Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDRE de 13 de setembre de 2001, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per la qual s'aprova el reglament de la denominació d'origen Carxofa de Benicarló i del seu consell regulador. [2001/9123]

(DOGV núm. 4090 de 20.09.2001) Ref. Base de dades 3859/2001

ORDRE de 13 de setembre de 2001, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per la qual s'aprova el reglament de la denominació d'origen Carxofa de Benicarló i del seu consell regulador. [2001/9123]
En el Reial Decret 728/1988, de 8 de juliol, del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (Boletín Oficial del Estado núm. 166, de 12 de juliol de 1988), s'estableix la normativa a què han d'ajustar-se les denominacions d'origen, específiques i genèriques, de productes agroalimentaris no vínics.
La carxofa cultivada en els camps de Benicarló i el seu entorn vegeta en condicions òptimes, aprofitant la particular climatologia de la zona i les característiques edàfiques dels sòls de les planures litorals del nord de la Comunitat Valenciana. En un espai limitat pels terrenys de labor d'uns pocs termes municipals veïns, les varietats blanques aconsegueixen desenvolupar capítols florals amb qualitats singulars que, recol·lectats en el moment més adequat, constitueixen la raó de ser d'una rica gastronomia, la qual cosa fa que siguen mereixedores de la denominació d'origen Carxofa de Benicarló.
D'altra banda, en el Reglament (CEE) núm. 2081, del Consell, de 14 de juliol de 1992, relatiu a la protecció de les indicacions geogràfiques i de les denominacions d'origen de productes agrícoles i alimentaris, s'estableixen les prescripcions tècniques i administratives necessàries per a la ratificació de les dites figures de qualitat a la Unió Europea, les quals es recullen en la present norma.
En virtut de les facultats que tinc atribuïdes,
ORDENE
Primer
S'aprova amb el caràcter transitori establit en l'article 5.5 del Reglament CEE 2081/92, el reglament de la denominació d'origen Carxofa de Benicarló i el seu consell regulador, que figura com a annex en la present ordre.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
Aquesta ordre i el reglament que s'aprova entraran en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
Segona
Aquesta ordre es notificarà al Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació perquè en prenga coneixement i per a la ratificació nacional posterior.
València, 13 de setembre de 2001
La consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació
MARIA ÀNGELS RAMON-LLIN I MARTÍNEZ
ANNEX ÚNIC
Reglament de la denominació d'origen Carxofa de Benicarló i del seu consell regulador
CAPÍTOL I
Disposicions generals
Article 1
1. Segons el que es disposa en la Llei 25/1970, de 2 de desembre, d'Estatut de la Vinya, del Vi i dels Alcohols, i en el seu reglament, aprovat per mitjà del Decret 835/1972, de 23 de març, com també en el Reial Decret 728/1988, de 8 de juliol, del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, relatiu a la normativa a què han d'ajustar-se les denominacions d'origen, específiques i genèriques, de productes agroalimentaris no vínics, en l'Ordre de 25 de gener de 1995, del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per la qual es precisa la correspondència entre la legislació espanyola i el R(CEE) 2081/92, del Consell, relatiu a la protecció de les indicacions geogràfiques i de les denominacions d'origen dels productes agrícoles i alimentaris, i en el Reial Decret 4107/1982, sobre traspàs de funcions i serveis de l'Estat a la Comunitat Autònoma Valenciana en matèria de denominacions d'origen, queden protegits per la denominació d'origen (en avant DO) Carxofa de Benicarló les carxofes que posseïsquen les característiques descrites per aquest reglament i que complisquen amb els requisits establits per aquest en la legislació vigent.
2. La protecció atorgada s'estén al nom en castellà Alcachofa de Benicarló i al nom en valencià Carxofa de Benicarló.
Article 2
La denominació d'origen Carxofa de Benicarló no es podrà aplicar a cap altra classe de carxofa distinta de la que reconeix el present reglament, ni es podran utilitzar termes, expressions o marques que, per la seua similitud fonètica o gràfica amb aquesta, puguen induir a confusió amb la qual és objecte de protecció, fins i tot en el cas que vagen precedits dels termes “tipus“, “estil“, “varietat“, “envasat a“, o d'altres anàlegs.
Article 3
1. La defensa i promoció de la denominació d'origen, l'aplicació del seu reglament, la vigilància del seu compliment, a més del foment i control de la qualitat del producte emparat, queden encomanats al consell regulador de la denominació d'origen Carxofa de Benicarló, a la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació de la Generalitat Valenciana i al Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, en l'àmbit de les seues competències respectives.
2. La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació de la Comunitat Valenciana aprovarà el manual de qualitat i procediment elaborat pel consell regulador en aplicació de la norma EN 45011, “Criteris generals referents als organismes de certificat de productes“, el qual es posarà a disposició dels inscrits.
3. El consell regulador elevarà a la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació de la Comunitat Valenciana els acords que afecten els deures i drets dels inscrits per a l'aprovació.
CAPÍTOL II
Producció
Article 4
1. La zona de producció de la carxofa emparada per la denominació d'origen Carxofa de Benicarló està constituïda pels terrenys aptes per a aquest cultiu situats dins dels límits que determinen els termes municipals dels municipis de: Benicarló, Càlig, Peñíscola i Vinaròs.
2. La qualificació de les parcel·les, a l'efecte de la inclusió a la zona de producció, la realitzarà el consell regulador d'acord amb els criteris reflectits per escrit en el manual de qualitat, els quals hauran de quedar delimitats en la documentació cartogràfica corresponent que es trobarà en poder d'aquest.
3. En cas que el titular de l'explotació estiga en desacord amb la resolució del Consell sobre la qualificació de la parcel·la, podrà presentar un recurs d'alçada davant la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, la qual resoldrà atenent els informes tècnics previs que considere necessaris.
Article 5
1. La carxofa protegida per la denominació d'origen Carxofa de Benicarló es defineix com el capítol de Cynara Scolymus L., pertanyent al grup de varietats blanques, tradicionalment cultivades a la zona de producció. Les varietats que es protegeixen són les que pertanyen al grup de les blanques precoces, on es troben la “Blanca de Tudela“, “de Benicarló“, “del Prat“ i “de Reus“. Es denominen precoces perquè són susceptibles d'iniciar la pujada de flor a la tardor, i la prossegueixen a l'hivern i primavera.
2. El consell regulador podrà proposar a l'òrgan competent de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació l'autorització de noves varietats de les quals, amb els assajos i les experiències convenients previs, es comprove que produeixen carxofes de qualitat emparables per la denominació d'origen.
3. Els capítols, en el moment de la recol·lecció, presentaran un desenvolupament apropiat a la seua qualitat que permeta suportar un transport, conservació i condicionament que asseguren la seua arribada a destinació en condicions satisfactòries.
4. La producció màxima admesa per hectàrea serà de 18.000 quilograms de carxofa. Aquest límit podrà ser modificat en determinades campanyes pel consell regulador a iniciativa pròpia o a petició dels agricultors interessats, i es realitzarà amb anterioritat a la recol·lecció, amb els assessoraments i les comprovacions previs necessaris.
Article 6
Les pràctiques de cultiu seran les tradicionals de la zona que tendisquen a aconseguir la millor qualitat de la carxofa i siguen compatibles amb la defensa del medi natural que les acull. La formació, el marc de plantació dels esqueixos i el seu cultiu seran els que en cada moment establirà el consell regulador.
CAPÍTOL III
Característiques del producte
Article 7
Els capítols hauran de presentar ben desenvolupades les bràctees centrals, estretes i ben formades. Només s'hi admetran alteracions lleugeres d'aquestes degudes a les gelades en la categoria I, així com magolaments lleugers deguts a la manipulació i l'envasament. Presentaran la coloració típica de la varietat. Els capítols de categoria Extra estaran exempts de tot defecte, a excepció d'alteracions lleugeres en la categoria I sempre que no perjudiquen la qualitat, l'aspecte del producte ni la seua presentació en l'envàs, que haurà de ser homogeni, amb capítols d'una sola varietat i grandària sensiblement igual.
Article 8
1. En el moment de l'expedició, després del seu envasament, els capítols hauran de reunir les característiques mínimes següents:
– Sencers.
– Aspecte fresc, sense presentar cap signe de mustiesa.
– Sans, exempts d'alteracions que puguen perjudicar-ne el consum i la conservació.
– Nets, en particular exempts de matèries estranyes visibles.
– Desproveïts d'olor i/o sabors estranys.
2. Només els capítols de les categories Extra i Primera podran ser emparats per la denominació d'origen.
3. El calibre es determinarà pel diàmetre màxim de la secció equatorial del capítol, i quedaran exclosos de la denominació d'origen els que tinguen un diàmetre inferior a 6 cm.
4. Els capítols es recol·lectaran podent deixar els peduncles amb una longitud inferior o igual a 10 cm, i presentaran un tall net, exempt de lignificació i sensiblement perpendicular a l'eix.
5. Es crearà un comité de qualificació que decidirà sobre la qualitat dels productes que siguen destinats al mercat tant nacional com estranger, el qual podrà disposar dels assessoraments tècnics que trobe necessaris.
CAPÍTOL IV
Condicionament i envasament
Article 9
S'entendrà per condicionament i envasament les pràctiques de recol·lecció, neteja, selecció, classificació i envasament dels capítols que es realitzaran únicament en els magatzems i les instal·lacions de condicionament i envasament inscrites pel consell regulador i situats a la zona de producció definida en l'article quart.
Article 10
1. Les tècniques utilitzades en el condicionament i l'envasament de les carxofes protegides seran les adequades per tal d'obtenir productes de la màxima qualitat mantenint els caràcters tradicionals propis de la zona de producció.
2. La carxofa haurà de ser preparada, envasada i disposada per a la comercialització dins del període de temps que puga fixar el consell regulador i amb les tècniques adequades per obtenir productes de la màxima qualitat.
CAPÍTOL V
Registres
Article 11
El Consell Regulador de la denominació d'origen portarà els registres següents:
a) Registre de plantacions
b) Registre de magatzems i instal·lacions de condicionament i envasament
Article 12
1. Les peticions d'inscripció s'adreçaran al consell regulador; es facilitaran les dades, els documents i els comprovants oportuns que s'establiran.
2. En el registre de plantacions s'inscriuran totes aquelles parcel·les que estiguen situades dins de la zona de producció i estiguen plantades amb les varietats que assenyala l'article 5, i la producció de les quals desitge acollir-se a la denominació d'origen.
3. Hi figurarà el nom del propietari i, si escau, del masover, parcer, arrendatari o qualsevol altre titular de l'explotació, nom del paratge i terme municipal on es troba situada, polígon i parcel·la cadastral, superfície productiva i totes les dades que calguen per a la perfecta identificació i localització.
4. En el registre de magatzems i instal·lacions de condicionament i envasament s'inscriuran tots aquells situats a la zona de producció que es dediquen a l'emmagatzematge i al condicionament de la carxofa emparada, i s'hi farà constar, almenys, el nom i domicili del titular, propietari o arrendatari, el CIF i els models d'etiquetes que s'utilitzaran per a la comercialització del producte, les quals hauran de ser aprovades pel consell regulador, a més de complir amb la legislació vigent en matèria d'etiquetatge.
5. Les instal·lacions d'elaboració que posseïsquen altres línies de producció diferents del producte emparat per la denominació d'origen ho faran constar expressament en el moment de la inscripció, i se sotmetran a les normes establides en el corresponent manual de qualitat per controlar aquests productes i garantir, en tot cas, l'origen i la qualitat dels productes protegits per la denominació d'origen.
6. El consell regulador denegarà les inscripcions que no s'ajusten als preceptes d'aquest reglament o a les condicions de caràcter tècnic recollides en el manual de qualitat.
Article 13
1. Per a la vigència de les inscripcions en els registres corresponents serà indispensable acomplir en tot moment els requisits que imposa el present capítol, i caldrà comunicar al consell regulador qualsevol variació que afecte les dades subministrades en la inscripció quan aquesta es produïsca. En conseqüència, el consell regulador podrà suspendre o anul·lar les inscripcions quan els titulars no s'ajusten a tals prescripcions. El consell regulador podrà efectuar inspeccions periòdiques per comprovar l'efectivitat de les disposicions del paràgraf anterior.
2. Totes les inscripcions dels diferents registres seran renovades en el termini i la forma que determinarà el consell regulador.
3. Una vegada produïda la baixa en el registre de plantacions, haurà de transcórrer un temps mínim de dues campanyes abans de procedir a una nova inscripció, excepte en el cas de canvi de titularitat.
CAPÍTOL VI
Drets i obligacions
Article 14
Només podrà considerar-se protegida per la denominació d'origen la carxofa procedent de plantacions inscrites, preparada pels titulars inscrits en els registres corresponents i que complisca les normes exigides en aquest reglament.
Article 15
1. La carxofa protegida es comercialitzarà únicament en els envasos legalment autoritzats, els quals aniran proveïts d'una contraetiqueta numerada, controlada, subministrada i expedida pel consell regulador d'acord amb les normes establides en el manual de qualitat. Aquest distintiu serà col·locat, en tot cas, abans de l'expedició i de manera que no permeta una segona utilització.
2. El consell regulador adoptarà i registrarà un emblema com a símbol d'identificació de la denominació d'origen que obligatòriament haurà de figurar en els productes protegits.
Article 16
El consell regulador portarà un control de les etiquetes per evitar-ne imitacions que puguen desprestigiar la denominació d'origen.
Article 17
En les etiquetes figurarà obligatòriament la llegenda “Denominació d'origen Carxofa de Benicarló», en lloc visible i ben destacat, a més de les dades que amb caràcter general determine la legislació vigent.
Article 18
El dret a l'ús de la denominació d'origen en propaganda, publicitat, documentació o etiquetes és exclusiu de les firmes inscrites en els registres. El consell regulador vetlarà per l'ús adequat dels símbols i les llegendes identificadors de la DO, i establirà en el manual de qualitat l'ús d'aquests, els quals hauran de complir les presentacions comercials del producte emparat.
Article 19
1. El consell regulador controlarà en cada campanya les quantitats de carxofa emparada per la denominació d'origen expedides per cada titular inscrit en els registres corresponents, d'acord amb les entrades de carxofa procedents de plantacions inscrites, amb la indicació de la procedència i la quantitat i segons les existències abans del començament de la campanya.
2. A fi de poder controlar els processos de producció, emmagatzematge, condicionament i expedició, com també els volums d'existències, si escau, i quan calga poder acreditar l'origen i la qualitat de la carxofa emparada, les persones físiques i jurídiques titulars de plantacions i magatzems i instal·lacions de condicionament i envasament estaran obligades a complir les formalitats següents:
a) Els titulars de les plantacions inscrites presentaran, una vegada acabada la recol·lecció i en tot cas abans del 31 de gener de cada any, una declaració de la collita obtinguda, amb indicació de la destinació, i, en cas de venda, el nom del comprador. Les cooperatives podran enviar en nom dels seus associats aquestes declaracions.
b) Tots els inscrits en el registre previst en l'article 13.b hauran de declarar, abans del 31 de gener de cada any, la quantitat de producte emparat, diferenciant els diferents formats d'envasament i indicant-ne la procedència i destinació. Mentre n'hi haja existències, s'hauran de declarar mensualment les vendes efectuades.
3. Les declaracions a què es refereix l'apartat 2 d'aquest article tenen un efecte merament estadístic i, per tant, només es podran facilitar i publicar en forma numèrica, sense cap referència de caràcter individual.
Article 20
1. Totes les persones físiques o jurídiques titulars de béns inscrits en els registres, les plantacions, les instal·lacions i els seus productes, estaran sotmesos al control realitzat pel consell regulador a fi de verificar que els productes que tenen la denominació d'origen protegida Carxofa de Benicarló compleixen els requisits d'aquest reglament.
2. Els controls es basaran en inspeccions de les plantacions i de les instal·lacions, revisió de documentació i anàlisi dels productes.
Quan es comprove que les carxofes no s'han obtingut d'acord amb els requisits d'aquest reglament o presenten defectes o alteracions sensibles, aquestes no podran comercialitzar-se amb l'empara de la denominació d'origen protegida Carxofa de Benicarló, sense perjudici de l'aplicació del règim sancionador recollit en el capítol VIII d'aquest reglament.
CAPÍTOL VII
El Consell Regulador
Article 21
1. El consell regulador és l'òrgan amb atribucions decisòries en les funcions que aquest reglament li encomana, d'acord amb allò que es determina en la legislació vigent.
2. Les competències del consell regulador estaran determinades:
a) En l'àmbit territorial: per les plantacions inscrites.
b) Quant als productes: pels protegits per la denominació.
c) Pel que fa als magatzems i les instal·lacions de condicionament i envasament: els inscrits en el registre corresponent.
3. El consell regulador, com a organisme certificador de productes agroalimentaris, desenvoluparà les seues funcions segons els criteris establits per la norma europea EN-45011.
Article 22
1. El consell regulador estarà constituït pels membres següents, nomenats per la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació i proposats com s'indica:
a) Un president a proposta del Consell.
b) Un vicepresident a proposta del Consell.
c) Quatre vocals titulars inscrits en el registre de plantacions.
d) Quatre vocals titulars inscrits en el registre de magatzems i instal·lacions de condicionament i envasament.
e) Dos vocals tècnics representants de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, amb especials coneixements en la matèria.
Els vocals titulars dels punts c) i d) seran elegits per votació lliure i secreta per tots els inscrits en els registres respectius.
2. Quan el president i el vicepresident estiguen inscrits en el consell regulador, hauran de pertànyer a registres diferents.
3. Per cada un dels vocals del consell regulador es nomenarà un suplent.
4. La renovació del consell regulador es farà cada quatre anys i els seus membres podran ser reelegits.
Article 23
Els vocals que es determinen en l'article 24.1, c) i d), ho podran ser en representació de l'entitat que figura en el registre corresponent.
Article 24
Al president correspon:
a) Representar el consell regulador. Aquesta representació podrà delegar-la de manera expressa en els casos que calga.
b) Complir i fer complir les disposicions legals i reglamentàries.
c) De conformitat amb els acords del consell regulador, administrar els ingressos i gestionar els fons ordenant els pagaments corresponents.
d) Convocar i presidir les sessions del consell, sotmetre a la seua decisió els assumptes de la seua competència i ordenar l'execució dels acords presos.
e) Proposar al consell regulador la contractació, suspensió o renovació del seu personal.
f) Informar els organismes superiors de les incidències que es produïsquen en la producció i el mercat.
g) Remetre a la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació aquells acords que, per al compliment general, acorde el consell en virtut de les atribucions que li confereix aquest reglament i aquells que per la seua importància trobe que han de ser coneguts per aquella.
h) Totes les funcions que li siguen atribuïdes per acord pres pel ple del consell.
2. La duració del mandat del president serà de quatre anys, i podrà ser reelegit. El president cessarà en expirar el terme del seu mandat, a petició pròpia una vegada acceptada la seua dimissió o per decisió de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació després de la incoació i resolució de l'expedient corresponent.
3. En el cas de cessament o mort, el consell regulador, en el termini d'un mes, proposarà a la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació la designació d'un nou president, el mandat del qual serà només pel temps que restava al president anterior.
Article 25
1. Correspon al vicepresident substituir el president en absència seua, i assumir les funcions per a les quals el delegue el president, com també les que específicament acorde el consell regulador.
2. La duració del mandat del vicepresident serà de quatre anys, i podrà ser reelegit. El vicepresident cessarà en expirar el terme del seu mandat, a petició pròpia una vegada acceptada la seua dimissió o per decisió de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació després de la incoació i resolució de l'expedient corresponent.
3. En cas de cessament o mort, el consell regulador, en el termini d'un mes, proposarà a la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació la designació d'un nou vicepresident, el mandat del qual serà només pel temps que restava al vicepresident anterior.
Article 26
1. El consell regulador es reunirà com a mínim una vegada al trimestre amb caràcter ordinari, i amb caràcter extraordinari en qualsevol moment, amb convocatòria prèvia del president o a petició, almenys, de la meitat dels vocals. En tot cas, el consell es podrà constituir quan estiga present la totalitat dels seus membres i així ho acorden per unanimitat.
2. La convocatòria es farà mitjançant carta enviada per correu o fax, amb especificació de l'ordre del dia, almenys amb quatre dies d'antelació. En cas de necessitat, quan així ho requerisca la urgència de la reunió, es convocaran els vocals per telegrama o fax, amb vint-i-quatre hores d'antelació com a mínim.
3. Els acords es prendran per majoria de membres. En cas d'empat, decidirà el vot del president, i per a la seua validesa caldrà que estiguen presents més de la meitat dels components del consell regulador.
Article 27
Els càrrecs del consell regulador seran gratuïts, sense perjudici del dret al cobrament de les despeses que l'exercici d'aquest càrrec puga comportar.
Article 28
1. Per al compliment de les seues finalitats, el consell regulador disposarà del personal necessari, que figurarà en el pressupost del mateix consell regulador.
2. El consell regulador tindrà un secretari designat per l'òrgan a proposta del president, del qual dependrà directament, i assistirà a les sessions amb veu però sense vot, llevat que el seu nomenament corresponga a un dels membres del consell, cas en què hi assistirà amb veu i vot.
3. Les comeses específiques del secretari seran, entre altres:
a) Assistir a totes les sessions del ple del consell i estendre les actes.
b) Rebre els actes de comunicació dels vocals pel consell i, per tant, les notificacions, peticions de dades, rectificacions o qualsevol altra classe d'escrits dels que haja de tenir coneixement.
c) Expedir certificats de consulta, dictàmens i acords aprovats.
d) Les funcions que li encomane el president relacionades amb els assumptes de la competència del consell regulador.
4. El consell regulador disposarà d'un gerent, elegit pel mateix consell, davant el qual respondrà de la seua gestió en aquelles funcions que li hagen estat assignades. El gerent no tindrà interessos comercials directes ni indirectes en el producte emparat.
Article 29
1. El finançament del consell regulador s'efectuarà amb els recursos següents:
1) Amb el producte de les exaccions parafiscals que es fixen en l'article 90 de la Llei 25/1970, a les quals s'aplicaran els tipus següents:
a) Per a les exaccions anuals sobre les plantacions inscrites: 0,5 per 100 de la base, que és el producte del nombre d'hectàrees de carxofa inscrites a nom de cada interessat, pel valor mitjà en pessetes de la producció d'una hectàrea a la zona i campanya precedent.
b) Per a les exaccions anuals sobre els productes emparats es fixa un tipus de l'1 per 100 del valor de les carxofes manipulades amb destinació a ser protegides sobre el valor mitjà de la campanya anterior.
c) Exacció de 100 pessetes per dret d'expedició de cada certificat i fins al doble del preu del cost de les contraetiquetes.
Els subjectes passius de cada una de les exaccions són:
– De la a), els titulars de les explotacions inscrites.
– De la b), els titulars dels magatzems i les instal·lacions de condicionament i envasament inscrites que expedisquen carxofes als mercats.
– De la c), els sol·licitants de certificats i/o adquiridors de contraetiquetes.
2) Les subvencions, els llegats i els donatius que reben.
3) Les quantitats que puguen percebre en concepte d'indemnització per danys i perjudicis produïts al consell regulador o als interessos que representa.
4) Els béns que constitueixen el seu patrimoni i els productes i venda d'aquests.
2. Els tipus impositius fixats en aquest article podran ser variats, a proposta del consell regulador, quan les necessitats pressupostàries d'aquest així ho exigiran, i sempre dins els límits establits en l'article 90 de la Llei 25/1970 i en les disposicions complementàries.
3. La gestió dels ingressos i les despeses que figuren en els pressupostos correspondrà al consell regulador.
Article 30
1. Correspon al consell regulador autoritzar la inscripció de nous titulars en els registres, instruir els expedients disciplinaris incoats que es facen contra els inscrits que incomplisquen els acords establits i aplicar les sancions corresponents, realitzar les accions necessàries per al compliment de les finalitats de la denominació d'origen, representar-la mitjançant el seu president i, en general, qualsevol altra competència que se li atribuïsca en aquest reglament o en la legislació vigent.
2. Les decisions del consell regulador o del seu president no posen fi a la via administrativa, i podran ser impugnades mitjançant un recurs d'alçada davant la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació.
Article 31
El consell regulador determinarà la manera d'efectuar el control dels diversos processos de producció i comercialització, i els mitjans que s'utilitzaran en les tasques corresponents, en particular, sobre les plantacions situades a la zona de producció, sobre les carxofes protegides i sobre els magatzems i les instal·lacions de condicionament i envasament inscrits.
Article 32
Per efectuar el control de qualitat del producte a què es refereix aquest reglament, el consell regulador podrà delegar les funcions en empreses o institucions públiques o privades de reconeguda solvència dedicades a aquesta activitat, amb l'autorització prèvia de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació.
CAPÍTOL VIII
Infraccions, sancions i procediments
Article 33
Totes les actuacions que calga desplegar en matèria d'expedients sancionadors s'ajustaran a les normes d'aquest reglament, a les de la Llei 25/1970, de 2 de desembre, en tot allò que estiga vigent, i a la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
Supletòriament, es podrà aplicar el reglament del procediment per a l'exercici de la potestat sancionadora aprovat per mitjà del Reial Decret 1398/93, de 4 d'agost.
Article 34
Les infraccions a les disposicions d'aquest reglament i als acords del consell regulador es classifiquen en lleus, greus i molt greus, i seran sancionades amb advertència, multes, decomís de la mercaderia, suspensió temporal en l'ús de la denominació d'origen o baixa en el registre o registres d'aquesta, conforme s'expressa en els articles següents, i sense perjudici de l'aplicació del règim establit en l'apartat V de la Llei de la Generalitat Valenciana 12/1994, de 28 de desembre, desplegada per mitjà del Decret 153/1996, de 30 d'agost, del Govern Valencià, sobre infraccions, procediment i competència sancionadora en matèria de defensa de la qualitat agroalimentària.
Article 35
1. La incoació i instrucció dels expedients sancionadors correspondrà al consell regulador quan l'infractor estiga inscrit en algun dels seus registres i la infracció figure tipificada en l'article 37.
2. En els expedients de caràcter sancionador incoats pel consell regulador haurà d'actuar com a instructor una persona amb la qualificació adequada que no siga vocal del consell regulador, designada per aquest.
3. La resolució dels expedients incoats pel consell regulador correspondrà al mateix consell quan la sanció no excedirà en 500.000 pessetes. Si hi excedeix, elevarà la seua proposta a la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació de la Generalitat Valenciana. En tot cas, la resolució dels expedients es comunicarà a l'Institut de Qualitat Agroalimentària de la Comunitat Valenciana.
Article 36
1. El procediment sancionador podrà iniciar-se en virtut de les actes esteses pel servei habilitat d'inspectors, per comunicació d'alguna autoritat o òrgan administratiu o per denúncia formulada pels particulars sobre algun fet o conducta que puga ser constitutiu d'infracció.
2. Les actes d'inspecció s'estendran en triple versió i seran subscrites per l'inspector i per l'amo o representant de la finca, establiment o magatzem, o per l'encarregat de la custòdia de la mercaderia, a poder del qual quedarà una còpia de l'acta. Estos dos firmants podran consignar en l'acta les dades o manifestacions que consideren convenients per a l'estimació dels fets que s'hi ressenyen, com també totes les incidències que ocórreguen en l'acte de la inspecció o alçament de l'acta. Si l'interessat de la inspecció es nega a firmar l'acta, ho farà constar així l'inspector, i procurarà fer constar la firma d'algun agent de l'autoritat o testimonis.
3. En cas que ho trobe convenient l'inspector o l'amo de la mercaderia o el seu representant, es prendran mostres del producte objecte de la inspecció. Cada mostra es prendrà en triple versió i en quantitat suficient per examinar-la i analitzar-la, es precintaran i s'etiquetaran, i en quedarà una a poder de l'amo o del seu representant.
4. Quan l'inspector que estedrà l'acta ho considere necessari, podrà disposar que la mercaderia quede retinguda fins que l'instructor de l'expedient dispose allò que pertoque, sempre dins el termini de quaranta-cinc dies hàbils a partir de la data de l'alçament de l'acta d'inspecció. Les mercaderies retingudes es consideraran en dipòsit i, per tant, no podran ser traslladades, manipulades ni oferides a la venda o venudes. En cas que es considere procedent, podran ser precintades.
5. En l'exercici de la seua funció, els inspectors podran accedir directament a la documentació industrial, mercantil i comptable, relativa al producte, de l'establiment que inspeccionen, quan ho troben necessari en el curs de les seues actuacions. En tot cas, tal documentació obtinguda tindrà caràcter confidencial.
6. Els inspectors estan obligats de manera estricta a complir el secret professional. L'incompliment d'aquest deure serà sancionat conforme als preceptes del reglament de règim disciplinari corresponent.
7. D'acord amb la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, el consell regulador o l'autoritat superior, si és procedent, podran sol·licitar informes a les persones que consideren necessari per aclarir o complementar els extrems continguts en les actes alçades pels inspectors, i com a diligència prèvia a la possible incoació de l'expedient.
Article 37. Tipificació de les infraccions
1. Infraccions lleus:
a) Falsejar o ometre, en les declaracions per a la inscripció en els diferents registres, les dades i els comprovants que en cada cas siguen necessaris, sempre que no siguen determinants per a la inscripció.
b) No comunicar immediatament al consell regulador qualsevol variació que afecte les dades subministrades en el moment de la inscripció en els registres, dins el termini d'un mes des que la dita variació s'haja produït.
c) L'incompliment per omissió o falsedat d'allò que s'estableix en aquest reglament en relació amb les declaracions de collita i d'existència de productes.
d) L'incompliment del precepte de presentació d'un exemplar del document d'acompanyament davant el consell regulador.
2. Infraccions greus:
a) Utilització de raons socials, noms comercials, marques, símbols i emblemes que facen referència a la denominació d'origen o als noms protegits per aquesta en la comercialització de producte no protegit o que creen confusió als consumidors.
b) L'ús de la denominació d'origen per a carxofa que no haja estat produïda, emmagatzemada o envasada d'acord amb les normes establides en la legislació vigent i per aquest reglament o que no posseïsca les característiques i condicions organolèptiques que han de caracteritzar-la.
c) L'ús de noms comercials, marques o etiquetes no aprovats pel consell regulador, en els casos a què es refereix el present apartat.
d) La possessió indeguda, la negociació o utilització de documents, etiquetes, segells, símbols o caràcters propis de la denominació d'origen, i també la seua falsificació.
e) L'expedició de productes que no corresponguen a les característiques de qualitat esmentades en els seus mitjans de comercialització.
f) L'expedició, la circulació o la comercialització de producte emparat per la denominació d'origen desproveïda d'etiquetes numerades o dels mitjans de control establits pel consell regulador.
g) Efectuar el condicionament, l'envasament, l'etiquetatge o el contraetiquetatge a locals que no siguen les instal·lacions inscrites o autoritzades pel consell regulador.
h) El no-pagament d'exaccions parafiscals previstes en aquest reglament.
i) En general, qualsevol acte que contravinga les disposicions d'aquest reglament o els acords del consell regulador en les matèries a què es refereix aquest apartat.
3. Infraccions molt greus:
La indeguda possessió, negociació o utilització dels documents, precintes, contraetiquetes, segells, etc. propis del consell regulador de la denominació d'origen.
Article 38
Quan concórreguen dues o més infraccions imputables a un mateix subjecte, de les quals una siga mitjà necessari per cometre'n l'altra, s'imposarà la sanció corresponent a la infracció més greu en el seu límit màxim.
Article 39
1. Les infraccions seran sancionades d'acord amb l'escala següent:
a) Infraccions lleus, amb advertència o multa de fins a 100.000 pessetes.
b) Infraccions greus, amb multa des de 100.001 fins a 1.000.000 pessetes.
c) Infraccions molt greus, amb multa des de 1.000.001 fins a 100.000.000 pessetes.
2. La quantia de les sancions es graduarà d'acord amb els criteris següents: el volum de vendes de l'entitat, la quantia del benefici obtingut, l'efecte que la infracció haja produït sobre els preus, la reincidència i la mala fe.
3. Les infraccions greus o molt greus podran sancionar-se amb les quanties econòmiques de la seua escala immediatament inferior, quan en els últims cinc anys no s'haja sancionat la persona física o jurídica objecte de l'expedient per una infracció semblant en fet i gravetat. En el cas d'infraccions lleus, quan concórreguen iguals circumstàncies, se sancionarà amb advertència.
4. En els casos d'infraccions greus o molt greus, a més de les sancions establides, podrà aplicar-se a l'infractor la suspensió temporal de l'ús de la denominació d'origen o la baixa en els seus registres. La suspensió temporal del dret a l'ús de la denominació d'origen comportarà la suspensió del dret a certificats d'origen, precintes, contraetiquetes i la resta de documentació. La baixa imiplicarà l'exclusió de l'infractor dels registres del consell regulador i, com a conseqüència, la pèrdua dels drets inherents a la denominació d'origen.
Article 40
1. De les infraccions en productes envasats, en serà responsable la firma o raó social el nom de la qual figure en l'etiqueta. De les que s'hagen produït en productes a granel, el seu tenidor, llevat que es prove que la responsabilitat correspon a un tenidor anterior. La responsabilitat de les que es deriven del transport de mercaderies recaurà sobre les persones que determinen respecte d'això el vigent Codi de Comerç i disposicions complementàries.
2. En el cas de desaparició, canvi o qualsevol manipulació efectuada sobre la mercaderia retinguda, intervinguda o decomissada, caldrà ajustar-se a les disposicions del Codi Penal.
Article 41
1. En tots els casos en què la resolució de l'expedient siga amb sanció, l'infractor haurà de pagar les despeses originades per la presa i l'anàlisi de mostres o pel reconeixement que s'haja realitzat, i la resta de despeses que produïsquen la tramitació i la resolució de l'expedient, d'acord amb la legislació vigent.
2. Les multes hauran de pagar-se dins el termini dels quinze dies hàbils immediats al de la seua notificació, i les despeses a què fa referència l'apartat anterior, en metàl·lic, dins el mateix termini. En cas de no efectuar-se en el termini esmentat, es procedirà al cobrament per via de constrenyiment.
Article 42
Les infraccions prescriuen dins els terminis següents:
a) Les infraccions lleus, als sis mesos d'haver-se comés.
b) Les infraccions greus, als dos anys d'haver-se comés.
c) Les infraccions molt greus, als tres anys d'haver-se comés.
Article 43

linea
Mapa web