Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDE de 14 de juliol del 2004, de la Conselleria de Sanitat, per la qual es regula la utilització de la signatura electrònica reconeguda en els documents sanitaris de la Conselleria de Sanitat. [2004/X7819]

(DOGV núm. 4811 de 03.08.2004) Ref. Base de dades 3469/2004

ORDE de 14 de juliol del 2004, de la Conselleria de Sanitat, per la qual es regula la utilització de la signatura electrònica reconeguda en els documents sanitaris de la Conselleria de Sanitat. [2004/X7819]
El Reial Decret-Llei 14/99, de 17 de setembre, sobre signatura electrònica, i recentment la Llei 59/2003, de 19 de setembre, de Signatura Electrònica, regulen, en relació amb la signatura electrònica, les dos principals característiques que s'atribuïxen a les signatures manuscrites, és a dir, la imputació a una persona determinada (permetent la identificació de l'autor del document) i la garantia de la integritat (al permetre assegurar que el missatge no ha sigut manipulat després de la seua signatura, detectant qualsevol alteració). A més d'això, la utilització de la citada tecnologia de signatura electrònica permet xifrar el contingut del document, de manera que viatja per la xarxa encriptat, impedint així el seu coneixement per tercers no autoritzats, amb la qual cosa s'aconseguix un tercer efecte de confidencialitat. L'article 3 de la Llei 59/2003, de 19 de setembre, de signatura electrònica, determina els efectes jurídics de la signatura electrònica reconeguda, sempre que estiga basada en un certificat reconegut i que haja sigut produïda per un dispositiu segur de creació de signatura, tenint, pel que fa a les dades consignades en forma electrònica, el mateix valor jurídic que la signatura manuscrita en relació amb les consignades en paper.
En la inversió que està fent la Conselleria de Sanitat per tal d'arribar a la societat de la informació sanitària, es preveu un escenari de transició, on el suport de paper continuarà sent el vehicle de comunicació entre facultatius mèdics i diferents agents (empreses, Seguretat Social i oficines de farmàcia). Els documents sanitaris digitals (emesos en paper) com la recepta mèdica i els informes d'alta i de baixa, són documents unívocs, identificats amb una clau alfanumèrica i vinculats a una signatura electrònica reconeguda. La signatura electrònica reconeguda no sols respecta el marc normatiu actual, sinó que, a més a més, facilita i potencia una Administració més àgil i efectiva per al ciutadà valencià, al poder conviure d'una manera ordenada els processos basats en noves tecnologies amb els processos basats en un ompliment manuscrit.
El Govern Valencià, tal com recull el segon Pla de Modernització de les Administracions Públiques, manté com una línia estratègica d'actuació, la incorporació de les noves tecnologies a tots els processos i activitats exercits en l'àmbit de la seua competència.
Per tant, i en desplegament de la disposició segona del Decret 87/2002, de 30 de maig, del Govern Valencià, pel qual es regula la utilització de la signatura electrònica reconeguda en la Generalitat Valenciana, que insta a emprar els mitjans tècnics, materials i humans necessaris per a adequar el funcionament dels servicis que presta la Generalitat Valenciana a l'ús de la signatura electrònica, així com de l'article 35 e) de la Llei 5/1983, de Govern Valencià, i conforme amb el Consell Jurídic Consultiu,
ORDENE
Article 1. Objecte i àmbit d'aplicació
1. L'objecte d'esta disposició és regular la utilització de la signatura electrònica reconeguda en totes les ferramentes informàtiques, procediments i documents utilitzats en el marc dels sistemes d'informació sanitaris de la Conselleria de Sanitat.
2. Com a mecanisme de garantia de seguretat i identificació dels professionals que intervenen en la gestió de processos de la Conselleria de Sanitat, la Generalitat Valenciana dotarà tots els seus professionals de certificats electrònics, per a la utilització en aplicacions de signatura electrònica dels centres sanitaris de la Conselleria de Sanitat.
3. Tot professional adscrit a la Conselleria de Sanitat, en el marc de l'ús dels sistemes d'informació, utilitzarà la seua signatura electrònica per a avalar les anotacions realitzades, registres o modificacions documentals.
Article 2. Documentació clínica i administrativa electrònica
1. La història clínica electrònica de cada pacient comprendrà el conjunt de documentació relativa als seus processos assistencials i contactes amb el sistema sanitari públic, i hi estaran degudament identificats tots els registres efectuats per cada metge i professional que hi haja intervingut.
2. Tot document assistencial en suport electrònic, que integre la informació que figura en la història clínica electrònica de cada pacient, ja siga una dada o una valoració, haurà de portar incorporada com a mecanisme d'identificació i garantia d'autenticitat, la signatura electrònica del professional que hi haja intervingut.
Article 3. Validesa i eficàcia de la signatura electrònica reconeguda
1. La Conselleria de Sanitat garantix que l'aplicació de la signatura electrònica es base en els principis d'actuació, seguretat, integritat de les comunicacions i autenticitat i conservació dels documents generats.
2. Els registres de la història clínica electrònica signats mitjançant signatura electrònica reconeguda tenen el mateix valor jurídic que els validats amb signatura manuscrita i són considerats certificats reconeguts les còpies basades en estos registres signats electrònicament que s'obtinguen per mitjans electrònics, informàtics o telemàtics.
Article 4. Dades a consignar en les còpies en paper de registres signats electrònicament
Cada document contindrà, a més de les dades pròpies, la signatura electrònica (cadena de caràcters alfanumèrica) en un format processable, el nombre de còpies emeses de l'original i també el nom del professional que ha generat la còpia. En el moment en què la còpia siga expedida, els documents originals seran marcats indicant el número de còpia, la data en què va ser feta i el professional que la sol·licità.
Article 5. Autoritat autenticadora de signatura electrònica, autoritat de registre de signatura electrònica i tramitació dels certificats
1. El secretari autonòmic de Telecomunicacions i Societat de la Informació és l'òrgan administratiu que té les competències d'autoritat autenticadora de la signatura electrònica en la Generalitat Valenciana, i és l'encarregat de garantir que els suports, mitjans i aplicacions sotmesos al procés complixen amb tots els requisits.
2. Per tal d'agilitar la tramitació de les activitats de registre, les unitats de Recursos Humans de cada direcció assistencial i la Inspecció de Servicis Sanitaris de les direccions territorials de la Conselleria de Sanitat tindran la condició d'autoritat de registre de signatura electrònica, que assumix les competències següents:
– Realitzar la tramitació dels certificats i l'entrega dels suports físics.
– Comprovar la identitat i qualsevol de les circumstàncies personals dels sol·licitants de certificats, mitjançant la identificació de la persona física que sol·licite el certificat, que ha de comparéixer davant de l'autoritat de registre i acreditar-se mitjançant el document nacional d'identitat, passaport o un altre mitjà admés en dret.
– Informar els professionals sanitaris en l'emissió dels certificats d'usuari de signatura electrònica de les seues condicions d'utilització i limitacions d'ús.
– Subministrar a l'autoritat autenticadora les dades verificades del sol·licitant a fi que l'autoritat de certificat emeta el corresponent certificat.
3. Per a utilitzar la signatura electrònica reconeguda, s'entregarà als professionals adscrits a la Conselleria de Sanitat el certificat digital en suport segur (targeta amb xip criptogràfic). Per a això, han de comparéixer en els punts de registre a fi d'acreditar la seua identitat en el temps i lloc que es determine reglamentàriament. Els professionals que s'incorporen per primera vegada al servici de la Conselleria de Sanitat rebran els seus certificats en el moment de la signatura dels seus contractes. Als efectes d'esta orde, s'entén per punt de registre el lloc físic habilitat en cada àrea de Salut per a la tramitació de certificats digitals per al personal adscrit a la Conselleria de Sanitat.
Article 6. Responsabilitats
1. La Conselleria de Sanitat adoptarà els mecanismes necessaris per a garantir que s'observen tots els requeriments establits en la legislació específica de protecció de dades de caràcter personal i en la normativa reguladora de signatura electrònica i els específics en matèria sanitària.
2. És responsabilitat dels professionals adscrits a la Conselleria de Sanitat, en l'ús de les aplicacions per a l'exercici de les seues funcions:
a) Mantindre les claus d'accés amb el deure de secret.
b) La custòdia i correcta utilització del suport del certificat (targeta de signatura electrònica), notificant qualsevol incidència que hi haja i que poguera afectar la finalitat en la seua utilització.
c) Notificar al responsable de seguretat la corresponent incidència quan el secret de la seua contrasenya s'haja vist compromés o existisquen circumstàncies que puguen violar la seguretat del sistema.
d) Tancar l'aplicació informàtica quan s'abandone el seu lloc de treball.
3. La Conselleria de Sanitat supervisarà el correcte funcionament dels procediments de seguretat i les aplicacions informàtiques, així com la implementació de la signatura electrònica reconeguda pels professionals sanitaris. Per a això, s'auxiliarà dels servicis d'Inspecció que tinguen competència en esta matèria.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
S'autoritza la secretària autonòmica de Sanitat perquè, en l'àmbit de les seues competències, desplegue el que disposa esta orde.
Segona
En el marc dels sistemes d'informació de la Conselleria de Sanitat la present orde entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 14 de juliol de 2004
El conseller de Sanitat,

linea
Mapa web