Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ACORD de 5 d'octubre de 2001, del Govern Valencià, pel qual s'aproven els Estatuts de l'Entitat Pública de Transport Metropolità de València. [2001/9845]

(DOGV núm. 4105 de 11.10.2001) Ref. Base de dades 4113/2001

ACORD de 5 d'octubre de 2001, del Govern Valencià, pel qual s'aproven els Estatuts de l'Entitat Pública de Transport Metropolità de València. [2001/9845]
El Govern Valencià, en la reunió del dia 5 d'octubre de 2001, adoptà l'acord següent:
L'Entitat Pública de Transport Metropolità de Valencia remet una proposta d'estatuts d'aquesta, per a la seua aprovació pel Govern Valencià, en compliment del que estableix la disposició final segona de la Llei 9/2000, de 23 de novembre, de Constitució de la dita Entitat.
L'Entitat de referència, constituïda com a organisme de dret públic dels previstos en l'article 5 del text refós de la Llei d'Hisenda Pública de la Generalitat Valenciana, i dotat amb personalitat jurídica pròpia i independent, es troba adscrita, tal com es disposa en l'article 2.3 de la citada Llei 9/2000, a la Conselleria d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports.
Amb la finalitat de desenvolupar els aspectes orgànics i organitzatius de l'Entitat Pública de Transport Metropolità de València es proposen els presents Estatuts, estructurats en els cinc capítols següents:
1. Naturalesa, objecte, funcions, règim jurídic i domicili.
2. Organització.
3. Règim patrimonial.
4. Règim financer.
5. Del personal.
En l'expedient consta la documentació acreditativa dels tràmits que, a continuació, s'indiquen:
1. Posada de manifest a persones i entitats afectades:
– Comissió d'operadors SRTV.
– Mesa del taxi.
2. Audiència als ajuntaments de l'Área de Transport Metropolità de Valencia:
– Ajuntament de Valencia.
– Representants de la resta de municipis de l'Área.
3. Al·legacions de les entitats i ajuntaments referits.
4. Informes del director de l'Entitat sobre les al·legacions.
5. Informe previ de l'Àrea Jurídica de la Conselleria de Obres Públiques, Urbanisme y Transports.
6. Aprovació del projecte d'Estatuts pel Consell d'Administració, en sessió de 20 de juliol de 2001.
En virtut d'això, de conformitat amb el que disposa la disposició final segona de la Llei 9/2000, de 23 de novembre, de Constitució de l'Entitat Pública de Transport Metropolità de Valencia, a proposta del conseller d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports, el Govern Valencià
ACORDA
Aprovar els Estatuts de l'Entitat Pública de Transport Metropolità de Valencia.
Estatuts de l'entitat Pública de Transport Metropolità de València
La Llei 9/2000, de 23 de novembre, de Constitució de l'Entitat Pública de Transport Metropolità de Valencia, incloïa el mandat al Govern Valencià per a aprovar els Estatuts de la citada Entitat, obligació que es compleix mitjançant el present acord.
Els Estatuts desenvolupen la citada Llei 9/2000 en aquelles matèries d'ordre funcional i organitzatiu susceptibles d'ordenació reglamentària que s'ha considerat necessari regular per al bon funcionament de l'Entitat.
En el capítol primer s'ha prestat especial atenció al desenvolupament de la Llei en relació amb les funcions atribuïdes a l'Entitat, i s'enumeren les que se li atribueixen en ma-tèria de gestió administrativa de serveis, a fi de delimitar clarament les que han de considerar-se reservades al conseller d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports, i s'aclareixen alguns conceptes com el de marc tarifari que la llei introdueix de forma genèrica.
En el capítol segon s'estableix el marc organitzatiu de l'Entitat, i es fixen les normes necessàries per a regular el funcionament, el règim de sessions i les funcions dels diversos òrgans, i que es parteix de la necessitat de dotar l'organisme de la major agilitat possible, de forma que puga complir amb eficàcia els fins que legalment se li han atribuït.
Sobre aquesta base s'ha procurat atribuir a la Comissió Executiva del Consell d'Administració aquelles decisions que la llei no atribueix específicament al ple o que per la seua especial transcendència requereixen la participació de tots els consellers. Amb aquest plantejament es pretén dotar a la Comissió Executiva de les facultats necessàries per a intervenir en els assumptes derivats del funcionament ordinari de l'Entitat que exigeixen una decisió d'alt nivell però no es poden supeditar a la possibilitat de reunir els integrants del Ple.
S'atribueix també al director totes les facultats necessàries per a dirigir el funcionament ordinari de l'Entitat, i habilitar el Consell per a delegar-li o atribuir-li unes altres funcions en la mesura en què la pràctica l'aconselle.
L'enumeració de funcions, tant del Consell com del director, es realitza de forma detallada en totes aquelles matèries en què legalment pot resultar exigible, a fi de possibilitar el funcionament més àgil i transparent possible de l'organisme.
En relació amb els consells d'operadors, s'han establit unes normes per a la seua constitució i funcionament que potencien el seu caràcter representatiu i respecten al màxim la seua pròpia capacitat autorganitzativa. En el cas del Consell d'Operadors del Taxi es fixa en 15 el nombre dels seus membres, i s'assegura la representació de les associacions, dels gremis i dels sindicats, i s'aplica un criteri de proporcionalitat, tal com estableix la Llei 9/2000, a fi d'evitar una excessiva atomització i les disfuncionalitats que pot introduir la participació de grups molt minoritaris.
Els capítols tercer i quart es dediquen a les matèries patrimonials i financeres, en les quals poc es pot afegir mitjançant una norma reglamentària, i se cenyeixen fonamentalment els estatuts a estructurar i a aclarir el contingut de les normes legals en la matèria.
El capítol final regula les qüestions de personal, i es remet a la legislació sobre funció pública aplicable a les diverses situacions, i es faculta el Consell d'Administració per a aprovar l'organigrama funcional de l'Entitat.
CAPÍTOL I
Naturalesa, objecte, funcions, règim jurídic i domicili
Article 1. Naturalesa
1. L'Entitat Pública de Transport Metropolità de València és un organisme de dret públic subjecte al dret privat, dels previstos en l'article 5 del Text Refós de la Llei d'Hisenda Pública de la Generalitat Valenciana, aprovat pel Decret Legislatiu de 26 de juny de 1991, del Govern Valencià, dotat amb personalitat jurídica pròpia i independent de la Generalitat Valenciana i plena capacitat jurídica per al compliment dels seus fins.
2. L'Entitat Pública de Transport Metropolità de València s'adscriu a la Conselleria d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports.
Article 2. Objecte
1. L'Entitat Pública de Transport Metropolità de València té per objecte l'adopció de les mesures necessàries per a fer efectiva la cooperació de la Generalitat amb els ajuntaments i la resta d'administracions públiques, l'ordenació, la planificació i la gestió en matèria de serveis de transport públic regular de viatgers en l'àmbit de l'Àrea de València, així com, en matèria de serveis de taxi, dins de l'Àrea de Prestació Conjunta de València, establida per l'Ordre de 29 de gener de 1986, del conseller d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports..
2. A l'efecte del que preveu l'epígraf anterior, s'entendrà per serveis regulars de transport públic de viatgers els que tinguen la dita naturalesa d'acord amb el que preveu la legislació de transports i realitzen trànsits en l'interior de l'àmbit de l'Àrea de València establit en l'article 2 de la Llei 1/1991, de 14 de febrer, d'Ordenació del Transport Metropolità en l'Àrea de València, i en el Decret 85/2001, de 24 d'abril, del Govern Valencià i compost, en el moment d'aprovar-se els presents estatuts, pels termes municipals d'Alaquàs, Albal, Albalat dels Sorells, Alboraya, Albuixech, Alcàsser, Aldaia, Alfafar, Alfara del Patriarca, Alginet, Almàssera, Almussafes, Benaguasil, Benetússer, Benifaió, Benisanó, Beniparrell, Bétera, Bonrepòs i Mirambell, Burjassot, Carlet, Catarroja, l'Eliana, Emperador, Foios, Godella, Llíria, Loriguilla, Llocnou de La Corona, Manises, Massalfassar, Massamagrell, Massanassa, Meliana, Mislata, Moncada, Museros, Paiporta, Paterna, Picanya, Picassent, la Pobla de Farnals, la Pobla de Vallbona, el Puig, Puçol, Quart de Poblet, Rafelbunyol, Riba-roja de Túria, Rocafort, Sagunt, Sant Antoni de Benagéber, Sedaví, Silla, Sollana, Tavernes Blanques, Torrent, València, Vilamarxant, Vinalesa i Xirivella. El procediment de modificació del citat àmbit serà el regulat per les citades disposicions.
Article 3. Funcions
Correspon a l'Entitat Pública de Transport Metropolità de València l'exercici de les funcions inherents a les competències següents:
1. En matèria de serveis regulars de viatgers:
a) Totes les competències de la Generalitat en matèria de gestió administrativa dels serveis, excepte les que la normativa vigent atribuïsca al conseller d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports. En l'exercici de les dites competències li correspon exercir, entre altres, les funcions següents:
I) Tramitar els expedients per a l'establiment de nous serveis regulars d'ús general i proposar al conseller d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports la resolució corresponent.
II) Tramitació i proposta de resolució per a l'atorgament de concessions de serveis regulars d'ús general i per a la modificació de les seues condicions essencials; aprovació o autorització de les modificacions en els serveis que no afecten les condicions essencials de la concessió; i, en general, totes les actuacions que resulten necessàries per a assegurar el compliment de les condicions dels termes de les concessions i l'adequació d'aquestes a les demandes existents, inclosa la imposició d'obligacions de servei públic.
III) Autorització prèvia per a la transmissió de les concessions.
IV) Proposta d'unificació de concessions i proposta de declaració de caducitat, suspensió o rescat d'aquestes.
V) Proposta d'establiment i adjudicació dels serveis regulars temporals i adjudicació dels de la dita naturalesa que tinguen caràcter extraordinari.
b) L'elaboració i el desenvolupament de les previsions del Pla de Transport Metropolità de València, i de qualssevol altres instruments de coordinació del transport en el dit àmbit, inclòs l'urbà, així com les modificacions dels dits documents, i es proposa, si és procedent, la seua aprovació a l'òrgan competent per a aquesta.
c) L'emissió, la distribució i, si és procedent, la venda dels títols de transport de coordinació, que s'entenen com a tals els que siguen comuns a diversos operadors, així com la distribució entre aquests operadors tant dels ingressos obtinguts en virtut del dit concepte, com de les compensacions per prestació de servei públic que s'establisquen, en els termes acordats mitjançant conveni o acord exprés per la totalitat de les Entitats i corporacions públiques interessades.
d) Proposar a l'òrgan competent del Govern Valencià el marc tarifari dels títols de coordinació, que s'entén per tal la proposta de títols de coordinació i els seus preus.
e) La proposta i l'execució dels plans d'inspecció en col·laboració, si és procedent, amb els serveis d'inspecció de la Direcció General de Transports i de les restants administracions competents, així com la instrucció i la proposta de resolució dels expedients sancionadors.
f) Les atribuïdes a la Comissió del Pla de Transport Metropolità de l'Àrea de València en la Llei 1/1991, de 14 de febrer, de la Generalitat Valenciana, d'Ordenació del Transport Metropolità de l'Àrea de València.
g) L'adopció de mesures tendents a establir un sistema d'ajudes a l'explotació per a empreses operadores que incentiven la incorporació de noves tecnologies destinades a millorar la seguretat i l'operativitat dels serveis.
h) Elaborar propostes d'actualització de la normativa de transport, així com el Reglament dels Serveis del Taxi, en l'àmbit de la seua competència.
2. En relació amb els serveis del taxi li corresponen:
a) Les competències de la Generalitat en matèria de gestió administrativa dels serveis emparats per autoritzacions de l'Àrea de Prestació Conjunta de València, excepte les que li puguen correspondre al conseller d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports. En particular corresponen a l'Entitat l'atorgament, la transmissió, el visat i la modificació de les autoritzacions habilitants per a tals serveis, així com les d'inspecció de la Generalitat i la resta d'administracions competents, i la instrucció i la proposta de resolució d'expedients sancionadors.
b) L'adopció de mesures encaminades a la millora del servei del taxi, com les de formació o incentivació de l'ocupació de noves tecnologies i sistemes organitzatius.
c) El desenvolupament de programes específics destinats a incrementar l'ús dels serveis del taxi.
3. En matèria de les competències de transport urbà que la Llei Reguladora de Bases del Règim Local, i la de Seguretat Viària, atribueixen a les corporacions locals, a l'Entitat de Transport Metropolità de València correspondrà exclusivament aquelles funcions que es determinen mitjançant conveni subscrit entre el corresponent ajuntament i la Generalitat.
4. Com a competències generals, li corresponen:
a) Informar degudament sobre els serveis de transport metropolità i fomentar i difondre el seu ús.
b) Constituir o participar en societats de capital públic o mixt o en consorcis, en relació amb els fins previstos en l'article 2.
c) Elaborar estadístiques, informes i estudis sobre el transport metropolità.
d) Cooperar mitjançant acords, convenis i contractes programa amb qualssevol Entitats l'activitat del qual afecte el transport metropolità.
e) Si és procedent, construir les infraestructures del transport metropolità que li siguen encomanades pel conseller d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports o les que, en virtut de conveni, s'acorde amb altres administracions públiques.
Article 4. Règim jurídic
1. L'Entitat Pública de Transport Metropolità de València es regirà en primer lloc per la Llei 9/2000, de 23 de novembre, de Constitució de l'Entitat Pública de Transport Metropolità de València, per les disposicions que es dicten en el seu desenvolupament, i pels presents estatuts.
2. L'Entitat es regirà per les normes del dret civil, mercantil i laboral, pel que fa a la seua actuació en l'àmbit de les relacions de dret privat.
3. Seran d'aplicació a l'Entitat les normes del dret públic que s'indiquen a continuació:
a) La legislació d'Hisenda Pública de la Generalitat Valenciana, en aquells aspectes previstos per a les empreses públiques.
b) La legislació reguladora del domini públic.
c) La legislació sobre contractes de les administracions públiques.
d) La legislació de règim jurídic de les administracions públiques i procediment administratiu en tot el que es refereix al procés de formació de la voluntat dels seus òrgans i l'exercici de potestats administratives.
e) La legislació aplicable en matèria de transports en l'exercici d'aquelles potestats administratives d'aquesta naturalesa que se li atribueixen.
4. Correspon al conseller d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports resoldre en via administrativa els recursos interposats contra actes emanats dels òrgans de l'Entitat Pública de Transport en l'exercici de potestats administratives.
5. El Gabinet Jurídic de la Generalitat Valenciana prestarà a l'Entitat Pública de Transport assistència jurídica i representació i defensa en juí, davant de tota classe de jurisdiccions, en aquells assumptes en què la dita Entitat, en l'àmbit de les seues competències, actue amb sotmetiment ple a l'ordenament jurídic públic.
6. No obstant això que s'ha disposat en l'epígraf anterior, el president o el director de l'Entitat Pública podran encomanar la dita assistència, la representació i la defensa en juí en algun assumpte concret, per raons de coneixement del tema en qüestió o especialització en la matèria que es tracte, a advocat col·legiat especialment designat a l'efecte, si bé en aquests casos serà necessària la comunicació prèvia al director del Gabinet Jurídic de la Generalitat Valenciana.
Article 5. Domicili
1. L'Entitat Pública de Transport Metropolità de València tindrà el seu domicili a l'avinguda de Catalunya, número 6, de València.
2. El Consell d'Administració de l'Entitat estarà facultat per a traslladar el seu domicili dins de l'Àrea de València.
CAPÍTOL II
Organització
Article 6. Òrgans
1. Són òrgans rectors de l'Entitat Pública de Transport Metropolità de València:
a) El Consell d'Administració, que funcionarà en ple o en Comissió Executiva.
b) El director.
2. Els òrgans rectors de l'Entitat estaran assistits pels òrgans consultius següents:
a) El Consell d'Operadors de Serveis Regulars de Viatgers
b) El Consell d'Operadors del Taxi.
c) Les ponències que, si és procedent, acorde crear el Consell d'Administració d'acord amb el que preveu l'article 22 dels presents estatuts.
Secció primera
Del consell d'administració
Article 7. Naturalesa i composició
1. Correspon al Consell d'Administració, la direcció, l'administració i el govern de l'Entitat Pública de Transport Metropolità de València.
2. El Consell es compon dels membres següents:
a) El president, que serà el conseller d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports.
b) Dos vicepresidents: el primer serà l'alcalde de València o regidor en qui delegue per a representar-lo en les sessions a què no assistisca, i el segon serà el director general de Transports de la Conselleria d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports.
c) Quatre consellers designats pel conseller d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports.
d) Un representant de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Ocupació.
e) Tres representants de l'administració local, un designat per l'Ajuntament de València, i els altres dos per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies d'entre els membres de les corporacions locals de l'Àrea de València.
f) Un representant de l'administració general de l'estat.
g) El director de l'Entitat.
h) El Gerent de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana.
i) El Gerent de l'Empresa Municipal de Transports de València.
3. Formaran part del Consell, amb veu però sense vot, el secretari, que serà designat d'acord amb el que preveu l'article 17 d'aquests estatuts, així com un representant de cadascun dels consells d'operadors designat d'entre els seus membres.
4. Quan la naturalesa dels assumptes ho requerisca, la Presidència podrà invitar a participar en les sessions del Consell, amb veu però sense vot, un representant de:
a) L'Autoritat Portuària de València.
b) L'Entitat pública AENA.
c) La Direcció General de Trànsit del Ministeri de l'Interior.
Article 8. Duració dels càrrecs del Consell d'Administració
1. Els membres del Consell que formen d'aquest part en raó del seu càrrec perdran la condició de consellers quan cessen en el dit càrrec.
2. Els membres del Consell que no formen part d'aquest en raó del seu càrrec seran designats per períodes renovables de 4 anys, sense perjuí que puguen renunciar o ser remoguts per qui els va designar, en aquest cas la persona que els substituïsca exercirà com a conseller pel temps que reste fins a completar els quatre anys.
Article 9. Funcions del Consell d'Administració
1. El Consell d'Administració de l'Entitat Pública de Transport Metropolità de València exercirà, amb plena responsabilitat davant del Govern Valencià, totes les facultats necessàries per a dirigir, administrar i gestionar tot el que constituïsca o tinga relació amb el compliment de l'objecte de l'Entitat, i entre elles, sense que l'enumeració siga exhaustiva, les següents:
a) L'organització, la direcció i la vigilància del funcionament de l'Entitat.
b) L'aprovació de l'avantprojecte de pressupost anual, després de l'informe previ dels consells d'operadors, així com de l'informe de gestió anual, el grau de compliment dels programes i els comptes anuals.
c) L'aprovació dels plans i programes de coordinació.
d) Autoritzar la subscripció de convenis i contractes programa amb altres Entitats
e) Autoritzar, en els casos que procedisca, la participació en consorcis i societats.
f) Proposar al conseller d'Obres Públiques, Urbanisme i Transport la desafectació dels béns demanials de l'Entitat i la declaració d'innecesarietat dels béns patrimonials que no resulten necessaris per al compliment dels seus fins, així com disposar dels que es declaren innecessaris una vegada obtingudes les autoritzacions requerides per a això.
g) Establir les directrius al director i atribuir-li les facultats d'administració i gestió que no es reserven al Consell.
h) Encomanar a la Comissió Executiva l'exercici de qualssevol funcions, a més de les previstes en aquests estatuts.
i) Sotmetre al Govern Valencià els plans d'inversions plurianuals i els seus corresponents finançaments, inclosos, si és procedent, els préstecs necessaris i l'emissió d'obligacions.
j) Fixar els criteris per a l'establiment del marc general dels títols de coordinació, després de l'informe previ del corresponent consell d'operadors.
k) Proposar al conseller d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports el nomenament i el cessament del director de l'Entitat.
l) Aprovar l'informe anual sobre el grau de compliment del pla.
m) Habilitar el director per a l'atorgament de noves autoritzacions del servei de taxi
n) Qualssevol altres competències relacionades amb el compliment dels fins de l'Entitat, no atribuïdes a altres òrgans d'aquesta.
2. El Consell d'Administració podrà delegar en el president, vicepresident o director l'exercici d'aquelles de les seues atribucions no atribuïdes a la Comissió Executiva que considere convenients.
Article 10. Règim de sessions del ple del Consell
1. El Consell, que funciona en Ple, es reunirà en sessió ordinària almenys una vegada a l'any per a aprovar l'avantprojecte del pressupost de l'Entitat, l'informe de gestió, el grau de compliment dels programes i el balanç econòmic, i en sessió extraordinària totes les vegades que el convoque el president, per pròpia iniciativa o a instància, com a mínim, de tres dels seus membres, els quals expressaran en la seua petició els assumptes que s'han de tractar en la sessió. El Consell s'haurà de reunir dins dels 30 dies següents a la sol·licitud.
2. Les sessions es convocaran per escrit amb una antelació mínima de quaranta-huit hores, on s'indicarà l'hora de reunió en primera i segona convocatòria i s'acompanyarà de l'ordre del dia. Entre la primera i segona convocatòria haurà de transcórrer almenys una hora.
3. No obstant això que s'ha previst en l'epígraf anterior, el Consell quedarà vàlidament constituït, fins i tot sense complir tots els requisits de convocatòria, quan concórreguen la totalitat dels seus membres i així ho acorden per unanimitat.
4. El quòrum per a la vàlida constitució del Consell d'Administració en primera convocatòria serà el de la majoria absoluta dels seus components presents o representats. Per a la vàlida constitució del Consell d'Administració en segona convocatòria serà prou l'assistència de la tercera part dels seus membres.
5. En qualsevol cas, per a la vàlida constitució del Consell d'Administració serà necessària la presència del president o d'un vicepresident que el substituïsca, i del secretari o persona que assumisca les seues funcions d'acord amb el que preveu aquests estatuts.
6. S'admetrà la representació per a l'assistència al Consell d'Administració. La dita representació haurà de recaure en qualsevol dels seus membres, i s'haurà d'atorgar amb caràcter especial per a cada sessió mitjançant escrit dirigit al president.
Article 11. Règim d'acords
1. Els acords del Consell d'Administració seran adoptats per majoria de vots dels membres presents o representats, i, en cas d'empat, té la decisió el vot de qualitat del president.
2. Els membres del Consell d'Administració podran fer constar en l'acta el seu vot reservat a l'acord adoptat i els motius que el justifiquen si aquesta reserva fora contrària a l'acord adoptat, i queden exempts de la responsabilitat que, si és procedent, es poguera derivar dels acords adoptats.
3. L'emissió de vot reservat no eximeix del compliment dels acords adoptats.
Article 12. Comissió Executiva
1. La Comissió Executiva actuarà com a òrgan superior de govern de l'Entitat Pública de Transport Metropolità en els períodes entre sessions plenàries del Consell.
2. La Comissió Executiva estarà presidida pel director general de Transports, i tindrà la vicepresidència un dels representants de l'Ajuntament de València en el Consell, designat per l'alcalde del dit municipi. Formaran, així mateix, part d'aquesta el director de l'Entitat i tres consellers designats pel Consell d'entre els seus membres. Assistirà a les sessions de la Comissió Executiva el secretari de l'Entitat, amb veu però sense vot.
Article 13. Funcions de la Comissió Executiva
Correspon a la Comissió Executiva:
1. Aprovar les modificacions del Pla de Serveis de Transport.
2. Aprovar les mesures de reestructuració de l'oferta quan es vegen afectats serveis competència de diferents administracions.
3. Aprovar, després de l'informe previ del Consell d'Operadors corresponent, la proposta de marc tarifari dels títols de coordinació que s'ha de sotmetre a l'òrgan competent del Govern Valencià i qualssevol mesures de coordinació tarifària.
4. Aprovar totes les mesures que siguen necessàries que per a la preparació o l'execució del pla i per a assegurar el bon funcionament de l'Entitat en tot allò que vaja més enllà de les competències del seu director.
5. Proposar la resolució sobre l'establiment de nous serveis, l'atorgament de concessions i la modificació de condicions essencials d'aquestes, així com autoritzar modificacions de condicions no essencials quan suposen obligacions de servei públic amb contraprestació econòmica.
6. Aprovar, després de l'informe previ del corresponent Consell d'Operadors, les propostes de títols de coordinació i els seus preus d'acord amb els criteris establits pel ple del Consell d'Administració, així com proposar les actualitzacions de tarifes i preus.
7. Proposar al ple del Consell d'Administració l'adopció de tots els acords que considere convenients per a la bona marxa de l'Entitat i el compliment dels fins que li són propis.
8. Aprovar els criteris de liquidació entre operadors, així com de compensació per ús de títols.
9. Aprovar les liquidacions definitives de la xarxa de vendes.
10. Aprovar la redistribució de compensacions per usos de títols previstos en els acords amb els operadors, en virtut dels usos de títols contrastats.
11. Proposar al Consell d'Administració l'aprovació de convenis, concerts i contractes programa.
12. Habilitar el director per a l'atorgament de noves autoritzacions del servei de taxi.
13. Totes les funcions que li atribuïsca el ple del Consell d'Administració.
Article 14. Reunions de la Comissió Executiva
1. La Comissió Executiva es reunirà totes les vegades que siguen necessàries per a l'acompliment de les seues funcions i sempre que ho sol·licite la tercera part dels seus membres. La sol·licitud de convocatòria es dirigirà al president de la Comissió on s'indicaran els temes que s'han d'incloure en l'ordre del dia. La convocatòria es realitzarà per a una data no posterior a 7 dies després de la recepció de la sol·licitud.
2. Correspon al president de la Comissió Executiva convocar les seues reunions, establirà l'ordre del dia d'aquestes i moderarà les sessions.
3. Les reunions de la Comissió executiva es convocaran per escrit amb un mínim de 24 hores, on s'indicarà l'ordre del dia dels temes que s'han de tractar. No es podran adoptar acords sobre assumptes no inclosos en l'ordre del dia llevat que es troben presents la totalitat dels membres de la Comissió i així ho acorden per majoria.
4. No serà necessària la realització de la convocatòria prèvia quan es troben presents la totalitat dels membres de la Comissió Executiva i acorden constituir-se com a tal per unanimitat.
5. Els membres de la Comissió Executiva es podran fer representar per uns altres components d'aquesta. La representació s'haurà d'atorgar per escrit i per a cada sessió.
6. Per a la vàlida constitució de la Comissió Executiva serà necessària la presència de la meitat més un dels seus membres, i haurà d'estar present, en qualsevol cas, el president o el vicepresident que el substituïsca, el director de l'Entitat i el secretari o persona que faça les seues funcions d'acord amb el que preveu els presents estatuts.
7. Els acords de la Comissió Executiva s'adoptaran per majoria simple dels seus membres presents o representats, i, en cas d'empat, té la decisió el vot de qualitat del seu president.
Article 15. Facultats del president
1. Corresponen al president del Consell d'Administració les facultats següents:
a) Convocar, presidir i alçar les reunions del Consell d'Administració.
b) Fixar l'ordre del dia, dirigir les deliberacions i dirimir els empats amb el seu vot de qualitat.
c) Tindre la representació del Consell d'Administració i de l'Entitat Pública de Transport Metropolità de València.
d) Portar la firma de l'Entitat, que podrà delegar, en la forma i mesura que estime convenient, en el vicepresident primer o segon, per ordre de nomenament, i atorgar tota classe de poders de representació.
e) Vetlar pel compliment dels acords del Consell d'Administració.
f) L'exercici, després de l'autorització prèvia del Consell d'Administració, de les accions i els recursos que corresponguen a l'Entitat Pública de Transport Metropolità de València en defensa dels seus drets, i que podrà delegar la dita facultat.
g) Comparéixer davant dels tribunals de Justícia i on és necessari en representació de l'Entitat, i que podrà delegar la dita funció, i atorgar per a això els oportuns poders.
h) Adoptar excepcionalment, en els casos d'urgent necessitat, les decisions reservades a la competència del Consell, i que estarà obligat a donar compte al dit Consell, en la seua primera reunió, de les decisions adoptades.
i) Exercir les facultats ordinàries com a òrgan de contractació de l'Entitat, dins dels límits legals i pressupostaris i en les condicions que, si és procedent, establisca el Consell d'Administració. L'exercici d'aquestes facultats podrà delegar-se en el director de l'Entitat i en el president de la Comissió Executiva amb els límits que acorde el Consell d'Administració.
j) Resoldre els procediments de responsabilitat patrimonial en l'àmbit d'actuació de l'Entitat Pública de Transport Metropolità de València, amb l'obligació de donar compte al Consell d'Administració en la primera reunió que se celebre.
k) En general, aquelles facultats que el Consell d'Administració li delegue.
2. El president podrà delegar en el president de la Comissió Executiva o en el director de l'Entitat l'exercici d'aquelles de les seues atribucions que considere convenients, amb les limitacions que, si és procedent, establisca el Consell d'Administració.
Article 16. Dels vicepresidents
Correspon als vicepresidents primer o segon, per ordre de nomenament, del Consell d'Administració, i de la Comissió Executiva, substituir els seus respectius presidents en casos de vacant, absència, malaltia o una altra causa legal.
Article 17. Del secretari
1. El secretari, que ho serà del Consell d'Administració i de la Comissió Executiva, serà designat pel president del Consell d'Administració d'entre funcionaris de la Generalitat del grup A i destituït per aquest últim.
2. Per als supòsits de vacant, absència, malaltia o una altra causa legal serà substituït per un conseller d'entre els nomenats pel conseller d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports. Correspon al president de l'Entitat la designació del suplent del secretari, amb excepció dels supòsits en què la substitució afecte únicament una reunió del Consell d'Administració o de la Comissió Executiva, en aquest cas realitzarà la designació qui ocupe la presidència de la sessió.
3. Corresponen al secretari:
a) Efectuar la convocatòria de les sessions del Consell d'Administració i de la Comissió Executiva per ordre dels seus respectius presidents i d'acord amb les instruccions d'aquests últims.
b) Rebre els actes de comunicació dels membres del Consell d'Administració i de la Comissió Executiva amb els dits òrgans i expedir certificats de les consultes, dictàmens i acords aprovats.
c) Preparar el despatx dels assumptes, redactar i autoritzar les actes de les sessions.
d) Totes les altres funcions que, sent inherents a la seua condició de secretari, li siguen encomanades pel president.
Secció segona
Dels consells d'operadors
Article 18. Naturalesa i funcions
1. L'Entitat Pública de Transport Metropolità de València tindrà dos consells d'operadors, l'un d'Operadors dels Serveis Regulars de Viatgers i l'altre d'Operadors del Taxi.
2. Els consells d'operadors són òrgans col·legiats de caràcter representatiu. Informaran, amb caràcter no vinculant, l'avantprojecte del pressupost anual, la proposta del marc tarifari comú, les propostes de preus i taxes i les seues modificacions, i tots els altres assumptes que els sotmeta el Consell per a la seua consideració.
Article 19. Composició dels consells d'operadors
1. El Consell d'Operadors de Serveis Regulars de Viatgers estarà compost per un representant de cadascuna de les empreses operadores de serveis públics regulars de transport de viatgers d'ús general en l'àmbit d'actuació de l'Entitat.
2. El Consell d'Operadors del Taxi estarà compost per 15 membres, en representació de les associacions i sindicats del sector, que es renovaran cada quatre anys d'acord als criteris següents:
a) Un membre per cadascuna de les associacions que tinga l'afiliació, com a mínim, de 50 dels professionals del taxi.
b) La resta de membres del Consell, fins als 15, es repartirà proporcionalment al nombre d'afiliats de cada associació o sindicats, i s'atorga un representant més a l'associació o sindicat que obtinga major resta en el càlcul d'aquesta proporció.
3. Els consells d'operadors proposaran un reglament de règim intern que en el cas del taxi establirà els criteris que s'han de seguir per a la identificació dels seus afiliats, eleccions al Consell, etc.
4. El Consell d'Administració o la seua Comissió Executiva aprovaran el citat règim de funcionament intern dels consells.
5. Els representants dels consells d'operadors podran delegar el seu vot en qualsevol dels altres membres que el componen.
6. El director de l'Entitat assistirà a les reunions dels consells d'operadors amb veu però sense vot.
Article 20. Representants i secretaris dels consells d'operadors
1. Els Consells d'Operadors designaran d'entre els seus membres un representant de cadascun d'ells davant del Consell d'Administració. La designació es realitzarà amb una duració de 2 anys i es podrà renovar al final del dit termini.
2. Correspon al representant de cadascun dels consells d'operadors davant del Consell d'Administració presidir les seues sessions i convocar-les.
L'Entitat de Transport Metropolità designarà el personal tècnic que exercisca les funcions de secretari en cada u dels consells, el qual redactarà i custodiarà les actes de les seues sessions.
Article 21. Sessions i acords dels consells d'operadors
1. Els consells d'operadors es reuniran almenys una vegada a l'any, i tantes vegades com siga necessari per a informar les matèries a què es refereix l'article 18 dels presents estatuts i tots els temes que els sotmeta el Consell d'Administració o la Comissió Executiva.
2. Les sessions dels consells d'operadors seran convocades pels seus respectius representants davant del Consell d'Administració almenys amb quaranta-huit hores d'antelació, i que l'expressat termini podrà ser reduït a la meitat en cas d'urgència justificada, on s'indicarà l'ordre del dia que s'ha de tractar. Podran celebrar-se reunions sense necessitat de la convocatòria prèvia quan es troben presents tots els seus membres i així ho decidisquen per unanimitat.
3. Els consells d'operadors quedaran vàlidament constituïts quan concórreguen la mitat més un dels seus membres en primera convocatòria i en segona convocatòria si concorre la tercera part d'aquests.
4. Els acords dels consells d'operadors s'adoptaran per majoria dels membres presents.
5. De les deliberacions i acords dels consells d'operadors s'alçarà acta subscrita per qui faça de secretari amb el vistiplau del president corresponent.
6. Dels acords dels consells d'operadors es donarà trasllat al Consell d'Administració.
Article 22. Ponències
1. El Consell d'Administració o la seua Comissió Executiva podran acordar, per iniciativa pròpia o a proposta dels consells d'operadors, la constitució de ponències per a l'estudi i l'informe d'aquelles propostes d'interés metropolità en les quals siga aconsellable la participació d'entitats socials, junt amb especialistes, representants dels sindicats, associacions de consumidors i entitats representatives de les persones de mobilitat reduïda.
2. A l'efecte previst en l'epígraf anterior, els consells d'operadors podran proposar al Consell d'Administració o a la Comissió Executiva la constitució de cada ponència, amb justificació de la conveniència d'aquesta i amb proposició de les persones i de les entitats que n'han de formar part.
3. El Consell d'Administració o la Comissió Executiva decidirà sobre la constitució de cada ponència, els seus fins, la duració, la composició i les normes de funcionament, i es podrà establir que siga assistida en l'acompliment de les seues funcions per personal especialitzat de la Generalitat Valenciana i la resta d'ens locals i empreses, així com per professionals liberals requerits a l'efecte pel president del Consell d'Operadors amb la conformitat de la Comissió Executiva.
Secció tercera
Del director
Article 23. Funcions del director
1. Correspon al director de l'Entitat Pública de Transport Metropolità de València dirigir el funcionament ordinari d'aquesta i executar els acords del Consell d'Administració i de la Comissió Executiva.
2. En l'acompliment de les seues funcions correspondrà al director exercir les facultats següents:
a) La direcció tècnica, econòmica i administrativa de tots els serveis de l'Entitat i que inclourà la resolució dels procediments administratius corresponents al seu àmbit de competència i la formulació de les propostes a l'òrgan competent quan la resolució s'haja d'adoptar en una altra instància.
b) La iniciativa, la direcció, la gestió, l'administració activa i inspecció de l'Entitat, dins de l'esfera d'atribucions que li assenyalen o li confien el Consell d'Administració o la seua Comissió Executiva i el president, que podrà tenir, si és procedent, la representació de l'Entitat per a l'exercici de tota classe d'accions i recursos.
c) L'exercici de les accions i els recursos en cas d'urgència, i es donarà compte posteriorment a la Comissió Executiva, o al Consell d'Administració segons la matèria que es tracte.
d) La direcció superior de tots els serveis, fins i tot dels complementaris o dels accessoris a l'objecte de l'Entitat, així com de tot el seu personal.
e) Proposar al Consell d'Administració l'organigrama funcional de l'Entitat, i portar a terme les contractacions i els acomiadaments del personal laboral d'aquesta.
f) Formar part com a membre de ple dret del Consell d'Administració i de la Comissió Executiva i assistir amb veu però sense vot a les sessions dels consells d'operadors.
g) Preparar els convenis i els contractes programa per a sotmetre'ls a la Comissió Executiva.
h) Elaborar l'avantprojecte de pressupost de l'Entitat, i elevar-lo a la Comissió Executiva per a la seua posterior deliberació i aprovació pel Consell d'Administració.
i) Preparar i presentar a la Comissió Executiva per a la seua posterior aprovació pel Consell d'Administració l'informe o la memòria de gestió sobre el grau de compliment dels objectius de l'Entitat.
j) Tramitar els expedients per a l'establiment de nous serveis, l'atorgament de concessions i la modificació de condicions essencials, així com autoritzar modificacions de condicions no essencials excepte quan suposen obligacions de servei públic amb contraprestació econòmica.
k) Elaborar l'informe sobre les mesures de reestructuració de l'oferta, la coordinació tarifària i qualsevol altra de semblant naturalesa que haja d'adoptar-se.
l) Calcular les liquidacions entre operadors així com les compensacions per ús de títols, i el certificat i pagament d'aquestes.
m) Portar a terme la contractació dins dels límits que, si és procedent, establisca el Consell d'Administració.
n) Tramitar les autoritzacions habilitants per a la prestació del servei de taxi.
o) Proposar i elaborar plans i serveis d'inspecció.
p) Ordenar i executar els pagaments.
q) Totes les altres que li deleguen o li encomanen el Consell d'Administració, la Comissió Executiva o els seus presidents.
Article 24. Nomenament del director
1. Correspon al conseller d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports nomenar i destituir el director de l'Entitat a proposta del seu Consell d'Administració.
2. El nomenament de director de l'Entitat Pública de Transport Metropolità de València, que recaurà en una persona de reconegut prestigi i experiència en el sector del transport, es formalitzarà mitjançant l'oportú contracte d'acord amb la legislació vigent.
CAPÍTOL III
Règim patrimonial
Article 25. Patrimoni i ingressos
1. L'Entitat Pública de Transport Metropolità de València gaudirà de patrimoni propi, destinat al compliment dels seus fins, i es nodrirà amb els béns i ingressos següents:
a) Els productes i les rendes procedents dels béns i els drets que li siguen adscrits per la Generalitat o que adquirisca per qualsevol títol.
b) Els ingressos obtinguts en l'exercici de les seues activitats i, en particular, per la participació que es fixe en els títols de transport de coordinació.
c) Les transferències i les subvencions procedents de la Generalitat i de l'administració de l'estat o qualssevol altres ens públics.
d) Les donacions, els llegats i les altres aportacions d'entitats privades i de particulars.
e) El producte de les operacions de crèdit.
f) Qualsevol altre recurs que poguera ser-li atribuït.
2. L'Entitat podrà assumir la titularitat plena de les infraestructures o instal·lacions en la construcció o la gestió de les quals participe, sempre que hi haja acord exprés a l'efecte de la resta de les Entitats participants
Article 26. Qualificació i destinació dels béns de l'Entitat
1. Els béns i els drets que la Generalitat adscriga a l'Entitat Pública de Transport Metropolità de València conservaran la seua qualificació jurídica originària i únicament podran ser utilitzats per al compliment dels seus fins.
2. Els béns propietat de l'Entitat Pública de Transport Metropolità de València podran tenir la qualificació jurídica de béns de domini públic o de béns patrimonials. Són béns de domini públic els que estiguen destinats als fins o els serveis públics que preste l'Entitat.
Article 27. Adscripció de béns
L'adscripció de béns a l'Entitat Pública de Transport Metropolità de València serà acordada pel Govern Valencià, a proposta de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Ocupació, de conformitat amb la Llei de Patrimoni de la Generalitat Valenciana.
Article 28. Facultats de l'Entitat en relació amb els seus béns
L'Entitat Pública de Transport Metropolità de València exercirà tots els drets i les prerrogatives que estiguen legalment establits, a l'efecte de la conservació, la defensa i la correcta administració dels béns de domini públic que se li adscriguen i els que s'integren en el seu patrimoni com a béns propis.
Article 29. Afectació i desafectació de béns i drets
1. L'afectació de béns i drets patrimonials propis als fins o els serveis públics que preste l'Entitat serà acordada per la Conselleria d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports, a proposta del Consell d'Administració, després de l'informe previ favorable de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Ocupació. L'adquisició en virtut d'expropiació forçosa porta implícita l'afectació dels béns als fins que van ser determinants per a la seua declaració d'utilitat pública o d'interés social.
2. La desafectació dels béns demanials de l'Entitat serà acordada per la Conselleria d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports, previ informe favorable de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Ocupació.
Article 30. Béns innecessaris
1. Els béns immobles patrimonials que resulten innecessaris a l'Entitat Pública de Transport Metropolità de València podran alienar-se, després de l'autorització prèvia, sempre que es destine el producte de la venda als fins propis de l'Entitat. Correspon autoritzar l'alienació al conseller d'Economia, Hisenda i Ocupació quan el valor dels béns, segons taxació pericial, no excedisca de 200.000.000 de pessetes, i al Govern Valencià quan sobrepasse la dita quantitat.
2. El Govern Valencià podrà acordar, a proposta del conseller d'Economia, Hisenda i Ocupació, que els béns immobles declarats innecessaris s'incorporen al Patrimoni de la Generalitat, i es destinen a la prestació de serveis públics.
Article 31. Inventari
L'Entitat Pública de Transport Metropolità de València formarà i mantindrà degudament actualitzat un inventari de béns i drets, tant propis com adscrits, en la forma i amb els requisits que establisca la normativa vigent. Així mateix, remetrà periòdicament una còpia del dit inventari a la Conselleria d'Economia, Hisenda i Ocupació.
CAPÍTOL IV
Règim financer
Article 32. Normativa aplicable
El règim financer de l'Entitat Pública de Transport Metropolità de València s'ajustarà a les disposicions que per a les empreses públiques estableix el Text Refós de la Llei d'Hisenda Pública de la Generalitat Valenciana.
Article 33. Pressupost
L'avantprojecte de pressupost anual de l'Entitat Pública de Transport Metropolità de València es presentarà pel director a la Comissió Executiva per al seu estudi i elevació al Consell d'Administració a fi de procedir a la seua aprovació, i posterior remissió, a través de la Conselleria d'obres Publiques, Urbanisme i Transports, al conseller d'Economia i Hisenda, de manera que es done compliment al que disposa la Llei d'Hisenda Pública de la Generalitat Valenciana.
Article 34. Memòria de gestió
La memòria de gestió anual de cada exercici econòmic serà presentada pel director al Consell d'Administració abans del 31 març de l'any següent a què faça referència, a fi de procedir al seu examen i aprovació, així com a l'efecte del control financer que estableix el Text Refós de la Llei d'Hisenda Pública de la Generalitat Valenciana.
Article 35. Inversions
Les inversions de l'Entitat Pública de Transport Metropolità s'ajustaran a les previsions dels plans d'inversió que s'elaboren.
CAPÍTOL V
Del personal
Article 36. Legislació aplicable
L'Entitat Pública de Transport Metropolità de València podrà tindre personal funcionari i laboral en els termes previstos en la legislació de funció pública.
Article 37. Personal transferit
El personal funcionari de la Generalitat de Valenciana que passe a prestar els seus serveis en l'Entitat Pública de Transport Metropolità de València, podrà incorporar-se conservant la seua condició de funcionari o com a personal laboral acollit als règims que per a aquests supòsits estableix la legislació de funció pública.
Article 38. Organigrama
Correspon al Consell d'Administració de l'Entitat Pública de Transport Metropolità de València aprovar, a proposta del seu director, l'organigrama funcional d'aquesta. El director nomenarà els agents de control de qualitat de servei que, degudament acreditats, actuaran en auxili de la Inspecció de Transports, de la Direcció General de Transports.
DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA
L'Entitat de Transport Metropolità de València assumirà els compromisos adquirits en virtut dels contractes programa subscrits per la Conselleria d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports amb els operadors de transport de l'Àrea de València, i que es troben vigents en el moment d'entrada en vigor d'aquesta disposició.
València, 5 d'octubre de 2001
El conseller secretari del Govern Valencià,

linea
Mapa web