decret.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
El Consell Valencià del Cooperativisme podrà sol·licitar al Govern Valencià la subscripció dels convenis de col·laboració que calga amb el Consell Superior de Col·legis d'Advocats de la Comunitat Valenciana. En tot cas, el contingut d'aquests requerirà, abans de la seua aprovació pel Govern Valencià, un dictamen favorable del Consell Valencià del Cooperativisme.
Segona
S'autoritza el conseller de Treball i Afers Socials per a dictar totes les resolucions i instruccions que siguen necessàries per a l'aplicació d'aquest decret.
Tercera
Aquest decret entrarà en vigor el mateix dia de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 10 de desembre de 1996
El president de la Generalitat Valenciana,
EDUARDO ZAPLANA HERNÁNDEZ-SORO
El conseller de Treball i Afers Socials,
JOSÉ SANMARTÍN ESPLUGUES

linea
Mapa web