Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 41/2007, de 13 d'abril, del Consell, pel qual es desenvolupa la Llei 7/2001, de 26 de novembre, de la Generalitat, Reguladora de la Mediació Familiar en l'Àmbit de la Comunitat Valenciana. [2007/4827]

(DOGV núm. 5492 de 18.04.2007) Ref. Base de dades 4851/2007

La Constitució Espanyola establix, en l'article 39, que els poders públics asseguren la protecció social, econòmica i jurídica de la família, així com la protecció integral dels fills, siga quina siga la seua filiació i, en l'article 9.2, que correspon als poders públics promoure les condicions perquè la llibertat i la igualtat de l'individu i dels grups en què s'integra siguen reals i efectives, així com remoure els obstacles que impedisquen o dificulten la seua plenitud.
La Generalitat té competència exclusiva en matèria d'institucions publiques de protecció i ajuda de menors i d'altres grups o sectors necessitats de protecció especial, tenint en compte el que disposa l'article 49.127a de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana.
D'altra banda, l'article 49.13a del mateix Estatut establix la competència exclusiva de la Generalitat sobre les normes processals i de procediment administratiu derivades de les particularitats del Dret substantiu valencià.
La mediació familiar, segons la Llei 7/2001, de 26 de novembre, de la Generalitat, Reguladora de la Mediació Familiar en l'Àmbit de la Comunitat Valenciana, és un procediment voluntari, que perseguix la solució extrajudicial dels conflictes sorgits en el si de la família, en el qual un o més professionals qualificats, imparcials i sense capacitat per a prendre decisions per les parts assistix els membres d'una família en conflicte, amb la finalitat de possibilitar vies de diàleg i la busca en comú de l'acord.
L'esperit de la llei, que part del principi elemental de l'existència de conflictes dins de la institució familiar, posa el seu accent en la capacitat de la família, com a institució, per a gestionar les crisis que es produïxen al seu si per mitjà de la conciliació interna, sense oblidar la necessitat de dotar a esta dels instruments d'ajuda necessaris per a poder abordar estos problemes, presentant a la mediació com un recurs que, partint de les característiques de voluntarietat, neutralitat, imparcialitat i confidencialitat, obri noves vies des del mutu respecte, l'autonomia i la lliure capacitat de les persones de decidir el seu futur.
La disposició final primera de la Llei 7/2001, de 26 de novembre, de la Generalitat, Reguladora de la Mediació Familiar en l'Àmbit de la Comunitat Valenciana que autoritza el Consell a dictar les disposicions necessàries per al seu desplegament i execució, així com l'experiència acumulada des de la promulgació de la Llei 7/2001, abans citada, fa necessari abordar el seu desenvolupament en determinats aspectes. En concret, tal com establix l'article 1 del present decret, quant a les característiques generals i específiques de la mediació, la regulació del Centre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana, la regulació del Registre de Mediació Familiar, el procediment d'autorització de funcionament i registre dels centres i servicis de mediació familiar i, finalment, la inspecció i el règim sancionador en l'àmbit de la mediació familiar.
El present decret consta de cinc títols, que coincidixen amb cada una de les matèries a què s'ha fet referència en el paràgraf anterior. El seu títol I, davall la rúbrica de disposicions generals, establix l'objecte del decret, atribuïx la competència en matèria de mediació familiar a l'òrgan de l'administració de la Generalitat que ho siga en matèria de família i concreta la tipologia del recurs. Determina, així mateix, els que poden dur a terme actuacions de mediació familiar, definint les persones, entitats i centres de mediació, i establix cóm es complixen els requisits i es té accés a la mediació familiar gratuïta.
El títol II, davall la rúbrica del Centre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana, definix este com a òrgan administratiu dependent de la Conselleria competent en matèria de família, concretant la seua adscripció orgànica, composició i competència.
El títol III regula el règim de registre i autorització de les persones físiques i jurídiques mediadores familiars. El capítol I regula els registres de Mediació Familiar, i el II la seua adscripció i la seua estructura. El seu capítol III regula el procediment per a la inscripció en el Registre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana, especificant-se els requisits per a la instrucció del procediment així com la documentació que cal aportar en el moment de la presentació de la sol·licitud. El capítol IV es destina a regular la cancel·lació de les inscripcions en el Registre i el capítol V les modificacions que en este s'efectuen, finalitzant amb els capítols VI i VII, destinats a la cessió de dades a tercers i als registres de Mediadors Familiars Col·legiats, respectivament.
El títol IV regula el règim d'autorització i registre dels centres i servicis de mediació familiar, mantenint l'establida pel Decret 91/2002, de 30 de maig, del Consell, sobre Registre dels Titulars d'Activitats d'Acció Social, i de Registre i Autorització de Funcionament de Servicis i Centres d'Acció Social, a la Comunitat Valenciana; si bé, l'òrgan competent per a resoldre sobre l'autorització ho farà com a director del Centre de Mediació de la Comunitat Valenciana.
El títol V ordena la funció inspectora d'entitats, de servicis i de centres de mediació familiar. Respecte al règim d'infraccions i sancions, remet al que disposa la Llei 7/2001, de 26 de novembre, de la Generalitat, Reguladora de la Mediació Familiar en l'Àmbit de la Comunitat Valenciana, la Llei 5/1997, de 25 de juny, de la Generalitat, per la qual es regula el Sistema de Servicis Socials, en l'àmbit de la Comunitat Valenciana i, subsidiàriament, a la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, per allò no establit en estes.
Finalment, este decret conté sis disposicions addicionals, dues transitòries, una derogatòria i tres finals:
- La disposició addicional primera subjecta al que establix este decret la mediació realitzada en el coneixement dels orígens biològics i la trobada entre les persones adoptades i la seua família biològica; la segona establix el sistema de queixes i suggeriments de les actuacions de mediació quan estes tinguen a veure amb l'administració; la tercera establix el control de qualitat a què estaran subjectes les actuacions de mediació familiar; la quarta establix la subjecció d'este decret al que disposa la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, la quinta deixa a posterior desenvolupament, mitjançant una Orde, l'establiment de la prioritat per a triar el mediador familiar destinat a aquells que tinguen reconegut el dret a mediació familiar gratuïta, i la sexta determina l'exclusió del que disposa este decret de la mediació que es realitza entre els menors i les víctimes o perjudicats, quan esta mediació se subjecta a les condicions establides en la Llei Orgànica 5/2000, de 12 de gener, Reguladora de la Responsabilitat Penal dels Menors.
- Les disposicions transitòries regulen la inscripció en el registre de les persones jurídiques que ja estigueren realitzant actuacions de mediació familiar, i de les persones físiques que ja estigueren inscrites en els registres de Mediadors Familiars Col·legiats.
- La disposició derogatòria deixa sense vigència totes aquelles normes del mateix rang o d'un rang inferior que s'oposen al que disposa este decret.
- Per últim, les disposicions finals establixen la potestat per al desenvolupament d'este decret i el termini per a la seua entrada en vigor.
Per això, a proposta de la consellera de Benestar Social, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 13 d'abril de 2007,
DECRETE
TÍTOL I
Disposicions generals
Article 1. De l'objecte
El present decret té com a objecte el desenvolupament de les disposicions establides en l'esmentada Llei 7/2001, de 26 de novembre, de la Generalitat, Reguladora de la Mediació Familiar en l'Àmbit de la Comunitat Valenciana, així com la regulació d'altres circumstàncies pròpies de la mediació familiar, quant a:
1. L'establiment de les característiques generals i específiques de la mediació familiar.
2. La regulació del Centre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana.
3. La regulació del Registre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana, i la seua relació amb els Registres de Mediadors Familiars Col·legiats, adscrits als col·legis professionals.
4. La regulació del procediment d'autorització de funcionament i registre dels centres i servicis de mediació familiar.
5. La inspecció i el règim sancionador en l'àmbit de la mediació familiar.
Article 2. De la competència en matèria de mediació familiar
La competència en matèria de mediació familiar correspon a l'òrgan directiu de l'administració de la Generalitat que la tinga atribuïda en matèria de família.
Article 3. De la tipologia de la mediació familiar
La mediació familiar pot ser sol·licitada per persones unides entre si per vincles familiars per a la resolució de qualsevol conflicte que existisca entre estes, considerant-se un servici social especialitzat, el camp d'actuació del qual es desenvolupa en el sector de la família.
Així mateix, tindran este caràcter els servicis de mediació familiar que es realitzen en els conflictes sorgits en el si de l'empresa familiar, amb motiu o no de la successió en esta, i la mediació en el coneixement dels orígens biològics de les persones adoptades i en la trobada entre estes i la seua família biològica.
Article 4. De les persones físiques mediadores familiars
S'entén per mediador familiar la persona física que reunix els requisits següents:
a) Els de titulació exigits per la Llei 7/2001, de 26 de novembre, de la Generalitat, Reguladora de la Mediació Familiar en l'Àmbit de la Comunitat Valenciana.
b) Que estiga inscrita en la Secció de Persones Físiques del Registre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana.
Article 5. De les entitats de mediació familiar
S'entén per entitat de mediació familiar la persona jurídica que complisca els requisits següents:
a) Que tinga entre els seus fins la mediació familiar o el suport a la família, sempre que, en este últim cas, el responsable de l'entitat faça declaració escrita de la voluntat de desenvolupar funcions de mediació familiar.
b) Que estiga inscrita en el Registre General dels Titulars d'Activitats, i dels Servicis i Centres d'Acció Social, en la Comunitat Valenciana, establit per mitjà del Decret 91/2002, de 30 de maig, del Consell.
c) Que estiga inscrita com a tal en el Registre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana.
Article 6. Dels centres en què es desenvolupen actuacions de mediació familiar
S'entén per centre de mediació familiar la unitat d'organització, física i funcional, dotada d'una infraestructura material, amb ubicació autònoma i identificable, en què s'oferixen actuacions de mediació familiar, que complint els requisits i les condicions establits en la legislació de servicis socials i de mediació familiar de la Comunitat Valenciana, estiga autoritzat i inscrit com a tal en el Registre General dels Titulars d'Activitats, i dels Servicis i Centres d'Acció Social a la Comunitat Valenciana.
Article 7. Dels servicis de mediació familiar
S'entén per servici de mediació familiar el conjunt d'activitats de mediació familiar organitzades tècnica i funcionalment que, complint els requisits i les condicions establits en la legislació de servicis socials i de mediació familiar de la Comunitat Valenciana, tinga concedida l'autorització administrativa de funcionament com a tal.
Podran considerar-se servicis de mediació familiar:
a) Les actuacions de mediació familiar realitzades en despatxos per professionals liberals que treballen pel seu compte.
b) Les actuacions realitzades en dependències on es compaginen les actuacions de mediació amb qualsevol altra activitat, encara que la mediació familiar no siga la principal.
Article 8. De la mediació familiar gratuïta
Per a tindre dret a la mediació familiar gratuïta, prevista en l'article 62 de la Llei 7/2001, de 26 de novembre, de la Generalitat, Reguladora de la Mediació Familiar en l'Àmbit de la Comunitat Valenciana, caldrà ajustar-se al que disposa la normativa específica sobre reconeixement d'assistència jurídica gratuïta, sent necessari complir els requisits que donen dret a esta última per a poder optar a l'esmentada gratuïtat. El reconeixement que es complixen estos requisits per al supòsit de la mediació familiar gratuïta es realitzarà pel Centre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana.
No obstant això, si el sol·licitant té ja reconegut el dret a la justícia gratuïta per a un procés judicial, el reconeixement del dret a la mediació familiar gratuïta serà automàtic per a les actuacions d'esta índole que es realitzen en el mateix procés.
Serà el Centre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana qui remetrà a aquells sol·licitants que tinguen reconegut el dret a la mediació familiar gratuïta, a les persones físiques o jurídiques que estiguen inscrites en el Registre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana.
TÍTOL II
Del Centre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana
Article 9. Del Centre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana i la seua adscripció
El Centre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana, recollit en l'article 1.2 de la Llei 7/2001, de 26 de novembre, de la Generalitat, Reguladora de la Mediació Familiar en l'Àmbit de la Comunitat Valenciana, és l'òrgan administratiu dependent jeràrquicament de l'òrgan directiu de l'administració de la Generalitat que tinga atribuïda la competència en matèria de família, al qual se li atribuïxen les competències que, en matèria de mediació familiar, atorga l'esmentada Llei 7/2001.
Article 10. De la Direcció del Centre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana
El director del Centre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana serà la persona titular de l'òrgan directiu de l'administració de la Generalitat de què depenga jeràrquicament el Centre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana.
Article 11. De la composició del Centre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana
El Centre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana està format per:
A) El director del Centre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana.
B) El Consell de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana. Els components del dit Consell són els següents:
a) President: el director del Centre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana, o persona en qui delegue.
b) Vocals:
- Els directors territorials de la Conselleria competent en matèria de familia, o persona en qui deleguen.
- El cap del Servici amb competències en matèria de família, de la Direcció General que detente esta competència.
- Dos representants dels col·legis professionals, triats pel titular de la Conselleria competent en matèria de família, d'entre els quals tinguen constituït Registre de Mediadors Familiars Col·legiats. La duració del nomenament serà per un període màxim de dos anys.ç
- Un representant de les entitats de mediació familiar, triada d'entre les inscrites com a tals en el Registre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana. La duració del nomenament serà per un període màxim de dos anys.
- Un tècnic de l'administració de la Generalitat, nomenat pel director del Centre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana, que actuarà com a secretari del Consell, amb veu però sense vot.
En els casos de malaltia o absència dels titulars del Consell, actuaran com a suplents els representants que siguen designats a este efecte.
Així mateix, podrà ser convocada a les reunions, amb veu però sense, vot qualsevol persona que es considere convenient per raó de la matèria de què es tracte.
Article 12. De les funcions del director del Centre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana
Les funcions del director del Centre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana són:
a) Resoldre sobre la inscripció en el Registre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana previst en l'article 12 de la Llei 7/2001, de 26 de novembre, de la Generalitat, Reguladora de la Mediació Familiar en l'Àmbit de la Comunitat Valenciana.
b) Resoldre sobre l'autorització administrativa dels centres i servicis de mediació familiar, seguint el procediment disposat en el títol III del Decret 91/2002, de 30 de maig, del Consell, sobre Registre dels Titulars d'Activitats d'Acció Social, i de Registre i Autorització de Funcionament de Servicis i Centres d'Acció Social, a la Comunitat Valenciana, i en este decret.
c) Resoldre sobre el procediment sancionador determinat en l'article 41 d'este decret.
d) Reconéixer el dret a la mediació familiar gratuïta.
e) Proposar les retribucions de les persones mediadores en els supòsits de gratuïtat.
f) Efectuar proposta de persona o entitat mediadora quan hi haja sol·licitud de part o de l'autoritat judicial, en els supòsits de mediació familiar gratuïta.
g) Facilitar una relació de persones o entitats mediadores en els casos de sol·licitud de part o de l'autoritat judicial, en els supòsits de mediació familiar no gratuïta.
h) Proposar les actuacions que siguen procedents respecte a les comunicacions que s'efectuen al Centre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana, d'acord amb el que disposa l'article 15 d'este decret.
i) Proposar el suport tècnic necessari a les persones mediadores familiars, amb la sol·lictud prèvia d'estes.
j) Qualsevol altra que li siga atribuïda per l'ordenament jurídic.
Article 13. De les funcions del Consell de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana
Les funcions del Consell de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana són:
a) Conéixer el règim de registre de les persones físiques i jurídiques que realitzen actuacions de mediació familiar, en el Registre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana.
b) Conéixer el règim d'autorització administrativa dels centres i servicis de mediació familiar, atenent al que disposa el títol III del Decret 91/2002, de 30 de maig, del Consell, sobre Registre dels Titulars d'Activitats d'Acció Social, i de Registre i Autorització de Funcionament de Servicis i Centres d'Acció Social, en la Comunitat Valenciana.
c) Realitzar el seguiment general del desenvolupament de la mediació en la Comunitat Valenciana.
d) Recolzar i fomentar les actuacions en matèria de mediació familiar, així com la realització d'investigacions i avaluacions de la mediació familiar.
e) Conéixer la tramitació i el seguiment dels instruments jurídics de col·laboració amb entitats, destinats a la difusió, la formació i el desenvolupament de les labors de mediació.
f) Decidir les retribucions de les persones mediadores en els supòsits de gratuïtat, a proposta del director del Centre de Mediació Familiar.
g) Conéixer la proposta efectuada de persona o entitat mediadora en els casos de sol·licitud de part o de l'autoritat judicial, en els supòsits de mediació familiar gratuïta.
h) Rebre informació pel que fa als qui han tingut reconegut el benefici a la mediació familiar gratuïta.
i) Conéixer les comunicacions que s'efectuen al Centre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana, d'acord amb el que disposa l'article 15 d'este decret.
j) Qualsevol altra que li siga atribuïda per l'ordenament jurídic.
Article 14. Del règim de funcionament del Consell de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana
El règim jurídic del Consell de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana es regirà d'acord amb allò que s'ha disposat per al funcionament d'òrgans col·legiats, en el títol II, capítol II, de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
El Consell de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana es reunirà en sessió ordinària, almenys, una vegada cada quatre mesos i es podrà convocar totes les sessions extraordinàries que siguen necessàries a iniciativa del seu president, o d'una tercera part dels seus membres.
Article 15. De les comunicacions al Centre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana
La persona mediadora haurà de comunicar al Centre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana, bé directament o a través del col·legi professional o entitat mediadora, les actuacions següents:
a) Dades estadístiques no personalitzades de les actuacions de mediació familiar efectuada. La remissió es farà per semestres naturals.
b) La valoració que un procés de mediació és inviable, en els supòsits de persones acollides al benefici de mediació familiar gratuïta o quan hagen sigut remeses pel Centre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana. La dita valoració serà remesa en un termini màxim de quinze dies des que es produïsca el fet citat.
La comunicació serà remesa també pel mediador familiar a l'autoritat judicial, en el cas de mediació derivada per esta.
TÍTOL III
Del règim de Registre i Autorització de les persones físiques i
jurídiques mediadores familiars
CAPÍTOL I
Dels Registres de Mediació Familiar
Article 16. Dels registres de mediació familiar de la Comunitat Valenciana
Els registres de mediació familiar són:
1. El Registre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana, dependent del Centre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana. En ell s'inscriuran obligatòriament les persones físiques i jurídiques que realitzen actuacions de mediació familiar.
2. Els Registres de Mediadors Familiars Col·legiats, dependents dels respectius Col·legis Professionals en què estiga col·legiada la persona física mediadora familiar. En ells s'inscriuran els mediadors familiars quan tinguen obligació legal de col·legiació.
CAPÍTOL II
De l'adscripció i estructura del Registre de Mediació
Familiar de la Comunitat Valenciana
Article 17. De l'adscripció del Registre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana
El Registre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana, creat per l'article 12 de la Llei 7/2001, de 26 de novembre, de la Generalitat, Reguladora de la Mediació Familiar en l'Àmbit de la Comunitat Valenciana, estarà davall la dependència del director del Centre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana.
Article 18. De l'estructura del Registre
1. El Registre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana s'estructurarà en dos Seccions, cada una de les quals tindrà el seu corresponent llibre de registre:
a) Secció de Persones Físiques Mediadores Familiars.
b) Secció de Persones Jurídiques Mediadores Familiars.
2. Els llibres de registre recolliran la següent informació relativa a les persones que estigueren inscrites, diferenciant les físiques de les jurídiques; dins d'estes les públiques i les privades i, dins d'estes últimes, les que no tenen ànim de lucre de les que perseguixen fins lucratius:
- Número registral.
- Nom de la persona física o jurídica.
- Raó social o domicili de l'activitat.
- Número d'identificació personal: CIF, NIF, DNI; NIE, o passaport.
- Naturalesa jurídica: pública o privada, amb ànim o sense de lucre.
- Nom del representant, si és el cas.
- Àmbit territorial d'actuació.
- Centres o servicis de la seua titularitat que s'hagen autoritzat com a centres o servicis de mediació familiar.
- Instruments jurídics de col·laboració amb l'administració de la Generalitat, si és el cas, com ara concerts, convenis, subvencions, contractes, etc.
- Tipus d'acreditació de qualitat.
- Notes marginals.
Article 19. Del número registral
En l'assignació del número registral s'observarà el següent:
1. A cada titular d'actuacions de mediació que es done d'alta en el Registre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana se li assignarà un número registral, que constarà d'un número ordinal correlatiu al llibre que corresponga.
El número registral serà únic i invariable per a tots els que es realitzen.
2. El número registral tindrà adjunt a l'ordinal corresponent la seua tipologia i la província de referència.
3. Quan es cancel·le un número registral este número no se li assignarà a un altre titular. No obstant, si es tornara a inscriure en el Registre la mateixa persona física o jurídica, se li assignaria el mateix número inicial, encara que amb una referència que donara constància que és una nova inscripció registral.
Article 20. Dels assentaments registrals
En el Registre podran realitzar-se els assentaments següents:
1. Inscripcions.
Reflectixen l'accés al registre per primera vegada o vegades successives, amb l'assignació del número registral corresponent.
En el dit assentament es reflectiran totes les característiques que siguen procedents.
2. Notes marginals.
S'anotaran en este apartat:
- Les variacions en les dades relatives a una inscripció.
- Els centres i servicis de mediació familiar de què siga titular, o en què estiga desenvolupant la seua labor, la persona física o jurídica mediadora familiar.
- La disposició per a realitzar mediació familiar als que tinguen reconegut el dret a la mediació familiar gratuïta i els siguen remesos pel Centre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana.
- Les queixes referides a la labor mediadora.
- Les faltes i sancions, així com la prescripció d'estes.
- Altres observacions que es consideren procedents.
3. Cancel·lacions.
Tenen com a objecte extingir la inscripció registral.
Es mantindran tots els assentaments que es realitzen en el Registre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana, si bé indicant la perduda de la seua vigència, si és el cas.
CAPÍTOL III
Del procediment d'inscripció en el Registre de Mediació
Familiar de la Comunitat Valenciana
Secció 1ª
De la iniciació i instrucció del procediment
Article 21. De la sol·licitud i lloc de presentació
La sol·licitud d'inscripció es presentarà, junt amb la documentació requerida, en el registre de la Direcció Territorial de la Conselleria competent en matèria de familia, de la província on la persona física o jurídica tinga el seu domicili o raó social, que instruirà l'expedient.
Tot això sense perjuí de poder presentar-la en els altres llocs previstos en l'article 38.4 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
Article 22. De les excepcions al procediment general per al registre de les persones jurídiques mediadores familiars
Els col·legis professionals estan exempts del requisit d'inscripció com a persones jurídiques en el Registre General dels Titulars d'Activitats, i dels Servicis i Centres d'Acció Social, a la Comunitat Valenciana.
Article 23. De la documentació que cal que presenten les persones físiques per a la seua inscripció en el Registre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana
1. Per a la inscripció en la Secció de Persones Físiques Mediadores Familiars serà necessari aportar la documentació següent:
a) Sol·licitud segons el model que s'establisca.
b) DNI, CIF, passaport o targeta d'identitat d'estranger expedida per la comissaria de policia o oficina d'estrangers, si és el cas.
c) Domicili on s'exercirà la mediació.
d) Acreditació de requisits de titulació i formació:
Els requisits de titulació i formació establits en l'article 7 de la Llei 7/2001, de 26 de novembre, de la Generalitat, Reguladora de la Mediació Familiar en l'Àmbit de la Comunitat Valenciana, hauran de ser acreditats per mitjà de la documentació següent:
d.1) Documentació acreditativa dels títols acadèmics, així com de l'aprofitament d'una formació universitària específica de postgrau en els distints nivells d'expert, especialista o màster.
- Per a la correcta valoració de l'adequació de la formació universitària específica de postgrau podrà no tindre's en compte exclusivament la denominació dels títols que s'acrediten, sinó també la seua adequació a la finalitat de la Llei. Amb este fi, si així fóra necessari per a la seua correcta valoració, haurà d'acompanyar-se a la sol·licitud d'inscripció en el registre, el programa o programes validats per l'organisme que els va impartir, o certificació emesa pel mateix organisme, que el currículum impartit era de mediació familiar.
- Per a la inscripció podran aportar-se títols expedits per universitats estrangeres, no obstant això, estos títols hauran d'estar homologats o tindre validesa legal a Espanya.
d.2) Documentació acreditativa que es complixen altres requisits professionals:
- Si hi ha obligació de col·legiació, document emés pel col·legi professional corresponent, acreditatiu que no hi ha cap causa professional que impedisca la inscripció en el Registre.
- Si no hi ha obligació de col·legiació, declaració responsable on es manifesten els mateixos extrems indicats en el paràgraf anterior.
e) Potestativament: declaració responsable on es manifeste la disposició de la persona física perquè el Centre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana puga remetre, per a efectuar mediació familiar, als que tinguen reconegut el dret a la mediació familiar gratuïta.
f) Qualsevol altra documentació que siga procedent, l'objecte de la qual siga acreditar les circumstàncies necessàries per al registre.
2. La documentació haurà de presentar-se en castellà o valencià, o estarà traduïda a algun d'estos idiomes i legalitzada.
3. Tota la documentació que es presente serà original, còpia legalitzada per notari, confrontada o compulsada.
Article 24. De la documentació que cal que presenten les persones jurídiques per a la seua inscripció en el registre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana
Per a la inscripció en la Secció de Persones Jurídiques Mediadores Familiars serà necessari aportar junt amb la sol·licitud, segons el model que s'establisca, la documentació següent:
a) En tots els casos, excepte les entitats locals:
- NIF de l'entitat.
- Potestativament: declaració responsable on es manifeste la disposició de la persona jurídica perquè el Centre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana puga remetre'ls per a intervenció als que tinguen reconegut el dret a la mediació familiar gratuïta.
- Qualsevol altra documentació que siga procedent, quan el seu objecte siga acreditar les circumstàncies necessàries per al registre.
b) Col·legis Professionals:
- Norma acreditativa de la creació del col·legi professional de què es tracte.
- Documentació acreditativa de la creació del Registre de Mediadors Familiars Col·legiats i còpia de l'acord pel qual es va constituir este.
- Normes de funcionament del Registre de Mediadors Familiars Col·legiats.
c) Entitats locals:
- S'inscriuran d'ofici en el Registre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana.
d) Altres entitats de mediació familiar:
- Còpia acreditativa de la resolució d'inscripció en el Registre General de Titulars d'Activitats, i dels Servicis i Centres d'Acció Social, en la Comunitat Valenciana.
- Documentació complementària que acredite que el seu àmbit d'actuació inclou la mediació familiar.
2. La documentació haurà de presentar-se en castellà o valencià, o estarà traduïda a algun d'estos idiomes i legalitzada.
3. Tota la documentació que es presente serà original, còpia legalitzada per notari, confrontada o compulsada.
Article 25. De l'esmena de la sol·licitud
1. Una vegada rebudes les sol·licituds, i incoat l'expedient, la Direcció Territorial competent en matèria de família les verificarà, i podrà realitzar d'ofici les actuacions que considere necessàries per a la determinació, el coneixement i la comprovació de les dades en virtut de les quals s'ha de pronunciar la resolució.
2. Quan la sol·licitud no reunisca els requisits exigits o no s'acompanye la documentació que d'acord amb este decret i les seues normes de desplegament resulten exigibles, es notificarà a la persona interessada la causa que impedix la continuació del procediment i se li requerirà perquè, en el termini de 10 dies, esmene la falta o acompanye els documents preceptius, amb indicació que si així no ho fera, se li tindrà per desistit de la seua petició, prèvia resolució, que haurà de ser dictada en els termes que preveu l'article 42 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, tot això de conformitat amb el que preveu l'article 71 de la referida norma.
Esta resolució serà dictada pel director territorial competent en matèria de família. Una vegada dictada esta, haurà de remetre's còpia de l'expedient al Centre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana, perquè en prengueu coneixement.
Contra l'esmentada resolució, que no posa fi a la via administrativa, es podrà interposar recurs d'alçada davant del director del Centre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana, conforme a l'article 114 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
Article 26. De la instrucció de l'expedient
A la vista de la documentació que consta en l'expedient es podran demanar els informes dels organismes i entitats que es consideren oportuns i efectuar les comprovacions necessàries sobre l'exactitud de tot això.
Una vegada complet l'expedient, correspondrà l'estudi d'este, i elevarà el director territorial competent proposta motivada de resolució i còpia de l'expedient al director del Centre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana, perquè resolga com siga procedent.
Secció 2ª
De la finalització del procediment
Article 27. De la resolució
El director del Centre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana resoldrà, de forma motivada, sobre la inscripció en el Registre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana. No obstant això, si en el termini de sis mesos des de la sol·licitud no hi haguera cap resolució, s'entendrà desestimada la sol·licitud. Per a computar el termini caldrà ajustar-se al que disposa la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
La resolució que pose fi al procediment produirà efectes des del dia en què es dicte.
En cap cas es resoldran inscripcions provisionals.
Article 28. Dels recursos
Contra les resolucions que posen fi a este procediment caldrà els recursos que corresponguen d'acord amb el que disposa la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
CAPÍTOL IV
De la cancel·lació de la inscripció en el Registre
de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana
Article 29. Causes de cancel·lació
Les inscripcions de persones físiques o jurídiques en el Registre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana es cancel·laran pels motius següents:
a) Per defunció o declaració d'incapacitat de la persona física.
b) Per extinció o pèrduda de la personalitat jurídica de l'entitat.
c) Per cessament de l'activitat.
d) Per incompliment sobrevingut de les condicions o requisits exigits per a la inscripció.
e) Per sanció ferma.
f) Qualsevol altra causa que determine la impossibilitat, siga física o jurídica, de continuar en la prestació de l'activitat.
Article 30. Del procediment de cancel·lació
La cancel·lació registral de les persones físiques o jurídiques es realitzarà prèvia la tramitació del corresponent procediment, que s'ajustarà al que establix este decret i, amb caràcter general, en la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
El director del Centre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana resoldrà sobre la sol·licitud de cancel·lació de la inscripció en el Registre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana. No obstant, si en el termini de sis mesos des d'esta no hi haguera cap resolució, s'entendrà estimada la sol·licitud. Per a computar el termini caldrà ajustar-se al que disposa la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
La resolució que pose fi al procediment produirà efectes des del dia en què es dicte.
CAPÍTOL V
De les modificacions en el Registre de Mediació
Familiar de la Comunitat Valenciana
Article 31. De la comunicació de les variacions en les dades registrals
Les persones físiques o jurídiques les dades de les quals consten en el Registre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana, estan obligades a comunicar, en el termini màxim d'un mes, qualsevol variació que es produïsca en relació amb les dades aportades i que supose modificació de què consten en el Registre o la cancel·lació de la inscripció en este.
CAPÍTOL VI
De la cessió de dades a tercers
Article 32. De la certificació de la inscripció i la cessió de dades a tercers
1. El Registre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana té caràcter públic i es podran lliurar, a instàncies dels que posseïsquen un interés legítim, certificacions acreditatives de la inscripció en este de les persones físiques o jurídiques.
La dita certificació acreditativa podrà contindre les següents dades, segons siga procedent:
a) Inscripció en vigor:
- Número registral.
- Nom de la persona física o jurídica i del representant, si és el cas.
- Raó social o domicili de l'activitat.
- Naturalesa jurídica: pública o privada, amb ànim o sense de lucre.
- Àmbit territorial d'actuació.
- Centres o servicis de la seua titularitat que s'hagen autoritzat com a centres o servicis de mediació familiar.
b) Inscripció cancel·lada:
- Nom de la persona física o jurídica.
- Data de cancel·lació de la inscripció.
c) Inscripció inexistent:
Certificat on conste tal circumstància.
2. D'acord amb el que disposa la normativa estatal vigent sobre protecció de dades, la resta de les dades contingudes en el Registre no podran cedir-se a tercers, llevat que estos siguen col·legis professionals on estiguen o hagen estat col·legiades les persones físiques mediadores familiars.
Perquè els col·legis professionals tinguen accés a totes les dades contingudes en el Registre, serà condició necessària que efectuen una sol·licitud motivada al Centre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana per a cada persona física mediadora familiar respecte de la qual sol·liciten informació.
CAPÍTOL VII
Dels registres de Mediadors Familiars Col·legiats
Article 33. De la inscripció i cancel·lació única
Serà requisit previ per a estar inscrit en els registres de Mediadors Familiars Col·legiats dels Col·legis Professionals que la persona mediadora s'haja inscrit amb anterioritat en el Registre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana. Esta inscripció habilita per a exercir com a mediador familiar, i serà traslladada als col·legis professionals competents perquè estos, al seu torn, s'inscriguen en el registre específic.
Les cancel·lacions de la inscripció efectuades pel Centre de Mediació Familiar seran comunicades, d'ofici, al col·legi professional on estiga registrat el mediador, perquè l'esmentat col·legi procedisca a la cancel·lació de la inscripció en el seu registre.
Article 34. Del règim de funcionament dels registres de Mediadors Familiars Col·legiats
Els registres de Mediadors Familiars Col·legiats establits en els col·legis professionals, a què fa referència l'article 12 de la Llei Reguladora de la Mediació Familiar, es regiran per la seua normativa interna específica.
TÍTOL IV
Del règim d'autorització i registre dels centres
i servicis de mediació familiar
Article 35. Del procediment i competència per a l'autorització i el registre
El règim d'autorització i registre dels centres i servicis de mediació familiar seguirà el procediment previst en el Decret 91/2002, de 30 de maig, del Consell, sobre Registre dels Titulars d'Activitats d'Acció Social, i de Registre i Autorització de Funcionament de Servicis i Centres d'Acció Social, a la Comunitat Valenciana.
L'òrgan directiu competent per a resoldre sobre l'autorització d'un centre o servici de mediació familiar és el director general competent en matèria de família, que resoldrà com a director del Centre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana.
Article 36. De les excepcions al procediment general per a l'autorització i registre dels centres i servicis de Mediació Familiar
Quan la titularitat dels centres o servicis corresponga a persones físiques mediadores familiars, per a la seua autorització i registre no serà necessari que estes estiguen inscrites en el Registre General dels Titulars d'Activitats, i dels Servicis i Centres d'Acció Social, a la Comunitat Valenciana, a l'estar estes expressament excloses en la disposició addicional sexta del Decret 91/2002, de 30 de maig, del Consell, sobre Registre dels Titulars d'Activitats d'Acció Social, i de Registre i Autorització de Funcionament de Servicis i Centres d'Acció Social, a la Comunitat Valenciana.
No obstant això, les persones físiques mediadores familiars hauran d'estar inscrites en el Registre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana, prèviament a l'autorització del centre o servici de mediació familiar de què es tracte.
TÍTOL V
De la inspecció i el règim sancionador
Article 37. De la competència
La Conselleria competent en matèria de família tindrà a càrrec seu la vigilància del compliment de la normativa prevista en el present decret i el seu desenvolupament, a través de la corresponent funció inspectora, a fi de conéixer i proporcionar informació sobre la qualitat dels servicis de mediació familiar que es presten en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.
Article 38. De les funcions de la inspecció
Les funcions bàsiques de la inspecció sense perjuí que poguera correspondre a altres organismes, són les que li atribuïxen els distints preceptes de la Llei 7/2001, de 26 de novembre, de la Generalitat, Reguladora de la Mediació Familiar en l'Àmbit de la Comunitat Valenciana i, en general les següents:
1. Vetlar pel respecte als drets dels usuaris.
2. Controlar el compliment dels nivells de qualitat dels servicis que es presten.
3. Supervisar el destí i la utilització dels fons públics concedits a institucions públiques i privades en esta matèria, per via de subvenció o conveni.
4. Proposar a la Conselleria els plans de millores en la qualitat dels servicis i els resultats de la seua activitat inspectora.
Article 39. De la inspecció de les entitats, centres, servicis de mediació i persones mediadores familiars
La inspecció de les persones físiques i jurídiques, centres i servicis de mediació és la determinada en la Llei 5/1997, de 25 de juny, de la Generalitat, per la qual es regula el Sistema de Servicis Socials en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, tal com es determina en l'article 22 de la Llei 7/2001, de 26 de novembre, de la Generalitat, Reguladora de la Mediació Familiar en l'Àmbit de la Comunitat Valenciana.
La inspecció podrà actuar d'ofici o a instàncies de part, emetent els informes que els siguen requerits i alçant acta de totes les seues intervencions.
La funció inspectora s'exercirà sobre titulars, centres i servicis de mediació familiar. Comptarà per a això amb el suport de les altres inspeccions de la Generalitat i amb la col·laboració d'altres administracions públiques que tinguen facultats inspectores.
No obstant això, quan l'entitat mediadora siga un col·legi professional, la inspecció només intervindrà específicament en les actuacions de mediació familiar que es realitzen.
Article 40. Del règim sancionador
Quant al règim sancionador, caldrà ajustar-se al que disposa el títol V de la Llei 7/2001, de 26 de novembre, de la Generalitat, Reguladora de la Mediació Familiar en l'Àmbit de la Comunitat Valenciana, i en la que preveu el capítol V del títol VII de la Llei 5/1997, de 25 de juny, de la Generalitat, per la qual es regula el Sistema de Servicis Socials en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, i, en allò no previst en estes lleis, s'haurà d'estar al que establix la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
Article 41. Del procediment sancionador
El procediment sancionador es tramitarà per la Direcció Territorial competent en matèria de mediació familiar on s'haja produït el fet que origine la possible sanció. Una vegada instruït l'expedient s'elevarà còpia d'este i proposta al director del Centre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana perquè resolga com siga procedent.
Durant la tramitació podrà sol·licitar-se que s'efectue la inspecció regulada en este decret al centre, servici o local corresponent.
En el procediment es respectarà, en tot cas, el dret d'audiència de la persona física o jurídica objecte de l'expedient.
DISPOSICIONS ADDICIONALS
Primera. De la mediació entre la persona adoptada i la seua família biològica
Sense perjuí del posterior desplegament reglamentari específic mitjançant una Orde, la mediació en el coneixement dels orígens biològics de les persones adoptades i en la trobada entre estes i la seua família biològica, es regirà segons les condicions que regulen els procediments de mediació.
Segona. De les queixes i dels suggeriments
A les actuacions de mediació familiar que tinguen reconegut el benefici de mediació familiar gratuïta, o aquelles que siguen realitzades a través de programes subvencionats per l'administració, els serà aplicable el Decret 165/2006, de 3 de novembre, del Consell, pel qual es regulen les queixes i els suggeriments en l'àmbit de l'administració i les organitzacions de la Generalitat. No obstant això, una còpia de la queixa o suggeriment es remetrà al Centre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana perquè realitze les actuacions que siguen procedents.
Tercera. De la subjecció al que disposa la normativa de servicis socials
Els centres i servicis de mediació familiar estaran subjectes al que disposa el Decret 91/2002, de 30 de maig, del Consell, sobre Registre dels Titulars d'Activitats d'Acció Social, i de Registre i Autorització de Funcionament de Servicis i Centres d'Acció Social, en la Comunitat Valenciana, i el Decret 90/2002, de 30 de maig, del Consell, sobre control de la qualitat dels centres i servicis d'Acció Social i entitats avaluadores d'esta, a la Comunitat Valenciana.
Quarta. De la subjecció al que disposa la Llei 30/1992
Sense perjuí del que disposa este decret, els procediments establits en este estan subjectes a les normes comunes recollides en la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
Quinta. De la selecció del mediador en la mediació familiar gratuïta
La Conselleria competent en matèria de mediació familiar regularà, mitjançant una Orde, els criteris que s'utilitzen per a establir l'orde de prioritat entre les persones mediadores registrades, a fi que el Centre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana els remeta, per a efectuar tal mediació, als que tinguen reconegut el dret a la mediació familiar gratuïta.
Sexta. De la no aplicació d'este decret a la mediació entre el menor i la víctima o perjudicat
Queda expressament exclosa de l'àmbit d'aplicació d'este decret, la mediació entre el menor i la víctima o perjudicat, prevista en la Llei Orgànica 5/2000, de 12 de gener, Reguladora de la Responsabilitat Penal dels Menors.
DISPOSICIONS TRANSITÒRIES
Primera. Inscripció en el registre de persones jurídiques que ja estan realitzant actuacions de mediació familiar
Les entitats que a l'entrada en vigor del present decret estiguen realitzant actuacions de mediació familiar a través de programes subvencionats per la Conselleria de Benestar Social i estiguen inscrites com a persones jurídiques en el Registre General dels Titulars d'Activitats, i dels Servicis i Centres d'Acció Social, a la Comunitat Valenciana, s'inscriuran d'ofici en el Registre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana.
Segona. Inscripció provisional de persones físiques ja inscrites en el registre dels seus col·legis professionals
Els col·legiats que ja estigueren inscrits en els registres de Mediadors Familiars Col·legiats dels seus respectius col·legis professionals, per haver sigut creats estos amb anterioritat a la publicació d'este decret, mantindran la dita inscripció provisionalment, fins que el Centre de Mediació Familiar de la Comunitat Valenciana resolga la sol·licitud d'inscripció en el seu registre. La dita sol·licitud haurà de presentar-se en un termini màxim de tres mesos a partir de l'entrada en vigor d'este decret.
DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA
Única
Queden derogades totes les disposicions del mateix rang o d'un rang inferior en allò que s'oposen al que establix este decret, que es regiran pel que disposa este.
DISPOSICIONS FINALS
Primera. De la modificació del que disposen els articles 23 i 24 d'este decret
S'autoritza el conseller competent en matèria de familia per a modificar, mitjançant Orde, el que disposen els articles 23 i 24 d'este decret.
Segona. De l'autorització per al desplegament reglamentari
S'autoritza el conseller competent en matèria de familia perquè, dins de l'àmbit de les seues competències, dicte les normes de desplegament d'este decret.
Tercera. De l'entrada en vigor
El present decret entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.
Valencia, 13 d'abril de 2007
El president de la Generalitat,
FRANCISCO CAMPS ORTIZ
La consellera de Benestar Social,
ALICIA DE MIGUEL GARCÍA

linea
Mapa web