Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDE de 7 de setembre de 2004, de la Conselleria de Cultura, Educació i Esport, per la qual s'establix la implantació i organització de la formació professional específica en la modalitat a distància a la Comunitat Valenciana. [2004/X10193]

(DOGV núm. 4859 de 08.10.2004) Ref. Base de dades 4483/2004

ORDE de 7 de setembre de 2004, de la Conselleria de Cultura, Educació i Esport, per la qual s'establix la implantació i organització de la formació professional específica en la modalitat a distància a la Comunitat Valenciana. [2004/X10193]
La Llei Orgànica 5/2002, de 19 de juny, de les Qualificacions i de la Formació Professional (BOE de 20 juny), establix, en els articles 1 i 2, com una de les finalitats de la llei, que l'oferta de formació, sostinguda amb fons públics, afavorirà la formació al llarg de tota la vida, acomodant-se a les distintes expectatives i situacions personals i professionals.
La Llei orgànica 10/2002, de 23 de desembre, de Qualitat de l'Educació (BOE de 24 de desembre), en l'article 52 afirma que l'educació permanent, entre altres objectius, ha d'oferir a tots els ciutadans la possibilitat de propiciar el seu desenrotllament professional i de facilitar l'accés als distints nivells del sistema educatiu. així mateix, en relació amb la formació professional, s'establix en l'article 54 que les administracions educatives facilitaran l'accés als nivells o graus de les ensenyances no obligatòries i que organitzaran en ells l'oferta pública d'ensenyança a distància, a fi d'atendre adequadament la demanda de formació permanent de les persones adultes.
D'altra banda, el Decret 105/2001, del Govern Valencià (DOGV de 15 de juny), pel qual es crea l'Institut per al Desenrotllament de l'Educació a Distància establix, en l'article 4.1, que es considerarà com a oferta educativa per la modalitat d'educació a distància les ensenyances d'educació secundària obligatòria, batxillerat, formació professional específica, ensenyança oficial d'idiomes i aquelles altres ensenyances de règim especial que així ho requerisquen.
El Pla Valencià de Formació Professional, aprovat pel Consell de la Generalitat Valenciana el 15 d'octubre del 2002, establix entre els seus objectius prioritaris la conveniència d'una formació al llarg de tota la vida, que assegure la qualitat i eficàcia dels distints nivells formatius, com un pilar bàsic per a respondre amb èxit als reptes i demandes d'una societat subjecta a continus canvis.
La implantació de les ensenyances de formació professional específica en la modalitat a distància, permetrà al conjunt dels ciutadans poder accedir a la qualificació professional que desitge, independentment de les dificultats personals o professionals que li impedixen utilitzar altres tipus de formació. amb això, es facilitarà que les persones adultes puguen cursar mòduls professionals, de forma oberta i flexible, que els permeta organitzar un pla de formació d'acord amb les seues possibilitats.
Per tot això, d'acord amb la disposició final primera del mencionat Decret 105/2001, del Govern Valencià (DOGV de 15 de juny), i en exercici de les competències que em conferix l'article 35 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià,
ORDENE
Primer. Objecte
La present orde té per objecte la implantació i l'organització de la Formació Professional Específica (FPE) en la modalitat a distància a la Comunitat Valenciana.
Segon. Centres docents
El Centre Específic d'Educació a Distància (CEED) impartirà les ensenyances de formació professional específica en la modalitat a distància que s'autoritzen dels diferents cicles formatius o mòduls professionals que la constituïxen.
Serà requisit per a impartir la formació professional específica en la modalitat a distància tindre la corresponent autorització i estar impartint en la modalitat presencial els cicles formatius objecte de l'autorització en la modalitat a distància i disposar dels espais formatius, instal·lacions i equipaments necessaris.
Les ensenyances de formació professional en la modalitat a distància autoritzades formaran part, a tots els efectes, de les ensenyances impartides en el centre docent.
La Conselleria de Cultura, Educació i Esport, establirà els procediments i condicions per a l'autorització de les ensenyances de formació professional a distància en els centres que complisquen els requisits anteriorment citats.
Tercer. Validesa acadèmica
Les ensenyances de formació professional específica en la modalitat a distància tindran els mateixos efectes acadèmics que les de la modalitat presencial.
Quart. Currículum
El currículum dels cicles formatius de formació professional específica en la modalitat a distància serà el mateix que l'establit per a la modalitat presencial.
Quint. Condicions d'accés
1. Requisit d'edat:
a) Podran accedir a estes ensenyances les persones majors de díhuit anys o que complisquen esta edat l'any natural en què efectue la matrícula.
b) Així mateix, podran cursar estes ensenyances les persones majors de setze anys o que complisquen esta edat l'any natural en què efectuen la seua matrícula i que acrediten alguna de les situacions següents:
– estar donat d'alta com a treballador per compte propi o alié.
– tindre la condició d'esportista d'elit.
– trobar-se en situació extraordinària de malaltia, dificultat física o qualsevol altra de caràcter excepcional que li impedisca realitzar les ensenyances en règim presencial.
2. Requisits acadèmics
a) Podran accedir a esta modalitat d'ensenyança les persones que reunisquen els requisits establits amb caràcter general per a accedir a les ensenyances de formació professional específica.
b) Així mateix, podran accedir a esta modalitat d'ensenyança les persones que acrediten haver superat les proves d'accés als corresponents cicles formatius, d'acord amb la normativa vigent.
Sext. Matriculació
1. El termini d'inscripció i matriculació de l'alumnat en esta modalitat d'ensenyança serà l'establit per a la modalitat presencial, sense perjuí que, en virtut de les especials circumstàncies de l'alumnat d'esta modalitat, es puguen atendre sol·licituds fora del termini establit, sempre que existisquen places disponibles.
2. L'alumnat, podrà matricular-se del nombre de mòduls que desitge entre els que componen cada curs del cicle formatiu, segons les seues possibilitats i disponibilitat de temps, excepte incompatibilitats de matrícula en un determinat mòdul per no acreditar-se la superació d'altres.
3. L'alumnat que haja cursat un cicle formatiu de formació professional específica en la modalitat presencial i haja esgotat el nombre de convocatòries dels cursos acadèmics a què té dret, podrà incorporar-se a estes ensenyances en la modalitat a distància, segons li corresponga pels estudis cursats.
4. L'alumnat matriculat en un cicle formatiu en la modalitat presencial podrà matricular-se en la modalitat a distància en els cursos acadèmics següents.
5. L'alumnat matriculat en un cicle formatiu en la modalitat a distància podrà matricular-se en la modalitat presencial en els cursos acadèmics posteriors, sempre que existisquen places vacants.
6. La matrícula es realitzarà només dels mòduls professionals no superats.
En qualsevol cas, en un mateix curs acadèmic, en les ensenyances de règim general, l'alumnat únicament podrà estar matriculat en una de les dos modalitats: presencial o a distància.
Sèptim. Avaluació, promoció, certificats i titulació de l'alumnat
1. L'avaluació de l'aprenentatge de l'alumnat serà contínua, i el seu desenrotllament s'atindrà a allò que s'ha disposat amb caràcter general sobre avaluació en la formació professional específica.
Per això, al llarg del període lectiu corresponent a cada un dels mòduls que componen el cicle formatiu, els professors tutors realitzaran un seguiment del desenrotllament del seu procés d'aprenentatge, utilitzant per a això els instruments i procediments d'arreplegada d'informació que prèviament s'hauran establit en la programació dels mòduls i que hauran de ser coneguts per l'alumnat.
No obstant això, per a l'avaluació dels aprenentatges corresponents a cada un dels mòduls professionals s'establiran, almenys, dos sessions d'avaluació i qualificació, una ordinària i una altra extraordinària.
2. l'alumnat que curse ensenyances de formació professional específica en la modalitat a distància, no estarà sotmés a la limitació temporal de permanència establida per a la modalitat presencial.
3. L'alumnat podrà sol·licitar l'expedició de certificats acadèmics per a acreditar els mòduls que hagen superat, així com les competències professionals adquirides.
4. La superació de tots els mòduls professionals d'un cicle formatiu donarà dret a l'expedició del corresponent títol professional.
Octau. Tutories
1. En la formació professional específica en la modalitat a distància, la funció tutorial tindrà com a finalitat promoure i desenrotllar accions de caràcter orientador i formatiu que conduïsquen a una major eficàcia i eficiència dels processos d'aprenentatge per a l'adquisició de les capacitats terminals dels mòduls professionals.
2. A l'inici de curs, es farà públic el pla d'acció tutorial per a este tipus d'ensenyances, que inclourà les activitats tutorials, el calendari de tutories i tota la informació que es considere d'interés general per a l'alumnat.
3. La formació a distància és un model obert en què l'alumnat marca el seu ritme d'aprenentatge en funció de les seues necessitats i disponibilitat, l'assistència a les tutories tindrà caràcter voluntari, a excepció d'aquelles dedicades a mòduls que, per les seues característiques eminentment pràctiques, requerisquen l'assistència presencial.
4. S'establirà com a mínim una tutoria col·lectiva i presencial per a atendre al grup d'alumnes matriculats en cada mòdul professional, amb la finalitat de possibilitar el desenrotllament d'aquelles capacitats terminals que requerisquen la intervenció directa del professor tutor.
5. Així mateix, s'establirà una tutoria individual per a atendre l'orientació personal de l'alumnat i el suport acadèmic que possibiliten el desenrotllament de determinades capacitats terminals per mitjà de l'autoaprenentatge. esta tutoria es realitzarà preferentment de forma telemàtica on line, encara que també podrà ser presencial o telefònica.
A fi de donar les màximes facilitats a la comunicació entre alumnes i professors, s'establirà un ampli horari setmanal en diferents dies i torns d'esta tutoria individual.
Nové. Metodologia pedagògica
Les ensenyances de formació professional específica en la modalitat a distància, inclouran activitats d'autoaprenentatge de l'alumnat, activitats presencials de formació en el centre docent i activitats de formació en centres de treball.
En esta modalitat d'ensenyança té una gran importància metodològica l'ús de les distintes tecnologies de la informació i de la comunicació, dels distints recursos que proporciona internet, així com de la utilització de materials didàctics específics per a l'autoaprenentatge.
Deu. Formació en Centres de Treball (FCT)
Per a la realització del mòdul de FCT, s'estarà al que disposa la normativa que regula, amb caràcter general, l'ordenació acadèmica de la formació professional específica.
L'alumnat que per la seua experiència laboral tinga superats els objectius, en termes de capacitats terminals, del mòdul de FCT, podrà sol·licitar la seua exempció en les condicions que, per a cada curs acadèmic, establisca la direcció general d'ensenyament.
Onze. Professorat
Els requisits de titulació del professorat que impartisca les ensenyances de formació professional específica en la modalitat a distància, seran els establits amb caràcter general per a impartir dites ensenyances en règim presencial, en la normativa vigent.
La Conselleria de Cultura, Educació i Esport establirà la dedicació horària del professorat per a l'exercici de la funció docent relacionada amb esta modalitat d'ensenyança, inclosa l'assignada al mòdul professional de FCT.
La Direcció General d'Ensenyament desenrotllarà programes i actuacions específiques per a la formació del professorat que impartisca esta modalitat d'ensenyança.
DISPOSICIÓ ADDICIONAL ÚNICA
En tots aquells aspectes relatius a ordenació acadèmica i avaluació sobre formació professional específica en la modalitat a distància no regulats en la present orde, es regiran per les normes que amb caràcter general regulen les ensenyances presencials de formació professional específica.
DISPOSICIÓ FINAL
S'autoritza les direccions generals d'Ensenyament i de Personal Docent a dictar totes les normes necessàries per a la interpretació, aplicació i desenrotllament del que disposa esta orde.
La present orde entrarà en vigor l'endemà de la publicació el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 7 de setembre de 2004
El conseller de Cultura, Educació i Esport,

linea
Mapa web