Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 159/2001, de 15 d'octubre, del Govern Valencià, pel qual es crea el Premi Valencià a la Solidaritat i al Voluntariat. [2001/X10093]

(DOGV núm. 4110 de 19.10.2001) Ref. Base de dades 4207/2001

DECRET 159/2001, de 15 d'octubre, del Govern Valencià, pel qual es crea el Premi Valencià a la Solidaritat i al Voluntariat. [2001/X10093]
L'Assemblea General de l'Organització de les Nacions Unides (ONU), tenint en compte la recomanació del Consell Econòmic i Social d'aquest organisme, va adoptar en la seua 50a sessió, de 20 de novembre del 1997, la Resolució de proclamar l'any 2001 com a Any Internacional del Voluntariat.
La Resolució adoptada en febrer del 1986 per l'Assemblea General de les Nacions Unides per a la institucionalització del Dia Internacional del Voluntariat apressa els governs a prendre mesures perquè, per mitjà de la conscienciació, es pose en relleu la important contribució del servei voluntari, tot estimulant a més persones de totes les classes socials, tant en el seu país com en l'estranger.
D'acord amb això, la Constitució Espanyola de 1978, en l'article 9.2, determina que “correspon als poders públics... facilitar la participació de tots els ciutadans en la vida política, econòmica, cultural i social”, i l'article 1.3 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana establix que la Comunitat ha de reforçar la democràcia i garantir la participació de la ciutadania en la consecució de les seues finalitats.
Per tal de desenvolupar aquesta previsió estatutària, la recent Llei 4/2001, de 19 de juny, de la Generalitat Valenciana, del Voluntariat, faculta el Govern Valencià per a l'adopció de totes aquelles mesures que siguen adequades per a promoure i fomentar el voluntariat tot podent establir per a la consecució d'aquesta finalitat, els mitjans que permeten socialment el seu reconeixement.
Per tot això, tenint en compte que el Programa de Voluntaris de les Nacions Unides (VNU) estableix com a objectius específics de l'Any Internacional del Voluntariat un major reconeixement de l'acció voluntària, suggerint la possibilitat de instituir premis als millors exemples d'acció voluntària, i la promoció del voluntariat, proposant centrar els esforços en crear un clima d'opinió pública i oficial més favorable a l'acció voluntària, i que les directrius d'aquest programa assenyalen que l'Any Internacional del Voluntariat hauria de reflectir un dels atributs fonamentals dels voluntaris, la seua convicció que el que és global comença amb allò que és local, és a dir, que el progrés econòmic i social ha de començar per les millores substancials a nivell de la comunitat, a proposta del conseller de Benestar Social i després de la deliberació del Govern Valencià, en la reunió del dia 15 d'octubre de 2001,
DECRETE
Article 1
Es crea el Premi Valencià a la Solidaritat i al Voluntariat com a reconeixement explícit del paper, les característiques i el valor del treball realitzat de manera desinteressada per entitats els membres de les quals participen per la seua voluntat en l'acció social, tot contribuint amb la seua competència i professionalitat a la construcció d'una societat més justa i solidària.
Article 2
El Premi es concedirà anualment, amb motiu de la celebració del Dia Internacional del Voluntariat, que es commemora cada 5 de desembre, sent la primera edició del Premi l'any 2001, segons la seua proclamació com a Any Internacional del Voluntariat per l'Assemblea General de l'Organització de les Nacions Unides.
Article 3
El Premi, dirigit exclusivament a organitzacions sense ànim de lucre, tindrà com a objectiu el reconeixement de l'activitat solidària de les entitats més rellevants al llarg de l'any en els següents àmbits:
a) Voluntariat social entés en sentit ampli com l'acció voluntària orientada cap a persones que, per distintes raons, tenen més dificultats d'integració en la societat: ancians, malalts, discapacitats, immigrants, marginats, etc.
b) Voluntariat comunitari la intervenció del qual va dirigida a impulsar que les persones s'associen com a mitjà de facilitar la seua integració en la vida de la comunitat: associacions de veïns, centres comunitaris...
c) Voluntariat cultural participant en accions de tipus formatiu, bé transmetent coneixements (cursos, conferències, etc.), bé per mitjà d'activitats creatives (teatre, música, etc.) o bé amb tasques d'investigació (cançons i balls populars, recuperació de tradicions, etc.)
d) Voluntariat ambiental les actuacions del qual se centren en la naturalesa, amb tasques que van des de la sensibilització mediambiental, tot passant per la protecció d'animals i plantes, fins a l'excursionisme i el descobriment del medi.
e) Voluntariat de cooperació internacional que desenvolupa accions solidàries en favor de països en desenvolupament o en situacions de guerra o catàstrofes, bé des del seu país (assessorament tècnic, campanyes econòmiques, etc.), bé en país afectat (ajuda professional, camps de treball, etc.).
Article 4
Es concediràn anualment cinc premis un per cada un dels àmbits esmentats, a les entitats de trajectòria solidària acreditada el treball de les quals haja destacat al llarg de l'any en la corresponent àrea d'actuació.
Cadascun dels premis constarà d'una gratificació econòmica i un diploma acreditatiu de la Generalitat Valenciana.
Article 5
Podran concórrer al Premi totes aquelles organitzacions i entitats sense ànim de lucre que tot estant legalment constituïdes, tinguen personalitat jurídica pròpia, no tinguen ànim de lucre i desenvolupen activitats i programes d'interés general que impliquen un compromís a favor de la societat o de la persona, de caràcter cívic, social, cultural, educatiu, de cooperació al desenvolupament, científic, esportiu, de defensa i protecció del medi ambient, de protecció civil, o qualsevol altre de naturalesa anàloga.
Les entitats de voluntariat que adopten la forma jurídica d'associació o fundació hauran d'estar inscrites en els correponents registres d'associacions o fundacions de l'administració de la Generalitat Valenciana.
Article 6
La candidatura haurà d'estar avalada per alguna altra institució o entitat, que haurà de ser la que sol·licite el premi per a la seua candidata.
La sol·licitud constarà d'una exposició raonada de motius pels quals es considera a l'entitat candidata com a creditora al Premi, en virtut del treball global desenvolupat en el seu àmbit concret d'actuació, així com una memòria, l'extensió de la qual no superarà els cinc folis, en què es reculla l'acció concreta, de les realitzades al llarg de l'any, que es considera mereixedora del Premi. En el cas que es tracte d'actuacions de caràcter interanual s'insistirà en aquells aspectes destacables de l'any que possibiliten una garantia en la continuïtat de l'acció.
Article 7
El jurat estarà format per persones de la Comunitat Valenciana rellevants pels seus coneixements i activitats en l'àmbit de la solidaritat i el voluntariat, d'acord amb la següent distribució:
President: el conseller de Benestar Social.
Vicepresidenta: la directora general de Serveis Socials.
Vocals:
– Un vocal en representació de l'organització, amb personalitat jurídica pròpia, que agrupe un nombre més gran d'entitats que desenvolupen activitats de voluntariat a la Comunitat Valenciana.
– Tres vocals en representació de les entitats no governamentals que desenvolupen activitats de voluntariat a la Comunitat Valenciana, elegits per i d'entre les distintes entitats.
– Tres vocals, un per l'àmbit universitari, un altre per l'empresarial i un tercer pel del voluntariat, designats pel conseller de Benestar Social d'entre persones destacades pels seus coneixements, activitats i altres mèrits en el camp de la solidaritat i del voluntariat.
Secretari: un tècnic de la Direcció General de Serveis Socials, amb veu però sense vot.
Article 8
El veredicte del Jurat serà vinculant, tot corresponent la facultat de resoldre els premis el titular de la Conselleria de Benestar Social, si bé aquesta competència podrà exercir-se de forma delegada en cada convocatòria pel titular de la Direcció General de Serveis Socials, d'acord amb allò que estableix la Resolució de 30 de gener del 2001, del conseller de Benestar Social, sobre delegació de l'exercici de competències en determinats òrgans de la Conselleria. La Resolució del conseller o la dictada pel seu delegat esgotarà la via administrativa.
El termini màxim per a dictar Resolució serà un dia abans del lliurament del Premi, que es realitzarà en un acte públic organitzat a l'efecte.
Article 9
El Premi, en els seus distints apartats, es finançarà a càrrec de la línia corresponent del programa pressupostari 313.10 de la Direcció General de Serveis Socials.
DISPOSICIÓ ADDICIONAL
Es faculta el titular de la Conselleria de Benestar Social per a determinar la quantia del Premi en la primera i en les successives convocatòries.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
S'autoritza el conseller de Benestar Social per a dictar totes les disposicions que considere convenients per a l'aplicació i el desplegament d'aquest decret.
Segona
Aquest decret entrarà en vigor el dia de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 15 d'octubre de 2001
El president de la Generalitat Valenciana,
EDUARDO ZAPLANA HERNÁNDEZ-SORO
El conseller de Benestar Social,

linea
Mapa web