Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDRE de 24 de novembre de 1999, de la Conselleria de Benestar Social, per la qual es regulen i es convoquen ajudes dirigides l'atenció d'ancians i ancianes des de l'àmbit familiar per a l'exercici de l'any 2000, a l'empara del Decret 331/1995, de 3 de novembre. [1999/X10376]

(DOGV núm. 3646 de 16.12.1999) Ref. Base de dades 3785/1999

ORDRE de 24 de novembre de 1999, de la Conselleria de Benestar Social, per la qual es regulen i es convoquen ajudes dirigides l'atenció d'ancians i ancianes des de l'àmbit familiar per a l'exercici de l'any 2000, a l'empara del Decret 331/1995, de 3 de novembre. [1999/X10376]
El Decret 331/1995, de 3 de novembre, del Govern Valencià, va establir l'ajuda econòmica per a l'atenció d'ancians i ancianes des de l'àmbit familiar.
Posteriorment va ser promulgada la Llei de la Generalitat Valenciana 5/1997, de 25 de juny, per la qual es regula el sistema de Serveis Socials, la qual inclou, dins de les responsabilitats d'aquesta, la de donar resposta a diferents problemes socials mitjançant l'aportació dels recursos financers, tècnics, humans i organitzatius necessaris.
En la dita llei s'ha vist regulada, específicament, en el seu article 38.f), aquesta ajuda, com a dirigida a l'àmbit familiar o a un nucli convivencial donat. Ajuda que es va incloure, posteriorment, dins del Pla de Qualitat Assistencial Gerontològica de la Generalitat Valenciana, aprovat per l'acord del Consell d'1 de setembre de 1998, així com aquelles destinades a donar suport a l'acolliment d'ancians en una unitat familiar acollidora quan no existisca vincle de parentiu entre ells i la dita unitat familiar, entre altres.
Amb ambdues ajudes s'aconsegueix, doncs, el foment de l'estada dels ancians dins d'una llar i evitar el seu ingrés en un àmbit residencial.
Açò és així ja que, a través de l'ajuda inclosa en aquesta ordre, s'aconsegueix l'objectiu d'afavorir la integració en la unitat familiar i la solidaritat amb les persones majors, mitjançant l'atenció dels ancians o ancianes, al si d'un ambient familiar, evitant amb això els desarrelaments del seu nucli de convivència i pal·liar les situacions de solitud o marginació.
La dita integració s'aconsegueix mitjançant l'ajuda econòmica aquelles persones que, tenint al seu càrrec les tasques pròpies de la llar, dediquen la seua atenció a la cura d'un ancià o anciana, prestant-los tots els serveis necessaris per a aconseguir una digna qualitat de vida.
Mitjançant aquesta ordre s'estableixen els requisits, condicions i quanties d'aquestes ajudes.
En virtut d'això i fent ús de les facultats que em confereix el Decret 127/1999, de 17 de setembre de 1999, del Govern Valencià, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Benestar Social,
ORDENE
Capítol I
Ajudes per a l'atenció d'ancians i ancianes des
de l'àmbit familiar.
Article 1. Àmbit i objecte
L'objecte d'aquestes ajudes és atorgar suport econòmic per l'atenció d'ancians o ancianes des de l'àmbit familiar l'any 2000, per a aconseguir la permanència d'aquests en el seu nucli convivencial d'origen i evitar el seu internament residencial.
Article 2. Sol·licitants reiterats de l'exercici anterior
A efectes d'aquestes ajudes es consideraran sol·licitants de l'exercici anterior que reiteren la seua sol·licitud en aquest exercici, a aquells en els quals concórreguen les següents circumstàncies:
1. Que tinguen efectuada sol·licitud en l'exercici de 1999.
2. Que el o la sol·licitant i l'ancià o l'anciana siguen els mateixos, en l'exercici 1999 i en l'exercici 2000.
No obstant això, es consideraran també reiterades les sol·licituds regulades com a excepció en els apartats 1.a.1. i 1.a.2. de l'article 16 d'aquesta ordre.
3. Que es troben en alguna d'aquestes situacions:
3.a. Que en l'exercici 1999 hagueren tinguda resolució estimatòria de concessió, sense haver tinguda posteriorment resolució d'extinció per qualsevol de les causes incloses en l'article 19 de l'Ordre de 7 de desembre de 1998, de la Conselleria de Benestar Social, per la qual es regulen i es convoquen ajudes dirigides a l'atenció d'ancians i ancianes des de l'àmbit familiar, a l'empara del Decret 331/1995, de 3 de novembre, per a l'exercici de 1999.
3.b. Que la sol·licitud no haguera sigut resolta estimatòriament en l'exercici 1999 per falta de dotació pressupostària.
El compliment de dits fets serà verificat d'ofici per la direcció territorial de Benestar Social corresponent, després de rebre la sol·licitud de l'ajuda per a l'exercici de l'any 2000.
Article 3. Requisits
1. Els requisits necessaris per a la concessió d'aquestes ajudes són els següents:
1.a. Respecte a la persona sol·licitant:
1.a.1. Residir a la Comunitat Valenciana i estar empadronada en algun municipi d'aquesta.
1.a.2. Tindre complits 45 anys o més, el 31 de desembre de l'any 2000.
1.a.3. No exercir cap treball remunerat per compte propi o d'altri, durant el període per al qual se sol·licita l'ajuda.
1.a.4. Dedicar-se exclusivament a les tasques pròpies de la llar i a l'atenció d'un ancià o anciana, a fi de remeiar una situació de necessitat que afecta la seua autonomia, donant suport al seu normal desenvolupament humà i afavorint la seua integració social, bé en el si del nucli familiar o en un domicili pròxim, segons allò que s'ha assenyalat en l'article 4.
1.a.5. Respecte als ingressos obtinguts en l'exercici que es justifica:
1.a.5.a No haver percebut rendiments del treball personal ni d'activitats professionals, empresarials, agrícoles i ramaderes, excepte els següents:
– La pensió mínima de viduïtat de la Seguretat Social per al seu tram d'edat, establida en 1998 en 521.920 pessetes per a les persones menors de 60 anys, en 570.780 pessetes per a les menors de 60 anys amb càrregues familiars, en 683.970 pessetes per a les persones que tenen entre 60 i 65 anys, i en 783.720 pessetes per a les majors de 65 anys.
– La pròpia ajuda per a l'atenció d'ancians i ancianes des de l'àmbit familiar.
1.a.5.b. Per altres conceptes, establits en l'apartat 2.b. d'aquest article, no haver obtingut ingressos superiors a 600.000 PTA.
1.b. Respecte a la persona anciana:
1.b.1. Tindre nacionalitat espanyola, residir a la Comunitat Valenciana i estar empadronada en algun municipi d'aquesta.
1.b.2. Tindre complits 75 anys o més, el 31 de desembre de l'any 2000.
1.b.3. Residir al domicili familiar del sol·licitant, integrada en la unitat familiar, tenint llaços de parentiu amb la persona sol·licitant, o bé residir en un domicili pròxim a aquest, segons allò que s'ha assenyalat en l'article 4 d'aquesta ordre.
1.b.4. Si viu en distint domicili que la persona sol·licitant, haurà de complir els següents requisits econòmics:
1.b.4.a. Els ingressos percebuts per l'ancià o anciana, no podran ser superiors a la pensió mínima de jubilació de la Seguretat Social per a persones majors de 65 anys corresponent a l'exercici de 1998, establida en 922.040 PTA.
Al muntant anual derivat de la percepció anteriorment mencionada podrà afegir-se fins a un màxim de 600.000 pessetes anuals per altres conceptes.
1.b.4.b. Només podrà conviure amb altres persones que hagen aconseguit l'edat de jubilació, entesa aquesta com 65 anys complits a 31 de desembre de l'any 2000, i que cada una d'elles no haguera percebut, per a l'exercici que es justifica, ingressos superiors a 783.720 pessetes anuals. Dits convivents no seran tinguts en compte per al càlcul de la renda per càpita de la unitat familiar.
1.c. Respecte a la unitat familiar:
1. La renda per càpita, corresponent a l'exercici que es justifica, de la unitat familiar a la que pertany la persona sol·licitant no podrà superar la quantia anual de 825.000 pessetes.
2. A efectes d'allò que s'ha establit en aquesta ordre s'entendran per ingressos els següents conceptes:
2.a. Els procedents del rendiment del treball, que seran computats pels seus imports íntegres, i els procedents d'activitats professionals, empresarials, agrícoles i ramaderes, que es computaran pels seus rendiments nets.
2.b. Altres conceptes, detallats a continuació, que seran computats pels seus imports íntegres:
2.b.1. Els procedents de pensions compensatòries i les anualitats per aliments.
2.b.2. Els procedents del capital immobiliari. No seran computats els procedents en concepte d'habitatge habitual.
2.b.3. Els procedents del capital mobiliari.
3. Per al càlcul de la renda per càpita se seguirà al següent:
3.a. A efectes d'aquesta ordre, s'entendrà per unitat familiar la convivència en el mateix domicili del beneficiari de l'ajuda amb altres persones, unides amb aquell per matrimoni o relació anàloga a la conjugal i per llaços de parentiu, de consanguinitat o afinitat, fins al tercer grau.
3.b. S'entendrà per renda per càpita anual la quantitat que resulte de dividir els ingressos anuals de la unitat familiar pel nombre de persones que la componen. Per al càlcul d'aquesta s'inclouran els ingressos obtinguts pel beneficiari de l'ajuda i tots els membres que integren la unitat familiar. Els ingressos percebuts per la persona anciana es computaran, exclusivament, quan aquesta convisca amb el sol·licitant o la sol·licitant de l'ajuda.
3.c. Per al càlcul de la renda per càpita no s'inclourà la pròpia prestació corresponent a aquesta ajuda, percebuda pel sol·licitant en l'exercici que es justifica.
Article 4. Proximitat de domicili
Amb relació a la proximitat de domicilis de la persona sol·licitant i la persona anciana es considerarà com tal:
1. Persones que residisquen en la mateixa població.
Persones que visquen en distintes poblacions. Tindran dret a l'ajuda sempre que les poblacions no disten més de 10 km entre si; aquest extrem s'acreditarà mitjançant diligència efectuada en l'expedient per un tècnic de la Conselleria de Benestar Social.
Article 5. Quantia de l'ajuda econòmica
L'import de les ajudes econòmiques serà de 15.000, 20.000, 25.000 i 30.000 pessetes al mes, en funció de quin siga el nivell de renda de la unitat familiar de la persona sol·licitant, segons el quadre següent:
Renda per càpita de la unitat familiar de la persona sol·licitant
Quan persona sol·licitant Quan persona sol·licitant Import de l'ajuda
i anciana resideixen i anciana resideixen
en mateix domicili en distint domicili
Fins a 450.000 PTA. Fins a 450.000 PTA. 30.000 PTA.
De 450.001 a 550.000 PTA. De 450.001 a 500.000 PTA. 25.000 PTA.
De 550.001 a 700.000 PTA. De 500.001 a 650.000 PTA. 20.000 PTA.
De 700.001 a 825.000 PTA. De 650.001 a 825.000 PTA. 15.000 PTA.
Article 6. Documentació
La documentació que haurà d'aportar-se per a la concessió d'aquesta ajuda referida tots els requisits assenyalats en els articles 3 i 4, serà la següent:
1. Sol·licitud realitzada en el model regulat en aquesta ordre, en la qual hauran de figurar les dades del sol·licitant, de l'ancià objecte d'atenció i de tots els convivents del sol·licitant i de l'ancià, en cas de conviure aquest en distint domicili, i anirà degudament firmada per la persona sol·licitant.
2. De totes aquelles persones que consten en la sol·licitud de l'ajuda, que tingueren 16 o més anys complits l'1 de gener de 1998:
2.a. Fotocòpia del DNI.
2.b. Justificació dels ingressos referida a l'exercici de 1998, que es realitzarà mitjançant la fotocòpia compulsada o confrontada de la declaració de l'impost sobre la renda de les persones físiques corresponent a l'exercici 1998, incloent-hi tots els fulls, així com la d'ingrés o devolució degudament segellada.
En el supòsit que s'haja presentat declaració complementària, s'haurà d'aportar en les mateixes condicions establides en el paràgraf anterior.
Si es va estar exempt de l'obligació de presentar la declaració sobre la renda de les persones físiques de l'exercici 1998 o no existeix aquesta, s'aportarà un certificat de l'Agència Tributària acreditatiu de no haver-la presentada. Aquest certificat podrà ser substituït per declaració jurada o promesa de no haver tingut obligació de presentar la dita declaració en el cas de persones incloses en sol·licituds reiterades de l'exercici anterior, regulades en l'article 2 d'aquesta ordre, i el certificat de renda corresponent a l'expedient de l'exercici de la qual anterior a aquesta convocatòria també haguera sigut negatiu.
3. De la persona sol·licitant:
3.a. Certificat o volant d'empadronament en què consten totes les persones que viuen en el seu domicili. En el cas dels sol·licitants previstos en l'article 2 d'aquesta ordre, si no haguera existit variació de domicili ni respecte als convivents del dit any, podran substituir aquest certificat per una declaració jurada o promesa que no han variades dites circumstàncies respecte a l'exercici anterior.
3.b. Per a les persones sol·licitants que tingueren menys de 65 anys l'1 de gener del 2000, un certificat de vida laboral expedit l'any de la sol·licitud per l'administració. Aquest certificat podrà ser substituït per declaració jurada o promesa que no realitzen cap treball remunerat, per compte propi o d'altri, en el moment de presentar la sol·licitud, en el cas de tractar-se dels sol·licitants previstos en l'article 2 d'aquesta ordre.
3.c. Certificat de pensions referit a l'any 1998, expedit per l'administració. En el cas de no haver percebut cap pensió durant 1998, aquest certificat podrà ser substituït per declaració jurada o promesa de tal extrem quan es tracte dels sol·licitants previstos en l'article 2 d'aquesta ordre, i el certificat de pensions aportat del qual en l'exercici anterior a aquesta convocatòria és negatiu.
3.d. Dades del compte bancari en els qual figure la persona sol·licitant com a titular o cotitular per a efectuar la domiciliació dels pagaments, si s'escau.
4. De la persona anciana: acceptació per part de la persona anciana, o pel seu tutor o curador en cas d'incapacitat declarada per sentència, de l'atenció rebuda pel sol·licitant o per la sol·licitant. La dita acceptació s'entendrà realitzada mitjançant la firma, bé de la persona anciana, bé del seu tutor o curador, en la mateixa sol·licitud.
5. De la persona anciana i d'aquells que convisquen amb ella, només en el cas en què aquesta residisca en distint domicili que el sol·licitant:
5.a. Certificat o volant d'empadronament en què consten totes les persones que viuen en el dit domicili. En el cas de persones incloses en sol·licituds reiterades de l'exercici anterior, previstos en l'article 2 d'aquesta ordre, si no haguera existit variació de domicili ni respecte als convivents del dit any, podran substituir aquest certificat per una declaració jurada o promesa que no han variades dites circumstàncies respecte a l'exercici anterior.
5.b. Certificat de pensions referit a l'any 1998, expedit per l'administració. En el cas de no haver percebut cap pensió durant 1998, aquest certificat podrà ser substituït per declaració jurada o promesa de tal fet quan es tracte de persones incloses en sol·licituds reiterades de l'exercici anterior, incloses en l'article 2 d'aquesta ordre, i el certificat de pensions aportat el qual en l'exercici anterior a aquesta convocatòria és negatiu.
6. Les persones que consten en la sol·licitud podran autoritzar, mitjançant la seua firma en aquesta, a la Direcció General de la Família, Menor i Adopcions perquè sol·licite els certificats de pensions, de renda i de vida laboral, directament als distints organismes encarregats de la seua gestió, quan això siga preceptiu per a donar compliment als requisits d'aquesta ordre, sense perjuí que, si s'escau, puguen sol·licitar-se aquests documents directament als interessats.
Les declaracions jurades o promeses realitzades, de les indicades en aquest article, comportaran l'autorització expressa a la Direcció General de la Família, Menor i Adopcions perquè sol·licite als organismes corresponents, quan així ho estime necessari, certificats acreditatius respecte a la veracitat d'allò que s'ha manifestat, encara que no consten en la sol·licitud les firmes referides en el punt anterior.
Article 7. Obligacions dels beneficiaris
Els perceptors d'aquesta ajuda vindran obligats a comunicar, en el termini màxim de 30 dies des de la data en què es produïsca, qualsevol variació de la seua situació de residència, així com qualsevol altra circumstància que poguera tindre incidència en la conservació de l'ajuda concedida.
Quan de l'incompliment d'aquesta obligació es derive una percepció no d'acord amb la normativa reguladora d'aquestes ajudes, l'interessat haurà de reintegrar les quantitats indegudament percebudes, des del primer dia del mes següent a aquell en què haguera variat la situació, qualsevol que siga el moment en què es detecte la dita variació, a més del corresponent interès de demora.
Article 8. Sol·licituds resoltes estimatòriament l'exercici anterior
Als sol·licitants considerats reiterats segons l'article 2 d'aquesta ordre i les sol·licituds de la qual van ser resoltes positivament en l'exercici anterior, podrà concedir-se'ls de nou, i provisionalment, la mateixa quantia que en el dit exercici. Perquè se'ls concedisca aquesta, aquests beneficiaris hauran d'aportar sol·licitud de continuïtat en la percepció de l'ajuda per a l'exercici de l'any 2000, segons el model inclòs en aquesta ordre i estarà condicionada la seua quantificació definitiva, que tindrà efectes, en tot cas, des de l'1 de gener de l'any 2000 i per a aquest exercici, a la presentació de la documentació que corresponga segons l'article 6 d'aquesta ordre. Els esmentats beneficiaris es regiran per les condicions establides en aquesta ordre, quant als requisits exigibles per a la seua concessió i quantia.
En tot cas la sol·licitud i la documentació necessària haurà de ser aportada a l'administració dins del termini establit en aquesta ordre.
Capítol II
Procediment
Secció I
Lloc i termini de presentació
Article 9. Lloc de presentació
Les sol·licituds d'ajuda es presentaran, junt amb la documentació requerida, a la direcció territorial de Benestar Social de la província on residisca el sol·licitant, sense perjuí de poder presentar-la en els altres llocs previstos en l'article 38.4 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
Quan la sol·licitud siga presentada en els registres dels ajuntaments o de les mancomunitats de municipis que actuen com a col·laboradors en la tramitació d'aquestes ajudes, es reconeixerà com a vàlida, amb caràcter general, la data de la dita presentació.
Article 10. Terminis de presentació
El termini per a presentar aquestes ajudes s'iniciarà el dia 1 de gener de l'any 2000, una vegada publicada aquesta ordre en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, i finalitzarà el 30 de juny del mateix any.
No obstant això, en el cas de les excepcions regulades en els apartats 1.a.1. i 1.a.2. de l'article 16 d'aquesta ordre, el termini de sol·licitud respecte al manteniment de l'ajuda concedida es mantindrà fins al 5 de desembre de l'any 2000, inclusivament.
Si finalitzat el termini previst, no s'haguera esgotat la línia pressupostària, podrà ampliar-se aquest mitjançant Resolució de la consellera de Benestar Social. Dit nou termini haurà de publicar-se en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
Secció II
Tramitació, Resolució i Recursos
Article 11. Tramitació
Per a la tramitació d'aquestes ajudes se seguirà el següent procediment.
1. Rebudes les sol·licituds per la Direcció Territorial de la Conselleria de Benestar Social, competent per raó del lloc de residència del sol·licitant, aquesta verificarà i podrà realitzar d'ofici les actuacions que considere necessàries per a la determinació, el coneixement i la comprovació de les dades en virtut dels quals s'ha de pronunciar la resolució i procedir a l'estudi d'aquestes sol·licituds i de la documentació que haja d'acompanyar-les.
Quan la sol·licitud no reunisca els requisits assenyalats en l'article 70 de la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, o no s'acompanye la documentació que d'acord amb aquesta ordre resulte exigible, es requerirà l'interessat, conforme al que prevé l'article 71.1. De la Llei 30/1992, de 26 de novembre, perquè en el termini de deu dies esmene la falta o acompanye els documents preceptius, amb la indicació que si així no ho fera se li tindrà per desistit en la seua petició i es procedirà a l'arxiu de la seua sol·licitud amb els efectes previstos en l'article 42 de l'anteriorment citada llei.
En la fase de la tramitació de l'expedient, a la vista de la documentació existent i de les obligacions que s'adquirisquen per la concessió de l'ajuda, es podrà demanar informes dels organismes i entitats que s'estime oportú i efectuar les comprovacions necessàries sobre l'exactitud de tot això.
Article 12. Resolució
Quant a la resolució dels distints expedients corresponents a aquestes ajudes, s'hi seguirà el següent procediment.
1. Els directors o les directores territorials de Benestar Social, una vegada tramitats els expedients d'aquestes ajudes, remetran les diferents propostes de resolució individualitzada (provisional o definitiva), a la Direcció General de la Família, Menor i Adopcions, la qual, després d'elaborar les resolucions conjuntes, atenent a les disponibilitats pressupostàries globals, les elevarà la consellera de Benestar Social per a la seua firma, sense perjuí de les delegacions de firma que pogueren efectuar-se amb posterioritat, mitjançant resolució de la consellera de Benestar Social.
2. El termini màxim per a tramitar i resoldre les sol·licituds sobre les ajudes arreplegades en aquesta ordre serà de sis mesos a partir de la data en què es va presentar la sol·licitud. S'entendran desestimades aquelles sol·licituds sobre les quals no recaiga resolució expressa en el mencionat període.
Tota alteració de les condicions tingudes en compte per a la concessió de la subvenció i, en tot cas, l'obtenció concurrent de subvencions o ajudes atorgades per altres administracions o ens públics o privats, podrà donar lloc a la modificació de la resolució de concessió.
Article 13. Causes de denegació
1. Seran causes de denegació de les ajudes:
1.a. No complir algun dels requisits especificats en aquesta convocatòria per a poder accedir a les ajudes.
1.b. Figurar qualsevol de les persones que consten en la sol·licitud com a sol·licitant, ancià o convivent, en una altra sol·licitud d'ajuda. En tots els casos s'entendrà com a vàlida, únicament, la primera sol·licitud.
En cas de produir-se una variació en les circumstàncies que puguen afectar a la concessió de l'ajuda, abans que existisca resolució expressa, no caldrà presentar una nova sol·licitud, sinó que aquestes podran entendre's com a modificació de la primera, respecte a la qual podrà realitzar-se un nou estudi després de ser sol·licitada la valoració de la dita circumstància i aportada pel sol·licitant la documentació adequada.
Article 14. Recursos
Contra les resolucions de la consellera de Benestar Social, que posaran fi a la via administrativa podrà interposar-se recurs contenciós administratiu, en el termini de dos mesos comptadors des de la seua notificació, davant de la sala corresponent del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana o, potestativament, recurs de reposició davant de la consellera de Benestar Social, en el termini d'un mes, de conformitat amb allò que s'ha previst en els articles 116 i 117 de la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú i amb les condicions establides en la llei reguladora de la dita jurisdicció.
Capítol III
Del pagament i de la justificació de les subvencions
Article 15. Pagament de les ajudes
El pagament de les ajudes, una vegada resoltes aquestes, s'efectuarà del següent mode:
1. En el cas de concessió de l'ajuda, la seua meritació tindrà caràcter mensual, mentre es mantinguen els requisits exigits i es procedirà a l'abonament a través del compte bancari assenyalat per la persona sol·licitant.
2. El pagament s'efectuarà amb efectes del dia 1 del mes següent a la seua sol·licitud, excepte aquells sol·licitants previstos en l'article 2 d'aquesta ordre, el qual es farà amb efectes de l'1 de gener de l'any 2000.
Els successius pagaments mensuals s'efectuaran amb efectes del dia 1 del mes en què naix l'obligació de pagament.
Article 16. Extinció, desistiment sense efectes, minoració de les ajudes i revisió d'aquestes
Quant al procediment que se seguirà per als punts regulats en aquest article, serà el següent:
1. La percepció de l'ajuda econòmica quedarà condicionada al manteniment de les causes que van donar lloc al seu reconeixement, per la qual cosa es consideraran extingides i deixaran de percebre's en els següents casos.
1.a. Mort del titular de l'ajuda o de la persona anciana. No obstant això, no es consideraran motiu d'extinció de l'ajuda els següents supòsits:
1.a.1. En cas de mort del sol·licitant podrà subrogar-se en l'ajuda un altre membre de la unitat familiar, amb la sol·licitud prèvia d'aquest, sempre que es donen les següents circumstàncies:
1.a.1.a) Que el nou sol·licitant estiguera inclòs en la primera sol·licitud de l'ajuda.
1.a.1.b) Que el nou sol·licitant complisca els requisits de l'ajuda.
1.a.1.c) Que haja existida una resolució respecte a la primera sol·licitud, i que aquesta haguera sigut estimatòria.
1.a.2. De la mateixa manera, cas de mort de l'ancià atenció, podrà ser efectuada, pel mateix sol·licitant, una sol·licitud per a l'atenció d'un altre ancià, sempre que es donen les següents circumstàncies:
1.a.2.a) Que el nou ancià estiguera inclòs en la sol·licitud inicial.
1.a.2.b) Que el nou ancià complisca la resta de requisits de l'ajuda.
1.a.2.c) Que haja existit una resolució respecte a la primera sol·licitud, i que aquesta haguera sigut estimatòria.
1.a.3. Ambdós supòsits es consideraran com a continuació de la primera sol·licitud, per això no caldrà aportar nova documentació i es mantindrà la mateixa quantia de l'ajuda inicialment concedida, sense que existisca cap mes d'interrupció d'aquesta amb motiu de la mort.
1.b. Variació de les circumstàncies relacionades amb l'atenció a la persona anciana i en especial la seua disconformitat manifesta respecte a l'atenció rebuda.
1.c. Incompliment dels requisits i obligacions per part dels beneficiaris.
2. Es podrà dictar una resolució de desistiment sense efectes o minoració i, en tot cas, de reintegrament de les quantitats rebudes, amb l'exigència de l'interès de demora des del moment del pagament de la subvenció, en els supòsits de l'article 47.9 del Decret Legislatiu de 26 de juny de 1991, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual s'aprova el text refós de la Llei d'Hisenda Pública de la Generalitat Valenciana, així com quan existisquen causes d'extinció de les ajudes.
El procediment s'iniciarà d'ofici com a conseqüència de la mateixa iniciativa de l'òrgan competent, d'una ordre superior, de la petició raonada d'altres òrgans, o de la formulació d'una denúncia.
El termini màxim per a resoldre serà de 6 mesos des del moment en què va ser incoat l'expedient de revocació o minoració.
3. Quant al procediment de revisió, les quantitats que hagen de reintegrar-se tindran la consideració d'ingrés de dret públic a l'efecte del procediment aplicable a la seua cobrança.
Quant a la resolució, segons el procediment establit en aquest article, escau a la consellera de Benestar Social, a proposta de la Direcció General de la Família, Menor i Adopcions, la qual procedirà després de rebre les distintes propostes de Resolució individual des de les Direccions territorials de Benestar Social.
5. En els casos de nul·litat, anul·labilitat i rectificació d'errors dels actes administratius que van servir de base a la concessió d'aquestes ajudes se seguirà allò que s'ha disposat en la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
6. En el cas que el sol·licitant, pel procés de revisió d'expedients o per altres causes, haja de reintegrar quantitats pagades de bestreta d'altres exercicis, aquestes podran compensar-se amb la nova quantia concedida en l'exercici de l'any 2000, després d'obtenir la seua conformitat, sense perjuí dels interessos de demora que pogueren correspondre per les quantitats indegudament percebudes en el seu dia.
Article 17. Dotació pressupostària
L'eficàcia d'aquesta convocatòria queda condicionada a l'existència, en els pressupostos de l'exercici econòmic de l'any 2000, de crèdit adequat i suficient per a atendre les ajudes previstes en aquesta.
La Conselleria de Benestar Social, una vegada esgotats els fons, farà pública la dita circumstància, a l'efecte de la seua desconvocatòria.
Disposicions addicionals
Primera
La Conselleria de Benestar Social publicarà mitjançant una resolució les dotacions pressupostàries màximes per a les ajudes convocades i el sistema d'avals, si s'escau, una vegada aprovada i publicada la Llei de Pressupostos de la Generalitat per a l'any 2000.
Segona
Els aspectes regulats en aquesta ordre s'aplicaran sense perjuí de totes les normes que regeixen el règim que jurídic de l'administració de la Generalitat Valenciana, especialment en matèria pressupostària.
Tercera
En tots els casos, la declaració de l'impost sobre la renda de les persones físiques, corresponent a l'exercici de 1998, serà aquella que va haver de ser presentada davant de l'administració tributària l'any 1999.
Disposició final ÚNICA
Aquesta ordre entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, no obstant això, no es dictarà cap Resolució sobre les sol·licituds d'ajuda, a l'empara d'aquesta, mentre no existisca crèdit adequat i suficient en l'exercici de l'any 2000.
Contra aquesta ordre podrà interposar-se recurs contenciós administratiu, en el termini de dos mesos comptadors des de la seua publicació, davant de la sala corresponent del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana o, potestativament, recurs de reposició davant de la consellera de Benestar Social, en el termini d'un mes a partir de l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, de conformitat amb allò que s'ha previst en els articles 116 i 117 de la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú i amb les condicions establides en la llei reguladora de la dita jurisdicció.
València, 24 de novembre de 1999
La consellera de Benestar Social,
MARÍA CARMEN MÁS RUBIO

linea
Mapa web