Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDRE de 19 de novembre de 1999, de la Conselleria d'Indústria i Comerç, per la qual es regula la inscripció en el Registre d'Empreses Conservadores d'Ascensors. [1999/M10098]

(DOGV núm. 3640 de 07.12.1999) Ref. Base de dades 3696/1999

ORDRE de 19 de novembre de 1999, de la Conselleria d'Indústria i Comerç, per la qual es regula la inscripció en el Registre d'Empreses Conservadores d'Ascensors. [1999/M10098]
El Reial Decret 2.291/1985, de 8 de novembre, va aprovar el Reglament d'Aparells d'Elevació i Manutenció dels dits aparells, que estableix els requisits mínims que havien de complir les empreses dedicades a instal·lar i mantenir els aparells elevadors.
Posteriorment, l'Ordre de 23 de setembre de 1987 per la qual s'aprova la ITC MIE AEM-1 del Reglament d'Aparells d'Elevació i Manutenció dels dits aparells, referent a ascensors electromecànics, va establir els requisits de personal de les empreses instal·ladores i conservadores d'aquest tipus d'aparells, disposant els mitjans tècnics mínims necessaris per a atendre eficaçment el seu treball.
El Reial Decret 1.314/1997, d'1 d'agost, pel qual es dicten les disposicions d'aplicació de la Directiva del Parlament Europeu i del Consell 95/16/CE, sobre Ascensors (BOE núm. 234 de 30 de setembre de 1997), que va entrar en vigor amb caràcter obligatori el passat 1 de juliol, en la disposició derogatòria única deroga a partir del 30 de juny de 1999 les següents disposicions:
a) El Reglament d'Aparells d'Elevació i Manutenció, aprovat per Reial Decret 2.291/1985, de 8 de novembre, en les matèries objecte del present reial decret, llevat dels articles 10,11,12,13,14,15,19 i 23.
b) La Instrucció Tècnica Complementària MIE-AEM 1 del Reglament d'Aparells d'Elevació i Manutenció, aprovada per l'Ordre de 23 de setembre de 1987 i modificada per l'Ordre de 12 de setembre de 1991, amb excepció dels preceptes de l'esmentada ITC als quals es remeten els articles del reglament que continuen vigents, segons allò que s'ha indicat en el paràgraf a) de la disposició derogatòria i amb les adaptacions corresponents a les noves exigències tècniques del reial decret.
Amb el nou marc normatiu, cal procedir a una regulació de les condicions d'accés a la categoria d'empresa conservadora, especificant-ne els mitjans d'acord amb l'activitat que han de desenvolupar les empreses, qualsevol que siga el tipus d'aparells a què es referisca la conservació, i establir el procediment que cal seguir en els supòsits de canvi d'empresa de manteniment o conservació, a fi de garantir que el canvi no afecte la seguretat en la utilització pels usuaris. A partir de l'1 de juliol de 1999 la instal·lació d'ascensors ja pot ser realitzada per qualsevol persona física o jurídica que assumisca la responsabilitat de disseny, fabricació, instal·lació i comercialització de l'ascensor, que col·loque el marcatge CE i que estenga la declaració CE, de conformitat amb el que s'ha especificat en el Reial Decret 1.314/1997, d'1 d'agost, pel qual es dicten les disposicions d'aplicació de la Directiva del Parlament Europeu i del Consell 95/16/CE, sobre ascensors (BOE núm. 234 de 30 de setembre de 1997).
En virtut d'això, a proposta de la Direcció General d'Indústria i Energia,
ORDENE
Article 1. Registre d'Empreses Conservadores
1. Es crea el Registre d'Empreses Conservadores d'Ascensors, amb caràcter de registre públic de naturalesa administrativa, adscrit a la Direcció General d'Indústria i Energia.
2. El Registre serà únic per a tot l'àmbit de la Comunitat Valenciana, i es constituiran tres seccions, una corresponent a cada província.
3. En el registre s'inscriuran les empreses conservadores a les quals es refereixen els articles 10 i següents del Reial Decret 2.291/1985, de 8 de novembre, sempre que tinguen el seu domicili i desenvolupen les seues funcions dins del territori de la Comunitat Valenciana.
4. El caràcter públic del registre implica que qualsevol persona que acredite un interés legítim puga saber si determinada empresa està o no inscrita com a empresa conservadora. Amb aquesta finalitat, es podrà sol·licitar el corresponent certificat, identificant individualment en la sol·licitud l'empresa corresponent.
5. En el registre s'efectuaran tres tipus d'assentaments: inscripcions, cancel·lacions i notes marginals. Les inscripcions acreditaran la condició d'empresa conservadora d'ascensors. Les cancel·lacions serviran per a causar baixa en el registre, i es practicaran per sol·licitud firmada pels representants de l'empresa, o per resolució judicial o administrativa. Es faran constar en nota marginal qualssevol altres fets o actes jurídics que tinguen rellevància en la inscripció d'empreses conservadores.
6. Cada secció del registre la portarà un funcionari públic designat pel director territorial competent.
7. Sol·licitada la pràctica d'un assentament en el registre, en el termini de tres mesos haurà de practicar-se l'assentament o comunicar-ne al sol·licitant la denegació o suspensió, segons que la sol·licitud i la documentació adjuntada presente defectes esmenables o no esmenables. Transcorregut l'indicat termini, s'entendrà denegada la pràctica de l'assentament.
Article 2. Duració i renovació de la inscripció
1. Les inscripcions que es practiquen en el Registre Especial d'Empreses Conservadores que regula aquesta ordre tindran vigència durant dos anys computats des de la seua data.
Les empreses inscrites en el Registre estaran obligades a complir en tot moment els requisits exigits per a la inscripció, i hauran de facilitar les visites d'inspecció que realitzen els òrgans competents de l'administració pública, i també la documentació que hi requerisquen, a fi d'acreditar-ne el compliment.
2. Per a la renovació o pròrroga, hauran de presentar-se documents de cotització TC-1 i TC-2 que acrediten el compliment dels mínims fixats des de l'autorització anterior, document acreditatiu de la titulació del tècnic, pòlissa de l'assegurança de responsabilitat civil en vigor, amb l'últim rebut, i relació d'ascensors en manteniment, en el format establit per la Direcció General d'Indústria i Energia i on constaran totes les dades necessàries per a la completa identificació.
3. Transcorregut un mes des del venciment de la inscripció sense que se n'haja sol·licitat la renovació o pròrroga, els serveis territorials declararan d'ofici la baixa de l'empresa en el Registre Especial d'Empreses Conservadores i en cancel·laran la inscripció, i aquesta quedarà des d'aqueix moment inhabilitada per a l'exercici d'aquestes funcions.
4. L'incompliment dels requisits exigits per a la inscripció n'originarà la cancel·lació que acordarà el servei territorial corresponent, després de la incoació prèvia d'expedient amb audiència de l'interessat.
Article 3. Requisits d'inscripció
Els requisits necessaris per a inscriure's en el Registre Especial d'Empreses Conservadores i amb això poder realitzar la prestació del servei de manteniment i reparació d'ascensors són:
a) Disposar en plantilla, en la província de registre, d'un tècnic titulat competent, enginyer superior o tècnic, que serà el responsable tècnic de l'empresa; i d'un nombre d'operaris adequat al nombre d'aparells que s'ha de conservar, a raó d'un operari qualificat per cada 75 aparells/any que cal conservar, amb un mínim de cinc, dels quals tres, almenys, tindran la categoria de formació professional de grau mitjà o equivalent en una especialitat adequada a l'activitat; o acreditar tres anys d'experiència en el sector com a oficial.
Tot el personal tindrà jornada laboral completa, i s'acreditarà aquesta circumstància amb els corresponents documents d'alta i cotització en la Seguretat Social.
b) Tindre inscrit, en el registre industrial corresponent, el taller i els mitjans tècnics de què dispose, entre els quals hauran de constar:
- Trepant.
- Grup de soldadura portàtil.
- Banc de proves elèctric.
- Tracter o elements d'elevació.
- Mesurador d'aïllaments.
- Ferramentes manuals.
- Recanvis diversos.
- Utillatge.
- Mesuradors de magnituds mecàniques i elèctriques:
. Tacòmetre
. Telster
. Amperímetre
. Dinamòmetre.
c) Pòlissa d'assegurança de responsabilitat civil, per una quantia mínima de cent milions de pessetes per sinistre, la qual s'actualitzarà anualment d'acord amb les variacions de l'índex general de preus al consum publicat per l'Institut Nacional d'Estadística.
Article 4. Àmbit territorial de la inscripció
1. Cada empresa conservadora s'inscriurà en el registre corresponent a la província on tinga la seu, entenent per tal el seu establiment principal o permanent.
2. L'empresa conservadora que es trobe legalment inscrita en el registre especial a què es refereix aquesta ordre i vulga exercir la seua activitat en l'àmbit territorial corresponent a una altra província de la Comunitat Valenciana, haurà d'inscriure's prèviament en el Registre Especial d'Empreses Conservadores de la dita província, per a això haurà de justificar a més a més de l'anterior inscripció el següent:
a) Disposar en plantilla d'un nombre d'operaris adequat al nombre d'aparells que cal conservar, a raó d'un operari qualificat per cada setanta-cinc o fracció d'aparells/any que cal conservar, amb un mínim d'un operari adscrit a la respectiva província; aquest punt s'acreditarà mitjançant l'alta en la Seguretat Social en la província on s'haja d'inscriure.
b) Tindre inscrit en el Registre Industrial del corresponent Servei Territorial d' Indústria y Energia, el taller i els mitjans tècnics descrits en l'article 3r.
Article 5. Revisió d'ascensors
Tots els ascensors hauran de ser revisats per l'empresa conservadora amb la qual els titulars hagen contractat el manteniment, una vegada al mes, com a mínim, d'acord amb allò que s'ha prescrit en l'article 11 del Reglament d'Aparells d'Elevació i Manutenció aprovat per Reial Decret 2.291/1985, de 8 de novembre. Les operacions de manteniment que caldrà realitzar seran les següents:
a) Revisar i comprovar cada 30 dies com a màxim la instal·lació, prestant especial atenció a l'estat de cables, tancaments, dispositius de fixació, frens, amarratges, suspensió de la cabina i del contrapés, del motor i les seues connexions i de la instal·lació elèctrica.
b) Greixar els elements de l'aparell elevador que per la seua naturalesa necessiten aquesta operació.
Article 6. Canvi d'empresa conservadora
1. En el cas de canvi d'empresa conservadora, l'empresa entrant ho notificarà per escrit al servei territorial d'Indústria i Energia corresponent, amb indicació de la data a partir de la qual desitja que s'efectue el canvi. En l'esmentada notificació constarà el nom i el domicili social de les dues empreses, entrant i ixent.
2. Juntament amb la notificació es presentarà una còpia del contracte firmat pel titular, i també una acta d'inspecció periòdica extraordinària efectuada per una entitat competent amb motiu del canvi de conservador. L'esmentada inspecció s'efectuarà en presència de l'empresa entrant.
3. L'import de l'esmentada inspecció periòdica extraordinària anirà a càrrec de l'empresa entrant, que presente el nou contracte.
4. Quan en l'acta alçada per l'entitat competent s'haja detectat la presència de defectes en l'aparell, estos hauran de ser corregits en el termini concedit per la reglamentació vigent.
DISPOSICIÓ ADDICIONAL
L'entitat competent a què es refereix l'article 6, serà la que en cada moment determine la normativa vigent quan es realitze la inspecció.
DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA
Les empreses conservadores existents amb anterioritat a la publicació de la present ordre seran inscrites d'ofici en el nou registre, i disposaran d'un termini de sis mesos, a partir de l'entrada en vigor, per a acreditar el compliment dels requisits necessaris perquè la seua inscripció es mantinga; en un altre cas, es cancel·larà d'ofici la inscripció.
DISPOSICIÓ FINAL
La present ordre entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 19 de novembre de 1999
El conseller d'Indústria i Comerç,
FERNANDO V. CASTELLÓ BORONAT

linea
Mapa web