Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 178/2004, de 24 de setembre, del Consell de la Generalitat, pel qual es crea i regula el Registre Autonòmic de Patrimonis Públics Municipals de Sòl. [2004/X9796]

(DOGV núm. 4851 de 28.09.2004) Ref. Base de dades 4258/2004

DECRET 178/2004, de 24 de setembre, del Consell de la Generalitat, pel qual es crea i regula el Registre Autonòmic de Patrimonis Públics Municipals de Sòl. [2004/X9796]
La formulació i el permanent desplegament d'una política reguladora del mercat immobiliari, especialment mitjançant la constitució de patrimonis públics del sòl i la realització o el foment d'habitatges socials protegits, ja siga mitjançant operacions d'edificació o de rehabilitació o mitjançant la vinculació urbanística dels immobles a aqueixa destinació, constitueix un dels objectius fonamentals de l'activitat urbanística en la gestió pública del sòl per a satisfer les necessitats col·lectives d'accés, a un preu raonable, a un habitatge digne i adequat.
La necessitat de reforçar i potenciar la vinculació específica dels patrimonis municipals del sòl a la construcció d'habitatges subjectes a algun règim de protecció pública i ampliar l'oferta de sòl per a habitatges socials, ha sigut plasmada en la Llei 16/2003, de 17 de desembre, de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera, i d'Organització de la Generalitat, que en l'article 58 afegeix un nou article, amb el número 101, a la Llei 6/1994, de 15 de novembre, Reguladora de l'Activitat Urbanística, pel qual s'ordena la creació d'un Registre Autonòmic de Patrimonis Públics Municipals de Sòl, format per l'inventari de béns municipals adscrits a cada patrimoni municipal del sòl que siguen procedents de la gestió urbanística, com a instrument auxiliar de col·laboració i coordinació interadministrativa que facilite l'execució de la política social d'habitatge de la Generalitat.
La finalitat d'aquest Registre Autonòmic, d'acord amb l'esmentada llei, no és una altra que la de disposar de la informació necessària per a garantir la destinació dels béns integrants dels patrimonis municipals del sòl a la promoció i edificació d'habitatges subjectes a algun règim de protecció pública o intervenció en els centres històrics, monuments o immobles d'interés patrimonial, que permeta a l'administració de la Generalitat actuar de forma directa en el compliment de la seua tasca de foment de la construcció d'habitatges de protecció pública, en el cas que els municipis no gestionen s'alienarà el sòl d'acord amb el que preveuen les disposicions normatives que regulen aquests patrimonis públics municipals de sòl.
En desplegament d'aquesta previsió legal és necessari crear i reglamentar l'organització i règim d'aquest Registre Autonòmic de Patrimonis Públics Municipals de Sòl, mitjançant els oportuns criteris, normes i procediments per a la seua adequada gestió, de manera que amb la seua posada en funcionament es garantisca la consecució dels objectius previstos per la llei, a la qual cosa es procedeix mitjançant el present decret, dictat en l'exercici de les competències atribuïdes a la Generalitat en matèria de règim local i urbanisme, per l'article 31.8 i 9 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana i l'article 39 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià.
Per tot això, a proposta del conseller de Territori i Habitatge, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu i amb la deliberació prèvia del Consell de la Generalitat, en la reunió del dia 24 de setembre de 2004,
DECRETE
Article 1. Creació del Registre Autonòmic de Patrimonis Públics Municipals de Sòl
Es crea el Registre Autonòmic de Patrimonis Públics Municipals de Sòl, en el qual s'inscriuran aquells béns municipals que per la seua naturalesa formen part de l'inventari municipal, com béns immobles procedents de la gestió urbanística.
El registre, que dependrà de la Direcció General de Planificació i Ordenació Territorial de la Conselleria de Territori i Habitatge o a la que en el seu dia tinga competències sobre la matèria, té caràcter públic, d'accés gratuït i constitueix un instrument de col·laboració i coordinació interadministrativa de finalitat informativa, per a garantir l'afecció dels béns immobles que l'integren a la promoció i edificació d'habitatges subjectes a algun règim de protecció pública o intervenció en els centres històrics, monuments o immobles d'interés patrimonial.
Article 2. Inscripció en el Registre
1. D'acord amb el que disposa l'article 101 de la Llei 6/1994, de 15 de novembre, reguladora de l'activitat urbanística, en el Registre Autonòmic de Patrimonis Públics Municipals de Sòl serà obligatòria la inscripció dels béns municipals adscrits a cada patrimoni municipal del sòl que procedents de la gestió urbanística, hagen de destinar-se a la construcció d'habitatges subjectes a algun règim de protecció pública o intervenció en els centres històrics, monuments o immobles d'interés patrimonial, i constarà, com a mínim, la identificació necessària i determinada d'aquests béns, les seues dades registrals i càrregues urbanístiques, com també les seues actualitzacions.
2. Els béns immobles integrats en cada inventari del patrimoni públic municipal del sòl i que estiguen inscrits en aquest registre tindran la naturalesa de béns d'utilitat pública i interés social.
Article 3. Organització registral
1. El Registre Autonòmic de Patrimonis Públics Municipals de Sòl és únic i constarà de tres unitats territorials que es correspondran amb els àmbits de les Províncies d'Alacant, València i Castelló, integrades en cada un dels Serveis Territorials de Planificació i Ordenació Territorial de les direccions territorials de la Conselleria de Territori i Habitatge.
2. La gestió del Registre Autonòmic de Patrimonis Públics Municipals de Sòl i el seu manteniment, la custòdia i l'arxiu de la documentació original i justificativa, la coordinació del seu funcionament i el seguiment de la seua evolució, com també la pràctica de les inscripcions, anotacions registrals i el seu certificat s'efectuarà per les Direccions Dels Serveis Territorials de Planificació i Ordenació Territorial de les Direccions Territorials de la Conselleria de Territori i Habitatge, sota la supervisió de la Direcció General de Planificació i Ordenació Territorial, en l'exercici de les seues funcions.
3. Aquest registre serà independent de qualsevol altre en què puguen figurar inscrits els béns expressats en l'article anterior.
Article 4. Estructura del Registre
1. El Registre Autonòmic de Patrimonis Públics Municipals de Sòl constarà de dues seccions:
a) Secció Primera: dels béns immobles del patrimoni municipal de sòl que hagen de destinar-se a la promoció i edificació d'habitatges subjectes a algun règim de protecció pública.
b) Secció Segona: dels béns immobles del patrimoni municipal de sòl que hagen de destinar-se a la intervenció en els centres històrics, monuments o immobles d'interés patrimonial.
2. Cada secció tindrà el seu propi Llibre de Registre, que s'ordenarà per municipis de cada província i recollirà la informació materialitzada en una fitxa d'inscripció, amb el corresponent número registral diferenciat, en el qual es distingirà la identificació de la secció a què pertany, l'ordinal corresponent a la inscripció que es practique i el municipi i província de referència.
Els toms estaran formats per fulls mòbils, numerats correlativament en l'angle superior dret, i es consignarà en cadascun d'ells el tom i el foli a què pertanyen.
En les fitxes d'inscripció s'utilitzaran, si és el cas, sistemes d'informació i registre de fitxers informatitzats.
3. En els Llibres de Registre es practicaran els assentaments relatius a les inscripcions, notes marginals, anotacions preventives i les cancel·lacions que resulten procedents, les dades de les quals podran completar-se, si és el cas, d'acord amb el que preveu l'article 20 del Reglament dels béns de les corporacions locals.
Article 5. Procediment d'inscripció registral
1. Els ajuntaments remetran, als Serveis Territorials de Planificació i Ordenació Territorial de les Direccions Territorials de la Conselleria de Territori i Habitatge de cada província, còpia certificada pel secretari general de la Corporació Local sobre la relació dels béns immobles que formen part del seu patrimoni públic municipal del sòl procedents de la gestió urbanística, amb l'obligació d'incloure les actualitzacions en aquest inventari, i emplenar la fitxa d'inscripció individualitzada que s'insereix en l'annex del present decret, acompanyada de la seua corresponent documentació acreditativa i certificat registral.
2. En l'esmentada còpia certificada s'expressarà amb claredat la secció a què correspon la seua inscripció de conformitat amb el que preveu l'article 4 anterior.
3. El secretari general de l'Ajuntament haurà de remetre, dins del primer trimestre de cada any, l'esmentada còpia certificada.
4. Els Serveis Territorials de Planificació i Ordenació Territorial de les Direccions Territorials de la Conselleria de Territori i Habitatge, després de rebre la notificació, verificaran si la documentació està completa i correcta i, si és el cas, requeriran l'Ajuntament interessat perquè en el termini de quinze dies esmene la falta o aporte els documents preceptius, indicaran que el procediment d'inscripció queda suspés en la seua tramitació fins a la recepció de la documentació requerida que, si és el cas, podrà incorporar-se d'ofici i a costa seu en el Registre Autonòmic de Patrimonis Públics Municipals de Sòl.
Article 6. Facultat d'inscripció i certificat
Correspon al cap del Servei Territorial de Planificació i Ordenació Territorial de les Direccions Territorials de la Conselleria de Territori i Habitatge, mitjançant una resolució, la facultat d'inscripció de les dades dels immobles en el Registre Autonòmic de Patrimonis Públics Municipals de Sòl i la de certificar el seu contingut, amb el vistiplau del director territorial de Territori i Habitatge.
Article 7. Efectes de la inscripció registral
La inscripció dels béns immobles municipals en el Registre Autonòmic de Patrimonis Públics Municipals de Sòl tindrà els efectes previstos en la Llei reguladora de l'activitat urbanística.
DISPOSICIÓ ADDICIONAL
Coordinació i eficàcia administrativa
1. Els ajuntaments prestaran la cooperació i assistència activa que la Conselleria de Territori i Habitatge puga necessitar per a l'adequada gestió del Registre Autonòmic de Patrimonis Públics Municipals de Sòl. Amb aquest fi facilitaran tota la informació que se'ls requerisca per a l'eficaç compliment del que disposa el present decret.
2. De conformitat amb el que preveu l'article 101.5 de la Llei reguladora de l'activitat urbanística, si un ajuntament d'un municipi de més de 10.000 habitants no aliena en el termini de dos anys, a partir de l'1 de gener de 2004, almenys el 50% de tots els béns immobles que formen part de cada patrimoni municipal de sòl, la Generalitat, a través de l'òrgan competent, iniciarà l'expedient d'expropiació forçosa amb caràcter urgent, sobre la relació de béns immobles inventariats en cada patrimoni municipal de sòl, a fi de procedir a la construcció, de manera directa o indirecta, d'habitatges de protecció pública.
La Direcció General de Planificació i Ordenació Territorial de la Conselleria de Territori i Habitatge, emetrà certificat d'incompliment de les obligacions establides, si un ajuntament no atén els requeriments en els terminis previstos. El certificat determinarà els efectes previstos en el paràgraf anterior.
3. Els actes i acords municipals sobre alienació de béns immobles del patrimoni municipal de sòl hauran de remetre's, en el termini de deu dies des de l'adopció, als Serveis Territorials de Planificació i Ordenació Territorial de les Direccions Territorials de la Conselleria de Territori i Habitatge, de conformitat amb el que establix l'article 56 de la Llei de reguladora de les bases del règim local i la disposició addicional cinquena de la Llei reguladora de l'activitat urbanística, sobre el deure d'informació interadministrativa amb relació als actes i acords urbanístics.
4. L'Institut Valencià d'Habitatge, SA (IVHSA), empresa de la Generalitat, podrà accedir a la informació del registre a l'efecte de poder col·laborar amb els Ajuntaments en la promoció i la construcció d'habitatges subjectes a algun règim protecció pública.
DISPOSICIONS TRANSITÒRIES
Primera
Béns que integren els patrimonis municipals del sòl inventariats amb anterioritat a l'entrada en vigor del present decret
Els béns que integren els patrimonis municipals del sòl inventariats amb anterioritat a l'entrada en vigor del present Decret, que siguen procedents de la gestió urbanística i que no responguen a l'estructura del registre prevista en l'article 4, s'entendrà que pertanyen a la Secció Segona quan estiguen situats a centres històrics i a la Secció Primera la resta de sòls residencials que per la seua situació i tipus edificatori previst en el planejament permeta aconseguir algun règim de protecció pública establit per la normativa sectorial corresponent.
Segona
Termini per a procedir a la primera inscripció
En el termini de tres mesos des de l'entrada en vigor del present decret, els ajuntaments hauran de remetre al Registre Autonòmic de Patrimonis Públics Municipals de Sòl la informació requerida per a procedir a la seua inscripció.
Transcorregut aquest termini sense atendre el que requereix la Conselleria de Territori i Habitatge podrà incorporar d'ofici al Registre Autonòmic de Patrimonis Públics de Sòl, tota la informació relativa als béns municipals adscrits a cada patrimoni municipal de sòl que siguen procedents de la gestió urbanística, sobre els quals tinga constància la Generalitat, i adoptarà les mesures necessàries per al compliment de l'obligació a costa i en substitució de l'ajuntament afectat, de conformitat amb el que establix l'article 60 de la Llei reguladora de les bases del règim local.
DISPOSICIONS FINALS
Primera. Habilitació reglamentària
S'autoritza la Conselleria de Territori i Habitatge per a dictar les disposicions i resolucions necessàries per a portar a terme les actuacions pertinents que requerisca la millor aplicació i desenvolupament del que disposa el present decret.
Segona. Entrada en vigor
El present decret entrarà en vigor el mateix dia de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 24 de setembre de 2004
El president de la Generalitat,
FRANCISCO CAMPS ORTIZ
El conseller de Territori i Habitatge,

linea
Mapa web