Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDRE de 10 d'octubre de 1997, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, sobre constitució i designació dels òrgans de govern dels centres docents concertats, en desplegament de la disposició final primera 4 de la Llei Orgànica 9/1995, de 20 de novembre, de la Participació, l'Avaluació i el Govern dels Centres Docents.

(DOGV núm. 3099 de 14.10.1997) Ref. Base de dades 3415/1997

ORDRE de 10 d'octubre de 1997, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, sobre constitució i designació dels òrgans de govern dels centres docents concertats, en desplegament de la disposició final primera 4 de la Llei Orgànica 9/1995, de 20 de novembre, de la Participació, l'Avaluació i el Govern dels Centres Docents.
La Llei Orgànica 9/1995, de 20 de novembre, de la Participació, l'Avaluació i el Govern dels Centres Docents, modifica el contingut de la Llei Orgànica 8/1985, de 3 de juliol, reguladora del dret a l'educació, quant a la composició i renovació dels consells escolars, dels centres privats concertats i a la duració del mandat dels seus directors.
A fi de donar compliment a allò que s'ha disposat en la disposició final primera, 4, de la Llei Orgànica 9/1995, de 20 de novembre esmentada, respecte a la regulació dels procediments que en ella es consideren, i d'acord amb allò que s'ha disposat en l'article 26 del Reglament de Normes Bàsiques sobre Concerts Educatius, aprovat per Reial Decret 2377/1985, de 18 de desembre, que estableix que el consell escolar es constituirà amb un procediment que garantisca la publicitat i objectivitat del procediment electoral, així com el caràcter personal, directe, igual i secret del vot dels membres de la comunitat escolar, i en ús de les facultats que em confereix l'article 35 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià,
DISPOSE
Primer. Àmbit d'aplicació
1. Aquesta ordre serà aplicable als processos d'elecció, designació i constitució del consell escolar que es realitzen als centres privats concertats que s'ubiquen a la Comunitat Valenciana.
2. L'elecció afectarà als centres privats concertats que:
a) Constituïsquen el seu consell escolar, per primera vegada, amb posterioritat a l'entrada en vigor de aquesta ordre, o
b) Hagen de renovar parcialment el seu consell escolar per haver transcorregut el termini de dos anys per al qual van ser elegits.
Segon. Període d'elecció
L'elecció de representants dels distints sectors de la comunitat educativa en el consell escolar dels centres privats concertats haurà de produir-se en la segona quinzena del mes de novembre del respectiu any.
Tercer. Composició del consell escolar
D'acord amb l'apartat 4 de la disposició final primera de la Llei Orgànica 9/1995, de 20 de novembre, de la Participació, l'Avaluació i el Govern dels Centres Docents, que modifica l'article 56.1 de la Llei Orgànica 8/1985, reguladora del dret a l'educació, el consell escolar dels centres privats concertats estarà constituït per:
- El director o directora.
- Tres representants del titular del centre.
- Quatre representants dels professors.
- Quatre representants dels pares o tutors dels alumnes, un d'ells designat per l'associació de pares d'alumnes més representativa del centre.
- Dos representants dels alumnes, a partir del primer cicle de l'Educació Secundària Obligatòria.
- Un representant del personal d'administració i serveis. En els centres específics d'educació especial es considerarà inclòs en el personal d'administració i serveis el personal d'atenció educativa complementària.
Quart. Procediment per a la renovació parcial del consell escolar
1. El consell escolar es renovarà a parts iguals cada dos anys de forma alternativa. Cada una d'elles estarà configurada de la següent forma:
a) Primera meitat:
Dos representants del titular del centre.
Dos representants dels professors.
Dos representants dels pares.
Un representant dels alumnes.
b) Segona meitat:
Un representant del titular del centre.
Dos representants dels professors.
Dos representants dels pares.
Un representant dels alumnes.
El representant del personal d'administració i serveis.
2. Als efectes de la renovació parcial del consell escolar, cessaran com a membres del consell escolar, fins a arribar al nombre de llocs assenyalats en l'apartat 1 anterior, els següents representants, en l'ordre que s'indica:
1r Els que esgoten el període màxim de quatre anys del seu mandat.
2n Els que hagen obtingut menor nombre de vots. En cas d'empat, el que resulte del sorteig públic organitzat a aquest efecte pel titular del centre.
Cinqué. Procediment per a cobrir vacants en el consell escolar
1. Els representants electes que cessen perquè deixen de complir els requisits necessaris per a pertànyer al consell escolar, o per qualsevol altra causa, abans de complir el període de mandat, produiran una vacant, que serà coberta pels candidats no electes amb major nombre de vots en les eleccions realitzades immediatament abans de produir-se la vacant. En cap cas, la duració del mandat del substitut podrà excedir del temps que li restara al substituït per a complir el període del seu mandat.
2. Les vacants de representants electes que no es cobrisquen es proveiran en la següent renovació parcial del consell escolar. Les vacants d'aquests representants que es produïsquen a partir del mes de setembre anterior a qualsevol renovació parcial es cobriran en aquesta renovació i no per substitució.
Sisé. Designació del director
1. La designació del director se subjectarà a les normes establides en el títol IV de la Llei Orgànica 8/1985, de 3 de juliol, reguladora del dret a l'educació, i s'efectuarà, en el seu cas, dins de les dos setmanes següents a la constitució del consell escolar establida en l'apartat segon d'aquesta ordre.
2. La duració del mandat del director serà de quatre anys.
Seté
Els directors dels centres privats concertats amb mandat en vigor seguiran exercint les seues funcions fins al terme del dit mandat, llevat que es produïsca el cessament disposat en l'article 59.4 de la Llei Orgànica 8/1985, de 3 de juliol, reguladora del dret a l'educació o es trobe exercint el càrrec en les condicions disposades en l'article 31 del Reial Decret 2377/1985, de 18 de desembre, pel qual s'aprova el Reglament de Normes Bàsiques sobre Concerts Educatius.
Vuité
1. La primera elecció del consell escolar que es produïsca després de l'entrada en vigor d'aquesta ordre afectarà tots els seus membres. Transcorreguts dos anys des d'aquesta elecció, es procedirà a la primera renovació parcial, segons allò que s'ha establit en aquesta ordre.
2. D'acord amb l'article 26 del Reglament de Normes Bàsiques sobre Concerts Educatius, el titular del centre concertat adoptarà les mesures precises perquè es duga a terme l'elecció i constitució del consell escolar, de conformitat amb allò que s'ha disposat en el vigent ordenament jurídic i de manera que es facilite la participació de tots els membres de la comunitat escolar en el respectiu procés electoral. Amb aquest fi, el titular del centre anunciarà amb suficient antelació l'inici del procés electoral, de manera que tots els sectors de la comunitat escolar puguen conéixer la seua pròxima realització.
3. El procediment electoral es desenvoluparà d'acord amb les normes que s'aproven per aquesta ordre i s'inclouen en el seu annex.
Nové
Les infraccions als preceptes sobre participació podran ser denunciades davant la direcció territorial d'Educació; en aquest cas, caldrà ajustar-se al que s'ha disposat en els articles 61 i 62 de la llei orgànica reguladora del dret a l'educació.
Deu
Aquesta ordre entrarà en vigor el mateix dia de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 10 d'octubre de 1997
El conseller de Cultura, Educació i Ciència,
FRANCISCO CAMPS ORTIZ
ANNEX
Normes de procediment per a l'elecció i constitució del consell escolar dels centres docents privats concertats de la Comunitat Valenciana
Primera
1. Podran ser electors i elegibles els alumnes, els pares o tutors, els professors i el personal d'administració i serveis inclosos en el cens electoral, sense que puga exigir-se en cap cas un acte previ d'inscripció per a ser inclosos en aquest.
2. Només podran ser elegits pel sector corresponent de la comunitat escolar i únicament per un dels dits sectors, en el cas que pertanguen a més d'un.
3. La representació dels pares en el consell escolar del centre correspondrà a aquests o als representants legals dels alumnes. El dret a elegir i ser elegit correspon al pare i a la mare o, en el seu cas, al tutor legal.
4. L'associació de pares d'alumnes, legalment constituïda, que tinga la condició de més representativa en el centre, podrà designar un dels quatre representants dels pares d'alumnes en el consell escolar, amb la prèvia comunicació al titular del centre, formulada amb anterioritat a l'inici del termini de presentació de candidatures, en la qual s'indicarà el nom del representant designat.
Aquest representant haurà d'estar inclòs en el cens electoral dels pares d'alumnes. La duració del seu mandat serà, com a màxim, de quatre anys i cessarà per les mateixes causes que els representants electes dels pares d'alumnes i, a més a més, per decisió de l'associació de pares d'alumnes que el va designar.
En cas de cessament del representant designat per l'associació de pares d'alumnes amb anterioritat al venciment del termini de duració del seu mandat, l'associació procedirà a la designació d'un nou representant pel temps de duració de mandat que li restara a l'anterior. Si no es produeix la designació en el termini de dos mesos, la vacant serà coberta, fins a la següent renovació parcial del consell escolar, pel candidat no electe amb major nombre de vots.
5. Tindran dret a elegir i ser elegits els professors del centre que es troben inclosos en la nòmina de pagament delegat i els compresos en l'apartat 1 de la disposició addicional quarta i en l'apartat 3 de la disposició addicional cinquena del Reglament de Normes Bàsiques sobre Concerts Educatius.
6. Els representants dels alumnes seran elegits per i entre els qui estiguen matriculats al centre en Educació Secundària Obligatòria, i en el seu cas, els qui cursen Formació Professional, Batxillerat o Curs d'Orientació Universitària, quan estiguen concertats aquests nivells educatius.
7. El representant del personal d'administració i serveis s'elegirà per i entre els qui presten servei al centre en algunes d'aquestes àrees i es considerarà inclòs en el personal d'administració i serveis el personal d'atenció educativa complementària.
8. En els centres d'Educació Primària, un alumne pertanyent a aquest nivell educatiu podrà incorporar-se al consell escolar, amb veu però sense vot, en les condicions que, en el seu cas, establisca el reglament de règim interior del centre.
9. Els centres concertats que impartisquen Formació Professional Específica, podran incorporar al seu consell escolar, amb veu però sense vot, un representant del món de l'empresa.
A aquest efecte, el titular del centre es dirigirà a l'organització empresarial relacionada amb els ensenyaments de Formació Professional que impartisca, perquè designe el seu representant.
La duració del mandat del representant designat serà de quatre anys, com a màxim. Aquest representant hi cessarà per decisió de l'organització empresarial que el va designar o per decisió del titular del centre.
Segona. Junta electoral
1. En cada centre el seu titular promourà la constitució de la junta electoral, amb les degudes garanties de publicitat i igualtat, que impulsarà i organitzarà el procediment d'elecció en les condicions que millor asseguren la participació de tots els sectors de la comunitat educativa.
2. La junta electoral estarà integrada pel director del centre, que la presidirà, el titular del centre, o persona que el represente, i un membre de cada un dels sectors de la comunitat escolar en els quals s'efectuen eleccions, designats per sorteig. Pel mateix procediment es designaran els suplents. Si algun component de la junta electoral és proclamat candidat, cessarà en aquella i serà substituït per un altre membre del mateix sector.
3. Correspon a la junta electoral:
a) Aprovar i publicar els censos electorals que hauran sigut elaborats prèviament pel director del centre.
b) Fixar el calendari electoral i determinar el període de presentació de candidatures.
c) Admetre i proclamar les candidatures. Entre el dia de publicació de la llista de candidats i la data de les votacions hauran de transcórrer, com a mínim, vuit dies.
d) Aprovar, si ho jutja convenient, els models de paperetes electorals. En aquest cas, seran nuls els vots emesos en models diferents.
e) Promoure la constitució de les meses electorals.
f) Fixar l'horari durant el qual podran exercir el dret al vot els electors dels distints sectors i el procediment de vot per correu.
g) Resoldre les reclamacions que es presenten durant el procés electoral.
Tercera. Candidatures
1. Les associacions o organitzacions de pares d'alumnes i les d'alumnes podran presentar candidatures diferenciades per a l'elecció dels seus respectius representants en el consell escolar del centre. En aquest cas, en les paperetes de votació es consignaran, en el seu cas, junt amb els noms dels candidats, el nom o sigles de l'organització que presenta la candidatura.
2. Per a la presentació de candidatures no podran exigir-se requisits tals com estar avalades per la firma d'un determinat nombre d'electors, formació de candidatures tancades, o qualsevol altre que comporte limitació de l'esmentat dret.
Quarta. Meses electorals
1. Es constituirà una mesa electoral per cada un dels sectors de la comunitat educativa amb dret a elegir representants en el consell escolar.
2. Les meses electorals estaran compostes pel director del centre, que les presidirà, i per dos vocals designats per sorteig entre els electors del respectiu sector educatiu. Quan açò no siga possible, es completarà la composició de la mesa amb membres d'uns altres sectors, igualment designats per sorteig.
3. No podran ser membres de les meses electorals els qui es presenten com a candidats.
Cinquena. Votació
1. El vot serà directe, secret i no delegable. Cada elector depositarà a la urna una papereta amb el nom o noms dels candidats a què atorgue la seua representació, fins a un màxim de dos terços del nombre total de representants que cal elegir del sector corresponent en el consell escolar. Si el nombre resultant és decimal, es prendrà el següent nombre sencer.
2. Els electors podran emetre el seu vot per correu o mitjà similar. Amb aquest fi, la junta electoral acordarà les normes que regulen aquesta modalitat de votació, de forma que es garantisca la identitat de l'elector i el secret del vot. La junta electoral conservarà els vots rebuts fins a l'hora fixada per a acabar l'acte de votació, en el moment del qual els entregarà el president de la mesa electoral respectiva. Aquest els introduirà a la urna, després de comprovar la mesa que l'elector de què es tracte no ha votat prèviament; en un altre cas, destruirà el vot sense obrir-lo. Igualment, es destruiran sense obrir els vots que reba la junta electoral amb posterioritat al tancament de la mesa electoral.
Sisena. Escrutini
1. Acabada la votació i en el mateix acte, la mesa electoral procedirà a l'escrutini públic dels vots.
2. Seguidament, cada mesa electoral estendrà una acta en què es farà constar el nombre d'electors del cens, el de vots emesos i el de vots en blanc, nuls i a candidatures. Igualment es farà constar en l'acta el nom de tots els candidats que hagen obtingut vots, amb la indicació del nombre aconseguit per cada un i, si pertoca, el nom de l'organització que haja presentat la seua candidatura. En cas d'empat en el nombre de vots, la prelació es determinarà per sorteig, de la qual cosa es deixarà deguda constància en l'acta.
3. El mateix dia de la votació, la mesa electoral entregarà l'acta, firmada pels tres components, al president de la junta electoral.
Setena. Proclamació de candidats, comunicacions a l'administració educativa i tràmits ulteriors
1. La junta electoral, dins dels dos dies següents a partir d'aquell en què hagen conclòs les votacions de tots els sectors, proclamarà els candidats electes, de la qual cosa s'alçarà una acta, per duplicat, que firmaran tots els seus membres. S'exposarà una còpia de l'acta en un lloc visible del centre durant cinc dies lectius.
2. Dins de l'indicat termini de cinc dies, el director del centre remetrà un exemplar de l'acta de proclamació de candidats, autoritzada amb la firma original dels components de la junta electoral, al director territorial de Cultura i Educació. Igualment, remetrà les dades relatives al procés electoral que s'arrepleguen en el model d'imprés que s'insereix al final d'aquest annex.
3. El titular i la direcció del centre estan obligats a conservar la documentació del procés electoral, en especial els censos, les candidatures presentades, les actes d'escrutini i l'acta de proclamació de candidats electes, durant el període del mandat del consell escolar. Aquesta documentació haurà de ser mostrada a la Inspecció Educativa, quan així ho requerisca fent ús de la seua funció inspectora.
Vuitena. Normes supletòries
En allò no disposat en les presents normes de procediment electoral, seran aplicables de forma supletòria les dictades per a les eleccions de consells escolars de centres públics dels mateixos nivells educatius, sempre que no s'oposen a la legislació específica dels centres concertats i no vulneren el contingut essencial del dret del titular a la direcció del centre.

linea
Mapa web